Macerata

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Macerata
Città di Macerata
Macerata panoraması
Macerata arması
Arma
Macerata'nın Marche'deki konumu
Macerata'nın Marche'deki konumu
Ülkeİtalya İtalya
BölgeMarche
İlMacerata ili
İdare
 • Belediye BaşkanıSandro Parcaroli (Kuzey Ligi)
Yüzölçümü
 • Toplam92.53 km²
Rakım315 m
Nüfus
 (31.12.2017)
 • Toplam41,564[1]
 • Yoğunluk448.22/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Alan kodu0733

Macerata, İtalya'nın Marche bölgesinde aynı ismi tasiyan Macerata ilinin merkezi olan bir şehir ve komün.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihi şehir merkezi, Chienti ve Potenza nehirleri arasındaki bir tepede yer almaktadır. Piceni döneminde adı Ricina olan şehir Romalılaşma sürecinden sonra Recina ve Helvia Recina'dan adlı bölümlerden oluşmaktaydı. Helvia Recina'nın barbarlar tarafından yok edilmesinden sonra, şehrin sakinleri tepelere sığındı ve daha sonra şehri önce tepelerin üzerinde yeniden inşa etmeye başladılar. Macerata adını alan bu şehir, zaman içinde düzlüklere de yayıldı. Macerata, Ağustos 1138'de resmî olarak komün oldu.

II. Dünya Savaşı sırasında Macerata'nın güneyindeki Urbisaglia komünü, Yahudiler ve mülteciler için bir toplama ve esiri kampının merkeziydi.[2][3]

21. yüzyılda şehir hakkında kaleme alınanlara bakıldığında The New York Times'tan Jason Horowitz'in yazısı göze çarpmaktadır. Horowitz'e göre Macerata, başlangıçta Afrika'dan gelen göçmenleri ağırlıyordu ve 2013'te kasaba entegrasyon çabalarından dolayı ulusal düzeyde tanındı.[4] Kent sakinleri, 2018 yılına kadar göçmenler hakkında daha olumsuz bir görüşe sahipti. Şubat 2018'de, Pamela Mastropietro adlı İtalyan bir kadının, Macerata'da bir bavulun içinde parçalanmış halde ölü bulunmasının ardından bir Nijeryalı tutuklandı ve ölüme neden olmakla suçlandı. Bu da şehirde göçmen karşıtı duyguların artmasına neden oldu. Hatta 3 Şubat 2018 tarihinde aşırı sağcı bir İtalyan olan Luca Traini, Macerata'da altı siyahiyi silahla vurarak yaraladığı bir terör eylemi gerçekleştirdi.[5]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Macerata, engebeli bir yapıya sahip olduğundan iklim hem Akdeniz hem de karasaldır. Yaklaşık 30 km uzaklıktaki Adriyatik Denizi ve özellikle Apennine Dağları hava durumunu etkiler. Macerata'nın rakımı deniz seviyesinden yaklaşık 315 metre yüksektir, bu nedenle kış özellikle yağmurludur. Çok sık kar yağmaz ancak zaman zaman Balkanlar ve bölgenin kuzeybatısındaki hava hareketleri kara neden olabilir. Orta mevsimler değişken olup, nisan ayı boyunca kar yağışı ve don meydana gelebilir. Yazları oldukça güneşlidir ve hatta Garbino hinterlandından gelen sıcak bir rüzgâr nedeniyle sıcaklık bazen 40 °C'ye ulaşır. Yaz aylarında gök gürültülü fırtınalar, havanın oldukça kararsız hâle geldiği Ağustos ayında akşam saatlerinde sık görülür. Ekim ne sıcak ne de çok soğuktur.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Macerata şehri, Acquesalate, Acquevive, Botonto San Giacomo, Botonto Sant'Isidoro, Cervare, Cimarella, Cincinelli, Consalvi, Corneto, Helvia Recina, Isola, Madonna del Monte, Montanello, Piediripa, Sforzacosta, Valle, Vallebona, Valteia, Villa Potenza adlı mezra (frazioni) ve yerleşim yerinin bağlı olduğu bir yerleşim merkezidir. Kentin komşu komünleri ise Appignano, Corridonia, Montecassiano, Montelupone, Morrovalle, Pollenza, Recanati, Tolentino ve Treia'dır.

Macerata nüfusu 2017 sonu tahminiyle 41.564 kişi olup nüfus yogunlugu 448,22 kişi/km² olur Nüfusunun 19. ve 20. yuzyıl nüfus sayımlarına gore gelişmesi şöyledir:

Kişi

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Macerata Belediye Kütüphanesi'nde çok eski bir incunabula, Araba Müzesi'nde bazı antik araba örneklerini görmek mümkündür.

Macerata – Loreto haccı[değiştir | kaynağı değiştir]

1978'den beri her yıl, Haziran ayının ilk Cumartesi günü okul dönemi bittikten sonra Macerata'dan Loreto'ya 27 km'lik bir hac yolculuğu yapılır. Yürüyüşün yapıldığı gecede katılımcılar, geleneksel olarak Marian yolu olarak kabul edilen bir yol boyunca tepelerden geçirilir. Yolculuğa dünyanın her yerinden katılım olsa da kendine çekse de, özellikle komşu şehir ve bölgelerden gelenler çoğunluğu oluşturur. Yürüyüşün temel amacı, öğrencilerin okul yılının sonunda Meryem Ana'ya olan eski şükran geleneğini canlandırmaktır. Başlarda 300 kişinin katıldığı yürüyüşe katılanları sayısı yıllar boyunca arttı ve altmış bine kadar yükseldi.[6] 1993 yılında ayine başkanlık eden Papa II. John Paul tarafından bağışlanan bir haç, alayın en önünde yer alır. Gece yürüyüşü boyunca tesbih okumaları, şarkılar, tanıklıklar, Tanrı'nın sözleri üzerine meditasyonlar ve Papa'nın öğretileri üzerine vaazlar verilir.

Yerel mutfak[değiştir | kaynağı değiştir]

Macerata'da çok sayıda restoran, trattoria ve pizzacı vardır. Yerel spesiyaliteler arasında, ragù'nun domuz eti, sığır eti ve kuzu karışımı içermesiyle normalden farklı olan bölgesel bir lazanya versiyonu olan 'vincisgrassi alla maceratese' yer alır.[7]

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Macerata şu kentlerle kardeş şehir bağlantısı kurmuştur:[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Statistiche demografiche ISTAT". demo.istat.it. 14 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2023. 
  2. ^ "PG 53 Sforzacosta Macerata". Prisoners of War in Italy. 14 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 
  3. ^ "German Camps –British & Commonwealth Prisoners of war 1939-45". Forces War Records. 3 Haziran 2019. 5 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 
  4. ^ Horowitz, Jason (7 Temmuz 2018). "This Italian Town Once Welcomed Migrants. Now, It's a Symbol for Right-Wing Politics". The New York Times. 12 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2018. 
  5. ^ Povoledo, Elisabetta (3 Şubat 2018). "'Racial Hatred' Cited After African Immigrants Are Shot in Italy". The New York Times. 27 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2018. 
  6. ^ "Il Pellegrinaggio a Piedi da Macerata a Loreto". 1 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2023. 
  7. ^ "Eating in Macerata". 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2023. 
  8. ^ "Gemellaggi". comune.macerata.it (İtalyanca). Macerata. 16 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2019. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]