William Golding

Vikipedi, özgür ansiklopedi

William Golding
1983'te Golding
Doğum19 Eylül 1911(1911-09-19)
Newquay, Cornwall, İngiltere
Ölüm19 Haziran 1993 (81 yaşında)
Perranarworthal, Cornwall, İngiltere
MeslekRoman yazarı, şair
Milliyetİngiltere İngiliz
Dönem1934 - 1993
Önemli ödülleriMan Booker Ödülü (1980)
Nobel Edebiyat Ödülü (1983)

Sir William Gerald Golding (d. 19 Eylül 1911 - ö. 19 Haziran 1993) İngiliz roman yazarı ve şair.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1911 yılında Cornwall'de doğdu. Oxford Üniversitesini bitirdi. 1934'te Poems yayınlandı. 1954'te Sineklerin Tanrısı kitabıyla, Nobel Edebiyat ödülüne hak kazanmıştır. Romanın mahiyeti, alegorik olmasıdır. Mezkur kitapta, belirli mefhumların kavranmasını sağlamıştır. Bu kitabından sonra yayınlanan kitapları (özellikle Piramit) çok daha güçlü bir edebi yapıya sahip olmasına rağmen aynı etkiyi yaratmadı. 1980'de Rites of the Passage adlı eseriyle Man Booker Ödülü'nü aldı. 1983'te İsveç Akademisi "Gerçekle söylenceyi ustaca birleştiren, insanın ruhsal ve fiziksel boyutlarını derinlemesine inceleyen romancı bu yılın ödülüne layık görüldü" diyerek Nobel Edebiyat Ödülü'nü William Golding'e verdi. O dönemde İngiliz yazar John Fowles, Golding için "En iyi İngiliz yazar" demiştir. 1988'de "Sir" unvanını alan Golding, 1993'te ardında yarım kalmış bir roman bırakarak (The Double Tongue) kalp yetmezliğinden öldü.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

William Golding'in Marlborough, İngiltere'de doğduğu evi.

Başarılı yazar[değiştir | kaynağı değiştir]

Halen Bishop Wordsworth's School'da öğretmenlik yaparken, 1951'de Golding, başlangıçta Strangers from Within adlı romanın bir müsveddesini yazmaya başladı. Eylül 1953'te, diğer yedi yayıncı tarafından reddedildikten sonra, Golding, Faber ve Faber'a bir el yazması gönderdi ve başlangıçta okuyucuları Jan Perkins tarafından reddedildi ve bunu "Saçma ve sıkıcı. Anlamsız" olarak nitelendirdi. Ancak kitabı, firmada yeni bir editör olan Charles Monteith tarafından desteklendi. Monteith metinde bazı değişiklikler istedi ve roman Eylül 1954'te Sineklerin Tanrısı olarak yayınlandı.

1958'de Salisbury'den yakındaki Bowerchalke'ye taşındıktan sonra, köylü ve yürüyüş arkadaşı James Lovelock ile tanıştı. İkili, Lovelock'un Dünya gezegeninin canlı maddesinin tek bir organizma gibi işlev gördüğü hipotezini tartıştı ve Golding, bu hipoteze Yunan mitolojisinde Dünya'nın kişileştirilmesi ve Titanların annesi olan Gaia'nın adını vermeyi önerdi. Yayıncılık başarısı, Golding'in 1961'de Bishop Wordsworth's School'daki öğretim görevinden istifa etmesini mümkün kıldı ve o akademik yılı Amerika Birleşik Devletleri'nde Roanoke, Virginia yakınlarındaki Hollins College'da (şimdi Hollins Üniversitesi) yazar olarak geçirdi.

Golding, 1979'da Karanlığın Görünürlüğü için James Tait Black Memorial Ödülü'nü ve 1980'de Booker Geçiş Ayinleri Ödülü'nü kazandı. 1983'te Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü ve Oxford Ulusal Biyografi Sözlüğü'ne göre "beklenmedik ve hatta tartışmalı seçim".

1988'de Golding, Şövalye Lisans olarak atandı. Eylül 1993'te, beklenmedik ölümünden sadece birkaç ay sonra, Golding'in varlığının vadedildiği ve hevesle beklendiği Fransa'da Birinci Uluslararası William Golding Konferansı düzenlendi.

Kurgu yazarı[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk romanı Sineklerin Efendisi (1954; film, 1963 ve 1990; Nigel Williams tarafından uyarlanan oyun, 1995), tropik bir adada mahsur kalan bir grup çocuğu, kurtarılmadan önce kanunsuz ve giderek vahşi bir yaşama doğru inişini anlatır. The Inheritors (1955) "yeni insanları" (genelde Homo sapiens sapiens ile tanımlanır), daha nazik bir ırka (genellikle Neandertallerle tanımlanır) karşı hile ve şiddetle galip gelir. 1956 tarihli Pincher Martin romanı boğulan bir denizcinin düşüncelerini kaydeder. Free Fall (1959) seçim özgürlüğü konusunu araştırıyor. Romanın anlatıcısı, bir Alman esir kampında İkinci Dünya Savaşı askeri, sorgulamaya ve hücre hapsine dayanır. Bu olaylardan sonra ve deneyimlerini hatırlarken, yaptığı seçimlere dönüp bakar ve kendi kararlarını verme özgürlüğünü tam olarak nerede kaybettiğinin izini sürmeye çalışır. The Spire (1964), bir Orta Çağ katedralinin (genellikle Salisbury Katedrali olduğu varsayılır) tepesindeki inanılmayacak kadar büyük bir kulenin inşasını (ve neredeyse çökmesini) takip eder. Roman, cinsel şehvet, dini şevk ve kuruntu fikirlerini ve Orta Çağ İngiltere'sindeki Kilisenin gücünü, hem manevi özlemi hem de dünyevi kibiri simgeleyen başlık kulesiyle araştırıyor.

Golding'in 1967 romanı Piramit, kısmen Golding'in büyüdüğü Marlborough'a dayanan küçük bir İngiliz kasabasında ortak bir ortama sahip üç bağlantılı hikâyeden oluşur. Akrep Tanrısı (1971), ilki eski bir Mısır mahkemesinde geçen ('Akrep Tanrısı'); ikincisi, tarih öncesi bir Afrikalı avcı-toplayıcı grubunu ('Clonk, Clonk'); ve üçüncüsü bir Roma imparatorunun mahkemesinde ("Olağanüstü Elçi"). Bunların sonuncusu, ilk olarak 1956'da yayınlandı, Golding tarafından 1958'de The Brass Butterfly adlı bir oyun haline getirildi. 1971'den 1979'a kadar Golding hiçbir roman yayınlamadı. Bu dönemden sonra, Darkness Visible'ı (1979) yayınladı: terörizm, pedofili ve Blitz'deki bir yangından sağ kurtulan ve doğaüstü güçlere sahip görünen gizemli bir figürü içeren bir hikâye. 1980'de Golding, on dokuzuncu yüzyılın başlarında Avustralya'ya yaptığı bir yolculukla ilgili romanlarından ilki olan Rites of Passage'ı yayınladı. Roman 1980'de Booker Ödülü'nü kazandı ve Golding bu başarıyı Close Quarters (1987) ve Fire Down Down (1989) ile takip etti ve daha sonra To the Ends of the Earth başlıklı bir cilt olarak yayınlanan 'deniz üçlemesini' tamamladı. Üç hikâye daha sonra BBC için Benedict Cumberbatch'ın oynadığı bir mini diziye uyarlandı. 1984'te The Paper Men'i yayımladı: Bir romancı ile onun biyografisini yazacak olan kişi arasındaki mücadelelerin bir anlatımı.

Sineklerin Tanrısı romanı tartışmasız Golding'in en ünlü kitabıdır. Modern bir klasik olarak kabul edilen kitap, bugün dünyanın dört bir yanındaki okullarda okunuyor.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]