The Boscombe Valley Mystery

Vikipedi, özgür ansiklopedi

The Boscombe Valley Mystery, Sir Arthur Conan Doyle tarafından yazılan bir Sherlock Holmes macerasıdır, ilk kez 1891 yılı Ekim ayında The Strand Magazine'de yayınlanmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Scotland Yard dedektiflerinden Lestrade Herefordshire'da işlenen bir cinayet soruşturması için Sherlock Holmes ve Watson'u bölgeye çağırır. Boscombe Vadisinde işlenen cinayette öldürülen kişi Charles McCarthy'dir. Bölgede oğlu James ile yaşamaktadır ve Avustralya'dan göçmüştür. Yine Avustralya'dan göçmüş olan arkadaşı John Turner bölgede büyük bir arazi sahibidir ve kızı Alice ile birlikte yaşamaktadır. Görgü şahitleri olaydan önce baba oğul arasında şiddetli bir tartışma yaşandığını ve sonrasında oğul James'in elinde tüfekle babasının ardından gittiğini görmüşlerdir. Cinayetin ardından James tutuklansa da Alice onun masum olduğunu düşündüğü için Lestrade aracılığıyla Holmes'e ulaşmıştır. James, babasını öldürmediğini söylese de tüm deliller aleyhinedir. Masumiyetini kanıtlamak görevi Holmes'e düşmüştür.

Yayınlanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Macera ilk kez İngiltere'de 1891 yılı Ekim ayında The Strand Magazine'de yayınlanır. Yayınlanan maceraya ünlü çizer Sidney Paget on adet çizim yapmıştır. Macera, The Adventures of Sherlock Holmes adlı öykü serisinin içinde Ekim 1892'de basılmıştır.

Adaptasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Macera, ITV Granada şirketi tarafından çekilen Sherlock Holmes dizisi kapsamında televizyona başarıyla adapte edilmiştir. Başrolde Jeremy Brett'in yer aldığı macera 1991 yılında yayınlanmıştır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dizinin imdb sayfasından 10 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 2 Eylül 2021 tarihinde erişilmiştir