Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Kasım 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




Milyonlarca Kuştuk..., Türk şarkıcı Candan Erçetin'in yedinci stüdyo albümüdür. 3 Haziran 2013'te Pasaj Müzik etiketiyle yayımlanan albüm; Erçetin'in 2011 yılındaki Aranjman 2011 adlı çalışmasından sonra yayımladığı ilk albümü, 2009 yılındaki Kırık Kalpler Durağında albümünden sonra yayımladığı ilk stüdyo albümüdür. Pop müzik tarzındadır, şarkıcının önceki albümlerinde olduğu gibi Balkan müziği ögelerini taşır. Yapımcılığını Erçetin üstlenmiştir. Stüdyo çalışmaları 12 ayda tamamlanan Milyonlarca Kuştuk..., toplam 15 şarkıdan oluşur. Erçetin, dokuz şarkının sözlerini tek başına yazarak albümde en çok adı geçen söz yazarı olmuştur. Albüm, Zeki Müren'in seslendirdiği "Yaralı Gönlüm" şarkısını ve Nâzım Hikmet'in "Herkes Gibisin" şiirinin Erçetin tarafından bestelenerek seslendirilen hâlini de içerir. Albüme adını veren ve ilk video klip olan "Milyonlarca Kuştuk..." şarkısı, Zümrüd-ü Anka efsanesini konu alarak insan ruhunun dünyevi tuzaklara düşüp yolunu kaybetmesini anlatır. (Devamı...)

(Düzenle)


[[Dosya:|sağ|150px]] Samsun, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1907 yılında Fransa'dan satın alınan dört Durandal sınıfı muhripten biridir. Gemi, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı esnasında Osmanlı donanmasında görev yaptı. Samsun, Trablusgarp Savaşı esnasında Osmanlı filosunun geri kalanı gibi İtalyan deniz gücüyle çatışmaya girmedi. 16 Aralık 1912'de İmroz Deniz Muharebesi'nde yer aldı. Ekim 1914'te Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na girmesine sebep olan Karadeniz Baskını'na katıldı. Savaş boyunca Marmara Denizi'ne giren Müttefik denizaltılarına karşı devriye ve konvoy eskortu, ana filodaki zırhlılara eşlik, İstanbul Boğazı girişinde mayın tarama gibi birçok görevde bulundu. 1918'de enterne edilmiş Rus donanmasını teftiş etti. Cumhuriyet zamanında da donanmada görev yapan muhrip, 1932 yılında hizmet dışı bırakıldı ve 1949 yılında söküldü. (Devamı...)

(Düzenle)


"Christmas Tree", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ilk stüdyo albümü The Fame'de yer alan bir şarkıdır. 16 Aralık 2008'de dijital olarak yayımlanan şarkının yazımını ve yapımcılığını Gaga, Martin Kierszenbaum ve Space Cowboy üstlendiler. Cowboy, şarkıda konuk sanatçı olarak da yer aldı. "Christmas Tree", müzikal olarak dans-pop ve elektropop etkilerine sahip bir Noel şarkısıdır. Klasik Noel şarkısı "Deck the Halls"tan örnekler taşımakta ve giriş bölümünde başka bir Noel şarkısı "The Little Drummer Boy"daki "Rum pum pum pum" sözlerini barındırmaktadır. Şarkı sözlerinde cinsel imalar bulunmaktadır. Şarkı, eleştirmenlerden karışık tepkiler aldı. Bazıları diğer Noel şarkılarına göre daha yaratıcı olduğu ve bireyselliği ön plana çıkardığı için şarkıyı överlerken diğerleri cinsel imalardan dolayı eleştirdikleri şarkının "aile için" olmadığını belirttiler. Yakaladığı satış rakamlarından dolayı şarkı, Ocak 2009'da Canadian Hot 100 listesinde yetmiş dokuzuncu sıraya yerleşti. (Devamı...)

(Düzenle)


Hard Candy, Amerikalı şarkıcı Madonna'nın on birinci stüdyo albümüdür. 19 Nisan 2008'de Warner Bros. tarafından yayımlandı. Albüm sanatçının Warner Bros. etiketiyle yayımlanan son stüdyo albümü oldu ve 25 yıllık kayıt geçmişini noktaladı. Madonna albümün üzerinde çalışmaya 2007'nin ilk aylarında başladı ve Justin Timberlake, Timbaland, Pharrell Williams ve Nate "Danja" Hills ile iş birliğine gitti. Genelinde R&B havası bulunan albüm özünde dans-pop türündedir. Warner Bros. Pet Shop Boys'a albümde Madonna ile çalışmayı teklif etti, daha sonra fikir değiştirerek daveti geri çekti. Madonna, Timberlake'in 2006 yılında çıkan albümü FutureSex/LoveSounds'u dinleyince sanatçıyla iş birliği yapmayı düşündü. Birlikte albüm için birkaç şarkı hazırladılar, fakat bu hazırlıkların temeli Williams'ın demolarıydı. Madonna'nın elinde albüm için yazılmış bazı şarkılar vardı; Timberlake bunları görünce şaşırdı. Bir şarkıyı kaydetmeden önce aralarında yoğun tartışmalar yaptılar. (Devamı...)

(Düzenle)


Erken modern İskoçya’da cadı mahkemeleri, 16. yüzyılın başlarından 18. yüzyılın ortalarına kadar süren, büyücülük suçlarını konu alan yasal kovuşturmalardır. Bu mahkemeler, Erken Modern Avrupa'da yürütülen cadı mahkemelerinin bir parçasıydı. Orta çağın sonlarında büyücülük ile oluşturulan zararlar için mahkemeler yürütüldü, ancak 1563 Büyücülük Yasası'nın geçirilmesiyle hem büyücülük hem de cadılarla iletişime geçilmesi idamla cezalandırılabilecek suçlar hâline geldi. Yeni yasanın yürürlüğe girmesinin ardından yürütülen ilk büyük mahkemeler dizisi, 1589'da başlayan ve Kral VI. James'in hem “mağdur” hem de araştırmacı olarak önemli roller oynadığı Kuzey Berwick cadı mahkemeleriydi. VI. James büyücülükle ilgilenmeye başladı ve 1597'de Daemonologie adlı tezinde cadı avlarını savunan bir metin yayımladı. Ancak sonrasında kuşkuya kapıldı ve şüpheleri giderek arttı. Bunun sonucunda davaları azaltmak için önlemler aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Underneath It All", Gwen Stefani ve Dave Stewart tarafından No Doubt'ın beşinci albümü Rock Steady (2001) için yazılan şarkıdır. Reggae etkisinde olan parçada DJ Lady Saw konuk vokal olarak yer aldı. Parça, eleştirmenler tarafından karışık eleştiriler aldı. "Underneath It All", albümün üçüncü single'ı olarak 2002 yılı ortalarında yayımlandı. Şarkı, No Doubt'ın Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en başarılı single'ı olmasına rağmen; diğer ülkelerde daha düşük başarı gösterdi. 2004 Grammy Ödülleri'nde En İyi Pop Grup Performansı dalında ödül kazandı. Ayrıca, 50 İlk Öpücük (2004) filminde de kullanıldı. Şarkı, Stefani'nin Londra'da sevgilisi Gavin Rossdale'i ziyareti sırasında Stefani ve Stewart tarafından yazıldı. İkili, şarkıyı on dakikada yazmak için geride yaylı örnekleri kullandı. Şarkı, Stefani'nin Rossdale ile ilişkisini anlatmaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


Ray of Light, Amerikalı şarkıcı Madonna'nın yedinci stüdyo albümüdür. 22 Şubat 1998'de Maverick Records tarafından yayımlandı. İlk çocuğu Lourdes'un doğumundan sonra Madonna, yapımcılar Babyface ve Patrick Leonard ile birlikte albümün çalışmalarına başladı. Bu çalışmalardan sonra İngiliz yapımcı William Orbit ile iş birliği yaparak müzik kariyerinde yeni bir sayfa açtı. Dört ayda tamamlanan kayıtlar sırasında Orbit'in Pro Tools düzenlemelerini yaptığı donanımların bozulması sebebiyle, tamir edilmesine kadar olan süreçte kayıtlar ertelenmek zorunda kaldı. Şarkıcının önceki çalışmalarından farklı olarak Ray of Light; tekno, trip hop, drum and bass, ambient, rock ve klasik müzik dahil olmak üzere çeşitli tarzları birleştiren elektronika tarzında bir albümdü. Madonna, şarkılardaki vokallerinde daha geniş ve daha dolgun bir ton kullandı. Kabbala'ya yönelmesi, Hinduizm ve Budizm'i öğrenmesi, bunun yanı sıra günlük Hatha Yoga yapmasının etkisiyle sözlerde ve bestelerde mistik temalar geniş bir yer tuttu. (Devamı...)

(Düzenle)


Nemmersdorf Katliamı veya Nemmersdorf Tecavüzü; 21 Ekim 1944'te, Kızıl Ordu işgali altında olan Doğu Prusya'daki bir Alman köyü Nemmersdorf'ta (günümüzde Mayakovskoye, Rusya) meydana gelen ve günümüzde mevcut olan verilere göre çoğu yaşlı, kadın veya çocuk olan en az 26 insanın öldürüldüğü ve iki kadının tecavüze uğradığı olaylardır. Olayların merkezinde, Wehrmacht ve Sovyet askerleri arasındaki çatışmaların ortasında kalan ve bir sığınaktayken Sovyet askerleri tarafından vurularak öldürülen 13 Nemmersdorflu vardı. Bunun yanında, köyün Kızıl Ordu tarafından ele geçirilmesi sırasında köy halkından olmayan bazı silahsız kişiler ve en az 6 Nemmersdorflu daha öldürüldü. Sivillerin ölümlerinin koşulları hâlâ tam olarak aydınlatılamamıştır ve olayların nasıl gerçekleştiği hakkında kesin bir görüş birliği yoktur, ancak 21. yüzyılda akademisyenlerin büyük çoğunluğu olayların bir Sovyet savaş suçu örneği olduğunu kabul etmektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


"Government Hooker", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın 2011 yılında yayımlanan ve ikinci stüdyo albümü olan Born This Way'den bir şarkıdır. Yapımında ve söz yazımında Gaga'nın yanı sıra Fernando Garibay, Paul Blair ve DJ White Shadow görev aldı. Melodisi daha önceden Shadow ve DJ Snake tarafından yapılmış ve hiç kullanılmamışken Vince Herbert ile birlikte Gaga için parçalar seçerlerken ortaya çıktı. Şarkının kayıtları ise Las Vegas'taki Studio at the Palms'ta yapıldı. "Government Hooker", müzikal açıdan elektronik müziğin trance, post-disko, endüstriyel ve tekno gibi alt tarzlarını birleştiren elektropop türünde bir parçadır. Şarkının sözleri feminizm ve cinsel üstünlük temalarını içerirken, oyuncu Marilyn Monroe ile eski ABD Başkanı John F. Kennedy'nin arasında olduğu düşünülen ilişkinin metaforudur. Born This Way yayımlandıktan sonra eleştirmenler, şarkının müstehcen ve karanlık yapısı ile müzikal kompozisyonunu beğendiler. (Devamı...)

(Düzenle)


The Documentary, Amerikalı rapçi The Game'in ilk stüdyo albümüdür. 18 Ocak 2005'te Interscope Records aracılığıyla yayımlandı. 2001 yılında vurulduktan sonra rap kariyerinin peşinden gitmeye karar veren The Game, Dr. Dre tarafından keşfedildi ve Aftermath Entertainment şirketi ile anlaşma imzaladı. Albümün prodüksiyonu Dr. Dre, Kanye West, Just Blaze, Cool & Dre ve Timbaland tarafından sağlanırken; 50 Cent, Nate Dogg, Eminem, Mary J. Blige, Busta Rhymes ve Faith Evans gibi isimler albümde konuk sanatçı olarak bulundular. The Documentary, yayımlandığı hafta 586.000 kopya sattı ve Billboard 200 listesine bir numaradan giriş yaptı. RIAA albüme Mart 2005'te iki kez platin plak verdi ve albüm, dünya çapında beş milyondan fazla kopya sattı. Müzik eleştirmenleri albümün prodüksiyonunu övdü; ancak bazıları The Game'in önemli müzisyenlerden sık sık bahsetmesini eleştirdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Katrina Kasırgası, Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en yıkıcı ve en ölümcül kasırgalarından biridir. 2005 yılı Atlas Okyanusu kasırga mevsiminin genelde 5., tropik kasırgalar arasında 11. ve Saffir-Simpson Kasırga Ölçeği'ne göre 5. Kategorideki 2. kasırgasıdır. Katrina, 23 Ağustos 2005 günü oluşmaya başladı ve Meksika Körfezi kıyısının orta-kuzeyi boyunca uğradığı yerlerde büyük hasarlara sebep oldu. Kasırganın neden olduğu en büyük can kaybı ve maddi zarar, New Orleans'ta meydana geldi. Set sisteminin başarısız olduğu Louisiana'yı sel bastı. Kasırga, Mississippi kıyısının karşısında ve Alabama'da şiddetini artırdı, öyle ki kasırganın merkezinin hızı saatte 160 km/saat olarak ölçüldü. Katrina, 23 Ağustos 2005'te Bahamalar'ın üzerinde oluşmaya başlamıştır. Sistem Meksika Körfezi'nde şiddetini artırırken Florida'nın güneyini 1. kategoride geçmiş, burada sellere ve ölümlere sebep olmuştur. (Devamı...)

(Düzenle)


"Give It 2 Me", Amerikalı şarkıcı Madonna'nın on birinci stüdyo albümü Hard Candy'de yer alan bir şarkıdır. 24 Haziran 2008'de Warner Bros. Records tarafından albümün ikinci single'ı olarak yayımlandı. Madonna ve Pharrell Williams tarafından bir marş havasında, kendi manifestosu gibi yazılan şarkı dans ve seks hakkında olup Madonna'nın müzik endüstrisindeki otuz yıla yayılan kariyerine bir göndermedir. "Give It 2 Me", müzikal açıdan yüksek tempolu bir dans-pop şarkısıdır ve enstrüman olarak Batı Afrika perküsyonları ile inek çanlarına yer vermektedir. Arka vokalleri Pharrell Williams tarafından seslendirilmiştir. "Give It 2 Me" müzik eleştirmenlerinden çoğunlukla olumlu geri dönüşler aldı ve Madonna'nın Billboard Hot Dance Club Play listesindeki otuz dokuzuncu bir numaralı single'ı oldu. Billboard Hot 100 listesinde yalnızca bir hafta kalabildi ve radyolarda az çalınması nedeniyle elli yedinci sırada yer aldı. Hollanda, İspanya, Macaristan, Türkiye ve Venezuela'da liste başı olan şarkı, birçok ülkede ilk ona girdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Hitmixes, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın 25 Ağustos 2009'da yayımlanan ikinci EP'sidir. Sanatçının 2008'de çıkan ilk albümü The Fame'deki şarkıların remikslerinin yer aldığı albüm sadece Kanada'da yayımlandı. Hitmixes aralarında RedOne ve Space Cowboy'un da yer aldığı birçok müzisyenin remikslerini barındırmakta, albümde 1980'ler etkisi taşıyan house remiksleri de bulunmaktadır. Hitmixes, Calgary Herald ile Blare Magazine'den olumlu eleştiriler aldı ve Canadian Albums Chart listesine sekizinci sıradan giriş yaptı. Lady Gaga ilk albümü The Fame'i 19 Ağustos 2008'de yayımladı ve bu albümden "Just Dance", "Poker Face", "Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)", "LoveGame" ve "Paparazzi" olmak üzere beş single çıktı. "Eh, Eh" Kuzey Amerika'da yayımlanmamıştı ve Hitmixes'da remiksi yer almadı. Diğer dört single'ın hepsi Canadian Hot 100 listesinde ilk 3'te yer aldı. Albüme adını veren parça "The Fame" de remikslenerek EP'ye eklendi. (Devamı...)

(Düzenle)


Tessa Thompson (d. 3 Ekim 1983, Los Angeles), Amerikalı oyuncu, şarkıcı ve şarkı yazarıdır. Çeşitli tiyatro oyunları, diziler, filmler ve video kliplerde yer alan oyuncu, şarkılar yazıp bestelemiştir. Profesyonel oyunculuk hayatına 2002 yılında The Tempest isimli tiyatro oyunuyla adım atan Thompson, bir sene sonra yer aldığı Romeo ve Juliet: Antebellum New Orleans, 1836 oyunundaki rolüyle aynı sene NAACP Tiyatro Ödülü tarafından "En İyi Kadın Oyuncu" ödülüne layık görüldü. Tiyatro kariyeri devam ederken 2005 yılında Cold Case dizisiyle ilk kez kamera karşısına geçti ve ertesi yıl ise When a Stranger Calls filmiyle sinemada da yer almaya başladı. Thompson, Tina Mabry'nin yönettiği 2009 yapımı Mississippi Damned ile Amerikan Siyah Film Festivali tarafından "En İyi Oyuncu" seçilerek sinema alanında ilk ödülünü aldı. Sivil haklar aktivisti Diane Nash'i canlandırdığı Martin Luther King Jr. hakkındaki biyografik film Selma ile ilk büyük çıkışını gerçekleştirdi ve Hamptons Uluslararası Film Festivali'nde "Çıkış Yapan Performans" ödülünü kazandı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Miles Away", Amerikalı şarkıcı Madonna'nın 2008'de yayımlanan on birinci stüdyo albümü Hard Candy'de yer alan bir şarkıdır. Haziran 2008'de Japonya'da tanıtım single'ı olarak yayımlandı ve bir Fuji Television dizisi olan Change'in tema müziği olarak kullanıldı. 17 Ekim 2008'de Warner Bros. Records tarafından albümün üçüncü ve son single'ı olarak yayımlandı. Şarkı, daha sonra şarkıcının 2009 çıkışlı Celebration adlı derleme albümüne de dâhil edildi. Madonna, Justin Timberlake, Timbaland ve Nate "Danja" Hills tarafından yazılan "Miles Away", elektronik bir baladdır. Madonna'ya göre otobiyografik olan şarkı, şarkıcının o zamanki kocası Guy Ritchie'den esinlenmiştir. Sözler, uzak mesafeli ilişkileri ele almaktadır. Genel olarak müzik eleştirmenlerinden olumlu tepkiler alan şarkı; Çek Cumhuriyeti, Hollanda, İspanya, Japonya, Macaristan, Slovakya ve Türkiye'deki listelerde ilk ona girerken pek çok ülkede ilk kırka girmeyi başardı. (Devamı...)

(Düzenle)


The Fame Monster, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın 2008 çıkışlı ilk stüdyo albümü The Fame'in 18 Kasım 2009'da Streamline Records, KonLive Distribution, Cherrytree Records ve Interscope Records tarafından yeniden yayımlanan sürümüdür. İlk olarak, albümde yer alan şarkıların, Gaga'nın The Fame için hazırlanan deluxe versiyonda ek olarak yer alması düşünüldü. Ancak Gaga, yeni bir sürüm yayımlamanın pahalı olması ve şarkıların ilk albümden farklı bir konsepti işlemesi nedenlerinden ötürü, yeni şarkıları başlı başına farklı bir çalışma olarak yayımlamaya karar verdi. Albümün 15 Aralık 2009'da yayımlanan Super Deluxe sürümünde, The Fame albümünün tamamına ve Gaga'nın bir tutam saçına yer verildi. Müzikal anlamda The Fame Monster, 1970 ve 1980'lerdeki disko, glam rock ve synthpop müzik türlerinin yanı sıra endüstriyel ve gotik müzik türlerini barındırdı. Ayrıca birçok pop albümünün etkisi altında kaldı. Albüm, moda defile ve pistlerinden esinlendi. (Devamı...)

(Düzenle)


Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 18 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifaktır. Örgüt üyeleri herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapmaktadır. NATO'nun merkezi, örgütün Kuzey Amerika ve Avrupa'daki 30 üyesinden biri olan Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunmaktadır. 21 ülke NATO'nun "Barış İçin Ortaklık" adlı girişiminde yer alırken 15 ülke kurumlaşmış diyalog programlarına dâhildir. Tüm NATO üyelerinin toplam askerî harcaması, dünyadaki savunma harcamalarının %70'inden fazladır. Üyelerin savunma harcamalarının GSYİH'lerinin %2'si kadar olması gerekmektedir. NATO, Kore Savaşı üye ülkeleri harekete geçirene ve yüksek rütbeli iki Amerikalı komutanın yönlendirmesiyle birleşik bir askerî yapı kurulana kadar siyasi bir ortaklıktan ötesi değildi. Soğuk Savaş süreci, 1955'te kurulan Varşova Paktı'na üye ülkelerle çekişmelere yol açtı. (Devamı...)

(Düzenle)


Çin nehir yunusu (Lipotes vexillifer Çince: 白鱀豚 pinyin: báijì tún), Lipotidae familyasının tek üyesi olan, bazı kaynaklara göre nesli kısmen tükenmiş bir yunus türüdür. Her ne kadar Çin'de "Yangtze'nin Tanrıçası" (长江女神 / 長江女神 chángjiāng nǚshén) adı verilen bu yunus türünü korumak için çaba sarfedildiyse de son yıllarda yunus sayısı oldukça azalmıştır. 2006 yılı sonunda Yangtze nehrinde yapılan yunus araştırması sonucunda bir tane yunus ile bile karşılaşılmayınca soyu kısmen tükenmiş sayılmıştır. Fosil kalıntılarına göre yunusların Büyük Okyanus'tan Yangtze'ye yirmi milyon yıl önce göç ettikleri tahmin edilmektedir. Tatlı suyu yaşam alanı olarak seçtiği bilinen dört yunus türünden biridir. Diğer nehir yunusları olan Ganj ve İndus nehir yunusu Hindistan'da Ganj ve İndus nehirlerinde, La Plata yunusu Güney Amerika'da Río de la Plata'da ve Amazon nehir yunusu da (Boto) Amazon nehirlerinde yaşamlarını sürdürmektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


Litvanya Konseyi (LitvancaLietuvos Taryba, AlmancaLitauischer Staatsrat, LehçeRada Litewska) ya da 11 Temmuz 1918'den sonraki adıyla Litvanya Devlet Konseyi (LitvancaLietuvos Valstybės Taryba), 18-23 Eylül 1917 tarihleri arasında gerçekleşen Vilnius Konferansı'nda seçilen konseydir. Konseyin ilk üyeleri farklı yaş, sosyal statü, meslek ve siyasi ilişkilere sahip yirmi kişiden oluşuyordu. Litvan halkı adına yürütme yetkisi verilen konsey, bağımsız bir Litvanya devleti kurmakla görevlendirildi. 16 Şubat 1918'de konsey üyeleri Litvanya Bağımsızlık Yasası'nı imzaladı ve Litvanya'yı demokratik ilkelere dayanan bağımsız bir devlet olarak ilan etti. 16 Şubat "Litvanya Devlet Restorasyon Günü" (LitvancaLietuvos valstybės atkūrimo dieną) olarak kutlanmaya başlandı. Konsey, 1918 sonbaharına kadar ülkede Alman Ordusu'na bağlı askerî birliklerin bulunmasına rağmen bağımsızlık ilan etmeyi başardı. 1919 baharında konsey üyeleri sayısı yaklaşık iki katına çıktı. Konsey, ilk kez 15 Mayıs 1920'de toplanan Litvanya Kurucu Meclisi etkin oluncaya kadar çalışmalarını sürdürdü. (Devamı...)

(Düzenle)


Hande Maxi, Türk şarkıcı Hande Yener'in ikinci extended play (EP) albümüdür. 8 Eylül 2006'da Erol Köse Production etiketiyle satışa sunulmuştur. House müzik ritimleri içerir, şarkıcının müzikal anlamda tarz değişikliği yaptığı Apayrı (2006) albümünden sonra satışa sunulan ilk çalışmasıdır. Prodüktörlüğünü Hande Yener yapmıştır. Erdem Kınay albümdeki şarkıların prodüktörüdür, aynı zamanda beste, kayıt ve miks görevlerini de üstlenmiştir. Toplam altı şarkıdan oluşur. Müzik eleştirmenlerinden karışık geri dönüşler alan Hande Maxi; "Biraz Özgürlük", "Deri Eldiven" ve "Heey Çocuk" adlarındaki üç şarkının yanı sıra, Apayrı albümündeki Alper Narman ile Fettah Can'ın yazdığı "Kelepçe", Ertuğ Ergin'in yazdığı "Kim Bilebilir Aşkı" ve "Yola Devam" şarkılarının yeni sürümlerini içerir. EP'nin ilk klibi için "Kim Bilebilir Aşkı" şarkısının yeni sürümü seçildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Agar.io, çevrimiçi çok oyunculu bir strateji ve aksiyon oyunudur. Brezilyalı oyun geliştiricisi Matheus Valadares tarafından geliştirilen oyun, 28 Nisan 2015'te ağ tarayıcıları, 8 Temmuz 2015'te ise Miniclip tarafından iOS ve Android platformları için yayımlandı. Oyunda oyuncular, bir petri kabını temsil eden bir haritada bir veya daha fazla dairesel hücreyi kontrol ederler. Oyundaki amaç, oyuncunun kontrol ettiği hücreden daha küçük olan agar ile hücreleri yiyerek ve kendi hücrelerini yiyebilecek daha büyük hücrelerden kaçınarak, mümkün olduğunca fazla kütle kazanmaktır. Her oyuncu bir hücre ile başlar, ancak oyuncular yeterli bir kütleye ulaştığında oyuncuların bir hücreyi bölerek birden fazla hücreyi kontrol etmelerine izin verilebilir. Oyunun ismi, bakterileri kültürleme için kullanılan agar maddesinden gelmektedir. Eleştirmenler, oyunun özellikle sadeliği, rekabeti, mekaniği ve tekrarlayan oynanışı hakkında fikirlerini dile getirdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Britney Spears: In the Zone, Amerikalı şarkıcı Britney Spears'ın beşinci video çalışmasıdır. 6 Nisan 2004'te Jive Records tarafından yayımlandı ve In the Zone adlı albüme eşlik etti. DVD, sanatçının Britney Spears: In the Zone adlı ABC konser yayınını ve albümü tanıtmak için sergilediği canlı performansların görüntülerini içermektedir. Ayrıca DVD'de "Me Against the Music" ve "Toxic" klipleri, bu kliplerin Making the Video bölümleri ve aralarında pek çok yeni parçanın da olduğu daha önce yayımlanmamış eserler bulunmaktadır. Bir eleştirmen albüm için "In the Zone ses ile biraz hayal kırıklığı yaratıyor" değerlendirmesini yaptı ve "hayranlarına önerilir" ifadesini kullandı. Britney Spears: In the Zone, ABD genelinde 200.000 kopya satışın ardından Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) tarafından iki platin sertifika ile ödüllendirildi. Albüm ayrıca Arjantin ve Fransa'da platin, Avustralya ve Brezilya'da ise altın sertifika aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Üçüncü Harkov Muharebesi (Almanca: Die dritte Schlacht um Charkow), Almanya'nın Güney Ordu Grubu tarafından Kızıl Ordu'ya karşı 19 Şubat ile 15 Mart 1943 tarihleri arasında, Harkov çevresinde gerçekleştirilen bir dizi saldırı harekâtıdır. Almanlarca Donets Seferi olarak, Sovyetlerce Don Havzası ve Harkov Harekâtı olarak da bilinen harekâtta; Sovyetlerin 52 tümeni bozguna uğramış, Harkov ve Belgorod şehirleri Almanlar tarafından yeniden ele geçirilmiştir. Bu muharebede Erich von Manstein'in kullandığı taktik, "Rochade", "Schlagen aus der Rückhand" (Backhand blow, Ters vuruşlu darbe) olarak anılır. Alman 6. Ordusu, 23 Kasım 1942 tarihinde Stalingrad'da kuşatılmış ve Kızıl Ordu ocak ve şubat ayının ilk günlerinde Alman Güney Ordu Grubu'nun kuşatma dışında kalan unsurlarına karşı daha geniş alanlı taarruzlara girişmiştir. Bu taarruzlarla Kızıl Ordu, ocak ayı ile şubat ayının başlarında Alman savunmasını kırarak Harkov, Belgorod ve Kursk'u geri aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


No Doubt, Amerikan üçüncü dalga ska grubu No Doubt'ın 17 Mart 1992 tarihinde Interscope Records'tan çıkardığı kendi adını taşıyan albümüdür. Albüm, esasen kayıt şirketinden bağımsız olarak kaydedildi fakat grubun, Interscope ile kontrat yapması sonucu, albüm tekrar kaydedildi. Dito Godwin tarafından prodüksiyonu yapıldı ve Los Angeles'ta bir kayıt stüdyosunda kaydedildi. Albüm, No Doubt'ın iyimser ticarî soundunun hemen hemen tam karşıtı olan, global sorunlara duyarlı grunge müziğinin ABD'de merkezde olduğu bir dönemde piyasaya sürüldü. Güçlü turnelere rağmen, sadece 30.000 kopya satışıyla kayıt şirketinin umduğu başarıyı elde edemedi. Kayıt şirketi, albümden bir single (tekli) yayınlanması için para sağlamayı reddetti, bu nedenle No Doubt, albümün tek single çalışması "Trapped in A Box"ı bağımsız olarak çıkardı. Albümün listelerde başarı elde edemeyişiyle Interscope, başka bir albümü finanse etmeyi reddetti. (Devamı...)

(Düzenle)


"Bart the General", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun beşinci bölümüdür ve 4 Şubat 1990 tarihine yayımlanmıştır. Bölümde Bart'ın kabadayı Nelson Muntz ile yaşadığı sorun anlatılmaktadır. Bölüm, John Swartzwelder tarafından yazıldı ve David Silverman tarafından yönetildi. Lisa, öğretmeni Bayan Hoover için bir yığın kek yapar. Bart, okul servisinde kendisine kek vermesi için ona yalvarır ve en sonunda Lisa, yere düşmüş olan bir keki Bart'a verir. Okulda bir zorba, Lisa'nın keklerini çalarak onları mahveder. Bart, Lisa'yı savunmak için zorbaya karşı hamlede bulunur fakat okulun en kötü kabadayısı Nelson Muntz tarafından alıkonur. Bart, mücadele eder fakat yanlışlıkla Nelson'un burnundan kan gelmesine neden olur. Nelson, okul çıkışı Bart'ın işini halledeceğine dair yemin eder. Bart, gününü Nelson'un kendisini öldürdüğüne, sınıf arkadaşları ile ailesinin cenazesine geldiğine dair hayaller içinde geçirir. (Devamı...)

(Düzenle)


En İyi Klasik Müzik Performansı, Opera veya Koro Grammy Ödülü, Grammy Ödülleri kapsamında, yılın en iyi klasik opera veya koro performansına sahip olduğu belirlenen orkestra veya koro şefine ya da orkestra sanatçısına verilen ödüldür. Grammy Ödülleri'ni dağıtan Kayıt Akademisi bu ödülü, 1959'daki 1. ve 1960'taki 2. Grammy Ödülleri kapsamında iki kez verdi. 1961 yılında, ayrı ayrı dağıtmak üzere kategoriyi En İyi Klasik Opera Yapımı ve En İyi Klasik Müzik Performansı-Koro adlarıyla ikiye böldü. 1959'da Roger Wagner, 1960'ta Erich Leinsdorf, kategoride verilen ödüllerin sahipleri oldular. Kategori, en kısa ömürlü Grammy kategorilerinden biri olurken klasik müzik alanındaki kategorilerin ise en kısa ömürlüsüydü. İki kez takdim edilmesinin ardından, En İyi Opera Kaydı ile En İyi Koro Performansı adlı iki kategoriye ayrıldı ve hiç birleşmeyecek şekilde dağıtılmaya başlandı. (Devamı...)

(Düzenle)


SMS Friedrich Carl, 1900'lü yılların başında Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilmiş bir zırhlı kruvazördür. Prinz Adalbert sınıfının ikinci ve son gemisidir. Friedrich Carl, Hamburg'daki Blohm + Voss tersanesinde inşa edildi. 1901'de kızağa konuldu, Aralık 1903'te tamamlandı, toplam maliyeti 15.665.000 Goldmark idi. Ana bataryaları dört adet 21 cm'lik toptan oluşuyordu ve 20,4 kn (37,8 km/sa) hız yapabilmekteydi. 1909'da torpido eğitim gemisi olarak kullanılmadan önce Alman donanmasına hizmet etti. Ağustos 1914'te I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla beraber Baltık Denizi'nde Tuğamiral Behring'in bayrak gemisi olmak üzere yeniden aktif göreve getirildi. Friedrich Carl'ın 17 Kasım'da Memel'deki Rus mayınlarına çarpmasıyla beraber geminin savaş hizmeti sona ermiş oldu. Mayınlar ölümcül hasara yol açmış; ancak geminin yavaş batması sayesinde çok sayıda mürettebat güvenli şekilde tahliye edilmiş, kazada yedi mürettebat yaşamını yitirmişti. (Devamı...)

(Düzenle)


The Singles 1992–2003, Amerikalı rock grubu No Doubt'ın toplama albümüdür. Nellee Hooper tarafından prodüksiyonu gerçekleştirildi ve 25 Kasım 2003 tarihinde Interscope Records etiketiyle piyasaya çıktı. Albüm, grubun son üç albümünden—Tragic Kingdom, Return of Saturn ve Rock Steady—seçilen on üç single ile grubun ilk albümü No Doubt'tan "Trapped in a Box" şarkısının yanı sıra "It's My Life" şarkısının cover versiyonundan oluşmaktadır. Albümde yer alan Talk Talk'un "It's My Life" şarkısının coverı, albümdeki tek yeni şarkıdır ve single olarak yayınlandı. Bu albüm ayrıca, B-yüzü remikslerden oluşan Everything in Time'da ve Everything in Time, The Videos 1992–2003 ile Live in the Tragic Kingdom çalışmalarını da içeren kutu set Boom Box'da yer aldı. No Doubt, beşinci stüdyo albümü Rock Steady'den çıkan dört single çalışmasını yayınladıktan sonra, dört grup üyesinin daha fazla zaman harcayabilmesi için Nisan 2003'te ara verdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Lütf-i Celil sınıfı, 1860'ların sonlarında Osmanlı donanması için Fransa'da inşa edilmiş bir çift zırhlı korvet tipi savaş gemisidir. Sınıf, Lütf-i Celil ve Hıfzu'r-Rahman gemilerinden oluşmaktaydı. İki gemi de başlangıçta Mısır Eyaleti tarafından sipariş edilmiş; ancak yapım aşamasında iken Osmanlı İmparatorluğu'na devredilmiştir. İki gemi de döner taretli gemi türündeydi ve ön taretinde iki 229 mm Armstrong top, arka taretinde ise iki 178 mm Armstrong top taşıyordu. Her iki gemi de 1877-1878 Rus-Türk Savaşı sırasında görev yaptı. Lütf-i Celil 11 Mayıs 1877'de Tuna üzerinde Rus topçu bataryaları tarafından batırıldı. Hıfzu'r-Rahman Tuna ağzında Rus mayın gemileriyle girdiği çatışma haricinde önemli bir çatışmada yer almadı; savaştan sonraki yirmi yıl boyunca donanmanın geri kalanıyla beraber Haliç'te bekledi. 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı'nın patlak vermesiyle seferber edildi; ancak Osmanlı filosunun geri kalanı gibi kötü durumdaydı. 1909'da satıldı ve parçalandı. (Devamı...)

(Düzenle)


SMS Prinz Adalbert, 1900'lerin başında Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen bir Alman zırhlı kruvazörüdür. İsmini İmparator II. Wilhelm'in üçüncü oğlu Prusya Prensi Adalbert'ten almaktadır. Sınıfının ilk gemisi olan Prinz Adalbert iken, ikinci gemisi ise kardeş gemi Friedrich Carl idi. Prinz Adalbert'in inşasına 1900 yılında, Kiel'deki İmparatorluk Tersanesi'nde başlandı. 16.371.000 Goldmarklık maliyet ile Ocak 1904'te tamamlandı. Dört adet 21 cm'lik ana batarya ile silahlandırılan zırhlı kruvazör, 20 kn (37 km/sa; 23 mph) hız yapabilmekteydi. Prinz Adalbert, göreve başlayınca topçu eğitim gemisi olarak kullanılmaya başlandı ve bu görev, geminin hizmet süresi boyunca önemli bir süre zarfını teşkil etti. Ağustos 1914'te I. Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine Baltık Denizi'ndeki keşif kuvvetlerine atandı. Kasım 1914'te kardeş gemisi batınca, Baltık Denizi'ndeki kruvazör filosunun bayrak gemisi oldu. Burada, Rus kuvvetlerine karşı Libau'nun topa tutulması gibi operasyonlarda bulundu. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 1 Mayıs 2024, Çarşamba ; saat 22.46 UTC