Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Math34 (mesaj | katkılar)
242. satır: 242. satır:
:::[[Kullanıcı:Vito Genovese|<font color="#008000">'''Vito Genovese'''</font>]] 16:37, 21 Şubat 2013 (UTC)
:::[[Kullanıcı:Vito Genovese|<font color="#008000">'''Vito Genovese'''</font>]] 16:37, 21 Şubat 2013 (UTC)
+[[Özel:Katkılar/78.185.56.102|78.185.56.102]] 16:45, 21 Şubat 2013 (UTC)
+[[Özel:Katkılar/78.185.56.102|78.185.56.102]] 16:45, 21 Şubat 2013 (UTC)

*Süper bir olay bu. 2005'de açılmış 2002 verileri olan, güvenliği tartışılır bir sürü şablon yerine en azından daha sıkı güncellenen ve daha güvenilir bilgiler olacak şablonlarda... Bu uygulama özellikle kariyerini sürdüren sporcular için çok faydalı olacak. Bu adamlar yemiyor içmiyor üç günde bir maç yapıyor, gol, basket atıyor :)) Kimi güncelleniyor, %98'i öyle kalıyor. Sonra onları güncellemek için sinsi vandallar geliyor abuk subuk değişiklik yapıyor, kontrol etmek bir ton iş olduğundan gözden kaçıyor vs vs... SM olan ama verileri bir sene öncede kalmış, doğru olup olmadığı belli olmayan maddelerimiz bu sayede çok daha güncel olacak.--[[Kullanıcı:Math34|Math34]] <sup> [[Kullanıcı mesaj:Math34|ileti]]</sup> 13:08, 22 Şubat 2013 (UTC)

Sayfanın 13.08, 22 Şubat 2013 tarihindeki hâli

Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!



Yerleşim yeri

Yerleşim yeri özellikle köy maddeleriyle ilgili kayda değer olup olmamaları ya da taslak olarak değerlendirilip değerlendirilmemeleri hakkında fikir birliği ya da yönerge mevcut mudur? Bu maddelerden kaynaksız olanlar ve kaynak bulunamayanlarla ilgili nasıl bir yol izlemek mantıklıdır acaba? Khadkhall (mesaj) 18:33, 10 Şubat 2013 (UTC)

Köy maddeleri KD. Taslak konusunda ise ben köy maddelerinin taslak olduğunu düşünmüyorum, bu şahsi fikrim. İçerik konusunda esas olan gerçeklik değil, doğrulanabilirlik. İçerik onusunda Tartışma:Akdivan, Ağlı sayfasındaki hususlara dikkat etmek yeterli. Köy maddelerinde silinebilecek başlıca içerikleri sıralarsak (aklıma ilk gelenler)
  • Köydeki sülale isimleri
  • Muhtarlık bölümünün tamamı (Bu bölümleri botla silmeyi planlıyorum, bakalım)
  • Hiçbir kaynağı olmayan, köyün tarihini Ergenekon Destanı'na dayandıran ve bunun gibi iddialı tarihçe bilgileri
  • Köyden yetiştiği iddia edilen, cumhurbaşkanı ve başbakan isimleri gibi doktor, mühendis, tiyatrocu, öğretmen, vikipedist:) vb. listeleri.
Sadrettin mesaj 19:40, 10 Şubat 2013 (UTC)
  • Sadrettin'in listesi güzel, daha da uzayabilir. Epik, iddiaya dayalı ya da bozuk anlatım kaynaksızsa çıkarılabilmeli, nispeten düzgünse ve kaynaksızsa sadece kaynaksız şablonu ile de yetinilebilir...Düzgünlük tabi ki göreceli olabilir. Bunu genel kurallara bakarak standardizasyon edeceğiz. Bununla ilgili çok tartışma oldu. Khadkhall, köy çeşmesi geçmişinden bulabilirsin. Vikiçizer (mesaj) 20:08, 10 Şubat 2013 (UTC)
  • Bu konuda ben de daha önce bir tartışma olup olmadığını merak ediyorum. Madde düzenlerken bazı arkadaşların muhtar isimlerini sildiğini farkettim. Sadrettin de Muhtarlık bölümünü silelim demiş yukarda. Muhtarlık bilgisini vermek yanlış mıdır? Bir de köyler hakkında kendi web siteleri dışında fazlaca bir kaynak bulmak zor. Köylerin kendi verdikleri bilgileri geçerli kabul etmemek mi gerekir? Mesela adamlar sitelerinde köyümüzde fasulye ekimi ve hayvancılık yapılır, bir de maden yatakları vardır diye Keydan köyü tarihi kısmına tıklayın yazmışlar. Bu bilgi güvenilir midir, değil midir? Bir arkadaş güvenilir kaynak olmadığı için bu bilgiyi almamış, daha doğrusu çıkarmış. Bence güvenilirdir. Daha doğrusu başka bir yerde bir bilgi olabileceğini de pek sanmıyorum. Hatta dün bir köy maddesini düzeltirken köyün videosunu seyrettim. Köyün dedesi, biz Hacı Bektaş'ı 13. Atatürk'ü de 14. imam kabul ediyoruz diyor. Ben de onu yazdım. Bilgi güvenilir midir, değil midir, tartışılır, ama bence köylerin kendileri hakkında verdikleri bilgiler konusunda daha cesur olmak gerekir. En azından köyün sitesinde böyle deniyor denip kaynak verilebilir. O köyden çıktığı iddia edilen önemli kişiler listesi için de aynı şekilde düşünülemez mi? Mukaddimeileti 15:35, 12 Şubat 2013 (UTC)
Şöyle diyeyim Mukaddime, mesnetsiz bir bilgi hangi sitede yer alıyorsa alsın güvenilir değildir. Kaydan köyü sitesindeki tarihçeyi, bir tarihçi mi yazmış? Hayır. Orada yaşayan biri yazmış. Ben yaşadığım yerin tarihini yazsam mesela, güvenilir kaynak olur mu benim yazdıklarım?--RapsarEfendim? 16:43, 12 Şubat 2013 (UTC)
  • Köyde yaşayan bir dedenin sözleri sözlü tarih amacıyla kullanılabilir. Ama sözlü tarih dediğimiz şey, esas olarak ayrıca diğer disiplinlerle desteklendiğinde değer kazanıyor. Bu sözler eklenemez diyemiyorum, bu da bir değerdir. Vikipedi'ye eklenebilir. Ama güvenilirliği düşüktür. Şu da bir gerçek ki, bu tür güvenilirliği düşük bilgiler, hakikatmiş gibi ekleniyor, yazılıyor. Bu bilgileri ekleyenlerden akademik disiplin beklenemez zaten, bir bilgi duymuş, doğruymuş gibi ekliyor. Bu bilgiyi eklerken şuna göre, buna göre diye kaynak belirtilmesi çok nadir.
  • Muhtarlık bilgilerinde kaynak varsa, eklensin. Ama bir anonim "Ahmet Tellioğulları" adını değiştirip, "Mehmet Seferoğulları" yazıyor. Kaynak yok, doğrulama imkanı yok. Mecburen muhtarlık bilgilerini siliyoruz. Köy çeşmesi arşivinde köy maddelerindeki muhtarlık bölümlerinin silinmesi yönünde görüş birliği de var. Tarihini tam hatırlayamadım şu an.
Sadrettin mesaj 18:01, 13 Şubat 2013 (UTC)

Merhaba arkadaşlar, belli aralıklarla bu sayfada arzı endam ediyoruz, zira bazı konularda "ilginizi" çekmeye çalışıyoruz. Bunlardan birisi de düzenlenmeyi bekleyen maddeler. Bu maddeler her ay birikiyor ve ne yazık ki bir türlü tüketemiyoruz. Türkçe Vikipeedi'de bir kısmı 2007 ve 2008'den beri bekleyen 7000'den fazla madde var. Düzenlenmesi gereken maddelerin her zaman olması kaçınılmaz, zira açık ve özgür bir ansiklopedinin doğası gereğidir. Ancak düzenlenmesi gereken madde sayısı ile toplam madde sayısı arasındaki açının da fazla büyük olmaması gerekir diye düşünüyorum, aksi takdirde bu ansiklopedimizin son derece ham, yarım, eksik bir görüntü vermesine neden oluyor. Diğer bazı vikipedilerle bir karşılaştırma yapmaya çalıştım ve şöyle bir tablo çıktı.

Dil Toplam madde sayısı Düzenlenmesi gereken madde sayısı Toplam madde sayısına oranı
Fransızca 1.350.239 3.602 % 0.26
İspanyolca 968.312 12.115 % 1.25
Rusça 965.124 23.235 % 2.40
İtalyanca 1.006.119 13.942 % 1.38
Türkçe 204.536 7.069 % 3.45

İngilizce vikipediyi almadım, çünkü orda farklı bir durum var artık. Aralık ayında 2500 civarında düzenlenmesi gereken maddesi görünüyordu, şimdi daha farklı bir kategorileştirme sistemine gitmişler. Şöyle bir sayfa ile kısa maddelerin geliştirilmesi veya giriş cümlelerinin düzeltilmesini de kapsayan ve yeni özelliklere sahip başka bir sayfa oluşturmuşlar. Dolayısıyla İngilizce Vikipedi bizim için iyi bir karşılaştırma olmaz gibi.

Bizim hedefimiz Türkçe Vikipedideki düzenlenmesi gereken madde/toplam madde oranını % 3.45'den yüzde 1.5'a getirmek olabilir. Böylece Fransızca Vikipedi'yi olmasa bile İspanyolca ve İtalyanca Vikipedi'yi aşağı yukarı yakalamış oluruz. Pratikte bunun anlamı şu anda 7000 olan düzenlenmeyi bekleyen madde sayısını 3000 civarına indirmektir. Yani 4000 kadar maddenin düzenlenmesi ve etiketlerinin kaldırılması demek.

Bu haftanın işbirliği projesi olarak düzenlenmeyi bekleyen maddelerin düzenlenmesi konusunu seçtik. Bugüne kadar yaptığımız bakım projelerinde maalesef pek bir başarı sağlayabilmiş değiliz. Örneğin 2012'de yapılan 5 düzenleme/bakım projesinde 158, 69, 123, 12 ve 37 madde düzenlendi, ki ortalama bir haftalık İBP'de 80 madde düzenlenebiliyor demek. Bunu anlamak mümkün, zira birilerinin pek de özenmeden yapıp bıraktığı maddelere bir dünya zaman harcayıp düzeltmeye çalışmak pek de cazip ve zevkli bir şey değil. Ancak bildiğiniz gibi ansiklopedi ancak görünmeyen kahramanların yaptıkları hammaliye işlerle hayat kazanıyor.

Gerçekten kapsamlı bir işbirliği gerektiren bu türden çalışmalar için daha çok kişinin enerjisine ve daha sistemli biçimde bir çalışmaya ihtiyacımız var. Bu hafta için 500 maddeyi düzenlemek gibi oldukça büyük bir hedef koyduk. Bu 2012'de yaptığımız 5 projede düzelttiğimiz toplam 400 maddeden bile daha fazla, buna karşın gerçekleştirilemez bir hedef değil aslında. Eğer düzenli olarak İBP'ye katılmayan kişiler de bir defalığına bu çalışmaya katılır ve örneğin günde 3 madde düzenlerlerse haftada 21 madde eder ve 24 kişinin katılımıyla bile bu hedefe ulaşılabilir. Görüldüğü gibi olanaksız değil. Bu yüzden herkesi bu hafta İBP'ye katkı yapmaya davet ediyorum. Günde 3 madde düzenleyin yeter.

Mukaddimeileti 23:09, 10 Şubat 2013 (UTC)

  • Şu ana kadar çalışmaya 9 kişi katıldı. Ayrıca projeyi yapmamızı öneren 9 kişiden sadece 4'ü katılmış durumda. Bundan sonra katılmayı düşündüğünüz projelere oy verin mi desek acaba? Mukaddimeileti 10:28, 12 Şubat 2013 (UTC)
Evet, "katılmayacaksanız ne oy veriyorsunuz?" şeklinde algılanmasın -ki Mukaddime'nin böyle demek istemediği çok açık- fakat İBP oylamalarında buna dikkat edilse iyi olur gerçekten. çünkü bazen her öneriye "tabii, güzel olur" diyen kullanıcılar çıkabiliyor ve bunlar maalesef sıra iş yapmaya gelince ortadan kayboluyor. o vakit de belki daha fazla kullanıcının katılacağı bir proje kenara itilmiş olmuyor mu? ANADOLU (mesaj) 16:02, 12 Şubat 2013 (UTC)
Teşekkürler Anadolu, güzel bir açıklama olmuş bu. Zira gerçekten de çok destek alan projelerin genel olarak katılımı yüksek oluyor ve hedeflerin üstüne çıkıyoruz, ama eğer verilen desteklerdeki amaç "birileri yaparsa iyi olur" şeklinde ise yanlış bir algıya neden oluyor. Eğer elimizde bir makine olsa ve bu hafta "bu makinaya hangi işi yaptıralım"ı oylasak sorun yok, çok oy alanı yapalım, ama oylamadaki asıl amaç kaç kişinin projeye gerçekten katılım gösterebileceğini tespit etmek. Oy çokluğu değil, nitelikli katılım (zira bir-iki madde açıp giden de var) gerekiyor bunun için. Ve bazen bir haftayı boşa geçirdiğimiz oluyor. Mukaddimeileti 16:16, 12 Şubat 2013 (UTC)
  • Hedeflediğimiz 500 rakamına ulaşmamız zor görünüyor, henüz 128 madde düzenleyebilmişiz. Ancak projenin başladığı günde 7068 olan düzenlenmeyi bekleyen madde sayısı şu anda 6849'a düşmüş durumda. Yani bu süre içinde 219 madde düzenlenmiş. Görünmeyen destekçilerimiz de var demek ki. Teşekkürler. Mukaddimeileti 09:18, 14 Şubat 2013 (UTC)
  • Meğer görünmeyen destekçimiz Kullanıcı:Superyetkin imiş. Bir haftadır düzenlediği 110 maddeyi son anda İBP'ye ekleyerek tüm rekorları altüst etti:) Hedeflediğimiz 500 rakamına ulaşamasak da 400'e yaklaştık, yani geçtiğimiz yıl 5 İBP'de ulaştığımız sonuca tek bir haftada ulaşmayı başardık. Çok büyük bir başarı bence. Katılan herkese çok teşekkür ederim. Mukaddimeileti 22:39, 17 Şubat 2013 (UTC)

Ne yere bakan yürek yakandır o! :) 2010'un ikinci haftasında 380 maddenin icabına bakılmıştı ve kazanan, 142 maddeyle yine Yetkin olmuştu. Tebrikler tüm katılımcılara!

Bu yoğun katılımlı düzenleme projelerinden yılda şöyle bir 7-8 tane bile yapabilsek, resmen ihya olur Vikipedi.

Vito Genovese 23:01, 17 Şubat 2013 (UTC)

kayda değerlik, sas

kullanıcılardan sas sayfasındaki sevag şahin balıkçı başlığına ilgi göstermelerini rica edecektim. sayfada, mahkeme sonucunu meselenin odak noktasına oturtan yanlış bir yaklaşım, kayda değerliğe ilişkin argümanlarla değil, 'lehimizde, aleyhimizde' gibi öznel yaklaşımlarla verilen oylar sözkonusu. meseleye sadece ve sadece vikipedinin kayda değerlik kıstaslarını gözönünde bulundurarak yaklaşacak kullanıcıların varlığı, bu tip hassas olduğu öngörülen durumlarda daha da önem taşıyor. teşekkürler. --kibele 11:50, 11 Şubat 2013 (UTC)

İlgili sayfadaki yorumama ilişkin size vaat ettiğim daha kapsamlı bir mesaj yakında hazırlayacağım. şu an buna ayıracak kadar zamanımın olmaması beni gerçekten çok üzüyor. fakat bundan daha fazla üzen şey söylediğimin yalnış anlaşılmasıdır. ben maddeleri değerlendirirken, "lehimizde-aleyhimizde" kıstasına göre değerlendirelim demedim. bir OLGUyu tepsit ettim. aslında benim talebim tarafsız olmamızdır. yani türkçe viki topluluğu olarak her (ama her!) olay karşısında mutlak (ama mutlak!) tarafsızlığımızı muhafaza etmemizdir. oysa bir bazı maddelerde doğruyu söylersek taraf tuttuğumuz sanılır düşüncesiyle "olsun, bir az kendimizden taviz verelim" diye düğünüyoruz ve bunu yaparken aslında KENDİMİZDEN değil, GERÇEKLERDEN taviz verdiğimizin, ADALET ilkesini ihlal ettiğimizin farkında olmuyoruz. sonuç olarak, ilgili sayfadaki yorumumun maddeleri "lehimizde-aleyhimizde" değerlendirme yönelimi gibi algılanmasını, yorumlanmasını ve hedef gösterilmesini kınıyorum. ANADOLU (mesaj) 14:14, 11 Şubat 2013 (UTC)
lehimizde, aleyhimizde algısının kırılması için ansiklopedikliğe ve kayda değerliğe ilişkin yorumunuzu bekliyoruz elbette. size ilişkin bir hedef gösterme olması ise tamamen yanlış yönlendirme. ilgi çekmeyen ve yapılan yorumlar itibariyle kayda değerliğin konuşulmadığı bir sas'a ilgi çekmekten doğal bir şey olamaz. yorumlarınızı orada yaparsanız sevinirim. --kibele 14:24, 11 Şubat 2013 (UTC)

Osmanlı İmparatorluğu tarihinin bölümlere ayrılması sorunu

Merhabalar, Osmanlı İmparatorluğu tarihinin bölümlere ayrılması konusunda bir tartışma var ve konu hakkında bilgisi olanların desteğine ihtiyacımız var. İşbirliği proje önerilerinde başlayan tartışmayı maddenin tartışma sayfasına aktardım. Tarihe ilgisi olanların ilgisini bekliyoruz. Mukaddimeileti 08:48, 12 Şubat 2013 (UTC)

Maddenin tartışma sayfasında nelerin gerektiğine dair bir liste oluşturmaya çalıştım. Görüşleriniz önemli, zira diğer türlü ölü bir İBP haftası olma ihtimali var. Mukaddimeileti 13:08, 21 Şubat 2013 (UTC)

Doğum yeri kategorilerinin alt kategorilere ayrılması

Doğum yeri kategorilerimiz il bazında mevcut; Kategori:Ankara doğumlular, Kategori:İstanbul doğumlular vs. gibi. Bunları daha alt kategorilere Kategori:Polatlı doğumlular, Kategori:Üsküdar doğumlular vs. gibi ilçe bazında alt kategorilere ayırabiliyoruz. Yzkoc'la bir mesajlaşmanın ardından topluluğun fikrini öğrenmek ihtiyacı doğdu. Bu alt kategorilere ayrım konusunda fikri olanların yazmasını rica ediyorum. Kategorilendirmenin ansiklopedik tasnifin özü olduğundan hareketle, mümkün mertebe ilçe bazında kategorize etmeyi doğru buluyorum...Vikiçizer (mesaj) 07:45, 13 Şubat 2013 (UTC)

Uygundur. Özellikle çok fazla maddeye ev sahipliği yapan kategorilerde düzen açısından iyi bir şey. Kategori:İstanbul doğumlular için ilçe alt kategorilendirmesini yapmıştım. esc2003 (mesaj) 07:50, 13 Şubat 2013 (UTC)
Bence de uygundur. Aslında adları yanlış kategorilerin. Şöyle ki, Düzce ili 1999 depremi sonrasında kuruluyor. O zamana kadar Bolu'nun ilçesi bildiğiniz gibi. 1980'lerde Düzce'de doğan biri, Düzce ilinde değil, Düzce şehrinde doğmuş oluyor. Buradan yola çıkarak iki farklı Düzce doğumlu var; birincisi il olarak Düzce doğumlular (Düzce'nin ilçelerini de kapsayan), ikincisi ise şehir olarak Düzce doğumlular. Kategori adlarında sorun var en başta. Düzce ili doğumlular/Düzce doğumlular gibi adlandırmalar yapmak lazım.--RapsarEfendim? 08:37, 13 Şubat 2013 (UTC)
Çok fazla kategori kalabalığı olur mu diye düşünüyorum. İstanbul ilçeleri için aslında çok kayıt yoktur. Eskiden herkese İstanbul yazılıyordu. Bu durum Konya gibi diğer büyükşehirler için de geçerlidir. Konya merkez doğumlular hep Konya keyededildi. Daha yeni merkez ilçeler (Meram, Karatay gibi) kaydedilmektedir.Yzkoc (mesaj) 14:02, 16 Şubat 2013 (UTC)

Gizli savaşın özeti ve VikiAnlaşma önerim

1000. konu bu temmuz faciasıyla ilgili.(metada tam bulunmuyor)ÖZet:

82 145'in uyarısız süresiz engellenmesi

Beşli muhtıra veya nam-ı diğer Beşli açıklama konusunda:Rapsarın,Stultiwikia'nın ve Bermanya'nın engellenmesi ve açıklamada şerefsiz denmesi

BetelgeuSeginus'un 2.kez isim ve soyadı ihlali ardından(aynı kişi) süresiz engellenmesi

Supermaen banlandı 24 saatliğine

Oligopedi sözü yüzünden neden bulunamayıp(her ne kadar Vito cevaplasada neden yanlış) uzay çobanlarında kiş isayısını belirttiğimden engellendim.

Hedda Gabler ve İnceelemani 6 ay engellendi.NicoRoman 1 ay engellendi.

Reality engellendi.

E4024 sözde bir bug tarafından engellendi.


Şimdi özeti geçelim bildirgeme yani anlaşmama gelelim.

1-BetelgeuSeginus,Hedda Gabler,Nazif İlbek ve Stultiwikia'nın engel sürelerinin düşürülmesi veya sıfırlanması.NicoRoman'da aynı şekilde.

2-Belirlenen Hizmetlilerin bir seferlik güvenoyundan geçirilmesi.(sadece 1 seferlik her sene değil)

3-Hakem kurulunun kurulması

Bu bence karara bağlayabilir iç savaşı.Aguzer'in blogunda konu başka yerlere çekildi.Kendi sitesini kurmasıyla tamamen saçmalaştı.

Kid Physicist (mesaj) 18:39, 14 Şubat 2013 (UTC)


  • Berkecelik çok iyi niyetli ve çözüm için çalışan bir vikipedist. Daha önce de demiştim. Artık "bu son önerim" demiştim. Ama dayanamadım. Şimdi de diyorum ki; "bu sorunu çözüp, rahata ve şeffaflığa kavuşmamızı isteyen kullanıcı var mı?" Nasıl düşünürse düşünsün, artık bu sorunun çözülmesini isteyen varmı? Öncelikle kimler sorunu çözmek istiyor? Eğer yoksa hiç gerek yok burada tartışmaya. Bu da toplulukça sorunu çözüp-çözememe irademizi gösterecek. Şahsen ben artık bu iş çözülsün diyorum. Metaya gitmeye gerek olmadığını söylemiştim daha önce. Ya kendi aramızda çözer, durumu iyileştiririz ya da bu böyle sürüp gider ki nasıl sonuçlanacağı bu yolla karanlık. --- C@no58 | mesaje-posta 15 Şubat 2013, 12:34 (UTC)


Çözüm isteyen ve bu sürece katılmak isteyen kullanıcılar

  1. --- C@no58 | mesaje-posta 15 Şubat 2013, 12:34 (UTC)

Yeni değişiklikler

Geçtiğimiz aylarda bir teklif paketim olmuştu, hatırlarsınız. Bu paketin yerel olarak gerçekleştirilebilecek kısımlarını gerçekleştirmiştik. Bugzilla başvurusu gerektiren bazı kısımları da bugün yürürlüğe girdi.

Bugün itibarıyla Yardım ve Portal ad alanları da Sürüm Kontrolü kapsamına alınmış bulunmaktadır.

İkinci değişiklik, devriyelerin dosya taşıma hakkına kavuşmuş olmasıdır.

Biraz sorunlu olan üçüncü değişiklik, devriye ve beyaz liste gruplarına otomatik terfileri konu alıyor. Beyaz liste otomatik terfisi uygulamaya girmiş durumda. Ancak bürokrat olan Yetkin ve bazı botlar da beyaz listeye alınmış. Bu ayrıntı kısa sürede çözülecek tabii. Devriyelik oto-terfisi ise henüz uygulamaya geçmedi. Geçtiği zaman haber vereceğim.

Vito Genovese 15:09, 15 Şubat 2013 (UTC)

prens

Tartışma:Küçük Prens sayfasına ilgi gösterilirse sevinirim. kibele 09:09, 16 Şubat 2013 (UTC)

Ali maddesi

Ali maddesinde, Muhammed bin Abdullah maddesinde olan ve değiştir'e basınca sayfanın üstüne gelen "Hz. eklemeyiniz" uyarı etiketi yok. Bir de maddenin ismi "Ali" değil, "Ali bin Ebu Talip" olması gerektiğini düşünüyorum. --- C@no58 | mesaje-posta 16 Şubat 2013, 09:32 (UTC)

Muhammed bin Abdullah'ın uyarısı, sayfaya özel tepegözden geliyor. Bu maddeye de ihtiyaç varsa, ona da koyulur elbette. Ama hepsine koymaya da gerek yok kanımca. Adın ne olması gerektiği konusunda ise tartışma sayfası en uygun adres.
Vito Genovese 09:50, 16 Şubat 2013 (UTC)
Muhammed bin Abdullah adı da artık yalnızca Muhammed şeklinde yazılsa? Yapılan tartışmayı yeterli buluyorum. esc2003 (mesaj) 09:53, 16 Şubat 2013 (UTC)
Aynı fikirdeyim ama tartışmaya katılmış olduğum için ben yapmam o işi. :)
Vito Genovese 10:56, 16 Şubat 2013 (UTC)
ben yaptım o işi. kibele 19:08, 18 Şubat 2013 (UTC)
Bir devrin sonu :)
Vito Genovese 19:10, 18 Şubat 2013 (UTC)

Yunan adları

Şuradaki tartışmaya katılım gerekiyor. Bilginize --esc2003 (mesaj) 11:16, 16 Şubat 2013 (UTC)

Kesin bilgi

{{Kesin bilgi}} şablonunu oluşturdum.Vikipediyi(türkçeyi) kaynak saymayan kişilikler için bunu yaptım.Bu sayede kesinlik vermiş oluyor.İBP olarak öneri yapacağım.

Kid Physicist (mesaj) 18:53, 18 Şubat 2013 (UTC)

Eline sağlık, iyi niyetli bir düşünce olduğu kesin. Ancak üç temel içerik politikamızdan biri olan doğrulanabilirlik, şu cümleyle başlar:
"Vikipedi'ye dahil olmanın başlangıcı doğrulanabilirliktir, gerçeklik değil."
Dolayısıyla bu şablonun kullanımı da politikaya uygunsuz olur ne yazık ki.
Vito Genovese 19:04, 18 Şubat 2013 (UTC)
Şablon zaten "doğrulanabilir" bilgiden söz ediyor. Bu madde kaynaksız veya çarpıtılmış bilgi içermemektedir. denmiş. Fakat bunu garanti etmek olanaksız. Her madde için, tek tek her cümlenin kontrol ediidiğini, belirtilen kaynağa uygun olduğunu temin etmek gerek. Şahsen bu şablonu yazdığım hiçbir maddeye koymam, koymak da istemem. Cümleleri olduğu gibi almıyoruz, kendi ifadelerimizle yazıyoruz. İster istemez subjektif bir ifade olmak zorundadır. Eşyanın tabiatı gereği. Kimse "aslına tıpatıp uygundur" diyemez, diyorsa itibar edilemez. --Makedon (mesaj) 18:26, 19 Şubat 2013 (UTC)


  • Her bir cümlenin kaynağa uygun olduğunu saptadığımız ve kaynaktaki bilgi ile bizim yazdığımız arasında en ufak bir ima farkı olmadığına emin olduğumuz durumda bile (ki, binde bir olabilecek birşey ve Makedon'un dediği gibi bu iddiada bulunulursa da pek itibar edilmez) bu bilginin kesinlik derecesinde doğru bilgi olduğunu söyleyemeyiz. Sadece kaynaklarla desteklenen bir bilgi olduğunu söyleyebiliriz. Bunu söyleyebilmek için kaynaklarınızın kesinlik derecesinde doğru bilgi içerdiği şeklinde bir önvarsayımda bulunmanız gerekir ki, hiç bir kaynağın kendisinin dahi böyle bir iddiada bulunabileceğini sanmıyorum. Onlar da aynı bizim gibi başka kaynaklardaki bilgiyi alıp sadece doğrulanabilir olduklarını iddia ederler çünkü. Bu bilgi kesin doğrudur demezler. Bu yüzden bilimsel çalışmalarda 'kesin bilgi' diye birşeyden söz edilmez. Bu arada doğruluk ile doğrulanabilirlik arasında bie fark olduğunu da belirteyim. Mukaddimeileti 19:14, 19 Şubat 2013 (UTC)
Çok doğru. Bir başka konu da, doğrunun ancak belirli bir zaman kesitine göreceli olması. Zamanla doğruların değiştiğini biliyoruz.--Makedon (mesaj) 19:26, 19 Şubat 2013 (UTC)

Wikidata phase 1 (language links) coming to this Wikipedia

Sorry for writing in English. I hope someone can translate this locally.

Wikidata has been in development for a few months now. It is now time for the roll-out of the first part of it on your Wikipedia. Phase 1 is the support for the management of language links. It is already being used on the Hungarian, Hebrew, Italian and English Wikipedias. The next step is to enable the extension on all other Wikipedias. We have currently planned this for March 6.

What is Wikidata?

Wikidata is a central place to store data that you can usually find in infoboxes. Think of it as something like Wikimedia Commons but for data (like the number of inhabitants of a country or the length of a river) instead of multimedia. The first part of this project (centralizing language links) is being rolled out now. The more fancy things will follow later.

What is going to happen?

Language links in the sidebar are going to come from Wikidata in addition to the ones in the wiki text. To edit them, scroll to the bottom of the language links, and click edit. You no longer need to maintain these links by hand in the wiki text of the article.

Where can I find more information and ask questions?

Editors on en:wp have created a great page with all the necessary information for editors and there is also an FAQ for this deployment. Please ask questions you might have on the FAQ’s discussion page.

I want to be kept up to date about Wikidata

To stay up-to-date on everything happening around Wikidata please subscribe to the newsletter that is delivered weekly to subscribed user’s talk pages. You can see previous editions here.

--Lydia Pintscher 16:19, 21 Şubat 2013 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Vikiveri'nin 1. aşaması (dil bağlantıları), bu Vikipedi'ye geliyor

İngilizce yazdığım için üzgünüm. Umarım biri bunu yerel dile çevirebilir.

Vikiveri, birkaç aydır geliştirilmeye devam ediyor. Artık ilk kısmını bu Vikipedi'de uygulamaya koymanın vakti geldi. 1. aşama, dil bağlantıları yönetiminin desteklenmesi aşaması. Şu anda Macarca, İbranice, İtalyanca ve İngilizce Vikipedi'de kullanılıyor. Bir sonraki adım ise, eklentiyi tüm diğer Vikipedi sürümlerinde etkinleştirmek. Şu an için bunun için planladığımız tarih 6 Mart.

Vikiveri nedir?

Vikiveri, normalde bilgi kutularında bulabileceğiniz verileri depolamak için merkezi bir yerdir. Wikimedia Commons'ın çokluortam için olduğunu değil de (bir ülkede yaşayan kişi sayısı ya da bir nehrin uzunluğu gibi) veriler için olduğunu düşünün. Bu projenin ilk kısmı (dil bağlantılarının merkezileştirilmesi), şu anda uygulamaya konuluyor. Daha sonra daha güzel şeyler de gelecek.

Ne olacak?

Kenar çubuğundaki dil bağlantıları, viki metnindekilere ek olarak Vikiveri'den de gelecek. Düzenleme yapmak için, dil bağlantılarının altına inin ve Değiştir seçeneğine tıklayın. Bunları artık maddenin viki metninde el yordamıyla tutmanıza gerek yok.

Nerede daha fazla bilgi bulabilir ve soru sorabilirim?

İngilizce Vikipedi kullanıcıları, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu her türlü bilgi için harika bir sayfa hazırladı ve ayrıca bu uygulama için Sık Sorulan Sorular (SSS) da mevcut. Lütfen sorularınızı SSS'nin tartışma sayfasında sorun.

Vikiveri hakkında güncel bilgiler almak istiyorum

Vikiveri ile ilgili her konuda güncel bilgiler almak için, lütfen abone olun ve abone kullanıcıların mesaj sayfalarına haftalık olarak gönderilen haber bülteninden yararlanın. Önceki sürümleri buradan görebilirsiniz.

--Lydia Pintscher 16:19, 21 Şubat 2013 (UTC)

Türkçesi

Wikidata 1. Fasıl (Dil bağlantıları) Bu Vikiye geliyor.

İngilizce yazdığım için üzgünüm. Sizden birisi yerelleştirebilir.

1. Satırda Wikidata Wikidata'nın Macarca, İbranice, İtalyanca ve İngilizce dillerini zaten desteklediğini ve diğer tüm diller için 6 Mart tarihinde destek vermeyi planlamışlar. Bunu söylüyor kısaca.

2. Satırda Wikidata nedir başlıklı yazıda ise kısaca Wikidata'nın nasıl ki Commons merkezi multimedya deposuysa Vikinin, Wikidata'da bilgi deposu. Yani şehirlerin nüfusları gibi şeyler. Yani verileri merkezileştirmeyi hedeflemişler.

3. Satırda Ne olacak ? başlıklı yazıda ise kısaca sol alt köşedeki dil bağlantılarının altında düzenle seçeneği olacak diyor.

4. Satırda Nerede daha fazla bilgi alabilir ve soru sorabilirim diyor. Kısaca here ve subscribe bağlantılarında sorular sorup bilgi alabilirsiniz diyor.

  • Son başlıktaki yazıda Wikidata ile ilgili bilgilere güncel olarak ulaşabilirsiniz diyor: here - subscribe (Kendimce çevirdim) 78.185.56.102 16:31, 21 Şubat 2013 (UTC)
Emeğine sağlık. Ben de seninkini görmeden üstte bire bir çevirdim.
Vito Genovese 16:37, 21 Şubat 2013 (UTC)

+78.185.56.102 16:45, 21 Şubat 2013 (UTC)

  • Süper bir olay bu. 2005'de açılmış 2002 verileri olan, güvenliği tartışılır bir sürü şablon yerine en azından daha sıkı güncellenen ve daha güvenilir bilgiler olacak şablonlarda... Bu uygulama özellikle kariyerini sürdüren sporcular için çok faydalı olacak. Bu adamlar yemiyor içmiyor üç günde bir maç yapıyor, gol, basket atıyor :)) Kimi güncelleniyor, %98'i öyle kalıyor. Sonra onları güncellemek için sinsi vandallar geliyor abuk subuk değişiklik yapıyor, kontrol etmek bir ton iş olduğundan gözden kaçıyor vs vs... SM olan ama verileri bir sene öncede kalmış, doğru olup olmadığı belli olmayan maddelerimiz bu sayede çok daha güncel olacak.--Math34 ileti 13:08, 22 Şubat 2013 (UTC)