Vikipedi:Köy çeşmesi/2010/Ocak

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İlginize[kaynağı değiştir]

Yılbaşına doğru[kaynağı değiştir]

Şimdiden yılbaşı kutlu olsun:)
  • 2 gün sonra yılbaşı var. Ve 2010 yılına gireceğiz:) Son iki portal (Ermenistan, 1. Dünya Savaşı) da açıldı. Yeni hizmetli, v.b seçildi. Almanca Vikipedi 1.000.000 maddeye ulaştı. 2010 yılında sizce Vikipedilerde ne olur? Örneğin Türkçe Vikipedide ne gibi yenilikler yapılır? Hangi Vikipediler kaç maddeye ulaşır? Yeni hedeflerimiz nelerdir?--FinlandiyalıMesaj 17:36, 29 Aralık 2009 (UTC)
  • Böyle giderse 150 bini geçme olasılığımız yüksek. Seçkin içeriklerimiz azimli ve çalışkan kullanıcılarımızın katkılarıyla daha da artacak inşallah. Vito Genovese'nin yeni projeleri de kapıda... Her konuda iyi bir yıl olur umarım. --.dsm. 17:40, 29 Aralık 2009 (UTC)
  • Hmm bende şimdi yazacaktım ve DsMurat'a katılıyorum. 150.000'i geçersek iyi olur. --Captain BradleyMesaj Sayfam 18:50, 29 Aralık 2009 (UTC)
  • Ben bir osmanlıca şiirle açıklayacağım:
  • 2010'a giriyoruz heyhat !
  • Sefere çıksın hizmetli, bürokrat heyhat !
  • Twinkle uygulasın taktikleri
  • Düşşün artık vandalların son kaleleri
  • Açılsın haberler
  • Açılsın portal,proje, madde resimler
  • Vandala fırsat vermeyelim bu yılda
  • Geçsin madde sayımız 150.000'e heyhat!
  • Denetlesin vandal cephesini denetçi
  • Geçsin yeni yılda yeni projeler!
  • Küffar haddimize VİKİPEDİ çok yaşa
  • 2010'a giriyoruz heyhat !--***Osmanlı98***İyi vikilemeler*** 18:35, 30 Aralık 2009 (UTC)
  • 60 tane portal açmak. Birde bu seneki Vikipedi dolaşım şablonlarını nasıl buldunuz?--FinlandiyalıMesaj 12:39, 31 Aralık 2009 (UTC)
  • Bu gece 00:00'da 2010'a giriyoruz. Vay be! Bir yıl daha geçti. --Dolphin 14:11, 31 Aralık 2009 (UTC)
  • Eh artık Call of Duty 4'ün yıllarına giriyoruz:) 1 senedir beklemiştim:) Gerçi o 2011'de ama sadece bir sene kalmakta:) Acaba o yıllarda ne olur?--FinlandiyalıMesaj 15:10, 31 Aralık 2009 (UTC)

Mutlu yıllar dilerim[kaynağı değiştir]

  • Merhaba, herkese mutlu ve güzel bir sene dilerim. Bol kullanıcılı az vandallı bir sene olması dileğiyle. --Manco Capac 08:04, 31 Aralık 2009 (UTC)

Yine kaynak olmuşuz.[kaynağı değiştir]

  • Yılın son gününde basından bir vikipedi referansı daha: bknz.. --Manco Capac 08:05, 31 Aralık 2009 (UTC)

Mutlu Yıllar...[kaynağı değiştir]

Mutlu yıllar!!!
  • Herkese sağlıklı, huzurlu nice yıllara... --e.c. 20:36, 31 Aralık 2009 (UTC)
  • Vikipedi'nin geçen yıla nazaran daha fazla gelişmesi dileğiyle herkese mutlu yıllar...Myrat ileti 21:41, 31 Aralık 2009 (UTC)
  • İlk dakikalarda ilk dileklerimden biri çok maddeli, doyurucu bir vikipedi! Herkese en iyi dileklerimle.  Levent İleti Katkılar   22:04, 31 Aralık 2009 (UTC)
  • Köy çeşmesinin arşivine ulaşmak için şöyle kör göze parmak bir bağlantı konulsa iyi olur bence. Çünkü uzun zamandır Vikipedi'deyim, aşağı yukarı ne nerededir öğrendim; ama bu sayfada arşiv bağlantısını bulamadım. Başka bir yerden ulaşılıyorsa bilemem... --.dsm. 22:50, 1 Ocak 2010 (UTC)
Hemen üste eklendi :) --e.c. 23:39, 1 Ocak 2010 (UTC)
  • Çok teşekkürler :) --.dsm. 00:59, 2 Ocak 2010 (UTC)
  • Merhaba, herkese iyi bir sene dileğimle bir konuyu belirtmek istiyorum. Bence arşivleme konusunda biraz aceleci davranıyoruz. Daha mesaj yazılalı 2-3 olunca hop arşivliyruz. Bu dedğim özellikle ay sonundaki mesajlar için geçerli. Dolayısıyla arşivleme yapan arkadaşların buna dikkat edip bnuradaki mesajın en az bir hafta kaldığından emin olduktan sonra arşivlemesi daha doğru olacaktır. Ne dersinzi? --Manco Capac 07:14, 2 Ocak 2010 (UTC)
  • Tamam derim. Son zamanlarda arşivci oldum ya. Genellikle öyle yapardım ama ilginize için öyle yapmadı neden benim içimdeki Captain. --Captain BradleyMesaj Sayfam 07:27, 2 Ocak 2010 (UTC)
  • E bu sözün üstüne, aralığın son günlerinde yazılan yazılar geri getirilse iyi olur yani. --.dsm. 14:43, 2 Ocak 2010 (UTC)

Mavi butoncuklar ve diğerleri[kaynağı değiştir]

  • Bilmem başkalarında da öyle mi ama yazıları yazdığımız bölümün üstünde yer alan mavi butoncuklardan bazıları ve sayfayı kaydet kısmının altında yer alan bazı kodlar kaybolmuş. Kodlar kaybolalı bir iki hafta oluyor ama mavi butoncuklar bugün yok oldu. Nereye ve neden gitti acaba? --.dsm. 14:59, 2 Ocak 2010 (UTC)

O mavi butoncukları benden başka götürecek deli var mı da çeşmeden sorarsın da bana mesaj atmazsın? :)

Gizle/göster sisteminde bir sorun vardı, zamanında tüm özellikleri Monobook'lara ekleyip Common'ları boş geçtiğimiz için de çözülemiyordu, şimdi radikal bir hamle yapıp İngilizce'leri getirdim, şu an düzeltmeleri yapıyorum. Bu gece de kalanları bitireceğim. O yüzden o zamana kadar aşağıda listeleyeceğim açılardan farklılıklar/sorunlar görebilirsiniz. Başka görürseniz de buraya ekleyin ki düzelteyim gece:

  • SM/KM/SL yıldızları, Link FA gibi diğer dillere interviki üzerinden verilen bağlantılar
  • Koordinatlar
  • Değiştir yazıları başlığın yanından en sağa yaslanmış eski haline döndü, o düzeltilecek.
  • Murat'ın bahsettiği mavi kutucuklar
  • Herhangi bir yerde bir Metabox varsa o yamulmuş olabilir, gördüğünüz varsa buraya yazın lütfen.
  • Herhangi bir şablonun şekli bozulmuş olabilir. Yine bildirirseniz enfes olur.

Bu mesajı yarın (3 Ocak) itibariyle görürseniz, ön belleğinizi temizlediğinizde sorun düzelecektir.

Vito Genovese 15:11, 2 Ocak 2010 (UTC)

Yukarıdaki sorunların tamamı düzelmiş olmalı şu an. Fransızlardan yürüttüğümüz açılır pencereli tablo ekleme fonksiyonu gibi bir iki ek fonksiyonu eklemedim sadece geri, onları da yarın halledeceğim. Şu aşamada oluşan sorunlara odaklandım, görebildiğim sorun kalmadı şu an. Görüyorsanız bana mesaj atın lütfen.

Vito Genovese 03:32, 3 Ocak 2010 (UTC)

Akademik programlar nedir ne değildir?[kaynağı değiştir]

Kafama takıldı. Akademik programların adlarının dünyada bir standardı yok. Aslında herbiri birer marka gibi üniversitelerin pazarlama ürünü. Malzeme bilimi ve mühendisliği sayfasını nasıl adam etsem? diye kafa patlatırken aslında bu sayfanın gerekliliğinden kuşkuya düştüm. Bilim ya da mühendislik dalı değil aslında bahsettiğimiz, ikisinin birleşmesinden oluşmuş yeni bir eğitim ürünü, bir marka. Aynı sorun elektrik ve elektronik mühendisliği ya da metalurji ve malzeme mühendisliği gibi artık kökleşmiş eğitim programlarında da mevcut. Varolmayan kavramlara madde açıyoruz gibi geliyor.

Türkiye'nin üniversite sayısının yakında 200 olacağını ve her yeni üniversitenin lisans ve yuksek lisans programlarını yeni trendlere uygun yaratıcı sözcüklerle pazarlayacağını düşünürsek, off. Ne bilimdir, ne mühendisliktir, hangisi hiçbiri değildir gibi bir polemik yaklaşıyor sanki. Ne dersiniz yukarıdaki deve mi kuş mu maddelere nasıl davransam. Hepsinin sonuna .xxx. programı mı eklesek kolay kaçıp?--Coriolis 18:01, 2 Ocak 2010 (UTC)

Bir akademik programın maddesinden beklenen şudur bence: (1) Evrensel, kapsamlı bir tanım ve programdan mezun olanların hangi mesleklere yönelebileceği hangi işleri iyi yapabileceği. (2) Tarihçe, --bunlardan hepsi ya da bir kısmı-- yani dünyada bu program ilk nerde başladı, fikir kime ait, akademik programın açılmasına sebepler, tarih içinde nasıl bir değişim ve gelişim gösterdi vb. (3) Dünyada veya Türkiye'ye özgüyse bunu belirtip sadece Türkiye'de programın bulunduğu başlıca üniversiteler. (4) Programın benzerlik gösterdiği ya da sıkı ilişkiler içinde olduğu diğer programlar. Ör: bilg. bilimi ise, bilg. mühendisliği. Bunlar aklıma gelen başlıklardı diyebilirim, sırası veya içerikleri çeşitlendirilebilir. Tabi bunların hepsi yazılırsa, üniversiteye hazırlananlar için bulunmaz kaynak olacaktır, tam amaç o olmasa da bu da işin ayrı bir sonucu. Ykargin 14:03, 13 Ocak 2010 (UTC)
Bir şeyi unutmuşum. (3) ve (4)'ün arasına: Program bünyesinde verilen başlıca dersler ve bunlarla ilgili kısa bilgi. Tüm bu yazdıklarım korkutmasın, bunlar ideal (veya kaliteli) bir akademik program maddesi için fikir olsun diye söylendi, bir taslak için çok azı bulunması tabii yeterlidir. Ykargin 14:09, 13 Ocak 2010 (UTC)

İş adamı/girişimci kategorileri[kaynağı değiştir]

Tüm iş adamı kategorilerimiz girişimciler şeklinde değişmiş. Sanıyorum bu biraz da iş adamıkadını, meselesi nedeniyle yapılmış. Ancak girişimciler terimi tam olarak iş adamının anlamını karşılamıyor. İş insanı dense o da neredeyse hiç kullanımı olmayan TDK'nın sözlüğünde esamesi okunmayan bir kullanım. Şahsım adıma bayanlara da "iş adamı" şeklinde hitap edilmesinde bir sorun görmüyor, hatta kişisel hayatımda bu şekilde kullanıyorum. Bu şekilde kategorilerimiz oldukça fazla olduğundan, genel bir değişikliğe gitmeden görüşlerinizi almak isterim. Benim görüşüm "iş adamı" kullanımından yana. Saygılarımla--Merube 89msj 21:22, 2 Ocak 2010 (UTC)

  • Böyle bir tartışma daha önce şurada geçmişti. İş adamı ve girişimci sözcükleri birbirine anlamsal olarak benzese de, farklı kavramlar. Bu yüzden iş adamları kategorisi kalmalı, ama hangi şekilde? Türk Dil Kurumu'na göre adam sözcüğünün ilk anlamı insan. Zaten TDK iş adamını tanımlarken "Kazanç sağlamak amacıyla ticaret veya sanayiye yatırım yapan kişi" diyor, yani bir erkek vurgusu yok. Merube 89'a bu konuda katılıyorum. --.dsm. 21:31, 2 Ocak 2010 (UTC)
  • Bende Merube'ye katılıyorum. Dsmurat'ın verdiği bilgiler doğrulayıcı. --Captain BradleyMesaj SayfamKatkılarım 07:34, 3 Ocak 2010 (UTC)
  • İş adamı uygundur. --Gökhan 07:14, 13 Ocak 2010 (UTC)

Belki çok etkin bir tartışma değildi ama, kimsenin bu dikkatini çekmeyince ilginize sunmak istedim. 27 Ekim 2009 tarihindeki katkıda maddenin adı tartışma yapılmaksızın ve hiçbir gerekçe gösterilmeksizin değiştirilmiş. Bu sebeple tüm vikipedistleri tartışmaya davet ediyorum[1]...--вяí¢αи76ileti 21:27, 2 Ocak 2010 (UTC)

Sizce bu köyde çalışmalar nasıl? Çünkü son olarak nüfus ve altyapı bilgileri ile yöre türküleri ve halk oyunları gibi konular kaldı. Tarih konsunda geniş bilgiler var. Görsel içerik bu kadar buldum. Ancak bir köy için çok güzel. KM olan Kumçelteği köyü, Çorum bile 14-15 civarında, ayrıca onun cite web, kitap belirt gibi kaynakçası yoktu. Ben tüm kaynakçaları elimden geldiğimce düzenledim. Hiç karşılaştırılamayacak kadar düzenli, yaklaşık 2 hafta sonra KM adaylığına göstereceğim. Kaynak sayısı olarak az gelebilir, ancak bir köyden bahsediyoruz, il veya ilçe değil. Yorumlarınızı bekliyorum KM adaylığı için... Neden gösterdiğime gelince ise adaylık öncesi vikipedistin nabzını almak için :)--***Osmanlı98***İyi vikilemeler*** 08:55, 3 Ocak 2010 (UTC)

Bu arada görüşlerininizi genellikle bu sayfaya yazabilirsiniz--***Osmanlı98***İyi vikilemeler*** 08:57, 3 Ocak 2010 (UTC)

Şablon:Vikipedi dolaşım/Portal[kaynağı değiştir]

Çok güzel olmuş elinize sağlık. Yalnız önceden dolaşım şablonunu kullanmayan portallara da direkt eklenmesini doğru bulmuyorum. Bu portallarda tartışma sayfasında dile getirilmeli, onay alırsa eklenmeli kanaatindeyim. Tekrar ellerinize sağlık, iyi vikiler--Merube 89msj 16:55, 3 Ocak 2010 (UTC)

Ey ahali!

Wikimedia Türkiye kurulmuştur!

Oluşumla ilgili detayları Meta üzerindeki sayfasında görebilirsiniz. Şu an hiçbir hukuki ya da mali endişeye kapılmadan faaliyetlerimizi sürdüreceğiz, resmi statü söz konusu olmadan bir yerel şubenin yaptığı her türlü işi yapacak, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde özgür bilginin gelişmesi, üretilmesi ve yayılması için, bunun en iyi aracı olan Wikimedia Vakfı projelerinin gelişimi için, belki safça gelebilir ama, dünyanın daha güzel bir yer olması için çaba sarf edeceğiz, katılımınızla daha güçlü olacağız.

Oluşum ilk olarak haftanın iş birliği projesi için konulan maddi bir ödülü finanse edecek ve sayfasında okuyabileceğiniz çok büyük işler başaracak.

Daha güzel günleri hep birlikte görme, bu adımın tüm Wikimedia projeleri için hayırlı olması dileğiyle!

Daima Wikimedia!

Vito Genovese 20:09, 3 Ocak 2010 (UTC)

  • Vito burada garip bir deyiş kullanmış: "safça". Az bile; anmadan geçmek olmaz bir vikipedist arkadaşımızdan aldığım sözleri sık sık yineliyorum: biz burada kutsal bir iş yapıyoruz.  Levent İleti Katkılar   20:38, 3 Ocak 2010 (UTC)
  • Hayırlı olsun! Ne zamandır kurulmasını istediğim bir şeydi. Bizden küçük vikilerin bile Wikimedia'sı vardı. Bende Wikimedia Türkiye neden yok diye merak ediyordum. Birde siteside açıldı mı tam olur o zaman:) Umarım Azerice ve diğer Türk vikilerinde Wikimedia'sı olur. --FinlandiyalıMesaj 20:55, 3 Ocak 2010 (UTC)
Wikimedia şubeleri ülkesel olarak açılıyor Beşiktaşlı. Yani bu oluşum Türkçe Vikipedi'nin değil, Türkiye'de konuşulan dillerdeki tüm projelerin. Diğer Türk dilleri de Türkiye'de konuşulduğuna göre onlar da uygun şartlar dahilinde desteklenecektir.--Vito Genovese 21:08, 3 Ocak 2010 (UTC)
Artık bir e-posta listemiz de var, https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikimedia-tr adresinden ulaşabilirsiniz. Ne kadar katılım, o ölçüde sağlıklı fikirler!
Vito Genovese 00:38, 5 Ocak 2010 (UTC)

Ödüllü haftanın iş birliği projesi sistemi[kaynağı değiştir]

Bir üsttekiyle bağlantılı bir konumuz var.

Vikipedi:İş birliği projesinin yeni sistemi yürürlüğe girdi. Detayları sayfasından okuyabilirsiniz.

Yarış formatında olan bu sistemde, ilk 26 hafta sonunda birinci sırayı alan kullanıcı 100 TL, ikinci 50 TL, üçüncü ise 25 TL değerinde hediye çeki kazanacak bir internet kitapçısından. Ödülleri Wikimedia Türkiye finanse ediyor.

Bu gece ilk hafta projesinin detayları eklenecektir, tüm topluluğun katılımı rica olunur.

Hayırlı olsun!

Vito Genovese 21:26, 3 Ocak 2010 (UTC)

Portal şablonları[kaynağı değiştir]

  • Daha önce Şablon:Portal sağolsun Gökhan yenilemişti:) Artık yenilendiğine göre eski portal bağlantı şablonların maddelerden kaldırılıp silinmesi gerek;

Şablon:Felsefe portalı

Şablon:LGBT portal

Şablon:Harry Potter Portalı

Şablon:Astronomi portalı

Şablon:Portal kutucuğu

Şablon:İslam-Portal

Şablon:Azerbaycan Portalı

Şablon:Din portalı

Şablon:Kültür portal

Şablon:Müzik portalı

Şablon:Osmanlı portalı

Şablon:Sanat portal

Şablon:Sinema portal

Şablon:Tiyatro portal

Şablon:Tıp portalı

Şablon:Arap Yarımadası Portalı

--FinlandiyalıMesaj 16:33, 4 Ocak 2010 (UTC)

http://tr.wikipedia.org/wiki/Osman_Gazi BU SAYFADA VE OSMANLI PADİŞAHLARI SAYFASINDA HANEDAN ŞABLONU YOK. -- Son kahraman ileti 17:33, 4 Ocak 2010 (UTC)

Şu değişiklik nedeniyle oluşan bir sorundu. Düzeltildi, dikkatiniz için teşekkürler, iyi vikiler--Merube 89msj 23:19, 4 Ocak 2010 (UTC)

Basılı kaynak bulunması[kaynağı değiştir]

Merhaba, daha önce de web kaynaklarının bir süre sonra öldüğü ve maddelerin kaynaksız kaldığıyla ilgili bir yazışma olmuştu. Yazılı kaynakların (kitap, ansiklopedi, dergi vb.) ne kadar uzun ömürlü ve ne kadar fazla güvenilir olduklarını hepimiz biliyoruz. Bu konuda geçici internet kaynağı yerine harıl harıl basılı kaynak arayan arkadaşlara bir önerim var. Her ilde, il halk; her ilçede, ilçe halk kütüphaneleri bulunmakta. Bu kütüphaneler Kültür Bakanlığı'na bağlı ve tahmin edebileceğiniz gibi ülkemizde bunlara pek ilgi yok. Yine de kimse kullanmasa da o kütüphane orada duruyor (Aynı şekilde yakınızda okul varsa okul kütüphaneleri de kullanılabilir). Yalnız ben gördüklerimden biliyorum ellerinde birçok alanda birçok kaynak kitap veya ansiklopedi bulunuyor. Kitapları ödünç almak için üye olmak yeterli diye biliyorum. Hem kütüphanelere hapsolmuş o paha biçilmez bilginin sanal ortama taşınmasına ve böylece halk tarafından daha kolay ulaşılmasına katkıda bulunmuş olunur, hem de Vikipedi daha güvenilir ve geniş bilgiye kavuşabilir. Tabi söz konusu durum kütüphaneye uğrayabilecek zamanı olanlar için geçerli. Bu konuda il ve ilçe merkezlerinde oturanlar şanslı. Köyde veya yurtdışında yaşayan arkadaşlar kusura bakmasın. Ykargin 11:25, 5 Ocak 2010 (UTC)

Erişim sorunu[kaynağı değiştir]

  • Özellikle son birkaç gündür Türkiye'den Vikipedi'ye erişimde ciddi sorunlar yaşanmaktaymış. Sunucularda ya da hatlarda bir problem mi var? --.dsm. 18:29, 5 Ocak 2010 (UTC)
  • Bende bazen çok ama çok (internetim en hızlısından) yavaş oldğu olabiliyor. Bazen sunucu hatası diyor (viki) Bazen tarayıcı bağlanamıyor.--Captain BradleyMesaj SayfamKatkılarım 18:34, 5 Ocak 2010 (UTC)
  • Ben diğer dillere girerken de sorun yaşıyorum. Vikipedi dışında ise durum normal. Sanırım sunuculardan--Berfu 18:35, 5 Ocak 2010 (UTC)

Captcha ve Suistimal Filtresi[kaynağı değiştir]

Geçen ay topluluk olarak uygulamaya konmasına karar verdiğimiz bu iki eklenti devreye girmiştir. Captcha'nın çalıştığını oturumunuzu kapatarak değişiklik yaparak görebilirsiniz, suistimal filtresi ise çok karışık bir eklenti, ben de öğrenme sürecindeyim. Birkaç gün içinde gerekli sayfalarını oluşturacağım, zaten son değişikliklerde sık sık göreceksiniz yakaladığı vandalları.

Güzel oldu güzel! :)

Vito Genovese 16:17, 6 Ocak 2010 (UTC)

  • Suistimal filtresi sanırım son yapılan vandalizmleri kontrol ediyor.--FinlandiyalıMesaj 16:29, 6 Ocak 2010 (UTC)

Seçkin resimlikten ihraç adayları[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Seçkin resimlikten ihraç adayları sayfasındaki bazı kararlar için daha çok katılım faydalı olacaktır. Gereğinin yapılması hususunu bilgilerinize arzederim. --İnfoCan 17:54, 6 Ocak 2010 (UTC)

Küresel oylama daveti yazısı[kaynağı değiştir]

O kadar çevirdik düzelttik, hala üst tarafta kim çevirdiyse "Sen küresel yöneticilerinin teklifi üzerine oy davetlidir." gibi bozuk bir Türkçeyle çıkıyor. Ykargin 13:34, 7 Ocak 2010 (UTC)

ge.translit.cc[kaynağı değiştir]

  • Daha önce internette dolaşırken bu siteye rastladım. Bu site Ermeni, Gürcü, Yunan ve Kiril alfabelerini latin alfabesine çeviriyor. Örneğin საქართველო latin alfabesine çevirirsek sakartvelo olmakta. Bazı durumlarda işe yaramasada yinede Vikipedi'de bu harflerdeki şehir isimlerinin latin alfabesine çevirmede işe yarayabileceğini düşünüyorum.--FinlandiyalıMesaj 12:39, 9 Ocak 2010 (UTC)

Necdet Yazar[kaynağı değiştir]

(1922-2008)Ses Sanatçısı ve Gazino işletmecisi kendisi hakkında detaylı ve doğru bilgilere sahip bir sayfa oluşturmama rağmen sayfa silindi. yapmam gereken tam olarak nedir? burası madem özgür ansiklopedi neden topluma yıllarca birçok faydası dokunmuş ve ünlü bir şahıs hakkında gerçekten doğru bilgilere sahip bir sayfa açamıyorum?Bu imzasız yazı Necdetyazar (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.


Birinci HİB projesi raporu[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

2 saat önce tamamladığımız 1. haftanın iş birliği projesinden bahsetmek istiyorum kısaca.

Konumuz Vikipedi'de bulunmayan heykeltıraş maddelerinin açılmasıydı.

Projeye 14 kullanıcı katıldı, bunun dışında projeye katılmadan kategorileme gibi işler ile dışarıdan destek veren kullanıcılarımız da oldu. Hepsine çok teşekkürler!

Katılımcılarımız toplam 90 madde açtılar ve projede "maddeye konu olan kişinin adını içermeyen beş kelime ve üzerinden oluşan cümlelerin" geçerli sayılması kuralına uyan 1879 cümle eklediler. Kullanıcılar kurallara uygun her 10 cümle için 1 puan aldılar ve sıralama şu şekilde oluştu:

  1. Mskyrider - 40 puan (Genel sıralama için 3 puan aldı)
  2. Emrahertr - 32 puan (Genel sıralama için 2 puan aldı)
  3. Bahar - 25 puan (Genel sıralama için 1 puan aldı)

3 cümle ile kurallara uygun bir taslak madde açılabileceğini düşünürsek, bu proje ile 600 yeni madde üretmemiz de mümkündü. Ancak projenin taslak açma yarışına dönmemesi için "nicelik değil nitelik" görüşüyle belirlenen yukarıdaki kuralların etkili olduğuna ve makul ölçü ve üzerinde olan 90 maddeye sahip olduğumuzu düşünüyorum. İçlerinde rahatlıkla kalite madde olabilecek maddeler var, hatta Mskyrider 1 tane de seçkin madde çevirdi gördüğüm kadarıyla, birkaç gün içinde bir adaylık bekleyebiliriz bu konuda.

Kısacası çok güzel bir proje oldu, katılımın artışıyla çok daha güzel projeler göreceğiz. Bu yüzden tüm topluluğu katılmaya çağırıyorum.

Bildiğiniz gibi 100 TL değerinde bir büyük ödülümüz var. Bu ödülün çektiği ilgi kadar, bazı durumlarda katılımı önlediğini de düşündüğüm için bir iki satır not düşmek isterim. Lütfen "Ödül için katıldığım, çabaladığım düşünülür" diyerek katılmaktan imtina etmeyin. Burada kazanacak olan Vikipedi'dir. Ödülü de almak zorunda değilsiniz elbette, 26 haftanın genel sıralaması oluştuğunda dereceye girmişseniz ödülden feragat etmeniz de mümkün. Bu yüzden daha fazla katılım rica ediyorum, mevcut halinden de güzel bir Vikipedi istiyorum, düşlüyorum.

Biraz da 2 saat önce başlayan 2. haftanın projesinden de bahsedeyim son olarak:

Bu projede düzenlenmesi için etiketlenen maddeleri düzenleyeceğiz. Karmaşık bir puanlama sistemimiz var, bonuslar var. 3 yıldır bekleyen maddeler var ve Vikipedi'nin bu önemli sorununu çözme yolunda etkili bir adım atabileceğimizi sanıyorum, bu yüzden herkesin katılımını bekliyorum.

Her hafta projemizle ilgili olarak topluluğa bu şekilde rapor vermeyi planlıyorum, o nedenle "Gelecek haftaya görüşmek üzere" diyorum :)

Herkese sevgiler

Vito Genovese 02:21, 11 Ocak 2010 (UTC)

  • Bir öneri: Düzenlemeye başlarken, eğer katılımcıların bir hedefi yoksa en eski tarihli maddelerden başlanması daha uygun olur.  Levent İleti Katkılar   08:16, 11 Ocak 2010 (UTC)
  • projede, eski sayfaların düzenlenmesi daha fazla puan getiriyor bu nedenle. :) --ki bl 08:17, 11 Ocak 2010 (UTC)
Okumayan toplumun güzide temsilcisi Levent Bey'e burada teessüflerimizi gönderiyoruz :)
Vito Genovese 10:07, 11 Ocak 2010 (UTC)
Projeyi okumadım, zamanım yoktu. teessüflerinizi kabul ediyor, bir başka zaman iade etmek üzere saklıyorum :)  Levent İleti Katkılar   12:59, 11 Ocak 2010 (UTC)
  • Heykellerimizi tıraş eden arkadaşlarımıza çok teşekkürler. Bu iş birliği projesinde de katkılarını görmek için sabırsızlanıyorum. Herkese sevgiler... --.dsm. 23:07, 11 Ocak 2010 (UTC)
  • Herkese merhaba! Odulun sozde kaldigini belirtmek isterim zira bu yarisma bir maratonu andiriyor. 26 hafta on siralarda olmak kolay degil. Suca gore ceza vermek gibi ise de gerektigi gibi odul vermek gerekiyor bence. Evet maddi kaynaklar sinirli, o yuzden yarisma daha kisa surebilir. 1. hafta 1. gelen Mskyrider 40 puanla 1. olmus. Diyelim bu hafta yarisma bitti, alacagi para/kitap odulu 100 TL degerinde. 40 puan = 400 cumle ise, 4 cumle 1 TL. 1 cumle 25 kurusa geliyor (kotu niyetim yok biliyorsunuz bu hesaplamayi yaparken). 26 haftada verilen isleri dusunursek odul bedavaya geliyor (isin zaman kismi da var elbet). Zaten biz Vikipedi'de gonullu calisiyorduk, hic degilse kendimiz seciyorduk ne yapmak istedigimizi. Yine de 2. haftanin is birligi projesini daha cok begendigimi vurgulamak isterim cunku ilk haftaki projeye Turkce bilgiye ulasma sıkıntisi yuzunden normalde katilabilecek kullanicilar katilamadi, daha cok diger Viki'lerden ceviri projesine dondu. Demem o ki biz odulun varligina karsin Viki ruhuyla katkida bulunuyoruz, bu da Vito'nun deyisiyle buyuk odullu is birligi projelerine yansiyor. Partiye davetlisiniz, bekliyoruz! :) Sevgiler, --Bahar (yine ben!) 04:56, 13 Ocak 2010 (UTC)
  • tam olarak anlamadım bahar, kafam karıştı. 'gerektiği gibi ödül' ne demek? burada yapılan işi tercüme fiyatlarıyla mı değerlendiriyoruz? 'hic degilse kendimiz seciyorduk ne yapmak istedigimizi' demişsin, bu işbirliğine katılım için zorlama mı var? diye soracaktım ki, viki ruhu demişsin, partiye davet demişsin.. neyse, ödül parasının kaynağı şurada. henüz 8 (sayıyla sekiz) kişi katılmayı düşündüğünü belirttiğine göre bu (bence sözde değil sembolik) ödülle yetinecek herkes. bir dahaki ödülün daha da sembolik olmasını önermeyi düşünüyorum kendi adıma. oscar'da sadece bir küçük heykelcik veriyorlar malum.. --ki bl 08:23, 13 Ocak 2010 (UTC)

İbranice Vikipedi[kaynağı değiştir]

  • İbranice Vikipedi 100.000 maddeyi aştı. Bu senenin ilk 100.000 maddeyi geçen Vikipedi. Üstelik logosuda çok şık. Logonun ortasında kilometre sayar var. Bu ay sonuna kadar Litvanyaca Vikipedi'de 100.000'i geçebilir. İnşallah bizde nitelikli maddelerimizle 150.000'i geçeriz. Geçince bizde elektronik logo yaparız:)-- FinlandiyalıM 12:19, 11 Ocak 2010 (UTC)

Bazı maddelerde kaynakça olarak farklı dildeki vikipediler gösteriliyor. Mesela Momo (yemek). Bazı maddelerde ise çeviri olmasına rağmen kaynakçada belirtilmiyor. Hangisi doğru acaba??--Szoszv 20:57, 12 Ocak 2010 (UTC)

Vikipedi'deki bir madde başka bir ortamda kullanıldığı zaman Vikipedi'nin lisans politikası gereği ona atıf vermek gerekir. Bu kural çeviriler ve Vikipedi içi metin aktarımları için de geçerlidir. Sorunuza cevap, çeviri yapılmışsa kaynakça olarak çevrilmiş metnin kaynağını da vermek lazım. --İnfoCan 22:40, 12 Ocak 2010 (UTC)
teşekkür ederim. --Szoszv 22:11, 13 Ocak 2010 (UTC)

Tablo resimlerinde gerçek renkler[kaynağı değiştir]

Vikipedi tartışma:Seçkin resimlikten ihraç adayları sayfasında tablo fotoğraflarının asıl tablonun sadık bir kopyası olduklarının nasıl belirlenebileceği konusunda bir tartışma sürmektedir. Tartışma sonucu Seçkin Resim kıstaslarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. İlgili kişilerin görüş bildirmesi yararlı olacaktır. --İnfoCan 04:51, 13 Ocak 2010 (UTC)


Yeni portal adaylığı var, vikipedistler ilgilenebilir--***Osmanlı98***İyi vikilemeler*** 11:17, 13 Ocak 2010 (UTC)

  • Yarın (15 Ocak) Vikipedi'nin internette aktif olmasının 10. yıldönümü. Bilgiye ücretsiz ulaşımı sağlayan bu büyük sosyal değişim, tüm katılımcıların emekleriyle önemli aşamalar kaydederek bugünkü haline geldi. Daha da iyi günlerini birlikte görmek umuduyla..  Levent İleti Katkılar   11:09, 14 Ocak 2010 (UTC)

10'uncu yılda İngilizce viki, 3 milyon gibi dehşetengiz bir madde sayısına ulaşmış durumda. Kim bilir ne "aşamalar" kaydettiler. Ne yollardan geçtiler. Başta Amerika, İngiltere ve Okyanusya gibi dünyanın birbirinden en uzak 3 köşesinden gelen milyonlarca kullanıcı bir ortak yol bularak harikalar yarattı, yaratıyor. Mucize bence bu. Halbuki bizler çoğunlukla aynı coğrafyanın çocuklarıyız. Ama bir kaşık suda fırtınalarımız oluyor. Boğulanlarımız, rüzgâra kapılanlarımız oluyor. Yeri geliyor asla anlaşamıyoruz. 3 yıldan beri çözüm bekleyen konular, tartışmalar biliyorum :) Levent beyin umudunu paylaşıyorum. İyi günler görmek istiyorum. Vikipedi'ye son zamanlarda pompalanan taptaze kanın umudumuzu daha da büyütmesini umuyorum. Hoşgörü, dayanışma diliyorum. Ha bir de Viki'ye girmek için daha fazla vakit diliyorum! --Stambouliote ileti 23:50, 14 Ocak 2010 (UTC)

  • Daha bir iki ay önce interviki sorunluydu. Ta 1000'den bile az vikiler varken. Çekçe gibi bizden büyük veya 50000 üstü vikilerin bağlantısı yoktu. Neyseki haledildi. 2009 sonlarında Almanca Vikipedi 1 milyon maddeyi geçmişti. Bu senede Fransızca Vikipedi 1 milyon maddeyi geçebilir. Eh geçti 10 yıl. Umarım yılan hikayesine dönüşen sorunlarda çözüme kavuşur:)-- FinlandiyalıM 12:46, 15 Ocak 2010 (UTC)

Fransızca Vikipedi[kaynağı değiştir]

  • Fransızca Vikipedi 900.000 maddeye ulaştı. Bu senenin son aylarına kadar 1.000.000'u geçerler. Daha önce ana sayfası yenilenmişti. Bu haber tüm Vikipedi ailesine hayırlı olsun.-- FinlandiyalıM 12:09, 14 Ocak 2010 (UTC)
Darısı başımıza. Ama daha çok yolumuz var gibi :( Sayenizde vikilerarası en güncel haberleri takip ediyoruz. Teşekkürler. --Stambouliote ileti 23:52, 14 Ocak 2010 (UTC)
  • Finlandiyalı sayesinde intervikile ne yapmış ne yapmamış öğrenebiliyoruz. ben tr vikipedide diğer vikipedilerden sorumlu bakan olarak görüyorum arkadaşımızı. -- Son kahraman ileti 13:19, 18 Ocak 2010 (UTC)
  • Bu sayfadan diğer vikipedilerdeki madde sayılarına, buradan da niteliklerine bakabilirsiniz.-- FinlandiyalıM 15:06, 23 Ocak 2010 (UTC)
Vay be Rumenler iyi iş başarıyorlar. Yarımız kadar vikipedist, etkinlerimizin yarısı kadar etkin vikidist, ama madde sayısında arayı kapatıyorlar, büyümeleri daha yüksek ve yaklaşık iki kat fazla resimleri var. Tebrikler... Ykargin 16:11, 23 Ocak 2010 (UTC)

İstanbul : 2010 Avrupa Kültür Başkenti[kaynağı değiştir]

İstanbul'un içine girdiği heyecan dolu maratonu hepimiz duymuşuzdur artık. Portal:İstanbul'un tartışma sayfasında birtakım önerilerde bulundum. Yeni bir tasarım ve 2010 organizasyonuyla ilgili resimli+hareketli+değişken+yanardöner bir banner için ilgili+yetenekli vikipedistlerden yarfdım istemiştim :) --Stambouliote ileti 23:33, 14 Ocak 2010 (UTC)

bence anasayfada 2010 yılı boyunca GÜNÜN SEÇKİN RESMİ, HAFTANINI MADDESİ GÜNÜN MADDELERİ VE TARİHTE BUGÜN bölümlerinde İstanbul ile ilgili olmalı. mesala her hafta İstanbul manzaralı bir resim günün seçkin resmi olarak ana sayfada yer alabilir. -- Son kahraman ileti 14:20, 16 Ocak 2010 (UTC)
Önerinizin maalesef pek uygulanabilir olduğunu düşünmüyorum. Bunun yerine kullanıcıları bu konudaki işbirliği projesine davet etmek daha yerine olacaktır. İstanbul'la ilgili nitelikli içerik arttıkça İstanbul'la ilgili maddelerin anasayfada görünürlük sıklığı artabilir. Vikipedistler fotoğraf çekmeye ve yüklemeye teşvik edilebilir. bu konuda ufak çaplı bir kampanya başlatacağım. bir kaç gün içinde. --Stambouliote ileti 14:31, 16 Ocak 2010 (UTC)
  • Vikihaber'de konuyla ilgili haber vardır. Maddesi varsa bunun eklemekte fayda var.--Reality 15:27, 16 Ocak 2010 (UTC)
  • Vikihaber'de birçok konuyla ilgili detaylı haberler bulunmaktadır. Maddelere eklemek için {{Vikihaber|tr:Haberin adı|Görünmesini istediğiniz yazı}} şeklinde maddelere eklemeniz yeterlidir. Teşekkürler.--Reality 15:34, 16 Ocak 2010 (UTC)

Rastgele içerik şablonu[kaynağı değiştir]

Portallar Vikipedi içeriğine farklı bir giriş kapısı açmaya yararlar ve ne kadar değişken olurlarsa o kadar da çekici olurlar. Şablon:Rastgele altsayfa, portal geliştirenlerin işine yarayacak bir şablon. Portal sayfasındaki metin veya resim bloklarından birinin rastgele yenilenmesini sağlıyor, öyle ki portale her girişinizde farklı bir içerik görüyorsunuz. Bunun bir benzeri (bu şablon kullanılmadan) Vikipedi:Seçkin içerik sayfasında hâlen uygulanmakta. Eğer yeterince malzemeniz varsa portalınızın çok daha ilgi çekici olmasını sağlayabilirsiniz. Seçkin Portal seçilmek için de bence bu mekanizma kesinlikle bir artı puan olur ;-). --İnfoCan 22:18, 17 Ocak 2010 (UTC)

TRT Ankara Radyosu.[kaynağı değiştir]

Bugün TRT Ankara Radyosu'nu dinlerken tarihte bugün bölümünde sunucunun Vikipedi'nin tarihte bugün köşesinde yazanları aynen tekrar ettiğini gördüm. TRT tarafından alıntılanmak hoş bir şey:) Paylaşmak istedim. --Veritasileti 09:51, 18 Ocak 2010 (UTC)

ben son zamanlarda gözüme vikipeiden kaynak gösterilen yazıları çok görüyorum. örneğim 11 sınıf coğrafya ders kitabında nüfus bölümünde kaynak gösterilmiş. -- Son kahraman ileti 13:10, 18 Ocak 2010 (UTC)

looklex.com sitesinin özellikle etnik dağılım istatistiklerinde çok köklü hatalar olabiliyor. Artık güvenilirliğini tartışıp özellikle bir maddenin tek kaynağı olması veya güvenilir bir kaynak ile çatışması durumunda kaynak olmaktan çıkarılmasını öneriyorum. İsteyen, güvendiği ve karşılaştırabileceği güvenilir kaynağı olduğu bir etnik dağılım konusunda test edebilir. Bir örnek vereyim: Looklex Irak etnik dağılım tablosundaki Kürt ve Asurlu sayıları ile CIA veya Joshua projesindeki sayıları karşılaştırabilirsiniz. Hepsi Asurlu sayısı kadar olmasa da çok sayıda böyle örnek var.

CIA resmi bir ABD kurumu. ama 2009 yılı Türkiye Nüfusunu 80 milyon üzerini gösterirken. TÜİK ise 71 milyon olarak gösterdi. yanlış yazılabilir demek istiyorum. (cıa sonradan düzetlti yanlış hatırlamıyorsam.-- Son kahraman ileti 13:17, 18 Ocak 2010 (UTC)

Litvanyaca Vikipedi[kaynağı değiştir]

  • Litvanyaca Vikipedi 100.000 maddeyi geçerek bu seneki 2. 100.000+ vikipedidir. Bilginize. Eminimki onlarda bu olaya çok sevinmiştir:)-- FinlandiyalıM 14:55, 18 Ocak 2010 (UTC)
  • Bizim de 150.000'i en kısa sürede geçmemiz lazım. Kalite artışı var sayı artışı yok ikiside orantılı artmalı.--Reality 18:52, 18 Ocak 2010 (UTC)

İngilizce Wikipedia'da Türk edebiyatı maddesi[kaynağı değiştir]

İngilizce Wikipedia'da en:Turkish literature maddesi orada Seçkin Maddelikten ihraç adayı olmuş durumda, verilen bilgiler yeterince kaynaklandırılmamış olduğu için. Bizdeki Türk edebiyatı maddesi de ayni nedenden birkaç ay önce ihraç edilecekti, sonradan kaynaklandırması zenginleştirildiği için ihraçtan geri döndü. Belki bizdeki kaynakları oraya aktararak İng. Wiki'deki maddeyi de kurtarmak olabilir, eğer birisi ilgilenmek isterse... --İnfoCan 17:30, 18 Ocak 2010 (UTC)

İkinci HİB projesi raporu[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

Tamamlandığına göre, 2. haftanın iş birliği projesinden bahsetme zamanı geldi demektir.

Bu sefer konumuz, düzenle şablonu ile etiketlenmiş maddelerin sayısının eritilmesiydi.

Projeye 15 kullanıcı katkı sağladı. Projeye başladığımızda düzenlenecek madde sayısı 7528 iken, tamamladığımızda sayı 7148'e düşmüştü. Yani toplamda 380 madde temizlendi.

Puanlama sistemimiz bu hafta biraz karmaşıktı. Düzenle şablonu genellikle tarihle birlikte konduğu için kategorileme de tarihlere göre yapılmıştı ve Ocak 2007'den beri düzenlenmeyi bekleyen maddelerimiz vardı. Bu da 37 farklı ay kategorisi anlamına geliyordu, kullanıcılar ilk 6 ay için 6, sonraki 6 için 5, sonraki 6 için 4, sonraki 6 için 3, sonraki 6 için 2 ve sonraki 7 ay (ve tarihsiz olarak işaretlenmiş maddeler) için 1 puan aldılar. Bunun dışında herhangi bir hızlı silme kriteri uyarınca silinen maddeler de düzenleme yapılmış olarak sayıldı, ayrıca telif ihlali tespitleri için 10 hediye puan verildi. Böylelikle Ocak 2007 tarihinde etiketlenmiş tamamı telif ihlali yaratan bir maddeyi sildiren kullanıcılar 16 puan aldılar.

Proje sonunda sıralama şu şekilde oluştu:

  1. Superyetkin - 837 puan (Genel sıralama için 3 puan aldı)
  2. Mskyrider - 762 puan (Genel sıralama için 2 puan aldı)
  3. Bahar - 652 puan (Genel sıralama için 1 puan aldı)

Projeyle Vikipedi'nin kalitesi için oldukça büyük bir sorun teşkil eden düzensizliğin çözümü yolunda etkili bir adım attığımızı düşünüyorum. Yine de sorun öylesine büyük ki, bu toplu ve yönlendirilmiş çabanın 5-6 ay sürekli olarak sürmesi halinde ancak bitirilebilecek bir sayıyla karşı karşıyayız. Bu konudaki bireysel çabaların da artış göstermesini umuyorum bu nedenle.

Biraz da üçüncü haftanın projesinden bahsedelim...

Bu projeyle birlikte ufak bir değişikliğe de gitme kararı aldım. Bundan sonra projeleri Pazar geceleri 00:00 (UTC)'de bitirmek yerine 20:00 (UTC)'de bitireceğiz. Bunun nedeni de katılımcılarımızı Türkiye saatiyle 02.00'ye kadar ayakta tutmak durumunda bırakmama isteğim. Okul ve iş gibi yükümlülükler nedeniyle bir saat düzenlemesi şart olmuştu, bu nedenle süreyi 4 saat geriye, yani 20:00 (UTC)'ye çektim. Böylelikle Türkiye saati ile 22:00'de sona erecek projelerimiz. Bu saatin daha makul olduğunu düşünüyorum. Başlangıç saati ise yine Pazarı Pazartesiye bağlayan gece 00:00 (UTC) olacak.

Projemiz bir gün gecikmeyle, yani Pazartesiyi Salıya bağlayan gece başladı ve şablon parametrelerinin güncellenmesini konu alıyor.

Şablon:Navbox'ı temel alan şablonların Şablon:Dolaşım'a taşınması işi ile başlıyoruz, işin proje süresi tamamlanmadan sona ermesi durumunda ek bir düzenleme belirleyecek ve bununla devam edeceğiz. Bunun dışında gereken tüm bilgileri Vikipedi:İş birliği projesi/2010/3. hafta sayfasında bulabilirsiniz.

Bu seferki projenin de yüksek katılımcılı olmasını ve yeni kullanıcılarımızın şablon sistematiğina alışması için aracı olmasını umuyorum.

Herkese sevgiler

Vito Genovese 17:10, 19 Ocak 2010 (UTC)

Turkish pronunciation[kaynağı değiştir]

  • Commons'ta bazı sözcük, deyim, kalıp ve kelimelerin sözcüklerin Türkçe okunuşları var fakat yetersiz. Buranın geliştirilmesi gerekir. Kullanıcılardan yardım bekliyorum.--Reality 13:17, 20 Ocak 2010 (UTC)
  • Bunun yanı sıra sadece bir öneri olmak üzere seçkin maddelerde madde adının Türkçe okunuşunun bulunması zorunlu hale getirilebilir. Teşekkürler.--Reality 13:31, 20 Ocak 2010 (UTC)
    • Katılıyorum. Sesli duruma gelene kadar yazıyla da yer almalı okunuşu. Sonuçta sözlü iletişimde okunuşuyla yer alıyor. Herkes okunuşu biliyor kabul edemeyiz. Ykargin 19:29, 20 Ocak 2010 (UTC)
  • Haklısınız. Vikipedi:Konuşan Vikipedi projesiyle bu düzeltilebilir. commons:Category:Spoken Wikipedia Hatta bunlardan daha fazla olursa SS (Seçkin Ses) bile çıkmalı.-- FinlandiyalıM 16:09, 20 Ocak 2010 (UTC)

Liste adlandırmalarında karmaşa[kaynağı değiştir]

Portekizce ve İspanyolca vikipedilerde işleyişini tam olarak çözemediğim ancak çok yararlı bulduğum bir uygulama gözüme çarptı. Listelemeler için böyle ve şöyle bir uygulamaları var. Bu uygulamanın ne farkı var anlamadım ama özellikle Türkçedeki adlandırma karmaşasını önlemek için çok işe yarayabilir. Örneğin İstanbul'daki çeşmeler listesi gibi bir madde varken İstanbul'daki camilerin listesi gibi bir adlandırma da yapılabiliyor. (Önerdiğim uygulamaya göre "Liste:İstanbul'daki çeşmeler" şeklinde bir standart olacak) Eğer bahsettiğim uygulamanın buraya aktarılması teknik olarak mümkünse topluluğun bu konuda nabzını yoklamak isterim. --Stambouliote ileti 16:02, 20 Ocak 2010 (UTC)

  • Bu uygulamanın birazcık karmaşa getireceğini düşünmekteyim. Örneğin Madde ve liste karışımı bir madde liste mi maddemi olacak? Ama eğer İspanyolca ve Portekizce Vikipedilerde böyle bir sorun yoksa uygulanabilir.-- FinlandiyalıM 16:20, 20 Ocak 2010 (UTC)
  • Ağır basan taraf değerlendirilebilir. Onlar da şöyle bir uygulamaya gitmişler. --Stambouliote ileti 16:28, 20 Ocak 2010 (UTC)
  • Konunun adı özellikle iki nokta üstüste içermiyorsa (Görevimiz: Tehlike (film) gibi), bu uygulamadan yana değilim. Vikipedi'deki listelerin hemen hepsi daha kısa yazılan "<nesne>ler listesi" türünden. Bu uygulamayı standartlaştırsak? --İnfoCan 17:41, 20 Ocak 2010 (UTC)

Vandalizmin böylesi...[kaynağı değiştir]

Daha önce böyle bir vandalizm görmemiştim. Ykargin 19:22, 20 Ocak 2010 (UTC)

140 bin madde[kaynağı değiştir]

Türkçe Vikipedi 140 000 madeyi geçmiş.

şimdi hedef 150 000 vikipedi tr kullanıcıları -- Son kahraman ileti 18:48, 22 Ocak 2010 (UTC)

  • Elbette nitelikle birlikte... :) --Muratsahinileti 16:42, 29 Ocak 2010 (UTC)
  • Bardağın boş tarafından bakarsak aralık ayı itibari ile fin vikipedisi ortalama madde büyüklüğünde önümüze geçti gibi duruyor. Belki de amacı maddeleri atıyorum 3000 ortalama büyüklüğe getirmek olan insanları buluşturacak bir proje/portal yaratilabilir? Bilmiyorum, az iş değil...--Coriolis 00:12, 30 Ocak 2010 (UTC)

Çeviri yardımı[kaynağı değiştir]

Şu maddedeki kısa bir bölümü İngilizceden Türkçeye çevirebilecek arkadaş var mı acaba?  Levent İleti Katkılar   21:07, 22 Ocak 2010 (UTC)

John Smith de var. Takabeg ileti 11:11, 24 Ocak 2010 (UTC)

Vikipediye ulaşmak zorlaştı[kaynağı değiştir]

Yaklaşık son bir haftadır Vikipedi sayfalarına ulaşmak son derece zorlaştı. Çalışma yapmak bir eziyet haline geldi. Bende mi bir sorun var diyorum ama Vikipedi haricinde hiçbir internet bağlantısında sorun yaşamıyorum. Konu hakkında bir bilenden yardım bekliyorum. Kolay gelsin. --M. Yalçın Yalhı ileti 21:59, 22 Ocak 2010 (UTC)

Önizlemeye tıklayınca şu uyarı çıkıyor bazen bir de: "Vıkımedya Sunucuları bir hataya rastladı. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz. Bilgi için IRC kanalını ziyaret ediniz. Kar amacı gütmeyen Vıkımedya vakfına yardımcı olmak istiyorsanız bağışta bulununuz.--Szoszv 22:30, 22 Ocak 2010 (UTC)
Bana da ayni yazi geldi ama geri dugmesine bastiktan sonra tekrar kaydettigimde sorun yasamadim. --Bahar (yine ben!) 00:22, 23 Ocak 2010 (UTC)
  • Tüm Wikimedia sitelerinde olağanüstü bir yavaşlık var. Bazen ulaşılamadığım da oluyor.--Reality 22:33, 22 Ocak 2010 (UTC)

Haklısın Reality, bende onun yüzünden haber yazamıyorum Vikihaber'de madde açamıyorum Vikipedi'de--***Osmanlı98***İyi vikilemeler*** 09:31, 23 Ocak 2010 (UTC)

  • bende herhagi bir sorun yok. -- Son kahraman ileti 10:33, 23 Ocak 2010 (UTC)
  • Bazen bendede oluyor:(-- FinlandiyalıM 14:55, 23 Ocak 2010 (UTC)
  • 23.01.2010 itibariyle, sorun büyük ölçüde azaldı.--M. Yalçın Yalhı ileti 10:49, 24 Ocak 2010 (UTC)
  • Türk Telekom routerlarında bir sorun var sanıyorum zaman zaman siteye ulaşım tamamen kesiliyor. (Tüm diller için) Bu alınan tüm IP'ler ve bölgeler için geçerli değil. 22 Ocakta akşam vakti ve 26 Ocak öğleden sonra benim bulunduğum yerde ve gittiğim yerlerde Vikipediye erişim yoktu. 81.213.226.151 15:46, 28 Ocak 2010 (UTC)

KMAdaylıkları var. Vikipedistler ilgilenebilirler--***Osmanlı98***İyi vikilemeler*** 07:27, 24 Ocak 2010 (UTC)

  • Ana sayfa ölümler kısmına Uğur Mumcu eklenmemiş bilginize.--Reality 18:01, 24 Ocak 2010 (UTC)

ama günün maddesi olarak kulanılmış. -- Son kahraman ileti 18:43, 24 Ocak 2010 (UTC)

  • Gördüm de ölümler kısmına eklenmesi gerekir gene de. Ama belki de bir sebebi vardır.--Reality 19:26, 24 Ocak 2010 (UTC)

Stadyumlar için KD'lik[kaynağı değiştir]

Geçen aylarda futbol kulüpleri için bir KD'lik kıstasında fikir birliği sağlanmıştı. Ancak, stadyumlar için bunu yapmamıştık. Soru şu: KD olan bir kulübün maçlarını oynadığı stadyumu da mı KD'dir? Şenlikköy Stadyumu maddesinin SAS'a bile çıkmadan KD olmadığı gerekçesiyle silinmesi aklıma bu soruyu getirdi. 1990-1993 yılları arasında Süper Lig'de oynayan Bakırköyspor'a ev sahipliği yapan stadyum, 2-3 yıla kadar 3. Lig maçlarına ev sahipliği yapan bir stadyumdu. Şu an Bakırköyspor amatör ligde. Ancak, Vefa ve Feriköy gibi köklü amatör kulüpleri KD sayıyoruz. Acaba bu kulüplerin satdyumları da KD mi? Eğer değilse, bu kulüpler gelecekte 2. ya da 3. lige çıktıklarında mı stadları KD olacak? Aynı şekilde şu an 2. Lig maçlarına ev sahipliği yapan bir stadyum, kulübü önce 3. Lige sonra da amatör lige düştüğünde KD olmadığından dolayı silinecek mi?--вяí¢αи76ileti 15:04, 26 Ocak 2010 (UTC)

  • Bence stadyumlar amatör veya profesyonel farketmez, hangi kulübe ait olursa olsun KD'dir. En azından KD olan kulüplerin stadyumları da KD olmalı diye düşünüyorum...--Rapsar 14:18, 28 Ocak 2010 (UTC)
  • Silinen içeriklerin çoğu bana gmre ev sahipliği yaptığı kulübün KD olması nedeniyle kriterleri sağlamaktaydı. Ayrıca yıllarca Vikipedi'de kalmış maddelerdi. Birden kayda değer değil gerekçesi ile direk silinmesini bu açıdan doğru bulmuyorum. VP:KD kriterinde belirtilen gerekçe göz önüne alarak ve bu maddelerde bağımsız, güvenilir kaynaklarda olmadığını varsayarak en azından VP:SAS adayı gösterilmeli, topluluğun görüşü sonrasında işlem uygulanmalıydı. İyi çalışmalar.--Muratsahinileti 20:20, 28 Ocak 2010 (UTC)
Geçen gün diğer konuda konuşuyorduk... VP:KD'de KD:Yer, KD:Tesis v.s. yok diye. Mesela aynı seviyedeki Türkiye köy maddesi kalabilip Azerbaycan köy maddesi silinir ise bu da kuralın varolmamasından kaynaklanıyor. Bildiğim kadarıyla bu konuda somut kuralar ve kriterler yoktur. Ve söz konusu maddelerin KD olup olmaması tartışılmalıdır. SAR'a başvurulmadan silinecek maddeler değiller. Takabeg ileti 10:50, 29 Ocak 2010 (UTC)

Portal şablonları[kaynağı değiştir]

  • Daha önce Şablon:Portal sağolsun Gökhan yenilemişti:) Artık yenilendiğine göre eski portal bağlantı şablonların maddelerden kaldırılıp silinmesi gerek ve o maddelere yeni portal şablonlarının eklenmesi gerekmekte;

Şablon:Felsefe portalı

Şablon:LGBT portal

Şablon:Harry Potter Portalı

Şablon:Astronomi portalı

Şablon:Portal kutucuğu

Şablon:İslam-Portal

Şablon:Azerbaycan Portalı

Şablon:Din portalı

Şablon:Kültür portal

Şablon:Müzik portalı

Şablon:Osmanlı portalı

Şablon:Sanat portal

Şablon:Sinema portal

Şablon:Tiyatro portal

Şablon:Tıp portalı

Şablon:Arap Yarımadası Portalı

FinlandiyalıM 15:58, 27 Ocak 2010 (UTC)

  • Bir de silinmiş portallara verilen linkler var. Örneğin Portal:Felsefe ve Portal:Spor. Bu maddelerdeki portal şablonları temizlenmeli. Yukarıdaki ile bu da ele alınabilir. Güzel bir iş birliği projesi olabilir. İyivikiler... [ho? ni!] 12:48, 28 Ocak 2010 (UTC)
  • Doğru temizlenmelidirler. Bu sayde görüntü kirliliğinden kurtulacağız:) Yeni açılan portallarda ise Portal için resim kullanmak istiyorsanız Portal:Portal adı/ikon alt sayfası oluşturup, sayfaya alan adı (resim, dosya, image gibi) kullanmadan doğrudan resmin adını (örnek.jpg gibi) yazın. -- FinlandiyalıM 13:40, 28 Ocak 2010 (UTC)

~-

  • Türkçe Vikipedi'de uzun süredir düzgün çalışan ve yeterli bir kimya bilgi kutusunun olmaması beni rahatsız ediyordu. Dün anlık bir hırsla İngilizce Vikipedi'deki Template:Chembox'tan bu şablonun bir kısmını çevirmeye kalkıştım ve sanırım 8 küsür kısımdan 3 temel kısım (tanımlayıcılar, özellikler ve tehlikeler) sorunsuz bitti. Hatta metan maddesinde deneme amacıyla şablonu kullandım ve görünürde bir sorunla karşılaşmadım. Ancak dediğim gibi 5 küsür kısmı çevrilmiş değil. Yine de yakın bir zamanda bitirmeye çalışacağım. Kimya maddesi açacak arkadaşlar bu şablonu kullanabilir, isteyenler şablonun doküman sayfasının çevirisinde yardımcı olabilir veya görüş bildirebilirler. Bazı terim yanlışlıklarıyla karşılaştıkları zaman, bana bildirmeleri veya düzeltmeleri çok yerinde olur. İlginize. İyi çalışmalar. --♪♫Berkay0652|ileti 10:15, 29 Ocak 2010 (UTC)

Ana sayfada sorun mu var bana mı öyle geliyor. Saygılar.--a[.]medileti 12:08, 30 Ocak 2010 (UTC)

  • Evet, resim fazla büyük görünüyor ve görünümü bozuyor. --♪♫Berkay0652|ileti 13:43, 30 Ocak 2010 (UTC)
  • Bence normal. Daha küçük olması halinde resmin önemli birçok detayı görünmez olacaktır.--M. Yalçın Yalhı ileti 14:32, 30 Ocak 2010 (UTC)
  • Önceden sorun vardı fakat Vito, düzeltti.şu an her şey yerli yerinde. --Hedda Gabler 14:34, 30 Ocak 2010 (UTC)

Avrupa ülkeleri listesi[kaynağı değiştir]

  • Avrupa ülkeleri listesi yakında SL adayı olacak. Acaba liste şu an nasıl? Bir sorayım dedim herkese:)-- FinlandiyalıM 16:34, 30 Ocak 2010 (UTC)
  • "Bence" Asya ülkeleri listesi gibi rensiz olması göze daha hoş geliyor. Sanki renklerin olması maddeyi okumayı zorlaştırmış. Bunun yanında başkentlerin resimleri alt taraflara değil de ilgili ülkenin satırına eklenebilir, ama olmasa da olur :) --Rapsar 16:52, 30 Ocak 2010 (UTC)
  • Renkler aslında ülkelerin rejimlerini ve coğrafi konumunu(ada, kara veya deniz kıyısı devlet) göstermekte. Ben maddeleri rahatlıkla okuyabiliyorum. Eğer ülke başkentleri resimlerini satıra eklersek sayfada kayma olabileceğini düşünüyorum. Birde kaynaklarda en yakın zamanda bitecek ve Rusça'dan yazıları çevirilecek.-- FinlandiyalıM 17:16, 30 Ocak 2010 (UTC)
  • Bence renkli daha hoş durmakta.-- FinlandiyalıM 16:34, 31 Ocak 2010 (UTC)
  • Bir giriş metni yok ve kaynaklandırma daha tamamlanmamış. Kırmızı maddelerde var. Bunlar giderildikten sonra SL olmaması için bir neden yok. Renkli olması nedeniyle bence daha da niteliyici olmuş. İyi çalışmalar.--Muratsahinileti 20:25, 31 Ocak 2010 (UTC)

Koçari ve vandalism[kaynağı değiştir]

Hayk

Bu kullanıcı Koçari sayfasında Azeri ve Yunan dillerindeki sayfalara geçen intervikileri siliyor[2]. Kim bunu dayandıra biler? --Interfase 09:53, 13 Şubat 2010 (UTC)

İstekler[kaynağı değiştir]

herkese ufak bi şey yollasak kutlu olsun die olmazmıydı??? --GôkTR001 17:32, 31 Aralık 2009 (UTC)

Başlık değişikliği[kaynağı değiştir]

Diyatome biraz bakılması gerekiyor ufak düzenlemeler için. Vaktim kalmadı. Yardımcı olabilecek? ----GôkTR001 11:30, 5 Ocak 2010 (UTC)

Seçkin listelerdeki resimler[kaynağı değiştir]

Kardeş Projeler[kaynağı değiştir]

Şöyle bir şablon eklense, madde yazarken altta şöyle ufacık bir; Bu maddenin Vikisözlük maddesini açabilirsiniz, ok kolay deyip diğer projeleri canlandırabiliriz??? --GôkTR001 15:14, 6 Ocak 2010 (UTC)

Başlık değişikliği[kaynağı değiştir]

Peptik Ülser --> Peptik ülserPınar [m] 09:45, 8 Ocak 2010 (UTC)

Seçkin madde adayı nasıl gösterebilirim. -- Son kahraman ileti 12:05, 8 Ocak 2010 (UTC)

  • Bu sayfada "Adaylık prosedürü" başlığı altında yazılanlar size yardımcı olacaktır. Kolay gelsin. — Pınar [m] 12:43, 8 Ocak 2010 (UTC)
  • Kazakça, Vietnamca, Gürcüce, Yunanca, İtalyanca, Lehçe ve Fransızca Vikipedilerde ana sayfa, maddeler ve portallar hariç sayfanın rengi farklı renklerde. Örneğin Lehçe Vikipedi'de kullanıcı, proje ve yardım sayfaları turkuvaz, tartışma sayfaları açık kırmızı ve şablonlar sayfası gri renkte. Aynı şekilde Kazakça Vikipedide de kategori sayfaları açık kırmızı renkte. Vietnamca'da da arka biçimi (Standard book olan yer) rengi farklı renkte. Birde Lehçe ve Yunanca Vikipedilerde değiştir kısmı mavi renkte. Mouse'u değiştir kısmına getirince değiştir kısmı beyaza dönmekte. Benim için bunlar çok hoş görünmekte. Acaba Türkçe Vikipedi'de böyle bir şey olmalı mı? Cevaplarınızı bekliyorum.--FinlandiyalıMesaj 19:35, 8 Ocak 2010 (UTC)

10 Ocak tarihte bugün doğanlar[kaynağı değiştir]

Aşağıdakinin sırası ana sayfada yanlış (isim önce olmalı) ve ben düzeltemiyorum sanıyorum.

 1924 - İspanyol, Bask heykeltraş ve ressam Eduardo Chillida (ö. 2002)

--Coriolis 15:41, 10 Ocak 2010 (UTC)

Düzeltildi. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 15:45, 10 Ocak 2010 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı --Merube 89msj 18:01, 10 Ocak 2010 (UTC)

Ana sayfadaki resim[kaynağı değiştir]

Ana sayfadaki resmin üzerine gelince "foroğrafçı" yazıyor. Değiştirme yetkisine sahip biri düzeltebilir mi? --joseph msj 09:45, 16 Ocak 2010 (UTC)

Gün bitiyor, değiştirecek biri yok mu? --joseph msj 12:42, 16 Ocak 2010 (UTC)
Düzelttim, çok teşekkürler Joseph.
Vito Genovese 12:44, 16 Ocak 2010 (UTC)

16 Ocak ölümler, Sade[kaynağı değiştir]

Ana sayfaya 16 Ocak ölümler kısmına 1960 - Nijerya'lı şarkıcı Sade yazılmış ama bu arkadaşın daha ölmemiş olması lazım :) (kullanicilar ana sayfayi degistiremiyor, degil mi? Yoksa ben duzeltirim. Selamlar --Coriolis 10:10, 16 Ocak 2010 (UTC)

Düzeltildi, teşekkürler.--Gökhan 10:23, 16 Ocak 2010 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı--Gökhan tarafından yapılmıştır. --CnkALTDSmesaj/message 17:49, 14 Şubat 2010 (UTC)

Türkiye Büyük Millet Meclisi (1. dönem) bu madde böyle değiştirilmeli TBMM 1. Dönem Milletvekilleri listesi

  • çünkü diğer maddeler böyle oluşturulmuş uyumluluk sağlamak için.

[sıralama burda] -- Son kahraman ileti 09:56, 19 Ocak 2010 (UTC)

  • Aslında ben yapacaktım yapması basit bir sıkıntı yok da neden öyle yapmışlar merak ettim. Belki özel bir nedeni vardır.--Reality 12:22, 20 Ocak 2010 (UTC)
bence özel bir neden yok. sıralam uyumlu olmalı. -- Son kahraman ileti 12:25, 20 Ocak 2010 (UTC)
  • Tamamdır yaptım bir sorun çıkarcağını zannetmem.--Reality 12:27, 20 Ocak 2010 (UTC)
  • Neden yapılmadığını anladım. Yapınca 10 tane civarı yönlendirmeye olan yönlendirme oluştu. Şimdi onları temizliyorum onun dışında bir sorun yok.--Reality 12:31, 20 Ocak 2010 (UTC)
şimdi uyum oldu işte -- Son kahraman ileti 17:11, 21 Ocak 2010 (UTC)

Ad değişikliği isteği[kaynağı değiştir]

Rodos Adası -> Rodos. Ykargin 22:57, 21 Ocak 2010 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı--  Levent İleti Katkılar   06:14, 22 Ocak 2010 (UTC)

Delhi maddesine bilgi kutusu ekledim, yalnız haritada delhi şehrini nasıl işaretlemek gerekiyor, çözemedim. Diğer wikipedi'ler aynı haritayı kullanmış ama o haritalarda Delhi'nin nerede olduğu işaretli. Biri yardım edebilir mi?--Szoszv 17:08, 23 Ocak 2010 (UTC)

  • Şu maddenin adı Türkçe'ye uygun mu acaba? Değiştirilmesi gerekir mi?--Rapsar 19:55, 27 Ocak 2010 (UTC)
  • Parishes yerine Almanlar Gemeinde (komün) kullanmış, o da İngilizcede municipality 'ye bağlanmış, o da Türkçede belediyeye. Ayrıca İngilizce maddede, parishes için community denmiş. Coriolis'in açıklaması da mantıklı. Bu durumda belediye ya da il derim, eğer Andorra'da bu sözcükleri oturtabileceğimiz başka idari birimler yoksa. Bu arada Andorra'dan sonra kesme işareti unutulmuş. Ykargin 21:28, 27 Ocak 2010 (UTC)
  • Benim fikrim Andorra'nın illeri olması yönünde. Çünkü şu şablona bakıldığında Türkiye'nin illeri ile eşdeğer bir nitelik taşıyor. Andorra'nın Parishleri sayfası ise yönlendirme sayfası olarak kullanılabilir. --Rapsar 14:30, 28 Ocak 2010 (UTC)

Yönetmelik[kaynağı değiştir]

(1) Arkadaşlar, bence bu isim yaygınlığı konularında yabancı isimler tercih edilerek çoğu kez yanlışlık yapılmaktadır. Çünkü Google arama sonuçlarında veya daha başka internet ve gazete aramalarından çıkan sonuçlara göre savlar ortaya atılmakta ve onlara göre değerlendirilmektedir. Bu noktada şu unutulmamalı: Türkiye'de internet kullanımı %30-%40 civarındadır (Bu ansiklopediyi diğer %60-70 için de oluşturduğumuzu varsayıyorum). Gazete kullanımı da bundan fazla değildir. Yani değerlendirdiğimiz kısım Türkçe konuşan halkın/halkların çoğunluğu değil azınlığıdır. Bu durumda gerçekten "yaygınlık" diyebileceğimiz bir çıkarım yapılamaz.
(2) Çoğumuzun okuyucuların, halkın geneline göre birçok/bazı konularda uzman olduğumuz bir gerçektir. Sonuçta birçok arkadaşımız ikinci bir dil bilmekte ve üniversite okumakta veya bitirmiştir. Yani bizim veya bizim çevremizin kullandığı sözcükleri (ki bunlar genelde yabancı kökenlidir) yaygın sanma yanlışlığına düşmeyelim.
VP:ADK diyor ki: "Vikipedi maddelerinin adları madde yazarlarına göre değil okuyuculara; uzmanlara değil genel kullanıcılara göre en uygun hâlde verilmelidir." Bu yargıyı ve (1) ve (2)'yi birleştirerek diyebilirim ki, ana dili Türkçe olan bir kişi (hedef kitlemiz) başlıkta Türkçe kökenli bir sözcük kullanıldığında maddede anlatılan kavram hakkında en azından bir fikir sahibi olabilecektir. Gayet kalabalık bir insan grubu için, iki sözcüğün de (Türkçe ve yabancı kökenli) bir anlam ifade etmediğini (yani kavramdan haberi olmayanları) göz ardı etmeyelim. İki durumda da Türkçe kökenli olanı kullanmak bizim hedef kitlemiz için en uygundur. Türkçeleştirilmiş kavramların artık ders kitaplarında kullanıldığını unutmayalım ve eğitim zorunlu olduğuna göre belki bu bize yaygınlıkla ilgili daha iyi bir fikir verebilir. Yazdıklarımla ilgili fikir belirtirseniz iyi olur. Ykargin 03:06, 9 Ocak 2010 (UTC)

Bazı örnekler verebilir misiniz? --İnfoCan 04:24, 13 Ocak 2010 (UTC)

Örnekleri daha çoğaltmak isterdim ama günümüz ders kitaplarına göz atmam gerekiyor ve şu anda yurtdışında olduğum için buna olanağım pek yok. Belki aynı düşüncedeki diğer arkadaşlar çoğaltabilir. Öncelikle bu tarz sözcük eşlerini üçe ayırdım (bundan sonra asıl Türkçe sözü, Türkçe kökenli, gerçek Türkçe anlamında):

  1. Halk tarafından bilinen kavrama, yerleşmiş Türkçe ad: (Ör: kainat->evren, kelime->sözcük, hür->özgür vb.) bu kümedekiler genellikle Arapça veya Farsça kökenli sözcükler ve onların asıl Türkçe karşılıklarından oluşur. Maddelerde bunların Türkçeleri daha fazla tercih edilmeli. Burda önemli olan şunu görmek, Cumhuriyetin başlarında kimse özgür, sözcük, evren sözcüklerini kullanmıyordu, hele ortalama halkın hiç haberi yoktu. Ama şu anda yabancı karşılıklarından daha fazla kullanılabiliyorlar. Günümüzde de ikinci grup için aynı durum söz konusudur.
  2. Halk tarafından az çok bilinen kavrama, az çok yerleşmiş Türkçe ad: (Ör: galaksi->gökada, astronomi->gök bilimi, genetik->kalıtım bilimi vb.) Bu kümedekiler genellikle Batı dilleri kökenli sözcükler ve onların asıl Türkçe karşılıklarından oluşur. Başlıklarda bu gruptaki sözcüklerin Türkçeleri kullanılmalıdır. Çünkü insanlar arasında yeterli yaygınlığa sahiptir. Ama en önemlisi daha anlaşılabilirdirler. Bu da Vikipedi'nin yönergelerinden biri. Açıklıyorum, düşünün ki Türkçe bilen herhangi bir insan, gök bilimi başlığını gördüğünde bunun gök, gökyüzüyle ilgili bir bilim olduğunu; gökada başlığını gördüğünde de; bunun gökle ilgili adalardan söz ettiğini ilk düşünüşte anlayabilecektir. Bunlar Türkçe kökenli oldukları için Türkçe konuşanlara anlatmaya çalıştıkları kavramlar hakkında daha en baştan bilgi vermeyi madde adlarıyla başarırlar. Birinci gruptaki sözcükler ders kitaplarında ve diğer kaynaklarda gittikçe daha fazla yer alarak, bu dile yerleştiler. Şimdi bu ikinci gruptaki sözcükler de aynı şeyi yapmaktadır. İlk yazımda da belirttiğim gibi uzmanların ne kullandığı değil halkın genelinin ne anladığı önemli. Türk bilim adamları kendi arasında galaksi diyor olabilir, ama yeni yetişenler öncelikle gökada olarak görüyor. Google'da aratıldığında ortalama halk arasındaki yaygınlığı değil, uzmanlar veya ilgilenen arasındaki yaygınlığı ortaya çıkar. Bu da hepimizin bildiği gibi, bizim aradığımız şey değildir. Umarım anlatabilmişimdir.
  3. Halk tarafından az bilinen kavramlara, pek yerleşmemiş Türkçe ad: (Ör:single->tekli, ontoloji->varlık bilimi vb.) Bu gruptakiler genellikle Batı dilleri kökenli, bilim veya teknolojideki ilerlemelerle yavaş yavaş ortaya çıkan ve genel halkın pek bilmediği; duysa da, "bu ne?" diyeceği yabancı sözcükler ve onların asıl Türkçe karşılıklarından oluşmaktadır. Bu gruptaki sözcüklerde kesinlikle Türkçe kullanılmalıdır. Çünkü zaten iki sözcük de halkın geneli tarafından değil, sadece konuyla ilgilenenler tarafından bilinmektedir (Hatta bazıları Türkçenin okuma-yazma kuralına uymamaktadır). Google'da arayarak sonuca ulaşıldığında, ulaşılan halkın genelinin kullanımı değil, konuyla ilgilenenlerin veya uzmanların kullanımıdır. Ve ayrıca ikinci gruptaki ilk bakışta anlaşılabilirlik de bu gruptakiler için Türkçenin tercih edilmesine önemli bir sebeptir. Halktan herhangi birisini alıp ontoloji deyin çoğunluğu "o ne ki?" diyecektir, "Varlık bilimi" diye yanıtlayın, "ha, şimdi anladım" gibi bir yanıt alma olasılığınız yüksektir. Bu o kavramı bildiği anlamına gelmeyebilir ama en azından ne ile ilgili olduğunu anlamıştır. Bu, hiç anlamaktan daha değerlidir. Buradaki seçimin bir de çok önemli bir yan etkisi vardır: Bu tarz kavramlar için biz burada hangi adı yazarsak ileride halkın geneli bu kavramı öğrendiğinde bizim verdiğimiz adı kullanacaktır. Vikipedi birçok kavramı Türkçe içerikle ilk kez buluşturan bir oluşum. Çünkü bu noktada şunun önemini anlamalıyız. İngilizce'deki yönergeleri aynen çevirip almış olabiliriz ama bizim dilimiz İngilizce gibi değil. Vikipedimiz şu anki haliyle bile sanal alemdeki en kapsamlı ve yüklü Türkçe kaynak. İngilizce Vikipedi bizim seviyemizdeyken bu durum onun için geçerli değildi. Çünkü İngilizcede oldukça fazla kaynak zaten webde mevcuttu, bizim için ise webden güvenilir kaynak bulmak bir ölüm. O yüzden Vikipedi birçok kavramı Türkçe içerikle ilk kez buluşturan bir oluşum. Bu nedenle, geleceğe etkisi çok büyük. Yani bu kümedeki maddeler için biz (daha anlaşılır olan) Türkçesini seçersek bu öyle süregidecektir. Aynı durum aslında 1 ve 2. grup için de geçerlidir. Daha anlaşılabilir Türkçe'nin geleceği bizim elimizde.

Bu gruplar çoğaltılabilir. Ama ben sadece sorunlu olanlarını yazdım. Sonuçta zaten Türkçe kökenlisinin daha yaygın ve yerleşmiş olduğu durumlarda onu kullanacağımız konusunda herkes hemfikirdir.

Google'dan arayarak sayılara göre karar verme olayıyla ilgili bir de şunu eklemek istiyorum. Türkiye'de internet kullanımı %30-40'tır. Oradan alacağımız yaygınlık bilgisi ne kadar sağlıklı siz düşünün. Çok uzun yazdım ama konu kapsamlı olarak anlaşılsın istedim. Konuyu önemseyip sonuna kadar okuduğunuz için sağ olun. Ykargin 14:45, 26 Ocak 2010 (UTC)

  • Öncelikle böyle bir politikanın olması söz konusu bile olmaması gerekir. Kelime mi sözcük mü kullanılacak, o kullanıcıya bağlıdır. Vikipedi, "kelime, Türkçedir bunu kullanın" diyemez. Aynı şekilde, yaygın olanı halk anlamıyorsa bu kelimeler nasıl yaygın oluyor? ben de bunu anlamıyorum. Single'ı sadece uzmanlar mı kullanıyor? Şarkıcılar bizzat kullanıyor, müzik marketlerden single alınıyor tekli değil. Burası Türkçedeki az kullanılan kelimeleri, yaygınlaştırma yeri değildir. "Türkçe'nin geleceği bizim elimizde" demekle, bu niyet ortadadır. Biz burada halkın anlamayacağı kelimelerle bir şey oluşturmuyoruz sonuçta, halk ansiklopediye bakınca da ontolojiyi, evreni, galaksiyi vb kelimeleri görecektir. Eğer kişi, ansiklopediye "kainat" diye bakarsa, zaten ansiklopedilerde şöyle bir yönlendirme mevcuttur: Bkz: Evren. Biz yaygın olan kelimeleri kullanmalıyız, sırf Türkçe kökenlidir diye bir kelimeyi seçersek taraflı davranırız. İsteyen prodüktör yazar isteyen yapımcı, burası özgür ansiklopedi. Kimseyi bu konuda bir seçeneğe zorlamamalıyız.--Hedda Gabler 11:52, 27 Ocak 2010 (UTC)
  • Burada yaptigimiz isin ne oldugunu unutmamamiz lazim. Konu hakkinda fazla bilgisi olmayanlara ilk basvuru kaynagi olabilecek, bilimsel guvenirligi olmayan bir ansiklopedi olusturuyoruz. Ne fazlasi ne eksigi, hepsi bu. Burada bulunma amacimiz dil devrimini surdurmek ya da baltalamak degil. Ne birer karsi devrimciyiz ne de cahil halka ates goturen birer Promete. Faydali bir is (ansiklopedi olusturmak) yapiyoruz ve bunu duzgun yapmanin yolu misyonumuzu genisletmekten (dil devrimi) gecmiyor, mevcut isi daha rafine yapmaktan geciyor. Ornek vermem gerekirse, galaksi mi gokada mi diye tartismak yerine maddeyi biraz daha biraz daha biraz daha gelistirmek icin cabalarsak cahil halk kitlelerinin daha fazla hayir duasini aliriz.--Coriolis 16:01, 27 Ocak 2010 (UTC)
  • Bu yorumun altına aynen katılarak imzami atıyorum. --Manco Capac 20:57, 27 Ocak 2010 (UTC)