Man or Muppet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Man or Muppet"
Muppets soundtrack albümünden Jason Segel ve Peter Linz şarkısı
Dilİngilizce
Süre2:58
ŞirketWalt Disney
YazarBret McKenzie
Yapımcı
  • Bret McKenzie
  • Mickey Petralia

"Man or Muppet", Disney'in 2011 yapımı müzikal komedi filmi Muppets filmi için Bret McKenzie tarafından yazılmış bir şarkıdır. Filmin ana karakterleri Gary (Jason Segel) ve Walter (Peter Linz) tarafından seslendirilen şarkıya Gary ve Walter karakterlerinin çelişkili kişilikleri olarak Bill Barretta ve Jim Parsons da eşlik etmektedir.[1] Şarkı, filmin diğer müzikleri ile birlikte 22 Kasım 2011'de Walt Disney Records tarafından yayınlandı.

"Man or Muppet", 84. Akademi Ödülleri'nde En İyi Özgün Şarkı Akademi Ödülü'nü ve Sierra Ödülleri'nde En İyi Şarkı ödülünü kazandı.[2] Ayrıca 55. Grammy Ödülleri'nde En İyi Görsel Medya Şarkısı ödülüne,[3] Satellite Ödülleri'nde En İyi Orijinal Şarkı ödülüne[4] ve filmden diğer iki şarkı "Life's a Happy Song" ve "Pictures in My Head" ile birlikte Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülleri'nde En İyi Şarkı kategorilerinde aday gösterildi.[5]

Filmde kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmde şarkı Gary (Jason Segel), Walter (Peter Linz), Gary'nin Muppet hali (Bill Barretta) ve Walter'ın insan hali (Jim Parsons) tarafından seslendirilmektedir.

Şarkı, Gary ve Walter karakterlerinin gerçek kişiliklerini sorgulamalarını anlatmaktadır. Film boyunca Gary, uzun zamandır sevgilisi olan Mary'nin (Amy Adams) duygularına ilgisiz kalarak zamanını Muppetlar'ın şöhretini geri kazanmalarına yardımcı olarak geçirmektedir. Bu durum, sevgilisi Mary ile tartışmalarına ve en sonunda Mary'nin kendisini terk ederek Smalltown'daki evine geri dönmesine sebep olmuştur. Bu sırada Gary'nin kardeşi Walter, Gary ve Mary ile sıradan bir hayat yaşamak ya da çocukluk rüyasını gerçekleştirerek Muppetler'ın bir üyesi olmak arasında ikilemde kalmış ve bir kimlik krizi içerisine girmiştir.

Şarkı esnasında Gary ve Walter kendilerinin alternatif versiyonlarına rastlamaktadır. Gary, sokaklarda dolaşırken bir dükkânın camında kendi Muppet halini görürken Walter ise Muppet Tiyatrosu'ndaki aynalarda kendisinin insan halini (Jim Parsons) görmüştür. Bir noktada, Gary ve Walter (kendilerinin insan ve Muppet versiyonlarıyla birlikte) soyut bir ortamda beyaz smokinler içinde karşılıklı olarak piyano çalmaktadır. Şarkının sonunda, her iki karakter de gerçek kimliklerini kabul eder. Gary, kendisini bir "insan" (ama "Muppet gibi bir insan") olarak tanımlarken Walter ise kendisini bir "Muppet" (ama "insansı bir Muppet") olarak tanımlamaktadır. Gary daha sonra Smalltown'a geri dönerek Mary'den özür diler ve böylece barışırlar.

Arka planı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sanırım herkes hayatının bir noktasında kendisinin insan mı yoksa Muppet mı olduğuna karar veremediği bir kriz yaşamıştır. İnsanların bu krizi yaşayıp bir anlam bulmaya çalışmalarını seviyorum.

—Bret McKenzie, "Man or Muppet" şarkısının anlamı üzerine.[6]

Filmin yazarları Nicholas Stoller ve Segel, şarkının yazarı McKenzie'ye Muppet karakterlerinin kendilerini bilinç sahibi kuklalar gibi değil, gerçek insanlar olarak gördüklerini ve bu yüzden "kukla" terimini kullanmaktan kaçınması gerektiğini belirtmişlerdir.

McKenzie, şarkının tonu konusunda Eric Carmen ve Harry Nilsson gibi sanatçılar tarafından yazılmış parçaların ilham kaynağı olduğunu açıklamıştır. Ayrıca şarkının filmde yer almasının ana sebebinin karakterlerin kişilik sorularını çözerek gerçek benliklerini kabul etmesini sağlamak olduğunu belirtmiştir.

Walter'ın insan halini canlandırması için Michael Cera ve Paul Rudd gibi oyuncular düşünüldü.[7] En sonunda rol Jim Parsons'a verildi ve Parsons bunu "hayatının rolü" olarak nitelendirdi.[8]

Şarkının başarısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkının Oscar adaylığı kazanmasının ardından McKenzie böyle bir şeyi hiç beklemediğini itiraf etti. Şarkıyı yazarken sözlerin komik ve güzel olması için gerçekten uğraştığını ve ortaya çıkan eserin samimi ve gülünç olduğunu belirtti.[9]

"Man or Muppet", Muppet filmlerinin şarkıları arasında Akademi Ödülü'ne aday gösterilen üçüncü şarkıydı. Daha önce The Muppet Movie filminden "Rainbow Connection" şarkısı ve The Great Muppet Caper filminden "The First Time It Happens" şarkısı Akademi Ödülü'ne aday gösterilmişti. "Man or Muppet" Oscar kazanan ilk Muppet şarkısı oldu.[10] Ayrıca bir Disney filminde yer alarak En İyi Özgün Şarkı ödülünü kazanan on ikinci şarkı olmuştur.[not 1]

Ödülleri ve adaylıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller
Ödül Kategori Sonuç
84. Akademi Ödülleri En İyi Özgün Şarkı Kazandı
Broadcast Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri En İyi Orijinal Şarkı Adaylık
Georgia Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri En İyi Orijinal Şarkı Kazandı
55. Grammy Ödülleri En İyi Görsel Medya Şarkısı Adaylık
Houston Film Eleştirmenleri Topluluğu En İyi Orijinal Şarkı Adaylık
Phoenix Film Eleştirmenleri Topluluğu En İyi Orijinal Şarkı Adaylık
Satellite Ödülleri 2011 En İyi Orijinal Şarkı Adaylık
Sierra Ödülleri 2011 En İyi Şarkı Kazandı

Liste performansı[değiştir | kaynağı değiştir]

Liste (2012) En iyi derece
UK Singles Chart (Official Charts Şirketi) [11] 121

Müzik klibi[değiştir | kaynağı değiştir]

20 Aralık 2011'de Walt Disney Records, şarkı için hazırlanan bir video klibi Disney Music YouTube kanalında paylaştı. Klip, birkaç yeni eklemeyle birlikte, şarkının filmde kullanıldığı sahnelere benzerlik taşımaktadır. Şarkının klibi ayrıca Disney Channel ve Disney XD kanallarında da yayınlanmıştır.

24 Şubat 2012'de Walt Disney Records, şarkının video klibini yüksek çözünürlüklü olarak The Muppets Studio YouTube kanalında yeniden yayınladı.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Daha önce En İyi Özgün Şarkı ödülü kazanan Disney filmleri yıllarına göre sırasıyla şunlardır: Pinokyo (1940), Güneyin Şarkısı (1946), Mary Poppins (1964), Küçük Deniz Kızı (1989), Güzel ve Çirkin (1991), Alaaddin (1992), Aslan Kral (1994), Pocahontas (1995), Tarzan (1999), Sevimli Canavarlar (2001) ve Oyuncak Hikayesi 3 (2010).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""Man or Muppet" Nominated for an Academy Award!". The Muppet Mindset. 24 Ocak 2012. 17 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2012. 
  2. ^ "Oscars 2012: The Muppets wins best song". The Guardian. 26 Şubat 2012. 26 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2014. 
  3. ^ Morris (5 Aralık 2012). "Frank Ocean, Fun lead Grammy nominations". Variety. 9 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2012. 
  4. ^ Knegt (19 Aralık 2011). "'Descendants,' 'Drive' Lead Satellite Award Winners". indieWire. 4 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2012. 
  5. ^ Ford (12 Ocak 2012). "Critics' Choice Movie Awards: 'The Artist' Wins Best Picture". The Hollywood Reporter. 28 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2012. 
  6. ^ Interview: "Bret McKenzie: A Very Manly Muppet [Extended Cut]". NPR. 20 Şubat 2012. 24 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2012. 
  7. ^ Ditzian (15 Aralık 2010). "'Muppets' Star Jason Segel 'Hoping' For Lady Gaga Cameo". mtv.com. MTV. 9 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2012. 
  8. ^ "Jim Parsons Can Finally Talk About His Top Secret 'Muppets' Role: Late Last Night". Hollywood.com. 25 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2012. 
  9. ^ Warner (24 Ocak 2012). "'Muppets' Music Man Calls Oscar Nod 'A Big Surprise'". MTV. 27 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2012. 
  10. ^ Baillie (25 Ocak 2012). "Will Bret McKenzie's Muppet song win an Oscar?". The New Zealand Herald. 26 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2012. 
  11. ^ "Chart Log UK: Chart entries update". zobbel.de. The Official Charts Company. 25 Şubat 2012. 2 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2012.