Yeşil Burun Adaları bayrağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Yeşil Burun Bayrağı sayfasından yönlendirildi)
Yeşil Burun Adaları bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Yeşil Burun Adaları
Kabul tarihi22 Eylül 1992
Oran10:17

Yeşil Burun bayrağı, ada ülkesinin Gine-Bissau ile olan ilişkileri bitirme kararı sonrası 22 Eylül 1992 yılında göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Bayrak mavi zemin üzere oluşturulmuş olup, bayrağın yatay olarak ortasından başlayacak ve bu yarısının yarısını kaplayacak şekilde beyaz, kırmızı ve beyaz olarak konumlandırılmış üç adet eşit ince şerit bulunmaktadır. Bu şeritlerin üzerine, göndere çekilen sol tarafa daha yakın olacak şekilde konumlanan ve dairesel bir şekil oluşturan on adet beş köşeli yıldız ilave edilmiştir.

Bayrakta bulunan mavi zemin sonsuz gökyüzünü ve denizi simgelerken, beyaz barışı ve kırmızı umudu simgelemenin yanı sıra bu şeritler ülkenin kalkınması için gidilmesi gereken yolu, on adet yıldız ise ada ülkesini oluşturan on adet adayı temsil etmektedir. Yıldızların daire şeklinde oluşturulması ise ulusu ve ulusun oluşturduğu birliği ifade etmektedir.

Yeşil Burun adası bağımsızlığını kazandığı 1975 tarihinden 1992 tarihine kadar, Afrika ana kıtası üzerinde bulunan Gine Bissau ile birlik içerisindeydi. Bu birlik her iki ülkede de oluşan birbirine ters siyasi oluşumlar nedeniyle sona erdirilmiş, bunun neticesinde Yeşil Burun o güne kadar Gine Bissau bayrağına çok benzeyen bayrağını da değiştirerek günümüzde kullandığı bayrağı göndere çekmiştir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]