Roma köprüleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Pons Aelius Roma, İtalya
Roman taş dikme köprü, Trier, Almanya. Kemerler, 14ncü yüzyılda eklendi.
Pons Cestius, Roma, bir sel baskını hali

Romalılar dünyanın ilk büyük köprü inşacılarıydı.[1] Aşağıdaki liste, bugün hala hayatta kaldığı bilinen bütün pek çok Roma köprülerini oluşturmanın bir denemesidir.

Bir Roma köprüsü, bu madde anlamında aşağıdaki özellikleri içerir:

  • Roma kemeleri
  • Roma Direkler (sütun)
  • Roma esas dayanaklar
  • Roma köprü ayakları
  • Roma araba yolları
  • Roma buz kıranlar

Aşağıdaki listede, köprüler onların malzemelerine ve fonksiyonlarına göre sınıflandırılırlar.

Sınıflandırma üzerine not[değiştir | kaynağı değiştir]

Köprüleri sınıflandırmak diğer yapılardan daha fazla özellikle zordur, onlar yıpranmak, savaş ve tabii unsurların konududur. Çağlar boyunca onların tamir gereksinimleri sıklıkla onları melez yapılara dönüştürdü ve bu nedenle bir köprünün görünen orijinal parçasının gerçek tarihini belirlemek hemen hemen imkânsızdır. Bu nedenle aşağıdaki listelenmiş köprülerin çoğunluğu Orta çağ'ı kapsar veya (erken) modern değişiklikleri, tekrar yerine koyma veya genişletmeleri küçük veya geniş derecede içerir.

Duvar köprüler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki köprüler taş ve tuğla dışında. Köprülerin köprü ayakları arasındaki açıklık ve yüksekliği olarak : S= Küçük, M= Orta ve L= Geniş.

İsim Nehir Kent Yer Ülke Açıklık Yükseklik Yorum
Aesepus Köprüsü yaklaşık 1905/06 Aesepus Köprüsü Gönen Çayı
(Aesepus)
Cyzicus 3.5 mil ağız yukarısı Türkiye 11 x S-M ?
Alcántara Köprüsü Alcántara Bridge Tagus Alcántara ? İspanya 13.8m; 21.9m; 28.8m; 27.4m; 21.9m; 13.8m L
Span no. 3 Alconétar Bridge Tagus Alconétar Şimdi 6 km Kuzey Spain 16 x 7.3-15m M Segmental kemr köprü[2]
Alte Sauerbrücke, Echternach kıyısından görünüm Alte Sauerbrücke Sauer Echternach ? Luxemburg/
Almanya
? ?
Arapsu Köprüsü Arapsu Köprüsü Arapsu Olbia Antalya-Arapsuyu Türkiye 1 x S S
Asi bridge ? Antakya ? Türkiye 4 x 10m S
Band-e Kaisar Band-e Kaisar Karun Shushtar ? İran c.40 x M M Easternmost Roman bridge[3]
Afrin'de köprü Bridge at Afrin Afrin Halep 1 km Cyrrhus doğusu Suriye 11.5m; 12.5m; 12m M
Eski Mosul'da köprü ? Eski Mosul ? Irak c.15m M
4nci kemer güney taraf Kırk Göz Kemeri ? Limyra 7.5 km Finike’nin kuzeydoğusu Türkiye 27 x c. 10.65m S Segmental kemer köprü[4]
Maameltein'de köprü Maameltein Beyrut 18 km KD Lübnan 12m S
Nimreh'de Köprü Wadi al-Liwa Shahba 10 km GD, Shahba Suriye 6.73 m S Transversal kemer[5]
Oberzeiring'de köprü Blahbach Oberzeiring 20 km KB, Judenberg Avusturya 1 veya 2 x S S
Oinoanda'da köprü Koca Çayı
(Xanthos nehri)
Oinoanda Kasaba tepesi ayağında Türkiye ? ? Mevcudiyetindeki kitabe noktalar kazılıp açıldı[6]
Jisr Jindas Köprüsü ? Lod 35 km Kudüs’ün kuzeybatısı İsrail ? ?
Caravan köprü Meles İzmir ? Türkiye ? ?
Beş Köprü ? Salona 7 km KD, Split Hırvatistan 2 x S S
Cloaca di Porta San Clementino Marta Graviscae Tarquinia yakını, Via Aurelia İtalya, Merkez 1 x S S
Konstantin Köprüsü Adırnas Çayı
(Rhyndacus)
Ulubad
(Lopadium)
Türkiye ? ?
Siliana vadisindeki su yolları ? Maktar D Tunus 1 x S S
Eurymedon Köprüsü, Selge, 2009 Eurymedon Bridge Köprüçay
(Eurymedon)
Selge c. 5 km kuzey, Beşkonak Türkiye 7 m S
Gemarrin Bridge Wadi Zeidi Gemarrin Bostra Kuzeyi Suriye 3 x S S
Göksu bridge Göksu
(Calycadnus)
Samsat 25 km Batı/small> Türkiye c.30m ?
Hadji Bektari köprüsü Shkumbi Hadji Bektari 10 km KD, Elbasan Arnavutluk 3 x S ?
Bnot Ya'akov Köprüsü Ürdün ? Kuzey, Galilee Denizi İsrail 4 x M S
Jisr el Majami Ürdün Gesher ? İsrail c.15m; c.18m M
Justinian Bridge (Justinyen Köprüsü) Berdan Nehri Tarsus Near Adana Türkiye 3 x S S
Karamagara Köprüsü Arapgir Çayı Ağın ? Türkiye 17m L Olasılıkla bilinenen eski kemer köprü[7][8]
Karas köprüsü ? Karas 10 km K, Erzerum Türkiye 4-8 x M S
Üçüncü kemer Kemer Köprüsü Koca Çayı
(Xanthos Nehri9)
Kemer K, Kalkan Türkiye 4.1m; 4.5m; >4.0m S
Kharaba Köprüsü Wadi Zeidi Bostra 3.5 km KB, Bostra Suriye 3 x 3.8m S
The characteristic mid-course displacement (2005) Eski Köprü, Köprüçay Köprüçay
(Eurymedon)
Aspendos c. 3 km GB Türkiye 5.1m; ?; ?; 14.95m; 23.52m; 14.95m; ?; ?; ?; M
Leontes Köprüsü Leontes Tyre (Lübnan) 10 km K Lübnan 1 x M S Segmental kemer köprü bridge[2]
Makestos Köprüsü'nün yükseklik ve planı Makestos Köprüsü Susurluk Çayı
(Makestos)
Balıkesir Susurluk ve Sultançayir arası Türkiye 15 x 14.20 m S Segmental kemer köprü[9]
Misis Köprüsü Misis köprüsü Ceyhan Adana D, Adana Türkiye 9 x M S
Muro del Peccato ? Civita Castellana N, Treia Köprüsü İtalya, Merkez ? ?
Nysa Köprüsü Cakircak Nysa Nysa'da Türkiye 5.7–7 m S 2nci en geniş antik köprü yapı temeli[10]
Aelius Köprüsü Pons Aelius Tiber Roma Roma İtalya, Roma & civarı 6 x 18 M
Aemilius Köprüsü Pons Aemilius Tiber Rome-Roma Roma italya, Roma & civarı 6 kemer açıklıkları, içerir 4 x 24.3m M
Pons Auruncus ? Sessa Aurunca 1 km B İtalya, Güney ucu 21 x M S
Cestius Köprüsü Pons Cestius Tiber Roma Roma İtalya, Roma & civarı 3 x 13.7m M
Fabricius Köprüsü Pons Fabricius Tiber Roma Roma İtalya, Roma & civarı 24.2m; 24.5m M
Pons Minucius Tiber Otricoli 3 km G, Via Flaminia İtalya, Merkez ? ?
Mulvius Köprüsü Pons Mulvius Tiber Roma 5 km kuzey İtalya, Roma & civarı 9m; 4 x 18m; 9m M
Pons Sangarius Sakarya
(Sangarius)
Candir Köprü 55 km GD, Eskişehir Türkiye ? ?
Pons Servili ? Orakë B, Ohrid Gölü Arnavutluk ? ?
Boissezon Köprüsü Bénovie Boissezon 1 km G, Sommières Fransa 6m; 8.8m; 9.4m; 8.8m; 6m S
César Köprüsü Velaj Mondouilloux Via Bolena Fransa ? ?
Pont de Chemtou Mejerda Chemtou 20 km B, Jendouba Tunus 5 x S M
Civitas Avensis Köprüsü Mejerda Bou Salem
(Souk el Khemis)
11 km D Tunus 2 x S ?
Domqueur Köprüsü Domqueur Köprüsü ? Domqueur 16 km D, Abbeville Fransa 2.3m S
Duperré Köprüsü Oued Chelif Duperré 150 km GB, Algiers Cezayir ? ?
Gastal Köprüsü ? Tébessa Olası 30 km K Cezayir 7.5m S
Grich el Oued Köprüsü Oued el Hamar Grich el Oued (Roman Thisiduo) 6 km KD, Mejez el Bab Tunus >3m S
Jedeida Köprüsü Mejerda Jedeida D, kasaba sonu Tunus 9 x S S
Khémissa Köprüsü ? Khémissa 2 km D Cezayir S; 5.4m; S M
Mejez el Bab Köprüsü Mejerda Mejez el Bab B, kasaba sonu Tunus 7 x S S
Montignies-St Christophe Köprüsü Hantes Montignies-St Christophe 1 km KB Belçika 13 x 1.5m S
Pierre Köprüsü Pierre Köprüsü Buthier Aosta D, Augustus kemeri İtalya, Kuzey yönü 17.1m S Segmental kemer köprü[2]
Rolampont köprüsü Marne Rolampont 1-1.5 km GD Fransa 3 x S S
Sbeitla Köprüsü Oued Sbeitla Sbeitla 300 m KD Tunus 4 x M M
Tébessa Köprüsü ? Tébessa 2.5 km KD Cezayir 4 x 3.1m S
Tébourba Köprüsü Mejerda Tébourba Kasabanın GD'su Tunus c.16 x S S
Trajan Köprüsü Oued Béja Béja 10 km G Tunus 5.8m; 5.3m; 6m S
Treviri Köprüsü Oued Rhumel Constantine ? Cezayir c.3.5m; 5.3m; c.3.5m M
Sommières Köprüsü Sommières Köprüsü Vidourle Sommières Kasabada Fransa 2 x S; 13 x 8.5m; 2 x S S
Aziz Gabriel Köprüsü ? Tarascon ? Fransa 3m ?
Aziz Thibéry Köprüsü Aziz Thibéry Köprüsü Hérault Saint-Thibéry 1 km GD, Via Domitia Fransa 9 x 10-12m S Segmental kemer köprü[2]
Vaison-la-Romaine Köprüsü Vaison-la-Romaine Köprüsü Ouvèze Vaison-la-Romaine Kasabada Fransa 17m S
Adpertusa Köprüsü Oued Chafrou Adpertusa 5 km W of Tunis Tunus 6.3m S
Ain Hedja Köprüsü ? Agbia ? Tunus ? ?
Ain Younes Köprüsü Oued el Kebir Téboursouk 9 km GD Tunus 1 x S S
Ambroix Köprüsü Ambroix Köprüsü Vidourle Ambrussum B, Gallargues-le-Montueux, Via Domitia Fransa 5 x M ?
Ascain Köprüsü Nivella Ascain 7 km SE of Saint-Jean-de-Luz Fransa ? ?
Kantara Köprüsü Oued Kantara El Kantara 65 km Batna’nın GB sı Cezayir 10m M
Ombret Köprüsü Semois Arel Arel-Trier yolu Belçika ? ?
Oudna Köprüsü Oued Oudna Oudna 200 m KD Tunus 3 x S S
Oued Budjema Köprüsü Oued Budjema Annaba 1 km G, Hippone Cezayir 11 x S S
Oued Bou-Zid Köprüsü Oued Bou-Zid Ksar Hellal ? Tunus ? ?
Oued Cherchar Köprüsü Oued Cherchar Bou Ficha 4 km KD Tunus c.16 x S S
Oued el Ahmar Köprüsü Oued el Ahmar Dougga 6.5 km D Tunus ? ?
Oued el Enja Köprüsü Oued el Enja Thuburnica 11 km Chemtou’nun KB sı Tunus veya Cezayir 10m S
Oued Nebana Köprüsü Oued Nebana Kairouan 36 km K Tunus 5m; 6 x 2.6m; S (şimdi yak.14 spans) S
Oued Zarga Köprüsü Oued Zarga Oued Zarga ? Tunus 2 x M S
Oued Ziuna Köprüsü Oued Ziuna Tolemaide (Addirsiyah) ? Libya 2 x S S
Outremecourt Köprüsü Mouzon Bourmont ? Fransa 3m; 4.7m; 5.8m; 4.7m; 3m S
Esclapes Köprüsü Le Béal Fréjus 2.5 km Via Julia Augusta’nın B sı üzerinde Fransa 3 x S S
Marchands Köprüsü Marchands Köprüsü Canal de la Robine Narbonne Evlerden aşağı Fransa c.15m S Segmental kemer köprü
İki zefer kemeriyle çerçevelenmiş tek-kemrli köprü Pont Flavien Touloubre Saint-Chamas Arles doğusu, Via Julia Augusta Fransa 12.3m S
Julien Köprüsü Pont Julien Coulon Apt 7 km B Fransa 10.3m; 16.3m; 10.3m S
Romà Köprüsü Romà Köprüsü Torrent de Sant Jordi Pollença varoşlar dışında İspanya 2 x S S Bir yarı dairesel, bir segmental kemer[11]
Serme Köprüsü ? Béziers 14 km B, Via Domitia Fransa ? S
Aziz-Martin Köprüsü Aziz-Martin Köprüsü Lys Aziz-Martin Köprüsü Kasabada İtalya, Kuzey yönü 36.65m M Segmental kemer köprü[2]
Couesnon Köprüsü ? Vendelais ? Fransa 3m S
Laye Köprüsü Pont sur la Laye Laye Mane 1 km B Fransa 3m; 7m; 12m S Segmental kemer köprü[2]
Loire Köprüsü Loire Lavoûte-sur-Loire ? Fransa ? ?
Oued Djilf Köprüsü Oued Djilf Maktar 15 km D Tunus 6 x 5.4m M
Rhone Köprüsü Rhone Arles ? Fransa ? ?
Rhone Köprüsü Rhone Vienne Ste Colombe les Viennes’e Fransa ? ?
Vieux Köprüsü Hérault Le Vigan ? Fransa ? ?
Pontaccio ? Loano Via Julia Augusta İtalya, Kuzeyi 10m S
Ponte Altinate Brenta Nehri Padua Kasabanın Doğusuna İtalya, Kuzeyi 11.14m; 12.29m; 10.90m S Segmental kemer köprü[12]
Alto Köprüsü ? Terracina Via Appia İtalya, Güneyi 1 x S S
Amato Köprüsü Fosso Collafri Gallicano 0.4 km Via Praenestina güneybatısı İtalya, Roma & civarı 5m M
Antico Köprüsü Fosso dell'Acqua Traversa Terracina Via Appia İtalya, Güneyi 1 x S S
Apollosa Köprüsü ? Benevento Yaklaşık 8 km GB İtalya, Güneyi S; M; S M
Calamone Köprüsü ? Narni 2.5 km Via Flaminia kuzeyi İtalya, Merkez 3.3m; 1.4m; 3.3m S
Cardaro Köprüsü ? Narni 5 km Via Flaminia kuzeyi İtalya, Merkez 3.4m; 5.5m; 7.9m; 5.5m; 3.4m S
Catena Köprüsü ? Cori (İtalya) Porta Ninfina dış tarafı İtalya, Roma & civarı 1 x S L
Corvo Köprüsü Bacchiglione Padua Kasabanın Doğusuna İtalya, Kuzeyi 7.7m; 8.7m; 11m S Segmental kemer köprü[13]
Corvo Köprüsü ? Benevento Yaklaşık 5 km GB İtalya, Güneyi 2 x S S
Arena Köprüsü ? Monza ? İtalya, Kuzeyi 5.1m S
Ciclopi Köprüsü ? Cantiano c.3 km K, Via Flaminia İtalya, Merkez 3.7m S
Ladroni Köprüsü V. d. Ferrara Benevento 17 km DKD, Via Traiana İtalya, Güneyi 3m; 10m; 14m ?
Angeli Köprüsü Bacchiglione Vicenza Chiesa d. Angeli yakını İtalya, Kuzeyi 5 x M S
Diavolo Köprüsü Fiumaretta Sta Marinella Via Aurelia İtalya, Roma & civarı 7m S
Diavolo Köprüsü Spalla Bassa Cassino 0–12 km GB İtalya, Güneyi 5.5m S
Diavolo Köprüsü Titerno Campobasso ? İtalya, Güneyi 1 x M S
Diavolo Köprüsü ? Blera In gorge below town İtalya, Merkez 3 x S S
Diavolo Köprüsü ? Manziana Lago di Bracciano’nun batısı İtalya, Merkez 7m S
Diavolo Köprüsü ? Massa Martana 13 km K, Via Flaminia İtalya, Merkez 3.3m S
Gran Caso Köprüsü Gran Caso Ascoli Piceno 2 km D, Via Salaria İtalya, Merkez 6m M
Tirso Köprüsü Tirso Oristano Sardunya İtalya, Güneyi Harabeler ?
Abbadia Köprüsü Ponte dell’Abbadia Fiora Vulci 8 km K, Montalto di Castro İtalya, Merkez S; c.25m; S L
Acqua Köprüsü ? Finale Ligure Val Ponci, Via Julia Augusta İtalya, Kuzeyi 1 x S S
Acquoria Köprüsü Aniene Tivoli 1.2 km B İtalya, Roma & civarı 7 x S ?
Regina Köprüsü Brembo Almenno Lecco-Bergamo İtalya, Kuzeyi 8 x M M-H
Rocca Köprüsü Cavignano Ascoli Piceno , Via Salaria İtalya, Merkez 10.8m S
Chianche Köprüsü T. d. Buonalbergo Montecalvo 3.5 km KB, Via Traiana İtalya, Güneyi 6 x M S
Fate Köprüsü ? Finale Ligure Val Ponci, Via Julia Augusta İtalya, Kuzeyi 5.7m; S M
Voze Köprüsü Voze Finale Ligure Val Ponci , Via Julia Augusta İtalya, Kuzeyi 4-5m S
Ponte detto delle Piangole Metaurus ? Pesaro bölgesi İtalya, Merkez 4 x M M
Arli Köprüsü Tronto Arli 14 km Ascoli Piceno batısı, Via Salaria İtalya, Merkez 17m M
Rimini'de Augusto Köprüsü Augusto Köprüsü Marecchia Rimini Via Aemilia İtalya, Merkez 8.7m; 8.9m; 10.6m; 8.9m; 8.0m S
Augusto Köprüsü Ponte d'Augusto at Narni Nera Narni 0.5 km K, Via Flaminia İtalya, Merkez 19.6m; 32.1m; 18m; 16m L
Agosta Köprüsü Aniene Agosta 8 km Arsoli güneyi İtalya, Roma & civarı 7 x S S
Cassino Köprüsü Valle del Rapido Cassino Yaklaşık 3 km K İtalya, Güneyi 1 x S S
Caudino Köprüsü Lorenzino Caudino Arcevia yakını İtalya, Merkez 8m S
Cecco Köprüsü Cecco Köprüsü Castellano Ascoli Piceno D, şehir girişi İtalya, Merkez 14.5m; 7.2m H
Chatillon Köprüsü Marmore Châtillon Kasabada İtalya, Kuzeyi 15m M
Corso V. Emanuele Köprüsü ? Milano C. V. Emanuele aşağısı İtalya, Kuzeyi 2.6m S
Diocleziano Köprüsü Metaurus Fossombrone 2.5 km GB İtalya, Merkez c.20m L
Fiumicinetto Köprüsü Gressaga S. Dona d. Piave K İtalya, Kuzeyi 3 x c.7m S
Fossato di Vico Köprüsü Regalino Fossato di Vico c. 1.5 km Via Flaminia doğusu İtalya, Merkez 1 x S S
Gavoi Köprüsü ? Gavoi GB Nuoro, Sardunya İtalya, Güneyi 5 x S-M S
Mezzocamino Köprüsü ? Roma ? İtalya, Roma & civarı 1 x S S
Nona Köprüsü, Küçük T. Marrana Roma 12 km Via Praenestina’doğusunda İtalya, Roma & civarı 6m S
Nona Köprüsü, Büyük T. Marrana Roma 12 km Via Praenestina doğusunda İtalya, Roma & civarı S; 7 x 6m; S L
Nepi Köprüsü ? Nepi ? İtalya, Merkez 1 x S S
Pioraco Köprüsü ? Pioraco c. 25 km KD, Nocera Umbra İtalya, Merkez 1 x S S
Pollenza Köprüsü ? Pollenza 10 km GB, Macerata İtalya, Merkez M; S S
Cappuccina Kapısı Köprüsü Cappuccina kapısı Köprüsü Tronto Ascoli Piceno KB, şehir girişi İtalya, Merkez 22.2m L
Rimini Kapısı Köprüsü Foglia Pesaro ? İtalya, Merkez 28.7m; 6.3m M
Tufilla Kapısı Köprüsü Tronto Ascoli Piceno K şehre giriş İtalya, Merkez 2 x M; S M
Promontogno Köprüsü ? Promontogno Chiavenna yakını İtalya, Kuzeyi 1 x S M
Quintodecimo Köprüsü Tronto Quintodecimo 24 km Ascoli Piceno batısı , Via Salaria İtalya, Merkez 17.1m M
Rodi Köprüsü ? ? Rodos adası Yunanistan 2 x S S
Sant'Antioco Köprüsü ? Sant'Antioco GBSardunya İtalya, Güneyi 2 x S S
San Giovanni de Butris Köprüsü ? Acquasparta 1 km G Via Flaminia İtalya, Merkez 2 x 8.7m S
San Giuliano Köprüsü Rapido Atina Kasabada İtalya, Güneyi 2 x M M
Sant’Arcangelo di Romagna Köprüsü Uso Rimini c. 12 km B, Via Aemilia İtalya, Kuzeyi c.4m S
Smirra Köprüsü ? Acqualanga 2.0 km G, Via Flaminia İtalya, Merkez 3.8m S
Sperlonga Köprüsü ? Sperlonga Tiberius Villası yakını İtalya, Güneyi 4.7m S
Aziz Vincent Köprüsü Cillau Saint-Vincent 1 km doğu İtalya, Kuzeyi 9.7m; 3.1m S
Susegana Köprüsü ? Susegana ? İtalya, Kuzeyi 5.3m S
Terra Köprüsü F. di Terra Roma 21 km D, Via Praenestina İtalya, Roma & civarı 4.9m S
Traiano Köprüsü Metaurus Fossombrone 5 km GB, Via Flaminia İtalya, Merkez 4m; 11.3m; 11.3m M
Tre Ponti Köprüsü Pontine Marshes Terracina Yaklaşık 15 km KB, Via Appia İtalya, Güneyi 2 x S S
Vigna Capoccio Köprüsü Fosso di Carano Velletri 4 km GB, Via Appia İtalya, Roma & civarı 1 x S ?
Etrusco Köprüsü ? Sigillo 7.5 km K, Via Flaminia İtalya, Merkez 4m S
Fonnaia Köprüsü Naia Acquasparta 3 km K, Via Flaminia İtalya, Merkez 3.4m S
Furo Köprüsü Retrone Vicenza Campo Marzio yakını İtalya, Kuzeyi 2 x 4.6m S
Genga Köprüsü Sentino Fabriano 16 km KD İtalya, Merkez 8m M
Grosso Köprüsü Burano Cantiano K, Via Flaminia İtalya, Merkez 2 x 7m S
Ponte Grosso a Pontericcioli Fosso della Scheggio Scheggia 6 km K, Via Flaminia İtalya, Merkez ? x 3.4m S
Ladricio Köprüsü Eisack Franzensfeste ? İtalya, Kuzeyi ? ?
Leproso Köprüsü ? Benevento yaklaşık 1 km GB İtalya, Güneyi 5 x S S
Lucano Köprüsü Aniene Tivoli 3.5 km B, Via Tiburtina İtalya, Roma & civarı 5 x S S
Lungo Köprüsü ? Albenga Via Julia Augusta İtalya, Kuzeyi 10 x 6.6-8.4m S
Mammolo Köprüsü Aniene Roma 8 km ENE on Via Tiburtina İtalya, Roma & civarı S; 16m; S M
Manlio Köprüsü Bosso Cagli 0.5 km K, Via Flaminia İtalya, Merkez 11.7m S
Marzio Köprüsü Serio Gorle Near Bergamo İtalya, Kuzeyi 3 x M S
Molino Köprüsü Ponte Molino Bacchiglione Padua Kasabanın KD’na İtalya, Kuzeyi 7.80m; 8.86m; 11.47m; 8.51m; 7.81m S Segmental kemer köprü[14]
Nascosa Köprüsü ? Civitamassa c. 9 km KB, L'Aquila, Via Caecilia İtalya, Merkez S S
Nepesino Köprüsü Fosso Cerreto Nepi 3 km G, Via Amerina İtalya, Merkez 4 x S S
Nomentano Köprüsü Nomentano Köprüsü Aniene Roma 6 km KD, Via Nomentana İtalya, Roma & civarı S; L; S M
Petreo Köprüsü ? Ravenna c. 3 km G İtalya, Kuzeyi ? ?
Picchiato Köprüsü Miccino Orte 12 km GD, Via Flaminia İtalya, Merkez 11.5m S
Pietra Köprüsü Pietra Köprüsü Adige Verona KD kasabanın köşesi İtalya, Kuzeyi 5 x M S
Pietra Köprüsü Ofanto Canosa d. P. 5 km B, Via Traiana İtalya, Güneyi 2 spans ?
Piro Köprüsü ? Barbarano 4 km GD,Blera Via Clodia İtalya, Merkez ? ?
Ponte presso Tor di Valle ? Roma 10 km GB, Via Ostiensis İtalya, Roma & civarı 1 x S S
Ponte presso Torre Pastore ? Civita Castellana 0.3 km K, P. Ritorto İtalya, Merkez 3.1m S
Pusterla Köprüsü Bacchiglione Vicenza Via Claudia Augusta İtalya, Kuzeyi 3 x M S
Ritorto Köprüsü Fosso di Chiavello Civita Castellana 4 km D, Via Flaminia İtalya, Merkez 5.9m S
Romano Köprüsü Garafo Acquasanta Via Salaria İtalya, Merkez 10.5m M
Romano Köprüsü Velino Rieti Kasabada İtalya, Merkez ? S
Rotto Köprüsü Carapelle Foggia 15 km GD, Via Traiana İtalya, Güneyi 10 x S-M S
Rotto Köprüsü Cervaro Foggia 10 km G, Via Traiana İtalya, Güneyi 17 x S-M S
Salario Köprüsü ksilografisi, Giovanni Battista Piranesi ,1754–1760 arasından Salario Köprüsü Aniene Roma 5 km K, Via Salaria italya, Roma & civarı 8.5m; 26.7m; 8.5m M
Sambuco Köprüsü ? Rieti G, Via Salaria İtalya, Merkez 1 x S S
San Giorgio Köprüsü ? Arsoli 3 km K, Via Valeria İtalya, Roma & civarı 1 x S S
Sanguinario Köprüsü Tessino Spoleto Piazza Garibaldi aşağısı İtalya, Merkez S; 6.2m; 6.8m; S S
Sanguinaro Köprüsü Sanguinaro Otricoli 7 km KD, Via Flaminia İtalya, Merkez ? ?
Ponte San Lorenzo Bacchiglione Padua To E of town Italy, Northern 12.8m; 14.4m; 12.5m S Segmental arch bridge[2]
Ponte San Lorenzo ? Bulicame 1 km NE of Viterbo on Via Cassia Italy, Central 1 x S S
Ponte San Matteo Bacchiglione Padua To E of town Italy, Northern ? ?
Ponte San Nicolao ? Viterbo Via Cassia Italy, Central 1 x M S
Ponte San Vito Uso Rimini 10 km W on Via Aemilia Italy, Northern 1 x S S
Ponte São João Ave Caldas das Taipas Portugal ? S Deck slabs[15]
Ponte Sardone ? Palestrina 0.7 km SW on Via Praenestina Italy, Rome & vicinity ? ?
Ponte Scutonico ? Arsoli 2 km S on Via Valeria Italy, Rome & vicinity 1 x S S
Ponte Sodo Valchetta Veii On N boundary Italy, Rome & vicinity ? ?
Ponte Spiano Fonturce Sigillo 6 km N on Via Flaminia Italy, Central 3.25m S
Ponte sul Adda Adda Olginate S of Lecco Italy, Northern 4.8m S
Ponte sul Canalat Canalat Ceggia ? Italy, Northern 8.3m; 7.4m; 6.8m S
Ponte sul Lemene Lemene Concordia Sag. ? Italy, Northern ? S
Ponte sul Mannu Mannu Porto Torres To W of town, Sardinia Italy, Southern 5.4m; 5.4m; 3m; 5.3m; 5.2m; 12.5m; 19.5m M
Ponte sul Fosso della Mola Fosso della Mola Nepi 2 km E Italy, Central 1 x M S
Ponte sul Fosso Tre Ponti Fosso Tre Ponti Nepi 4 km N on Via Amerina Italy, Central 4.6m M
Ponte sul Fratta Fratta Orte 13 km SE on Via Flaminia Italy, Central ? ?
Ponte sul Nafissa Nafissa Aquileia ? Italy, Northern 1 x S S
Ponte sul Ofanto Ofanto Canosa d. P. 5 km W on Via Traiana Italy, Southern 7 x S-M S
Ponte sul Reno Reno Bologna On Via Aemilia Italy, Northern ? ?
Ponte sul Rio della Torre Rio della Torre San Lorenzo al Mare On Via Julia Augusta Italy, Northern 4m S
Ponte sul Rubicone Rubicon Savignano On Via Aemilia Italy, Northern 3 x 6.2m S
Ponte sul Savuto Savuto Scigliano Via Popilia (or Annia) Italy, Southern 20.5m M
Ponte sul Tevere Tiber Sigliano ? Italy, Central ? ?
Ponte sul Treia Treia Civita Castellana 5 km NE on Via Flaminia Italy, Central ? ?
Ponte sull’Ausa Ausa Rimini Near Arch of Augustus Italy, Central S; M S
Ponte sulla Dora Dora Baltea Ivrea In town Italy, Northern L; M; S M
Ponte Taverna Burano Cagli 0.5 km S on Via Flaminia Italy, Central 4.8m; 16.2m ?
Ponte Toro ? Terni 6 km NE on Via Flaminia Italy, Central 9m S
Ponte Tufaro ? Benevento About 10 km SW Italy, Southern 3 x S S
Ponte Valentino Calore Benevento 5 km E on Via Traiana Italy, Southern 15m; 18m; 15m M
Eski Köprü ? Rapallo Kasabada İtalya, Kuzeyi 1 x M S
Voragine Köprüsü ? Scheggia 3 km K, Via Flaminia İtalya, Merkez 3m S
Birinci Köprü Fosso di Sta Maria Morgana Sta Marinella Via Aurelia İtalya, Roma & civarı 1 x S S
İkinci Köprü Fosso di Sta Maria Morgana Sta Marinella Via Aurelia, 60.9 km İtalya, Roma & civarı 1 x S S
Birinci Köprü ? Foligno Via Sudena İtalya, Merkez 4 x S S
İkinci Köprü ? Foligno ? İtalya, Merkez 7 x S S
Üçüncü Köprü ? Foligno Via Giovanni dell’Acqua İtalya, Merkez 9m; 9m; 10m; 9m; 9m S
Dördüncü Köprü ? Foligno Via delle Grazie İtalya, Merkez 8m; 10m; 8m S
Birinci Köprü ? Gualdo Tadino In vicinity İtalya, Merkez c.4m M
Val Quazzola İkinci Köprü ? Quiliano Ricchini yakını İtalya, Kuzey 6m S
Val Quazzola Üçüncü Köprü ? Quiliano 2 km Val Quazzola İkinci Köprü dışında İtalya, Kuzeyi c.6m S
Val Quazzola Dördüncü Köprü ? Quiliano Volta locality İtalya, Kuzeyi ? ?
Val Quazzola Beşinci Köprü ? Quiliano Colle sul Rio d. Scarroni İtalya, Kuzeyi ? ?
Val Quazzola Altıncı Köprü ? Quiliano Rio del Gallo İtalya, Kuzeyi ? ?
Val Ponci Birinci Köprü ? Finale Ligure Val Ponci, Via Julia Augusta İtalya, Kuzeyi 1 x S S
Val Ponci Dördüncü Köprü ? Finale Ligure Val Ponci, Via Julia Augusta İtalya, Kuzeyi ? ?
Pontetto ? Loano Via Julia Augusta İtalya, Kuzeyi 1 x S S
Ponticello ? Benevento Kasabada, D’ya İtalya, Güney 1 x M M
Ponticello ? Cantiano 0.2 km Ciclopi Köprüsü Kuzeyi İtalya, Merkez 1 x S S
Ponticello dell’Abbazia ? Acqualanga 4 km K, Via Flaminia İtalya, Merkez 2.1m; 2.8m S
Ponticello di Case Nuove ? Acqualanga K, Via Flaminia İtalya, Merkez 1.4m S
Ponticello di Isernia ? Isernia ? İtalya, Güneyi 1 x M S
Ponticello sul Selino Selino Selinunte Castelvetrano yakını, Sicilya İtalya, Güneyi 1 x S S
Bibey Köprüsü Bibey Puebla de Trives c. 8 km Petín’e doğru İspanya 6.1m; 18.5m; 8.8m L
Alardos Köprüsü Alardos Madrigal de la Vera ? İspanya 22.8m M
Albarregas Köprüsü Albarregas Mérida KB, kasaba girişi İspanya 1.3m; 1.7m; 3 x 5m S
Alcántara Köprüsü Puente de Alcántara Tagus Toledo Kasabaya D girişi İspanya 16m; 28.3m L
Alcantarilla Köprüsü Salado de Moran Utrera 32 km Seville GD su İspanya 5.4m; 5.7m S
Cangas de Onís Köprüsü Puente de Cangas de Onís Sella Cangas de Onís ? İspanya 7.7m; 21.6m; 9.5m; 6.8m; 4.3m; 3.6m M Three main arches pointed. Dates originally from 2nd c. AD[16]
Puente de Cáparra Ambroz Plasencia 20 km N Spain 8.7m; 9.2m S
Puente de Carmona ? Carmona 28 km E of Seville Spain 4m; 4m; 5m; 4m; 4m S
Roman Bridge at Chaves Roman Bridge Tâmega Chaves In town Portugal c.13 x S S
Puente de El Garro Almonte Alconétar Now flooded Spain ? ?
Puente de Guallaminos Guallaminos Villanueva de la Vera ? Spain 18.6m S
Puente de Guijo de la Granadilla Alagón Plasencia c. 20 km N Spain 19.1m M
Puente de Lugo Jiloca Lugo ? Spain 5.4m; 11.2m; 5.4m S
Puente de Lumbier Irati Lumbier At Hoz de Lumbier Spain 1 x M L
Puente de Medellín Guadiana Medellín 35 km E of Mérida Spain 28 x 12m S
Puente de Monistrol Llobregat Monistrol In town Spain 37m; 27m; 17m; 12m M
Puente de Orbigo ? Santiago de Compostela ? Spain >5 x S S
Puente de Piedra Ebro Zaragoza In town Spain ? ?
Puente de Piedra Segre Lérida In town Spain ? ?
Puente de Puebla de Trives Xares Puebla de Trives Near Mendoya Spain 7m S
Puente de Segura Puente de Segura Elja Segura ? Spain/
Portugal
7m; 7m; 10m; 7m; 7m M
Puente de Sta Coloma Gran Valira Santa Coloma 3 km S of Andorra la Vella Andorra S; M S
Tres Puentes Köprüsü Zadorra Iruna 9 km Vitoria-Gasteiz batısı İspanya 13 x S S
Villa del Río Köprüsü Salado de Porcuna Villa del Río 10 km Montoro doğusu İspanya 3m; 9.1m; 3.6 m S
Villodas Köprüsü Zadorra Villodas y. 12 km Vitoria-Gasteiz batısı İspanya 10 x S S
Diablo Köprüsü Puente del Diablo Llobregat Martorell D, kasaba sonu İspanya c.16m; 37.3m L
Jándular Köprüsü Jándular Andújar 5 km W İspanya 7 x 5.1m; 2-3 x S S
Vadillo Köorüsü Tamuja Vadillo 30 km Cáceres doğusu İspanya 1 x M S
Cigarrosa Köprüsü Sil Petín Kasabada İspanya 8m; 10m; 4m; 19m; 10m S
Doncella Köprüsü Ambroz Plasencia y. 40 km K İspanya 9.3m S
Linares Köprüsü Limia Bande Bande-Porquera yolu üzeri İspanya 7.5m; 7m + (2 x S) S
Mocha Köprüsü Guadalmellato Córdoba 10 km D İspanya 10 x 4.5-6.6m S
Córdoba'da Romano Köprüsü Puente Romano Guadalquivir Córdoba Kasabada İspanya 16 x 7.9-12m S
Mérida'da Romano Köprüsü Puente Romano Guadiana Mérida G, kasaba girişi İspanya 62 x 5.6-11.6m S
Romano Köprüsü Tormes Salamanca Kasabada İspanya 15 x 9.4-9.7m S
Viejo Köprüsü Fluvia Besalu 30 km KB, Girona İspanya ? ?
Penkalas Köprüsü Kocaçay
(Penkalas)
Aezani Çavdarhisar Türkiye c.3.9m; 5.2m; 6.5m; 5.2m; c.3.9m S
Penkalas Köprüsü, 1992 Penkalas Köprüsü Kocaçay
(Penkalas)
Aezani Çavdarhisar Türkiye 5 x S S
Roma Köprüsü Biga Çayı
(Granicus)
Biga Over Biga Çayı Türkiye ? ?
Roma Köprüsü ? Eğirdir ? Türkiye ? ?
Sabrina Köprüsü Karabudak Zimara ? Türkiye ? ?
Köprünün batı tarafı sonundan zafer takı kalıntılarının görüntüsü (1838) Sangarius Köprüsü Sakarya
(Sangarius)
İzmit 4 km Adapazarı batısı Türkiye 8-12 x M S
Sauerbrücke Sauer Wasserbillig ? Lüksemburg ? ?
Selinus Köprüsü Bergama Çayı
(Selinus)
Bergama ? Türkiye 2 x 11.4 S
Bodrum Köprüsü Bodrum Köprüsü Bergama Çayı
(Selinus)
Bergama Temple of Serapis (Red Hall) altı Türkiye 2 x 9m[17] S En büyük antik köprü alt yapısı[18]
Severan Köprüsü Severan Köprüsü Cendere Çayı Kahta 41 km Adıyaman doğusu Türkiye 34.2m L
Shkumbi Köprüsü Shkumbi Topcias Shenjan yakını Arnavutluk 17 x S ?
Sankt Dionysen Köprüsü Sankt Dionysen köprüsü Murufer Sankt Dionysen Sankt Dionysen ve Oberdorf arası Avusturya 1 x S S
Taş Köprü Seyhan Adana ? Türkiye 21 x S S
Villa Formosa Seda Alter do Chao 10 km B Portekiz 6 x c.9.6m S
Viadotta di Valle Ariccia Valle Ariccia Rome 27 km GD, Via Appia İtalya, Roma & civarı 3 x S S
Viadotta sulla Via Aurelia ? Roma Pons Cestius-Janiculum İtalya, Roma & civarı 1 x S ?
Fosso di Ponte Terra üzerinde viyadük Fosso di Ponte Terra San Vittorino 1 km KD İtalya, Roma & civarı 4 x M M
Voltarella ? Civita Castellana 5 km KD, Via Flaminia İtalya, Merkez 3.1m S
Beyaz Köprü Biga Çayı
(Granicus)
? Gallipoli yolu Türkiye S; S; 4 x M; S; S ? Malzemesi için yağmalandı 19ncı y.[19]
Zakho köprüsü Khabur Zakho ? Irak S; L; S L
? Arapgir Çayı Korpanik 3 km E Türkiye 30m ?
? Asopus Laodicea on the Lycus ? Turkey 8.0m; 12.3m; 7.1m M
? Bues Ganagobie Durance batı kıyısı, Sisteron güneyi Fransa ? ?
? Escoutay Viviers ? Fransa ? ?
? Fosso del Giardinetto Roma 11 km E on Via Labicana İtalya, Roma & civarı 5.7m S
? Fosso della Valchetta Castel Giubileo 0.25 km N İtalya, Roma & civarı 2 x 7m S
? Fosso di Palidoro Palidoro Çitlik evleri aşağısında İtalya, Roma & civarı 2 x S ?
? Fosso di Vallemplice Sta Marinella Via Aurelia İtalya, Roma & civarı 1 x S S
? Fosso Malafede Ostia 9 km NE on Via Ostiensis İtalya, Roma & civarı 2 x S S
? Göksu
(Calycadnus)
Silifke ? Türkiye 5 x c.17m; 2 x 4.3m S
? Guadiana Mertola ? Portekiz ? ?
? Marsyas İncekemer ? Türkiye 3 x M M
? Nahr er Rukkad ? Bostra batısı Suriye 8 spans ?
? Nil Aswan ? Mısır ? ?
? Numicus Ostia 2 km GD, Via Severiana İtalya, Roma & civarı 3 x S S
? Saboun-Souyou Halep 70 km N Suriye 3.8m; 8.4m; 10m; 9.8m; 8.2m; 3.8m M
? Saboun-Souyou Halep Cyrrhus-Gaziantep Suriye 4.2m; 9.3m; 4.7m S
? Wadi Suweida Suweida Bostra kuzeyi Suriye 1 span ?
? Wadi Zeidi el-Tali’a Bostra batısı Suriye 2 x S S
? Yeşil
(Iris)
Amasya ? Türkiye ? ?
? ? Antakya Antakya kuzeyi Türkiye 1 x S L
? ? Kireli ? Türkiye ? ?
? ? Qodana B, Bostra Suriye 3 spans ?
? ? Sette Vene 15 km K, Veii, Via Cassia İtalya, Merkez 1 x S ?

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel görünüm

Diğer Roma bina yapıları

Diğer köprü listeleri

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ O’Connor 1993, sayfa 1
  2. ^ a b c d e f g O’Connor 1993, sayfa 171
  3. ^ Livius.org: Šurkutir (Shushtar)
  4. ^ Wurster & Ganzert 1978, sayfa 292
  5. ^ Kissel & Stoll 2000, sayfalar 17f.
  6. ^ Milner 1998, sayfalar 117f.
  7. ^ Galliazzo 1995, sayfalar 92–93
  8. ^ Warren 1991, sayfalar 61–63
  9. ^ Wiegand 1904, sayfalar 300-301, leaflet (annex)
  10. ^ Grewe & Özis 1994, sayfa 352
  11. ^ Galliazzo 1994, sayfalar 334 (No. 689)
  12. ^ Galliazzo 1994, sayfalar 203–204 (No. 433)
  13. ^ Galliazzo 1994, sayfalar 205–207 (No. 434)
  14. ^ Galliazzo 1994, sayfalar 207–208 (No. 435)
  15. ^ Antikefan: Roman bridge at Taipas
  16. ^ O’Connor 1993, sayfa 112
  17. ^ Grewe & Özis 1994, sayfa 350
  18. ^ Grewe & Özis 1994, sayfalar 350, 352
  19. ^ Hasluck 1905/06, sayfalar 188f.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana kaynak

  • O’Connor, Colin (1993), Roman Bridges, Cambridge University Press, ISBN 0-521-39326-4 

Diğer kaynaklar

  • Bauer, Sibylle (2004), "Die älteste Steinbrücke am Rhein – stand sie in Mainz? Neuer Holzfund als Indiz für einen frührömischen Brückenschlag", Antike Welt 35 (3): 83–84 
  • Döring, Mathias (1998), "Die römische Wasserleitung von Pondel (Aostatal)", Antike Welt 29 (2): 127–134 
  • Döring, Mathias (2007), "Wasser für Gadara. 94 km langer Tunnel antiker Tunnel im Norden Jordaniens entdeckt", Querschnitt 21: 24–35, http://www.h-da.de/fileadmin/documents/Publikationen/Querschnitt/querschnitt_21.pdf 
  • Galliazzo, Vittorio (1994), I ponti romani. Catalogo generale, Vol. 2, Treviso: Edizioni Canova, ISBN 88-85066-66-6 
  • Galliazzo, Vittorio (1995), I ponti romani, Vol. 1, Treviso: Edizioni Canova, ISBN 88-85066-66-6 
  • Grewe, Klaus; Özis, Ünal (1994), "Die antiken Flußüberbauungen von Pergamon und Nysa (Türkei)", Antike Welt 25 (4): 348–352 
  • Hasluck, Frederick William (1905/06), "A Roman Bridge on the Aesepus", The Annual of the British School at Athens 12: 184–189 
  • Kissel, Theodor; Stoll, Oliver (2000), "Die Brücke bei Nimreh. Ein Zeugnis römischer Verkehrspolitik im Hauran, Syrien", Antike Welt 31 (2): 109–125 
  • Milner, N. P. (1998), "A Roman Bridge at Oinoanda", Anatolian Studies 48: 117–123 
  • Warren, John (1991), "Creswell's Use of the Theory of Dating by the Acuteness of the Pointed Arches in Early Muslim Architecture", Muqarnas 8: 59–65 
  • Wiegand, Theodor (1904), "Reisen in Mysien", Mitteilungen des Deutschen Archäologischen Instituts, Athenische Abteilung 29: 254–339 (300–301) 
  • Wurster, Wolfgang W.; Ganzert, Joachim (1978), "Eine Brücke bei Limyra in Lykien. Anhang: Reste einer Brücke oberhalb von Kemer am Oberlauf des Xanthos", Archäologischer Anzeiger (Berlin: German Archaeological Institute): 304–307, ISSN 0003-8105 

Sonraki kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Fernández Casado, C.: Historia del puente en España. Puentes Romanos, Instituto Eduardo Torroja, Madrid 1980

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons'ta
Roma köprüleri listesi ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunmaktadır.