Distopik filmler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Distopik filmler listesi, içerisinde bir distopi barındıran açıklamalı sinema ve televizyon filmleri listesidir. Distopya, ütopyanın tam aksidir. Distopya'lar içerisinde sıklıkla fukaralık, diktatörlük, şiddet, açlık, hastalık ya da aşırı çevre kirliliği gibi özellikler öne çıkmaktadır. Böylesi distopyalarda ortalama bir vatandaşın hayatı, bugüne kıyasen çok kötü bir durumdadır. Tipik distopyalardan birisi devletlerin halk üzerinde ve halkın özgür düşüncesi üzerinde kontrolü ele geçirdiği ya da kontrolü ele geçirmeye çalıştığı yönetim sistemleridir. Böylesi sistemlerde özgürlüğe yer yoktur. Distopyaların diğer örnekleri zeka ve ayrımcılık gibi konuları da ele alabilir.

Aşağıda listelenen filmler distopik olarak kabul edilebilecek unsurlar barındırmaktadırlar.

Politik - Toplumsal Distopyalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Başlık Yıl Kısa özet Referanslar
Metropolis 1927 A German expressionist epic science-fiction film directed by Fritz Lang. A man living an ideal life in a big city discovers the truth about why his city seems so ideal. [1][2][3][4][5]
1984 1956 George Orwell'in aynı isimli romanı Bin Dokuz Yüz Seksen Dört'e dayanarak çekilmiş ve her şeyin aşırı derecede gözetim altında olduğu bir devletin anlatıldığı bir filmdir. [6]
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört 1984 George Orwell'in 1949 yılında yayınlanan aynı isimli romanında uyarlanmıştır. [2][3][7][4]
Dava 1962 Based on Franz Kafka's novel of the same name, which was published in 1925. A man gets put on trial but cannot obtain any information about the charge. [8]
Değişen Dünyanın İnsanları 1966 Ray Bradbury'nin Fahrenheit 451 isimli romanından esinlenerek çekilmiştir. Kitapların tamamiyle yasaklandığı otoriter bir gelecekte itfaiyenin görevi artık yangın söndürmek değil gizli saklı okunan kitapların peşine düşmek, bulduklarını da yakarak imha etmektir. İnsanlar nesillerdir hiç kitap yüzü görmemişlerdir ve yazılı kültür tamamen ortadan yok olmuştur. Görevi kitapları yakmak olan bir itfaiyeci görevini sorgulamaya başlar. [2][3][9]
Punishment Park 1971 It is a pseudo documentary of a British and West German film crew following National Guard soldiers and police as they pursue members of a counterculture group across a desert. [8]
Tek Adam 1971 Richard Matheson'un 1954 yılında yayımlanan aynı isimli romanının ikinci uyarlanması. Biyolojik bir savaş sonunda dünya yüzündeki insanların büyük çoğunluğu ölmüş, hayatta kalan birkaçı ise mutasyona uğrayarak yeraltında yaşamaya başlamıştır. Orduda albay rütbesiyle görevli bir bilim adamı olan Dr. Robert Neville kendi üzerinde denediği bir aşı sayesinde salgından etkilenmemiş tek insan gibi gözükmektedir. Kendilerine "Aile" adını veren değişime uğramış insanlar bir Orta Çağ yaşamı sürdürüp, sadece geceleri avlanmak üzere ortaya çıkarlarken, gündüzleri bomboş şehir bütünü ile Neville'e aittir. Gece bastırdığında Neville kale gibi tahkim ettiği evini yaratıklardan korumak durumundadır. [2][4]
Silent Running 1972 In the future, Earth has eliminated all disease by paving over the natural world. [10][4][11]
THX 1138 1971 Set in the 25th century, the story centers around a man and a woman who rebel against their rigidly controlled society. Also the first film by director George Lucas. [2][9][12]
Nüfus Artışı Sıfır 1972 Artan nüfusun önüne geçmek için hükümet ağır cezalar yürürlüğe sokar.
Soylent Green 1973 Based on Harry Harrison's novel Make Room! Make Room! (1966). It centers around the issue of overpopulation.[13] [2][14][4][9]
Sleeper 1973 Awakened 200 years after an experiment gone bad, a nebbish finds it hard to survive in the weird future. [15]
Death Race 2000 1975 Filmde, 2000 yılında ABD'de ölümcül bir araba yarışının ulusal bir eğlence şekli haline geldiği distopik bir toplum anlatılır. [10][16][17][18]
Ölüm Yarışı 2008 Remake of the film Death Race 2000 (1975). Ex-con Jensen Ames is forced by the warden of a notorious prison to compete in our post-industrial world's most popular sport: a car race in which inmates must brutalize and kill one another on the road to victory. [19][kaynak güvenilir mi?]
Logan'ın Kaçışı 1976 Depicts a dystopian future society in which population and the consumption of resources are managed by the simple notion of killing everyone who reaches the age of thirty. [2][3][11]
Sleeping Dogs 1977 -
Turkey Shoot 1982 -
Brazil 1985 Filmde devlet yönetiminin tam bir kâbusa dönüştüğü, bürokrasinin insanlığı tehdit ettiği bir dünya tasvir edilmektedir. Bu sistemin içerisindeki bir hatayı düzeltmeye çalışan bir bürokrat, bir anda devletin düşmanı haline gelir. [10][20]:39[3][7][21][22]
RoboCop 1987 Bir çete çatışmasında çete üyeleri tarafından kurşuna dizilerek acımasızca öldürülen polis memuru Alex Murphy'nin bedeni çelikten yapılmış bir robotla birleştirilirek hayata geri döndürülür ve RoboCop adı verilir. [3][23]
RoboCop 2014 Aynı isimli önceki filminin yeniden çevrilmiş versiyonu. [14][24][25][26]
The Running Man 1987 Loosely adapted from Stephen King's 1982 novel of the same name. [2][18]
The Handmaid's Tale 1990 Based on the 1985 novel of the same name by Margaret Atwood, in a dystopically polluted rightwing religious tyranny, a young woman is put in sexual slavery on account of her now rare fertility. [2][3][27]
Class of 1999 1990 -
Şarküteri 1991 Filmde bir savaş sonrası Fransa'da bir apartmanda yaşayan garip insanların yaşantıları konu edilmektedir. Apartmanın alt katında, sahibi de bu apartmanda yaşayan bir kasap bulunmaktadır. Bu apartmana günün birinde genç bir adam (Louison-Dominique Pinon) gelir. Bu genç adam kasabın kızına aşık olur.
Yargıç Dredd 1995 Based on the comic of the same name: in a dystopian future, Dredd, the most famous judge (a cop with instant field judiciary powers) is convicted for a crime he did not commit while his murderous counterpart escapes. [28][29][30]
Harrison Bergeron 1995 A cable television movie adapted from the short story of the same name by Kurt Vonnegut. [31]
Screamers 1995 -
Screamers: The Hunting 2009 -
Escape from L.A. 1996 Sequel to the 1981 film, Escape from New York. [14][32]
Escape from New York 1981 In 1997, when the US President crashes into Manhattan, now a giant maximum security prison, a convicted bank robber is sent in for a rescue. It extrapolates the crime and decay of inner cities.[13] [2][7]
Cezalandırıcı 1993 A long imprisoned ultra-violent criminal is brought out of suspended animation by a new "perfect" future society's leader as an unsanctioned solution to its' unwanted dissidents. In response, a long imprisoned rogue cop is brought out of suspended animation by the new "perfect" future police department as their solution to the problem. [4][12]
Fatherland 1994 -
Gattaca 1997 21. yüzyılda Dünya'da genetik mühendisliği çok ilerlemiştir ve bilimsel olarak kusursuz insanlar yaratılmaya çalışılmaktadır. Özel görevler için yetiştirilen yeni süper insan ırkı yüzünden, normal yollardan dünyaya gelmiş insanlar işsiz kalmakta ve ikinci plana itilmektedir. Hayatın her aşamasında DNAların kimlik görevini üstlendiği bu dönemde, kan, saç ve idrar gibi insandan direkt olarak alınmış maddeler belirli makinelere konularak, insanların hayatın çeşitli konumlarındaki geçerliliği ölçülmektedir. DNA'ları yetersiz (invalid) olarak görülen bazı insanlar, toplum içerisinde bir alt sınıf oluşturmaktadır. [1][2][3][23]
Asker 1988 -
Megiddo: The Omega Code 2 1999 -
Jin-Rô 1999 -
Animatrix 2003 Matrix üçlemesinin arka planının anlatıldığı bir animasyon filmdir. [33]
Matrix 1999 Bir hacker, gizemli isyancılardan ve gerçeğin hakiki doğası hakkında bilgi sahibi olur ve kendisini bir anda bu gerçekliği kontrol edenlere yönelik bir savaş içinde bulur. [2][3][7][34]
Matrix Reloaded 2003 Matrix üçlemesinin ikinci filmi. [2]
Matrix Revolutions 2003 Matrix üçlemesinin üçüncü filmi. [2]
Ölüm Oyunu 2000 Aynı isimli manga ve romana dayanmaktadır. Olay, yakın gelecekte Japonya hükümetinin gençlerin neden olduğu şiddet eylemlerinden dolayı onlara olan güvenini ve inancını kaybetmesiyle onlardan korkmasından ötürü "BR" (Batoru Rowaiaru) yasaları ortaya çıkarmasını konu edinmektedir. Bu kanunlara göre her yıl ülke içinden rastgele bir lise sınıfı seçilir ve bu sınıfın öğrencileri yerini hükümetten kimsenin bilmediği bir adaya götürülürler. [1]
Ölüm Oyunu 2 2003 -
İsyan 2002 In a totalitarian future where all forms of feeling are illegal and citizens are required to take daily drug-injections to suppress emotion and encourage obedience, a man in charge of enforcing the law rises to overthrow the system. [3]
Azınlık Raporu 2002 Based on Philip K. Dick's short story of the same name. A police officer oversees a department that prevents crime with the help of beings who can predict it, but then he becomes a target. [9][34][23]
Kod 46 2003 -
Revengers Tragedy 2003 -
FAQ: Frequently Asked Questions 2004 France, sometime in the near future. The Sisterhood of Metacontrol governs Europe. [35]
Banlieue 13 2004 -
Banlieue 13: Ultimatum 2009 -
Æon Flux 2005 Peter Chung'un 1991 tarihli aynı isimli televizyon dizisinden esinlenilmiştir. 2415 yılında geçen filmde toplumun büyük kesimi bir salgın sonucu hayatını kaybetmiştir. Geriye kalanlar Bregna adı verilen, surlarla çevrili bir bölgede, bilim insanlarının kontrolü ve yönetimi altında yaşamaktadırlar. Bir suikastçi olan Æon Flux, ona verilen görevi yerine getirmeye çalışırken, öğrenmemesi gereken bazı gerçeklerin farkına varır. [3]
Ada 2005 A man goes on the run after he discovers that he is actually a "harvestable being", and is being kept as a source of replacement parts, along with others, in a facility. [36][37]
Serenity 2005 Bilim kurgu televizyon dizisi Firefly'ın devamı niteliğinde olan film bu dizinin final sezonunun kaldığı yerden devam eder. 2518 yılında geçen filmde Serenity bir kargo gemisinin kaptanının ve ekibinin hikâyesini anlatır. Kaptan ve ilk yardımcısı "Unification War" savaşında yenilen tarafta savaşmış ve gazi olmuştur. Yaşamlarındaki önemsiz bir suç, müneccim bir yolcunun tehlikeli sırrına ortak olmaları ve ona engel olmalarıdır. [38]
Ultraviolet 2006 -
V for Vendetta 2006 Based on Alan Moore's graphic novel of the same name. [2][3][39][9]
Karanlığı Taramak 2006 Philip K. Dick'in 1977'de yayınlanan aynı isimli romanına dayanarak çekilmiştir. Çok uzak olmayan gelecekte bir gizli polis tehlikeli ve yeni bir ilaç kullanmaya ve sonuç olarak kendi kimliğini kaybetmeye başlar [40]
Den brysomme mannen 2006 -
Land of the Blind 2006 -
Idiocracy 2006 -
La antena 2007 -
Kıyamet Öyküleri 2007 -
Sihirli Şehir 2008 Seçkin bir bilim insanı topluluğu, insanları büyük felaketten kurtarmak için yerin altına bir şehir kurarlar. Felaketin ardından insanların tekrar Dünya yüzeyine çıkmalarını sağlayabilmek için belediye başkanlarının özenle saklayacağı ve 200 yıl sonra onları uyaracağı bir çanta geliştirirler. Çanta 7. belediye başkanına kadar özenle saklanır fakat geri sayıma devam ettiği halde, unutulup bir köşeye bırakılmıştır. Geri sayım bitmesine karşın çanta, kapalı dolaplar ardında beklemeye devam eder. Geliştirilen şehir artık, zamana karşı koyamamakta ve yavaş yavaş sorunlar çıkartmaya hatta yıkılmaya başlamıştır. Lina ve Doon şehirden çıkabilme hayali kurmakta ve çantayı bulup içeriğini araştırmaya çalışmaktadır. Daha sonradan babalarının da eskiden şehirden çıkmak için çalışmalar yürüttüğünü öğrenen iki arkadaş, Barrow' un da yardımıyla şehrin gizli kaçış mekanizmasını harekete geçirerek Dünya yüzeyine çıkmayı başarırlar. [41]
Babil M.S. 2008 Toorop, emekli ücretli bir askerdir. 21. yüzyılın başından beri dünyayı yerle bir eden bir çok savaşta yer almış ve sağ olarak kurtulmuştur. Doğu Avrupa’yı kontrol eden mafya, bu ücretli askere çok tehlikeli bir görev verir. Görevi Aurora isimli gizemli bir kızı Rusya’dan alıp New York'a götürmek ve güçlü bir tarikata teslim etmektir. Maurice Georges Dantec’in 99 yılında yayınlanan “Babylon Babies” isimli romanından uyarlanan bir filmdir. [42][43]
2012: Doomsday 2008 -
Kıyamet Günü 2008 -
The Inhabited Island 2009 Based on the 1969 book Prisoners of Power by Strugatskies. The most expensive Russian science fiction film to date (2015) is set on another planet, with a country that is ruled by a totalitarian regime that brainwashes its citizens by towers that send a special kind of radiation erected across the country. [44][45]
2081 2009 Kurt Vonnegut'un 1961 tarihli kısa hikayesi Harrison Bergeron'a dayanan bir filmdir. 2081 yılında geçen öyküde kurgusal bir devlet tarafından toplumdaki her bir birey, ideal tam bir eşitlik elde etmek için bastırılmaktadır. Bu eşitliğe erişmek için, eleştirel düşünce sakınılmalı ve vatandaşların eğitim seviyesi en alt seviyede tutulmalıdır. [31]
Yasak Bölge 9 2009 1982 yılında büyük bir uzay gemisi Johannesburg üzerine konuşlanır. Bir süre hiçbir temas sağlanamayan uzay gemisi ile en sonunda insanlar iletişime geçerler. İlk temasta liderleri olmayan, sefalet içinde binlerce uzaylı yaratık ile karşılaşırlar. Bu büyük uzaylı topluluğu Johannesburg içerisinde 9. Bölge adıyla anılan bir mülteci kampına yerleştirilir. [46][14]
Oyuncu 2009 -
Metropia 2009 Animation set in a future Europe where the world is running out of oil. A gigantic underground network is created by joining all the undergrounds together beneath Europe. [47]
Ay 2009 -
Repo Men 2010 -
Maximum Shame 2010 -
Hubo with a Shutgun 2011 -
Die kommenden Tage 2011 -
Beni Asla Bırakma 2010 Kazuo Ishiguro'nun 2005 yılında yayınlanan aynı isimli romanında uyarlanmıştır. [2][48]
Zamana Karşı 2011 In 2169, future people stop aging past 25 so time has become the universal currency traded between people. When the time "bank account" on an implanted clock reaches zero, that impoverished person "times out" and is euthanized. [2][49]
Dredd 2012 Adapted from the comic book of the same name. [14][50][51]
Tetikçiler 2012 -
Gerçeğe Çağrı 1990 Loosely based on Philip K. Dick's short story "We Can Remember It for You Wholesale" (1966). [23]
Gerçeğe Çağrı 2012 Remake of the 1990 film of the same name. [14][52][53][54]
Bulut Atlası 2012 David Mitchell'in 2004 yılında yayımlanan aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Filmde 6 farklı kişinin birbirleriyle kesişen kaderleri aktarılmaktadır [14][55][56]
Açlık Oyunları 2012 Directed by Gary Ross, based on Suzanne Collins' novel of the same name. Katniss Everdeen voluntarily takes her younger sister's place in the Hunger Games, a televised fight to the death in which two teenagers from each of the twelve Districts of Panem are chosen at random to compete. [14][7][18][57][58][27]
Açlık Oyunları: Ateşi Yakalamak 2013 Suzanne Collins'in Ateşi yakalamak adlı eserine dayanarak Francis Lawrence yönetmenliğinde çekilmiştir. [2][14]
Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 1 2014 Suzanne Collins'in Alaycı Kuş adlı eserine dayanarak Francis Lawrence yönetmenliğinde çekilmiştir. [14][57][34]
Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 2 2015 Suzanne Collins'in Alaycı Kuş adlı eserine dayanarak Francis Lawrence yönetmenliğinde çekilmiştir.
Arınma Gecesi 2013 2022 yılında geçen film, hiçbir suçun işlenmediği ülkede yılda bir geceye mahsus, 12 saat boyunca tüm suç olaylarının serbest bırakılması sırasında bir ailenin yaşadıklarını konu alır. [59]
Arınma Gecesi: Anarşi 2014 [14][14][59]
Arınma Gecesi: Seçim Yılı 2016 -
Snowpiercer 2013 2014 yılında 79 ülke tarafından ortak alınan bir karar ile küresel ısınmaya karşı kimyasal bir savaş başlatılır. Atmosfere saçılan ve küresel ısınmayı durdurup, dünyayı soğutması planlanan maddeler bir felakete sebep olur ve dünya yeni buz çağına girer. Bu felaketi takip eden 17. yılda, her şeyin donduğu dünya yüzeyinde 2031 yılında yalnızca bin kadar insan yaşamaktadır. Bu insanlar kar küreyici adlı devridaim makinesi ile çalışan bir trende birlikte yaşamaktadırlar. Trendeki şartlar burada yaşamak zorunda kalan insanlar arasında ağır bir sınıf sisteminin uygulanmasına yol açmıştır. Trenin son kısmında acınacak şartlar halinde yaşayan insanlar sık sık isyana kalkışmışlarsa da başarı sağlayamamışlardır. İsyancı Curtis, böylesi bir plan yaparak, trenin ön kısımlarına giderek trenin merkezi olan makineyi fethetmek istemektedir. [2][14][34]
The Machine 2013 -
Elysium 2013 2154 yılında çoktan çökmüş olan dünyada hala varlığını sürdürebilen yegane iki sınıfın çatışması temel alınmaktadır. Elysium'un varsıl ve şanslı "egemenleri" teknoloji alanında üst düzey bir gelişim gösteren gezegenlerinde lüks içerisinde yaşarken; "çürümüş dünya"da geri kalan kalabalık insan topluluğu tedavi ihtiyaçları için bile Elysium'a ihtiyaç duymaktadır. Ancak iki gezegen arasında yapılan anlaşmalar gereğince Elysium'a girmeleri kesin suretle yasaktır. Ta ki Elysium'a gitmekten başka çaresi kalmayan Max isimli sıradan bir adam çıkana dek...[60] [14][61][62]
Sıfır Teorisi 2013 -
Seçilmiş 2014 -
Uyumsuz 2014 Based on the adaption of Veronica Roth's novels of the same names. In a world divided by factions based on virtues, Tris learns she's Divergent and won't fit in. [10][14][57][58][34][27][24]
Kuralsız 2015 After the series of events and death of her parents in Divergent, Tris Prior tries to figure out what the Abnegation were trying to protect and why the Erudite leaders will do anything to stop them. [14][63][64]
Uyumsuz Serisi: Yandaş Bölüm 1 2014 -
Gökdelen 2015 -
Kabuktaki Hayalet 2017 -
Köpek Dişi 2009 Filmde, çocuklarını izole bir biçimde sahip oldukları büyük bahçeleri ve havuzlu evleri içerisinde yetiştiren hastalıklı bir aile anlatılır.

Uzaylı Distopyaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Başlık Yıl Kısa özet Referanslar
Battlefield Earth 2000 L. Ron Hubbard'ın 1982 tarihli romanının uyarlamasıdır. Başrolünü John Travolta üstlenmektedir. [2]
Parazit 1993 -
Karanlık Şehir 1998 John Murdock, bir sabah nasıl geldiğini bilmediği yabancı bir otel odasında uyanır ve vahşice işlenmiş cinayetlerin katili olarak arandığını fark eder. Hafızasını kaybetmiş olduğu için cinayetleri işleyip işlemediğini dahi hatırlayamamaktadır. Dedektif Burmstead tarafından aranan Murdock, gerçekte kim olduğunu öğrenmek ve karşılaştığı bu korkunç bilmeceyi çözmek için büyük bir mücadeleye başlar. Kısa sürede de çözüme ulaşır ve bir gün yeraltında yaşayan garip canlılarla karşılaşır. The Strangers olarak tanımlanan, zamanı durdurma ve dünyanın fiziksel yapısını değiştirme gücüne sahip olan bu yaratıklar, direkt olarak insan beynine hakim olabilmekte ve olayları istedikleri şekilde yönlendirebilmektedirler. Bu yaratıkların bir şekilde yok edilmesi gerekmektedir ve bunu yapabilecek tek kişi de Murdock'tur. Dr. Schreber'in yardımıyla bir adım ileri giderek çocukluğundan ve karısı Emma ile ilgili anılarından bazılarını hatırlamaya başlayan Murdock, bu anılar sayesinde suçlandığı cinayetlerle ilgili kendisine yardımcı olacak birtakım ipuçları elde etmeyi başarır. [1][2]
5. Dalga 1993 -
Merihten Saldıranlar 1956 -
The Tripods 1984-1985 -
Son Fantezi 2001 -
La planète sauvage 1973 -
Oblivion 2013 Based on Joseph Kosinski's unpublished graphic novel of the same name. [14][65][66]
Riddick Günlükleri 2004 -
Yaşıyorlar 1988 Adapted from Ray Nelson's play Eight O'Clock in the Morning. [1][9]
Dünya'dan Sonra 2000 -

Diğer Distopyalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Başlık Yıl Kısa özet Referanslar
Onuncu Kurban 1965 Robert Sheckley'in 1953 tarihli kısa öyküsü Yedinci Kurban'dan uyarlanmıştır. Filmde, yakın gelecekte insan saldırganlığını kontrol altına almak için organize edilen ve insanların birbirini öldürdüğü "büyük av" adlı bir etkinlik düzenlenmektedir. "Büyük Av" toplamda on kurban öldürmeyi başarana zenginlik vaat etmekte ve onurlandırmaktadır. Avlanma meselesi ülkelerde belirli kurallara tabii tutulmuş, hatta bir avcılık bakanlığı dahi kurulmuştur. Böylesi bir dünyada ürünlerini satmak isteyen markalar, av sonucu ölen insanları kayda alarak özenli bir mizansen içerisinde sergileyerek reklamlarını yapmaktadırlar. Onuncu kurbanı Marcello'yu öldürmek üzere bir firma ile anlaşma yaparak Roma'ya seyahat eden Caroline, kurbanına aşık olacağından habersizdir. [10]
12 Maymun 1995 Chris Marker'ın 1962 tarihli kısa filmi La Jetée'den esinlenilmiştir. İnsan nüfusunun çoğunu ortadan kaldıran bir virüs hakkında bilgi toplamak için bir mahkum zaman makinesiyle geçmişe gönderilir. Yanlışlıkla 1990 yılına gönderilen bu mahkum, bilimadamları için virüs hakkında araştırma yaparken bir akıl hastanesine kapatılır. Mahkum, akıl hastanesindeyken tanıştığı Psikiyatristi Dr. Kathryn Railly'yi içinde bulundukları duruma inandırmaya çalışmaktadır. [67][1][20]
Yapay Zeka 2001 Brian Aldiss'in 1969 yılında yayınlanan Super-Toys Last All Summer Long adlı kısa öyküsüne dayanarak çekilmiş, duyguları olan bir robot çocuğun hikâyesini konu edinen bir filmdir. [2][46]
The Age of Stupid 2009 Pete Postlethwaite'in canlandırdığı isimsiz bir aktivist yalnız başına harap haldeki 2055'in dünyasında yaşamaktadır. 2007 yılına ait videoları izleyen bu aktivist, kendisine "neden vaktimiz varken iklim değişikliğine karşı bir şey yapmadık?" diye sormaktadır. [68][69][70]
Akira 1988 Katsuhiro Otomo'nun yönetmenliğini üstlendiği bir anime filmi. Film'de 1988'de meydana gelen atom patlaması ile fitili ateşlenen ve her şeyi mahveden 3. dünya savaşından 30 yıl sonra yeniden inşa edilen Yeni Tokyo şehri anlatılmaktadır. Büyük gökdelenleriyle fütüristik bir havası olan bu şehirde, belli üst sınıflar ortaya çıkmış ve bu sınıfa karşı mücadele gösteren farklı çeteler bulunmaktadır. [1][3]
Alphaville 1965 Özel bir ajan Alphaville adındaki fütüristik bir şehre, kaybolan başka bir ajanı aramak üzere gelir. Bu şehir, Alpha 60 adlı bir bilgisayarın kontrolü altındadır. Aşk, şiir ve duygusallık bilinmeyen şeylerdir. [71]
Antiviral 2012 Yakın bir gelecekte, ünlülerin sahip olduğu hastalıkların hayranlarına satıldığı bir endüstri gelişmiştir. [72][73]
Atlas Shrugged: Part I
Atlas Shrugged: Part II
Atlas Shrugged Part III: Who Is John Galt?
2011
2012
2014
Ayn Rand'ın 1957 yılındaki romanına dayanan bir filmdir.

Film'de Amerika Birleşik Devletleri'nin giderek artan otoriter hükümeti ile savaşmak için bir ittifak oluşturulmuştur.

[74]
Automata 2014 Uzak olmayan bir gelecekte dünya bir çöplüğe dönmüş, yaşayan pek az insan kalmıştır. Üretilen robotlar bu zor çevre ve şartlar içerisinde insanlara hizmet etmekte ve farklı görevler üstlenmektedirler. Üretilen bu robotlara eklenen değiştirilmez bir protokole göre, robotların bir canlıyı öldürmesi ve kendilerini ya da birbirlerini değiştirilmeleri yasaklanmıştır. Robotlardan sorumlu sigortacı Jacq Vaucan kendisini değiştiren bir robottan haberdar olur ve konuyu araştırmaya başlar. [75][76][14]
Batman 1989 DC Comics'in aynı isimli karakterine dayanarak Tim Burton yönetmenliğinde çekilmiştir. Filmde küçükken anne ve babasının bir suçlu tarafından öldürülüşüne tanık olan Bruce Wayne'in kendisini Gotham şehrini suçtan arındırmaya adaması konu edinir. Wayne Şirketinin başındaki bu zengin iş adamı, geceleri Batman kostümünü giyip suçluları yakalamaktadır. [39]
Bıçak Sırtı 1982 Philip K. Dick'in 1968 yılında yayımlanan Android'ler Elektrikli Koyun Düşler mi? adlı kitabına dayanmaktadır. Tyrell Şirketi'nin ürettiği replicantlar (kopya) köle gibi çalıştırılmaktan bıkıp dünya dışı bir gezegende isyan yapar. Bir uzay gemisine binip dünyaya gelirler. Sorun çıkaran replicantları bulup öldürmek için çalışan "Bıçak Koşucuları" adlı polis birimi, isyancı replicantları bulmak için görevlendirilir. [3][7][48][4][77]
Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı 2017 Bıçak Sırtı filminin devamı niteliğindeki filmin yönetmenliğini Denis Villeneuve üstlenmiştir. [78]
Körlük 2008 Portekizli yazar José Saramago'nun 1995 tarihli aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Film'de körlükten çeken bir toplumun hikayesi anlatılmaktadır. [79]
The Blood of Heroes 1989 Kıyamet sonrası bir dünyada futbola benzeyen kanlı ve şiddetli bir oyun oynanmaktadır. [80][81]
Tanrının Kitabı 2010 Bir güneş patlaması sonrası dünyada sağ kalanların yaşam mücadelesinde, Eli (Denzel Washington) adlı bir adamın yok olmanın eşiğine gelen insanlığı kurtaracak olan bir kitabı koruma mücadelesini anlatmaktadır. [82]
The Bothersome Man 2006 Herkesin sebepsiz bir biçimde mutlu olduğu bir şehire bir yabancı gelir. Çok fazla soru soran bu adam, yerlilerin huzurunu kaçırmaktadır. [83][84]
A Boy and His Dog 1974 2024 yılında harap haldeki bir kıyamet sonrası dünyada hayatta kalmaya çalışan bir çocuk ve onun akıllı köpeğinin hikayesidir. Film, temel olarak Harlan Ellison'un 1969 yılında yayınlanan aynı isimli öyküsünden uyarlanmıştır. [2]
Brave New World 1980 Fütüristik totaliter bir toplumda, insanlar kendi hayatlarında rolleri ve kaderleri üzerinde hiçbir kontrole sahip değillerdir. [2]
Cargo 2009 23. yüzyılda, ekolojik çöküşe bağlı dünya'nın yaşanamaz hâle gelmesinden sonra, dünya yörüngesindeki kalabalık uzay istasyonunda yaşayanların başından geçenleri konu almaktadır. [85]
Casshern 2004 1973 yılında yayımlanan aynı isimli anime dizisinin film uyarlaması. [86]
Chappie 2015 Benzer türde filmleriyle tanınan Neill Blomkamp tarafından yönetilmiştir ve onun 2004 yılında yayımlanan kısa filmi Tetra Vaal'e dayanmaktadır.[87] Yakın bir gelecekte geçen hikâyede, mekanik robotlardan oluşan polis güçleri, devletin baskıcı tutumu ile sistemin yegane kolluk kuvveti haline gelmiştir. Ancak, insanlar gitgide usandıkları bu robotlara karşı koyma hazırlığındadırlar. Bu robot polislerden birisi, bir çete tarafından kaçırılır ve yazılımcı Deon tarafından yeniden programlanır. Deon ilk kez kendi adına düşünen ve hisseden bir robot yapmayı başarır. Chappie adını alan bu robot kısa süre içerisinde düzene ve insanlığa karşı bir tehdit olarak algılanacaktır. [14][88][89]
Cherry 2000 1987 Başarılı iş adamı Sam Treadwell 2017 yılında eşi android Cherry ile yaşamaktadır. Cherry ıslanarak bozulunca, Sam kendisine aynı modelden yeni bir android daha almak ister ancak bu modelin üretimden kaldırıldığını öğrenir ve yeni modelleri de almak istemez. Cherry modelinde bir andoridin yasak bölgedeki mezarlıkta bulunduğu haberini alması üzerine, o bölgeye doğru tehlikeli bir yolculuğa çıkar. [90]
Son Umut 2006 P.D. James'in 1992 yılında yayımlanan aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Alfonso Cuarón'ın yönetmenliğini üstlendiği filmde 2027 yılındaki kaotik bir dünya aktarılmaktadır. Bu dünyada kadınlar doğurganlıklarını yitirmişlerdir. Bir aktivist, dünyadaki tek hamile kadını korumaya çalışmaktadır. [3][7][48][9]
Kayıp Çocuklar Şehri 1995 Yönetmenliğini Jean-Pierre Jeunet'in üstlendiği bir Fransız filmidir. Bir liman kentinin açıklarındaki platformda yaşayan korkunç bilim adamı olan Krank, rüya görme yetisi olmadığı için erken yaşlanmaktadır. Tek gözlü yardımcılarının kentten kaçırdıkları çocuklar Krank’ın laboratuvarında makinelere bağlanmakta, böylece Krank da bu çocukların rüyalarını çalabilmektedir. Ne var ki cesur bir kız ve nazik bir devin planları Krank’ı bozguna uğratacaktır. [1]
Otomatik Portakal 1971 Anthony Burgess'in 1962 yılında yayımlanan aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Filmde, Britanya'da endüstri sonrası bir şehirdeki, ahlaki değerlerin birbirine karıştığı, iyi ve kötünün ayırt edilemez hale geldiği bir toplumda, gençlerden oluşan bir çetenin insanlara uyguladıkları şiddet konu edinmektedir. Filmde ayrıca, bir holigan olan Alex, zaman geçirmek için üyesi olduğu sokak çetesi ile beraber işledikleri birçok suçtan sonra çete ile ayrılığa düşünce onlar tarafından ihbar edilmesini ve polis tarafından beyninin yıkanarak topluma kazandırılma metodu konu edinmektedir. [2][7][91]
Code 46 2003 Romantizmin genetik uyumsuzluğa mahkum olduğu bir aşk hikayesi. [10]
Colossus: The Forbin Project 1970 Dennis Feltham Jones'un 1966 yılında yayımlanan aynı adlı bilim kurgu romanına dayanmaktadır. Filmde, Colossus adlı dev bir bilgisayar ülkeyi koruma ve gerektiğinde atom bombaları atabilecek güçtedir. Colossus, Sovyetlerdeki Guardian adlı bir başka gelişmiş bilgisayarla iletişim de kurabilmektedir. Ancak insanlar bu iletişimi takip etmekten acizdir zira bu bilgisayarlar matematik ile birbirleri ile konuşmaktadırlar. Soğuk Savaş döneminde kontrolü ele geçiren ve aslında barış getirmek isteyen bunu yapmak için bir kaç kez bomba atmak zorunda kalan bir bilgisayarın hikayesi.[92][13] [13][8][93][94]
The Congress 2013 The Congress is a late-capitalist dystopia in which a corporate media behemoth "Miramount" has effectively usurped control of all human consciousness.[95] In it an aging actress decides to scan her body to sign over to Miramount Studios which allows the company to digitize every trait that she possesses and use it in any movie they choose. The hallucinogenic live-action/animation film represents corporate interests taking advantage of the individual and was partly inspired by Stanisław Lem's novel The Futurological Congress. [95][96][97][98]
The Cybernetic Grandma 1962 Çekoslavak yapımı sürreal bir bilim kurgusal-korku animasyon filmidir. Makinelerin insanları sibernetik bir yaşam biçimine yönelttikleri bir distopya durumu konu edinmektedir.
Dark Metropolis 2010 İnsanlık ürettiği ve kötüye kullandığı genetik olarak geliştirilmiş bir ırka karşı 300 yıldır savaş vermektedir. Bu ırkın gelecek nesli, dünyayı yeraltı şehirlerinden kontrol edecek durumdadır. [99][100][101]
Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti 2014 Genleri değiştirilmiş, isyancı maymun Caesar'ın kaçışının üzerinden on sene geçmiştir. Genetik evrim geçirerek daha da zekileşen Caesar, kendisi gibi oldukça akıllı olan diğer maymunlarla birlikte büyük bir maymunlar ordusu kurmayı başarmıştır. Caesar'ın önderlik ettiği bu maymunlar 10 yıl öncesinde yayılan ölümcül bir virüs salgınından kurtulmayı başaran bir grup insanla karşı karşıya gelir. Ve her iki türün de tek bir amacı vardır, yeni dünya düzenini oluşturan ve söz sahibi olan tür olmak. [102]
The Day the Earth Caught Fire 1961 ABD ve Rusya'nın farkında olmadan aynı anda atom bombalarını test etmesi sonucunda dünyanın dönme ekseninin değişmesini konu edinen bir kıyamet sonrası bilimkurgu filmi. [4]
Vampir İmparatorluğu 2009 2019'da gizemli bir salgın hastalık yeryüzünü kasıp kavurmuş, dünya nüfusunun büyük çoğunluğunu vampire dönüştürmüştür. Vampire dönüşmeyen insan ırkı artık tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ikinci sınıf bir tür konumuna gelmiştir ve bu nedenle yaşam savaşı vermeye başlamıştır. İnsan kanıyla beslenmeyi reddeden vampir araştırmacı Edward Dalton, vampirlerin açlığını gidererek kalan az sayıda insanın hayatını kurtaracak, kana alternatif bir maddeyi vampirlere kan sağlamayı amaç edinmiş bir şirkette mükemmelleştirmeye çalışmaktadır. [103][104]
Dead End Drive-In 1986 A teenage couple is trapped in a drive-in theater which is really a concentration camp for societal rejects. The inmates are fed a steady diet of junk food, new wave music, drugs, and violent films. [105]
Death Watch 1980 Based on the novel The Unsleeping Eye by David G. Compton, set in a future where death from illness has become extremely unusual. When the protagonist is diagnosed as having an incurable disease, she becomes a celebrity and is besieged by journalists. [8]
Le Dernier Combat (English title: The Last Battle) 1983 A dark vision of post-apocalyptic survival, the film was shot in black and white and contains only two words of dialogue. It depicts a world where people have been rendered mute by some unknown incident. [106][107][108][109]
Downstream 2010 Takes place in a near-future dystopia where gasoline is scarce and a drifter tries to reach a rumored utopian city, Plutopia, powered by clean energy. [110]
Dr. Mabuse the Gambler 1922 An exaggerated portrayal of Weimar Germany which the titular villain can exploit for power and profit. [5][111]
The End of Evangelion 1997 When the dawn of the new millennium brings destruction on Earth by means of the seemingly all-powerful angels, the only hope for the future of the human race lies in Evangelions—bio-engineered crafts created from the Angel's technology. [48]
Uzay Oyunları 2013 Orson Scott Card'ın aynı isimli Ender'in Oyunu adlı eserine dayanarak çekilmiştir. [112]
Equals 2015 Two people infected with a disease regain their ability to feel compassion and emotion in a society where emotions no longer exist. [113]
Varoluş 1999 David Cronenberg yönetmenliğinde çekilen filmde popüler oyun yapımcısı Antenna Research şirketi, büyük bir ses getireceğini inandığı yeni oyununu onun yaratıcısı ve birkaç üyesi ile denemek için bir araya getirir. Bu grup arasında oyunun esas yaratıcısı, Allegra Geller, bir yandan oyundaki yenilikleri keşfedip diğer oyunculara da keşfettirirken, bir yandan da en çılgın fantezileri ve gerçek arasındaki çizgiyi yok edecek bir macera yaşanır kılar. Oyunu gerçeğe bu kadar yakın kılan şey, bağlantının oyuncuların sinir sistemine direkt olarak kurulmasıdır. İnsanın omuriliğinden açılan bir delik ile bağlanılan oyunun, oyuncuların hatıralarına, duygularına ve korkularına giriş hakkı vardır. [34]
Fantastic Planet 1973 The story of this stop-motion animation, about humans living on a strange planet dominated by giant humanoid aliens who consider them animals, is based on the 1957 novel Oms en série by French writer Stefan Wul. [8]
Beşinci Element 1997 Eskiden özel kuvvetler binbaşısı olan ve taksi şoförlüğü yapan Korben Dallas'ın, genç bir kadının taksisine düşmesi sonucu dünyayı kurtarma çabasına girişmesi filmin ana konusudur. Dallas, genç kızla güç birliği yaparak, dünyayı yaklaşmakta olan bir saldırıya karşı koruyabilecek dört mistik taşı bulmaya çalışır. [114]
Forbidden Planet 1956 A manned mission looks for a scientist on a strange planet. [4]
Fortress 1993 A futuristic prison movie. Protagonist and wife are nabbed at a future US emigration point with an illegal baby during population control. [12]
Freejack 1992 Uzak gelecekte zengin insanlar, başka insanların hayatlarını çalarak yaşama sürelerini uzatabilmektedir. [4]
Futureworld 1976 Sequel to Westworld. [11]
Gamer 2009 In a future mind-controlling game, death row convicts are forced to battle. A convict controlled by a skilled teenage gamer must survive 30 sessions in order to be set free. [115]
Ghost in the Shell 1995 Masamune Shirow'ın 1989 tarihli aynı isimli mangasına dayanan filmde, 2029 yılındaki bir polisiye öyküsü anlatılmaktadır. İnsanların yarı makineleşmeye başladıkları bir dönemde, onların beynine girmek ve bilgi çalmak çok daha kolay hale gelmiştir. Kukla Ustası adı verilen bir hacker üst düzey gizli bilgilere ulaşınca, devlet onu bulması ve ortadan kaldırması için gizli bir örgütü görevlendirir. [116]
The Giver 2014 A dark, quiet, but powerful futuristic political tale in which a 16-year-old boy (12 in the book) must search for the truth in a world free of war, crime, disease, poverty, unfairness, and injustice. [14][57][58][34][27]
Hardware 1990 Inspired by the short story "Shok!" in 2000 AD (1980), the film depicts the rampage of a self-repairing robot in a post-apocalyptic slum. [117]
Hobo with a Shotgun 2011 Directed by Jason Eisener, starring Rutger Hauer in a despotic future where anarchy rules and one man with a shotgun aims to bring back some form of justice. Rated R. [118]
Ben Efsaneyim 2007 Richard Matheson'un 1954 yılında çıkan aynı isimli romanının üçüncü uyarlanmasıdır. Filmde Robert Neville başarılı bir bilim adamı konu edinir. İnsanlığı yok edeceğine inanılan, önüne geçilemez tehlikeli virüs ona bulaşmamıştır. Virüs çok kısa bir zamanda birçok insanın ölümüne sebep olmuş, sonuçta Neville New York'ta hayatta kalan tek insan olmayı başarmıştır. Ancak Neville'in durumu çok zordur çünkü belki de dünya üzerindeki tek insan kendisidir. Üç yıl boyunca dolaşmakta, yaydığı radyo mesajları ile hayatta kalan insanlara ulaşmaya çalışmaktadır. [2][49]
Ben, Robot 2004 Isaac Asimov'un eseri Ben Robot'tan esinlenerek çekilen filmde bir dedektifin robotlara karşı güvensizliği konu edinir [2]
Idaho Transfer 1973 Directed by Peter Fonda in his directorial debut and starring Keith Carradine. [119]
Ahmaklar 2006 Ortalama bir Amerikan vatandaşı olan er Joe Bowers ordunun yapacağı bir deney için seçilir. Deney, insanları uykuya yatırmakla ilgilidir. Bir yıl sonra insanların çözülüp tamamlanması gereken deney çeşitli aksilikler sonucu unutulur ve Joe 500 yıl sonra, 2505 yılında uyanır ve akıllı insanların çeşitli sebeplerden dolayı üremediğini ve aptalların sürekli çocuk yapması sonucu ortalama IQ'su olan insanların bile kalmadığını, hatta en üst düzey yönetim kadrosunun bile klasik Amerikan ergeninin zekasında olduğunun farkına varırlar. Joe'ya yapılan testler sonucu, Dünyanın en zeki insanı olduğu ortaya çıkar ve gelecekteki hayatı birdenbire değişir. [12]
Invasion of the Body Snatchers 1956 Based on the novel The Body Snatchers by Jack Finney, depicts an extraterrestrial invasion that begins in the fictional California town of Santa Mira. [8]
Invasion of the Body Snatchers 1978 Remake of 1956 film, which is based on the novel The Body Snatchers by Jack Finney. [8]
La Jetée 1962 In the aftermath of World War III scientists in Paris research time travel, hoping to send test subjects to different time periods "to call past and future to the rescue of the present". The short film by Chris Marker was constructed almost entirely from still photos and inspired the 1995 film 12 Monkeys. [120][121][122][123]
Johnny Mnemonic 1995 Based on the 1981 short story of the same name by William Gibson, in which a data courier, literally carrying a data package inside his head, must deliver it before he dies from the burden or is killed by the Yakuza. [124][125]
Kin-dza-dza! 1986 A 1986 Soviet sci-fi dystopian black comedy cult film. [20]:184[126]
Land of the Blind 2006 A dark political satire, based on several incidents throughout history in which tyrannical rulers were overthrown by new leaders who proved to be just as bad, if not worse, and subtle references are made to several such cases. [9]
The Last Man on Earth 1964 The first of three adaptations of Richard Matheson's 1954 novel I Am Legend. [4]
Lego Filmi 2014 Animation based on the Lego line of construction toys, tells the story of an ordinary Lego minifigure as he ends up becoming involved in a resistance against a tyrannical businessman who plans to glue everything in the Lego worlds. [18][127][128]
The Lobster 2015 Yakın gelecekte bir yerde, yalnız insanlar için sadece iki seçenek mümkündür. Bu insanlar ya 45 gün içerisinde yeni bir eş bulma programına katılacak ve eş arayacak ya da kendi seçtikleri bir hayvana dönüştürüleceklerdir. [129]
Looper 2012 In 2074, when the mob wants to get rid of someone, the target is sent into the past, where a hired gun awaits - someone like Joe - who one day learns the mob wants to 'close the loop' by sending back Joe's future self for assassination. [14][130]
Çılgın Max 1979 A lone cop is the only law in a future society run amok. [2][4][23][29]
Mad Max 2: The Road Warrior 1981 [1][2][7][23]
Mad Max Beyond Thunderdome 1985 [2][34][23]
Mad Max: Fury Road 2015 Nükleer savaşın ardından dünya, çöllerin yaygınlaştığı ve susuzluk probleminin arttığı bir yer haline gelmiş, aynı nedenle medeniyet çöküşe doğru sürüklenmiştir. Hayatta kalma içgüdüsü had safhada olan Max (Tom Hardy), eşi ve çocuğunu kaybetmenin ardından huzuru ararken, Savaş Çocukları tarafından esir alınır. Bölgenin su ve benzin gibi kaynaklarını elinde tutan hükümdar Ölümsüz Joe'nin bölgesinde kan torbası olarak tutulan Max, her an kaçış için fırsat kollamaktadır. [24][131]
The Man Who Fell to Earth 1976 Based on Walter Tevis' 1963 novel of the same name, about an extraterrestrial who crash lands on Earth seeking a way to ship water to his planet, which is suffering from a severe drought. [132]
Max Headroom: 20 Minutes into the Future 1985 A television reporter trying to expose corruption and greed discovers that his employer, Network 23, has created a new form of subliminal advertising (called "blipverts") that can be fatal to certain viewers. [133]
Labirent: Ölümcül Kaçış 2014 Thomas is deposited in a community of boys after his memory is erased, soon learning they're all trapped in a maze that will require him to join forces with fellow "Runners" for a shot at escape. Based on the first book of The Maze Runner Trilogy written by James Dashner. [14][57][112]
Metropolis 2001 Animated film by Osamu Tezuka. [8]
Millennium 1989 By Michael Anderson (director). Time travelers are visiting the present day and stealing passengers from doomed aircraft, due to the future being doomed by global pollution, and the human population is no longer able to reproduce.
The Moon Is Down 1943 An unnamed country is overrun by an unnamed invader who establishes a dictatorship and proceeds to enslave the population. Despite their resistance, they fail to win their freedom and their community leaders are all executed in the end. [134]
Natural City 2003 A colony world that integrates robots, androids and cyborgs amongst the population. [135]
Nirvana 1997 A successful computer game designer finds that his latest product has been infected by a virus which has given consciousness to the main character of the game. He begins a search for people who can help him to discover what happened to his fled girlfriend and to delete his game before it is released. [136]
No Blade of Grass 1970 The film is based on Samuel Youd's novel The Death of Grass (1956) and highlights the terrifying effects of environmental pollution.[137] [13][137][138]
On the Beach 1959 Based on Nevil Shute's 1957 novel of the same name depicting the aftermath of a nuclear war. [8]
Outland 1981 Set on Jupiter's moon Io, it has been described as a space Western, and bears thematic resemblances to the classic 1952 film High Noon. [23]
Paranoia 1.0 (originally One Point O) 2004 The film is a Kafkaesque nightmare in which a young computer programmer is an unwitting guinea pig in a corporate experiment to test a new advertising scheme. [139][140]
Maymunlar Gezegeni serisi 1968—1973 Most of humanity is extinguished in a thermonuclear war. In the course of the two following millennia, intelligent apes (chimpanzees, gorillas and orangutans) become the dominant kind and establish an organized society. During the 40th century, an ultra-powerful nuclear bomb is launched as a last resort in a conflict between mutant humans and gorillas, ultimately destroying the entire planet. [10][2]
Maymunlar Gezegeni 2011—present A colony of apes in a sanctuary is affected by a viral gas which enhances their intelligence. As a result, they flee the sanctuary and form an organized society apart from humans. Ten years later, that same virus causes a massive pandemic disease called the Simian flu, which ultimately wipes out all humans with the exception of those genetically immune to the virus. A group of immune human survivors form a colony and eventually engage in a war with the apes. [14][141][142]
Yaşamın Renkleri 1998 A brother and sister get zapped into an idealistic TV show from the 1950s, but they realize that it's a sexually repressed society. [143]
Haberci 1997 After an unspecified "Doomwar", society has collapsed and technology is stagnant. People live in small communities, terrorized by a militia. Wearing an old postman's uniform he found on a corpse, a wanderer tells townspeople that the postal service and centralized government have been restored. The lie gives the people hope to stand up to the militia. [14][144]
Le Prix du danger 1983 French movie very similar to The Running Man, made fours years later.
Radio Free Albemuth 2010 The film based on Philip K. Dick's novel of the same name (posthumously published in 1985) is set in an alternate reality America circa 1985 under authoritarian control. In it a record store clerk receives hallucinatory missives from the alien satellite VALIS. [145][146]
Başlat: Ready Player One 2018 2045 yılı sonlarında dünya yüzeyindeki birçok şehir, eskimiş araba ve elektronik eşyal çöplüklerinin bulunduğu kenar mahallelere dönüşmüştür. İçerisinde yaşamanın keyif vermediği böylesi bir dünyada OASIS adındaki çok oyunculu çevrimiçi bir oyun, sanal gerçeklik ile insanlara içerisinde yaşadıkları dünyadan kısa da olsa bir kurtuluş sunmaktadır. Sınırları insanların kendi fantazilerine terkedilmiş bu oyun içerisinde kazanılan paralar sayesinde, oyun içerisinde çeşitli kıyafet ve silahlar da alınabilmektedir. Ancak kazanılan bütün puan ve coinsler, kullanıcının çevrimiçi dünyada ölmesi ile birlikte yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. OASIS oyununun kurucusu ve programcısı olan Halliday'in ölümü sonrası açıklanan vasiyetine göre, Halliday tarafından oyun içerisine saklanan 3 anahtarı bulan kullanıcılar, yalnızca OASIS'in Borsa'daki hisselerine değil, aynı zamanda oyun üzerindeki bütün kontrolü de ele geçirecektir. Parzival isimli karakteri ile sanal gerçeklik içindeki bu oyunda çokça vakit geçiren Wade Owen Watts'da bu anahtarları bulmak istemektedir. [147]
Rönesans 2006 Also known as Paris 2054: Renaissance, is a 2006 animation which concerns a French policeman investigating the kidnapping of a scientist who may hold the key to eternal life in a futuristic and slightly dystopian Paris. [148]
Repo! The Genetic Opera 2008 This rock opera musical horror film takes place in the year 2056 where an epidemic of organ failures has devastated the planet. The mega-corporation GeneCo provides organ transplants on a payment plan. Clients who default on payments are hunted down by Repo Men: skilled assassins contracted by GeneCo to repossess organs, usually killing the clients in the process. [149][150]
Repo Man 1984 A young man gets given the task of repossessing cars. [151]
Repo Men 2010 Based on Eric Garcia's novel The Repossession Mambo. [152]
Ölümcül Deney (film serisi) 2002—2012 Science fiction horror franchise written and directed by Paul W. S. Anderson, based on the video game of the same name. [153]
Maymunlar Cehennemi: Başlangıç 2011 Genetik mühendislerinin maymunların üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucu maymunlarda zihinsel gelişmeler yaşanır. Bunları gözlemleyen Will Rodman bir maymunu o genetik araştırmaların yapıldığı tesisten kaçırır. Will maymunla dostluk kurar ve ona pek çok şey öğretip bir insan gibi yaşatmaya çalışır. Fakat maymun bunu fark eder. Bir gün, Will'in babası araba kazası yapar. Çarptığı arabanın sahibi Will'in babasının üzerine yürür ve bunu gören Cesar (Will, maymuna bu adı verir.) sinirlenip adamı yaralar. Bunun üzerine Cesar maymun hapishanesine atılır. Burada birçok maymunla tanışır ve pek çok işkenceye katlanır. Fakat Will'e de kırgınlığı geçmez, çünkü Will'in onu orada bıraktığını sanır. Cesar bütün bu olanlara rağmen plan kurar ve maymun arkadaşları ile kaçar ve ardından genetik mühendislerinin bulunduğu binayı yağmalarlar. Birçok insanı öldürüp ormana ulaşmaya çalışırlar ve başarırlar. Filmin sonunda Will, Cesar'a yanında kalabileceğini söyler; fakat Cesar, evinin maymunların yanı olduğunu söyler. [154]
The Road 2009 Bir baba ve oğlu, nasıl başladığı ve ne olduğu belirtilmemiş, dünyayı kaplayıp uygarlığı yok eden yıkıcı afete karşı insanlığını kaybetmeden hayatta kalma mücadelesi vermektedir ve sürekli güneye doğru giderek daha rahat yiyecek bulup daha sıcak bir iklimde yaşamayı umut etmektedirler. Birçok hayvan ve bitki türü yok olmuştur. Yaprağı kalmayan ve kökleri zayıflayan ağaçlar birbiri ardına devrilmektedir. Güneşin çoğunlukla kendini göstermediği dünyada hayatta kalan çok az insanın büyük bir bölümü toplayıcılık ve yamyamlıkla yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Cormac McCarthy'nin 2006 yılında yayınlanan aynı isimli ve Pulitzer ödüllü romanına uyarlanarak çekilmiştir. [2][7][49]
Rollerball 1975 A future society uses an ultra-violent game as entertainment. [14]
The Rover 2014 The contemporary western takes place in the Australian outback, ten years after a global economic collapse.[155] [11][156][157]
Seconds 1966 Based on a novel by David Ely of the same name, Seconds is a mystery dealing with the obsession with eternal youth and a mysterious organization which gives people a second chance in life. [8]
Sleep Dealer 2008 A fortified wall has ended unauthorized Mexico-US immigration, but migrant workers are replaced by robots, remotely controlled by the same class of would-be emigrants. Their life force is inevitably used up, and they are discarded without medical compensation. [158]
Kıyamet Öyküleri 2007 Set in the then-near future of 2008, as part of an alternate history, the film is a portrait of Los Angeles, and a satiric commentary on the military–industrial complex and the infotainment industry. [48]
The Stand 1994 Based on Stephen King's 1978 novel of the same name. A mega-virus wipes out most of humanity. The few people who are immune congregate to try and form a new society. [49]
Yıldız Savaşları: Bölüm II - Klonların Saldırısı 2002 [143]
Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sith'in İntikamı 2005 [143]
Strange Days 1995 Set in Los Angeles around New Years, 1999. Crime has run amok. [159][160]
Suretler 2009 Based on the 2005–2006 comic book series The Surrogates, follows an FBI agent who ventures out into the real world to investigate the murder of surrogates (humanoid remote controlled robots). [161]
Tank Girl 1995 Based on the British comic series of the same name, a tank-riding anti-heroine fights a mega-corporation which controls the world's water supply. [162]
Tekken 2010 Based on the fighting game series (started in 1994) of the same name. The film follows a man in his attempts to enter the Iron Fist Tournament in order to avenge the loss of his mother by confronting his father and grandfather, the latter of whom he believes to be responsible for his mother's death. [163]
Terminatör 1984 A man gets sent back in time to prevent the murder of the mother of the future resistance leader. [2]
Terminatör 2: Kıyamet Günü 1991 A cyborg gets sent back in time to prevent the murder of the future resistance leader. [2]
Terminatör 3: Makinelerin Yükselişi 2003 [2]
Terminatör 4: Kurtuluş 2009 [2]
Things To Come 1936 It is 30–40 years in the future, in the 1960s and 70s, and society has broken down after years of war. A contagious disease spreads throughout the globe. Brutal warlords rule with an iron fist. Technology stagnates. But a brotherhood of engineers and mechanics works to restore civilization. [4]
The Thinning 2016 Set in a dystopian future in which population control is enforced through a school aptitude test. Those who fail it are executed. Two high school students learn, to their horror, that the tests are rigged. They face many challenges and eventually make the ultimate sacrifice. Directed by Michael Gallagher. [164]
Zaman makinesi 1960 Film adoption of H. G. Wells' novel The Time Machine (1895). A scientist travels 700,000 years into the future and finds the world divided between humans and strange beings. [165][166][167]
Evrim 2014 Doktor Will Caster, önemli bir yapay zeka projesi yürüten bir bilimadamıdır ve bu nedenle teknoloji karşıtı birtakım radikal grupların tepkisini çekmektedir. Bu grupların saldırısına uğrar ve cinayete kurban gider. Kendisi gibi biliminsanı olan eşi Evelyn, Will'in beynini gelişmiş bir bilgisayara entegre eder. Will'in bedeni ölmüştür ama beyni eşiyle yeniden iletişime geçer. Dahası Will, bağlı olduğu bilgisayardan internet aracılığı ile tüm dünyayı yaklaşan terörist tehlikesine karşı uyarmaya başlar. Fakat terörist grup Will'in hala hayatta olduğunu fark edince, bilgisayarı yok etmek için harekete geçer. [168]
Videodrome 1983 Set in Toronto during the early 1980s, it follows the CEO of a small UHF television station who stumbles upon a broadcast signal featuring extreme violence and torture. [18][34][169]
VOL-İ 2008 Centuries in the future, Earth had become toxic due to the extreme amounts of waste produced by a megacorporation, which also endorsed consumerism and technological dependency. [34][143]
Watchmen 2009 Based on the 1986–87 DC Comics limited series of the same name by Alan Moore and Dave Gibbons, the film is set in an alternate history in the year 1985 at the height of the Cold War between the United States and the Soviet Union, as a group of mostly retired American superheroes investigates the murder of one of their own before uncovering an elaborate and deadly conspiracy. [3]
Su Dünyası 1995 Massive ice caps have melted, and all of Earth's land became submersed. The few surviving humans, who live in big ships and artificial atolls, are poor and ignorant, since they have lost most of their resources, as well as their technological and historical knowledge. [14][29][170]
Westworld 1973 Written and directed by Michael Crichton. A theme park focusing on the Old West goes haywire when the robots turn against the humans. [11]
Yedinci Hayat 2017 2043 yılında aşırı insan nüfusu artışı kontrolden çıkmıştır. Hızlı artan bu nüfusu doyurmak için kullanılan doğası değiştirilmiş ürünler, ikizler, üçüzler, dördüzler hatta yedizlerin dünyaya gelmesine neden olmuştur. Tıklım tıklım dolu olan şehirler, devleti sıkı bir tek çocuk politikası uygulama zorunda bırakmıştır. Bu politikaya göre ailelerin tek bir çocuktan fazla çocuk sahibi olması yasaklanmıştır. Felaket seviyesindeki nüfus artışını kontrol etmek üzere fazladan dünyaya gelen çocuklar paylaştırma sistemi adı verilen bir sistemle devletin öne sürdüğüne göre daha iyi bir gelecekte uyandırılmak üzere uyutulmaktadır. Böylesi bir dünyaya gelen yedizler, devletten saklanarak hayatta kalmaya çalışır. [171]
When Worlds Collide (1951 Film) 1951 A rogue star hurtles towards Earth, imperiling life. Some escape to the star's planet on a space ark. [4]
World on a Wire 1973 Alman Rainer Werner Fassbinder yönetmenliğinde çekilmiş bir televizyon filmidir. [8][172]
X-Men: Geçmiş Günler Gelecek 2014 The plot toggles between the political tumult of 1973 and a not-so-distant dystopian future. [173]
Z for Zachariah 2015 Based on the book of the same name by Robert C. O'Brien published posthumously in 1974. In the wake of a disaster that wipes out most of civilization, two men and a young woman find themselves in an emotionally charged love triangle as the last known survivors. [174]
Z.P.G. 1972 Z.P.G. (short for "Zero Population Growth") is inspired by the non-fiction best-selling book The Population Bomb by Paul R. Ehrlich. The film concerns an overpopulated future Earth, whose world government executes those who violate a 30-year ban on having children. [175]
Zardoz 1974 The post-apocalypse population is divided into the immortal, technologically advanced but depressive "Eternals" and mortal, food-supplying, often exterminated "Brutals". [2][4][176]
The Zero Theorem 2013 Centres on a reclusive computer genius working on a formula to determine whether life holds any meaning. [21]
Labirent: Son İsyan 2018 2018 American dystopian science fiction action film directed by Wes Ball and written by T.S. Nowlin, based on the novel The Death Cure written by James Dashner
Köpek Adası 2018 A young boy searching for his dog after the species is banished to an island following the outbreak of a canine flu.
Hotel Artemis 2018 A nurse runs a secret hospital for criminals in futuristic Los Angeles
Alita: Savaş Meleği 2019 Yukito Kishiro'nun Gunnm adlı manga serisine dayanmakta olup yeni bir bedende uyandıktan sonra hiçbir şeyi hatırlamayan ve kendi geçmişini öğrenmeye karar veren bir siborg kız konu edinmektedir.
In My Room 2018 Mutsuz bir hayat süren Armin, gece hayatı ve kadınlar için artık yaşlanmaktadır. Hayatından her ne kadar memnun olmasa da, alternatif bir hayat da mümkün gözükmemektedir. Günün birinde bütün insanlar dünyadan yok olur. Dünya her zaman olduğu gibidir ancak bütün insanlar kaybolmuştur. Bunun üzerine korkutucu bir özgürlük ile kendisine bir hediye gibi bırakılan dünyada kendisine yeni bir hayat kurmaya başlar.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i Santoni, Emilio (14 Ekim 2014). "20 Great Dystopian Films That Are Worth Your Time". Taste of Cinema. 3 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak Erbland, Kate (15 Ağustos 2014). "The Complete List: Everything You Will Find in a Dystopian Movie". Vanity Fair. 28 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Bould, Mark; Butler, Andrew; Roberts, Adam; Vint, Sherryl, (Edl.) (2009). The Routledge Companion to Science Fiction. Routledge. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Dixon, Wheeler Winstead (1995). It Looks At You: The Returned Gaze of Cinema. SUNY Press. 
  5. ^ a b James, Edward; Mendlesohn, Farah, (Edl.) (2003). The Cambridge Companion to Science Fiction. Cambridge University Press. s. 82. ISBN 9780521016575. 
  6. ^ Aaronovitch, David (8 Şubat 2013). "1984: George Orwell's road to dystopia". BBC News Magazine. United Kingdom: The BBC. Erişim tarihi: 8 Şubat 2013. 
  7. ^ a b c d e f g h i j Greene, Andy (24 Eylül 2014). "Readers' Poll: The 10 Best Dystopian Movies". Rolling Stone. 16 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ a b c d e f g h i j k Morris, Brogan (23 Ocak 2015). "10 Overlooked Classics: Dystopian Films". Paste Magazine. 18 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ a b c d e f g h Whitehead, John (19 Temmuz 2011). "Fulfilling Orwell's Prophecy: 15 Futuristic Films You Should See". Huffington Post. 21 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ a b c d e f g Toro, Gabe (19 Mart 2014). "The Playlist: 15 Underseen And Overlooked Dystopian Futures In Film". Indie Wire. 29 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ a b c d e Wild, Matt (5 Ocak 2012). "Dystopian science-fiction films of the 1970s". AV Club. 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ a b c d Anders, Charlie Jane (3 Eylül 2008). "Best Future Dystopias Where The Liberals Have Won". io9. 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ a b c d e Neoliberal Hegemony: A Global Critique. s. 164. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015. 
  14. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Queenan, Joe (19 Mart 2015). "From Insurgent to Blade Runner: why is the future on film always so grim?". The Guardian. 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  15. ^ Britt, Ryan (13 Nisan 2011). "The Most Intellectual Dystopia of All Time: Woody Allen's Sleeper". Tor.com. 9 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ "Wheels On Film: Death Race 2000". The Telegraph. 13 Ocak 2009. 23 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  17. ^ Leith, William (15 Ekim 2008). "Death Race suffers from car trouble". The Guardian. 23 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  18. ^ a b c d e Rose, Steve (31 Ekim 2014). "From Network to Nightcrawler: why has Hollywood got it in for TV news?". The Guardian. 21 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  19. ^ West, Jackson (27 Ağustos 2008). ""Death Race" shows why YouTube will kill us all". gawker.com. 15 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  20. ^ a b c Hansen, Regina (2011). Roman Catholicism in Fantastic Film: Essays on Belief, Spectacle, Ritual and Imagery. McFarland. 
  21. ^ a b Moore, Bo (18 Eylül 2014). "Terry Gilliam on His Epic New Dystopian Film The Zero Theorem". Wired. 24 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  22. ^ Falksen, GD (12 Nisan 2011). "The Nightmare of the Absurd: Terry Gilliam's Brazil". Tor.com. 9 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  23. ^ a b c d e f g h Bowes, Danny (13 Nisan 2011). "Show, Don't Tell: Cinematic Dystopia". Tor.com. 9 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  24. ^ a b c Sternbergh, Adam (22 Ağustos 2014). "We've Reached Peak Dystopia, But Is It Possible to Imagine Utopia Anymore?". 1 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015. 
  25. ^ Ryan, Tim (14 Şubat 2014). "'RoboCop,' 'Endless Love,' 'Winter's Tale,' 'About Last Night': Review Revue". blogs.wsj.com. 1 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015. 
  26. ^ Coyle, Jake (Şubat 2014). "'Robocop' remake pats down the original". CBT News. 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015. 
  27. ^ a b c d Morrison, Ewan (1 Eylül 2014). "YA dystopias teach children to submit to the free market, not fight authority". The Guardian. 11 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  28. ^ Beresford, Phil (31 Ağustos 2011). "Looking back at Judge Dredd". 20 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  29. ^ a b c Hicks, David. Lessons for the Future: The Missing Dimension in Education. s. 61. ISBN 978-1412083751. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  30. ^ Clevenger, Scott; Zollinger, Sheri. Better Living Through Bad Movies. ISBN 978-0595400232. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  31. ^ a b Perschon, Mike (13 Nisan 2011). "2081: The World of Vonnegut's Harrison Bergeron". Tor.com. 9 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  32. ^ Stack, Peter (9 Ağustos 1996). "FILM REVIEW -- The Ocean Falls Into L.A. / Drowned city stars with Kurt Russell in "Escape' sequel". SFGate. 18 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  33. ^ "Animatrix"+dystopia The Routledge Companion to Science Fiction. Routledge . 2009. s. 471. ISBN 9780415453790. 
  34. ^ a b c d e f g h i j Schmidt, Christopher (19 Kasım 2014). "WHY ARE DYSTOPIAN FILMS ON THE RISE AGAIN? Daily". 15 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  35. ^ Southern, Nathan. "FAQ: Frequently Asked Questions overview". Allmovie. 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  36. ^ Chang, Justin (10 Temmuz 2005). "Review: 'The Island'". Variety. 20 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  37. ^ Lane, Jim (21 Temmuz 2005). "The Island". Sacramento News and Review. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  38. ^ Brown, Robert (Spring 2011). "You Can't Go Home Again: The Place of Tradition in Firefly's Dystopian Utopia and Utopian Dystopia". Traditional Dwellings and Settlements Review. JSTOR 23566274. 
  39. ^ a b Arnold, Gordon B. (2013). Projecting the End of the American Dream: Hollywood's Visions of U.S. Decline. ABC-CLIO. 
  40. ^ Bradshaw, Nick (Ağustos 2006). "Lost in the Loop: Richard Linklater's A Scanner Darkly replicates Philip K. Dick's druggy dystopia". Sight & Sound. British Film Institute. 16 (8), s. 40–43. ISSN 0037-4806. 
  41. ^ Chang, Justin (Oct 13, 2008). "Eye-popping 'Ember' burns out". Variety. New York: Penske Business Media. 412 (9), s. 39. 
  42. ^ GameAxis Unwired. Eylül 2008. s. 81. Erişim tarihi: 8 Haziran 2015. 
  43. ^ Anders, Charlie Jane (2008). "Finally, A Dystopia Grim Enough For Vin Diesel". 15 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2015. 
  44. ^ "Friday Night at the Kino: Obitaemy Ostrov (The Inhabited Island) (International Program)". Eylül 2014. 15 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  45. ^ "The inhabited island movie review" (PDF). Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  46. ^ a b Smith, Ian Haydn (15 Aralık 2014). "planet earth alert: 10 dystopian movies that warn us about our future". Sundance TV. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  47. ^ "Storebror styr dig i Metropia". Dn.kultur (İsveççe). 20 Ocak 2008. 16 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  48. ^ a b c d e Barquin, Juan (23 Nisan 2014). "The End Is Awesome: Six Best Dystopian Movies". Miami New Times. 15 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  49. ^ a b c d Phipps, Keith; Robinson, Tasha (12 Nisan 2012). "Hunger Games vs. The Stand: Do dystopian and doomsday stories need backstories?". AV Club. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  50. ^ Williams, Owen (2012). "Exclusive: John Wagner And Alex Garland Talk Dredd". Empire. Bauer Media Group. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2012.  Birden fazla |arşivurl= ve |archive-url= kullanıldı (yardım)
  51. ^ "Nothing To 'Dredd' About A New Action Adaptation". NPR. 20 Eylül 2012. 4 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  52. ^ Phillips, Michael (2 Ağustos 2012). "'Total Recall': Remember this?". Chicago Tribune. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  53. ^ Biancolli, Amy (2 Ağustos 2012). "'Total Recall' review: Memory lapse". SF Gate. 4 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  54. ^ Chang, Justin (2 Ağustos 2012). "Review: 'Total Recall'". Variety. 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  55. ^ Anders, Charlie Jane (26 Ekim 2012). "Is Cloud Atlas an unholy mess or a brilliant masterpiece? Yes". 13 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  56. ^ DiSalvo, David (29 Ekim 2012). "Review: 'Cloud Atlas' is a Noble Disaster". 18 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  57. ^ a b c d e Siddiquee, Imran (19 Kasım 2014). "The Topics Dystopian Films Won't Touch". The Atlantic. 12 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  58. ^ a b c Stevens, Dana (21 Mart 2014). "Why Teens Love Dystopias". Slate. 7 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  59. ^ a b "Universal Re-Slots 'The Purge: Anarchy'". Deadline. 28 Şubat 2014. 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  60. ^ Buchanan, Kyle. "Elysium: Matt Damon's Action Movie for the 99%". Vulture. 9 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2013. 
  61. ^ Morris, Wesley (8 Ağustos 2013). "Future Imperfect". Grantland. 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  62. ^ Jorgenson, Todd (9 Ağustos 2013). "Elysium". Cinemalogue. 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  63. ^ Ryan, Mike (13 Mart 2015). "'The Divergent Series: Insurgent' Is So Much Better Than The First Movie". Uproxx. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  64. ^ Linden, Shen (11 Mart 2015). "'Insurgent': Film Review". Hollywood Reporter. 6 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  65. ^ Lawrence, Christopher (19 Nisan 2013). "'Oblivion' a fun blast of sci-fi cinema, just as long as you don't over analyze its plot". Review Journal. 8 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  66. ^ Bishop, Bryan (17 Nisan 2013). "'Oblivion' review: a post-apocalyptic beauty that succeeds even while it stumbles". The Verge. 7 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  67. ^ Pulver, Andrew (2 Eylül 2013). "Terry Gilliam blames internet for the breakdown in 'real relationships'". The Guardian. 9 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2013. 
  68. ^ "The Age of Stupid". The Ecologist. 30 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2016. 
  69. ^ Thompson, Anne. "Apocalypse Now: The Rise of Dystopian Cinema | IndieWire". IndieWire. 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2016. 
  70. ^ Thill, Scott. "Review: The Age of Stupid Gets Smart on Enviropocalypse". WIRED. 1 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2016. 
  71. ^ Brody, Richard (2009). Everything Is Cinema: The Working Life of Jean-Luc Godard. Macmillan. s. 230. ISBN 978-0-8050-8015-5. 
  72. ^ "Sick for celebrity". 31 Ocak 2013. 16 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2015. 
  73. ^ Hill, Logan (12 Nisan 2013). "'Antiviral' Explores Sickness of Celebrity Culture". 15 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2015. 
  74. ^ LaSalle, Mick (14 Nisan 2011). "'Atlas Shrugged Part 1' review: A dystopian tale". SFGate. 12 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  75. ^ Weissberg, Jay (22 Eylül 2014). "San Sebastian Film Review: 'Automata'". Variety. 18 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  76. ^ Packham, Chris (8 Ekim 2014). "CLASS AND ROBOTS EXPLORED IN A DYSTOPIAN FUTURE IN AUTOMATA". 12 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  77. ^ Film in Australia: An Introduction. 2006. s. 139. ISBN 978-0521613279. Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  78. ^ "Why 'Blade Runner 2049' May Have Been a Victim of Peak Dystopia Fatigue". Rolling Stone. Erişim tarihi: 12 Ekim 2017. 
  79. ^ Bradshaw, Peter (21 Kasım 2008). "Film review: Blindness". The Guardian. London. 
  80. ^ "The Sci-Fi Movies That Predicted the Modern Sports Apocalypse | VICE Sports". VICE Sports. 8 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2016. 
  81. ^ Toro, Gabe (19 Mart 2014). "15 Underseen And Overlooked Dystopian Futures In Film". IndieWire. 25 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2016. 
  82. ^ Owen Gleiberman (15 Ocak 2010). "The Book of Eli". Entertainment Weekly. Time Warner. 5 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2010. 
  83. ^ Pham, Annika (14 Mart 2007). "The Bothersome Man". 14 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2015. 
  84. ^ Gorman, Julie (11 Şubat 2011). "The Bothersome Man: Dystopia through Materialism". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2015. 
  85. ^ Quiet Earth. ""Cargo" Could Be The Next Great Space Epic". io9. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  86. ^ Derek Elley. "Review: 'Casshern'". Variety. 
  87. ^ Clark, Noelene (4 Kasım 2014). "Trailer: 'Chappie' brings Neill Blomkamp's childlike robot to life". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 15 Aralık 2014. 
  88. ^ Rose, Steve (7 Mart 2015). "Still Alice, Chappie, Kill The Messenger: this week's new films". 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015. 
  89. ^ "Neill Blomkamp's 'Chappie' Is In Theaters Now". vipfanauctions.com. 13 Mart 2015. 25 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015. 
  90. ^ Dillard, Brian J. "Cherry 2000". Allm ovie. 11 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  91. ^ McDougal, Stuart Y. (7 Temmuz 2003). Stanley Kubrick's A Clockwork Orange. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-57488-4. 
  92. ^ TCM Movie Database'de Colossus: The Forbin Project
  93. ^ Wheeler Winston Dixon, Ryan. "Colossus – The Forbin Project – No Longer Sci-Fi". 24 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2015. 
  94. ^ Westfahl, Gary (2005). The Greenwood Encyclopedia of Science Fiction and Fantasy: Themes, Works, and Wonders. s. 482. ISBN 978-0313329500. Erişim tarihi: 9 Eylül 2015. 
  95. ^ a b Stevens, Dana (8 Ağustos 2014). "The Art House in Your Living Room". 14 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015. 
  96. ^ Barrett, Michael (21 Ocak 2015). "The Home Vidiot: January videos bring a dose of strangeness to awards season". 3 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015. 
  97. ^ Glinter, Ezra (28 Ağustos 2014). "The Revolution Will Be Animated". 8 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015. 
  98. ^ Pevere, Geoff (29 Ağustos 2014). "The Congress: Toon tyranny or animated utopia?". The Globe and Mail. 27 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015. 
  99. ^ (Unknown), Michelle (2 Haziran 2014). "{ARC Review+Giveaway} Dark Metropolis by Jaclyn Dolamore". 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  100. ^ "Dark Metropolis". FilmAffinity. 16 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  101. ^ Scheib, Richard. "Dark Metropolis". 16 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  102. ^ Reeves, Matt (2014-07-11), Dawn of the Planet of the Apes, Gary Oldman, Keri Russell, Andy Serkis, erişim tarihi: 2017-11-21 
  103. ^ Pulver, Andrew (7 Ocak 2010). "Film review: Daybreakers". The Guardian. 3 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  104. ^ McDonagh, Maitland (14 Ekim 2010). "Daybreakers - Film Review". The Hollywood Reporter. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  105. ^ Buckmaster, Luke (Eylül 2012). "Dead End Drive-In (Brian Trenchard-Smith, 1986)". Senses of Cinema, 64. Erişim tarihi: 11 Şubat 2014. 
  106. ^ Everett, Wendy (2000). The Seeing Century: Film, Vision and Identity. ISBN 9789042014848. Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  107. ^ Trencheva, Elena (2013). "Bleak Future, Bleak Costume". 6 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  108. ^ McAuley, Paul. Brazil. Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  109. ^ Dowd, A. A. (13 Haziran 2014). "Luc Besson kickstarted his career with a striking, wordless doomsday movie". AV Club. 9 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  110. ^ Our weekly picks, Cheryl Eddy, San Francisco Bay Guardian, 23 February 2010 (retrieved 6 September 2010)
  111. ^ "Film Notes: Dr. Mabuse: The Gambler". New York State Writer's Institute. 24 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 
  112. ^ a b Schager, Nick (21 Kasım 2014). "YA Dystopian Films Have Become What They Hate". The Vulture. 15 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  113. ^ Ehrlich, David (13 Temmuz 2016). "'Equals' Review: Kristen Stewart Is The Only Bright Spot In This Dull Dystopian Romance". 15 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2017. 
  114. ^ Chang, Justin (23 Temmuz 2014). "Film Review: 'Lucy'". Variety. 9 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. [...] since “The Fifth Element,” no small feat for an f/x-heavy original property in this over-franchised day and age. And unlike that bloated 1997 dystopian juggernaut, the film manages to clock in at a surprisingly sleek and multiplex-friendly 88 minutes [...] 
  115. ^ "Gamer". Groucho Reviews. 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  116. ^ Ehrlich, David (17 Nisan 2014). "Humans get hacked in a landmark dystopian anime". AV Club. 14 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  117. ^ Wilmington, Michael (17 Eylül 1990). "Movie Reviews : 'Hardware': Relentless High-Tech Blood Bath". LA Times. 18 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  118. ^ "Hobo With a Shotgun". 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  119. ^ "Idaho Transfer". Classic Sci-Fi Movies. 24 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2016. 
  120. ^ Monae, Janelle (8 Ağustos 2014). "The 10 best Dystopias". The Guardian. 28 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  121. ^ Franck, Katharina (2010). ""The future is a thing of the past" - Untersuchungen zur Geschichte des dystopischen Films" (PDF). Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  122. ^ "Dystopischer Jugendfilm" (PDF). f!lmABC. 28 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  123. ^ Mavor, Carol (2012). Black and Blue: The Bruising Passion of Camera Lucida, La Jetée, Sans soleil, and Hiroshima mon amour. s. 60. ISBN 978-0-8223-5271-6. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  124. ^ Harmon, Amy (24 Mayıs 1995). "The Cutting Edge: COMPUTING / TECHNOLOGY / INNOVATION : Crossing Cyberpunk's Threshold : Hollywood: Author William Gibson's dark view of the future hits the mainstream this week in 'Johnny Mnemonic.'". LA Times. 
  125. ^ van Bakel, Rogier (Haziran 1995). "Remembering Johnny". Wired, 3.06. 
  126. ^ Ebb, Zoetica (26 Ocak 2008). "Kin Dza-Dza! 1986 Soviet Steampunk?". Coilhouse. 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  127. ^ Norton, Quinn (31 Temmuz 2014). "A Fun-Stopia for Today's Busy Citizen:Examining 'The Lego Movie' as a sequel to the 1921 dystopian novel 'We'". The Message. 1 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  128. ^ Trunick, Austin (5 Şubat 2014). "The Lego Movie". Under the Radar. 1 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  129. ^ "Rotten Tomatoes Lobster Page". 11 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  130. ^ Schwarzbaum, Lisa (26 Eylül 2012). "Looper". Entertainment Weekly. Erişim tarihi: 4 Ekim 2012. 
  131. ^ "'Mad Max: Fury Road's' Feminine Mystique: A Dystopian Tale of Reproductive Rights" (İngilizce). 17 Mayıs 2015. 11 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  132. ^ Palmer, Landon (5 Ocak 2011). "Criterion Files #304: The Man Who Fell to Earth". Film School Rejects. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  133. ^ Adams, Erik; Dyess-Nugent, Phil; Eichel, Molly; McGee, Ryan (1 Mayıs 2014). "Nearly 30 years ago, Max Headroom took viewers 20 minutes into the future". AV Club. 9 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  134. ^ "The Moon Is Down". Variety. 2 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  135. ^ Elley, Derek (16 Ekim 2013). "Review: 'Natural City'". Variety. 13 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  136. ^ Hoover, Travis Mackenzie (1 Mart 2005). "Nirvana". Exclaim. 31 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  137. ^ a b Tribbe, Matthew D. No Requiem for the Space Age: The Apollo Moon Landings and American Culture. s. 179. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015. 
  138. ^ Close Encounters?: Science and Science Fiction. s. 162. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015. 
  139. ^ "Top 50 Dystopian Movies of All Time". Snarkerati (Web magazine). 28 Eylül 2007. 4 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2015. 
  140. ^ Franco, Ultimo (16 Ocak 2005). "Paranoia 1.0 (2004)". 2 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2015. 
  141. ^ McCarthy, Todd (28 Haziran 2014). "'Dawn of the Planet of the Apes': Film Review". Hollywood Reporter. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  142. ^ Newitz, Annalee (7 Kasım 2014). "Dawn of the Planet of the Apes Is the Most Upsetting Dystopia of All". 4 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  143. ^ a b c d Anders, Charlie Jane (2 Kasım 2010). "Scariest future dystopias where the Conservatives have won". io9. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  144. ^ Kaufman, Amy (12 Mayıs 2011). "Movie Projector: 'Priest' to flop, 'Bridesmaids' looks decent, but 'Thor' will pound both". LA Times. 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  145. ^ Stewart, Sara (25 Haziran 2014). "Alanis Morissette leads underwhelming 'Radio Free Albemuth'". New York Post. 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2015. 
  146. ^ Lamar, Cyriaque (19 Ekim 2010). ""Radio Free Albemuth" is Philip K. Dick's vision of a dystopian 1985 (with Alanis Morissette)". io9. 30 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2015. 
  147. ^ Spielberg, Steven (2018-03-30), Ready Player One, Tye Sheridan, T. J. Miller, Olivia Cooke, erişim tarihi: 2017-11-21 
  148. ^ McDonagh, Maitland. "Renaissance". TV Guide. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  149. ^ Gandert, Sean (7 Kasım 2008). "Repo! The Genetic Opera". 10 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015. 
  150. ^ Gabriel, Nivair H. (2008). "Repo's Graverobber Talks To io9 About Opera, Horror And Porn". io9. 14 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015. 
  151. ^ Ezell, Brice (16 Mayıs 2013). "Capitalism's Self-Corrections - 'Repo Man'". 15 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015. 
  152. ^ Carr, Kevin. "Repo Men". 7M Pictures. 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  153. ^ Gilsdorf, Ethan (11 Eylül 2010). "No life in 4th 'Resident Evil'". Boston Globe. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  154. ^ Wyatt, Rupert (2011-08-05), Rise of the Planet of the Apes, James Franco, Andy Serkis, Freida Pinto, erişim tarihi: 2017-11-21 
  155. ^ "A24 Acquires Futuristic Western 'The Rover,' Starring Guy Pearce and Robert Pattinson". 4 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2014. 
  156. ^ Patches, Matt (19 Eylül 2014). "Exclusive: Why Guy Pearce ignored the dystopian world of David Michôd's 'The Rover'". hitfix.com. 20 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015. 
  157. ^ Romney, Jonathan (17 Ağustos 2014). "The Rover review – 'an honourable misfire' of a dystopian drama". The Guardian. 14 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015. 
  158. ^ Scott, A. O. (26 Mart 2006). "Big Ideas in Deceptively Small Packages". New York Times. 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  159. ^ Van Loon, Joost (2002). Risk and Technological Culture: Towards a Sociology of Virulence. Routledge. ISBN 978-0415229012. 
  160. ^ Spicer, Andrew (2010). Historical Dictionary of Film Noir. Scarecrow Press. ISBN 978-0810859609. 
  161. ^ Holmes, Linda (25 Eylül 2009). "'Surrogates' Adds To A Great Movie Tradition: The Goofy Dystopian Future". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  162. ^ "Tank Girl (1995)". bfi.org.uk. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  163. ^ Orndorf, Brian (13 Temmuz 2011). "Tekken (Blu-ray)". DVD Talk. 28 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  164. ^ Gallagher, Michael J. (2016-10-12), The Thinning, Logan Paul, Peyton List, Lia Marie Johnson, erişim tarihi: 2017-11-21 
  165. ^ Finn, Natalie (8 Ocak 2015). "The Birds Star Rod Taylor Dead at 84; Veteran Actor's Breakthrough Was 1960 Epic The Time Machine". eonline.com. Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  166. ^ Keough, Peter. "Time traveling on screen". The Boston Globe. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  167. ^ Valentin, Mel (31 Mart 2011). "Cinematical Seven: Of Time Travel and Paradoxes (Among Other Things)". 25 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2015. 
  168. ^ Basulto, Dominic (16 Mayıs 2014). "Artificial intelligence has an amazing future. Dystopian movies get it wrong". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  169. ^ O'Neal, Sean (22 Ağustos 2012). "Universal believes Videodrome is not something for them to leave alone". AV Club. 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  170. ^ Taylor, Dawn (6 Kasım 2008). "Married with Movies: Waterworld - Two-Disc Extended Edition". Film.com. 10 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  171. ^ Richford, Rhonda (31 Temmuz 2015). "Willem Dafoe Joins Glenn Close, Noomi Rapace in 'What Happened to Monday'". Hollywood Reporter. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2015. The sci-fi thriller takes place in a not-so-distant future ravaged by overpopulation and famine and in which a one-child policy is in global effect. Seven sisters, each named after a day of the week, take on one identity to outwit Glenn Close's enforcer. 
  172. ^ Halter, Ed (21 Şubat 2012). "World on a Wire: The Hall of Mirrors". Criterion. 4 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  173. ^ "Film Review: X-Men: Days of Future Past". Variety. 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  174. ^ "Z for Zachariah Takes a Thrilling, Intimate Approach to Dystopia". Vulture. 3 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2015. 
  175. ^ "Z.P.G. (Zero Population Growth)". Dead Channels: The San Francisco Festival of Fantastic Film. 15 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  176. ^ Britt, Ryan (11 Nisan 2011). "Stay Inside My Aura: Why Zardoz is the Arty Dystopian Film You Can't Believe Exists". Tor.com. 9 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi.