Yukarıemirler, Çubuk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
14.45, 15 Eylül 2016 tarihinde 37.155.224.54 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 17603591 numaralı sürüm (→‎Kültür: Kültürel bakımdan düzenlenme yapıldı)
Yukarıemirler
Harita
Ankara
Ankara
Ülke Türkiye
İlAnkara
İlçeÇubuk´ ilk köy muhtarı necip artaş azası haydar eryılmazdır.
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam166
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0312
İl plaka kodu06
Posta kodu06760
Resmî site
[2]

Yukarıemirler, Ankara ilinin Çubuk ilçesine bağlı bir mahalledir.

== Tarihçe

Kültür

Yukarı Emirler köyü Oğuzların Eymür boyuna mensuptur. Tarihi değerlendirdiğimiz de Anadolu'ya giren ilk Oğuz Boylarından birinin adını taşıyan köy,Anadolu coğrafyasında farklı bölgelerde ikametgah etmiş,süreç boyunca Gaziantep,Maraş,Antalya,Eskişehir'den geçen boyun mensupları bulunduğu her coğrafya da kendinden bir oymak bırakmıştır. Osmanlı İmparatorluğu Boyunca Konya Meram'dan İstanbul ve Bileciğe kadar her il de mensupları olduğu belirtilmektedir ( Arslanoğlu,1999,s.4) Son olarak Ankara'nın Çubuk bölgesinde yerleşen köy mensupları ise Aşağı Emirler,Yukarı Emirler,Susuz ve Kuyumcu olarak 4'e bölünmüş ve 4 Emirler adını almışlardır. 4 Emir'lerin adet ve geleneklerini devam ettiren Yukarı Emirler Köyü,Türkmen adet ve geleneklerini yaşatmaya devam ediyordur. Köyde Cemevi ve Cami olup,Ehl-i Beytin yolunu izleyen köy mensupları Alevi ve Sünni kardeşliğini yaşatmaya devam etmektedir

Coğrafya

Ankara iline 50 ;km, Çubuk ilçesine 12 ;km uzaklıktadır. Dağlık taşlık bir yerleşkedir. köyün ortasından dere geçer.iklim şartlarına göre dere bazen kurur (yaz aylarında)çoğunlukla dere canlıdır .

Yemek kültürü

Orta Asya'dan alınan özelliklerin sonucu Türkmen kültürü ve göçebe yaşam etkileri yemek kültüründe de gözükmüştür. Buna bağlı olarak et yemeklerinin ağırlığı,bulgur ve hayvansal ürünlerden üretilen tereyağ,peynir ve süt ağırlık olarak yemeklerde görülür. Ayrıca Köy bazlamaları,Etin ağır bastığı Türlü türünde yemekler ve Bahar yağmurları ile beliren Madımak ile yapılan Madımaklı Gözlemeler birer gelenek haline dönüşmüştür. Turşu ise en temel besinlerden biri olarak insanların yaşantısında yer almaktadır.

İklim

Köyün iklimi: Yukarı Emirler köyü karasal iklimin etki alanı içerisindedir.yazları sıcak ve kurak, kışları soguk ve yağışlıdır.

Nüfus

90 100 hane ye ulaşmış durumdadır. önceleri, emekliler ve yaşlılar oturmakta ise de, son zamanlarda hobi bahçelerinin revaçta olması nedeniyle orta yaş grubuda köye ev veya bahçe yaparak nufusa katkıda bulunmuşlardır. Bu nedenlerden dolayı köyün nufusunda artış gözlenmektedir. Oturanların çoğunun Ankara'da da evi bulunmaktadır. Genç nufus ise köye özel günlerde uğramaktadır (Düğün, nişan, cenaze, piknik).

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 166
1997 148

Ekonomi

Köyün ekonomisi : Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarımda herkes kendi bahçesini degerlendirirken, büyük arazisi olanlar buğday, nohut, arpa ekimi yaparlar. Daha önceleri üzüm bağlarıda varmış. Zamanla köyden şehire göç hızlanınca bağlar bakımsızlıktan yok olmuş.Şu sıralar vişne yetiştiriçiliği ön plana çıkmaktadır. Köy dağlık olduğu için bu saydığım tarım ürünleri sınırlı düzeylerde yapılmaktadır. Hayvancılık konusuna gelince; büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvancılığı yapılmaktadır. Köyün gençleri okumaya önem verirler. Nufusun %90 nı okur yazardır. Yukarı Emirler köyünden, okul müdürü, öğretmen, öğretim üyesi, yazar, doktor, mühendis, teknik eleman ve kamuda değişik kademelerde görev yapan kişiler yetişmiştir, yetişmeyede devam etmektedir. Bir kısmıda ticatetle uğraşır. Köy Ankara'nın göbeğinde olmasına rağmen belediye hizmetleri gitmemiştir. Gitsede çok geç gitmektedir.şu sıralar vişne bahçeleri yapılmaktadır. Köyde yaşam canlanmakta olup fazla sayıda ev yapımı dikkatleri çekmektadir. Şehirden köye ikinci adres göçü başlamıştır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak öğrenci sayısı az olduğundan taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyde camii vardır Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyün elektririği Haydar oğlu Hüseyin Eryılmaz'ın çabaları ve emeği sonucu getirilmiştir.