Terminatör

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Terminatör
The Terminator
YönetmenJames Cameron
YapımcıJohn Daly
Derek Gibson
Gale Anne Hurd
SenaristJames Cameron
OyuncularArnold Schwarzenegger
Michael Biehn
Linda Hamilton
MüzikJoe Dolce
Görüntü yönetmeniAdam Greenburg
KurguMark Goldblatt
DağıtıcıOrion Pictures
CinsiSinema filmi
TürüAksiyon, Gerilim
RenkRenkli
Yapım yılı1984, ABD
Süre108 dk.
Dilİngilizce
Bütçe$6,500,000
Hasılat$78,371,200
Devam filmiTerminatör 2: Kıyamet Günü

Terminatör (Özgün adı: The Terminator), James Cameron'un yönetmen koltuğunda oturduğu, 1984 yılı yapımı bilimkurgu filmi. Başrollerinde Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton ve Michael Biehn bulunmaktadır.

Düşük gösterim öncesi beklentilerine meydan okuyan Terminatör, iki hafta boyunca Amerika Birleşik Devletleri gişe rekorunu kırdı ve sonunda 6.4 milyon dolarlık mütevazı bir bütçeye karşı 78.3 milyon dolar hasılat elde etti. Cameron'ın film kariyerini başlatması ve Schwarzenegger'in başrol oyuncusu statüsünü sağlamlaştırmasıyla tanınır. Filmin başarısı, birkaç devam filmi, bir televizyon dizisi, çizgi roman, roman ve video oyunlarından oluşan bir franchise'a yol açtı. Film 2008 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1984 yılında Los Angeles'ta, Terminatör (Arnold Schwarzenegger) olarak bilinen bir cyborg suikastçısı, 2029 yılından gönderilmiştir. Kısa bir süre sonra, aynı yıldan geriye gönderilen bir insan asker olan Kyle Reese (Michael Biehn) gönderilir. Terminatör, adreslerini telefon rehberinde bulduğu Sarah Connor adlı kadınları sistematik olarak öldürmeye başlar. Son Sarah Connor'ı (Linda Hamilton) bir gece kulübüne kadar takip eder, ancak Kyle onu kurtarır. İkili, bir araba çalar ve Terminatör onları bir polis arabasında takip eder.

Bir otoparkta saklanırlarken Kyle, Sarah'ya Cyberdyne Systems tarafından oluşturulan Skynet olarak bilinen yapay zeka savunma ağının yakın gelecekte kendi bilincinin farkında olacağını ve insanlığı ortadan kaldırmak için küresel bir nükleer savaşı tetikleyeceğini açıklar. Sarah'nın doğacak olan oğlu John, hayatta kalanları toplayıp organize edecek ve Skynet'e ve onun makineler ordusuna karşı bir direniş hareketine liderlik edecektir. İnsan direnişi zafere yakınken Skynet, direniş'in oluşmasını önlemek için John doğmadan önce Sarah'yı öldürmek için zamanda geriye bir Terminatör göndermiştir. Bir Cyberdyne Systems Model 101 olan Terminatör, güçlü bir metal iç iskelete ve onu insan kılığına sokan dış canlı doku katmanına sahip bir ölüm makinesidir.

Kyle ve Sarah, Terminatör ile bir kez daha karşılaştıktan sonra polis tarafından yakalanırlar. Terminatör, polis karakoluna saldırır ve Sarah'ı bulmaya çalışırken polis memurlarını tek tek öldürür. Kyle ve Sarah karakoldan kaçarlar, başka bir araba çalarlar ve bir motele sığınırlar, burada boru bombaları yaparlar ve bir sonraki hareketlerini planlarlar. Kyle, John ona bir fotoğrafını verdiğinden beri Sarah'ya hayran olduğunu ve sadece onu kurtarmak için değil, aynı zamanda fotoğraftan ona aşık olduğu için zamanda yolculuk ettiğini itiraf eder; Duygularına karşılık veren Sarah, Kyle'ı öper ve seks yaparlar.

Terminatör, Sarah'nın annesini öldürür ve Terminatör'ün sesleri taklit etme yeteneğinden habersiz olan Sarah, onunla telefon yoluyla iletişim kurmaya çalıştığında, Terminatör annesinin kimliğine bürünür. Terminatör onların yerini değiştirdiğini fark edince bir kamyonetle kaçarlar, Terminatör ise bir motosiklet üzerinde peşlerine düşer. Takip eden kovalamaca da Kyle, Terminatör'e boru bombaları atarken açılan ateş sonucu yaralanır. Sarah öfkelenir, Terminatör'ü motosikletinden düşürür ancak kamyonun kontrolünü kaybeder ve devrilirler.

Kanlar içinde ve ağır hasar gören Terminatör, bir tanker kaçırır ve Sarah'yı ezmeye çalışır, ancak Kyle tankerin hortum borusuna bir boru bombası koyar ve Terminatörün iç iskeletinden etini yakan bir patlamaya neden olur. Daha sonra Kyle ve Sarah bir fabrikaya kaçar ve Kyle, Terminatör'ü şaşırtmak için makineleri çalıştır. Son boru bombasını Terminatör'ün karnına sıkıştırır, bomba patlar, Sarah yaralanır fakat patlamada Kyle hayatını kaybeder. Hasar gören Terminatör'ün gövdesi yeniden etkinleşir ve Sarah'ı yakalar. Sarah kurtulur ve onu hidrolik bir presin içine çeker, daha sonra düğmeye basarak Terminatör'ü ezer.

Aylar sonra, hamile olan Sarah Meksika'yı dolaşır ve doğmamış oğlu John'a iletmek üzere ses kasetleri kaydetmektedir. Bir benzin istasyonunda, bir çocuk onun fotoğrafını çeker ve fotoğrafı satın alır; John'un bir gün Kyle'a vereceği fotoğrafın aynısıdır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rol
Arnold Schwarzenegger Terminatör, Sarah Connor'a suikast düzenlemek için zamanda geriye gönderilen insan kılığında sibernetik bir android.
Michael Biehn Kyle Reese, Sarah'ı korumak için zamanda geriye gönderilen bir insan direniş savaşçısı.
Linda Hamilton Sarah Connor, 19 yaşındaki bir garson ve Terminatör'ün hedefidir ve yakında Direniş lideri John Connor'ın annesi olacaktır.
Paul Winfield Ed Traxler, Sarah'ı korumaya çalışan bir polis teğmeni.
Lance Henriksen Hal Vukovich, Los Angeles Polis Teşkilatı'nın bir üyesi.
Bess Motta Ginger Ventura, Sarah'nın, T-800'ün onu Sarah ile karıştırdıktan sonra öldürdüğü oda arkadaşı.
Earl Boen Dr. Peter Silberman, bir suçlu psikoloğu.
Rick Rossovich Matt Buchanan, Ginger'ın T-800'ün de öldürdüğü erkek arkadaşı.
Dick Miller Pawnshop Clerk
Shawn Schepps Nancy
Bruce M. Kerner Masa Çavuşu
Franco Columbu Gelecekteki Terminatör
Bill Paxton Pankçı çetesi lideri
Brad Rearden Pankçı
Brian Thompson Pankçı

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

The Terminatör için çekimler 1983'ün başlarında Kanada'nın Toronto kentinde başlayacaktı, ancak yapımcı Dino De Laurentiis Schwarzenegger'in Conan the Destroyer'ı çekerken onu dokuz ay boyunca müsait olmayacağını öğrenince yapım durduruldu.

2029'da geçen sekanslar ve stop-motion sahneler, Gene Warren Jr. başkanlığındaki özel efekt şirketi Fantasy II tarafından geliştirildi.[1] Filmde Terminatör'ün iskelet çerçevesini içeren birkaç sahnede bir stop-motion modeli kullanılıyor. Cameron, izleyiciyi yapı modelinin Schwarzenegger'in yaptığını gördükleri şeyi yapabileceğine ikna etmek istedi. Buna izin vermek için, Schwarzenegger'in yaralı ve topallayarak uzaklaştığı bir sahne çekildi; bu topallama, modelin Schwarzenegger'i taklit etmesini kolaylaştırdı.[2]

Mart 1984'te filmin yapımı Los Angeles'ta başladı.[3] Cameron, Schwarzenegger'in sette olmasıyla filmin tarzının değiştiğini hissetti ve "film gerçeküstü bir parlaklık kazandı. Kendimi sette yapmayı düşünmediğim şeyleri yaparken buldum - olamayacak kadar korkunç olan sahneler, çünkü artık çok gösterişliydiler."[4] Terminatör'ün aksiyon sahnelerinin çoğu gece çekildi ve bu da gün doğumundan önce sıkı çekim programlarına yol açtı. Çekimler başlamadan bir hafta önce, Linda Hamilton ayak bileğini burktu ve Hamilton'ın koşması gereken sahnelerin çekim programının izin verdiği kadar geç gerçekleşmesine neden olan bir yapım değişikliğine yol açtı. Hamilton'ın ayak bileği her gün bantlandı ve film yapımının çoğunu acı içinde geçirdi.[5]

Schwarzenegger, I'll kelimesini telaffuz etmekte zorlandığı için ikonik "Geri döneceğim" sözünü değiştirmeye çalıştı. Yönetmen James Cameron, Schwarzenegger'in "Geri döneceğim" cümlesini değiştirme isteğini reddetti, bu yüzden Schwarzenegger, cümleyi elinden geldiğince yazılı olarak söylemeye çalıştı. Daha sonra kariyeri boyunca çok sayıda filmde repliği söyleyecekti.[5]

Terminatör'ün prodüksiyonu bittikten sonra bazı post prodüksiyon çekimlerine ihtiyaç duyuldu.[6] Bunlar, Terminator'ü Sarah Connor'ın dairesinin dışında, Kyle Reese'in bir ceset torbasına sıkıştırıldığını ve Terminatör'ün kafasının bir preste ezildiğini gösteren sahneleri içeriyordu. Sarah'nın bir otoyolda araba kullandığı son sahne izinsiz çekildi. Cameron ve Hurd, kendilerine yaklaşan bir polis memurunu, bir Kaliforniya Üniversitesi öğrenci filmi yaptıklarına ikna ettiler.[7]

Müzikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Terminatör Orijinal Film Müziği
Brad Fiedel soundtrack'i
Yayımlanma1984
TarzFilm müziği, Soundtrack
Süre35:32
ŞirketEnigma Records
YapımcıBrad Fiedel

Brad Fıedel in bestelediği albüm, büyük takdir toplayarak Enigma Records ile 1 Temmuz 1991 tarihinde Piyasaya çıkmıştır.. Albümün ayrıca ekstra remastered sürümü olup, on üç adet Edel Müzik aracılığıyla 1994 yılında tekrar sunulmuştur.

Parça listesi:

  1. The Terminator Theme 4:30
  2. Terminator Arrival 3:00
  3. Tunnel Chase 2:50
  4. Love Scene1:15
  5. Future Remembered 2:40
  6. Factory Chase 3:50
  7. You Can't Do That
  8. Burnin' in the Third Degree 3:25
  9. performed by Tahnee Cain & Tryanglz 3:38
  10. T. Cain, Mugs Cain, Dave Amato, Brett Tuggle, Phillips
  11. Pictures of You 3:58
  12. Photoplay 3:30
  13. title11 = Intimacy 3:40

1994 Yeni Baskı Sürümü:

  1. Theme from “The Terminator” 4:16
  2. The Terminator” Main Title 2:17
  3. The Terminator's Arrival 4:57
  4. Reese Chased 3:50
  5. Sarah on Her Motorbike 0:38
  6. Gun Shop/Reese in Alley 1:30
  7. Sarah in the Bar 1:52
  8. Tech Noir/Alley Chase 7:38
  9. Garage Chase 6:52
  10. Arm & Eye Surgery 3:19
  11. Police Station/Escape from Police Station 4:49
  12. Future Flashback/Terminator Infiltration 4:18
  13. Conversation by the Window/Love Scene 3:45
  14. Tunnel Chase 3:38
  15. Death By Fire/Terminator Gets Up 3:13
  16. Factory Chase 3:57
  17. Reese's Death/Terminator Sits Up/“You're Terminated!” 3:28
  18. Sarah's Destiny/The Coming Storm 3:04
  19. Theme From “The Terminator” (August 29th, 1997, Judgement Day ReMix) 4:44

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ French, 1996. p. 24
  2. ^ French, 1996. pp. 25–26
  3. ^ Wisher, William (screenwriter) (2001). Other Voices documentary (The Terminator [Special Edition] DVD). MGM. 
  4. ^ French, 1996. pp. 30–31
  5. ^ a b Keegan, 2009. p. 52
  6. ^ Goldblatt, Mark (editor) (2001). Other Voices documentary (The Terminator [Special Edition] DVD). MGM. 
  7. ^ McGovern, Joe (17 Temmuz 2014). "'The Terminator' at 30: An oral history". Entertainment Weekly. 30 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]