Minecraft: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Yscplus (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + deneme amaçlı değişiklik
18. satır: 18. satır:
| site = https://www.minecraft.net
| site = https://www.minecraft.net
}}
}}
'''''Minecraft''''', küplerle çeşitli tasarımlar yapmanızı sağlayan [[2D|2 boyutlu]] oyundur. Programın ilk sürümleri [[Markus Alexej Persson|Markus "Notch" Persson]] tarafından geliştirilmiştir ve Notch'un kurduğu [[Mojang]] şirketi çatısı altında geliştirilmektedir. Oyun; [[Dwarf Fortress]], [[RollerCoaster Tycoon (seri)|RollerCoaster Tycoon]], [[Dungeon Keeper]] ve [[Infiniminer]] oyunlarından ilham alınarak geliştirilmiştir. Minecraft, [[16 Mayıs]] [[2009]]'da halka açık sürümden önce toplam 1 haftada yazılmış ve [[TIGSource]] forumlarında yayınlanmıştır ve oyun popülerliğini, dikkate değer ölçüde bu forumdan kazanmıştır.
'''''Minecraft''''', küplerle çeşitli tasarımlar yapmanızı sağlayan [[3D|3 boyutlu]] oyundur. Programın ilk sürümleri [[Markus Alexej Persson|Markus "Notch" Persson]] tarafından geliştirilmiştir ve Notch'un kurduğu [[Mojang]] şirketi çatısı altında geliştirilmektedir. Oyun; [[Dwarf Fortress]], [[RollerCoaster Tycoon (seri)|RollerCoaster Tycoon]], [[Dungeon Keeper]] ve [[Infiniminer]] oyunlarından ilham alınarak geliştirilmiştir. Minecraft, [[16 Mayıs]] [[2009]]'da halka açık sürümden önce toplam 1 haftada yazılmış ve [[TIGSource]] forumlarında yayınlanmıştır ve oyun popülerliğini, dikkate değer ölçüde bu forumdan kazanmıştır.


Oyun ilk sürümden beri güncellenmeye devam etmektedir. Oyun ile birlikte [[Mojang]], daha sonra 2,5 milyar [[Amerikan Doları|$]]'a [[Microsoft]]'a satılmıştır. Minecraft'ın 3 platformu vardır: [[Mobil telefon|Pocket Edition]] (mobil sürümü), [[Bilgisayar|Computer Edition]] (bilgisayar sürümü) ve [[Oyun konsolu|Console Edition]] (konsol sürümü). Ayrıca ileride çıkması planlanan eğitim amaçlı Education Edition (eğitim sürümü) üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.<ref>http://education.minecraft.net/</ref>
Oyun ilk sürümden beri güncellenmeye devam etmektedir. Oyun ile birlikte [[Mojang]], daha sonra 2,5 milyar [[Amerikan Doları|$]]'a [[Microsoft]]'a satılmıştır. Minecraft'ın 3 platformu vardır: [[Mobil telefon|Pocket Edition]] (mobil sürümü), [[Bilgisayar|Computer Edition]] (bilgisayar sürümü) ve [[Oyun konsolu|Console Edition]] (konsol sürümü). Ayrıca ileride çıkması planlanan eğitim amaçlı Education Edition (eğitim sürümü) üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.<ref>http://education.minecraft.net/</ref>

Sayfanın 14.54, 14 Şubat 2017 tarihindeki hâli

Şablon:Güncel oyun

Minecraft
Dosya:Minecraft.jpg
Minecraft Logosu
GeliştiriciMicrosoft
Mojang Studios Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıMojang
YapımcılarMarkus Alexej "Notch" Persson
Jens "Jeb" Bergensten
TasarımcıJens Bergensten
Markus Alexej Persson Bunu Vikiveri'de düzenleyin
ProgramcıJens Bergensten Bunu Vikiveri'de düzenleyin
BesteciGareth Coker
Kumi Tanioka
Lena Raine
C418 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SeriMinecraft Bunu Vikiveri'de düzenleyin
MotorLightweight Java Game Library Bunu Vikiveri'de düzenleyin
PlatformlarWindows, Linux, OS X, iOS, Android, Windows Phone, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, Java Platformu, Raspberry Pi, Windows 10
Çıkış13 Haziran 2009 (İlk Sürüm)
29 Haziran 2010 (Alfa)
20 Aralık 2010 (Beta)
11 Kasım 2011 (Tam Sürüm)
TürAçık Dünya
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Minecraft, küplerle çeşitli tasarımlar yapmanızı sağlayan 3 boyutlu oyundur. Programın ilk sürümleri Markus "Notch" Persson tarafından geliştirilmiştir ve Notch'un kurduğu Mojang şirketi çatısı altında geliştirilmektedir. Oyun; Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon, Dungeon Keeper ve Infiniminer oyunlarından ilham alınarak geliştirilmiştir. Minecraft, 16 Mayıs 2009'da halka açık sürümden önce toplam 1 haftada yazılmış ve TIGSource forumlarında yayınlanmıştır ve oyun popülerliğini, dikkate değer ölçüde bu forumdan kazanmıştır.

Oyun ilk sürümden beri güncellenmeye devam etmektedir. Oyun ile birlikte Mojang, daha sonra 2,5 milyar $'a Microsoft'a satılmıştır. Minecraft'ın 3 platformu vardır: Pocket Edition (mobil sürümü), Computer Edition (bilgisayar sürümü) ve Console Edition (konsol sürümü). Ayrıca ileride çıkması planlanan eğitim amaçlı Education Edition (eğitim sürümü) üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.[1]

Oynanışı

Minecraft'ın iki tane oyun biçimi vardır. Bunlardan biri 18.11.2011 tarihinde çıkan tam sürüm (Minecraft 1.0.0) ve internet üzerinden oynanabilen Klasik (Classic)'dir. Her ikisinin de tek ve çoklu oyunculu oynanma seçeneği vardır. Bütün oyun tipleri online oyunda kullanılabilir.

1. Klasik (Classic), size oyunun sadece inşa için gerekli olan bloklarından sınırsız sayıda sunar. (Tarayıcı ortamında oynanır ve güncelleme desteği kesilmiştir.).

2. Tam Sürümde ise beş adet oyun tipi bulunur;

  • Hayatta Kalma (Survival): Bu modda iken hayatta kalmak için yaratıklarla savaşabilir, birçok çeşit el yapımı eşya yapabilir, yaptığınız silahları veya aletleri büyüleyebilirsiniz. Hayatta Kalmada bloklar sınırlı sayılabilir, ancak dünya sonsuz (aslında 64000x64000) olduğu için hiçbir blok sınırlı sayıda değildir. /gamemode 0 veya /gamemode survival ya da /gamemode s komutlarıyla bu moda geçilir.
  • Zorlayıcı (Hardcore): Normal Hayatta Kalma kuralları geçerlidir fakat bu modda herhangi bir şekilde öldüğünüz takdirde dünyanız yok olur, tüm eşayalarınız silinir ve baştan başlarsınız. 1.9'dan itibaren silmek yerine sonsuza kadar izleyici moda geçmeyi de seçebilirsiniz. Ayrıca oyun zorluğunu değiştiremez hep zor modla eşdeğer olan zorlayıcı zorluk derecesinde oynarsınız. Hile kullanarak bu moda geçilemez.
  • Yaratıcı (Creative): Oyundaki her tür malzemeyi kullanarak Klasik gibi can veya açlık gibi sınırları ve tecrübe seviyesi olmadan kendi tasarımlarınızı oluşturabilmenizi sağlar. Yaratıcı modda uçabilir ve her tür bloğu anında kırabilirsiniz (Katman kayası dahil). /gamemode 1 veya /gamemode creative ya da /gamemode c komutlarıyla bu moda geçilir ve canavarlara karşı görünmez olursunuz.
  • Macera (Adventure): 1.4.2-1.8 sürümleri arasında bu modda bloklar yalnızca doğru aletlerle kazılabilir. Daha eski ve daha yeni sürümlerde hiç kazılamaz. İnternette birçok Macera Haritası bulabilirsiniz. Adventure'da Hayatta Kalma Modunda olduğu gibi can ve açlık barları vardır. Bir oyuna Macera modunda başlayamazsınız. /gamemode 2 veya /gamemode adventure komutları ile bu moda geçilir.
  • Seyirci (Spectator): 1.8 güncellemesi ile eklenen bir oyun modudur. Oyuncu dünya ile etkileşimde bulunamaz ve sürekli uçarak olayları izler. Oyuncunun varlığı doğma, yaratılma mekaniklerini etkileyecektir. Yaratıkların veya diğer oyuncuların üstüne tıklanıldığında onların dünyayı nasıl gördüğüne bakılabilir. /gamemode 3 veya /gamemode spectator komutu ile geçilir.

Oyunun görüntü kalitesi aynı dönemde yapılmış diğer oyunlara göre çok düşüktür fakat Doku Paketleri (Texture Pack) adı verilen dosyalar ile biraz daha iyi ve şekilli olabilir. 1.7 sürümü ile Doku Paketi karıştırabilmekteyiz. Ayrıca 1.6 sürümünde gelen bir yenilik olan Resource Pack (Kaynak Paketi) ile görüntü ile birlikte ses de değiştirilebilir.

Oyunun sitesi www.minecraft.net'dir. Oyunun yapımcısı olan şirket Mojang'ın sitesi ise www.mojang.com'dur. Minecraft 26.95 $'dır Minecraft'ı satın almak için bir e-mail'inizin ve Mojang hesabınızın olması gerekmektedir. Kredi kartı geçerlidir.

  • Sunucular: Sunucular Minecraft'ı çok oyunculu oynayabilmemizi sağlar. Oyunu arkadaşlarınızla oynamak için minecraftserver.jar veya minecraftserver.exe'ye ihtiyacınız var. Daha sonra ise minecraftserver.jar veya minecraftserver.exe'yi çalıştırmalısınız. Sonra ise Hamachi IPv4 adresinizi server.properties dosyasındaki (Not defteri ile açılabilir) "server ip" kısmına yazıp serveri çalıştırın. Sonrasında da IPv4 adresinizi Multiplayer (Çok Oyunculu) bölümündeki Direct Connect (Doğrudan Bağlan) bölümüne yazıp kendi açtığınız Minecraft Sunucunuzda oynamaya başlayabilirsiniz. (Add Server (Sunucu Ekle) bölümündeki Server Adress kısmına IPv4 adresinizi yazıp, üst tarafa da (Server Name) sunucunuzun adını yazıp tamam da diyebilirsiniz. Server Name bölümüne sunucunuzun adını yazdığınızda, başkalarının sizin sunucunuza bağlanırken göreceği ismi değil, sizin Çok Oyunculu bölümünü açtığınızda karşınızda göreceğiniz sunucularda kendi sunucunuzun ismini belirlemiş olursunuz.

Moblar

Moblar, Minecraft'ta bizim ve diğer oyuncuların haricindeki tüm hareket edebilen varlıklardır. Moblar, saldırgan moblar, yarı saldırgan moblar, pasif moblar, evcilleştirilebilen moblar, yardımcı moblar, patron moblar ve kullanılmayan moblar olmak üzere yediye ayrılabilir.[2]

Açlık

Dosya:Golden apple.jpg
Altın Elma

Açlık sistemi Minecraft'a Beta 1.8 sürümünde eklenmiştir.[3] GUI üzerinde but resmi ile gösterilen bar açlık barıdır. Bu bar Barışçıl dışında bir zorluk modunda iseniz zamanla boşalacaktır. Tamamen boşaldığında ise hasar almaya başlarsınız. Ancak eğer zor zorluk modunda değilseniz ölmezsiniz. Açlıktan dolayı canınız kolayda 10 normalde 1'in altına düşmez. Bu barı yemek yiyerek doldurabilirsiniz. Farklı yiyecekler açlık barını farklı oranlarda doldurur. Yiyecekler Beta 1.8'den önce can doldurmaktaydı.

Büyü ve İksir

Büyü masası ya da örs ile zırhlara, aletlere ve silahlara (1.4.5'den itibaren kitaplara,1.7 den itibaren oltalara) xp karşılığında büyü basılır. Etrafa kitaplık blokları yerleştirilerek Büyü Masasının gücü arttırılabilinir. 3 alet, 2 olta, 10 zırh, 6 kılıç, 4 yay büyüsü ve 2 ortak büyü vardır. Minecraft'a 1.3 sürümünde dahil edilmiştir. Ayrıca 1.8'den sonra aletleri büyülemek için Lapis Lazuli de gerekir. Altın aletler düşük olan canlarına rağmen, daha iyi büyüler elde etmeleri daha kolaydır. Örs kullanarak büyü basmak için Büyülü Kitap gerekir. 1.9'da eklenen 2 yeni büyü ile bazı diğer büyülerin en üst seviyesi yalnızca örs ile elde edilebilir.

Minecraft'ta birçok iksir bulunur. İksir yapmak için iksir standı, iksir standı için de Blaze Çubuğu gerekir. İksirin olması için önce iksir standına su şişesi ve nether wart koymamız gerekir. Bunun sonunda Garip İksir olur. Alta garip iksirleri üste diğer malzemelerden birini koyarak iksir yaparız. 1.9 sürümünden itibaren iksir yapmak için yakıt olarak Alaz Tozu gerekir.

Boyutlar

Dünyadaki birçok biyomdan biri, düzkükler.
  • Dünya (Overworld) : Çoğu hayvanın, yaratığın ve sizin doğduğunuz yerdir. Hayatınızı burada kurmalısınız çünkü madenler vb. sadece burada çıkmakdadır. Dünya'da 32 mob kendiliğinden spawnlanabilir. 7 maden kendiliğinden oluşabilir.
  • Nether : Burası nether taşı, magma bloğu ve lavlarla kaplıdır. Zombi Domuzadam, Ghast, Alaz(blaze), Magma Küpü ve Wither İskeleti burdadır. Bazen normal iskelet de olabilir. Ghast havada uçar ve alev topu atar. Alaz(blaze) ise alev topu fırlatır. Obsidyen ile geçit oluşturarak Nether'a gidebilirsiniz. Nether'da uyumaya kalkarsanız yatak patlar. Nether'da 6 mob kendiliğinden canlanabilir. 1 maden kendiliğinden oluşabilir. Ayrıca farklı malzemelerin çıkabileceği "Nether Kalesi" bulunur.
Nether Portalı
  • End :Endermanlar ve Ender Ejderhası buradadır. Burada end taşı ve obsidyenler bulunur. Ender Ejderhası öldüğü zaman End'den dünyaya geçiş geçidi çıkar. Ender gözü sizi End portalının yanına götürür. End Portal bloklarının üstüne ender gözlerini koyun ve End'e gidin. Giderken balkabağını kafanıza takın. O zaman Enderman'ler size saldırmaz. End'de de yatmaya çalışırsanız yatak patlar. The End'de 2 mob kendiliğinden spawnlanabilir. Ayrıca 1.9 sürümü ile birden fazla Ender Ejderhası ve End Şehri oyuna eklenmiştir.
  • Not: Aether(Cennet) Aether 2: Genesis Of The Void modu tarafından eklenen bir boyuttur. Normal Minecraft(Vanilla)'da bulunmaz.

Minecraft'ın Geliştirme Yapısı

Minecraft PC versiyonunda Java dilini kullanır ve bu yüzden oyunu düzenlemek görece daha kolaydır, Xbox 360, Raspberry Pi ve Android versiyonları ise C++ ile, IOS versiyonu ise Objective C ile geliştirilmiştir PS4 ve PS3 versiyonlarının kodlama dilleri bilinmemektedir. Minecraft modları Android ve PC versiyonlarında bulunmaktadır ancak PS3, PS4 ve Xbox 360'ın görece kapalı yapısı nedeniyle bu platformlarda modlar yoktur, ancak bazı geliştiriciler bunun üzerinde çalışmaktadır.

Modlar

Modlar Minecraft'a yeni özellikler ekleyen dosyalardır"[.jar, .zip(PE modları .js, .mod, .modpkg)]". Bu Modları Yükleyebilmek için üç farklı Modifikasyon yükleyicisinden birini kurmak gerekmektedir. Bunlar Modloader, Forge ve ForgeModLoader'dir(PE modlarını yüklemek için PocketTool, BlockLauncher veya MCPE Master uygulamaları kullanılır.). Modloader mod yapımcılarına daha az class ve imkan sunduğu için genelde Forge kullanılmaktadır. Forge ise hertürlü yaratık, yeryüzü şekli, ağaç, maden ekleyebilmek için kullanılan mod yükleyicisidir. ForgeModLoader ise ikisinin karışımıdır ve iki tür modları da çalıştırabilir.

Alet ve Zırhlar

Oyunda Kılıç, Kazma, Balta, Kürek ve Çapa olmak üzere 5 farklı alet vardır. Bu aletler Tahta, Taş, Demir, Altın ve Elmas ile yapılabilir. Kılıç ve Balta saldırı amaçlı kullanılabilir. Kılıç daha hızlı ama daha az hasar verirken, Balta daha yavaştır fakat daha çok hasar verir. Balta aynı zamanda odun ve tahta malzemeleri diğer aletlere ve elimize oranla daha hızlı kazar. Kürek ise toprak, kum, çakıl gibi küçük tanecikli blokları daha hızlı kazmak için kullanılır. PC 1.9 ve PE 0.11.0'dan itibaren çimen bloğuna kürekle sağ tık yaparsanız yol olur. Çapa ile bitkileri ekmek için tarla hazırlarsınız. Bunun için toprak veya çimene sağ tıklamak gerekir.

Dosya:Olta.jpg
Olta

Zırhlar aldığınız hasarı hafifletir. Oyunda 4 çeşit zırh vardır. Kask, Göğüslük, Pantolon ve Bot. Zırhların da Deri, Zincir, Demir, Altın ve Elmas olmak üzere 5 çeşidi vardır. Ancak zincir zırh yapılamaz. Aynı malzemeden yapılan zırh çeşitlerinin can ve koruma sırlaması Göğüslük>Pantolon>Kask>Bot şeklindedir.

1.9 sürümünde ayrıca koruma amaçlı olarak kalkanlar eklenmiştir. Kalkanların, zırh ve aletlerin aksine farklı malzemeleri yoktur ve tahta ile demir kullanılarak yapılırlar. Kalkanlar önlerine flama asılarak çeşitli desenlerle üretilebilirler. Kalkan ile sağ tıklayarak size yapılan saldırıyı engelliyebilirsiniz. Ok kalkana çarptığında geri seker ve size hasar vermez.

Bunların dışında alet olarak Olta, Havuç Oltası, Çakmak Taşı ve Çelik ve Makas vardır. Olta balık tutmak için kullanılır. Ancak oltaya balık(morina, somon, palyaço, kirpi) dışında çöp(deri, deri bot, olta, kemik, çubuk, ip, kase, su şişesi, tuzak kancası, mürekkep kesesi, çürük et) ya da hazine(büyülü yay, büyülü olta, büyülü kitap, nilüfer, isim etiketi, eğer) de çıkabilir.[4] Havuç Oltası domuzları sürmek için kullanılır. Çakmak Taşı ve Çelik ateş yakmak için kullanılır. Makasın ise koyunları kırkmak ve yaprak, çimen, ağ gibi blokları elde etmek üzere iki kullanımı vardır.

Oyundaki Madenler

  • Kömür : Yüzeyde veya dağlarda bulabileceğiniz gibi çoğunlukla mağaralarda bulabilirsiniz. Çıkarabilmek için elinizde en azından tahta kazma olması gereklidir. Çubuk ile birleştirerek (Çalışma masasında çubuk alta kömür üste gelecek şekilde) meşale elde edebilirsiniz. Aynı zamanda yemek pişirmek ve madenleri eritmek içinde kullanılır. Deniz seviyesinin (64. kare) üstünde bulunabilen tek madendir. Çoğu zaman 5 - 10 arası blok kümeleri halinde bulunsa da derinlere inildikçe 30’un üstünde kömür cevheri bir arada bulunabilir. Bir minecraft haritasında toplam taş miktarının %1.25’i kömürdür. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 29. karedir.9 Kömür ile kömür bloğu yapabilirsiniz.
  • Demir : Ne çok nadir nede çok fazla bulunan bir madendir. Deniz seviyesinin altında (0 - 64) görülebilir. Kırmak için en azından taş kazma gerektirir. Kırdığınız takdirde Demir Cevheri düşer. Kullanabilmek için Demir Cevherini fırında eriterek Demir Külçesi elde etmeniz gerekir. Pek çok minecraft oyuncusu el aleti olarak demir aletleri kullanmayı tercih eder. Sebebi ise diğer madenlerle kıyaslandığında bulunabilirliğinin daha rahat olması, dayanıklı olması ve neredeyse her madeni kırabiliyor olmasıdır. Bir minecraft haritasında toplam taş miktarının %0.72’si demirdir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 35. karedir. Demir Golem yapmak istiyorsanız 36 tane demir külçesine ihtiyacınız vardır. 9 Demir ile demir bloğu yapabilirsiniz.
  • Lapis Lazuli : Çok işlevi olmayan bir madendir. 1.8 veriyonundan itibaren büyü masasında büyü yaparken yapabileceğimiz büyü seviyesini ayarlar. Her büyü yaparken büyü masasına en fazla 3 adet lapis lazuli konulabilir. Sadece 0 - 32. blok yükseklikleri arasında bulunur. Kırmak için en azından taş kazma gereklidir. Kırıldığı takdirde 4 - 8 arası Lapis Lazuli düşer. Fırında eritilmesine gerek kalmadan direk kullanılabilir. Lapis lazuli 32. bloğun altında bulunup taş kazma ile çıkartılabilen tek madendir. Diğer bir kullanım alanı ise mavi boya olmasıdır. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 14. karedir. 9 Lapis lazuli ile lapis bloğu yapabilirsiniz.
  • Altın : Haritalarda 0 - 32 kare arasında, özellikle de en alttan 2-9 blok yükseklikte görülürler. Kırmak için en azından demir kazma gereklidir. Kullanabilmek için fırında eritip Altın Külçesine dönüştürmek gereklidir. Aynı zamanda Zombi Domuz Adamlardan düşen Altın Parçaları'ndan 9 tanesi birleştirilerek Altın Külçesi elde edebilmekte mümkündür. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 20. karedir. Altın zırh ve alet bakımından kötüdür fakat altın elma ve altın havuç yapımında kullanılan bir madendir. 9 Altın ile altın bloğu yapabilirsiniz
  • Elmas : Genel olarak oyundaki en değerli madenlerden biridir. Sadece en alttan 16 kare içerisinde bulunur ama genellikle 0 - 10. bloklar arasında rastlanır. 0 - 16 arasında bir elmas bulma ihtimali %0.1276’dır. Kırmak için en azından demir kazma gereklidir. Elmas avına giderken özellikle yanınıza “Servet” özelliği olan bir kazma ile (kendisi kırdığınız bloktan 1'den fazla eşya alabilmenizi sağlar. Örneğin Servet III özelliği olan bir kazma bir elmas cevheri kırdığında 4 elmas düşebilir.) gitmeniz önerilir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 10. karedir. 9 Elmas ile elmas bloğu yapabilirsiniz.
  • Kızıl Taş : En alttan 0 - 16 kare arasında rastlanabilen bu maden pek çok işlev için kullanılabilir. Kırmak için en azından demir kazma gereklidir. Bir kızıl taş cevherinden 4-5 kızıl taş düşer. Kızıl taş olarak çok çeşitli eşyalar yapabilir ve elektrik ileten devreler kurabilirsiniz. Ayrıca kızıl taş iksir yapımında da kullanılabilir. 0 - 14 kare arasında kızıl taş bulunma ihtimali %1.025‘tir. Aynı zamanda kızıl taş cevheri üzerine sağ ya da sol fare tuşu ile tıklar ya da üzerinde zıplarsanız 30 sn boyunca ışık verir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 8. karedir. Birçok sistem ve devre yapımında kullanılır.
  • Zümrüt : Oyunun en nadir bulunan madenlerinden biridir. Kırmak için en azından Demir kazma gereklidir. Köylüler ile ticaret yapmak amacıyla kullanılabilir. Şimdilik bunun dışında bir kullanımı bulunmamaktadır. Genellikle yükseklik olarak 29. karenin altında bulunabilir ve istatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 20. karedir. Sadece Extreme-Hills biyomlarının bulunduğu yerlerde madenlerde sıkça rastlanır. Başka bir biyomda bulunmaz. Genelde tek blok halinde bulunur. Fırında eritilmesine gerek kalmadan kullanılabilir. Tüm köylerin para birimidir. 9 zümrüt ile zümrüt bloğu yapabilirsiniz.
  • Kuvars :Oyuna 1.5(1.5.X Kızıltaş Güncellemesi) versiyonunda eklenmiştir. Nether'da bulunan tek madendir. Bloğunun 3 çeşidinin (Normal, Sütun, Oyma) dışında basamak ve merdiveni bulunur. Bloğu 4 tanesiyle yapılır. Ayrıca güneş sensörü ve kızıltaş karşılaştırıcı ve gözlemci yapımında kullanılır.

Versiyonlar ve Snapshotlar

Snapshot: Snapshot, Minecraft oyununda önemli bir yer tutmaktadır. Snapshot'un amacı hataları öğrenmek, yeni bir şeyler eklemek amacı olabilir. Snapshotlar ayrıca pre-release (ön-gösterim) için de olabilir. Genelde mod geliştiricileri bu sürümleri modlarının bu yeni sürümlere uyup uymayacağını denetlemek için de kullanırlar.

Snapshot'ların Kodlanması: Snapshot'lar YYwWWx formatında kodlanır.Y=Yıl W=Hafta x ise alfabeye göre o hafta çıkan kaçıncı Snapshot olduğudur. Örneğin 2014 yılının 12. haftasında çıkan 4. Snapshot 14w12d.

Versiyon:Versiyon, Minecraft oyununun sürümünü belirtir. Versiyonda yeni özellikler, bloklar,itemler eklenebilir, çıkartılabilir, hatalar giderilebilir, oyunun arayüzü değişebilir. Örneğin Kızıltaş Güncellemesi 1.5 Snapshot'unda(13w01a) gelmiş, 1.5.0 versiyonunda resmen kabul edilmiştir. Örneğin gül 1.7 Snapshot'unda kaldırılmıştır. Yerine Gelincik Çiçeği gelmiştir. Oyundaki bazı hatalar da giderilmiştir. Versiyonlar böyle örneklenebilir.

Aşağıda oyundaki versiyonları ve Snapshot'ları görüyorsunuz.

Versiyonlar;

1.0, 1.1, 1.2.1, 1.2.2, 1.2.3, 1.2.4, 1.2.5, 1.3.1, 1.3.2, 1.4.2, 1.4.4, 1.4.5, 1.4.6, 1.4.7, 1.5.1, 1.5.2, 1.6.1, 1.6.2, 1.6.4, 1.7.2, 1.7.4, 1.7.5, 1.7.9, 1.7.10, 1.8, 1.8.1, 1.8.2, 1.8.3, 1.8.4, 1.8.5, 1.8.6, 1.8.7, 1.8.8, 1.8.9 1.9, 1.9.1, 1.9.2, 1.9.4, 1.10, 1.10.1, 1.10.2, 1.11.0, 1.11.1, 1.11.2(Aynı zamanda 1.0 öncesi "Alpha" ile "Beta" sürümleri vardır.)

Bazı Snapshotlar;

1.3, 1.4, 1.4.1, 1.4.3, 1.5, 1.6, 1.7, 1.7.1, 14w08a, 13w47e, 13w48b, 13w49a, 1.7.3, 14w08a, 14w10c, 14w11a, 14w11b, 14w18a, 14w18b, 14w17a, 14w20b, 14w21b, 14w25a, 14w25b, 14w26a, 14w26b, 14w26c, 14w27a, 14w27b, 14w28a, 14w28b, 14w29a, 14w29b, 14w30a, 14w30b, 14w30c, 14w31a, 14w31b, 14w32a, 14w32b, 14w32c, 14w32d, 14w33b, 14w34d, 1.8-pre1, 1.8-pre2, 1.8-pre3, 1.8.1-pre1, 1.8.1-pre2, 1.8.1-pre3, 1.8.1-pre4, 1.8.1-pre5, 1.8.2-pre1, 1.8.2-pre2, 1.8.2-pre3, 1.8.2-pre4, 1.8.2-pre5, 1.8.2-pre7, 1.8.8pre, 15w31a, 15w31b, 15w31c, 15w32a, 15w32b, 15w32c, 15w33a, 15w33b, 15w33c, 15w34d, 15w35e, 15w36d, 15w37a, 15w38b, 15w39c, 15w40a, 15w40b, 15w42a, 15w44b, 15w50a, 16w20a, 16w21b

Oyunun gelişimi

Minecraft'ın geliştiricisi, Markus Persson programlamaya beş yaşında başlamış. Babası Markus'a Commodore 128 ev bilgisayarı almış ve Markus, "type-in" programlarına odaklanmış bir bilgisayar dergisine abone olmuştur. Yaptığı deneyler sonucu sekiz yaşında ilk programını yazmıştır. Profesyonel olarak da, Wurm Online gibi oyunlarda ve King.com'da oyun programcısı olarak çalışmıştır.

Minecraft 10 Mayıs 2009 tarihinde geliştirilmeye başlanmıştır. Markus Persson, King.com'daki işinden çıktıktan sonra bağımsız(bir yerde çalışma zorunluluğu olmadan) program yazma ve geliştirmeye odaklanmıştır. Markus Persson, Minecraft'ı yazmak için Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon ve Dungeon Keeper gibi oyunlardan ilham almıştır. Oyunun temellerinin ne olması gerektiğini düşünen Markus, Infiniminer adlı bir oyunu keşfetmiştir ve TIGSource.com forumlarındaki kullanıcılarla oynamıştır. O zamanda Markus, izometrik 3-boyutlu inşa oyun fikirlerini kafasında canlandırırken, bu düşüncelerini test etmek için prototipler yazmıştır. Infiniminer adlı oyun, Minecraft'ın oynayış biçimini ağır şekilde etkilemiştir, 1. tekil kişi gözüyle oynanan bakış açısı ve blok şekilli görselleri dahil.

Microsoft, 17 Eylül 2014 sabahı gelmiş geçmiş en popüler oyunlardan biri olan Minecraft'ı ve oyunun yapan stüdyo Mojang'ı satın alacağı haberlerini onayladı. Tam 2.5 Milyar dolarlık bir fiyata devredilecek olan oyun ve stüdyo ile birlikte Microsoft telaşlı oyunseverleri sakinleştirdi. Minecraft bugün varolan tüm platformlardaki hayatını sürdürmeye devam edecek. Dolayısıyla PC, iOS, Android,Windows Phone, Xbox ve PlayStation kullanan oyunseverlerin endişe edecekleri bir durum yok.

Satın alma işinde düşündürücü olan kısım ise oyunun var olmasını sağlayan Markus "Notch" Persson'un Microsoft ekibine katılmaması oldu. Mojang takımından gelen bir bildiriye göre Notch, eski CEO Carl ve kurucu üye Jakob ekibi terk ediyorlar ve geride kalanlar bu üç programcının yapacakları projeler konusunda bilgi sahibi değiller. Her ne kadar Minecraft ile alakalı olmasa da güzel işler yaratacaklarından emin olan üçlüye Mojang bol şans diledi.[5]

Platformlar

PC Sürümü

Minecraft Windows, Mac OS X ve Linux işletim sistemlerinde oynanabilir. Ana versiyonu dışında Minecraft Classic ve Minecraft 4K gibi PC için farklı versiyonları da vardır.

Minecraft Classic, Minecraft'in daha eski versiyonudur. Diğer Minecraft versiyonlarının aksine bedavadır ancak artık güncellenmemektedir. Bu versiyonda oyuncular ister multiplayer bir serverda isterse de kendi başlarına oyunda istedikleri gibi blokları yok edebilir ve yerleştirebilirler. Bu versiyonda oyuncu dışında hiçbir canlı yoktur ve lav gibi tehlikeler oyunculara zarar veremez.

Minecraft 4K ise Minecraft'ın çok basitleştirilmiş bir versiyondur. Harita 64x64x64 bloklar ile sınırlı olup her seferinde aynı harita oluşturulacaktır. Oyuncular çim, toprak, taş, odun, yaprak ve tuğla blokları ile sınırlıdır.Java ile yazılmıştır

Minecraft: Pocket Edition

8 Ekim, 2011'de uyumlu tüm cihazlar için zamanında Android Market'de çıkmıştır, günümüzde Android Market'in yerine Google Play Store'da bulunmaktadır. iOS versiyonu ise 17 Kasım 2011'de çıkmıştır. Windows Phone 8 ve 8.1 içinse 10 Aralık 2014'te yayımlanmıştır. Bu versiyon oyunun yaratıcı bir şekilde blokları kırıp-inşa etmesine ve hayatta kalma özellikleri üzerine yoğunlaşmıştır ve PC versiyonunda özelliklerin tümünü içermemektedir ancak PC versiyonunda olmayan şeyler de vardır. Bu versiyon ayrıca kablosuz ağ üzerinden multiplayer oynama imkanı sağlar. Periyodik olarak çıkarılan güncellemeler ise bu versiyon ile PC versiyonu arasındaki fark kapatılmaya çalışılmaktadır. 0.9.0 versiyonu ile dünyaların yapısı pc sürümündeki gibi oluşacak şekilde geliştirilmiştir. Ardından 0.10.0 sürümü çıkmıştır ve bu sürümde az da olsa yeni şey gelmiştir.Geliştiriciler tarafından çıkarılan 0.11.0 sürümüyle PC sürümüne gelişmişlik olarak iyice benzetilmesi amaçlanmıştır.Ardından 0.12.1 sürümünde büyüler ve nether portalı eklenmiştir . 0.13.0'da redstone eklenmiş ve hata düzeltmeleriyle 0.13.1 ve 0.13.2 çıkmıştır.0.14.1'da ise kalan redstone sistemlerinden bazıları ve PE'ye özel bazı yenilikleriyle kazanlar eklenmiştir. Hata düzelmeltleriyle 1.4.2 çıkmıştır. 0.15.0 da pistonlar ve atlar eklenmiştir. 0.15.1 de Oyunun kendi doku paketleri eklenmiştir. 0.16.0 sürümünde gardiyanlar komutlar wihter ve fener eklenmiştir. 0.17.1 beta güncellemesi oyuna Ender ejderhası, End portalı ve diğer End ürünlerini kazandırmıştır. Ayrıca Elitra ve Kutup Ayısı da oyuna eklenmiş olup şu anki sürüm olan 0.17.0.2 sürümü hala build aşamasındadır. Buildler 0.17 diye geçse de ileriki yeni sürümün adı 1.0 olacaktır.

Minecraft: Xbox 360 Edition

Oyunun Xbox 360 versiyonu 9 Mayıs, 2012'de çıkmıştır. Oyunun bu versiyonunda ise başka versiyonlarda olmayan bazı özellikler mevcuttur. Mesela, kontrol menüleri ya da Xbox Live üzerinden multiplayer gibi. Bu versiyonda haritalar 'sınırsız' değildir. Bu versiyon aslında eski PC versiyonlarına benzerdir ancak güncellemeler vasıtası ile güncel PC versiyonu ile arasındaki fark kapatılmaya çalışılmaktadır.

Minecraft: PS3 Edition

Minecraft'ın Sony Playstation 3 için yapılmış versyonudur Bilgisayar ile arasındaki farklar kapatılmaktadır

Minecraft: PS4 Edition

Minecraft'ın versiyonlarındandır ve Sony Playstation 4 içindir.Dünyalar Sony PlayStation 3'ün dünyalarından iki kat daha büyüktür.Bilgisayar ile arasındaki farklar kapatılmaktadır.

Minecraft: Xbox One Edition

Minecraft'ın versiyonlarındandır.

Minecraft: PS Vita Edition

Minecraft'ın Playstation Vita'daki versiyonudur.

Minecraft: Pi Edition

Minecraft'ın taşınabilir bilgisayar Raspberry Pi için yapılmış özel versiyonudur ve alpha seviyesindedir. Pocket Edition ile benzerlik gösterir.

Minecraft: Windows 10 Edition

Microsoft'un Minecraft'ı alması ile Windows 10'un çıkması ile beraber çıkan bu sürüm sadece Windows 10 ve Windows 10 Mobile üzerinde oynanmaktadır. Şu an da beta seviyesindedir. Pocket Edition taban alınarak yapılmıştır ve PE gibi C++ dilinde yazılmıştır.[6]

Desteklediği Diller

Minecraft'ın 91 dil desteği vardır. Oyunda birde bozuk bir İngilizce'yle Korsan (Pirate) Dili vardır. Bu dillerden bazıları:

  1. Pocket Edition'da yalnızca bu diller bulunmaktadır.

Oyuna karşı tepkiler

Minecraft önemli oyun eleştirmenleri ve sitelerinden olumlu cevaplar almıştır ve yüksek oranda satış gerçekleştirmiştir. Minecraft, Ekim 2010 itibariyle 9,300,000 kullanıcıyı geçmiş ve 2,500,000 üstünde satış gerçekleştirmiştir. Eylül 2010'da Minecraft, "Bedavaya oyna" hafta sonu etkinliğini bitirdikten sonra 24 saat içinde 25,000 satış yapmıştır.[7]

Oyuna 30 Ocak 2016 tarihi itibariyle, 32,278,000'den fazla kişi kaydolmuş, 22,387,000'den fazla kullanıcı da oyunu satın almıştır.[7] [8]

Minecraft’a bakanlık incelemesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, şiddete özendirdiği gerekçesiyle ‘Minecraft’ adlı oyunu incelemeye aldı.

Şiddete özendirdiği kanaatine varılırsa oyun hakkında hukuki yollara başvurulacak. Minecraft, küplerle çeşitli tasarımlar yapılmasını sağlayan üç boyutlu oynanabilen bir bilgisayar oyunu. Minecraft’ın çeşitli bölümleri bulunuyor ve bu bölümlerde aynı zamanda hayatta kalmak gerekiyor. Oyunda saldırgan yaratıklar bulunuyor. İlerleyen bölümlerde oyuncular, tahta silahlarla müttefiklerini, hatta arkadaşlarını bile öldürebiliyor. Bakanlık da bu durumun şiddeti özendirebileceği yönünde şikâyet alınca oyunu gündemlerine aldı ve oyun 7+ oldu.[9][10]

Kaynakça

Dış bağlantılar