İşkodra Kuşatması (1478-1479)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İşkodra Kuşatması

Gatteri'nin 1860 yılındaki gravürü
TarihMayıs 1478-25 Nisan 1479
Bölge
Sonuç Kesin Osmanlı zaferi
Osmanlı-Venedik Antlaşması
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu  Venedik
Arnavut gönüllüler[1][2]
Zeta Prensliği
Komutanlar ve liderler
II. Mehmed
Koca Davud Paşa
Mustafa Bey
Gedik Ahmet Paşa
Venedik Cumhuriyeti Antonio Da Lézze
Venedik Cumhuriyeti Nicholas Moneta
Venedik Cumhuriyeti Friar Bartholomew
Ivan Crnojević
Güçler
150.000—350.000[3] 1600

İşkodra Kuşatması, 1478-1479 yılları arasında Venedik Cumhuriyeti ile Arnavutların[4][5][6] kontrolündeki İşkodra ile Rozafa Kalesi'nin Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır. Kuşatma Osmanlı zaferi ile sonuçlanmış olup tüm Arnavutluk Osmanlı tarafından fethedilmiştir. 25 Ocak 1479 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Venedik Cumhuriyeti arasında yapılan Osmanlı-Venedik Antlaşması ile İşkodra Osmanlıya bağlı bir sancak haline getirildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Shpuza, Gazmend (1969), "Lufta per mbrojtjen e Shkodrës në vitet 1474 dhe 1478–1479" in Konferenca e Dytë e Studimeve Albanologjike (Arnavutça), Instituti i Historisë dhe i Gjuhësisë, s. 214 
  2. ^ Zamputi, Injac (1969), Dokumenta të sheullit XV për historinë e Shqipërisë, Instituti i Historisë dhe i Gjuhësisë, ss. 33-34 
  3. ^ Barletius, Marinus (1504). De Obsidione Scodrensi (Latince). Venedik: Bernardinus Venetus de Vitalibus. ss. 58-59.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  4. ^ L. Nadin, Migrazioni e integrazione. Il caso degli Albanesi a Venezia (1479-1552), Bulzoni, Contesti Adriatici
  5. ^ Archives of Venetian Senate, Sen. Mar, Rº 11, c. 22, 08 May 1479. Documented in Zamputi, Injac. Dokumenta të shekullit XV për historinë e Shqipërisë, vol. 4, pt. 1. Tirana: Akademia e Shkencave të Shqipërisë, 1967.
  6. ^ Kemal Pashazade (ca. 1520) cited from Ibn Kemal, Tevarih-i al-i 'osman, def. VII (Ankara 1957), cited in Pulaha, Selami. Lufta shqiptaro turke në shekullin XV: burime osmane. Tirana: Universiteti Shtetëror i Tiranës, 1968. p. 207