Özi Kuşatması (1788)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
A.Barch tarafından 1792 yılında çizilen ve Özi Kuşatması'nı anlatan bir tablo. Günümüzde St. Petersburg'daki Ermitaj Müzesi'nde sergilenmektedir.

İkinci Özi kuşatması (şimdiki Ochakiv, Ukrayna) Rus-Türk Savaşı'nın (1787-1792) en önemli olaylarından biriydi. Ayrıca Ochakov kuşatması olarak da bilinir.

1788'de Prens Grigory Potemkin ve General Alexander Suvorov komutasındaki Rus kuvvetleri, Hasan Paşa komutasındaki Osmanlı birliklerinin elindeki şehri kuşattı. Suvorov'un şehre derhal saldırma çağrısına rağmen Potemkin, Rus kuvvetlerinin Özi'nin çevrelemesini/kuşatılmasını sağlayarak şehri bombaladı ve savunucuların yiyecek ve mühimmat tedarikini kesti. Potemkin, generalleri tarafından korkaklıkla suçlanmasına rağmen askerlerini doğrudan savaştan uzak tutarak Rus kayıplarını en aza indirdi. Rus karargahında taarruz tartışması kuşatma boyunca devam etti. Ayrıca Ruslar, 18 Temmuz 1788'de stratejik öneme sahip Pirezin Adası'nı ele geçirdi.

İlk muharebe 31 Mayıs'ta Osmanlı donanmasının gelmesiyle oldu. Rus filosu geri çekilmeye çalışırken çift-sloop kaybetti. Rus ordusu 9 Temmuz'da şehre saldırmaya başladı.

Türkler kuşatmayı kırmak için birkaç girişimde bulundu. 27 Temmuz'da, yaklaşık 5.000 Yeniçeri, Kazaklar tarafından tutulan mevzilere saldırdı ve onları geri çekilmeye zorladı. Suvorov bizzat destek birlikleri ile geldi ve Yeniçerileri Özi kapılarına sürdü, ancak yaralandı.

Hasan Paşa limanda toplanan Türk donanmasından takviye bekliyordu. Ancak Amiral Senyavin'in filosunun saldırısından sonra Türk takviyesi kesildi.

Her iki ordu için şartlar kötüleşmeye başladı. Bir hastalık tehdidi vardı ve hava çok soğuyordu. Potemkin sonunda Suvorov'un isteklerine boyun eğdi. 6 Aralık gecesi (Miladi takvimde 17 Aralık) Ruslar saldırdı ve Hasan Paşa'nın sarayını ele geçirerek muhafızları teslim olmaya zorladı. Saldırı sırasında 9.500'den fazla Türk öldürüldü, Hasan Paşa'nın kendisi de dahil olmak üzere 4.000'den fazla Türk esir alındı. Şehir garnizonunun çoğu sokak savaşında öldürüldü ve yaklaşık 20.000 adam öldü. Ruslar operasyon sonunda 956 asker kaybetti ve 1.829 kişi yaralandı.