Vikipedi:Kaliteli madde adayları/Berlin Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu maddenin "kaliteli madde" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.--RapsarEfendim? 15:41, 23 Mayıs 2013 (UTC)

Berlin Muharebesi[kaynağı değiştir]

Takabeg mesaj sayfama , gömülü metin olarak yer alan alt başlıkların "gereksiz ayrıntı" olarak görülmesi gerektiğini yazmıştır. Bu nedenle madde yeniden KM adaylığına getirildi.--Makedon (mesaj) 20:31, 21 Mart 2013 (UTC)

Geçmiş oylamanın durumu için Bkz.

Destek Destek Evet, öyledir. O yüzden öyle yazdım. KM kriterlerini rahatlıkla karşılıyor.Takabeg ileti 22:00, 21 Mart 2013 (UTC)

Destek Destek --Makedon (mesaj) 22:12, 21 Mart 2013 (UTC)

Karşı Karşı Kaliteli madde kriterilerinden 3. kritere uymuyor. Kriter şöyle diyor: "KM olacak maddenin ideali gereksiz ayrıntıya girmeden konuya odaklı olandır (Bu koşul seçkin maddelerde istenen “kapsamlılık” koşulundan biraz daha farklıdır ve daha kısa maddelere, geniş konuların sade bir tanıtımının yapılabilmesine olanak sağlar)." Halbuki bu madde hem fazlaca ayrıntıya girmiş ve hem fazlaca kapsamlı durumda. Bu yüzden SM adayı yapılması lazım. Madde SM olabilecek düzeyde doğru/kaynaklı, iyi yazılmış ve kapsamlı. Ancak bunun için kırmızı iç bağlarının halledilmesi gerekir. Kırmızı iç bağları gerekli iseler açılmalı, değilse gereksiz iç bağlar kaldırılmalı. Herhangi bir maddede hangi iç bağların gerekli hamgilerinin gereksiz olduğunu anlamak için de Vikipedi:Biçem el kitabı#İç bağlantılar başlığındaki politika esas alınmalı derim. Mukaddimeileti 14:08, 22 Mart 2013 (UTC)

Yorum Yorum Mukaddime'nin ifadesinde karıştırdım. Eğer "gereksiz ayrıntı"ya girildiği için maddenin KM adaylığının düşürülmesi gerektiği ileri sürülüyorsa, bu gereksiz ayrıntıları, cümle cümle belirtildiğinde derhal metinden çıkarabiliriz, bu çok kolay. Yok eğer, ileri derecede ayrıntı verildiği için maddenin SM olması gerektiği ileri sürülüyorsa buna bakmak gerekir. Benim niyetim de o aslında. Madem buraya geldi bu iş, SM yapalım olsun bitsin. Ne diye KM ile yetineceğiz.

Gereksiz ayrıntı değil, ileri derecede ayrıntı var. Bu noktadan sonra maddeyi geriye, KM seviyesine çekmeye çalışmak mümkün değil. Kırmızı bağları halledilerek SM adayı yapılmalı ve bence SM olabilecek düzeyde bir madde. Aslında İBP çalışmasında devreye almıştık bu maddeyi, keşke çıkarmasaydık. Neyse hiç bir şey için geç değil. Mukaddimeileti 11:20, 23 Mart 2013 (UTC)
Ve fakat, eğer bunu SM yapabileceksek, ki pek bir sorun olamazdı bu, neden daha fazlasını istemeyelim, Doğu Cephesi'ni. Tüm Doğu Cephesi'nde eşsiz Vikipedi olmak varken, neden buna kolları sıvamayalım. Takabeg'in dediği gibi -Berlin'le ilgili olarak yazmıştı- Doğu Cephesi'ni "Kitap olarak basıp satalım", elimize öpene. Doğu Cephesi'nde bunu yapabiliriz, yaparım demiyorum. Topluluk'un desteği omuz vermezse tek kişiyi aşar bir konu bu. Kalkışmak da istemiyorum. Şu anda 90 maddede 1,9 mb.ı aşmış bir düzen bu. El atıldığında ne olur, bakarız. Şu an Rusça viki de bile olmayan dört madde var orada. Ama birkaç yıl sonra bunu mutlaka yapacağım. Topluluğun bugün ortaya konacağını ummak istediğim desteği, bunu öne alır. İsterseniz Berlin'i el birliğiyle SM yapalım ama bu iş, bizim vaadimiz olsun, Doğu Cephesi'ne Barbarossa'yla girelim ve bunu yapalım. Topluluk olarak kalkışırsak bunu, emin olunuz yapacağız. --Makedon (mesaj) 19:52, 22 Mart 2013 (UTC)
Herşeyden önce topluluğun işbirliği yapmaktan epey bir haz aldığını düşünüyorum. SM oluşturmak bile epey zaman alıyorken, bir kişinin bir "seçkin konu" oluşturması pek kolay değil. Bu tür çalışmalar kesinlikle ekip çalışması gerektiriyor. Ama bu olanaksız değil. Kendi adıma böyle uzun vadeli ve kapsamlı projelere hep destek veriyorum. Gerçi kimi zaman elimizde patlıyor. Osmanlı İmparatorluğu öyle oldu mesela. Zaten maddenin iskeleti bile belli değilken SM yapmaya kalkışmak bir haftada olacak iş değildi. Altından kalkamadık. Böyle şeyler için birilerinin önce işin esaslarını çizmiş olması, yön belirlemiş olması gerekiyor. Eğer uzun kapsamlı böyle bir çalışma için sen maddelerin iskeletini çıkarır, ana kısımlarını yazarsan, geri kalan kısımlar için İBP'yi devreye sokabiliriz. Bildiğin gibi İBP'de çok değişik konular ele alınıyor, ancak tarih ile ilgili kısımlarda bu tarzda kapsam kazanmış maddeleri öne çıkartmak mümkün. Vikipedi:İş birliği projesi/Kırmızılar bölümünde şu anda 21 madde var ve bunlardan 4 yada 5'i tarih ile ilgili ama biraz dağınık konular. Birileri ön ayak olursa, bunlara bir "seçkin konu" anlayışı çerçevesinde eklemeler yapmak ve düşündüğün tarzda uzun erimli bir projeyi gerçekleştirmek mümkün. Mukaddimeileti 11:20, 23 Mart 2013 (UTC)
Evet, Osmanlı Projesi'ni biraz görmüştüm. Noyder'in alanı sınırlı tutmak gerektiğini yazdığını... Evet Mukaddime, haklısın. Doğu Cephesi gerçekten çok geniş bir alan oluyor. --Makedon (mesaj) 18:20, 23 Mart 2013 (UTC)
  • Çekimser Çekimser Madde üzerinde büyük emek var, bu zaten tartışmasız bir gerçek. Ancak mevcut kırmızı bağlantıların bir kısmının açılmamış olması, bazı yerlerde gerekli iç bağlantıların eklenmemiş olması (bazı ordu grupları gibi) okuyucunun maddeyi tam olarak anlamasını engelliyor diye düşünüyorum. "1. Beyaz Rusya Cephesi" maddesi yok misal, bu cephe hakkında bilgi sahibi olmadan o kısmı tam olarak anlaşılamaz, yahut bazı ordu grubu maddeleri yok, o grupların büyüklükleri görülmeden okur, konuya tam hâkim olamaz diye düşünüyorum (özellikle benim gibi cahiller :).--RapsarEfendim? 11:33, 23 Mart 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Kırmızılar... — Lubunya — 13:43, 2 Mayıs 2013 (UTC)
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.