Uzay biliminin anahatları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paranal Gözlemevi'nde Samanyolu'nun lazer-güdümlü gözlenmesi, Chile - 2010

Aşağıdaki taslak, uzay bilimi için hem konusal bir kılavuz hem de genel bir bakış olarak verilmiştir:

Uzay bilimi – (dış) uzayda bulunan her şeyin araştırılması.[1] Bu konu bazen astronomi olarak da adlandırılmıştır, ancak son zamanlarda astronomi daha geniş olan uzay biliminin bir dalı olarak kabul görmeye başlamıştır. Uzay bilimi alakalı başka alanları içerecek şekilde büyümüştür.[2] Bunlar arasında, Uzay yolculuğu, (Uzay tıbbı da dahil olmak üzere) Uzayın keşfi, Uzay arkeolojisi[3] ve uzayda gerçekleştirilen bilim (bkz. uzay araştırmaları İng:Space research) ile ilgili sorunların araştırılması bulunmaktadır.

Uzay bilimi'nin dalları[değiştir | kaynağı değiştir]

fiziksel kozmoloji'den, uzayın kökenine dair önerilen zaman çizelgesi

Uzay ile ilgili disiplinler-arası alanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Astronomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bkz. Astronominin anahatları (İng: Outline of astronomy)

Bilim insanlarının araştırdığı belirli türdeki nesneler için astronomik cisimler makalesini inceleyiniz. Yön/konum belirleme amacıyla ise Dünya'nın evrendeki yeri makalesini inceleyiniz.

Uzayın keşfi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bkz. Uzayın keşfinin anahatları (İng: Outline of space exploration)

Astronotik[değiştir | kaynağı değiştir]

Astronotik (İng:Astronautics) – Uzay yolculuğunun (İng: spacefaring) ve Uzay uçuşunun (İng: spaceflight bilimini ve mühendisliğini konu alan, Uzay mühendisliği alt dalıdır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Astronot Piers Sellers, STS-121 görevindeki 3. uzay-yürüyüşü sırasında, yörünge araçlarındaki ısı kalkanı onarım tekniklerini gösterirken.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "space science – "Free Online Dictionary", Tesarus ve Ansiklopedi, sitesindeki tanımdan". 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2016. 
  2. ^ "National Space Science Data Center (NSSDC) – NASA Science". 28 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2016. 
  3. ^ "Space science | Define Space science at Dictionary.com". 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]