Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Ağustos 2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




Halo ya da resmî tanımıyla ikincil silindir yapı (İngilizceSecondary roll structure), açık tekerlekli araba yarışlarındaki olası kazalardan pilotun kafasını korumayı amaçlayan bir güvenlik sistemidir. 2015 yılının Ekim ayında ilk kez tanıtılan sistemin ilk testleri 2016 Formula 1 sezonundaki yarışların antrenman turlarında yapıldı. Temmuz 2017'de Uluslararası Otomobil Federasyonu, 2018 sezonundan itibaren geçerli olmak üzere halo sistemini güvenlik regülasyonlarına ekledi ve sistemin bütün Formula 1, Formula 2, Formula 3, Formula Regional, Formula E ve Formula 4 araçlarında kullanımını zorunlu kıldı. Ağustos 2017'de ise halo sisteminin resmî olarak ilk kez kullanıldığı Dallara F2 2018 aracı, 2018 Formula 2 sezonundan itibaren kullanılmak üzere tanıtıldı. FIA tarafından düzenlenen bu organizasyonlara ek olarak halo Indy Lights, Super Formula ve Euroformula Open açık tekerlekli serilerinde de kullanılmaktadır. Sistem, araçtaki pilotun baş bölgesini çevreleyen ve aracın şasisine üç noktadan bağlı, yay şeklinde bir titanyum parçadan oluşmaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


"Change", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in şarkısıdır. Şarkının sözleri Swift tarafından yazıldı ve prodüktörlüğünü Nathan Chapman ve Swift yaptı. 8 Ağustos 2008'de sanatçını ikinci stüdyo albümü Fearless'ın promosyon single'ı olarak yayınlandı ve tüm kazancı 2008 ABD Olimpiyat takımına bağışlandı. "Change", Swift'in Nashville, Tennessee'nin en küçük plak şirketiyle anlaştığı dönemdeki, geleceğe dair umutlarını ve arzularını anlatır. Parça daha sonra 2008 Yaz Olimpiyatları'nın tema müziği seçildi ve AT&T Team USA Soundtrack albümünde yer aldı. Birçok yaylı çalgının kullanıldığı "Change" pop rock tarzındadır ve şarkıda engelleri aşarak zafere ulaşmak konu alınmıştır. Müzik eleştirmenlerden olumlu-olumsuz birçok eleştiri alan "Change" Billboard Hot 100'e on numaradan girdi ve sanatçının listede ilk onda yer alan ilk şarkısı oldu. Şarkının video klibini Shawn Robbin çekti; klipte Swift, grubuyla bir balo salonunda şarkıyı söylemektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


"Five Nights at Freddy's", Scott Cawthon tarafından geliştirilen hayatta kalma-korku oyunudur. Oyunun konusu "Freddy Fazbear's Pizza" adlı kurgusal bir pizza restoranında geçmektedir. Oyunda güvenlik görevlisi olarak çalışan oyuncunun amacı, hareket eden animatronik robotları güvenlik kameralarından izleyip kendini onlara karşı korumaktır. Clickteam Fusion 2.5 oyun motoru kullanılarak altı ayda geliştirilen Five Nights at Freddy's, Desura ve Steam'de Ağustos 2014'te piyasaya sürüldü. Oyun daha sonra iOS, Android, Windows Phone, Nintendo Switch, PlayStation 4 ve Xbox One'da piyasaya sürüldü. Piyasaya sürüldükten sonra oyun kısa sürede kült taraftarları elde etti ve özgünlüğü, basitliği ve atmosferi hakkında olumlu eleştiriler aldı. Five Nights at Freddy's, 18 Ağustos 2014'te Desura üzerinde en çok satan oyun oldu ve oyun YouTube'daki popüler "Let's Play" videolarına konu oldu. Oyunun başarısı, geliştirilmekte olan bir film uyarlaması ve birkaç devam oyunu, bir spin-off oyunu ve bir kitabı içeren medya serisinin başlatılmasına yol açtı. (Devamı...)

(Düzenle)


Ampirik sosyoloji veya görgül toplumbilim, birincil sosyolojik bilgilerin toplanması, işlenmesi ve anlatılması için metodolojik yöntem ve tekniklere dayanan toplumbilim çalışmasıdır. Toplum yaşamının ekonomi, hukuk, aile ve siyaset gibi yanlarının inceleme sırasındaki durumunu betimler. Gündelik hayatın yönleriyle; kaynak veya bilgi formu olarak kullanılan ya da kullanılabilen sağduyu ile ilişkilendirilir. İnsanların birbirlerini nasıl takdir ettiklerini ve birbirleriyle nasıl anlaştıklarını tümevarımsal biçimde inceler. 1895 ve 1929 yılları arasında Amerika'da gelişimi başlayan ampirik sosyoloji, İlerici Dönem'in sosyal reform hareketlerinde kökleri olan bir Amerikan geleneğidir. Ampirik sosyolojide, belirli bir sosyal fenomen üzerinde tümevarımsal araştırmalar yapılır. Alman sosyolog Ferdinand Tönnies'e göre ampirik sosyoloji, olgusal bilgi veya kanıtların toplanmasıdır. (Devamı...)

(Düzenle)


Avnillah sınıfı, Osmanlı donanması için 1860'larda inşa edilen iki zırhlı korvet savaş gemisinden oluşan bir gemi sınıfıdır. Sınıfta yer alan gemiler Avnillah ve Muin-i Zafer'dir. İki gemi İngiltere'de 1868 ve 1870 arasında inşa edildi. Gemi ortasındaki kazamatlara monte edilmiş dört adet 230 mm çapında top taşıyorlardı. Her iki gemi de 1877-1878'teki 93 Harbi sırasında hizmet verdi ve Karadeniz'deki Rus kuvvetlerine karşı görev yaptı. Öncelikle karaya Osmanlı kuvvetlerini desteklemekle görevlendirildiler; ayrıca Muin-i Zafer Sulina limanını savunmaya da yardımcı oldu. Savaştan sonra her iki gemi de ihtiyata alındı ve Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başlangıcında seferber edildikleri 1897'ye kadar başka bir faaliyette bulunmadı. Osmanlı filosunun geri kalanı gibi, her iki gemi de kötü durumdaydı ve bu savaşta etkin şekilde kullanılamadı. Savaş sona erdikten sonra, her iki gemi de eskimiş Osmanlı filosunu modernize etmeyi amaçlayan yeniden inşa programının parçası olarak yeniden inşa edildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Meksika, Norveç'in Lillehammer şehrinde düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'na, alp disiplininde bir sporcuyla katıldı. İlk kez 1928 Kış Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Kış Olimpiyatları tarihindeki beşinci katılımını gerçekleştirdi. Meksika'nın gönderdiği heyet, alp disiplini sporunda yarışan Hubertus von Hohenlohe'den oluşuyordu. Erkekler iniş kategorisinde yarışan Hubertus von Hohenlohe, 1:53.37'lik derecesiyle yarışmayı 48. sırada tamamladı. Meksika'nın Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımı, Paris'te düzenlenen 1900 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleşti. 1928 Kış Olimpiyatları, Meksika'nın katıldığı ilk Kış Olimpiyat Oyunları oldu ve buradaki sporcuları da madalya kazanamadı. Ülkenin Norveç'in Lillehammer şehrinde düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'na gönderdiği tek sporcu, alp disiplini sporunda yarışan Hubertus von Hohenlohe idi. Hohenlohe ayrıca Lysgårdsbakken'de gerçekleştirilen açılış töreninde Meksika kafilesinde ülke bayrağını taşıyan isimdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Konuşmadığımız Şeyler Var, Türk şarkıcı Sıla'nın üçüncü stüdyo albümüdür. 24 Kasım 2010'da Sony Music Entertainment etiketiyle yayımlanmıştır. Şarkıcının 2009 yılında yayımlanan İmza albümünden sonra satışa sunulan ilk çalışmasıdır. Pop, soft rock ve caz ritimleri içerir. Sıla, albümdeki şarkılardan on tanesinin sözlerini tek başına, bir tanesini Gözde Kansu ile birlikte yazmıştır. Ayrıca, on şarkıyı Efe Bahadır ile birlikte, bir şarkıyı Bahadır ve Kerem Türkaydın ile birlikte bestelemiştir. Toplam 12 şarkıdan oluşan Konuşmadığımız Şeyler Var, müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler aldı. Sıla'nın yorum tarzı ve yazdığı sözler övgü topladı. Albümün ilk duyulan şarkısı "Acısa da Öldürmez" oldu; Kasım 2010'un başında Sıla'nın resmî sitesi üzerinden yayımlandı ancak site, yapılan yoğun ziyaretler sebebiyle çöktü. Sıla, "Acısa da Öldürmez" şarkısının klibini yayımladıktan sonra sırasıyla "Oluruna Bırak", "Kafa", "Boş Yere" ve "Tam da Bugün" şarkılarına çekilen klipleri de yayımladı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Underneath the Stars", Mariah Carey'nin 1995 çıkışlı beşinci stüdyo albümü Daydream'de yer alan bir şarkıdır. Carey ve Walter Afanasieff tarafından yazılıp bestelendi. 5 Nisan 1996'da Columbia Records tarafından albümün altıncı ve son single'ı olarak yayımlandı. Avustralya'da ise "Forever" single'ının B yüzü olarak piyasaya sürüldü. Carey'nin en gözde eserlerinden biri olarak saydığı bu R&B şarkısı, müzik eleştirmenleri tarafından şarkıcının vokal gelişiminde etkilendiği Minnie Riperton'ın eserleriyle karşılaştırıldı. Amerika Birleşik Devletleri'nde sınırlı sayıda basılan "Underneath the Stars", Billboard R&B/Hip-Hop Airplay listesinde altmış dokuz numaraya ulaştı. Tanıtımları kapsamında Avrupa'da bir video klip çekildi ancak gösterime girmedi. Daydream World Tour boyunca sahnelendi ve Tokyo Dome'daki performans daha sonra Mariah Carey Live in Japan adlı DVD'de yer aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


En İyi Aranjman Grammy Ödülü, Grammy Ödülleri kapsamında, yılın en iyi aranjmanına sahip olduğu belirlenen şarkının veya albümün aranjörüne verilen ödüldür. 1959-1962 yılları arasındaki ilk dört törende verilmesinin ardından kaldırılmıştır. Grammy Ödülleri'ni dağıtan Kayıt Akademisi 1959'daki ilk ödül töreninde, aranjörleri ilk olarak bu kategoride ödüllendirmeye başladı. 1962'deki 4. yıla kadar gerçekleştirilen tüm Grammy Ödülleri kapsamında bu kategori yer aldı ve 1963'deki törenle birlikte kaldırılırdı. Dağıtıldığı 4 törende ödülü üç kez Henry Mancini, bir kez de Billy May kazandı. Yalnızca bu ikili, kategoride birden fazla adaylık alan isimler oldular. Grammy Ödülleri, 1959'da düzenlenen ilk törenden beri aranjörleri çeşitli kategorilerde ödüllendirmektedir. En İyi Aranjman kategorisi, aranjmanları ödüllendirmek için oluşturulan ilk kategoriydi. (Devamı...)

(Düzenle)


Tiger 131, II. Dünya Savaşı'nın Kuzey Afrika Cephesi'nde, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından kullanılan ve 24 Nisan 1943'te Tunus'taki çatışmalar esnasında Birleşik Krallık'ın 48. Kraliyet Tank Alayı tarafından ele geçirilen Tiger I tipi bir ağır tanktır. Tank ele geçirildikten sonra Müttefik Devletler tarafından tamir edildikten sonra İngiltere'ye götürülerek incelenmiş, Alman tanklarının mühendisliği ve performansı hakkında bilgi almak ve propaganda amacıyla kullanılmıştır. 1951'de, Bovington'daki Tank Müzesi'ne transfer edilen tank, 1990'da sergiden çıkartılıp restorasyona alınmış, 2003'te müzeye dönmüş, 2012'de ise üzerindeki çalışmalar tamamlanmıştır. Faal durumdaki tek Tiger I'dir. Müttefikler tarafından Tiger I olarak bilinen ağır tank modelinin tam Alman model adı Panzerkampfwagen VI, Tiger I (H1), Sd.Kfz. 181 idi. Tareti Wegmann, gövdesi ise Henschel tarafından üretilen tankın Kassel'deki montajı Ocak veya Şubat 1943'te 250122 şasi numarasıyla tamamlandı. (Devamı...)

(Düzenle)


Bullet for My Valentine, 1998'de kurulmuş Galli metalcore grubudur. Grup, vokalist Matthew Tuck, gitarist Michael Paget, bas gitarist Jamie Mathias ve baterist Michael Thomas'dan oluşmaktadır. Jeff Killed John adıyla kurulan grup, Metallica ve Nirvana gibi grupların şarkılarını coverlayarak müzik hayatına başladı. Jeff Killed John adı altında kaydedilen altı şarkıdan ikisi grubun kariyerinin sonraki dönemi Bullet for My Valentine'da düzenlenip yayınlanmasına karşın kalan parçalar yayınlanmadı. Finansal zorluklar nedeniyle isim ve müziksel tarz değişikliğine giden grup, 2002'de Sony BMG ile beş albümlük bir plak anlaşması imzalayıp Metallica, Iron Maiden ve Slayer gibi klasik heavy metal gruplarının etkisindeki özgün müziğini yapmaya başladı. Bullet for My Valentine'in ilk stüdyo albümü The Poison, Birleşik Krallık'ta 3 Ekim 2005'te, Amerika Birleşik Devletleri'nde 14 Şubat 2006'da yayımlandı. (Devamı...)

(Düzenle)


Hande'ye Neler Oluyor?, Türk şarkıcı Hande Yener'in sekizinci stüdyo albümüdür. 1 Nisan 2010'da Poll Production tarafından yayımlandı. Pop müzik ritimleri içerir ve Yener'in tekrar pop müzik yapacağını açıkladıktan sonra yayımlanan ilk albümüdür. Tamamı Sinan Akçıl tarafından yazılıp bestelenen şarkılardan oluşur; bu özelliğe sahip olan ilk Hande Yener albümüdür. Prodüktörlüğünü Yener ile Polat Yağcı üstlenmiştir. 11 şarkı ve 3 remiks olmak üzere toplam 14 şarkı barındıran Hande'ye Neler Oluyor?, müzik eleştirmenlerinden karışık eleştiriler aldı. Bazıları albümü övdü; bazıları ise Yener'in önceki albümleri ile karşılaştırıp olumsuz yönde eleştirdi. Şarkıcı, albümün ilk klibi için "Sopa" ile "Yasak Aşk" şarkılarını tek bir klipte birleştirerek yayımlattı. Diğer kliplenen şarkılar ise "Bodrum" ve "Çöp" oldu; ilki Türkçe Top 20'de zirveye yerleşirken, ikincisi 9 numaraya kadar ilerledi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Candy Shop", Amerikalı şarkıcı Madonna'nın 2008 çıkışlı, on birinci stüdyo albümü Hard Candy'de yer alan bir şarkıdır. Şarkının yapımcıları Madonna ve The Neptunes iken, şarkı yazımında Madonna ve Pharrell Williams birlikte çalıştı. Şarkının ilk sürümü Temmuz 2007'de internete sızdı ancak kısa süre sonra kaldırıldı. Hip hop ögeleri içeren bir pop şarkısı olan "Candy Shop"ta çalgı olarak bongolara ve Flamenko gitarına yer verildi. Şarkının sözlerinde geçen şeker sözcüğü, seks için bir metafor olarak kullanılmaktadır. Şarkının yapımını ve akılda kalıcılığını öven ancak sözlerini eleştiren müzik eleştirmenleri, şarkı için genellikle olumsuz değerlendirmeler yaptı. "Candy Shop", Brezilya'da 100.000'den fazla dijital satış yaparak Brezilya Kayıt Üreticileri Derneği tarafından platin sertifika ile ödüllendirildi. Ayrıca Finlandiya'daki Suomen virallinen lista'da 21 numaraya kadar yükseldi. Madonna şarkıyı; Sticky & Sweet Tour (2008-2009), The MDNA Tour (2012) ve Rebel Heart Tour (2015-2016) turnelerinde seslendirdi. (Devamı...)

(Düzenle)


En İyi Enstrümantal Aranjör, Besteci, Orkestra veya Koro Lideri Pop Performansı Grammy Ödülü, Grammy Ödülleri kapsamında, yılın en iyi enstrümantal pop performansına sahip olduğu belirlenen aranjör, besteci, orkestra şefi veya koro liderine verilen ödüldür. Yalnızca 1973'teki 15. Grammy Ödülleri kapsamında verildi ve sonraki yıl bu kategori kaldırıldı. Grammy Ödülleri'ni dağıtan Kayıt Akademisi 1969'da, enstrümantal pop performanslarını En İyi Enstrümantal Pop Performansı kategorisiyle ödüllendirmeye başladı. 1973 yılında bu kategori, Aranjör, Besteci, Orkestra veya Koro Lideri ve çalgıcı olmak üzere iki kategoriye ayrıldı. O yıl ödülün sahibi, Black Moses albümüyle Isaac Hayes oldu. Ertesi yıl, 1974'teki ödüllerde ise kategori, eski hâline gelecek şekilde birleştirildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Entwicklung serisi (Almanca Entwicklung, "geliştirme") bilinen adıyla E- serisi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Nazi Almanyası tarafından standartlaştırılmış bir tank serisi üretmek için yapılan çalışmadır. Dört değişik ağırlık sınıfında (E-10, E-25, E-50/E-75 ve E-100) standart tasarımlar ve bu tasarımlardan uyarlanan özel araçlar geliştirilecekti. Bu sayede Nazi Almanyası'nın aşırı karmaşık tank tasarımları ve bu karmaşıklık sonucunda gerçekleşen düşük üretim adetleri ve mekanik sorunlar giderilecekti. 1945'te savaş sona erdiğinde sadece E-100 için prototip aşamasına varılmış, diğer tüm tasarımlar ya kağıt üzerinde kalmış ya da kısmen geliştirilmişti. E-serisi tasarımlar öncekilerden daha basit, daha ucuza üretilebilen ve daha verimli araçlar olacaklardı. Yerlerini alacakları Jagdpanzer 38(t), Panther Ausf G ve Tiger II gibi tasarımlara kıyasla zırh ve ateş gücünde sadece mütevazı iyileştirmeler sunuyorlardı. (Devamı...)

(Düzenle)


Greatest Hits: My Prerogative, şarkıcı Britney Spears'ın en iyi video kliplerinin yer aldığı bir DVD derlemesidir. 9 Kasım 2004'te Jive Records tarafından yayımlandı ve aynı adlı albüme eşlik etti. Koleksiyon, Spears'ın 1998 ile 2004 yılları arasında çektiği tüm video klipleri ve "Outrageous" klibinin çekimlerinden yayımlanmamış görüntüleri içermektedir. Albüm ayrıca kliplerin alternatif versiyonlarının daha önce görülmemiş görüntülerini barındırmaktadır. Ses ve görüntü kalitesini övdükleri DVD için olumlu yorumlar yapan eleştirmenler, Britney Spears'ı mükemmel bir video sanatçısı olarak değerlendirdi. Greatest Hits: My Prerogative, DVD listelerine Avustralya'da bir numaradan, Macaristan'da iki numaradan girdi; ABD'de Billboard'un Top Music Videos listesine ise dokuzuncu sıradan giriş yaptı. Albüm ayrıca ABD, Arjantin ve Avustralya'da iki platin sertifika ile ödüllendirildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Dance Mix, Türk şarkıcı Murat Boz'un ilk remiks albümüdür. Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle 14 Ağustos 2012'de yayımlanmış olup şarkıcının bu şirketten çıkan ilk ve tek remiks albümüdür. Elektronik müzik ritimleri içerir. Boz'un 2011 yılında çıkan üçüncü stüdyo albümü Aşklarım Büyük Benden'in ardından satışa sunduğu ilk albümüdür. Yapımcılığını Ahmet Çelenk üstlenmiştir. Dance Mix, 2009 çıkışlı Şans (2009) ve 2011 çıkışlı Aşklarım Büyük Benden albümlerinde yer alan bazı şarkıların remikslerinin yanı sıra, Boz'un Ozan Doğulu'nun 2011 çıkışlı 130 Bpm Allegro albümü için yeniden seslendirdiği Kenan Doğulu şarkısı "Yazmışsa Bozmak Olmaz"ı barındırır. Toplam dokuz şarkıdan oluşan albüm; "Özledim" ve "Aşkın Suçu Yok" şarkılarının Gürsel Çelik tarafından yapılan remiksini, "Hayat Öpücüğü" şarkısının Ozan Çolakoğlu ile Uğur Kirik tarafından yapılan remikslerini, "Geri Dönüş Olsa" şarkısının Erdem Kınay tarafından yapılan remiksini, "Kalamam Arkadaş" şarkısının Kıvanch K. ve Cihat Uğurel tarafından yapılan remikslerini içerir. (Devamı...)

(Düzenle)


"Breathe", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in country pop tarzındaki şarkısıdır. Şarkının sözleri Swift ve Colbie Caillat tarafından yazıldı ve prodüktörlüğünü Nathan Chapman ve Swift yaptı. 21 Ekim 2008'de sanatçının ikinci stüdyo albümü Fearless'ın promosyon teklisi olarak Big Machine etiketiyle yayınlandı. Swift'e şarkıda Colbie Caillat eşlik etmektedir. Bir ilişkinin bitişinin anlatıldığı şarkıda, akustik gitar sesi hakimdir. Müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler alan şarkı, 2010'da En İyi Pop Vokal İş Birliği kategorisinde Grammy'ye aday gösterildi ancak ödülü Caillat'in, Jason Mraz'la düet yaptığı, "Lucky" kazandı. "Breathe" ABD Billboard Hot 100 listesinde en yüksek seksen yedi numarada yer aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


En İyi Solo Erkek Rap Performansı Grammy Ödülü, Grammy Ödülleri kapsamında, yılın en iyi solo rap performansına sahip olduğu belirlenen erkek kayıt sanatçısına verilen ödüldür. 2003'teki 45. ve 2004'teki 46. Grammy Ödülleri kapsamında verilmiş, sonrasında ise kategori kaldırılmıştı. Grammy Ödülleri'ni dağıtan Kayıt Akademisi 1991'de, solo rap performanslarını En İyi Rap Solo Performansı kategorisiyle ödüllendirmeye başladı. 2003 yılında bu kategori, kadın ve erkek olmak üzere iki kategoriye ayrılarak cinsiyete göre verilmeye başlandı. 2003'teki ödüllerde Nelly ve 2004'teki ödüllerde Eminem, bu kategoride verilen ödülün sahibi oldu. 2005'teki ödüllerde ise cinsiyet kategorileri tekrar birleştirildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Küçük gruplar sosyolojisi, sosyal ilişkilerden kaynaklanan eylem, etkileşim ve bunların sonucunda oluşan sosyal grup tiplerini inceleyen sosyoloji dalıdır. Kavram ilk defa Fransız yazar ve sosyolog Gabriel Tarde tarafından kullanılmıştır. Sosyal hayatta toplum, büyük bir sosyal gruptur, toplumun içinde alt gruplar yer almaktadır. Küçük grupların büyük gruplar içinde olmaları sosyal gruplarla ilgili bir özelliktir. Alan, uluslararası ilişkilerde kullanılan alanlardandır ve grup özelliklerinin karar vermeyi nasıl etkilediği ile ilgili çalışmaları ele alır. Kültürel antropologlar ve siyaset bilimciler tarafından veri toplama amaçlı olarak kullanılmıştır. Küçük gruplar sosyolojisi, toplumların içerisinde barındırdığı çeşitli küçük grupları mikro sosyolojik düzeyde ele alır, küçük grupların iletişimindeki görev, süreç ve ilişki çatışmalarını inceler. (Devamı...)

(Düzenle)


Nijerya, Güney Kore'nin Pyeongchang şehrinde düzenlenen 2018 Kış Olimpiyatları'na, kadınlar ikili kategorisinde 3 bobsled sporcusu ve kadınlar kategorisinde 1 skeleton sporcusuyla katıldı. 2018 Kış Olimpiyatları ülkenin Kış Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımıydı. Yarışan Nijeryalı sporcular madalya kazanamadı. Nijerya, Yaz Olimpiyatlarına ilk kez 1952'de katıldı, Kış Olimpiyatlarına ise ilk kez 2018 yılında katılabildi. Nijerya'yı temsil eden heyetin başında Gbenga Elegbeleye ve Dr David Olusoga Ogbolu bulunuyordu. Nijerya heyeti ise 3 kadın bobsledçi; Seun Adigun, Akuoma Omeoga, Ngozi Onwumere ve 1 kadın skeleton yarışçısı, Simidele Adeagbo'dan oluşuyordu. Açılış töreninde, Nijerya kafilesinde ülke bayrağını taşıyan isim Onwumere idi. Kapanış töreninde ise bayrağı taşıyan isim Adeagbo idi. Heyet, Pyeongchang'a gitmeden önce hazırlıklar, kıyafetler ve tüm harcamalar için bağış topladı. Bağışların sonucunda takım 75.000 dolardan fazla para topladı. (Devamı...)

(Düzenle)


Hande'yle Yaz Bitmez, Türk şarkıcı Hande Yener'in ilk remiks albümüdür. 13 Eylül 2010'da Poll Production etiketiyle satışa sunulmuş olup, şarkıcının bu şirketten çıkan ikinci albümüdür. Pop ve elektronik ritimleri içerir. Yener'in önceki albümü Hande'ye Neler Oluyor?'daki (2010) şarkılarının yakaladığı başarının kutlaması olarak hazırlanmıştır. Prodüktörlüğünü Polat Yağcı üstlenmiştir. Hande'yle Yaz Bitmez, şarkıcının Nisan 2010'da yayımladığı sekizinci stüdyo albümü Hande'ye Neler Oluyor?'da yer alan bazı şarkıların remikslerini ve Sinan Akçıl tarafından yazılıp bestelenen "Uzaylı" şarkısını barındırır. Toplam 11 şarkıdan oluşur; "Uzaylı" şarkısının normal sürümünün dışında E.C dance remiksi ile club remiksini, "Yasak Aşk" şarkısının club remiksini, "Bodrum" şarkısının S.A remiksi ile club remiksini, "Sopa" şarkısının club remiksini, chill out miksi ile akustik sürümünü, "Çöp" şarkısının club remiksini ve "Bi Gideni mi Var?" şarkısının remiksini içerir. (Devamı...)

(Düzenle)


Robinson Kemeri, bir zamanlar Tapınak Tepesi'nin güneybatı köşesinde duran geniş bir taş kemer tarafından taşınan anıtsal merdivene verilen addır. MÖ 1. yüzyılın sonunda Hirodes tarafından başlatılan İkinci Tapınağın genişletilmesi çalışmaları kapsamında inşa edilmiştir. Son bulgulara göre ölümünden 20 yıl sonrasına kadar tamamlanmamış olduğuna işaret etmektedir. Büyük taş açıklığı, Tapınak Tepesi'nin istinat duvarları ile birlikte inşa edilmiştir. Antik Kudüs'ün Aşağı Pazar bölgesinden ve Tyropoeon caddesi üzerinden dağın kordonundaki Kraliyet Stoa kompleksine olan ulaşımı sağlamıştır. Üst geçit, tamamlanmasından yaklaşık 10-20 yıl sonra, ilk Yahudi-Romalı isyanı sırasında yıkıldı. Adını, 1838'de kalıntılarını tespit eden İncil bilgini Edward Robinson'dan almıştır. Robinson, bulgularını, Josephus'un Yahudilerin Eski Eserleri ve Yahudi Savaşı'nda açıklanan bir köprüyle bağlantısını çizdiği, kendisini tanımlayıcı çalışmalarından biri olan "Filistin'deki İncil Araştırmaları"'nda yayımladı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Dressin' Up", Amerikalı şarkıcı Katy Perry'nin 2012 çıkışlı Teenage Dream: The Complete Confection albümünden bir şarkıdır. Perry, Christopher "Tricky" Stewart, Monte Neuble ve Matt Thiessen tarafından yazılan şarkının yapımcılığını Stewart ve Kuk Harrell üstlendi. Elektro ve dans-rock tarzlarının yanı sıra belirgin bir şekilde elektronik dans ritimleri barındıran "Dressin' Up", cinsel imalı sözlerinde bir sevgili için farklı kıyafetler giymekten bahseder. Müzik eleştirmenlerden karışık eleştiriler alan şarkı, bazı eleştirmenler tarafından "eğlenceli" melodisi nedeniyle övülürken bazıları tarafından Perry'nin diğer şarkılarına çok benzediği için olumsuz eleştirdi. "Dressin' Up", Teenage Dream: The Complete Confection albümünün yayımlanmasının ardından UK Singles Chart'ta 109 numaraya yerleşti. (Devamı...)

(Düzenle)


Yunus Özyavuz (d. 17 Ağustos 1978, Samsun), bilinen sahne adıyla Sagopa Kajmer (veya bilinen eski adlarıyla DJ Mic Check ve Silahsız Kuvvet), Türk rap müzisyeni, müzik yapımcısı ve DJ'dir. 17 Ağustos 1978'de Samsun'da doğdu. İlköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimini Samsun'da tamamladı. Samsun'da yerel bir radyoda DJ'lik yaparak işe başladı. Daha sonra üniversite eğitimi için İstanbul'a geldi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Fars Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirerek mezun oldu. 1998'de Kuvvetmira adlı rap grubunu kurdu ve grupta Silahsız Kuvvet adıyla yer aldı. Türk rap sanatçılarının 1999 yılında çıkardığı rap albümü olan Yeraltı Operasyonu'nda yer aldı. Başta Silahsız Kuvvet mahlasını kullanan sanatçı, sonraları Sagopa Kajmer ismini kullanmaya başladı ve Sagopa Kajmer isimli bir albüm çıkardı. Bu albümden sonra On Kurşun'u, 2004'te de Bir Pesimistin Gözyaşları'nı piyasaya sürdü. (Devamı...)

(Düzenle)


Nótt, İskandinav mitolojisinde gece teşhisi olan tanrıçadır. Nótt jötunn Narfi ve Nór'un kızı, Thor'un büyükannesidir. Yggdrasill ağacının altındaki vadilerde doğmuştur. Hayvanı, Alfödr'in Nott ve Dagr'a verdiği atlardan biri olan Hrímfaxi'dir. Anonim Eski Norsça şiirlerin 13. yüzyıldaki derlemesi niteliğindeki Manzum Edda ve 13. yüzyılda yazılan Nesir Edda'da Nótt, Narfi'nin kızı olarak geçer ve Hrímfaxi (Nótt'un atı) ile ilişkilendirilir. Nesir Edda'da Nótt'un evlilikleri ve soyağacından bahsedilir. Nótt; ilki Naglfari, ikincisi Annar, üçüncüsü ise Dellingr ile olmak üzere her birinden bir çocuğu olan üç evlilik yapmıştır. Bir özel isim olan nótt kelimesi, Eski Norsça edebiyatında da geçer. "Vafþrúðnismál"ın 14. kıtası, At Hrímfaxi'nin "cömert tanrılara geceyi getirdiği"ni ve her sabah geminden düşen köpüğün, vadiye düşen çiyi oluşturduğunu söyler. (Devamı...)

(Düzenle)


The Confessions Tour, Amerikalı şarkıcı Madonna'nın ikinci konser albümüdür. 26 Ocak 2007'de Warner Bros. Records tarafından yayımlandı. Şarkıcının 2006 yılındaki Confessions Tour adlı turnesini içeren albümün yönetmenliğini Jonas Åkerlund yaptı. Turnenin Londra'daki konserleri sırasında Wembley Arena'da kaydedilen albüm, CD ve DVD formatlarında yayımlandı. DVD tüm konseri içerirken CD sadece on üç canlı şarkıyı kapsamaktadır. Albüm, Madonna'nın 2006'da kurduğu yapım şirketi Semtex Films tarafından yayımlanan ilk çalışmasıdır. The Confessions Tour, eleştirmenlerden genelde olumlu tepkiler aldı ve 50. Grammy Ödülleri'nde En İyi Uzun Müzik Videosu ödülünü kazandı. Yayımından sonra albüm Avustralya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, İspanya, İtalya, Macaristan ve Portekiz'deki resmî listelerde bir numara oldu. ABD'de Billboard 200 albüm listesinde on beşinci sıraya kadar yükseldi. The Confessions Tour dünya genelinde 1,2 milyondan fazla kopya sattı. (Devamı...)

(Düzenle)


Hızır Reis, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1911 yılında Fransa'dan sipariş edilen ve 1914'te hizmete giren gambottur. 10 Ocak 1915'te Rumelikavağı yakınında bir Türk mayınına çarparak hasar gördü. 1916'da hizmete döndü. 14 Mayıs 1919'da İzmir'in İşgali sırasında Yunanlar tarafından ele geçirildi. 1922'de Türkiye'ye geri verildi. 1932'de mayın tarayıcı, 1948'de İzmir'de sabit kılavuz gemi yapıldı. 1952'de hizmet dışı bırakıldı. 1958'de satıldı ve sivil kargo gemisine dönüştürüldü. 1959'da Turgut Reis, 1960'ta Emin, 1983'te Murat Ayanoğlu ve ardından Kaptan Cavit, Ekim 1995'te ise Miktat Kalkavan adını aldı. 2018'de halen nakliye gemisi olarak kullanılmaktaydı. SA Des Forges & Chantiers de la Mediterranée tarafından Granville'de inşa edilen Hızır Reis 47,0 metre boyunda, 7,9 metre genişliğinde ve 1,3 metre su çekimindeydi. Gövdesi çelikten yapılmıştı. Geminin deplasmanı 413 tondu. Mürettebatı 12 subay ve 48 bahriyeliden oluşuyordu. (Devamı...)

(Düzenle)


"Fading", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2010 çıkışlı beşinci stüdyo albümü Loud'da yer alan bir şarkıdır. Jamal Jones ve Ester Dean tarafından yazılıp bestelenirken, yapımcılığını Polow da Don ismiyle Jones üstlendi. Bir ilişkide erkeğin terk edilmesini konu edinen şarkının bestesinde, İrlandalı müzisyen Enya'nın "One by One" şarkısından alınan ses örneği kullanıldı. Loud albümü Birleşik Krallık'ta önemli derecede dijital satışlar yaptıktan sonra "Fading", ülkenin single listesindeki en üst derecesini Kasım 2010'da 187 numaraya yükselerek elde etti. Müzik eleştirmenleri şarkı için genellikle olumlu eleştiriler yaptı. Bazıları Don'ın yapımcılığını överken, bir eleştirmen Rihanna'yı, kendisini kopyaladığı ve farklı şeyler ortaya çıkarmakta başarısız olduğu için olumsuz şekilde eleştirdi. Ayrıca bazı eleştirmenler, Rihanna'nın önceki single'larından "Take a Bow" ile kıyaslama yaptı. Şarkı, 2011 yılında gerçekleştirilen Loud Tour kapsamındaki konserlerden bazılarında seslendirildi. (Devamı...)

(Düzenle)


2015 Emirates Cup, İngiliz futbol kulübü Arsenal'ın ev sahipliğinde, 25-26 Temmuz 2015 tarihlerinde Londra'daki Emirates Stadyumu'nda düzenlenen ve iki gün süren, sezon öncesi hazırlık turnuvası statüsündeki Emirates Cup'ın 8. sezonudur. Turnuva, Arsenal'ın yanı sıra; Villarreal, Lyon ve Wolfsburg'un katılımıyla organize edildi. Turnuvada iki maç yapan her takıma galibiyette üç, beraberlikte bir puan verilirken mağlubiyet durumunda puan verilmedi. Ayrıca takımlara attıkları her gol başına fazladan bir puan daha verildi. Villarreal ile Arsenal ve Wolfsburg ile Lyon takımları birbirleriyle maç yapmadılar. Emirates Cup'ın ilk gününde, Villarreal Wolfsburg'u 2-1'lik skorla mağlup ederken, Arsenal ise Lyon'u 6-0'lık skorla yendi. İkinci gün oynanan karşılaşmalarda ise Villarreal Lyon'u 2-0 ve Arsenal da Wolfsburg'u 1-0'lık skorla mağlup etti. Arsenal, Villarreal ile aynı galibiyet sayısında olsa da, daha fazla gol attığı için organizasyonda dördüncü kez şampiyonluğa ulaştı. (Devamı...)

(Düzenle)


Kızıl kuyruklu şahin (Buteo jamaicensis), atmacagiller (Accipitridae) familyasından Kuzey Amerika'da yaygın yırtıcı kuş türüdür. Batı Alaska'dan kuzey Kanada'ya, güneyde Panama'ya ve Karayipler'e kadar Kuzey Amerika'nın büyük bölümünde ürer ve bu bölgede en yaygın Buteo türlerinden biridir. Kızıl kuyruklu şahin yaşadığı bölgede tüm biyomlara uyum sağlayabilir. Görünüşleri ve yaşadıkları yerler ile birbirlerinden ayrılan on dört alt türü kabul edilmiştir. Boyları 45–65 cm, kanat açıklıkları 110–145 cm ve ağırlıkları 690-1600 gram arasında değişir. Bu boyutlarıyla, Kuzey Amerika'da yaşayan Buteo cinsi kuşların en büyük üyelerinden biridir. Eşeysel dimorfizm gösteren kızıl kuyruklu şahinin dişileri erkeklerinden daha büyüktür. Kızıl kuyruklu şahin çöller, otlaklar, ormanlar, tropikal yağmur ormanları, tarım alanları ve kentsel bölgeler de dahil olmak üzere birçok biyomda ve yükseklikte yaşayabilir. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 27 Nisan 2024, Cumartesi ; saat 08.06 UTC