Vikipedi:Reklam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:Spam sayfasından yönlendirildi)

Vikipedi'de reklam yasaktır ancak bu yasağa rağmen çeşitli şekillerde reklamlar eklenmektedir. Bunlar:

  • Reklam amacıyla madde açılması veya aynı amaçla maddelere katkılar olarak maskelenen reklamlar,
  • Dış bağlantılar sekmesine reklamı yapılmak amacıyla eklenen bağlantılar,
  • Reklamı yapılmak istenen yazar/kuruluş veya referans verilen çalışmayı tanıtmak amacıyla kaynakça eklemek,
  • Kullanıcı sayfası veya kullanıcı mesaj sayfasından reklam bağlantı veya ifadeler kullanmak

şeklindedir. Reklam amaçlı eklenen bağlantılar silinerek ortadan kaldırılabilirken madde halindeki reklamlarda izlenecek daha farklı yollar olabilir.

Madde halindeki reklamlar[kaynağı değiştir]

Reklam olarak değerlendirilen maddeler; firma, ürün veya hizmet propogandası veya bir şirketi yahut bireyi taltif etmek, tanıtımını yapmak amaçlı hazırlanmış halkla ilişkiler firmalarının faaliyetidir. Vikispam/reklam maddeleri genellikle satış odaklı dili ve ticari bir internet sitesine dış bağlantıları ile ayırt edilirler. Ancak, ticari işletmeler hakkındaki maddeler ile aralarında fark vardır.

Madde halinde gizlenmiş açık reklam örnekleri {{Sil|[[Vikipedi:Hızlı silme|G11]]}} şeklinde bir etiketleme yapılarak hızlıca silinebilir. Vikipedi'ye yazılan diğer tipte reklamlarla silinmesi önerilerek veya silinmeye aday sayfalarda listeyerek ilgilenilebilir. Bazı durumlarda, maddelerde yer alan metinlerin sıklıkla başka bir internet sayfasından kopyalanmış olması ve anonim kullanıcılar tarafından yazılması sebebiyle, telif hakkı ihlali şüphesi sebebiyle içerik geçici olarak kaldırılabilir. Madde halinde gizlenmiş reklam sayfalarının silinmesi yoluna gitmeden önce, lütfen sayfanın geçmişini, kabul edilebilir bir sürümün varlığı için kontrol ediniz. Eğer kabul edilebilir bir sürümü varsa, lütfen makaleyi son kabul edilebilir sürümüne geri çevirin.

Bir ansiklopedik maddede reklama dönük içerik bulunuyorsa, madde tarafsız bakış açısıyla tekrar yazılıp kurtarılabilir. Ayrıca, marka adlarının bulunduğu ürün ve hizmetlere dair madde bölümleri, rekabetleri ve farklı alternatifler hakkındaki bilgileri içerecek tarafsız ve ortak bilgileri kolaylaştırmak için, yaygın bir başka başlık/madde veya kategori altında birleştirilebilir.

Dış bağlantılar[kaynağı değiştir]