Yafa Kuşatması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Napolyon'un askerlerinin Stella Maris Manastırı'ndaki anıtı.

Yafa kuşatması, Napolyon Bonapart komutasındaki Fransız ordusu ile Cezzar Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri arasında gerçekleşen askeri bir çatışmadır. 3 Mart 1799'da Fransızlar, Osmanlı kontrolündeki Yafa şehrini kuşattı. 7 Mart'ta Fransız kuvvetleri şehri ele geçirmeyi başardı.[1][2]

Kuşatma[değiştir | kaynağı değiştir]

Yafa şehri yüksek duvarlarla çevriliydi ve Osmanlılar tarafından geniş surlar inşa edilmişti. Napolyon, daha fazla ilerlemeden önce Yafa'yı ele geçirmek zorundaydı ve tüm seferinin başarısı, şehrin ele geçirilmesine bağlıydı. Şehir, Büyük Suriye'nin ana ticaret merkezlerinden biriydi ve Fransız filosu için hayati derecede önemli bir barınak sağlayacak bir limana da sahipti.[1][2] Bonaparte, şehrin teslim edilmesini talep amacıyla Cezzar Ahmed'e bir subay ve bir borazancı gönderdi ancak Ahmed habercilerin başını keserek hücum emri verdi.[3] Hücum aynı günün akşamında geri çekildi. Fransızlar şehir surlarındaki kulelerden birini yok etmeyi başardı ve direnişine rağmen Yaffa'yı ele geçirdi.

Bazı kaynaklara göre, Napolyon'un ültimatomunu sert bir şekilde bildiren Fransız ulaklar tutuklandı, işkence gördü, hadım edildi, başları kesildi ve kafaları şehir surlarına çakıldı. Bu sert muamele, şehir düştüğünde Napolyon'un askerlerine iki gün iki gece katliam ve tecavüz izni vermesine neden oldu. Napolyon Osmanlı valisi Abdullah Bey'i de idam ettirdi. Çoğu Arnavut olan Osmanlı esirlerinin büyük bir bölümü (bazı kaynaklara göre 2,440 civarında, diğer kaynaklara göre 4.100) vurularak veya süngü ile bıçaklanarak öldürülerek[2] infaz edildi.[1] Daha sonrasında, dokuz aylık yeni bir kuşatmadan sonra Yafa, tekrar Akka valisi Cezzar Ahmed Paşa tarafından ele geçirildi.[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Memoirs of Napoleon", completed by Louis Antoine Fauvelet de Bourrienne, p.172 19 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ a b c Avner Falk (2015). Napoleon Against Himself: A Psychobiography. Pitchstone Publishing. s. 185. ISBN 9781939578723. 25 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2022. 
  3. ^ "COMMENTAIRES DE NAPOLÉON Ier, Tome 3, pages 42-43". Impr. impériale (Paris), 1867. 3 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi.