Vikipedi:Köy çeşmesi/2012/Ekim

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teklifler[kaynağı değiştir]

Yeni bir paket teklif[kaynağı değiştir]

Herkese merhaba,

Bildiğiniz gibi en son Temmuz sonunda sonuçlanan bir paket teklifim olmuştu. Şimdi bazı ayakları onun üzerine eklenen, bazı ayakları ise farklı yenilikler getiren yeni bir teklif paketiyle karşınızdayım.

Teklifim, altı ayaktan oluşuyor. İkisi, Sürüm Kontrolü ile ilgili düzenlemeleri; üçü, üç yeni betiğin varsayılan olmasını ve biri de, devriyelere verilecek yeni bir kullanıcı hakkını konu alıyor. Öncelikle sürüm kontrolü teklifleri ile başlıyorum; sonrasında betiklere geçeceğim.

Vito Genovese 14:08, 27 Eylül 2012 (UTC)

Benim de extradan eğer mevcutsa istediğim betikler var:
  1. Maddede "Geçmişi gör" butonuna bastığımızda çıkan listede "Geri al" butonunun yanına, "Bu sürüme geç" gibi bir eklenti var mı? varsa bu eklenti en çok kullanılanlardan biri olacaktır. (GP'deki "işlemler->Geri getir" ile aynı işlemi yapacak)
  2. Üst menüye hızlı sil şablonunu kolayca ekleyebileceğimiz ve gerekçe yazabileceğimiz bir buton. (eski Kullanıcı:Vito_Genovese/edit.js)
  3. "Devriye" veya "beyaz liste"deki kullanıcıların değişiklikleri geri alında bunu listeleyebilecek bir Etiket filtresi. (Bu filtre %90 vandalizimleri gösterecektir)

Kumul (mesaj) 17:52, 27 Eylül 2012 (UTC)

Konu dağılmasın diye bunu başka bir yerde konuşalım mutlaka ama şunu söyleyebilirim: 1 ve 2. maddeleri Twinkle yapıyor. Kaynakları (makul ölçüde) bitirdiğime göre enerjimi Twinkle 2.0'a verip en kısa sürede kullanıma sokacağım. Twinkle 1.0, yazılımdaki değişiklikler nedeniyle sorun yaşamaya başladı zira.
Üç numaraya ise bakmaya çalışayım en kısa sürede. Sadrettin bu aralar süzgeçlerle içli dışı epeyce. O da bulur belki uygun bir şeyler.
Vito Genovese 18:21, 27 Eylül 2012 (UTC)
Tam anlamadım ama değişiklik özetinde bazı sözcükler için etiketleme yapılabilir. Şu an Ağır Vandalizm kapsamında kapsamında bazı sözcükler değişiklik özeti olarak yazılamıyor. Gerekçe sözcüğü için yeni bir süzgeç oluşturup bu etiketleme yapılabilir. Sadrettin (mesaj) 08:44, 28 Eylül 2012 (UTC)
Mesela "beyaz liste" üyeleri tarafından yapılan bir değişikliğin geri alındığını gösteren bir filtre yapılabilir mi? Kumul (mesaj) 21:25, 7 Ekim 2012 (UTC)

Devriyeliğin ve beyaz liste üyeliğinin otomatik olarak verilmesi[kaynağı değiştir]

Temeller[kaynağı değiştir]

Son paket teklifteki değişiklikler oturdukten sonra devriyeliğin ve beyaz liste üyeliğinin sistem tarafından belli ölçütlere göre otomatik olarak verilmesi konusunu tartışmaya açacağımı daha önce de yazmıştım. Eh, artık vaktidir.

Bu değişikliği Bugzilla üzerinden yapacağız ve tam olarak aşağıdaki kodu uygulayarak bunu uygulayacaklar. Burada gördüğünüz parametreler, bir kullanıcının sağlaması gereken koşullardır ve ilgili grubun yeterliliğini sağlaması için tüm ölçütleri istisnasız olarak yerine getirmelidir. Birini bile sağlamazsa, otomatik terfiyi alamaz. Nedir bu ölçütler?

$wgFlaggedRevsAutoconfirm = array(
        'days'                  => 30, # Kayıt olma tarihinden bu yana geçen gün sayısı
        'edits'                 => 50, # Toplam değişiklik sayısı
        'excludeLastDays'       => 2, # Değişiklik sayısından son X gündekileri çıkar
        'benchmarks'            => 7, # "Yayılmış" değişiklik sayısı
        'spacing'               => 3, # Bu değişikliklerin yayıldığı gün sayısı
        // Ya totalContentEdits ya da totalCheckedEdits gereklidir.
        'totalContentEdits'     => 150, # Madde ad alanındaki değişiklikler VEYA...
        'totalCheckedEdits'     => 50, # ...Sayfaların kararlı sürümleri öncesindeki değişiklikler
        'uniqueContentPages'    => 8, # Değişiklik yapılmış farklı madde sayısı
        'editComments'          => 20, # Kullanılan değişiklik özeti sayısı
        'email'                 => false, # Kullanıcının e-posta doğrulama yapması koşulu
        'userpageBytes'         => 0, # Kullanıcı sayfası boyutu (kullanmamak için 0 girin)
        'neverBlocked'          => true, # Engellenmiş kullanıcıların otomatik terfi alıp alamayacağı
        'maxRevertedEditRatio'  => .03, # "eski haline getir"/"geri al" ile geri alınmış değişikliklerin azami yüzdesi
);

Örnekler[kaynağı değiştir]

Şimdi bunların kullanımına bazı örnekler vereyim. Tüm örneklerimi birbirlerinden ayrı düşünün lütfen. Şöyle ayarlar yaptığımızı varsayın:

  • spacing = 7

Kişi isterse 6 günde 6 bin değişiklik yapmış olsun, otomatik terfiyi alamaz. Değişikliklerinin yedi günlük süreçte yapılması gerekir. Bu kriterin avantajı, yıllardır üye olmasına rağmen sadece son 1-2 gün değişiklik yapmış kullanıcıları ayrıştırabilmesi.

  • days = 30
  • spacing = 3

Böyle bir durumda, bir kullanıcı isterse 1000 günlük üye olsun, değişikliklerinin hepsi 1 veya 2 günde yapılmışsa otomatik terfi alamaz. İlk değişikliği ile son değişikliği arasında 3 gün olması gerekir.

  • edits = 100
  • maxRevertedEditRatio = .03

Bir kullanıcının 100 değişikliği var diyelim. Ama 4 değişikliği "eski haline getir" düğmesiyle geri alınmış, yani ya vandalizm ya da test değişikliymiş. Bu durumda otomatik terfi alamaz. 100 değişiklikte 3'ü geçemez böyle bir ayarda. O oranı bizim belirlediğimiz oranın altına düşürmesi, yani daha fazla olumlu değişiklik yapması gerekecektir.

  • edits = 100
  • totalContentEdits = 50

Kullanıcının 100 değişikliği var ama yalnızca 20'si madde ad alanında diyelim. Bu ayar yapılmışsa terfi alamaz.

Teklif[kaynağı değiştir]

Şimdi sayılardan konuşmaya başlayalım. Şunlar, FlaggedRevs belgelemelerinde kullanılan ve bazı vikilerin de kullandığı ayarlar:

Parametreler Devriye Beyaz liste
days 60 30
edits 250 50
excludeLastDays 1 2
benchmarks 15 7
spacing 3 3
totalContentEdits 300 150
totalCheckedEdits 200 50
uniqueContentPages 14 8
editComments 50 20
email false false
userpageBytes 0 0
neverBlocked true true
maxRevertedEditRatio .03 .03

Gördüğünüz gibi oldukça katı kriterler var süre ve değişiklik sayıları açısından. Benim teklifim ise şöyle:

Parametreler Devriye Beyaz liste
days 15 7
edits 150 30
excludeLastDays 1 2
benchmarks 15 7
spacing 7 7
totalContentEdits 100 20
totalCheckedEdits 0 0
uniqueContentPages 10 5
editComments 25 5
email false false
userpageBytes 0 0
neverBlocked true true
maxRevertedEditRatio .03 .03

Açıklamalar[kaynağı değiştir]

Görüleceği üzere son derece hafifletilmiş ölçütler teklif ediyorum. Gerekçelerini de açıklayayım:

days: Bildiğiniz üzere oy vermek için 60 gündür üye olmak gerekiyor. Ancak bunu yalnızca istismarın önüne geçmek için yapıyoruz. Kendimden örnek vereyim. İlk hizmetlilik adaylığımda kukla oyları olmasaydı oylama başarıyla sonuçlanacaktı ve oylamanın bitiş tarihinde ben halen oy verme yeterliliğine sahip değildim, yani 60 günü doldurmamıştım. 15 gün kadar sonra yeniden aday gösterilip seçildim ama o zamana vandalizmi sular seller gibi öğrenmiştim çoktan. Devriyeler için 15 gün, beyaz liste üyeleri için ise 7 gündür üye olma şartı öneriyorum dolayısıyla. 15 günde vandalizm nedir ne değildir öğrenmek gayet mümkün. Yedi gün de vandalın vandal olmadığını anlamak için yeterli. Niyeti kötüyse üye olur olmaz işe girişiyor zaten. Nadiren 2-3 yıl akıllı uslu değişikliğini yaptıktan sonra vandalizme başvurmaya karar kılanlar oluyor ama onlar da hemen kendini belli ediyor zaten.

edits: 150 değişiklik, bir devriyenin kendisini gösterebilmesi için yeterli kanımca. Zaten burada asıl ölçütü madde ad alanındaki değişikliklerle sağlayacağız ve işbu parametre tek başına çok da sağlıklı değil. Ancak bu sayıyı 300'lere 400'lere çıkarmanın da bir alemi yok. Beyaz liste için de 30 değişiklik, vandal olup olmadığını anlamak için yeterli. Vandalizm yaparsa engellenir zaten ve engelleme de otomatik terfiyi geçersiz hale getiriyor. Hiç sıkıntı olmaz yani.

spacing: 7 güne yayılmış değişiklikler sağlıklı olacaktır kanısındayım.

totalcontentedits: 100 ve 20 madde değişikliği, sırasıyla devriye ve beyaz liste için. 20, beyaz liste için son derece makul kanımca. Devriyelikte ise çok daha azıyla devriyelik verdiğim oldu şahsen ama bu sayının devriyeliği isteyenler için de bir teşvik unsuru olacağını düşünüyorum. Üye olur olmaz devriyelik başvurusu yapanlar var, malum. En azından 100 madde değişikliği ile bir şeylerin ucundan tutmuş olurlar.

totalcheckededits: Bunu 0 olarak verdim çünkü henüz %80-90 düzeyinde kontrole ulaşamadık ve bekleyen değişikliklerin de gerisinden gidiyoruz biraz. Sıkıntı yaratacaktır.

uniqueContentPages: Tek madde üzerinde çok fazla sayıda değişiklik yapanlar için makul bir kriter. Biraz çeşitliliğin yararı var bence de. Devriyeler için 10, beyaz liste üyeleri için 5.

editcomments: Vandalizm/test söz konusu olmadığında gerekçe yazmasını beklediğimiz kullanıcılar için değişiklik özeti kullanmalarını istememizden daha doğal bir şey olamayacağı düşüncesindeyim. Yapacakları 150 değişiklikte 25 kez özet kullanmaları, makul bir istek. Beyaz liste için de bu sayı 5. İntervikici yabancı kullanıcılar zaten özet kullanıyorlar. Sıkıntımız olmaz.

neverblocked: İlk tablodakiyle aynı bıraktıklarım için yorum yazmıyordum gerçi ama buna yazayım. Engel almış kullanıcıların otomatik terfi işlemi gerçekleşmiyor ve eski tip başvuru yapmaları gerekiyor. Sağlıklı bir kontrol olduğu düşüncesindeyim. Sorunlar çözülmüşse devriyeliği alır zaten.

Gerekçeler[kaynağı değiştir]

Bildiğiniz gibi birçok yeni kullanıcımız devriye olmak istiyor ve çoğu zaman üye olduktan kısa bir süre devriyelik başvurusunda bulunuyor. Bu kullanıcıların çoğunu reddetmek zorunda kalıyoruz ve dolayısıyla bunun moral bozucu bir etkisi de olabiliyor. Devriyeliği kendisine hedef olarak gören bir kullanıcı için belirli kriterlerin önceden belirlenmiş olmasının son derece yararlı olduğu kanısındayım. Hem kullanıcı bu sayede deneyim kazanacak ve iyi bir vikipedist olma yolunda ilerleyecek, hem de onun bu süreçte yaptığı işlerden projemiz yarar görecek.

Ayrıca devriyelik için kullanıcının özellikle başvurması gerekiyor, malum. Oysa devriye olacak nitelikte bir kullanıcının otomatik olarak bu göreve getirilmesi, doğrudan Vikipedi için yararlı olacak bir işlem. Sadece maddesinde, işinde, gücünde bir kullanıcı olabilir ve hiç gerek duymamıştır belki. Ama ona bu yetkinin sistem tarafından verilmesini sağlarsak, arada yapacağı bir onaylama bile bizim için kardır. Beyaz liste üyeliğinin otomatik olarak verilmesi de hem hizmetlilerin onları tespit etmek için etrafı kolaçan etme yükünü azaltır hem de gözden kaçan sorunsuz kullanıcıların değişikliklerini kontrol etme yükünden kurtarır bizi. Her saniyemiz değerli ne de olsa.

Sanırım söyleyeceklerim bu kadar. Yine bir Bugzilla başvurusu söz konusu olacağı için şu sevimsiz oy şablonlarını kullanabilirseniz çok hora geçer.

Vito Genovese 14:08, 27 Eylül 2012 (UTC)

Görüşler[kaynağı değiştir]

  • madem istedin Destek Destek İlk başta kontrollü değişiklikler 100 felan olmalı diceydim, ama haklısın. İyi fikir otomatik terfi.—BetSegBüyürun baanim? 14:53, 27 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek Olsun, hem gereksiz yere bir hizmetlinin bu işle uğraşma zorunluluğu ortadan kalkar, hem hizmetli olmayıp da gönüllü olarak aday kontrolü yapanlar mecburiyetten başka alanlara kayarlar, hem de "devriyelik istedim, vermediler, sen şoförsün dediler" durumları olmaz.. Sargonileti 15:07, 27 Eylül 2012 (UTC)
  • Şartlı destek "beyaz liste" tamam, fakat "devriye" için sınırları düşük vermişsin bence Vito. "devriye"nin ölçütleri biraz daha artırılmalı kanaatindeyim, çünkü devriyelikte vikipediyi az da olsa bilmesi gerekiyor kullanıcının.
Tartışalım elbette. Sence hangi kriteri kaça çıkarmak lazım?
Vito Genovese 16:56, 27 Eylül 2012 (UTC)
Parametreler Devriye Beyaz liste
days 45 7
edits 250 30
excludeLastDays 1 2
benchmarks 15 7
spacing 7 7
totalContentEdits 100 20
totalCheckedEdits 0 0
uniqueContentPages 10 5
editComments 25 5
email false false
userpageBytes 0 0
neverBlocked true true
maxRevertedEditRatio .03 .03
Kumul (mesaj) 17:41, 27 Eylül 2012 (UTC)
Doğru görüyorsam değişiklik sayısını 250, üyeliğin üzerinden geçen gün sayısını ise 45 yapmışsın. Gerisi aynı.
45 günde hizmetli olunur; dolayısıyla çok fazla olmuş bence. Bir kişi bir haftada bile rahatlıkla vandalizm nedir ne değildir öğrenebilir. Ki ben yine 15 gün olsun diyorum.
Ayrıca 150 değişiklikle oy verebiliyor kullanıcılar. Oy vererek projenin geleceğini tayin etmesine izin verip "Sen vandalizmi geri alamazsın!" dememiz bence çok tutarsız olur. Madde ad alanında yapılacak değişiklik ve özet girilen değişiklik gibi ek ölçütler zaten varken bu sayıyı yükseltmekten yarar sağlayamayız bence.
Vito Genovese 18:16, 27 Eylül 2012 (UTC)
vitoya katılıyorum.—BetSegBüyürun baanim? 08:34, 28 Eylül 2012 (UTC)

Yorum Yorum çapraz bir denetleme ve çoklu kriter söz konusu olduğu için sayılar yeterli görünüyor. gözümden kaçmış olabilir ama bir soru. engellenen kullanıcılar dışında eski usul başvuru olacak mı ve hizmetliler yine beyaz liste üyeliği yapabilecek mi? --kibele 22:14, 27 Eylül 2012 (UTC)

Elbette. Bu, eskisinin yerine geçmiyor. Onun yükünü alıyor sadece. Burada belirlenen kriterleri uzak ara sağlamaz durumda olanlara da somut bir gerekçe sunmamıza olanak sağlıyor bir yandan da. Ama isterseniz en azından değişiklik sayısı ve üyelik süresi açısından bir önkoşul gibi de kabul edebiliriz.
Vito Genovese 22:27, 27 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek --Mskyrider ileti 10:30, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek Sadrettin (mesaj) 10:47, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek --kibele 16:49, 30 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek LuCkY ileti 10:01, 1 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek --Khutuckmsj 10:18, 1 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek - Otomatik yetki verileceğinden dolayı bu işin iyice irdelenmesi gerekiyor. Bildiğimiz üzere devriye grubuna yeni haklar verilmişti. "Dosya taşıma" hakkı da eklenecek gibi görünüyor. Bu yüzden (özellikle) devriyelik konusunda dikkatli olmalıyız. Devriyelik konusunda ne çok katı kıstaslar olsun ne de çok gevşek kıstaslar. Bu yüzden benim önerim şu şekilde (fazla oynama yok):
Parametreler Devriye Beyaz liste
days 30 14/7
edits 200 30
excludeLastDays 1 2
benchmarks 15 7
spacing 7 7
totalContentEdits 100 20
totalCheckedEdits 20 5
uniqueContentPages 0 0 (Vito'nun dediği gibi sürüm kontrolünde %80-90 olamadık. Bunun 0 olması ya da 1-2 gibi küçük rakamlar olmasında yarar var.)
editComments 25 5/7
email false false
userpageBytes 0 0
neverBlocked true true
maxRevertedEditRatio .03 .03

Empi-ileti 16:28, 2 Ekim 2012 (UTC)

Görebildiğim kadarıyla üyeliğin üzerinden geçen gün sayısını devriyeler için 15'ten 30'a çıkarmışsın; değişiklik sayısını 150'dan 200'e çıkarmışsın. Onun dışında da totalContentEdits'i sıfırlayıp bunun yerine totalCheckedEdits olarak 200 ve 50 tanımlamışsın.
Şimdi madde ad alanındaki değişiklikler yerine devriyeler tarafından onaylanmış değişiklik sayısı istemek. Kontrol oranını %70'e ulaşamamış bir viki için son derece işlevsiz olur. %30-35'i kontrol görmemiş bir projede, bu kontrol görmemiş alanda yapılacak değişiklikleri "yok saymak", bu yeni kullanıcılara büyük bir haksızlık olur. Öyle ya da böyle, bu yüzdenin %95 değil de %65 olmasının sorumlulusu onlar değil. Kişi canla başla katkı yapsa da bunu onay görmemiş alanda yapacak; o zaman da devriyelik açısından bunun hiçbir etkisi olmayacak senin önerdiğin sayılara göre. Bence büyük bir haksızlık. SK yüzdemizin düşüklüğüne vurgu yapmamın nedeni buydu. O nedenle totalContentEdits yerine totalCheckedEdits kullanmaya pek sıcak bakamıyorum açıkçası.
Kaldı ki hem toplam değişiklik sayısını 200 yapmışsın, hem de onaylanması gereken değişiklik sayısını 200 yapmışsın. O zaman toplam değişiklik sayısı tanımlamaya zaten gerek kalmıyor. Daha az olamayacağı kesin sonuçta.
Tekrar vurgulamak isterim. Ben 1. haftamı doldurmadan bir güzel vandal tepeliyordum; ki elimin altında betik de yoktu ilk bir-iki hafta. Bir vandalizm tespiti için kullanıcıyı 30 gün bekletmenin hiçbir anlamı yok dolayısıyla. Hem de görevin uygun bir biçimde yerine getirilemediği durumlarda kolaylıkla geri alınabilen bir yetki söz konusuyken.
Vito Genovese 19:20, 2 Ekim 2012 (UTC)
Dosya taşıma hakkında da bir şey yazacaktım; unutmuşum. Ekleme yapayım hemen.
Bildiğiniz gibi Vikipedi'de sayfa taşıyabilmek için otomatik onaylanmış kullanıcı grubunda olmak gerekiyor. Bu gruba girebilmek için de, Vikipedi'ye 4 gündür kayıtlı üye olmak ve en az 10 değişiklik yapmış olmak gerekiyor.
Bunu yaptıktan sonra taşıma koruması ya da olağan bir tam koruma altında olmayan tüm sayfaları istediği ada taşıyabiliyor kullanıcı. Son derece hassas bir maddeyi küfürlü bir ada taşıyabiliyor yani pekala. Google listelemelerinde de üst sıralarda yer aldığımız için, bu tür bir vandalizm durumunda ayan beyan görülebiliyor bu durumun olumsuz etkileri.
Diğer yandan dosya taşımalarında ise, bir yönlendirme oluşturuluyor ve maddeye etkisi olmuyor. Okuyucularımız Vikipedi'ye dosyalar üzerinden nadiren ulaşıyorlar. Ağırlıklı olarak maddeler sayesinde ziyaretçi alıyoruz. Dolayısıyla uygunsuz bir dosya adı değişikliği yapılsa bile, yönlendirmeler sayesinde maddelerde bir değişiklik görülmüyor. Sadece çok az sayıda okurun görebildiği bir uygunsuzluk vuku bulmuş oluyor.
4 gündür üye olup 10 değişikliğe sahip bir kullanıcının etkileri çok daha büyük olan sayfa taşıma hakkı varken, (teklifime göre) 15 gündür üye olup 150 değişikliğe sahip bir kullanıcının (ki ek ölçütleri falan hiç saymıyorum) etkisi çok daha küçük olan dosya taşıma hakkına sahip olamaması son derece tutarsız yine bana göre. Özet kullanımı, engellenmemiş olma şartı ve geri alınma azami yüzdesi gibi ölçütler, bir devriyenin dosya taşıma hakkını istismar potansiyelini inanılmaz oranda düşürüyor ve öyle bir şey kırk yılın başında yaşansa bile, yine madde vandalizminin etkisine sahip olmayacak ve işlemin düzeltilmesi ve devriyeliğin geri alınması ile çözülecektir.
Vito Genovese 19:37, 2 Ekim 2012 (UTC)
Bu yeni sistem forum sitelerindeki işleyişe benziyor. Genelde üye olmayanlar yorum yazamaz, üye olunsa dahi genelde ilk 3-5 yorum kontrolden sonra yayınlanır veya üye olduktan ancak birkaç gün sonra yorum yazılabilir.
Daha önce üye olunsa bile, editör başvurusu sayfasında birileri ile muhatap olmak gerekiyordu. Bunu tercih eden de var, etmeyen de. Şimdi üye olan herkese ilk önce hoşgeldin diyoruz, sonra belli bir sayıda katkı yapan herkese forum tabiriyle önce "silver üyelik" (beyaz liste) daha sonra "gold üyelik" (devriye) vaadediyoruz.Sadrettin (mesaj) 12:36, 5 Ekim 2012 (UTC)
  • Kopyala-yağıştır yap sonra üzerinde oynama yapınca arada kaynamış totalContentEdits :) Bir kullanıcının yaptığı 200 değişikliğin en az 20 tanesinin onaylanması bence hak (devriyelik için). Yaptığı değişikliklerin %10'unun onaylanması az bile devriyelik için bence. Ancak Vito, belirttiğin nedenlerden dolayı böyle olmasında yarar olabilir. Bir diğer düşüncem sadece beyaz listenin otomatik verilmesi. Devriyeliğin eski sistem ile verilmesi durumu. Yine de vereyim listeyi tekrar (umarım atlama yapmamışımdır):
Parametreler Devriye Beyaz liste
days 30 14/7
edits 200 30
excludeLastDays 1 2
benchmarks 15 7
spacing 7 7
totalContentEdits 100 20
totalCheckedEdits 20 5
uniqueContentPages 0 0 (Vito'nun dediği gibi sürüm kontrolünde %80-90 olamadık. Bunun 0 olması ya da 1-2 gibi küçük rakamlar olmasında yarar var.)
editComments 25 5/7
email false false
userpageBytes 0 0
neverBlocked true true
maxRevertedEditRatio .03 .03

Empi-ileti 16:08, 5 Ekim 2012 (UTC)

  • Destek Destek Gayet güzel. Destekliyorum. --inc.еle. vposta 13:15, 10 Ekim 2012 (UTC)

Yardım ve Portal ad alanlarının SK kapsamına sokulması[kaynağı değiştir]

Yardım ve Portal ad alanlarının Sürüm Kontrolü kapsamına alınmasını teklif ediyorum. Öncelikle size birkaç bağlantı göstermek isterim:

Gördüğünüz üzere, Yardım ad alanında çok az sayıda sayfamız var, bunlar çok fazla değişikliğe uğramıyor ve uğradıklarında da bu, vandalizm amaçlı oluyor. Benzer bir sorunu benzer amaçlı Vikipedi sayfalarında da yaşıyoruz ve bazılarını uzun bir süre görmediğimiz oluyor. Vikiçizer temizliyor bunları sağolsun.

Yardım ad alanında Sürüm Kontrolünü etkinleştirmek bize hiçbir ek yük doğurmaz. Aksine yeni kullanıcıların bunlardan yararlanma imkanını artırmış oluruz ve böylelikle yarar sağlamış oluruz.

Portal ad alanı ise, göreceğiniz üzere çok az değişiklik görüyor. Ama bir yandan da Maddeden sonra en önemli ad alanımız aslında. Amcanın baba yarısı olması gibi; Portal de madde yarısıdır desem yeridir. Bunlar bizim sergi nitelikli sayfalarımız ve bunların içeriğinin vandalizme uğramasını önlememiz şart. Sayfa sayısı çok gibi görünebilir; ancak bunlar şablon nitelikli görüntüleme sayfaları daha çok ve bunları bir kez onaydan geçirdik mi, hiç sıkıntısız devamını getiririz.

Kategori gibi ad alanlarını teklif kapsamına sokmuyorum; çünkü onun önünü almak mümkün değil. Anonim olarak değişiklik yapan Dünya Vatandaşı faktörü var tabii bir de :)

Bu da bir Bugzilla başvurusu gerektireceği için yine oy şablonu kullanımı rica ediyorum.

Vito Genovese 14:08, 27 Eylül 2012 (UTC)

  • madem istedin, Destek Destek. zaten daha önce yapılsın demiştim.—BetSegBüyürun baanim? 14:54, 27 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek - Portallarda gerçekten az değişiklik var ve çoğu vandalizm. Kumul (mesaj) 16:55, 27 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek --kibele 22:16, 27 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek Yeni kullanıcıların yardım ve portal isimalanlarında değişiklik yapmasını engelleyen bir süzgeç var Almanca Vikide. Onlarda Yardım sayfaları hem SK kapsamında hem de süzgeçle koruyorlar. Katı bir kural bence.--Sadrettin (mesaj) 08:12, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek --Mskyrider ileti 10:29, 28 Eylül 2012 (UTC)

Devriyelere Filemover hakkı verilmesi[kaynağı değiştir]

Hizmetli yetkilerini sağa sola dağıtma etkinliklerimiz hız kesmeden devam ediyor :)

filemover hakkı, kullanıcıların dosyaları da maddelerde olduğu gibi diledikleri bir ada taşıyabilmelerini sağlıyor. Normalde sadece hizmetlilerde bulunan bir hak bu. Kullanım amacı ise açıklayıcı olmayan adların düzeltilebilmesi.

Örnek vereyim birkaç tane:

  • Dosya:183464 204871949526411 204851332861806 845080 2172671 n.jpg: Gördüğünüz gibi maşallahı var. Çamsaray köyünde kış ayını anlatan bir fotoğraf olmasına rağmen dosyanın adından bunu anlamak mümkün değil. Adının düzeltilmesi gerekiyor doğal olarak.
  • Dosya:Kapak1.jpg: Hangi kapak? Neyin kapağı? Meçhul! Açıklayıcı bir ada taşınması gerekiyor.

Böyle birçok dosya bulmak mümkün Vikipedi'de. Normalde filemover diye bir kullanıcı grubu oluşturup o gruba veriyorlar bu hakkı en.wiki ve commons'ta. Bu gruba girebilmek için de dosyalar üzerinde çalışmış olma şartı arıyorlar. Ancak böyle hareket edersek Homonihilis ve Taysin gibi özellikle dosyalarla ilgilenenler ile İncelemeelemanı ve Cekli gibi aşırı faal devriyeler dışında bu hakkı verecek kullanıcı bulmak güç olur.

Doğrudan bu hakkı tüm Devriyelere verirsek, Vikipedi'nin öksüz evladı durumundaki dosyalara gösterilen ilgi düzeyini de yükseltebiliriz belki. Dosyalar yüklendiğinde devriyelerimiz durumu fark ederek gerekli müdahaleyi gerçekleştirirler.

Bu da bir Bugzilla başvurusu gerektireceği için yine oy şablonu rica ediyorum.

Vito Genovese 14:08, 27 Eylül 2012 (UTC)

  • Destek Destek derim. hizmetliler uzun aralıklarla yok olabiliyorlar. örneğin senin gittiğin bir ara hiçbir kizmetli çevrimiçi değildi. bunları kim taşıcak? kısaca Destek DestekBetSegBüyürun baanim? 14:56, 27 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek Bu sadece, taşınacak isim oluşturulmamışsa çalışıyor sanırım? Kumul (mesaj) 16:57, 27 Eylül 2012 (UTC)
Aynı maddelerde olduğu gibi çalışıyor.
Vito Genovese 17:00, 27 Eylül 2012 (UTC)

Yorum Yorum çok net olmayan bir çekincem var bu konuda. devriyelere bu hakkın verilmesi konusunda değil de belki isim konusunda biraz çerçeve çizmek gerekebilir diye düşünüyorum. amacı dışında kullanılmasını önleyecek bir şey var mı elimizde? yani, 'bu isim daha açıklayıcı' şeklinde çekişmeler olabilir mi acaba? --kibele 22:23, 27 Eylül 2012 (UTC)

Sırf bu hak verildi diye devriyelerin kitleler halinde dosyalara saldıracağını zannetmiyorum ama olur da anlaşmazlık olursa da klasik bir adlandırma anlaşmazlığını çözdüğümüz gibi çözeriz onu da. Tartışma, gerekirse topluluktan görüş isteği, falan feşmekan.
Vito Genovese 22:28, 27 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek Dosyanın adı değişince eski sayfadan bir yönlendirme oluşacak mı? Dosyanın kullanıldığı sayfada, dosya adını değiştirmek gerekiyor mu? Eğer bu ikisinin cevabı evet ise bu bir çelişki midir? Bu üçünün cevabını istiyorum. --Sadrettin (mesaj) 08:07, 28 Eylül 2012 (UTC)
    Yorum Yorum Bence hem yönlendirme olmalı hem de ad değişikliği ilgili sayfalara da yansımalı, yoksa devriyeyi bir de gidip sayfaları değiştirmeye zorlamış oluruz. Bunu yapmazsa da consistency bozulur. Ama bu durumda neden bir çelişki olabileceğini anlayamadım. Açabilir misin? Sargonileti 10:53, 28 Eylül 2012 (UTC)
İşin esprisi o. Kendimce mizahi cümleler işte:) Sadrettin (mesaj) 10:59, 28 Eylül 2012 (UTC)
Destek Destek Ok. Bu ömrüm hep sazan olmakla mı geçecek:) Sargonileti 11:15, 28 Eylül 2012 (UTC)
@Sadrettin: Şimdi bir test ettim. Dosya:03012010984.jpg'yi Dosya:Gazi Üniversitesi.jpg adına taşıdım. Gazi Üniversitesi maddesinde kullanılıyor bu dosya ve madde kodunu güncellemememe rağmen yeni addaki dosyayı görüntülüyor. Dolayısıyla klasik bir şablon yönlendirmesinde olduğu gibi görüntüleme sorunsuz olarak işliyor.
Standart bir taşıma işleminde hizmetli olan kullanıcılar taşıma işlemini yönlendirme olmadan gerçekleştirebiliyorlar. Aynı mantık dosyalarda da var. Ancak devriyelerin taşıma işlemi yönlendirmeli olacak tabii mecburen.
Bence sorun olmaz. İsteyen taşıma işleminden sonra maddeyi güncelleyip yönlendirmeyi sildirir; isteyen olduğu gibi bırakır. Çok önemli değil.
Vito Genovese 11:41, 28 Eylül 2012 (UTC)
Gazi Üniversitesi maddesinde hiçbir değişiklik yok aslında. şu yönlendirme sayesinde maddede sorun görünmüyor. Eğer yönlendirme kaldırılırsa madde dosyaya ulaşamaz olur. Sargonileti 12:23, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek --Mskyrider ileti 10:29, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek olur tabii. Ek olarak arada sırada, mesela ayda bir otomatik olarak çalışacak ve dosya alanındaki yönlendirmeleri silip madde alanında bunları arayarak düzeltecek bir bot kullanabilme olasılığımız ne kadardır? --anerka'ya söyleyin 19:34, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek --kibele 16:51, 30 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek LuCkY ileti 10:01, 1 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek --Khutuckmsj 10:18, 1 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek - Bazı MediaWiki sayfalarında da güncellemeleri hallederiz :) Empi-ileti 16:08, 2 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek-DRG msj 17:02, 8 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek Gayet iyi olur.--inc.еle. vposta 13:16, 10 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek Kötü dosya isimleri rahatlamış olur.Ilgaz ERmesajkatkılarım 06:59, 11 Kasım 2012 (UTC)
  • Destek Destek --Garbino ileti 11:31, 11 Kasım 2012 (UTC)

OpenStreetMap betiğinin varsayılan hale gelmesi[kaynağı değiştir]

Bundan sonraki üç teklifim yerel değişiklikleri konu almaktadır ve oy şablonu gerekmemektedir. Kafanıza göre takılabilirsiniz :)

Üçü de betiklerin varsayılan olmasıyla ilgili olduğu için, varsayılanlığa dair bir girizgah yapmak isterim.

Bir betiğin Tercihler → Küçük araçlar'da varsayılan hale getirilmesi, bu betiği anonim kullanıcılar tarafından da kullanılabilir hale getirir. Yani seçeneği, site özelliğine dönüştürür. Elbette isteyen kayıtlı kullanıcılar bu seçimi kaldırarak betiği kullanmamakta özgürdür; ancak bir betiğin varsayılan olması teklif ediliyorsa, burada amaç, anonimler de dahil olmak üzere herkesin bu betiği kullanmasının mutlak yarar getireceğine inanılıyor demektir.

Aşağıdaki üç betiği, teklifin tam olarak ne anlam ifade ettiğini gösterme amacıyla varsayılan hale getirdim ve bu teklifleri bu varsayılanlığın kalıcı hale gelmesi için yapıyorum. Eğer kabul edilmezse, bu betiklerin varsayılanlığı iptal edilecek hemen.

İlk betiğimizle başlayalım. Katpatuka sağolsun, onun yönlendirmesiyle sahip olduğumuz bir betik var birinci sırada. Bu betiğimizin her zaman olduğu gibi bir adı ve belgeleme sayfası yok. Çünkü gerektiren bir durumu da yok.

Bu betiği kullandığınızda, koordinat şablonlarının kullanıldığı yerlerde bu koordinatın bulunduğu yerin haritasına OpenStreetMap üzerinden ulaşmayı sağlayan bir "Harita" bağlantısına sahip olursunuz. Hemen İzmir maddesini açarak sağ üstteki "Harita" bağlantısına tıklamanızı öneririm.

Betiğin varsayılan olması durumunda, anonim kullanıcılar da bu haritalara ulaşabilecekler ve belki bir diğer harika proje olan OSM de birkaç ekstra kullanıcı kazanır bu sayede.

Vito Genovese 14:08, 27 Eylül 2012 (UTC)

Yanılıyorsun. Betik içerisinde İngilizce olan kısımlar çok. "Zoom In" buna bir örnek. Betiği yeni açtığımızda karşımıza kırmızı kutu içinde yazılar çıkıyor. Bunlar İngilizce. Empi-ileti 13:56, 11 Ekim 2012 (UTC)
  • len bu betiği test etmek için izmir maddesini tıklamıştım :D sen ben olmayasın :D şaka bir yana, iyi fikir. google mapstı bingdi ararken kayboluoz.—BetSegBüyürun baanim? 14:57, 27 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek - Kumul (mesaj) 16:59, 27 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek kesinlikle.. --kibele 22:28, 27 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek Sadrettin (mesaj) 08:00, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek --Mskyrider ileti 10:29, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek --anerka'ya söyleyin 19:35, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek LuCkY ileti 10:01, 1 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek --Khutuckmsj 10:18, 1 Ekim 2012 (UTC)
  • Şartlı destek - Çok az bir kısmı yerelleştirilmiş durumda. TransWiki'de çevirileri yapacak yer bulamadım. Empi-ileti 16:04, 2 Ekim 2012 (UTC)
Sitenin tamamıyla zaten direkt bir işimiz yok. "Harita" bağlantısına tıklayınca gördüğümüz her şey, zaten yerelleştirilmiş durumda. O açıdan sıkıntı olmayacaktır. Burada ayrıca aradığın :)
Vito Genovese 19:22, 2 Ekim 2012 (UTC)

Gerekçe yardımcısı'nın varsayılan hale gelmesi[kaynağı değiştir]

Bu sefer de devriyelere özel bir betikle karşı karşıyayız. Belgeleme sayfasına VP:GERYAR'dan ulaşabilirsiniz.

Sadrettin sayesinde sahip olduğumuz bu betik, yalnızca "Değişiklikleri reddet" düğmesine tıkladığınızda gerekçe yazmanız gereken ekranda çıkıyor ve gerekçe satırının hemen altına hazır gerekçeler ekliyor. İstediğiniz kadar gerekçeyi birlikte kullanabiliyorsunuz ve vakitten tasarruf ediyorsunuz.

İlgili pencereye sadece devriyeler ve hizmetliler ulaşabildiği için, bu betiğin varsayılan hale gelmesinin diğer gruplardaki kullanıcılara ve anonimlere bir etkisi yok. Ancak her devriyenin bu araca otomatik olarak sahip olması, şüphesiz ki 0 zarar, bolca yarar potansiyeline sahip.

Vito Genovese 14:08, 27 Eylül 2012 (UTC)

  • iyi fikir. güzel betik. çok yardımı oluyor bana :)—BetSegBüyürun baanim? 14:57, 27 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek - Kumul (mesaj) 17:00, 27 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek --kibele 22:30, 27 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek --Mskyrider ileti 10:29, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek Sadrettin (mesaj) 10:47, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek olsun tabii, bir süredir giremiyordum, teklifi görmeden kullanmaya başladım, sonra da nerede kim tarafından ortaya atılmış diye bakınıyordum ki hala oylama sürecindeymiş. Zararı yok yararı çok. --anerka'ya söyleyin 19:25, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek LuCkY ileti 10:01, 1 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek --Khutuckmsj 10:19, 1 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek - Empi-ileti 16:04, 2 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek DRG msj 16:59, 8 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek--inc.еle. vposta 13:18, 10 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek İmla sorunu ve isim takısı kullanımı da çok sık karşılaşılan reddetme gerekçelerinden bu ikisinin de ilgili bölüme eklenmesi iyi olabilir kanaatindeyim. --Garbino Merhaba 14:08, 10 Ekim 2012 (UTC)

Kaynak yardımcısı'nın varsayılan hale gelmesi[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize)#Kaynaklar hakkında her şey sayfasından ayrıntılarını görebileceğiniz kaynak gösterme şablonları sistemi kapsamında uyarladığım iki betikten biri bu. VP:KAYAR sayfasından ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Bu betiği ilginç kılan şey, Tercihler → Sayfa yazma alanı → Kullanılabilirlik özellikleri bölümündeki tercihlerinizi algılayarak bu tercihlere göre 3 farklı sürümünden birini görüntülemesi. Görsel anlatımın yararlı olacağını düşündüğümden, betik belgeleme sayfasındaki ilgili tabloyu buraya kopyalamak isterim:

Gelişmiş değişiklik araç çubuğunu etkinleştir Bağlantılar, tablolar ve daha fazlasını eklemek için iletileri etkinleştir Kaynak yardımcısı sürümü Kaynak yardımcısı biçemi Betik
Kapalı Kapalı
Açık
1.0
Sağda Cite simgesi
Kullanıcı:Vito_Genovese/Kaynak_yardımcısı_1.0.js
Açık Kapalı 2.0a
Ortada {{}} simgesi
Kullanıcı:Sadrettin/Kaynak_yardımcısı_2.0a.js
Açık 2.0b
Sağda Kaynak düğmesi
Kullanıcı:Vito_Genovese/Kaynak_yardımcısı_2.0b.js

2.0b'nin fotoğrafı en.wiki sürümünde kalmış. Cite yerine Kaynak yazıyor Türkçesinde :) Zaten muhtemelen görüyorsunuz şu an değişiklik penceresini açtığınızda. Anonim kullanıcılar da doğal olarak 2.0b'yi kullanacaklar.

Bu betikle çok eskiden biraz uğraşmış, kaynak gösterme şablonlarındaki karmaşadan dolayı çok da üzerine düşmemiştim. Sağolsun Sadrettin ilgilenmiş ve o zamanki sürümünü uyarlamış. Ancak bugüne gelindiğinde bu sürüm de eskimiş ve 2.0b çıkmış. 2.0b'nin avantajı, açılır pencere yöntemiyle çalışması ve zamanla tüm kaynak gösterme şablonlarını içine entegre edebilecek olmam. Şimdilik en çok kullanılan 4 şablon (web, haber, kitap, dergi) da işi fazlasıyla görecektir tabii.

Bu betiğin varsayılan hale gelmesinin, kaynak açısından olması gereken noktaya çok uzakta olan Vikipedimizin hak ettiği yere ulaşmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Bu arada tüm tekliflerim de bu kadar. Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Vito Genovese 14:08, 27 Eylül 2012 (UTC)

  • olabilir, ama benim elim alıştı, hemen tikini geri alırım ona göre :)—BetSegBüyürun baanim? 14:58, 27 Eylül 2012 (UTC)
Yanlış anlaşılma olmasın diye sorayım. Neye alıştın tam olarak? Gerçekleşecek değişiklik yanlış anlaşılmasın diye soruyorum.--Vito Genovese 15:06, 27 Eylül 2012 (UTC)
Cite web filan (yeni adıyla web kaynağı) şablonlarını elimle yazmaya, parametrelerini kendim yazma filan—BetSegBüyürun baanim? 08:30, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek Çok faydalı bir araç. Sayfadaki kutucuklara web adresi, başlık gibi esas bilgileri ekleyince geri kalan cite web şablonu ve ref etiketi ekleme işi otomatik yapılıyor. Her vikiye lazım. Sadrettin (mesaj) 07:43, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek --Mskyrider ileti 10:29, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek Bu betikle kazandığım zamanı uyumak için kullanabilirim :) LuCkY ileti 13:55, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • destek Bu konuda da yukarıdaki "gerekçe yardımcısı" ile aynı fikirdeyim. Kullanmaya başladım, gayet güzel. Zararı yok yararı çok. Ancak "Adlandırılmış kaynaklar" a ulaşım daha kolay olabilirdi. Örneğin aşağıya doğru açılan bir liste değil de checkbox (sanırım böyle deniyor) olsaydı, birden fazla seçimi tikleyebilseydik ek olarak tadından yenmezdi. --anerka'ya söyleyin 19:29, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Kaynak şablonu devrimi yapılmadan önce ilk dile getiren bendim bunu. Bir zahmet destek... :) Empi-ileti 19:50, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek --Khutuckmsj 10:19, 1 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek - Kumul (mesaj) 10:38, 1 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek DestekDRG msj 17:01, 8 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek--inc.еle. vposta 13:18, 10 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek'Ilgaz ERmesajkatkılarım' 10:58, 11 Kasım 2012 (UTC)

Bilgi kutusu[kaynağı değiştir]

Topluluktan, herkesi ilgilendiren bilgi kutularıyla ilgili düzeni sağlayacağımız buradaki tartışmaya katılmasını rica ediyorum. Kumul (mesaj) 22:29, 29 Eylül 2012 (UTC)

Buradaki tartışmaya bir kez daha dikkat çekmek istiyorum. Olumlu veya olumsuz görüş belirtmekten kaçınmayın, aklınıza takılan her türlü soruyu sorabilirsiniz. Kumul (mesaj) 21:17, 7 Ekim 2012 (UTC)

Hoş geldin mesajları[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

Önümüzde günlerde kullanıma sokacağım Twinkle 2.0'ın bir hoş geldin şablonu gönderme modülü olacak ve kolaylıkla hoş geldin şablonu gönderebilecek isteyen isteği kişiye.

Yalnız şöyle bir sıkıntı var bu konuda: Hoş geldin şablonları darma duman bir halde.

Şu anda {{hoşgeldin}} farklı, {{hoş geldin}} farklı, {{hoş geldiniz}} farklı birer hoş geldin mesajı içeriyor. Ancak bunların neye göre kime göre bu adlara sahip olduğu da bir kesinlik arz etmiyor. Önce gelen bir ad kapmış diyebiliriz bunlar için.

Bu arkadaşlarımızı standarda bağlamamızın önemli olduğunu düşünüyorum ve bu kapsamda şöyle bir önerim var:

Öncelikle şablonların alacağı bir ad belirleyelim. Hoş geldin, hoş geldiniz, hoşgeldin, hoşgeldiniz, hg olabilir; hiç farketmez. Biri seçilir, diğerleri de yönlendirme haline getirilir.

Ondan sonra bu hoş geldin şablonlarına kalıcı bir numara verelim. Örneğin şu anda {{hoş geldin}} adına sahip olan şablonu 1. sıraya seçtik ve şablonların adı için Şablon:Hg adında karar kıldık diyelim. Bu durumda bu şablonun adı hg1 olsun ve hoşgeldiniz1, hoş geldiniz1, hoşgeldin1, hoş geldin1 gibi adların hepsi hg'ye yönlendirilsin.

Sonrasında tüm şablonlarımız (eğer seçilen ad "hg" olursa) hg1, hg2, hg3, hg4, hg5 diye gitsin.

Yani {{hoş geldin}} ile {{hoşgeldin}} ayrı şablonlar olmasın. Birbirlerinin yönlendirmesi olsunlar.

İkinci bir önerim ise, bu şablonların hem sizli-bizli hem de senli benli dili destekler hale getirilmesi. Şablon kodlarını düzenleriz ve {{yk:hg1|sen}} ya da {{yk:hg1|n}} (sen ve siz'i ayırmak için yegane harf ayrımı n ve z olur diye düşündüm) olarak kullandığımızda şablonun dili senli-benli olur mesela. Kullanmazsak ve direkt {{yk:hg1}} kullanırsak da sizli-bizli olur. Ben senli-benli tercih etsem de çoğunluk sizli-bizliyi tercih ettiği için varsayılanı öyle yapmak daha doğru olacaktır.

Bu düzenlemeler de yapıldıktan sonra Twinkle'ın hoş geldin modülünü devreye sokacağım ve ister mesaj sayfasındaki TW sekmesinden, ister fark bağlantılarında kullanıcı adının yanında görünecek bağlantıdan hızlıca hoş geldin mesajı atabilecek; isterseniz kendi özel hoş geldin şablonlarınızı common.js dosyanızdaki ufak bir ayarla Twinkle arayüzüne dahil edebileceksiniz.

Düşünceleriniz nelerdir ve bu standartlaştırma işlemi ile ilgilenmeye ya da diğer projelerden yeni hoş geldin mesajları uyarlamaya gönüllü olan (siz-sen düzenlemelerini ben yaparım elbette; ondan gözünüz korkmasın) kullanıcımız var mıdır?

Vito Genovese 16:31, 30 Eylül 2012 (UTC)

Şu an aklıma gelen bir fikir de şu: Bu hoş geldin şablonlarının kimin 1, kimin 2 olarak anılacağını belirlemek için anket yapmak yerine direkt kronolojik sıra gözetebiliriz. {{Hoşgeldin}} oldukça eskidir misal; benim aldığım hoş geldin mesajı da budur :)
Vito Genovese 16:34, 30 Eylül 2012 (UTC)
Bence Şablon:Hoş geldin en sadesi ve canayakını. Bir de benim anlamadığım neden tek bir HG şablonu kullanmak yerine birkaç tane HG şablonu var? tamam eskiden beri farklı vikipedistlerin uluşturduğu bişey, fakat hepsini birleştirip tek bir HG şablonumuz olsa daha iyi olmaz mı? Ayrıca neden diğer şablonları hala yönlendirme yapıyoruz? mesela bu neden olmak zorunda? Kumul (mesaj) 10:38, 1 Ekim 2012 (UTC)
Biraz zevkler ve renkler tartışılmaz durumu oluyor bu ister istemez. Herkesin daha sıcak baktığı farklı bir şablonu var; o da çeşitlilik doğuruyor. Direkt bir doğru-yanlış söz konusu olmayınca da, pek önünde durmanın da gereği olmuyor.
Eğer mevcut şablonlardan memnun değilse de, en.wiki'de Twinkle'ın kullandığı 7-8 tane hoş geldin şablonu var. Onları uyarlayabiliriz belki. Ama gereği var mı? Pek sanmam. Olanları yontsak daha bir işime gelir :)
Vito Genovese 19:24, 2 Ekim 2012 (UTC)
Hoş geldin mesajları sadece yönlendirme amaçlı bağlantı içermeli. Uzun metinleri kimsenin okuduğunu düşünmüyorum. Mesela kuklacılıktan, engelleme ve oylama politikasından bahseden cümleler çıkarılmalı. Kullanıcı isterse sayfaya gider, okur. Bu açıklamalar belki birer cümleler halinde yer alıyor ama hepsi bir arada olunca göze batıyor. Sadrettin (mesaj) 19:59, 2 Ekim 2012 (UTC)

Dolaşım şablonuna bağlantı bakımı bağlantısı eklenmesi[kaynağı değiştir]

Dolaşım şablonlarında bağlantıların kontrolü için "Navigation Template Maintenance" aracının {{Dolaşım}} şablonuna eklenmesini öneriyorum. Örnek için {{Eskişehir ilçeler}} şablonuna bakabilirsiniz. Vikideki tüm dolaşım şablonlarını değştirmek gerekmeyecek. {{bağlantı bakımı}} şablonunu sadece {{Dolaşım}} şablonuna ekleyeceğiz.

Bu araç üç farklı kontrol yapıyor

Entry in navi

Şablonda bulunması gereken bağlantıyı kontrol eder. Örneğin {{Eskişehir ilçeler}} şablonu Odunpazarı maddesinde bulunuyor fakat bu şablonda Odunpazarı bağlantı yok ise hata verecektir.

Navi transcluded

Şablonun görüntülenip görüntülenmediğini kontrol eder. Örneğin {{Eskişehir ilçeler}} şablonundaki tüm maddelerde bu şablonun görüntülenmesi (kullanılması) gerekir. Eğer herhangi bir maddede bu şablon yok ise hata verir.

Comment

Yorum kısmında genelde bağlantının yönlendirme olup olmadığı yazıyor. Örneğin şablonda [[Odunpazarı, Eskişehir|Odunpazarı]] yazsın, madde adı [[Odunpazarı]] olduğu çin hata verecektir.

Son olarak bu üç değerlendirme olumlu sonuçlanırsa ilgili satır yeşil, değilse kırmızı renkte gözükür. Almanca vikide bu aracın dolaşım şablonuna eklenmiş olduğunu belirteyim. Sadrettin (mesaj) 08:53, 2 Ekim 2012 (UTC)

Destek Destek Güzel bir öneri. Şablon eksiklerini kolayca bulmak için işlevli. Örnekteki Seyitgazi ilçesinin maddesine {{Eskişehir ilçeler}} şablonunu ekledim ama "Navi transcluded" hala kırmızı görünüyor. Sargonileti 09:11, 2 Ekim 2012 (UTC)

Yorum Yorum Hımmm, birkaç dakika beklemem lazımmıs. Çok güzel. Sargonileti 09:12, 2 Ekim 2012 (UTC)

Elbette destek. Yararlı olacağına şüphe yok. Şu Toolserver'daki araçlar çok işlevsel de, gidip gidip geliyorlar. Hesaplar bir açılıp bir kapanıyor. Belgeleme vikisi de fena halde güncelleme istiyor. Bir ara şunları bir gezip betiklere falan da yedirmem gereken çok araç var.--Vito Genovese 19:28, 2 Ekim 2012 (UTC)

  • Destek Destek Güzel bir işlev. Kolay gelsin...--inc.еle. vposta 19:15, 3 Ekim 2012 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı. Dolaşım şablonuna eklendi. Çalışması için şablondaki |ad= parametresinin doğru yazılması gerekiyor. --Sadrettin (mesaj) 12:42, 5 Ekim 2012 (UTC)

Silinen Kategoriler..[kaynağı değiştir]

Bildiğiniz gibi Terör örgütü gibi terör sıfatlarının bulunduğu kategoriler Kibele tarafından silindi. Tarafsız bakış açısı ancak gerçekleri de kabullenmek gerek. Madem Terör Örgütleri diye kategori açamıyoruz, o zaman {{kategori:Terörist_eylem_uygulayan_örgütler}} gibi bir kategori açalım. Yani tarafsız olacağız diye insanlar bilgisiz mi kalsın ? ve bu önerimi oylamaya sunuyorum.. --Aguzer (mesaj) 14:07, 4 Ekim 2012 (UTC)

Örgütler tanımlanmadığına göre olaylar da tanımlanmaz. Dolayısıyla mümkün değil böyle bir şey.
Vito Genovese 15:36, 4 Ekim 2012 (UTC)
Bu konuda aşırı derecede saçmalayıp, tarafsızlık konusunun arkasına saklanıyoruz. Ancak hadi terör örgütü demedik. İnsanları öldürmekte mi tarafsız bakış açısı ile izah edilecek ? Öyleyse Ermeni Kırımı adlı maddenin adı zaten yanlış bu tutuma göre hiç yapılmaması gerekir. İnsanları öldürmek terörist bir eylemdir. Bunun tarafsızlıkla ile hiç bir ilgisi yok. O yüzden terör örgütü diyemiyorsak terörist eylemleride göstermemiz lazım. Böyle giderse tüm vikipedi ziyaretçileri bütün örgütleri şeker sanacak.--Aguzer (mesaj) 20:24, 4 Ekim 2012 (UTC)
Şeker :). --inc.еle. vposta 05:32, 6 Ekim 2012 (UTC)

.:) Şeker.. Demek istediğimi herkes anladı :) ...Aguzer

Vikipedi Haber[kaynağı değiştir]

Yılların emektar {{Kullanıcı VH}} şablonunda değişiklikler yaparak Kullanıcı VH3'ü oluşturdum. Maddelerin liste şeklinde görünmesi okumayı daha da kolaylaştırıyor. Bu şablon kullanılsın mı? --Sadrettin (mesaj) 12:59, 8 Ekim 2012 (UTC)

süper de açılır kapanırını yapmak lazım :D oldu mu sana {{Kullanıcı VH3A}} :D—BetSegBüyürun baanim? 13:49, 8 Ekim 2012 (UTC)
O kolay, en basit olarak gizle şablonu kullanılır. --Sadrettin (mesaj) 16:03, 8 Ekim 2012 (UTC)
Güzel olmuş, fakat listeleri açtıkça şablon uzuyor ve kullanışsız bir hal alıyor, bu sorunu çözmek lazım. Kumul (mesaj) 18:23, 9 Ekim 2012 (UTC)
Evet, haklısın. Daha birkaç tane daha tasarım var, bağlantıları ekleyince bir-iki gün içinde burada paylaşırım yine. --Sadrettin (mesaj) 18:14, 10 Ekim 2012 (UTC)
Çok fazla değişiklik yapmadan ufak değişikliklerle [1]. Önemli özelliği sayfa kodlarında maddelerin yanyana değil, liste olarak bulunması. --Sadrettinmesaj 09:21, 17 Ekim 2012 (UTC)
  • Son verilen örneğin şimdikinden farkı (kullanışlılık açısından) farkı ne? İlk verilen örnek daha iyi. Empi-ileti 15:40, 17 Ekim 2012 (UTC)
Sayfa kodlarında farklılık var. Maddeler liste şeklinde sıralanmış, bu şablonu değiştirirken kolaylık sağlıyor. Açıkçası Kumul'a katılıyorum. Çok fazla aç-kapa kullanışlılığı düşürüyor. Son olarak üçüncü bir değişiklik daha yaptım. Deneme-yanılma ilerliyoruz bakalım. Sadrettinmesaj 16:11, 17 Ekim 2012 (UTC)

Madde İncele Şablonu[kaynağı değiştir]

{{İncele_madde|DENEME 1}} yazdığımızda;

sonucu çıkacak.

Maddelerin incelenmesi için böyle bir şablon oluşturdum. Kullanılması için oylamaya sunuyorum..--Aguzer (mesaj) 16:20, 8 Ekim 2012 (UTC)

Destek Destek *Aguzer

Bu konuda görüş yok mu ? :) Aguzer

Bu işi yapacak inceleyeci de gerekiyor. İnceleme için vakit ayırmak, ilgilenmek gerekiyor. Ayrıca inceleme talep eden kişinin beklentisi nedir tam olarak, hangi alanlarda görüş istiyor. Bunu da bilmek lazım.
Bu iş için standartlar belli aslında, meta-inceleme şeklinde şu kıstaslar dikkate alınabilir,
  • Sayfadaki metnin ve dosyaların öncelikle lisans kontrolü.
  • Anlatım ve anlam bozluklukları
  • Yazım ve dilbilgisi hataları
  • Sayfa yapısının Viki biçemine uygunluğu (başlık sırası, bilgi kutusu, kategorilendirme, şablonlar, dış bağlantılar gibi.)
  • Bağlantıların doğru sayfalara gidip gitmediği
  • Uygun resimlerin seçilmesi. (Örneğin Katie Melua maddesinde önce Türkçe sonra İngilizce maddede bilgi kutusundaki resimlere bakalım. Türkçe maddedeki resim daha net ama ilgisiz. İngilizce maddedeki resim içerik olarak daha uygun, çünkü bu bir müzisyen maddesi.)
  • Kaynakça gösteriminde cite şablonları kullanılması tercih edilir.
  • Dış bağlantıların mümkün olduğunca doğrudan ilgili olması. Şu soruyu sormalıyım? Bu bağlantıdaki site bana ne bilgi sağlıyor? Mesela yerleşim maddelerinde genellikle haber siteleri eklenir. Haber ve Bilgi farklıdır. İsteyen Vikihaber'e katkı yapabilir.
Aklıma ilk gelenleri yazdım, bu soruları sorarak inceleme işini kendimiz de yapabiliriz. Sadrettin (mesaj) 10:52, 9 Ekim 2012 (UTC)
Bu şablonda ki amacım bu kadar detay üzerine değildi. Ayrıca devriyeler, hizmetliler inceleme yapabilir. Örneğin bir madde üzerinde olumsuz etiketlerin çok olduğu görülürse şu şekilde yapılabilir;


Buda işleri daha kolay hale getirir ve madde deki görüntü kirliliği önlenir. Ayrıca bu verdiğiniz örnekte ki sorularla inceleme yapabiliriz ama bu kullanıcı içinde değil, Vikipedi için bir zorunluluk. Doğru bilgiyi Vikipedi sunmak zorunda, kullanıcı da güvenerek kullanmalı fazla incelemeye gerek duymamalı.--Aguzer (mesaj) 10:59, 9 Ekim 2012 (UTC)

İletişim kazası olmuş o zaman. İnceleme denince akla ilk madde inceleme geliyor:)
Maddelerdeki etiket enflasyonu için {{Çoklu sorun}} şablonunu oluşturmuştum bir süre önce. Henüz çalışmıyor ama, yakında hazır olur. İngilizce vikiden uyarlama bir şablon.--Sadrettin (mesaj) 12:59, 9 Ekim 2012 (UTC)

Oluşturmuş olduğum daha göze hitap ediyor, Sizin yapmış olduğunuz gayet kaliteli ancak karmaşık bir görüntüye sahip. Daha da geliştirirseniz benimki "Kim vurduya gider.." :)).--Aguzer (mesaj) 15:40, 9 Ekim 2012 (UTC)

Normalde {{Düzenle}} şablonumuz (genelde "yeni")maddelerin incelenip vikipedi standartlarına getirilmesi için mevcut fakat madde içeriği ile ilgili bir talepte bulunulmuyor. O bakımdan yararlı olabilir. Fakat mesela biri bu şablonu maddeye ekledi, sonra gelen inceledi ve şablonu sildi, daha sonra gelen yeniden bu şablonu kendi görüşüne bağlı olarak ekleyebilecek. Yani bu şablonun durması için hangi kriterleri barındırması gerekiyor maddenin? öteki türlü hepimizin bildiği gibi hiçbir madde tam anlamıyla incelenmiş değildir şu anda, öyleki bu şablonun maddelerde herzaman durması gerekir. Kumul (mesaj) 18:34, 9 Ekim 2012 (UTC)
"Wikify" diye bir düzenleme var İngilizce'de. Vikileştirmek gibi. Yeni maddelerde viki biçemi gerekiyor genelde. Düzenle şablonununun eklenmesi veya çıkarılmasında rahatız. Viki biçeminin ne olduğu çok açık çünkü. Ama Aguzer'in örneğini verdiği kaydadeğerlik, taraflılık, kaynaksızlık gibi etiketler içerikle ilgili. İçerikle ilgili sorunlar için sadece içerikte sorun var düzeltilsin diyemiyoruz. Taraflılık gibi özel şablonları kullanmak gerekiyor. Hatta bu içerik şablonlarını maddeye ekledikten sonra, tartışma sayfasına gerekçe yazmak da gerekiyor.
Aguzer, bu farklı şablonlar ayrıca kategorilendirmeyi de yapıyor. Oluşturduğun şablon kategorilendirmeyi yapmadığı için tam olarak kullanışlı değil. Kategorilendirme önemli. Sadrettin (mesaj) 20:03, 9 Ekim 2012 (UTC)

Karşı Karşı "İnceleme" çok çok genel bir ifade. Neyi, hangi amaçla, kimler tarafından vb. sorulara cevap vermek gerekiyor. Onlarca, hatta belki yüzlerce inceleme yapılıyor şu anda. Her biri ayrı özelliklere sahip. Bunların bir kısmı bir şablonla belirtiliyor (Bilgi Kutusu veya resim ihtiyacı, Biçem sorunları, tarafsızlık, kaynaksızlık, madde birleştirme vb.), bir kısmı başka bir süreç gerektiriyor(SAS'a çıkarma, kaydadeğerlik, içerik incelemeleri vb.), bazıları ise bir şablon ve bir süreç içeriyor(SAS'a çıkarma, telif sorunları vb.). Amaç sorunları dışında kimler tarafından yapılacağı da ayrı bir konu. Hizmetliler için silme talepleri olduğu gibi devriyeler için incelemeler de olabilir. Bu yüzden herşeyi bir tek şablonda ifade etmek mümkün değil. Bir şablon neyi amaçladığını net şekilde ortaya koyabilmeli ve tamamen somut bir amacı olmalı. Sargonileti 09:54, 10 Ekim 2012 (UTC)

Maddeler içerisinde ki uygun şablonlar zaten; "içeriğin düzenlenmesi ya da kaynaklandırılması ya da kaydadeğerlik standartlarını sağlaması ..." vb. şekilde yönlendiriyor. Böyle bir incele şablonunun bilgi karmaşası doğuracağını düşünüyorum. Duruma uygun eklenen şablonlar dururken, tek düze sadece "inceleme" önerisi sunan bir şablonu şahsen ben kullanmam. Bunu her maddeye koymak gerekecek çünkü incelemek çok geniş bir kavram her madde için bir neden bulunabilir; "İmla kurallarına uyulmamış", "Cümle sonuna 3 nokta koyulmuş", "İsim takısı kullanılmış" gibi. Bu tür ince işleri de zaten şablonlamak yerine bizler hallediyoruz. Geri kalanları içinde uygun şablonlar zaten elimizin altında, ekliyoruz. Bu nedenle gerekli bir şablon olduğu görüşünde değilim.. --Garbino Merhaba 10:34, 10 Ekim 2012 (UTC)
  • Şablonun direkt olarak eklenmesini söylemedim zaten, Garbino. Yukarıda da belirttiğim gibi bir çok sorunun olduğu maddeye bu şablonu eklemek için yapmıştım. Bir çok sorunun olduğu maddeye eklendiği zamanda "Talep Nedeni: ...." kısmına hangi etiketlerin olduğunu yazarız. Zaten şablonda "sayfa geçmişinden başlayabilirsiniz" diyor. Oradan da önceki şablonlar görünür zaten. Demem o ki, Bir çok sorunu olan maddeye bu şablonu ekleriz, talep nedeninde belirtiriz, inceleyecek olan kişide şablonun verdiği bilgiye göre hareket eder. Yani bir kaç sorunu olan madde için değil, bir çok sorunu olan madde için görüntü kirliliğini azaltır bence.. Saygılar..--Aguzer (mesaj) 12:42, 10 Ekim 2012 (UTC)
  • Şablonların hangi kodlarla kategori oluşturması gerektiğini bilmediğim için, proje sayfasına kategori ekledim. Yani kategori sorununu çözdüm. Ancak şablonların eklenmiş olduğu sayfaları kategorize etmek için gerekli bilgisi olan lütfen proje sayfasında gerekli değişikliği yapsın. Bu şablonun kullanılması için de taban sorun sayısını 4 olarak belirledim. Fikirlerinizi sunun lütfen..--Aguzer (mesaj) 20:41, 10 Ekim 2012 (UTC)
{{Madde bakım kutusu}} ve Kategori:Bakım gerektiren maddeler kategorilerine bakar mısınız? İnceleme derken neyi ve hangi kategorileri kastediyorsunuz? Sargonileti 09:19, 11 Ekim 2012 (UTC)
  • Onları biliyorum, niyetim açık zaten. 4 ve üzeri sorun olan maddeleri etiketlemek ve kategorilendirmek. "Çok Sorunlu Maddeler" için...--Aguzer (mesaj) 09:21, 11 Ekim 2012 (UTC)
  • Şablona "Etiketler:" parametresi eklenmiştir. Şablonun tartışma sayfasında kullanılma biçimi gösterilmiştir.--Aguzer (mesaj) 12:03, 11 Ekim 2012 (UTC)
Bu şablonun kullanım alanı 3 ya da 4 uyarı şablonu barındıran maddeler olacaksa eğer, görüntü kirliliğinin önüne geçmesi ve "ciddi sorunlu bir maddenin varolduğu ve incelenmesi gerektiği" görüşüyle koyulabileceğini düşünüyorum. Ancak, dediğim gibi 3 ya da 4 uyarı şablonu barındıran maddelerde kullanımı uygun olur ki sizde bunu söylüyorsunuz zaten.. --Garbino Merhaba 12:26, 11 Ekim 2012 (UTC)
  • Kategori:Vikipedi inşaat kategorisinde ve bunun alt kategorilerinde bir çok inceleme ve düzenlemeye ilişkin şablon var. Bu yeni şablon dört ya da daha fazla şablon var ise onların yerine geçsin ve görüntü kirliliği önlensin diye öneriliyor. Öncelikle varolan şablonların yerine genel bir şablon ve genel bir kategori konmasının bu işi kolaylaştıracağını değil zorlaştıracağını düşünüyorum. Diğer kategorilerin hepsini ayrı bir yerde görebiliyorsunuz, bu kategori çok genel bir tanıma sahip. Yararı olacağını düşünmüyorum. Görüntü kirliliği için ise önerim bu tarz bakım şablonlarının maddenin içinde değil de tartışma sayfasında kullanılması. --Mskyrider ileti 12:38, 11 Ekim 2012 (UTC)
  • Bence zora sokmaz, evet genel bir şablon ancak 4 ve üzeri sorun olanları ayrıca kategorilemek hiç bir sıkıntı oluşturmaz bence. Doğru sil, düzenle, kaynaksız gibi şablonlar ve bunlar için kategori ve şablonlar var ama bir çok sorunun olduğu maddeleri de ayrıca değerlendirmek gerekir ki buda onların kategorize edilmesini gerektirir..--Aguzer (mesaj) 12:41, 11 Ekim 2012 (UTC)
  • Yeterince "tartışma" yapıldığını düşünüyorum ve Oylamaya sunuyorum..--Aguzer (mesaj) 13:58, 11 Ekim 2012 (UTC)

Destekleyenler[kaynağı değiştir]

Karşı[kaynağı değiştir]

  1. Bence de yeterince tartışıldı ve karşı argümanların hiçbirine ikna edici cevap verilemedi. Sargonileti 14:18, 11 Ekim 2012 (UTC)
    Yorum Yorum Hımm.. :), Şablonun aslında yeterince açık olduğunu ve yeterince net anlatıldığı kanaatindeyim. İyi Çalışmalar..--Aguzer (mesaj) 14:22, 11 Ekim 2012 (UTC)
  2. İlk etapta zaten karşı çıkmış, ikincisinde eğer görüntü kirliliğini gidericekse olabilir diye düşünmüştüm ancak, Mskyrider'in açıklamasından sonra bir yararı olmayacağı kanısındayım.. Oyum olumsuz olsa da, çözüm bulmaya yönelik çalışman için tebrik ederim. --Garbino Merhaba 14:37, 11 Ekim 2012 (UTC)

Geliştirme[kaynağı değiştir]

Son Olarak Açıklamam :

Gördüğünüz gibi hiç güzel değil ve bunları bir şablonda birleştirsekte fazla bir şey değişmez.

  • Zaten her şablon için kategori var diyoruz. Ancak yukarıda örnek vermiş olduğum sayfa diğerlerinden biraz daha özel ilgiye gereksinim duymuyor mu ? duyuyor. Öyleyse bunları bulmak için ayrıca kategorize etmek ve sayfanın görünüşünü bozmucak ve ne olduğunu anlatacak bir şablon gerekmez mi ?, gerekir. Şimdi böyle görünse ve kategorize olsa ne görüntü olarak zarar gelir ne de ayrıca kategorize edildiği için sorun olur çünkü bu "Çok sorunlu" olarak aranıyor.
  • "Çok Sorunlu" maddeler için yapılmış bir şablondan bahsediyoruz. Yani zaten özel olarak aranan sayfalardır çok sorunlu olanlar. Bunlarında ayrıca etiketlenmesi ve kategorize edilmesi neyi zora sokar anlamış değilim.. Saygılar..--Aguzer (mesaj) 14:56, 11 Ekim 2012 (UTC)
  • Biraz önce 40 defa "Rastgele madde"ye tıkladım, 2 tane birer şablonlu madde geldiö 38'inde hiç bir şablon yoktu. Kullanıcı sayfasında değil de, maddelerde böyle çok şablonlu örnekler gösterebilir misin? 4 şablonu olan kaç madde vardır merak ediyorum. Eğer binde bir karşılaşılan bir durumsa şurda harcadığımız zamana yazık değil mi? İki tane madde yazardık:) Sargonileti 20:19, 11 Ekim 2012 (UTC)

birkaç aydır ağırlıkla etiketleri yok etme yönünde çalışıyorum. yıllardır etiketli duran ve küçük dokunuşlarla bu etiketlerden kurtulan onlarca maddeyle karşılaştım. etiketlemek ve tasnif güzel ve yararlı işler. ama, birilerinin de bu etiketlerin gerektirdiği işleri yapması gerekiyor. birden fazla etiketli maddelerin birçoğu telifli oluyor, ya da tartışmalı konularda metni beğenmeyenlerin yaptığı çoklu etiketlemelerle karşılaşabiliyoruz. mevcut etiketleme bize yol gösterme açısından yeterli, yeni bir yönlendirmeye ihtiyacımız olduğunu pek sanmıyorum. bize gereken bunları temizlemek yönündeki çalışmalara da ağırlık vermektir. --kibele 07:32, 12 Ekim 2012 (UTC)

  • Viki'ye hangi yükü bindirir bu şablon veya zarar verir ?, Açıklarmısınız..--Aguzer (mesaj) 08:00, 12 Ekim 2012 (UTC)

"en:Template:Multiple issues" derim ve pelerinimi savunarak olay mahalinden uzaklaşırım.--Vito Genovese 09:08, 12 Ekim 2012 (UTC)

{{Türkiye-gazete-taslak}} şablonuna simgeyi ekledim, kullanılabilir başka alanlar varsa sen de ekleyebilirsin. Bu simge İngilizce viki için çok güzel ancak Türkçe vikide "news" yerine "haber" yazarak yeni bir dosya yükleyebilir misin? News yazan ingilzce vikide, Haber yazan Türkçe vikide kullanıır. --Sadrettin (mesaj) 11:19, 12 Ekim 2012 (UTC)
  • Şu an çalışıyorum, "News" yazan şu anda kullandığımız biliyorsun onun kalitesi bozulur diye ".svg" sürümünü yaptım onu yükleyince onu kullanır ingilizce vikipediciler, Haber yazanda bitti aslında yazı tipi deniyorum onuda ".svg" olarak tamamlamak üzereyim, İnşallah biter...--Aguzer (mesaj) 12:37, 12 Ekim 2012 (UTC)

Herkese merhabalar. Şurada bir tartışma var. Görüşünüzü bildiriniz. Teşekkürler... ~--~ Cano58ileti 08:41, 11 Ekim 2012 (UTC)

Ana Sayfa Tasarımı...[kaynağı değiştir]

DİKKAT! BU TARTIŞMA ŞURAYA TAŞINMIŞTIR. YORUMLARINIZI ORADA BELİRTİNİZ. TEŞEKKÜRLER. ~--~ Cano58ileti 08:41, 14 Ekim 2012 (UTC)

Haftanın seçkin maddesi[kaynağı değiştir]

Haftanın seçkin maddesi maddesi yerine Günün seçkin maddesi olayına geçmemizin zamanı gelmiştir diye düşünüyoruum. Aynı şekilde anasayfada neden günün kaliteli maddeleri diye bişi yok?--xrazymesaj 08:30, 14 Ekim 2012 (UTC)

İmkansız.
Haftanın seçkin maddesi sistemini yürütebilmek için, bir vikinin yılda en az 52 yeni SM seçmesi gerekir. Günün seçkin maddesini sistemini yürütebilmek için ise, bu sayı en az 365 olmalıdır.
GSM sistemini yürüten İngilizce Vikipedi'nin yılı geçtim, her ay kaç yeni madde seçtiğini şuradan görebilirsiniz.
HSM sistemini yürüten ve dolayısıyla her ay ortalama 4 yeni madde seçmesi gereken Türkçe Vikipedi'nin SM istatistiklerine ise Şablon:Seçkin madde kayıtları sayfasından ulaşabilirsiniz. 2012 başında güncellenmesi bırakılmış bu sayfanın. Nedenini bilemiyorum.
Dolayısıyla bizim günün seçkin maddesine geçmeyi bırakın, ayın seçkin maddesine gerilememiz gerekiyor idealinde.
Vito Genovese 09:05, 14 Ekim 2012 (UTC)
  • O kadar gerekli bir şeyde değil zaten, Günün resimleri zaten kullanıcının gözünü dolduruyor...--Aguzer (mesaj) 09:13, 14 Ekim 2012 (UTC)
  • İyi güzelde o alt yapı (SM ve KM sayısı - günlük) henüz yok.~--~ Cano58ileti 08:41, 14 Ekim 2012 (UTC)
  • Güncel ve ayrıntılı liste şurada, diyecek söz de bırakmıyor zaten. --yabancım 18:54, 14 Ekim 2012 (UTC)
Bence: Yeteri kadar seçkin maddemiz yok, bu yüzden haftanın seçkin maddesi uygulamasına devam edilmeli. Tarihte bugün ve günün resmi bölümlerinin ana sayfa için daha önemli olduklarını düşünüyorum. Haftalık seçkin madde konulması da yeterli. -- Türkischer Junge 12:35, 15 Ekim 2012 (UTC)

Teknik[kaynağı değiştir]

Teknisyenlik başvurusu[kaynağı değiştir]

Kullanıcı:Krenair[kaynağı değiştir]

Krenair, İngiliz bir kullanıcı ve ağırlıklı olarak MediaWiki üzerine çalışıyor. Aynı zamanda Wikimedia'nın yazılım yönüyle ilgilenen Bugzilla gönüllülerinden de biri. Türkçe viki projelerinin son birkaç Bugzilla isteğini gerçekleştiren de bizzat kendisiydi.

Bütün bunların yanı sıra olağanüstü bir yardımseverlik huyu var ki sormayın gitsin :) Sorun kalmayana kadar yakanıza yapışıp bırakmıyor sağolsun.

Dün gece ProveIt'teki bir sorunu çözmek için geçici teknisyenlik verdim kendisine ve benim hayatta çözemeyeceğim sorunu hemen hallediverdi doğal olarak.

Teknisyenliğinin kalıcı olmasının Vikipedi'ye mutlak yarar sağlayacağı düşüncesindeyim. Yine 7 gün sürecek bir adaylığı değerlendirmenize sunuyorum.

Vito Genovese 16:15, 27 Eylül 2012 (UTC)

  • Destek Destek viki kardeşliği adına.. böyle yetkin bir kullanıcıyı türkçe vikipedide görmek güzel. --kibele 20:58, 28 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek Vito'nun olumlu görüşlerine istinaden.--Myrat ileti 19:50, 30 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek--anerka'ya söyleyin 19:56, 30 Eylül 2012 (UTC)
  • Destek Destek Sadrettin (mesaj) 09:17, 1 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek - Kumul (mesaj) 10:40, 1 Ekim 2012 (UTC)
  • Destek Destek Sargonileti 07:06, 3 Ekim 2012 (UTC)
Kullanıcının teknisyenliği konusunda fikir birliği sağlanmıştır.--Vito Genovese 17:24, 4 Ekim 2012 (UTC)

Merhabalar, Ağustos ayından beri VP:HIZBİL adında bir küçük araç var ve bu araç ayarlar menüsünden herkesin kullanımına açık durumda. Ancak bu aracın güvenilirliği konusunda endişelerim var. Örneğin bu script gezinilen kullanıcının adını "tparis" adlı toolserver kullanıcısına gönderiyor. Bu tarz bir istek "profilime kaç kişi bakmış" için çok güzel bir veri. İstek yapan kullanıcının adı da gidiyor mu emin değilim. Eğer öyleyse çok iyi bir "profilime kim bakmış" verisi gönderiliyor. Javascript bilgisi olan arkadaşlar bu aracın kodlarını "gizlilik" anlamında inceleyebilirler mi? --joseph msj 19:41, 28 Eylül 2012 (UTC)

Tam tersi. Veriyi göndermiyor, alıyoruz. Değişiklik sayısı bilgisini çekiyoruz yani. Gönderdiğimiz bilgi, manuel olarak kendimizi aratıp değişiklik sayımıza baktığımızda verdiğimiz bilgiden daha fazla değil. Kaldı ki sunucu Wikimedia Deutschland'ın. Dış kaynaklara veri aktarımı zaten söz konusu değil.
Vito Genovese 20:35, 28 Eylül 2012 (UTC)

şu şablondaki sorun neden kaynaklanıyor acaba? --— heddagabler 19:48, 30 Eylül 2012 (UTC)

  • Geçici olarak çözüldü bende. Böyle sayfalarda doğrudan {{Dolaşım}} şablonunu kullanabiliriz. --joseph msj 20:02, 30 Eylül 2012 (UTC)
  • g · t · d kısmının en solda olması gerekiyor. mu? --— heddagabler 20:15, 30 Eylül 2012 (UTC)
İkinci satıra align="left" yazılınca olması gerekir, fakat {{Dolaşım}} kullanmak daha mantıklı değil mi? Kumul (mesaj) 20:20, 30 Eylül 2012 (UTC)
{{Dolçub}}'ta şablonlar birleştirilirken güncelleme eksik kalmış. Değişiklik yapıldığında düzelecektir. Sadrettin (mesaj) 20:22, 30 Eylül 2012 (UTC)
Ben d ile S harfi arasındaki boşluğu kastettiniz sanmıştım. --joseph msj 20:25, 30 Eylül 2012 (UTC)
Daha önce aynı amacı güden 3-4 farklı şablon vardı. Bunları birleştirdik ve sadece {{dolçub}} kaldı. Bu şablon 100 binden fazla sayfada kullanılıyor. Televizyonunuzun ayarları ile oynamayınız, sorun yayından :) --Sadrettin (mesaj) 14:32, 1 Ekim 2012 (UTC)
Sorun çözülmüş; notunu da ben düşmüş olayım.--Vito Genovese 21:49, 30 Eylül 2012 (UTC)

Ana sayfadaki resimler (seçkin resim hariç)[kaynağı değiştir]

Hepinizin bildiği üzere neredeyse tüm metin içerikli internet sitelerinde resimler kullanıcıyı ilgili makaleye götürüyor. Bu nedenle resimleri resim dosyasına değil; ilgili seçkin maddeye, günün maddelerine ve günün olaylarına bağlasak daha uygun ve kullanıcı dostu olur diye düşünüyorum. Görüşler?--Abuk SABUK msj 15:16, 2 Ekim 2012 (UTC)

  • Aynı fikirde olmakla birlikte çoğu zaman günün maddesi olan maddenin commons'a yüklü resmi olmadığı için alakasız ikonlar kullanılmasını ben hiç anlamıyorum. illa ki orada bir fotoğraf/resim olmak zorunda mı? bence değil. görsellik güzel bir şeydir ama alakasız fotoğraflar/ikonlar eklemek doğru değil. Ayrıca "tarihte bugün" kısmındaki resim, neye hangi olara ait olduğu pek anlaşılmıyor. tamam koyu yazılana ait ama bunu anlamak ilkin zor. bunun için de koyu yazılanın yanına (resimde) gibi bir ifade düşülebilir.

1187 - Selahaddin Eyyubi, Kudüs'ü zaptederek 88 yıllık Haçlı işgaline son verdi.

  • yerine

1187 - Selahaddin Eyyubi (resimde), Kudüs'ü zaptederek 88 yıllık Haçlı işgaline son verdi.

  • kullanılabilir. her neyse demem o ki, link olaratk verilmesi güzel tabisi. --— heddagabler 15:53, 2 Ekim 2012 (UTC)
  • Saptırdın konuyu, bizim teklif güme gitti :p Bazı sitelerde "Selahattin (küçük resim)" yazıldığını gördüm ama hem koyu yazıp hem de not düşmeye gerek yok gibi.--Abuk SABUK msj 22:11, 2 Ekim 2012 (UTC)
Bu konudaki tüm önerileri ve bu mesajımdan sonra yeni öneriler yazılırsa da peşinen desteklediğimi kabul edin lütfen. Bu konuyu da netleştirdikten sonra madde yazmaya devam. :) Sadrettin (mesaj) 14:36, 3 Ekim 2012 (UTC)

Bugün pratik menu'ye bişeyler oldu. Chrome'da artık hiç çalışmaz oldu. "Sayfa" menüsünde çalışan javascript çalışmıyor herhalde. Sayfa geçmişine bakamıyorum. Firefox'ta bazen çalışıyor. Opera'ya baktım çalışıyor görünüyor. Ee, ama ayda bir browser değiştiremem ki. Beni gıcık etti yani.. Sargonileti 11:23, 12 Ekim 2012 (UTC)

  • Bu arada editörün yukardaki düğmeleri de Chrome ve Opera'da görünmüyor, Firefox'ta görünüyor. Opera iyi olabilirdi, ama editörü kullanamayınca ondan da vazgeçeceğiz. Bu soruna kalıcı bir çözüm bulunamaz mı acaba? Sargonileti 11:33, 12 Ekim 2012 (UTC)
  • Aynı sorun bende de var. Adres çubuğunda bir kalkan var ve "Bu sayfada güvenli olmayan içerik var" uyarısı veriyor. Ona her sayfa açtığında "yinede izin ver" demezsen, sayfa geçmişi ve kullanıcı ile ilgili bilgilere erişemiyorsun. Geçen gün bir forumda gördüğüm işlemi yaptım; o gece düzeldi ancak, ertesi gün yine aynı uyarıyı vermeye devam etti. --Garbino Merhaba 11:42, 12 Ekim 2012 (UTC)
    Bende kalkan sorunu olmuyor sanırım o local ayarlarla ilgilidir. Chrome'da şimdi sayfa menüsü çalışıyor, editör menüsü de eskisi gibi birkaç deneme yapınca çalışır oldu. Sanırım birileri üzerinde çalışıyor. Sargonileti 11:52, 12 Ekim 2012 (UTC)
SKT ve HS bölümü uzun zamandır çalışmıyor zaten. Kayıtlar, geçmiş, taşı, izle, gibi basit bağlantılar ise çalışıyor, yani "sayfa" ve "kullanıcı" menülerini görebiliyorum. --Sadrettin (mesaj) 14:39, 12 Ekim 2012 (UTC)
SKT ve HS Twinkle'ın sekmeleri; Pratik Menü'nün değil. Pratik Menü'nün iki sekmesi vardır: K (Kullanıcı'nın kısaltması) ve S (Sayfa'nın kısaltması). S, her yerde çıkar. K, kullanıcı ve kullanıcı mesaj sayfalarında çıkar. Pratik Menünün ne derdi olduğuna bakayım ilk fırsatta. Yemini suyunu veren benim zira. Belki genel MediaWiki güncellemelerinden birine takılmıştır Twinkle 1.0'da olduğu gibi.
SKT ve HS de ben Twinkle 2.0'ı "sunulabilir" hale getirmeye vakit bulduğumda düzelecek. Yepyeni bir görünüm ve işlevle tabii.
Vito Genovese 14:46, 12 Ekim 2012 (UTC)

Deneme tahtası süzgeci[kaynağı değiştir]

Deneme tahtasındaki şablonun çıkarılmaması için bir süzgeç oluşturdum. Süzgeç, şablon çıkarıldığında önce bir uyarı mesajı gösteriyor, şablon hâlâ sayfada yok ise ikinci kaydetmeye izin veriyor. Yani şablonu ikinci denemede sayfadan çıkarmak mümkün. Bu süzgeç 30'dan az değişiklik yapmış ve tüm IP kullanıcıları için geçerli. Duyurmuş olayım. --Sadrettin (mesaj) 14:23, 12 Ekim 2012 (UTC)

Uyarı mesajı özelliğini deneme tahtasının amacını aştığını düşünerek iptal ettim. Şu an sadece şablon çıkarıldığında etiketleme yapılıyor. Amaç üzüm yemek, bağcıyla işimiz yok. :) --Sadrettinmesaj 08:44, 18 Ekim 2012 (UTC)

Arayüz metni çevirileri[kaynağı değiştir]

Mediawiki'ye yeni çeviriler gelmiş. Mesela her sayfada sol taraftaki kutuda "sayfa bilgisi" bağlantısı eklenmiş. Yeni mesajınız var kutucuğuna kaç kullanıcıdan mesaj geldiği bilgisi eklenmiş. Bu gibi birçok çeviri için [2] sayfasında yardım edebilirsiniz. --Sadrettin mesaj 19:04, 25 Ekim 2012 (UTC)

Bu site Vikipedi'den bağımsız olduğu için ayrıca üye olmak, e-posta adresinizi onaylamak ve çevirmenlik isteğinde bulunmak gerekiyor. Kayıt olduktan sonra basit olarak translatewiki:Special:FirstSteps sayfasındaki adımları takip etmek yeterli. Sadrettin mesaj 21:35, 25 Ekim 2012 (UTC)
Biraz el attım. Bilgilendirme için teşekkürler...--msj 13:08, 26 Ekim 2012 (UTC)
Eline sağlık. --Sadrettin mesaj 07:31, 28 Ekim 2012 (UTC)

Belgeleme şablonu[kaynağı değiştir]

  • GÖBL ve bağlı şablonları hazırlarken Belgeleme şablonunun İngilizcesinin iyice geliştirilmiş olduğunu ( Varolmayan belgelendirmelerde oluştur gibi ) fark ettim. Türkçe Vikipedi'ye taşıyıp, Türkçeleştirsem sorun olur mu? ( Bir de bu var tabi Türkçeleştirmem gereken ) --msj 13:08, 26 Ekim 2012 (UTC)
Ne sorun olacak, çevir istersen. Sadece bazı sayfalarda farklı kullanımlar var. gibi. Bunlara dikkat etsen yeterli. --Sadrettin mesaj 07:29, 28 Ekim 2012 (UTC)

Bu sayfada Vikipedi yazılımının bazı kısımlarını kendi istek ve gereksinimlerinize göre ayarlayabilirsiniz. (Nasıl ?)
Soru işaretinden önce boşluk olmıcak.—BetSegBüyürun baanim? 08:04, 29 Ekim 2012 (UTC)

Metni değiştirdim. --Sadrettin mesaj 09:21, 29 Ekim 2012 (UTC)
Teşekkürler!—BetSegBüyürun baanim? 09:33, 29 Ekim 2012 (UTC)

Politika[kaynağı değiştir]

İlginize[kaynağı değiştir]

Merak ettim, bir İngilizce seçkin maddeyi Türkçe'ye çevirmek için ne kadar zaman gerekiyor? Mesela, ben bir maddeyi 12 gün çevirdim, çok yavaş zannediyorum. Abdullais4u (mesaj) 11:05, 27 Eylül 2012 (UTC)

Ohaa, 20 saat. O kadar hızlı olsaydım. Abdullais4u (mesaj) 12:28, 27 Eylül 2012 (UTC)
Kendinizi verirseniz ve konu ilgi alanınız ise ortalama uzunlukta bir madde iki-üç günde biter. Çevirdiğiniz madde için de sanırsam 5 gün ideal bir süre :) Çevirmekle de bitmiyor malesef, önem teşkil eden kırmızı iç bağlantıların vikiye kazandırılması gerekiyor. Bu da maddenin kendisinden daha çok vakit alabilir. --Anylai 00:28, 30 Eylül 2012 (UTC)
  • İsterseniz bir yılda çevirin maddeyi. Kimse size bir şey demez :) Empi-ileti 11:19, 30 Eylül 2012 (UTC)

Kategori adlarında ikililik[kaynağı değiştir]

Örnek: Kategori:Konularına göre yıllar

  • Yıllar-a göre...
  • Yıllar-ına göre...
  • Ülkeler-e göre...
  • Ülkeler-ine göre...

Bu durumdakiler için ne yapılmalı? -- esc2003 (mesaj) 12:03, 27 Eylül 2012 (UTC)

Emsal karar var. -ine'ler -e'ye taşınabilir direkt.
Vito Genovese 12:10, 27 Eylül 2012 (UTC)

Kaynaklar hakkında her şey[kaynağı değiştir]

Yakamoz'un "Cite web'de problem var" demesiyle başlayan kaynak gösterme şablonları revizyonum, an itibarıyla sunumu yapılabilir bir düzeye gelmiş durumda. Dolayısıyla size yenilikler hakkında bilgi vermek isterim.

Bu süreçte Kategori_tartışma:Kaynak_gösterme_şablonları sayfasını bir koordinasyon panosu olarak kullandım, kendim çaldım kendim oynadım ama derli toplu bir bilgi sağlayacak bir platform oluşturdum sanırım.

Öncelikle temellerden başlayalım:

"Cite x" adıyla anılan şablon serisi, ilk zamanlardan bu yana Vikipedimizde kullanılıyor; ancak uzun süredir bu şablonlar ve kullandıkları parametreler konusunda büyük bir karmaşa hakimdi. Bazı şablonlar yarı Türkçe yarı İngilizce halde uyarlanmıştı (onlarda da |yazarlink= gibi ilginç parametreler vardı). Bu şablonlar, doğal olarak en.wiki'den çeviri amacıyla getirilen maddelerdeki kaynakları işleyemediği için, bir de tamamen İngilizce ikinci bir sürüm getirilmişti. Koordinasyon panosundan da görebileceğiniz üzere, 4 tane "cite web" şablonu vardı ve tam bir curcuna söz konusuydu.

Öncelikle tüm bu şablonların güncel sürümlerinin temel aldığı Şablon:Kaynak/iç uyarlandı yan şablonlarıyla birlikte. Sonrasında ise 11 adet "cite x" şablonu "x kaynağı" adıyla uyarlandı. En önemlisi de, bu uyarlamada şablon düzenlemeleri hem İngilizce hem de Türkçe parametreleri kabul edecek şekilde düzenlendi. Dolayısıyla |title= da yazsanız, |başlık= da yazsanız kabul ediyor şablonlar.

Şablonların parametreleri standartlaştırıldı elbette; ancak eski parametrelerin tamamı da korundu. |authorlink= her ne kadar |yazarbağı= haline gelmiş olsa da, |yazarlink= de kabul ediliyor halen.

Tüm eski ve çevrilmemiş parametreleri, bot operatörlerimizin yardımıyla zamanla çevireceğiz. Sonrasında rutin bir işlem olarak bu İngilizce -> Türkçe dönüştürmelerini de rutin olarak gerçekleştiririz. Kumul, botuyla şablonların parametrelerine dokunmadan adlarını Türkçeleştirdi ilk etapta. Daha sonraki işlemler yeri geldikçe gerçekleştirilecek.

Bu 11 şablon ve Template:Citation'ın Türkçesi olan Şablon:Kaynak, en çok kullanılan şablonlar ama elbette hepsi bu kadar değil. Panomdaki ikincil önem ve üçüncül önem bölümlerinden ek bilgi alabilirsiniz diğer şablonlar hakkında. Bunları zaman içinde vakit buldukça uyarlayacağım; ancak Eylül ayında kaynaklar adına ne yaptıysam 2-3 günde yaptığım ve zaman sıkıntısı çektiğim için, şimdilik birincil önemdeki şablonlar ile uygulamamızı başlatmamızda sakınca yok. Ben onları vakit buldukça düzelteceğim dediğim gibi.

Hazırladığım tüm şablonlar için belgeleme sayfalarını da hazırladım eksiksiz bir biçimde. İşin aslan payını bunlar aldı zaten. Gördüğünüz üzere destan gibi hepsi :)

Ayrıca iki de betiğimiz var kaynak gösterme işlemleri için. Birincisinin adı kaynak yardımcısı. Kolay kaynak eklemeye yarayan bu betiğin varsayılan küçük araç olması için bir teklif vermiş bulunuyorum. Vikipedi:Köy çeşmesi (teklifler)#Kaynak yardımcısı'nın varsayılan hale gelmesi sayfasından ulaşabilirsiniz. Bu betik, kolaylıkla kaynak gösterme şablonu eklemeyi sağlıyor.

İkinci betiğimiz ise, benim "muhteşem" diye nitelendirmekten çekinmediğim bir betik. Adı ProveIt. GeorgiaTech tarafından geliştirilen bu betik, sayfadaki tüm kaynakları algılıyor, türüne farklı bir biçimde görüntülüyor, düzenlemeye olanak sağlıyor ve yine yeni kaynak ekliyor. Bu betiği Tercihler → Küçük araçlar'dan seçebilirsiniz.

Parametrelerin bot operatörleri tarafından Türkçeleştirilmesi tamamlanana dek, ProveIt'in kaynakları düzenlemesi sırasında ufak sorunlar yaşanabilir. İngilizce parametreleri görmeyecektir çünkü.

Kaynak yardımcısı teklifimde de dediğim gibi, bunların kaynaklar açısından olması gereken noktanın çok gerisinde olan Vikipedi'nin o noktaya ulaşması açısından çok büyük bir yararının olacağını düşünüyorum.

Vikipedi için hayırlı olmasını dilerim.

Vito Genovese 14:08, 27 Eylül 2012 (UTC)

requests for comment Beşli açıklama konusu[kaynağı değiştir]

Konu devam etmiyor.burdaki tartışma konusuna ne oldu?Hiçbir engel kaldırılmadı ve yaptırım uygulanmadı.Sorunun ne zaman çözülecceğini biri söyleyebilir mi? Kid Physicist (mesaj) 20:24, 29 Eylül 2012 (UTC)

  • Normal bir tartışma bile köy çeşmesinde 1 aydan fazla süre kalırken böylesi önemli bir konu 19 gün sonra arşivlenerek köy çeşmesinin tozlu raflarına kaldırıldı. (bkz: gözden gizlemek) Kimse neden arşivlendi diye sormadı, neden beşli açıklamaya imza atan bir isim tarafından arşivlendi diye hiç sormadı. Belki bir vikipedist bu sayfanın neden tartışmalar sürerken arşivlendiğini (bkz. el çabukluğu) sorar diye linkte belirttiğiniz sayfaya "sayfanın arşivlendiği" bilgisini girdim sadece. --joseph msj 19:26, 30 Eylül 2012 (UTC)

"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak" son derece yaygın ve bulaşıcı bir hastalık. Bu nedenle bir "verem savaş dispanseri" disipliniyle çalışarak bu hastalığın da köküne kıran getirmek boynumuzun borcudur. Uygunsuz yerlerde nem algısı sakıncalı; önüne geçmek lazım. Sondan başa gideyim:

Köy çeşmesinin bölümleri, aylık olarak arşivlenir. Köy çeşmesini sıkça arşivleyen ben, tartışması devam eden konuları kesintiye uğratmamak adına son beş 5 gün içinde yorum yapılmış konuları arşivlemem. Bahsi geçen konudaki son yorum 23 Temmuz günü gelmiş, sayfa da 3 Ağustos günü arşivlenmiştir. Bu ve şu gibi aşikar şeyleri görebilmek için biraz iyi niyet yeter.

Onun dışında üstümde yer alan mesajlarda kullanılan "muhtıra" sözcüğü kullanımlarını "açıklama" olarak düzelttiğimi; bu kişisel saldırıda bir daha bulunanın uyarısız engelleneceğini de not düşmek isterim. Kimse sonra "Haçan ben duymadum!" demesin. Eleştiriyle kişisel saldırı bir sanılmasın; kişisel saldırıdan sonra ihlaller kaldırılınca "Sansür uygulanıyor", ısrar edenler engellenince "İtiraz edenler engelleniyor", politikalar uygulanınca "Hani o politikanın fikir birliği?" masallarına sığınılmasın; masal klasmanında "Kırmızı başlıklı kız"'dan şaşılmasın.

Ayrıca ortada sorun yok ki çözülsün? Sorun vardı ve çözüldü zaten. Dolayısıyla yaptırım niye olsun ve engel niye kaldırılsın? Derdi Vikipedi olan kullanıcılarımız arı gibi çalışmaya devam ediyor başından beri; anlık sinirle kalkıp sonra geri yerlerine oturanlar da kaldıkları yerlerden güzel katkılarına devam ediyorlar. Derdi Vikipedi olmayanlar ise boykot yapıyor, grev yapıyor, proje bırakıyor. Diyecek bir şey yok bunlara elbette. Gittikleri yerde mutlu olsunlar.

Diğer yandan ise Ağustos ayında Vikipedi'de 100 ve üzerinde değişiklik yapan kayıtlı kullanıcı sayısı tarihimizdeki en yüksek 3. rakama ulaştı. Bunu biliyor muydunuz peki? 5 ve üzerinde değişiklik yapan kullanıcı sayısı ise, Sürüm Kontrolü sonrası dönemin en yüksek rakamına ulaştı. Trollüğün ve başına buyrukluğun yarattığı bezginlikle projeye ara verenler, birer birer geri dönüş yapıyor. Yeni kullanıcılar kazanıyoruz aynı şekilde günden güne. En kısa sürede halledip duyuracağım bir yenilik sonrasında da yeni kullanıcıları kazanma adına çığır açacak gelişmeler yaşayacağız.

Demek neymiş? Kullanıcılar ısırılmadığı, bir kişiyle sırf hizmetli olduğu için didişilmediği, kişiler kendilerini "muhalif" olarak tanımlamadığı müddetçe gayet güzel bir çalışma ortamı olabiliyormuş.

Bunları söylüyorum tabii de; bir yandan da engel metninde yaptığım süresiz engelin "idam fermanı" olmadığı, sadece belli bir süre koşuluna göre değil, tavır, zihniyet ve iyi niyet koşuluna göre hareket edileceği vurgusunu bir daha yapayım. Muhtelif bir süre geçtiğinde, çok şaşıracağınız ve sevineceğiniz şeyler gördüğünüzde, Vikipedi'nin çehresi baştan aşağıya değiştiğinde ve süresiz engel almış bu ya da başka kullanıcılar geri dönmeye başladığında, bir zamanlar Vikipedi'nin can damarlarından bazılarını hunharca kestiğimizi düşünmüş olmanıza bizzat kendiniz şaşıracaksınız. Elbette o zaman da kabuslarından "Kibeleeeğğğ" diye uyanan takıntılı kuklacılar olacak; o zaman da kendi çapında troller olacak; olmayacak diyebilir mi insan? Diyemez elbette. Ancak Vikipedi'nin ileriye gitmesinin önünde de kimse duramayacak.

Vito Genovese 23:15, 30 Eylül 2012 (UTC)

Elbette o zaman da kabuslarından "Kibeleeeğğğ" diye uyanan takıntılı kuklacılar olacak

Abi bu iyiydi? Lütfen kusuruma bakmayın Kibele. Çok güldüğüm ve hoşuma gittiği için burada ayrıca üzerine düşerek belirtmek istedim. Saygılarımla. --inc.еle. vposta 19:11, 3 Ekim 2012 (UTC)

Sadece geçmişten bazı anımsatmalar amacıyla..[kaynağı değiştir]

Sadece ansiklopedi yazmak için burada değiliz. Başka neler için buradayız?

İnternet başında harcadığımız kısıtlı vaktimizde keyif alırken faydalı olabilmek için buradayız. Farklı insanlar, farklı görüşler, farklı kültürler tanımak için buradayız. Değişikliklere boyun eğen olmak yerine, değişiklik yapabilen olmak için buradayız. ‘’Bir elin nesi var, iki elin sesi var’’ diyenleri doğrulamak için buradayız. Adını bilmediğimiz, yüzünü görmediğimiz, sesini duymadığımız kişilerle iş birliği, yardımlaşma ve ekip çalışması yapabilerek ‘’İnsanlar konuşa konuşa, hayvanlar koklaşa koklaşa.’’ diyenleri doğrulamak için buradayız. Ansiklopedi yazma işini sadece matbaaların değil, güzel paylaşımlar yapabilen insanların da becerebileceğini göstermek için buradayız. İkna edebilmek, ikna olabilmek gibi erdemleri kazanabilmek için buradayız. Ya da bu erdemlere zaten sahip olduğumuzu gösterebilmek için buradayız. Yabancı dilimizi geliştirmek için buradayız. Dil bilgimizi düzeltmek için buradayız. Güzel dilimizin güzelliğini göstermek için buradayız. Kitaplık rafları arasında dolaşmadan bilginin parmak ucumuzda olduğunu göstermek için buradayız. Vikipedi’ye yapılan bağışların Vikipedi’ye yapılan katkıların çokluğu nispetinde arttığını bildiğimiz için buradayız. Bu bağışların televizyon bile görmemiş çocuklara İnternet götürebileceğini bildiğimiz için buradayız. Okul arkadaşlığı, komşuluk, akrabalık, iş arkadaşlığı dışında çoğu kimsenin sahip olmadığı bir Vikiarkadaşlığı kavramına sahip olduğumuz için buradayız. Bin karakterli bir metnin çevirisi karşılığında elli dolar kazanabileceğimizi bildiğimiz halde, hiçbir maddi çıkar beklemeden yaptığımız otuz bin karakterli çevirinin birilerine yardımcı olduğunu görmekten duyduğumuz mutluluğu elli dolara değişemediğimiz için buradayız. Tüm bu yukarıdakileri bilen ve böyle düşünen insanlar burada olduğu için buradayız. Ve burada mutlu olduğumuz için buradayız. Sadece ansiklopedi yazmak için burada değiliz.

Vikipedi Görgü Kuralları:

Kişisel saldırı yasaktır (VP:KSY): Tartışmalarda ve eleştirilerde soğukkanlı kal, karşındakini incitmemeye dikkat et. Eleştirmenin bir çok yolu vardır; en az acı veren yolu seç.

İyiliğe inan (VP:İNOV): Daima karşındakinin bilgili bir insan olduğuna ve onun bilgisini Vikipedi'ye aktarmak istediğine inan. Ufak bir azınlığın haricinde burdaki insanların hedefi aynı seninki gibi Vikipedi'yi büyütüp güzelleştirmektir. Sana ilk bakışta saçma gelen bir şey için belki başka birisinin mantıklı sebebleri olabilir. Sebebini açıklamadan değişiklikleri tekrar silmek de saygısızlıktır. Yapılan değişikliğe niye anlam veremediğini o kullanıcının tartışma sayfasında açıkla. Cana yakın ol: Cana yakınlık ve iyimserlik uzmanlığın bir kanıtıdır. Bilgi alış-verişini ve yaratıcılığı mümkün kılan, iyimserliktir. Eğer okuduğun bir şeyi beğendiysen, bunu açıkca belirt. Güzel bir şey söylemek fazla zahmetli bir şey değildir ama motivasyona etkisi çok büyüktür. Sana yöneltilmiş soruları yanıtsız bırakmamak da iyimserliğe dahildir.

Yardımcı ol: Yeni kullanıcıları sıcak bir hoşgeldin ile karşıla. Onlara, karman çorman Vikipedi ormanında kaybolmamaları için yardım elini uzat ve onlara yol göster. Sana yöneltilmiş yazılara cevap ver ve sana yardım edildiyse teşekkür et. Boşa giden iletişim kurma çabaları, çok üzücüdür. Sakin ol: Herkesin ara sıra kötü bir günü olur ve o gün fitili normalinden daha kısa olabilir - derin bir nefes al ve rahatla. O zaman stresin azalır, fazla kırılgan olmazsın ve daha doğru davranırsın.

Hepimiz gönüllü olarak buradayız: Hiç kimse burada verdiği emek için para almıyor. Eğer birisinden bir şey istiyorsan, ona rica et; ama isteklerinin derhal yerine getirilmesini beklemeye hakkın yok! Belki o kişi o an Viki-mola yapıyordur?! Hepimiz Vikipedi'nin bir parçasıyız - Sen kendin yazarsın ve bir şeyler yapabilirsin. CESUR OL !. Eğer başkaları senin yaptıklarını beğenmezse, tartışma sayfalarında ya anlaşıp bir yolunu bulursunuz ya da yaptıklarını geri alırsın.

Birebir görüş: Karşındaki kişi ile birebir bağlantı kurmaya çalış. Eğer yaptığından emin değilsen, böylece, Değiştirme Savaşı (değişiklik savaşları)na dönüşebilecek bir anlaşmazlığı daha barışçı bir şekilde çözebilirsin.

Herkesin gözü önünde kavga etme: İki kişi ulu-orta kavga edince herkes tarafından ayıplanabilirsin arkadaşlar da buna üzülür ve bundan yıpranır. Bu sorunun çözümü için de el verişli değidir, çünkü hiçbirimiz herkesin gözü önünde haksız çıkıp yüzümüzü karartmak istemeyiz! O yüzden böyle durumlarda e-posta, Vikipedi:Chat, ya da gizliliği koruyacak herhangi bir başka iletişim yolunu kullan.

Affet ve unut: Uzun zamandır Vikipedi'de çalışan herkes eninde sonunda en az bir defa birisiyle mücadeleye girişmiştir. Küsmek ve darılmak böyle anlarda tabii ki normaldir ama "kindar" olma: Hakaretleri unutmasını bil, kendin de daima özür dilemeye açık ol ve anlaşmazlıkları uygun bir zaman sonra bitir. Belki de olay senin anladığın gibi değildir, belki de her şey sadece bir yanlış anlamanın sonucudur.

NOT: Herkesçe bilinen bağlantıları vermeye gerek duymadım. 78.179.137.229 19:59, 4 Ekim 2012 (UTC)

Hayırdır bunca zaman sonra? Aşka mı geldin?
Vito Genovese 05:54, 5 Ekim 2012 (UTC)
Senin aşkından dirilmiş Vito bebeğim. 193.140.194.208 09:46, 28 Kasım 2012 (UTC)
Too long, didn't read --— heddagabler 13:25, 5 Ekim 2012 (UTC)
buraya bakmanı öneririm hedda :D—BetSegBüyürun baanim? 10:31, 13 Ekim 2012 (UTC)
Çerçevelemek lazım bunu. Arşivlenip gitmesin. --Sadrettin mesaj 15:27, 1 Kasım 2012 (UTC)

Orta ve Doğu Avrupa vikipedistler buluşması hakkında...[kaynağı değiştir]

Kesin katılımcı listesi şu sayfada görebileceğiniz üzere belli oldu. Gidiş biletim de ayarlanma aşamasında olduğundan kesin olarak orada olacağımı söyleyebilirim. Buluşmaya 1 hafta kalmışken Wikimedia yetkililerine birinci ağızdan ulaştırmamı istediğiniz şeyler var mıdır? Sormak istedim. Ayrıca dönüşte orada yapılanlar ve konuşulan konular hakkında topluluğu bilgilendireceğim...--вяí¢αи76ileti 10:27, 5 Ekim 2012 (UTC)

Hayırlı yolculuklar şimdiden. --— heddagabler 13:26, 5 Ekim 2012 (UTC)
Ha Nazif, boş durmamış o da gidiyor ^_^ --— heddagabler 13:26, 5 Ekim 2012 (UTC)
  • Sorun filan yok şimdilik Sabrican. Güle güle git, güle güle gel.--inc.еle. vposta 05:31, 6 Ekim 2012 (UTC)
  • Hayırlı yolculuklar, başarılar. AZADagaOgLU 20:02, 7 Ekim 2012 (UTC)

Wikipedia için mavi kapak toplamak[kaynağı değiştir]

Merhaba, aklıma bir fikir geldi. Wikipedia için mavi kapak toplayalım. Elde edilen geliri öğrencilere karşılıklı burs gibi kullandırarak en.wikideki seçkin maddelerin tamamını çevirttirelim.--Alperen (mesaj) 19:18, 7 Ekim 2012 (UTC)

Evden çörek-börek yapalım, mahalli pazarlarda satalım, üniversite hocalarına makale sipariş edelim. --Makedon (mesaj) 19:56, 7 Ekim 2012 (UTC) Kermes de iyi fikir. Ben birkaç hocayla temas kurdum "İlgi alanınızla ilgili örneğin şu maddeleri çevirebilir misiniz?" diye, bir sonuç alamadım.--Alperen (mesaj) 20:33, 7 Ekim 2012 (UTC)

  • Değerli arkadaşlar, Vikipedi bir işletme değildir. Şunları şöyle, bunları böyle çalıştıralım diye düşünüp kafa yoracağınıza, bu işlere vakit ve efor sarfedeceğinize, elinizden geldiği kadar doğrudan katkıda bulunursanız, sanırım daha iyi olacaktır. Zaten Vikipedi'nin asli amacı da budur. Ama illa börek yapacaksanız, haberimiz olsun. AZADagaOgLU 12:32, 9 Ekim 2012 (UTC)
Vikipedi'nin işletme olduğunu kimse iddia etmedi. Vakıf projelerinde kullanmak üzere bu tip işler yapılmaz mı? Ben kendi emeğimle 10 tane seçkin maddeyi yeterli sürede açamam, siz de açamazsınız, ama 100.000 lira toplayabilirsek birkaç organizasyonda parayı 1000 tane maddenin çevrilmesi için kullanırız, belki de yabancı dil okuyan dar gelirli öğrencilere ciddi anlamda gelir kaynağı olur. Burada bir ticari işletme mantığı göremiyorum. Yardım konseri vs. de olabilir. Ben Vikipedi'de katkı yapış şeklim konusunda kimseden tavsiye istemiyorum, kusura bakmayın. Ha, elimden geldiği kadar doğrudan katkıda bulunduğum zaman aldığım tepkileri de biliyorum zaten. --Alperen (mesaj) 16:06, 9 Ekim 2012 (UTC)

Yapmayın yahu, bütün bunlar şaka değil miydi :) Arada sırada şaka da yapılmaz mı yani :) --Makedon (mesaj) 16:53, 9 Ekim 2012 (UTC)

Hahahha :D -- esc2003 (mesaj) 17:03, 9 Ekim 2012 (UTC)
  • Haydi çocuklar, okula. Önce okulunuzu bitirin. Azadagaoglu (mesaj) 17:13, 9 Ekim 2012 (UTC)
Alperen'in önerisi gayet normal, burada bu projenin neden olmayacağı gibi bir tartışma yapılması yerine (espri de olsa) böyle yorumlar gelmesi üzücü. Kumul (mesaj) 17:52, 9 Ekim 2012 (UTC)
Özgür içerik derneği gibi bir isim altında örgütlenebilirsek, kermes, kapak veya kağıt toplama, yardım konseri gibi birsürü etkinlik düşünülebilir. Şeffaf bir bütçeyle bu paralar örneğin yardıma muhtaç yabancı dil öğrencilerine karşılıklı olarak kullandırılabilir. Yarışmalar da yapılabilir. İki yönlü faydası var +tanıtım faydası var.--Alperen (mesaj) 18:21, 9 Ekim 2012 (UTC)

Viki'de kabuledilir tek çalışma tarzı gönüllü çalışma tarzıdır. Bunun dışına çıkarak, emek ya da emek ürünü satın alamayız. Böylece bu yöndeki öneriler ancak şaka sayılabilir. Diye düşünmüştüm. --Makedon (mesaj) 18:31, 9 Ekim 2012 (UTC)

Katılmıyorum, ilerde Vikipedi Vakfı'nın geliri faiz veya diğer yoluyla arttırıldığında her projeye belirli bütçeler ayrılabilir. Mesela tr.wiki'ye kaliteli içeriğin çevirisi için 200.000 USD bağışlanırsa biz bu parayı harcamayacak mıyız? Ya da bunu biz örgütlenip sağladığımızda içerik özgür kaldığı ve çevirmenlerden feragatname alındığı sürece amaca uygunlukta bir sapma var mı? Bence pek yok. Vakıf ilkeleri arasında "asla para olmayacak" diye bir temel ilke yok sanırım.--Alperen (mesaj) 18:37, 9 Ekim 2012 (UTC)

Neden hep çeviri düşünüyoruz diye sormak geldi bu arada içimden. Neden kendi üretkenliğimize dayanmak istemiyoruz. İnternette Türkçe kaynak (birkaç alan dışında) oldukça sınırlı, kabul ediyorum. Ama oldukça bol ing. kaynak var. İng. Wiki dışında da, demek istedim. --Makedon (mesaj) 19:03, 9 Ekim 2012 (UTC)

Taslakta neden taslak, çeviride neden çeviri, uzunda neden uzun, kısada neden kısa diye sorarsak ömür de geçmiyor, Vikipedistlik de geçmiyor derim ben de. Vikipedi'yi geliştirmenin rasyonel yollarını neden diye sorguladığımızda biraz felsefeye dalmış oluyoruz. Çeviri yaptığımızda bariz bir şekilde ekonomi yapmış oluyoruz çünkü. Ortada müthiş bir insan gücü tarafından oluşturulmuş bir sistemi aktarmak var, aynı maliyeti baştan göze almak var. Ben öteki türlüsüne karşı değilim ki zaten.--Alperen (mesaj) 19:09, 9 Ekim 2012 (UTC)

Soru kişisel bir soru değildi Alperen. Fakat, buna "ekonomi" de denir ya, daha doğru bir şekilde, en hafifinden "hazıra konmacılık" denir, esasen bu "ekonomicilik"le taklitçilikten, kopyacılıktan öteye gidilemez. Ayrıca o "müthiş insan gücü"nün ortaya koyduğu her şeyin çok da iyi sayılmayacağını düşünmek için nedenlerim var. --Makedon (mesaj) 19:19, 9 Ekim 2012 (UTC)

Taslak madde kolaycılık, çeviri madde hazırcılık, uzun madde hammallık, kısa madde beleşçilik... Böyle gider. Bu olumsuz yüklemelerle sadece heves kırılır. Ben diyim. Bu arada çok uzun zamandır Vikipedi topluluğunu karıştıran, olumsuz düşünmeye iten, umut kıran bir kullanıcı olduğum hep söylendi durdu. Şimdi bi sorgulayın isterseniz... Acaba?--Alperen (mesaj) 19:25, 9 Ekim 2012 (UTC)
  • Vakfın ilkelerine ters olmayan bir öneri. Bazı bazı yerel kuruluşlar buna benzer projeler yapıyorlar. Üstelik Wikimedia İsrail "karikatür yarışması" bile yapmıştı. Karikatürün de bir yararı yok Vikipedi'ye. Ama neden diye sorduğum zaman şu yanıtı almıştım: Reklamlar!. Empi-ileti 11:52, 13 Ekim 2012 (UTC)
Arkadaşlar 10 milyon Amerikan dolarından fazlasının Wikimedia hareketine nasıl yarar sağlayacağı tartışlıyor :)) Demem o ki bu paradan 200.000 USD'yi kendimize aktarabilsek, 400.000 TL civarında parayla ortalama 100 lira maliyetle 4000 maddeyi dilimize aktarabiliriz. Bi fikir sadece hani "hazıra konmacılık", "yağmacılık", "Vakıf parasını boşa harcamacılık" değil.--Alperen (mesaj) 17:11, 16 Ekim 2012 (UTC)
  • Şöyle bir iPhone ödüllü yarışma düzenlesek, 50 SM çevirtsek, tercüme edenlerden birine bu ödülü versek gerçekten hoş olur. VP:10000 içinden 500 madde seçilir, her isteyen birini alır, çevirir. Tabii özgür ansiklopedi ruhunu engellememek, rekabet yüzünden işbirliğini öldürmemek de gerekli... Beş deneyimli kullanıcıdan oluşacak ve kriterleri önceden açıklanacak bir katkı yarışması yapsak cidden hoş olurdu. Daha evvelden de yapmıştık sanki? Ödül olarak Wikipedia tişörtü vb. ayarlayabiliriz, vakıfla görüşmüştüm, istersek gönderirler. Yalnız "para verip madde çevirtelim" fikrine tamamen karşıyım, mantıklı bir düşünce ama temel taşlarımıza aykırı, gönüllülüğe uygun olmayan bir yaklaşım.--Khutuckmsj 17:41, 16 Ekim 2012 (UTC)
Khutuck, yarışma fikri de daha önce geçmişti, iPhone çok iyi fikir. Şu an ondan daha popüler bi nesne yok sanırım :) 1000'den fazla maddenin bu vesiyleyle çevrildiğini düşünsenize :D Bu arada çeviriyi ücretle yaptırmaktan ziyade üniversite öğrencilerine kullandırılan bir "karşılıklı burs" gibi düzenlersek (translation scholarship) toplumsal faydası iki yönlü hale gelir.--Alperen (mesaj) 18:04, 16 Ekim 2012 (UTC)

İgbo ya da İbo[kaynağı değiştir]

Bu halkın eski adı İbo, şimdiki adı ise İgbo. İbo yazımı ayrıca Türkçede İbrahim şahıs adının kısaltmasıdır ve karışıklık yaratır. O yüzden İgbo yazımı daha uygundur. --Kmoksy (mesaj) 10:37, 9 Ekim 2012 (UTC)

Türkiye Gazeteleri[kaynağı değiştir]

Türkiye Gazetelerini belirtirken kullanmak üzere bir resim oluşturdum, Vikipedi'nin kullanımına sunuyorum.--Aguzer (mesaj) 13:31, 11 Ekim 2012 (UTC)

  • neden "news"? --— heddagabler 12:30, 12 Ekim 2012 (UTC)

Haber yazan sürümünü hazırladım yüklücem birazdan..--Aguzer (mesaj) 12:42, 12 Ekim 2012 (UTC)

İngilizce Viki'nin kullanması için ".png" formatlı olan ve burada daha önce göstermiş olduğum resmi ".svg" formatına ÇEVİRDİM, HABER yazanı da ".svg" formatında HAZIRLADIM. ".png" ile ".svg" arasında ki farkı biliyoruz zaten. Hayırlı olsun..--Aguzer (mesaj) 13:06, 12 Ekim 2012 (UTC)

  • Teşekkür ederim..--Aguzer (mesaj) 08:33, 14 Ekim 2012 (UTC)

Örnek Gösterim[kaynağı değiştir]

Yazım Hataları[kaynağı değiştir]

Yazım hataları için olan resmi değiştirdim. ".jpg" kalitesizdi, ".svg" sürümü oluşturdum, şablon'a ekledim.--Aguzer (mesaj) 11:12, 14 Ekim 2012 (UTC)

Örnek Gösterim[kaynağı değiştir]

3 ŞABLON 3 İKON[kaynağı değiştir]

Aşağıda ki 3 şablonu açtım, kullanabilirsiniz.

Şu ikonlarda oluşturdum dergiyi şablona ekledim.--Aguzer (mesaj) 14:09, 14 Ekim 2012 (UTC)

Kullanıcı hedef[kaynağı değiştir]

{{Kullanıcı hedef}} adında hoş bir şablon oluşturdum. "Hedefe ihtiyacım var" diyen Vikipedistler kullanıcı sayfalarına ekleyebilir. :) --Sadrettin (mesaj) 20:05, 11 Ekim 2012 (UTC)

Upcoming software changes - please report any problems[kaynağı değiştir]

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it)

All Wikimedia wikis - including this one - will soon be upgraded with new and possibly disruptive code. This process starts today and finishes on October 24 (see the upgrade schedule & code details).

Please watch for problems with:

  • revision diffs
  • templates
  • CSS and JavaScript pages (like user scripts)
  • bots
  • PDF export
  • images, video, and sound, especially scaling sizes
  • the CologneBlue skin

If you notice any problems, please report problems at our defect tracker site. You can test for possible problems at test2.wikipedia.org and mediawiki.org, which have already been updated.

Thanks! With your help we can find problems fast and get them fixed faster.

Sumana Harihareswara, Wikimedia Foundation Engineering Community Manager (talk) 03:16, 16 Ekim 2012 (UTC)

P.S.: For the regular, smaller MediaWiki updates every two weeks, please watch this schedule.

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Bunu çevirebilecek olan yok mu ?--Aguzer (mesaj) 07:36, 16 Ekim 2012 (UTC)

Yorum Şablonu[kaynağı değiştir]

Kullanılan ikon

{{Aşağıyukarı}} Şablonunu yorumlarda kullanmak üzere sunuyorum, Kullanılsın mı ? kullanılmasın mı ?. Ayrıca şablonda kullandığım ikon sağ da gördüğünüzdür. O resme tıklayın ve hangi sürümünün kullanılması gerektiğini de lütfen belirtin. --Aguzer (mesaj) 07:56, 16 Ekim 2012 (UTC)


Yorum[kaynağı değiştir]


Ayrıca bkz[kaynağı değiştir]

  1. {{Ekonomik-krizler-taslak}}
  2. {{Enerji-krizi-taslak}}
  3. {{Politik-kriz-taslak}} Şablonlarını da kullanabilirsiniz...--Aguzer (mesaj) 09:45, 17 Ekim 2012 (UTC)

Türkiye Bayrağı[kaynağı değiştir]

Türkiye bayrağının yeni sürümünü oluşturdum. Yeni sürümde ki fark ise " AY ". Yani Ay bundan önceki sürümlerde tek bir obje olarak değildi. İki dairenin yan yana getirilmesiyle Hilal şekli meydana getirilmişti. Buda dosyanın geliştirilirken ışık, gölge, renk tonu gibi ayarlamalarda bozukluk oluşturuyordu, çünkü bayrak zeminine bir değişiklik yaptığınızda hemen hilalin yanında ki kırmızı renkli daire çıkıyor. Sadece hilal şeklinde oluşturarak bu sorunu çözdüm, Hayırlı olsun. Türkiye maddesine de ekledim..--Aguzer (mesaj) 12:27, 30 Ekim 2012 (UTC)

Aynı sebeplerden K.K.T.C. içinde yaptım ve ekledim.--Aguzer (mesaj) 13:16, 30 Ekim 2012 (UTC)

Arada ki farkı anlamak için bir ışıklandırma testi yaptım. Bundan daha iyi anlaşılır. Onların yaptığına ışık tuttuğumuzda Hilal şekli için kullandıkları daire ortaya çıkıyor. Ancak kendi yaptığıma tuttuğumuzda temiz. Benim sürümüm geliştirmeye açık. Onların ki değil.--Aguzer (mesaj) 12:20, 31 Ekim 2012 (UTC)
  • sanırım aradaki farklardan birisi de kullanılan kırmızının tonu. Pantone 186 C kullanılmış diğer bayrakta. Yenisindeki kırmızı tonu farklı.--Mskyrider ileti 12:26, 31 Ekim 2012 (UTC)

Osmanlı İslam Sancağında da aynı düzenlemeyi yaptım.--Aguzer (mesaj) 12:40, 31 Ekim 2012 (UTC)

Bence bu düzenleme olmamalı. Çünkü kanunda iki daireden soz ediliyor.—BetSegBüyürun baanim? 13:04, 31 Ekim 2012 (UTC)
Kanunda G Emsali sadece zaruri olarak standart hale getirilmiş. Hilal şekli ölçüye uymak kaydıyla yapıalbilir herhangi bir şekilde.--Aguzer (mesaj) 13:21, 31 Ekim 2012 (UTC)
Direkt hilal koymadan, dairelerle yaptıysan sorun yok.—BetSegBüyürun baanim? 10:41, 3 Kasım 2012 (UTC)

Fundraising localization: volunteers from outside the USA needed[kaynağı değiştir]

Please translate for your local community

Hello All,

The Wikimedia Foundation's Fundraising team have begun our 'User Experience' project, with the goal of understanding the donation experience in different countries outside the USA and enhancing the localization of our donation pages. I am searching for volunteers to spend 30 minutes on a Skype chat with me, reviewing their own country's donation pages. It will be done on a 'usability' format (I will ask you to read the text and go through the donation flow) and will be asking your feedback in the meanwhile.

The only pre-requisite is for the volunteer to actually live in the country and to have access to at least one donation method that we offer for that country (mainly credit/debit card, but also real-time banking like IDEAL, E-wallets, etc...) so we can do a live test and see if the donation goes through. All volunteers will be reimbursed of the donations that eventually succeed (and they will be low amounts, like 1-2 dollars)

By helping us you are actually helping thousands of people to support our mission of free knowledge across the world. Please sing up and help us with our 'User Experience' project! :) If you are interested (or know of anyone who could be) please email ppena@wikimedia.org. All countries needed (excepting USA)!

Thanks!
Pats Pena
Global Fundraising Operations Manager, Wikimedia Foundation

Sent using Global message delivery, 17:21, 17 Ekim 2012 (UTC)

Arap Baharı[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar İngiliz Vikide bulunan Arab Spring maddesinin bizdeki hali oldukça kısa. Mesela bir kişi tüm maddeyi değilde, her anlayan bir bölüm çevirse bile oradaki uzunluğa kısa zamanda ulaşılır. Önemli bir konu, uzun olması gerekiyor. Umarım çeviren birileri olur. -Seyit mesaj 13:28, 19 Ekim 2012 (UTC)

Bu tür istekler için iş birliği projesini kullanabiliriz. Proje dışı çalışma öbekleri de oluşturulabilir. --Superyetkinileti 13:32, 19 Ekim 2012 (UTC)

Aşağıdaki tartışmaların büyük bölümü ilgi azlığı nedeniyle sonuçlandırılamamaktadır. Topluluğa duyurulur. --Superyetkinileti 15:10, 21 Ekim 2012 (UTC)

Seçkin madde adayları: Balkanlar | Kılkuyruk | İbn-i Haldun | Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi | 2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu | Margaret Thatcher | İnyupikler

Seçkin resim adayları: 8. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Turgut Özal. | Neil Armstrong | İnyupik Kadını | Celsus Kütüphanesi

Seçkin liste adayları: Masters Turnuvası şampiyonları listesi | Eminem diskografisi | Katy Perry diskografisi | Rihanna diskografisi | Simpsonlar oyuncu kadrosu listesi | En İyi Rap/Sung İşbirliği Grammy Ödülü | Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkeler listesi | UEFA Kupa Galipleri Kupası şampiyonları listesi | Almanya'nın zırhlı kruvazörleri listesi | UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası finalleri listesi

Seçkin portal adayları: Portal:Simpsonlar

Portal adayları: Portal:Transseksüel ve cinsiyet çeşitliliği

Kaliteli madde adayları: Man Enters the Cosmos | Mary Martin |Change (Taylor Swift şarkısı) | Red Lipstick | Simpson and Delilah | Hipnoz (albüm) | Hande Yener | Kenwyne Jones | Breathe (Taylor Swift şarkısı) | Kaynayan kurbağa | Patrice Evra | Keep the Faith | SMS Prinz Adalbert | Katy Perry | Hailee Steinfeld | Berlin Muharebesi | Euthyphro ikilemi | Sticky & Sweet Tour (albüm) | Chartres Katedrali

Kaliteli konu adayları:Simpsonlar (1. sezon)

Seçkin madde incelemeleri: Kaykay | Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları

Kaliteli maddelikten ihraç adayları: Karabağ Hanlığı | Erozyon

Seçkin resimlikten ihraç adayları:Plesse kalesinin kulesinin çatısı | Atomic cloud over Hiroshima | Sinekkapan bitkisi | Paris'te Sen Nehri sol kıyısı |Óscar Cardozo | Arapça İfade | Yıldız Büyüklükleri

  • Yeniden hatırlatayım dedim. Kaliteli veya Seçkin madde olmak için bekleyen adaylıklar mevcut, biraz ilgi sonuçlandırılmalarını sağlayacak. Aday gösterilmiş bu maddeler okunup değerlendirmenizi bekliyorlar. --anerka'ya söyleyin 17:26, 26 Ekim 2012 (UTC)

İlhan İrem[kaynağı değiştir]

İlhan İrem sayfasındaki facebook linkinin gerçek olup olmadığını kontrol etmenin bir yolu var mı acaba? Bir de şu var ilgili sitede (maddede ekli değil).--Abuk SABUK msj 22:25, 21 Ekim 2012 (UTC)

Kişisel web sitesi yok gibi, olsaydı mutlaka bir bağlantı eklerdi kişisel sitesine, böyle emin olabilirdik. --taysin (mesaj) 19:57, 24 Ekim 2012 (UTC)

...

Sevgili Abuk SABUK, İlhan İrem’e olan ilginizi ilgiyle izliyoruz… Verdiğiniz link İlhan İrem’in resmi Facebook sayfasıdır. Sayfadan kaldırdığınız(!) İlhan İrem’in resmi Twitter adresinde bu linki görebilirsiniz. Verdiğiniz ikinci link ve sanatçının Vikipedi sayfasının 'Dış Bağlantılar' bölümündeki diğer bütün sayfa ve siteler sanatçının iletişim ağı olan İrembağı tarafından yönetilen ve İlhan İrem tarafından onaylanmış resmi sayfa, site ve portallardır. Bunları biliyorum, çünkü tartışma sayfasında belirttiğim gibi, İrembağı’nın yöneticilerinden biriyim. Işık ve sevgiyle… ESP 85.97.245.217 12:57, 28 Kasım 2012 (UTC)

...

Bayramınız mübarek olsun[kaynağı değiştir]

Tüm Vikipedistlerin Kurban Bayramı'nı kutlarım, nice bayramlara.. İyi vikilemeler sevgiler.. (Birisi) --78.183.34.63 12:45, 25 Ekim 2012 (UTC)

Sayfa İyileştirmesi (Page Curation)[kaynağı değiştir]

  • İngilizce Vikipedi'de sayfa kontrollerini çok kolaylaştıracak olan yeni bir özellik devreye sokuldu: Sayfa İyileştirmesi (Page Curation)! Henüz deneme aşamasında diyebilirim. Ancak arayüz metinlerini diğer dillere çevrilmesini sağlamak için denemelerin bitmesini beklememişler. Türkçe çevirileri bu bağlantıya tıklayarak yapmaya başlayabilirsiniz. Ben metinlerin bir kısmını çevirdim ancak çevirilerimin gözden geçirilirmesinde yarar var. Bu isteğimin nedeni yanlış çevirdiğimi düşündüğümden değil daha iyi metne, daha iyi çeviriye sahip olmamızı istediğimdendir. Tabii yanlışım varsa da düzeltiniz lütfen o da ayrı bir konu .
Özellik hakkında kısa bilgi

"Sayfa İyileştirmesi" olarak çevirdiğim "Page Curation" yeni sayfaların gözden geçirilmesi konusunda bize çok kolaylık sağlayacak. Bizim için büyük bir nimet! Bu büyük nimet iki temel özellik içermekte:

  1. Yeni Sayfalar Beslemesi (bilgilendirme sayfası) ve
  2. İyileştirme Araş Çubuğu (bunu da özel sayfadan bir maddeye girerek deneyebilirsiniz)

Daha fazla bilgiye gerek yok kanımca. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız. :) Empi-ileti 21:17, 26 Ekim 2012 (UTC)

Muhtemelen metaya başvuru yapmak gerekir. Ama İngilizce dışında kullanan başka bir site henüz yok sanırım. --Sadrettin mesaj 16:04, 28 Ekim 2012 (UTC)