Vikipedi:İş birliği projesi/2012/11. hafta

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İlerleme:
%39.5
158/400

2012'nin 11. haftasının iş birliği projesi olarak, düzenlenmeyi bekleyen maddelerin elden geçirilmesi seçilmiştir. Mevcut iş birliğinde hedef maddelerin Vikipedi:Biçem el kitabı'na uygun olarak geliştirilmesidir. Bu iş birliği projesi, 12 Mart 2012 günü UTC ile saat 00:01'da başlayacak ve 18 Mart 2012 günü UTC ile saat 23:30'da bitecektir.

Bu haftanın özel ödülü[kaynağı değiştir]

Bu hafta madde düzenleme nişanı kazanabilirsiniz.

Madde düzenleme yarışmalarında farklı puan ölçütleri vardır![kaynağı değiştir]

  • Görsellere, bilgi kutularına ve ölçütsel içeriklere verilen puanlar değişmez.
  • Metinsel içeriklere verilen puan aşamalıdır. Yapılan değişikliğin boyutu ve niteliğine göre 2, 3, 5 veya 7 puan verilir. İmlâ düzenlemeleri, yazım düzeltmeleri... vs. hep bu kategoridedir.
  • Katılımcı, düzenlediği maddede kategori bulunmuyorsa; en azından bir kategori eklemek zorundadır. Bu bir standart olup, kategorilere puan verilmez.
  • Eğer düzenlenen maddede, tamamen sonradan eklenmiş 449 karakterden fazla bildirme cümlesiyle kurulmuş metin öbekleri varsa; bu metinlere ayrıca x/150 veya x/250 (iki puan türünün ayrımı için metinsel içerikler bölmesine bakınız) kuralınca puan verilir. Ancak eklenen bu metinler bütüncül olmalı, yani peşi sıra gelmelidir. Yine, eklenen yeni metin boyutu çok fazla eski metin boyutu azsa tüm metin bu puanlamaya dâhil edilebilir. Bunun yanında bu iş birliklerinde kapsamlı yapılandırma (tüzüğe bakınız) da yapılabilir. Ancak bu özellikle belirtilmelidir.
Bir madde düzenleme yarışmasında neler düzeltilir?
  • İmlâ (yazım) yanlışları,
  • Anlatım bozuklukları,
  • Çeviri maddelerdeki çevrilmemiş bölümler,
  • Taraflı, argo veya niteliksiz bir dil kullanılmış maddeler,
  • Madde içinde belirtilmemiş iç bağlantılar (iç bağlantılar, madde içindeki farklı kavramlara Vikipedi içinde özel köprüler oluşturur: Güneş, Türkiye, Adam Smith... gibi),
  • Kaynaksız maddeler,
  • Kategorisiz, dil bağlantısı olmayan... kısacası işlevsel ekleri eksiz maddeler,
  • Kod hataları bulunan maddeler

düzenlenmesi gereken maddelerdir. Bir maddeyi düzenleyen katılımcı bu her ögedeki aksaklıkları düzeltmekle yükümlüdür.

Düzenlenmesi gereken maddelerin karakteristik özellikleri[kaynağı değiştir]

Bir maddeyi düzenleyebilmek için öncelikle maddede gereksinim duyulan eksikliklerin belirlenmesi gerekir. Düzenlenlemesi gereken maddeler için {{Düzenle}} şablonu kullanılır. Madde eğer gerekli standartlara erişirse bu şablon kaldırılır. Bir Vikipedi maddesindeki temel eksiklikler şunlar olabilir.

  • Giriş kısmı yanlış tanımlanmış olabilir. Yani tanım ile metin gövdesi birbirinden ayrı yazılmalıdır.

Örnek olarak şöyle bir madde girişi yapılabilir:

Barış Memiş (d. 5 Ocak 1990, Akçaabat, Trabzon), 1. Lig takımlarından Karşıyaka'da kiralık olarak forma giyen Türk orta saha futbolcusu.

  • İç bağlantıların olmaması: İç bağlantılar, Vikipedi'de var olan bir maddenin farklı bir madde içerisinde belirtilebilmesi için kullanılır. Örnek olarak;

Askerî Ataşe görevi Ocak 1915'te sona erdi. Bu sırada 28 Temmuz 1914'te I. Dünya Savaşı başladı, Osmanlı Devleti de 29 Ekim 1914'te savaşa girdi. 20 Ocak 1915'te Mustafa Kemal Bey 3.Kolordu emrinde Tekfurdağ'da kurulacak olan 19. Fırka Komutanlığına atandı.

tarzındaki bir ifade yanlıştır, buradaki I. Dünya Savaşı ve Osmanlı Devleti gibi ifadeler ayrıca bir madde konusu olduğu için [[maddenin adı]] biçiminde gösterilip; standartlaştırılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken durum; aynı başlığın altında aynı iç bağlantının yalnızca 1 kez kullanılmasıdır. Örneğin: "Baros dört yaşında futbol akademisine kaydoldu. Baros'un babası onun futbol oynamasını istemiyordu." gibi bir ifade yanlıştır. Baros ifadesini aynı başlık altında iki kez belirtmeye gerek yoktur. Ayrıca yıl ve tarihler de iç bağlantılarla belirtilmez.

  • Anlatım bozuklukları ve ansiklopedik olmayan üslup: Kelimelerin yanlış anlamda kullanılması, bir sohbet havasında yazılan metinler, fiil çatılarının yanlış kurgulanması ve tutarlı olmaması gibi sorunları içerir. Temel olarak dört ana sorundan oluşur:

1. Çatı ve kip uyumsuzluğu: Gramatik uyumsuzlukları içerir. Örneğin:

1990'da Adana'da doğdu. İlköğrenimini Konya'da tamamlamıştır.

gibi bir ifade yanlıştır. Aynı başlık altındaki ifadeler aynı kiplerle çekimlenmelidir. Yani ifade şöyle olmalıdır.

1990'da Adana'da doğdu. İlköğrenimini Konya'da tamamladı.

2. Anlatımdaki aksaklıklar: Nesne eksikliği, cümlenin çok uzun olması, kelimenin yanlış anlamda kullanılması gibi surunlardan ortaya çıkan bir sorundur. Bunun için cümleler mümkün olduğunca yalın ve anlaşılır olmalıdır. Gereksiz sözcüklerin kullanılmamalıdır. Örneğin bazı durumlarda yıl kelimesini kullanmak dahi gereksiz sözcük kullanmaya neden olabilir. Örneğin: "1985 yılında doğdu." ifadesi yerine gramatik açıdan "1985'te doğdu." ifadesi daha sağlıklı bir kullanımdır.
3. Üslubun ansiklopedik olmaması: Vikipedi maddelerinde, özel durumlar hariç (alıntılar vs.) ansiklopedik, tarafsız, düz yazı normunda (devrik cümleler gibi sanatsal yazımlara kaçılmadan) ve anlaşılır bir dil kullanılmalıdır. Örneğin:

Her sabah kalktığında banyo yapardı. Çok temiz bir adamdı Şinasi Bey.

gibi bir ifade hem nesnel değildir hem de cümle dizimi ansiklopedik olarak kurgulanmamıştır.

4. Dilsel sorunlar: Bu tür sorunların temelini anlaşılmayan bir dil kullanmak oluşturur. Aşırı derecede eskimiş kelimeleri, toplumca benimsenmemiş -TDK sözlüğünde bulunmayan- yeni türetilmiş kelimeleri, yabancı kökenli çok az bilenen kelimeleri kullanmak -terimsel ifadeler hariç- bu sorunu doğuran temel etkendir.

  • Yazım - noktalama yanlışları ve gereksiz biçemler: İBP projelerinde TDK Yazım Kılavuzu esas alınır. Cümleler ve noktalama işaretleri bu kılavuza göre doğru bir biçimde yazılır. Çok gerekli olmadıkça renkli başlıklar, gereksiz renklendirilmiş tablolar vs. kullanılmaz.
  • Kaynak ve kategori eksikliği: Bir maddede kaynaklar, kategoriler olmazsa olmazlardandır. Eğer varsa dil bağlantıları da buna dâhil edilebilir. İyi bir madde kaynaklandırılmış ve kategorilere ayrılmış bir maddedir.
  • Bölümlendirme: Maddeler paragraflara ayrılmalı gerektiğinde alt başlıklar kullanılmalıdır. Yani metin mümkün olduğunca tek gövdeli bir bünyeye sahip olmamalıdır.

Sıralama[kaynağı değiştir]

Katılımcılar[kaynağı değiştir]

  1. --Betelgeuse-Seginus 11:37, 11 Mart 2012 (UTC)
  2. -- Mutlutopuz 00:42, 12 Mart 2012 (UTC)
  3. --DRG msj 07:36, 12 Mart 2012 (UTC)
  4. ----Safir yüzüklü CekliAltından konuş 08:05, 12 Mart 2012 (UTC)
  5. -- Pink.up mesaj 08:16, 12 Mart 2012 (UTC)
  6. -- §terkTurkish 12:51,12 Mart 2012 [UTC)
  7. -- i.e. msj 13:22, 12 Mart 2012 (UTC)
  8. -- sancakli 22:34, 14 Mart 2012 (UTC)
  9. --RapsarEfendim? 11:44, 17 Mart 2012 (UTC)
  10. --Çalıştayileti 14:19, 18 Mart 2012 (UTC)