Köy

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Köy yerleşmelerinde genel ekonomik geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır.

Köy, toplumsal, ekonomik, coğrafi ve nüfus özellikleri ile şehirden ayrılan düşük nüfus yoğunluğa sahip kırsal alan birimleri olup, ekonomik olarak genelde çiftlik, hayvancılık, tarıma dayalı ve iş bölümünün gelişmediği yerleşimlerdir. Köylerde dağ, ova, yayla, orman, yaylak, kışlak gibi birimler yaygın bulunur. Köyler doğa ve tarihsel bakımından bir turizm merkezi olabilir.

Benin'de bir köye uzaktan bakış

Köy yerleşimleri görece düşük nüfusa (birkaç yüz ile birkaç bin arasında) sahiptir. Köyler, şehirlere göre geniş aile tipinin yaygın olduğu, komşuluk ilişkilerinin, geleneksel dayanışma ve yaşam biçimlerinin sürdüğü sosyal yapılardır. Köy nüfuzuna köylü de denir. Köylerin yönetiminde köy ihtiyar heyeti, köy muhtarlığı, belediye ve ilçe yönetmenliği önemli role sahiptir.

Köyler çoğunlukla kırsal alanlarda bulunsa da, kentsel köy terimi belirli kentsel mahalleler için de kullanılmaktadır. Köyler normalde sabit konutlarla kalıcıdır; ancak geçici köyler oluşabilir. Ayrıca, bir köyün evleri birbirine oldukça yakındır ve dağınık bir yerleşim yeri olarak araziye geniş bir şekilde dağılmamıştır.

Geçmişte köyler, geçimlik tarımla uğraşan toplumlar ve ayrıca tarım dışı bazı toplumlar için olağan bir topluluk biçimiydi. Pek çok kültürde kasaba ve şehirler az sayıdaydı ve buralarda nüfusun yalnızca küçük bir kısmı yaşıyordu. Sanayi Devrimi çok sayıda insanı fabrikalarda çalışmaya çekti; insanların yoğunlaşması birçok köyün kasaba ve şehirlere dönüşmesine neden oldu. Bu aynı zamanda emek ve zanaatlarda uzmanlaşmayı ve birçok zanaatın gelişmesini de sağladı. Kentleşme eğilimi devam ediyor, ancak her zaman sanayileşmeyle bağlantılı değil. Tarihsel olarak evler sosyalleşme ve savunma amacıyla bir arada bulunuyordu ve yaşam alanlarını çevreleyen arazilerde tarım yapılıyordu. Geleneksel balıkçı köyü zanaatkar balıkçılığa dayanıyordu ve balıkçılık alanlarının bitişiğinde bulunuyordu.

Ülkelerine göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Afganistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Afganistan'da köy veya deh (Darice/Peştuca: ده)[1] Afganistan toplumunda orta ölçekli yerleşim şeklidir. Mezra olarak da bilinen qala'dan (Darice: قلعه, Peştuca: کلي)[2] daha büyük, kasaba olarak da bilinen shār'dan (Darice: شهر, Peştuca: ښار)[3] daha küçüktür. "Gala"nın aksine, "deh" genellikle ticari bir alan içeren daha büyük bir yerleşim yeridir. Daha da geniş olan ''shār'', yüksek öğrenim okulları, temel sağlık hizmetleri, polis karakolları vb. hükûmet binalarını ve hizmetlerini içerir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "A dictionary of the Puk'hto, Pus'hto, or language of the Afghans". dsalsrv02.uchicago.edu. 24 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2018. 
  2. ^ "A dictionary of the Puk'hto, Pus'hto, or language of the Afghans". dsalsrv02.uchicago.edu. 24 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2018. 
  3. ^ "A dictionary of the Puk'hto, Pus'hto, or language of the Afghans". dsalsrv02.uchicago.edu. 29 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2018.