The Strand Magazine

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Derginin ilk sayısı

The Strand Magazine, George Newnes tarafından Birleşik Krallık'ta çıkartılan aylık dergi. 1891 yılı Ocak ayından[1] 1950 yılı Mart ayına kadar 711 sayı çıkan dergi genel olarak kurgu öyküler ve makaleler içermekteydi. Derginin çıkışıyla beraber yayınlanan Sherlock Holmes maceralarıyla popülerliği artmış, aylık ortalama 500 bin satış rakamlarına ulaşılmıştır. Derginin merkezi Londra'daki Burleigh Caddesindeydi.

Yayın hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Derginin ilk yayın kurulu başkanı, bu görevi 1930 yılına kadar yürüten Herbert Greenhough Smith idi. Dergide gündelik hayata dair makalelerin yanı sıra kurgu öyküler de yer alıyordu. Genel okuyucu kitlesine seslenen derginin ücreti 6 peniydi.[a] Dergi Şubat 1891'den itibaren ABD'de de basılmıştır. Şubat 1916'ya kadar süren ABD baskısı ilk başlarda İngiltere baskısıyla birebir aynı olsa da bir ay geriden gelmekteydi. Yıllar geçtikçe iki ülke baskıları arasında farklılıklar ortaya çıkmaya başladı.[b] İngiltere'de yarım milyona ulaşan satış rakamları ABD'de ancak 1898 yılında 150 bin seviyelerine ulaşmıştır. Yayın sorumlusu J. Walter Smith tarafından çıkartılan ABD baskısı I. Dünya Savaşı'nın ortaya çıkardığı lojistik sorunlar nedeniyle 1916 yılında sonlandırılmıştır.

Dergi formatı Ekim 1941'de daha küçük boya dönmüş, 1950 yılı Mart ayında azalan tiraj ve artan masraflar nedeniyle sürdürülemez hale geldiğinden kapanmıştır.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bu ücret o dönemdeki benzer yayınların yarı fiyatına karşılık gelmekteydi.
  2. ^ Bunda ana etken derginin yayınladığı bazı öykülerin yayın haklarını sadece İngiltere için almış olmasıydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Derginin 1891-1930 dönemi arşivi 16 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 14 Eylül 2021 tarihinde erişilmiştir