Pierre, Güney Dakota

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pierre, Güney Dakota
Eyalet Başkenti, Şehir
City of Pierre
Pierre Şehri
Pierre şehrinde Güney Dakota eyaleti eyalet kongresi Capitol binası
Slogan:
Nehir Üstünde - Hareket Halinde
Pierre'in Hughes County'deki konumu.
Pierre'in Hughes County'deki konumu.
Amerika Birleşik Devletleri üzerinde Pierre, Güney Dakota
Pierre, Güney Dakota
Pierre, Güney Dakota
Pierre'in ABD'deki konumu.
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Eyâlet Güney Dakota
KontlukHughes County, Güney Dakota
İdare
 • Belediye BaşkanıSteve Harding
Yüzölçümü
 • Eyalet Başkenti, Şehir33.85 km²
 • Su
0,03 km² (1 mil²)
Rakım442 m
Nüfus
 (2010)Nüfus Sayımı
 • Yoğunluk403.4/km²
 • Kent
13,646
Zaman dilimiUTC-06.00 (CST)
 • Yaz (YSU)UTC-05.00 (CDT)
Alan kodu605

Pierre ABD'nin Güney Dakota eyaletinin başkenti ve Hughes County'nin de yönetim merkezidir. Pierre'in 2010 Nüfus Sayımı itibarıyla nüfusu 13,646 kişidir. Böylelikle Pierre, Vermont eyaleti başkenti olan Montpelier'den sonra ikinci küçük ABD eyalet başkentidir.

Pierre Missouri Nehri üzerinde bulunan bir askeri üs olan Fort Pierre'in karşısında nehrin doğu yakasında 1880'de kurulmuştur. Şehrin ismi Fort Pierre ile aynı olup bu mevkilere verilen isimler Fransız/Kanadali asıllı kürk avcısı Pierre Chouteau, Jr'in anısınadır. 2 Kasım 1990'da Güney Dakota ABD eyaleti olarak kabul edilince, bu yeni eyaletin hemen hemen coğrafik ortasında bulunan Pierre bu eyaletin başkenti yapılmıştır.

Pierre etrafında Hughes ilçesi/county ıle Stanley ilçesi//county'nin tümünü içine alan şehirleşmiş "Pierre Metropoliten Alan" bulunmaktadır.

Coğrafya ve iklim[değiştir | kaynağı değiştir]

"ABD Nüfus Sayım Bürosu" göre şehrin toplam yüzölçümü 33.7 km² olup bunun 0.03 km² (yani %0,08)'i su alanıdır.

Pierre civarında Missouri Nehri sahilleri kayalık yarlar halindedir. Pierre yakınlarında dünyada en büyük baraj göllerinden olan "Oahe Baraj Gölü" bulunmaktadır.

Pierre'de iklim, nispeten kurak dört belirli mevsimli nemli karasal iklim (Koppen iklim sınıflandırma sistemine göre Dfa) olarak belirlenmiştir. Bu iklim tipinin nitelikleri soğuk kışlar ve sıcak yazlardır. Gözlem analizlerine göre Ocak ayında günlük en yüksek ısı ortalaması -2 °C; günlük en düşük ısı ortalaması -16 °C'dir. En sıcak Temmuz ayında ise günlük en yüksek ısı ortalaması 32 °C; günlük en düşük ısı ortalaması 17 °C'dir

Isı rekorları şöyle verilebilir:

  • Gözlemlenen en yüksek ısı derecesi: 15 Temmuz 2006'da 47.2 °C
  • Gözlemlenen en düşük ısı derecesi: 9 Şubat 1994'te -35 °C

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Pierre şehrine "Chicago and Nothwestern Railroad Şirketi" demiryolu hattı döşemiştir. Şehrin hemen yanında Missouri Nehri'nin batı yakasına geçmek için büyük bir demiryolu köprüsü bulunmaktadır. Günümüzde bu hatlar sadece marşandiz trenleri tarafından kullanılmaktadır.

Pierre'e en yakın Federal otoyol, Pierre'e çifte karayolu olan US Highway 83 ile bağlı olan ve şehirden 34 mil güneyde bulunan, "Interstate 90 (I-90)" Otoyolu'dur. Pierre, Dover, Delaware; Jefferson City, Missouri ve Juneau, Alaska ile birlikte bir Federal otoyolla direkt bağlantısı olmayan 4 ABD eyalet başkentinden biridir.

Pierre şehrinde 'Pierre Regional Airport adlı ve (IATA : PIR, ICAO : KPIR, FAA LID : PIR) niteliklerini taşıyan bir bölgesel hava alanı bulunmaktadır. Bu bölgesel havaalanından "Great Lakes Airlines" şirketi Denver ve Minneapolis-St Paul havaalanlarına düzenli seferler yapmaktadır.

Basın[değiştir | kaynağı değiştir]

Piere'de 1881'den itibaren Capitol Journal adlı bir günlük yerel gazete basılmaktadır.

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]