Müşfik Kenter: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Hiroşi (mesaj | katkılar)
yazım düzenlendi.
32. satır: 32. satır:


==Hayatı==
==Hayatı==
Diplomat [[Ahmet Naci Kenter]] ile [[İngiliz]] asıllı [[Olga Cynthia]]'nın oğlu olarak 1932 yılında [[İstanbul]]'da dünyaya geldi. 1947'de [[Ankara Devlet Tiyatrosu]] çocuk bölümünde tiyatroya başladı. [[Ankara Devlet Konservatuvarı]] tiyatro bölümünde eğitim gördü, okulu 1955 yılında "yüksek derece" ile bitirdi ve [[Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü|Devlet Tiyatroları]]'ndan girdi.
Diplomat [[Ahmet Naci Kenter]] ile [[İngiliz]] asıllı [[Olga Cynthia]]'nın<ref>{{Web kaynağı | başlık = Kenter, Yildiz | url = http://encyclopedia.jrank.org/articles/pages/5765/Kenter-Yildiz-1928.html | yayıncı = encyclopedia.jrank | erişimtarihi = 21 Aralık 2016 | arşivurl = https://web.archive.org/web/20160817132355/http://encyclopedia.jrank.org/articles/pages/5765/Kenter-Yildiz-1928.html | arşivtarihi = 17 Ağustos 2016 | ölüurl =evet}}</ref> (Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını aldıktan sonra adını Nadide Kenter olarak değişmiştir) oğlu olarak 1932 yılında [[İstanbul]]'da dünyaya geldi. 1947'de [[Ankara Devlet Tiyatrosu]] çocuk bölümünde tiyatroya başladı. [[Ankara Devlet Konservatuvarı]] tiyatro bölümünde eğitim gördü, okulu 1955 yılında "yüksek derece" ile bitirdi ve [[Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü|Devlet Tiyatroları]]'ndan girdi.


Müşfik Kenter, 1959 yılında Devlet Tiyatroları'ndan ayrıldı. Yıldız Kenter ile birlikte [[İstanbul]]'a giderek [[Muhsin Ertuğrul]] ile çalıştı. [[Şükran Güngör]] ve [[Kâmran Yüce]] ile bu dönemde bir araya geldi.
Müşfik Kenter, 1959 yılında Devlet Tiyatroları'ndan ayrıldı. Yıldız Kenter ile birlikte [[İstanbul]]'a giderek [[Muhsin Ertuğrul]] ile çalıştı. [[Şükran Güngör]] ve [[Kâmran Yüce]] ile bu dönemde bir araya geldi.
42. satır: 42. satır:
[[Murathan Mungan]]'ın [[Orhan Veli]] şiirlerinden düzenlediği ''[[Bir Garip Orhan Veli]]'' isimli tiyatro oyunu 25 seneden fazla süredir sergilenmektedir. Bu oyun aynı oyuncuyla [[Türkiye]]'de en uzun süreli sergilenen eserlerden biridir.
[[Murathan Mungan]]'ın [[Orhan Veli]] şiirlerinden düzenlediği ''[[Bir Garip Orhan Veli]]'' isimli tiyatro oyunu 25 seneden fazla süredir sergilenmektedir. Bu oyun aynı oyuncuyla [[Türkiye]]'de en uzun süreli sergilenen eserlerden biridir.


[[Mimar Sinan Üniversitesi]] Devlet Konservatuvarı'ndan emekli olduktan sonra, [[Haliç Üniversitesi]] Konservatuvarı'nda tiyatro bölümünün yöneticiliğini ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun genel sanat yönetmenliğini yaptı.
[[Mimar Sinan Üniversitesi]] Devlet Konservatuarı'ndan emekli olduktan sonra, [[Haliç Üniversitesi]] Konservatuvarı'nda tiyatro bölümünün yöneticiliğini ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun genel sanat yönetmenliğini yaptı.


Müşfik Kenter, tiyatronun yanı sıra sinemada da oyunculuk yaptı. 1966 [[Antalya Film Festivali]]'nde, "''Bozuk Düzen"'' filmiyle "en iyi yardımcı erkek oyuncu" ödülünü kazandı. Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı. Esin Şerbetçi, [[Mehlika Kenter]] ve [[Gülsüm Kamu]] ile evlenip ayrıldı. Son evliliğini [[Kadriye Kenter]]'le yaptı. İlk evliliğinden Mahmut ve Elvan, ikinci evliliğinden Melisa ve son evliliğinden Balam adlı dört çocuğu var.
Müşfik Kenter, tiyatronun yanı sıra sinemada da oyunculuk yaptı. 1966 [[Antalya Film Festivali]]'nde, "''Bozuk Düzen"'' filmiyle "en iyi yardımcı erkek oyuncu" ödülünü kazandı. Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı. Esin Şerbetçi, [[Mehlika Kenter]] ve [[Gülsüm Kamu]] ile evlenip ayrıldı. Son evliliğini [[Kadriye Kenter]]'le yaptı. İlk evliliğinden Mahmut ve Elvan, ikinci evliliğinden Melisa ve son evliliğinden Balam adlı dört çocuğu vardır.


Kenter, 15 Ağustos 2012 tarihinde [[akciğer kanseri]] nedeni ile tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Kenter'in naaşı, 17 Ağustos 2012 tarihinde Kilyos Aile Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Kenter, 15 Ağustos 2012 tarihinde [[akciğer kanseri]] nedeni ile tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Kenter'in naaşı, 17 Ağustos 2012 tarihinde Kilyos Aile Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Sayfanın 16.55, 13 Eylül 2021 tarihindeki hâli

Müşfik Kenter
Doğum9 Eylül 1932(1932-09-09)
İstanbul, Türkiye
Ölüm15 Ağustos 2012 (79 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Milliyet Türkiye
MeslekTiyatro ve sinema sanatçısı
Etkin yıllar1947-2012
EvlilikOya Kenter (?-1963)
Esin Şerbetçi (1963-?)
Mehlika Kenter
Gülsüm Kamu
Kadriye Demirel (1976-2012)
Çocuk(lar)4
Akraba(lar)Yıldız Kenter (ablası)
Seslendirme sanatçısı Müşfik Kenter'in öykü okurken

Müşfik Kenter (d. 9 Eylül 1932, İstanbul - ö. 15 Ağustos 2012, İstanbul) Türk tiyatro oyuncusudur. Yıldız Kenter'in kardeşidir. Ablası ile birlikte Kent Oyuncuları'nın kurucularındandır.

Hayatı

Diplomat Ahmet Naci Kenter ile İngiliz asıllı Olga Cynthia'nın[1] (Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını aldıktan sonra adını Nadide Kenter olarak değişmiştir) oğlu olarak 1932 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. 1947'de Ankara Devlet Tiyatrosu çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı tiyatro bölümünde eğitim gördü, okulu 1955 yılında "yüksek derece" ile bitirdi ve Devlet Tiyatroları'ndan girdi.

Müşfik Kenter, 1959 yılında Devlet Tiyatroları'ndan ayrıldı. Yıldız Kenter ile birlikte İstanbul'a giderek Muhsin Ertuğrul ile çalıştı. Şükran Güngör ve Kâmran Yüce ile bu dönemde bir araya geldi.

1960-1961 yılları arasında Site Tiyatrosu'nu kurdular. 1962'de adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968'de İstanbul'da Kenter Tiyatrosu'nun binasının inşaatını tamamladılar. Tiyatroyu yapmaları için tüm paralarını ortaya koymaları, büyük bir turne ile Anadolu'yu gezmeleri ve bir koltuk satma kampanyası ile destek toplamaları gerekmişti.

İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller Vakfı'ndan burs alarak Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta tiyatro araştırmaları yapan ve incelemelerde bulunan Kenter, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi birçok ülkede sahneye çıktı.

Murathan Mungan'ın Orhan Veli şiirlerinden düzenlediği Bir Garip Orhan Veli isimli tiyatro oyunu 25 seneden fazla süredir sergilenmektedir. Bu oyun aynı oyuncuyla Türkiye'de en uzun süreli sergilenen eserlerden biridir.

Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı'ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı'nda tiyatro bölümünün yöneticiliğini ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun genel sanat yönetmenliğini yaptı.

Müşfik Kenter, tiyatronun yanı sıra sinemada da oyunculuk yaptı. 1966 Antalya Film Festivali'nde, "Bozuk Düzen" filmiyle "en iyi yardımcı erkek oyuncu" ödülünü kazandı. Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı. Esin Şerbetçi, Mehlika Kenter ve Gülsüm Kamu ile evlenip ayrıldı. Son evliliğini Kadriye Kenter'le yaptı. İlk evliliğinden Mahmut ve Elvan, ikinci evliliğinden Melisa ve son evliliğinden Balam adlı dört çocuğu vardır.

Kenter, 15 Ağustos 2012 tarihinde akciğer kanseri nedeni ile tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Kenter'in naaşı, 17 Ağustos 2012 tarihinde Kilyos Aile Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Ödülleri

Oynadığı bazı tiyatro oyunları

Sinema filmleri

Oynadığı televizyon dizileri

Seslendirme

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

  1. ^ "Kenter, Yildiz". encyclopedia.jrank. 17 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2016.