İçeriğe atla

2008 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(2008 ABD başkanlık seçimleri sayfasından yönlendirildi)
2008 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri
Amerika Birleşik Devletleri
← 2004 4 Kasım 2008 (15 yıl önce) (2008-11-04) 2012 →

Seçiciler kurulunun 538 üyesi
Çoğunluk için 270 seçici oy gerekli
 
Aday Barack Obama John McCain
Parti Demokrat Cumhuriyetçi
Bölgesi Illinois Arizona
Beraber aday Joe Biden Sarah Palin
Seçim oylaması 365 173
Taşıdığı eyalet 28 + DC + NE-02 22
Aldığı oy 69.456.897 59.934.814
Oran %52,9 %45,7

Mavi Obama/Biden
Kırmızı McCain/Palin

Şablon:Main diğer

2008 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri 4 Kasım 2008 tarihinde yapılmış, Demokratik Parti'nin adayı Illinois senatörü Barack Obama ABD'nin 44. devlet başkanı seçilmiştir. 4 yılda bir yapılan Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinin sonucu seçiciler kurulu esasına göre belirlenmektedir.[1] Bu sisteme göre ABD'nin her eyaleti başkanlık seçimlerinde nüfuslarıyla orantılı bir temsil hakkına sahiptir. 2008 yılındaki bu seçimlerde Obama Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olan Arizona senatörü John McCain'yle yarışmış, seçiciler kurulundaki 538 üyeden 365'ini kazanarak başkan seçilmiştir. Seçimi kazanan Barack Obama 20 Ocak 2009 tarihinde yemin ederek göreve başladı.

ABD'deki partiler 4 yılda bir Kasım ayında yapılan başkanlık seçimlerinde partilerini temsil edecek adayları ön seçimlerle belirlemektedirler. Seçim yılının ilk aylarında başlayan ön seçimler yaklaşık 5 ay süren ve her eyalette farklı günlerde yapılan uzun bir süreçtir. Ön seçimlere katılacak aday adayları ilk ön seçimin tarihinden yaklaşık 1 yıl önce adaylıklarını koymaktadırlar. Bu takvim uyarınca 2008 yılının Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine aday adayı olma işlemi iki büyük partide 2006 yılının sonlarında başlamıştır. 2007 yılının ortalarına gelindiğinde aday adayı gösterme işlemi büyük ölçüde tamamlanmıştır.

2008 seçimlerinde iki büyük partiden (Cumhuriyetçi Parti ve Demokratik Parti) aday adayı gösterilen siyasetçilerden en yüksek oy alan adaylar şunlardır:

Cumhuriyetçi Parti

[değiştir | kaynağı değiştir]


Demokratik Parti

[değiştir | kaynağı değiştir]


Demokratik Parti'nin aday adayları Barack Obama ve Hillary Clinton'un ön seçimlerdeki oy oranları

İki büyük partiyi temsil edecek adaylar ön seçimlerle belirlenmektedir. Diğer küçük partiler ise adaylarını yaptıkları kurultaylarda seçmektedirler. Her eyaletteki ön seçimler değişik tarihlerde yapılmaktadır. Iowa ve New Hampshire eyaletleri geleneksel olarak ön seçimlerini diğer eyaletlerden önce yaparak bu süreci başlatan eyaletlerdir. 2008 yılındaki seçimlerde Iowa eyaletindeki ön seçimler 3 Ocak tarihinde yapılmıştır ve Demokratik Parti'de aday adayı Barack Obama'nın, Cumhuriyetçi Parti'de ise aday adayı Mike Huckabee'nin başarısıyla sonuçlanmıştır. 8 Ocak'ta yapılan New Hampshire ön seçimleri ise daha farklı bir sonuçla noktalandı: Cumhuriyetçi Parti'de John McCain, Demokratik Parti'de ise Hillary Clinton öne geçtiler.

5 Şubat 2008 tarihinde yapılan Süper Salı ön seçimleri çok büyük bir önem taşımaktaydı. 20 eyaletin ön seçimleri aynı güne rastladığı için Süper Salı adıyla büyük bir önem kazanan bu ön seçimler Cumhuriyetçi Parti'de John McCain'in öne geçmesiyle sonuçlanırken; Demokratik Parti'de oylar Barack Obama ile Hillary Clinton arasında aşağı yukarı eşit bir şekilde paylaşıldı.

Cumhuriyetçi Parti'nin aday adaylarının ön seçimlerdeki oy oranları

4 Mart 2008 tarihinde aday adayı Mitt Romney'in adaylıktan çekilmesi sonucu John McCain Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayları arasında rakipsiz duruma geldi. Ancak oy sayısı bakımından John McCain'den çok geride olan Ron Paul adaylığını ısrarla 12 Haziran 2008 tarihine kadar sürdürdü. Bu tarihte Ron Paul'un adaylığını sona erdirmesiyle birlikte John McCain'in genel seçimlerde Cumhuriyetçi Parti'yi temsil etmesi resmilik kazandı.[4]

Demokratik Parti içinde Obama ve Clinton dışında kalan adaylardan kazanma şansı bulunan son aday olan John Edwards 30 Ocak 2008 tarihinde adaylıktan ayrıldı. Ancak Obama ile Clinton arasındaki adaylık yarışı uzun bir süre başabaş bir şekilde devam etti. Demokratik Parti'nin adayı ancak bütün ön seçimler tamamlandıktan sonra az bir farkla belli oldu. 3 Haziran günü Barack Obama az ama kesin bir miktarda bir oy üstünlüğü elde ederek Demokratik Parti'nin adayı olma şansını yakaladı. Böylece her iki partideki ön seçimler 5 ay içinde tamamlanmış oldu.

Parti kurultayları

[değiştir | kaynağı değiştir]
Cumhuriyetçi Parti 2008 kurultayının yapıldığı St. Paul'deki XCel Energy Center

Her iki parti de Ağustos ayı sonu ve Eylül ayı başlarında kurultaylarını topladılar. Demokratik Partinin kurultayı 25-28 Ağustos 2008 tarihleri arasında Colorado eyaletinin Denver kentindeki Pepsi Center'da yapıldı.[5] Cumhuriyetçi Partinin kurultayı ise 1-4 Eylül 2008 tarihleri arasında Minnesota eyaletinin St. Paul kentindeki XCel Energy Center'da yapıldı.[6] Seçime katılacak olan diğer küçük partiler de Nisan-Temmuz ayları arasında kurultaylarını yaparak başkan ve başkan yardımcısı adaylarını belirlediler.

Başkan adayları

[değiştir | kaynağı değiştir]
Cumhuriyetçi Parti 2008 yılı başkan adayı John McCain
Demokratik Parti 2008 yılı başkan adayı Barack Obama

Cumhuriyetçi Parti'nin 2008 seçimlerindeki başkan adayı John McCain 1986 yılından beri ABD Senatosu'nda Arizona eyaletini temsil etmekte olan tanınmış bir siyasetçidir.[7] McCain 1982 yılında siyasete atılmış, önce ABD Temsilciler Meclisi'nde hizmet vermiş; 4 yıl sonra da Senato'ya seçilmiştir. McCain George W. Bush'un ilk kez başkan seçildiği 2000 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti içinde George W. Bush'a rakip olarak yarışmış ancak ön seçimi kaybederek adaylıktan çekilmiştir. John McCain bahriyecilik geleneği olan bir aileden gelmektedir. ABD Deniz Kuvvetleri Akademisi'ni bitirmiş, 1967 yılında Vietnam Savaşı'nda pilot olarak hizmet vermekteyken Kuzey Vietnamlılara tutsak düşerek 5,5 yıl bir süreyle tutsak kalmıştır.

Demokrat Parti'nin adayı olan Barack Obama ise 2004 yılından bu yana ABD Senatosu'nda İllinois eyaletini temsil eden bir siyasetçidir[8] ve Senatonun tek siyahi üyesidir. Babası Kenyalı ve annesi beyaz bir Amerikalı olan Obama ABD'nin Hawaii eyaletinde dünyaya gelmiş, çocukluğunun bir bölümünü Endonezya'da geçirmiştir. 1991 yılında Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Obama 1997 yılında İllinois eyalet meclisine senatör seçilerek siyasete atılmış, 2004 yılında ABD Senatosu'na seçilene kadar bu görevde kalmıştır. Senatoda 2 yıl hizmet verdikten sonra başkanlığa aday olmuştur.

Başkan yardımcısı adayları

[değiştir | kaynağı değiştir]
Demokratik Parti 2008 yılı başkan yardımcısı adayı Joe Biden
Cumhuriyetçi Parti 2008 yılı başkan yardımcısı adayı Sarah Palin

Her iki büyük partinin başkan adayları kurultaylardan hemen önce ABD seçim sistemi uyarınca başkan yardımcısı adaylarını belirlediler. Barack Obama 23 Ağustos 2008 tarihinde Delaware senatörü Joe Biden'i başkan yardımcısı adayı seçtiğini açıkladı. Joe Biden son 25 yıl boyunca ABD Senatosu'nda hizmet etmiş ve daha önceki aylarda Barack Obama'ya rakip olarak Demokratik Parti'nin başkan adaylığı yarışına katılmış bir siyasetçiydi.[9] Seçim tarihi itibarıyla 65 yaşında olan ve dış siyaset konusundaki tecrübesiyle tanınan Biden 3 Ocak 2008 tarihinde başkan adaylığından çekilerek Senatoya geri dönmüştü.

Cumhuriyetçi Parti'nin adayı John McCain ise 29 Ağustos 2008 tarihinde seçtiği başkan yardımcısı adayını kamuoyuna açıkladı. McCain'in kendisine yardımcı olarak seçtiği Alaska valisi Sarah Palin son 2 yıl boyunca nüfus bakımından ABD'nin küçük eyaletlerinden biri olan Alaska eyaletinin valiliğini yapmaktaydı.[10] Palin vali olmadan önce Alaska'nın Wasilla kentinde 1996-2002 yılları arasında yaptığı belediye başkanı olarak hizmet vermişti. Palin'in başkan yardımcısı adaylığı kamuoyu ve medyada büyük bir ilgiyle karşılandı ve McCain'in seçim kampanyası sırasında yaptığı toplantı ve mitinglere olan ilginin büyük bir oranda artmasına neden oldu.

Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinde seçmenlere verilen oy pusulalarında adları yer alan başkan adayları aşağıda verilmiştir:

Demokratik Parti adayları
Başkan Adayı Başkan Yardımcısı Adayı
Barack Obama
Joe Biden
Barack Obama
İllinois Senatörü
Joe Biden
Delaware Senatörü
Cumhuriyetçi Parti adayları
Başkan Adayı Başkan Yardımcısı Adayı
John McCain
Sarah Palin
John McCain
Arizona Senatörü
Sarah Palin
Alaska Valisi

Yeşil Parti 10-13 Temmuz tarihleri arasında Chicago'da yaptığı kurultayda adaylarını seçti.[11]

Yeşil Parti adayları[12]
Başkan Adayı Başkan Yardımcısı Adayı
Cynthia McKinney
RESİM YOK
Cynthia McKinney
Georgia Temsilciler Meclisi üyesi
Rosa Clemente
Gazeteci

Anayasa Partisi 22-28 Nisan tarihleri arasında Missouri eyaletindeki Kansas City kentinde yaptığı kurultayda adaylarını belirledi.

Anayasa Partisi adayları
Başkan Adayı Başkan Yardımcısı Adayı
Chuck Baldwin
2004 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinde
Anayasa Partisi'nin başkan yardımcısı adayı
Darrell Castle
Memphisli avukat
Sosyalist Parti ABD adayları
Başkan Adayı Başkan Yardımcısı Adayı
Brian Moore
Stewart Alexander

Liberteryen Parti 26 Mayıs tarihinde Denver'de yaptığı kurultayda adaylarını belirlemiştir.

Liberteryen Parti adayları
Başkan Adayı Başkan Yardımcısı Adayı
Bob Barr
Eski Georgia Temsilciler Meclisi üyesi
Wayne Allyn Root
İş adamı

Bağımsız Adaylar

[değiştir | kaynağı değiştir]
Başkan Adayı Başkan Yardımcısı Adayı
Ralph Nader
1996, 2000, 2004 yıllarında başkan adayı
Matt Gonzalez
Başkan Adayı Başkan Yardımcısı Adayı
Alan Keyes
RESİM YOK
Alan Keyes
Eski Büyükelçi
Wiley Drake

Seçim kampanyası

[değiştir | kaynağı değiştir]

Salıncak eyaletler

[değiştir | kaynağı değiştir]
Joe Biden ve Barack Obama bir seçim mitinginde
John McCain ve Sarah Palin bir seçim mitinginde

4 Kasım 2008 tarihinde yapılacak genel seçimlerin kampanyası partilerin kurultayları biter bitmez ivme kazandı. Adaylar çabalarını özellikle Salıncak eyalet denilen eyaletler üzerinde yoğunlaştırdılar. Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri yerel çoğunluk esasına göre yapılmaktadır. Her eyalet adayların başkanlık seçiminde kazandığı oya göre eyaletin ABD nüfusundaki oranıyla orantılı bir sayıda seçiciler kurulu temsilcileri seçmektedir. Böylece bütün eyaletlerden en fazla seçiciler kurulu temsilcisi kazanan aday başkanlığı kazanmaktadır.

Colorado, Florida, İndiana, Michigan, Minnesota, Missouri, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, Kuzey Karolina, Ohio, Pensilvanya, Virginia, Washington, Wisconsin eyaletleri 2008 yılında salıncak eyaletler olarak görülmektedir. Bu 16 eyalet topluca 210 seçiciler kurulu üyesine sahiptir. Geride kalan eyaletlerden 21 eyalet kırmızı eyalet (Cumhuriyetçi eğilimli) olarak görülmekte ve 163 seçiciler kurulu oyuna sahiptir. 13 eyalet ve Washington ise mavi eyalet (Demokrat eğilimli) olarak görülmekte ve 165 seçiciler kurulu oyuna sahiptir. Seçimlerin sonucunu bu 16 eyaletin belirlemesi beklenmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri kampanyası sırasında başkan adaylarının ve başkan yardımcı adaylarının ulusal televizyon kanalları tarafından yayınlanan münazaralara katılmaları geleneği vardır. 2008 yılında iki büyük partinin adayları tarafından oluşturulan bir komite 4 münazaranın yapılmasına karar vermiştir:[13]

  • 26 Eylül: İlk münazara Mississippi eyaletinin Oxford kentindeki Mississipi Üniversitesi kampüsünde McCain ve Obama arasında yapıldı.
  • 2 Ekim: İlk ve tek başkan yardımcısı münazarası Missouri eyaletinin St. Louis kentinde Washington Üniversitesi'nde Palin ve Biden arasında yapıldı.
  • 7 Ekim: İkinci başkan adayları münazarası Tennessee eyaletinin Nashville kentinde Belmont Üniversitesinde yapıldı.
  • 15 Ekim: Son başkanlık münazarası New York eyaletindeki Hempstead kentinde yer alan Hofstra Üniversitesinde yapıldı.

Seçim öncesi kamuoyu yoklamaları

[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD'de seçimler öncesinde çok sayıda kuruluş kamuoyu yoklamaları yaparak seçmenlerin adaylara karşı olan eğilimini ölçmekte ve yayınlamaktadır. Bunlar arasında haber ajansları, gazete ve televizyon kanalları, web siteleri ve Gallup gibi kamuoyu araştırma firmaları yer almaktadır. Obama ve McCain arasındaki ilk anlam ifade eden kamuoyu yoklaması Haziran 2008 başında adayların kesinleşmesinden sonra yayınlandı. 2008 yılı yazı boyunca yayınlanan kamuoyu yoklamalarının çoğunda Obama McCain'in ilerisinde yer aldı.[14] Bu fark Eylül 2008 başındaki Cumhuriyetçi Parti kurultayına devam etti. Ancak Sarah Palin'in Cumhuriyetçi Parti başkan yardımcılığına aday gösterilmesi üzerine yarış McCain-Palin çiftinin lehine döndü. Ekim 2008 başına gelindiğinde yarışın tekrar Obama'nın lehine döndüğü gözlenmektedir. Bazı kamuoyu yoklamalarına göre Obama-Biden çifti % 12'ye varan bir farkla öne geçmiştir.[15] Seçim tarihi yaklaştıkça aradaki açık kapanmaya başlamıştır.

Seçim sonuçları

[değiştir | kaynağı değiştir]

4 Kasım 2008 günü yapılan Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinde 130 milyona yakın Amerikan vatandaşı oy kullanmış, seçimi Obama-Biden çifti % 7 oy farkıyla kazanmıştır. Seçiciler kurulu bazında ise Obama 365 üye kazanmış, McCain ise 173 üye kazanmıştır. Eyaletlere tek tek bakılırsa adayların kazandığı oy sayısı aşağıda şöyledir:

Eyalet McCain Obama Nader Barr Baldwin McKinney Notlar
Alabama 1.264.879 811.764 6.616 4.984 4.303
Alaska 136.348 80.340 2.677 1.223 1.090
Arizona 1.080.606 907.344 9.806 11.018 2.967
Arkansas 632.187 418.289 12.819 4.709 4.002 3.433 La Riva 1.089
Kaliforniya 4.075.470 6.679.106 81.434 51.530 28.624 Keyes 30.787
Colorado 1.020.135 1.216.793 12.542 10.264 5.872 2.573 Allen 310
Connecticut 614.584 973.302 11.522 9.376 5.419
Delaware 151.667 247.386 2.401 1.108 626 385
D.C. 14.821 210.403 851 498
Florida 3.939.380 4.143.957 27.365 16.733 7.692 2.791
Georgia 2.022.409 1.811.198 28.420
Hawaii 110.848 298.621 3.461 1.226 945 894
Idaho 402.989 235.219 7.096 4.725 3.649
İllinois 1.970.612 3.265.509 30.311 19.004 11.562
Indiana 1.341.101 1.367.264 29.196
Iowa 677.508 818.240 7.963 4.608 4.403 1.495
Kansas 685.541 499.979 10.242 6.564 4.051
Kentucky 1.470.160 1.081.074 11.523 8.487 8.163
Louisiana 1.147.603 780.981 6.991 2.579 9.184
Maine 296.198[16] 421.484 10.763 9.903 2.874
Maryland 899.372 1.481.303 13.701 9.166 3.415 4.373
Massachusetts 1.104.284 1.891.083 28.520 12.999 5.023 6.528
Michigan 2.044.405 2.867.680 23.962 14.973 9.123
Minnesota 1.275.653 1.573.246 9.176 6.787 5.172
Mississippi 684.475 517.899 2.416 2.441 1.086
Missouri[17] 1.445.812 1.441.910 17.813 11.386 8.201 822
Montana 236.513 220.401 3.570 1.300 Paul 10,499
Nebraska[18] 439.665 316.189 5.225 2.228 2,918 989
1. Bölge 146.140 118.588 1.934 906 1.023 392
2. Bölge 132.908 134.168 1.502 533 560 292 postayla oy[19]
3. Bölge 167.212 71.867 1,789 789 1.335 305
Nevada 411.988 531.884 6.140 4.258 3.197 1.408
New Hampshire 316,937 384.591 3.429 2.173
New Jersey 1.540.907 2.073.934 8.017 4.724 3.941
New Mexico 334.298 454.291 5.059 2.325 1.537 1.549
New York 2.573.368 4.357.360 37.975 22.520 12.015
Kuzey Karolina[20] 2.109.698 2.123.390 25.419 pusulada yer
almayan: 14.195
Kuzey Dakota 168.523 141.113 4.234 1.064 1.053
Ohio 2.502.218 2.708.988 39.445 18.529 12.782 7.889
Oklahoma 959.645 502.286
Oregon 532.078 695.695 5.182 5.409 3.826
Pensilvanya 2.586.496 3.192.316 41.520 19.926
Rhode Island 157.317 281.209 4.648 1.322 626 747
Güney Karolina 1.027.599 856.837 5.030 7.258 6.746 4.446
Güney Dakota 203.002 170.877 4.267 1.835 1.895
Tennessee 1.487.564 1.093.213 8.559 8.185 2.490
Teksas 4.467.748 3.521.164 56.398
Utah 555.497 301.771 6.461 11.131 908
Vermont 96.458 203.952 3.071 991 521
Virginia 1.637.337 1.792.502 10.568 7.185 2.337
Washington 711.393 1.016.973 6.370 4.931 2.404
Batı Virginia 394.278 301.438 7.173 2.458 2.355
Wisconsin 1.258.181 1.670.474 17.402 8.795 5.022 4.234
Wyoming 160.639 80.496 2.465 1.557 1.172

Adayların ülke çapındaki oy oranları ve seçiciler kuruluna gönderecekleri üye sayıları aşağıdaki gibidir:

Kazanılan Seçiciler kurulu üyelerin eyaletlere dağılımı
Aday Parti Oy Sayısı Oy Oranı Seçiciler kurulu
Barack Obama/Joe Biden Demokratik Parti 67.886.111 % 52,78 365
John McCain/Sarah Palin Cumhuriyetçi Parti 59.012.703 % 45,88 173
Ralph Nader/Matt Gonzalez Bağımsız 705.544 % 0,55 0
Bob Barr/Wayne Allyn Root Liberteryen Parti 529.241 % 0,41 0
Chuck Baldwin/Darrell Castle Anayasa Partisi 188,026 % 0,11 0
Cynthia McKinney/Rosa Clemente Yeşil Parti 156.832 % 0,12 0
Toplam 128.627.838 % 100 538
  • 3 Ocak 2008 tarihinde Iowa eyaletinde parti içi ön seçimler (caucus) yapıldı. Barack Obama (Demokrat) ve Mike Huckabee (Cumhuriyetçi) kazandılar.
  • 8 Ocak 2008 tarihinde New Hampshire eyaletinde ön seçimler yapıldı. John McCain (Cumhuriyetçi) ve Hillary Clinton (Demokrat) kazandılar.
  • 5 Şubat 2008, Süper Salı ön seçimleri yapıldı(20 eyalet aynı günde ön seçim yaptı).
  • 4 Mart 2008, John McCain'in Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olması kesinleşti.
  • 3 Haziran 2008, Barack Obama'nın Demokratik Parti'nin adayı olması kesinleşti.
  • 23 Ağustos 2008, Barack Obama Delaware Senatörü Joe Biden'ı Başkan Yardımcılığına aday gösterdi.
  • 25 Ağustos 2008, Denver'de Demokratik Parti genel kurulu resmen başkan adayını onayladı.
  • 29 Ağustos 2008, John McCain Alaska Valisi Sarah Palin'i Başkan Yardımcılığına aday gösterdi.
  • 1 Eylül 2008, St. Paul'de Cumhuriyetçi Parti genel kurulu Cumhuriyetçi başkan adayını onayladı.
  • 26 Eylül 2008, Oxford, Missisippi'de başkan adayları arasında ilk münazara gerçekleştirildi.
  • 2 Ekim 2008, başkan yardımcısı adayları arasındaki münazara gerçekleştirildi.
  • 15 Ekim 2008, son başkanlık münazarası New York eyaletindeki Hempstead kentinde yer alan Hofstra Üniversitesinde yapıldı.
  • 4 Kasım 2008, Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri yapıldı. Demokratik Parti adayı Barack Obama seçimi %7 gibi bir farkla kazandı.
  • 20 Ocak 2009, yeni ABD başkanı Barack Obama görevine başladı.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "U.S. Electoral College". 19 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2008. 
  2. ^ "Clinton wins key primaries, CNN projects; McCain clinches nod". 2 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2008. 
  3. ^ "Obama: I will be the Democratic nominee". 7 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2008. 
  4. ^ "Ron Paul to End Campaign, Launches New Effort". 1 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2008. 
  5. ^ "BBC News-Americas:Obama launches historic campaign". 26 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2008. 
  6. ^ "Republican National Committee News". 25 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2008. 
  7. ^ "United States Senator John McCain". 2 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2008. 
  8. ^ "Barack Obama - U.S. Senator for İllinois". 5 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2008. 
  9. ^ "Senator Joe Biden - Senator for Delaware". 5 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2008. 
  10. ^ "Alaska Governor Sarah Palin". 24 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2008. 
  11. ^ "2007.08.30: Greens choose Chicago for 2008". 24 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2008. 
  12. ^ "Official Press Release". 19 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2008. 
  13. ^ "CPD: Commission on Presidential Debates Announces 2004 Sites and Dates". 7 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2008. 
  14. ^ "Newsweek Poll Methodology". 25 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2008. 
  15. ^ "Daily Kos:State of the Nation". 20 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2008. 
  16. ^ Local NBC Affiliate WCSH with Maine Election Results[ölü/kırık bağlantı]
  17. ^ "Missouri Secretary of State Unofficial Election Returns - 2008 General Election". 23 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2008. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 13 Kasım 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2008. 
  19. ^ "Omaha World-Herald: Obama wins electoral vote in Nebraska". 10 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2008. 
  20. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2008.