The Red-Headed League

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jabez Wilson, Duncan Ross tarafından işe alınıyor

The Red-Headed League, Sir Arthur Conan Doyle tarafından yazılan bir Sherlock Holmes macerasıdır, ilk kez 1891 yılı Ağustos ayında The Strand Magazine'de yayınlanmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Londra'da bir rehinci dükkânı sahibi olan Jabez Wilson, bir sorununu paylaşmak üzere Sherlock Holmes ve Doktor Watson'ı ziyarete gelir. Holmes ve Watson, ziyaretçilerini dinlerken saçlarının sıra dışı kızıllığı dikkatlerini çeker. Wilson, geçtiğimiz haftalarda yanında çalıştırdığı Vincent Spaulding'in kendisine bir gazete ilanı gösterdiğini, buna göre sadece kızıl saçlıların başvurabileceği yüksek maaşlı bir işten söz edildiğini anlatır. İlanda belirtilen adrese giden Wilson, uzun bir sıranın ardından işverenle görüştüğünü ve sadece kendisinin işe alındığını belirtir. Kendi işlerinin iyi gitmediğinden bahseden Wilson, rehin dükkânının özellikle akşamları çalıştığından dolayı ilave gelir için işe başladığını belirtir. Bomboş bir ofiste sadece Britannica Ansiklopedisini en başından temize geçmekten ibaret olan iş sayesinde haftalarca görece dolgun bir ücret almıştır. Ancak bir sabah gittiğinde kendisini işe alan derneğin lağvedildiğini kapıya asılan bir ilandan öğrenir. Ofisin bulunduğu binadakilere dernek yetkilisi Duncan Ross'u tanıyıp tanımadıklarını sorduğunda ise kimsenin kendisini tanımadığını anlar. Durumun komikliği karşısında gülmekten kendilerini alamayan Holmes ve Watson olayın ardındaki gerçeği bulmak için Wilson'a söz verirler. Rehinci dükkânına giderek Wilson'un yardımcısı Spaulding'i görürler. Spaulding'in pantalonundaki çamur izleri ve dükkânın sokağında yerinden oynamış kaldırım taşları Holmes'e olayın düşündüğünden daha büyük bir gizem içerdiğini gösterir.

Yayınlanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Macera ilk kez İngiltere'de 1891 yılı Ağustos ayında The Strand Magazine'de yayınlanır. Yayınlanan maceraya ünlü çizer Sidney Paget on adet çizim yapmıştır. Macera, The Adventures of Sherlock Holmes adlı öykü serisinin içinde Ekim 1892'de basılmıştır.

Adaptasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Macera, ITV Granada şirketi tarafından çekilen Sherlock Holmes dizisi kapsamında televizyona başarıyla adapte edilmiştir. Başrolde Jeremy Brett'in yer aldığı macera 1985 yılında yayınlanmıştır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dizinin imdb sayfasından 2 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 2 Eylül 2021 tarihinde erişilmiştir