Ekstragalaktik astronomi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1995 yılında Hubble Derin Alan'daki gökadalar

Ekstragalaktik astronomi, Samanyolu gökadasının dışındaki cisimlerle ilgilenen bir astronomi dalıdır. Başka bir deyişle, galaktik astronomi tarafından kapsanmayan tüm astronomik cisimlerin incelenmesidir.

Ekstragalaktik astronomideki en yakın nesneler, içeriklerinin çok ayrıntılı analizlerine izin verecek kadar yakın olan Yerel Grup'un gökadalarını içerir. Kullanılan aygıtlar geliştikçe uzak nesneler artık daha ayrıntılı olarak incelenebilmektedir. Bu nedenle ekstragalaktik astronomi, gözlemlenebilir evrenin neredeyse kenarındaki cisimleri içerir.[1] Uzak gökadalar üzerine yapılan araştırmalar evrenin, gökada evrimi[2] ve Etkin gökada çekirdeği (AGN) gibi fiziksel fenomenleri (süper kütleli kara delik birikimi ve karanlık maddenin varlığı gibi[3]) hakkında fikir veren koşulların incelenmesi açısından değerlidir. Ekstragalaktik astronomi sayesinde gök bilimciler ve fizikçiler, kütleçekimsel merceklenme ve kütleçekimsel dalgalar gibi genel göreliliğin etkilerini inceleyebiliyorlar. Aksi takdirde galaktik ölçekte çalışmak imkansız (veya neredeyse imkansız) olacaktı.

Tanınmış örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer konular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Extragalactic Astronomy". as.arizona.edu. 16 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  2. ^ "Astrophysics and General Relativity | Physics and Astronomy". physics.missouri.edu. 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  3. ^ "Extragalactic Astronomy". Center for Astrophysical Sciences (İngilizce). 31 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  4. ^ M. E. Bailey; D. A. Williams (1988), Dust in the universe: the proceedings of a conference at the Department of Astronomy, University of Manchester, 14-18 December 1987, CUP Archive, s. 509, ISBN 978-0-521-35580-3