Vikipedi tartışma:Günün maddesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Daha eski olan tartışmalar için bakınız: Arşiv 1

Daha önce anasayfada yer almış maddelerin anasayfaya tekrar çıkması Binbir Gece Masalları

  • Madde 2006 yılında sayfaya çıkmış ama 2008'e girdiğimiz ilk aylarda tekrar çıkabilir diye düşünüyorum. Cat 20:49, 25 Kasım 2007 (UTC)
  • Yorum: Romain Gary maddesi gibi istisnalar haricinde, "bir madde ana sayfaya ancak bir kez çıkabilir." kuralının ihlal edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Daha önce ana sayfaya çıkmamış maddeleri geliştirip koyarsak daha iyi olur bence. --Yabancımsj 09:21, 28 Kasım 2007 (UTC)
  • Ben kaçırmışım galiba orayı? Öyle bir politikanın yazdığı yeri gösterebilir misiniz? Eğer böyle bir politkamız varsa, demek ki bundan sonra, Cumhuriyet Bayramı, öğretmenler günü vb. maddeler bir daha anasayfaya çıkamayacak ? Cat 09:59, 28 Kasım 2007 (UTC)
  • Gerçekten yokmuş öyle bir kural. Ben daha önce ana sayfaya çıkmış maddelerin listelenmesinin bu amaca hizmet ettiğini düşünerek, aday göstermeden önce daha önce ana sayfaya çıkıp çıkmadıklarına bakıyor ve böyle bir kural varmış gibi davranıyordum. Kusura bakmayın. --Yabancımsj 14:15, 28 Kasım 2007 (UTC)
Böyle bir kural yoksa yazmalıyız bence. Özel günler istisna tutulabilir, ama mesela bir sene 29 Ekim'de bayramın maddesini, diğer sene Cumhuriyet'in ilanı maddesini, diğer sene Cumhuriyet maddesini, sonraki sene konuyla doğrudan ilgili başka bir maddeyi ana sayfaya koymak gibi şeyler deneyebiliriz. 98 bin maddeden her gün üçünü ana sayfaya çıkartsak 89.5 yıl idare eder, tekrara gerek yok. Khutuckmsj 12:13, 8 Ocak 2008 (UTC)

Anasayfaya daha önce çıkan maddeler konusunu ve günün maddesindeki resmin hangi kriterlere uygun olarak seçilmesi gerektiğini belirten politikalarının açık şekilde yazılmalarını öneriyorum.

Bir kez çıkan maddeler birdaha çıkamaz diye bir kural bence gereksiz, aralarında 2 ya da 3 yıl kadar bir zaman dilimi bulunarak, gerekli görülürse aynı maddeler yine anasayfa da yer alabilir diye düşünüyorum. Ancak, bu yeni maddelerin aranıp bulunma ve anasayfada yeralma sıkılığını etkilememeli, sadece gerekli olan olağandışı durumlarda politika ihlali yapmamaız için bu kadar katı bir politika belirlememeliyiz diye düşünüyorum. Cat msj 13:23, 9 Ocak 2008 (UTC)

  • Bir maddenin bir kere ana sayfaya çıkıp, daha sonra çıkamaması diye bir şey olamaz, olmamalı. Örneğin ben Vikipedi'ye 15 Temmuz 2007'de katkıda bulunmaya başladım; bu tarihten önceki günün maddelerini görmedim ki. Ben dahiil olduğumda 4-5 günde bir değiştiği bile oluyordu günün maddelerinin; ama şimdi gün aşırı değiştiğinden sürekli bir yenilenme hali var. Bu sebeple, "bir kere çıktı; ancak iki üç sene sonra" demeye de katılmıyorum. Bence öyle bir sınır olmamalı. --Dsmurat 16:14, 9 Ocak 2008 (UTC)

Tarihsellik...[kaynağı değiştir]

Tarihsel olarak biraz daha önem vermek gerekiyor diye düşünüyorum.. Tarihleri pek takip etmiyoruz sanırım..--Boyalikus 19:27, 29 Temmuz 2008 (UTC)

Nasıl seçiliyor?[kaynağı değiştir]

Aday gösterilen maddelerden hangisinin hangi gün çıkacağını kim nasıl belirliyor acaba? Aday olma koşulları dışında pek bir şey göremedim maddede. Ykargin 15:05, 15 Aralık 2009 (UTC)

Bir haftadır günün maddesi aynı. İhsanjr 19:42, 27 Şubat 2012 (UTC)

Güncelleme sorunu[kaynağı değiştir]

Günün maddesindeki güncelleme sorunu sürüyor...эртлй ილეტი იაზ 08:44, 31 Mayıs 2013 (UTC)

Birilerinin el atmasını bekliyor, hizmetli seçilirsem bu konuyla ilgilenmeyi düşünüyorum. Mukaddimeileti 08:51, 31 Mayıs 2013 (UTC)
Seçim vaadleri :P--RapsarEfendim? 09:01, 31 Mayıs 2013 (UTC)
Evet, aynen öyle:) Zaten adaylığı kabul ederken de bu konuyla ilgileneceğimi söylemiştim. Mukaddimeileti 09:07, 31 Mayıs 2013 (UTC)

Günün maddesi adaylıkları[kaynağı değiştir]

GM çalışması fazla ilgi görmedi, ancak ben tek başıma da olsam çalışmayı sürdürmeye kararlıyım. Kontrolden geçen maddeleri aday olarak gösterdim. Şu anda aday sayfasında 20 kadar madde var. İnceleyip görüş belirtecek olanlara şimdiden teşekkürler. Yetersiz bulduklarımı da ayrı bir sayfaya aktardım. Tüm bunları kimseyle tartışmadan yapıyorum, ancak eğer katılım olursa ve bu süreci iş birliği biçiminde gerçekleştirebilirsek sevinirim. Hatta belki bir GM sorumlusu veya sorumluları bile seçeriz. 1 Ağustos'a kadar takvimin Ağustos ve hatta Eylül aylarını doldurmak istiyorum. Böylece bir iki ay boyunca hangi gün hangi maddenin ana sayfaya çıkacağı belli olmuş olacak. Özel günler için belli maddeleri önermek isteyenler olursa, bu da güzel bir katkı olur.

Belki başlangıçta toplu bir çalışma olmayacak ama ilerde katılmak isteyen, maddeler hakkında görüş belirtenler olursa güzel bir çalışma olabilir. Mukaddimeileti 12:15, 25 Temmuz 2013 (UTC)

Ah bu atamalar, ah bu atamalar. Yakında sevdiğim bir iş olan bu çalışmaya katkı vereceğimi bilmenizi isterim ama bir hafta diyordum ya... Rüya oldu. Biraz daha uzadı. Emin olun yakın zamanda Türkçe Vikipedi, İngilizce Vikipediyi bile geçecektir. Tüm kalbimle söylüyorum. Yalnızca benimle değil elbette, bizimle. Ben geleceğin büyük umutlar vaat ettiğini görüyorum. Saygılar.--i.e.msj 14:46, 25 Temmuz 2013 (UTC)

GM konusu galiba duraklama dönemine resmen girmiş bulunuyor, koskoca Vikipedi'de buna bir çözüm bulamıyor muyuz? Ansiklopedi'nin ana sayfası güncel değil yahu, lütfen buna kalıcı bir çözüm bulalım.Sait71 20:16, 11 Ekim 2014 (UTC)

Madde önerileri[kaynağı değiştir]

Madde önerileri sadece sayfada durması için mi öneriliyor? --Ahmet Turhan (mesaj) 15:13, 24 Ağustos 2016 (UTC)

Yaklaşık 3,5 aydır yanıt verilmeyen bu soruyu tekrar sorayım, zira aylardır bekleyen maddeler var. Sorumluları ve GM'ye katkı veren hizmetlileri ve sorumluları da pingleyeyim. @Sakhalinio, @Mukaddime, @Ertly --Ahmet Turhan (mesaj) 11:32, 8 Aralık 2016 (UTC)

Epeydir elimi pek bir şeye sürmedim. Acaba şu ana sayfaya el atsam mı? Şablonları bile unutmuşum. Mukaddimeileti 14:38, 8 Aralık 2016 (UTC)

Maddeler epeydir otomatik olarak bot tarafından eskiden oluşturulan günün maddelerinden tekrar oluşturuluyor. Yeni önerileri dikkate alalım artık. --Ahmet Turhan (mesaj) 21:45, 4 Haziran 2017 (UTC)

  • Bazı hevesli kullanıcıların aşırı şekilde SSCB ya da komünizm ile ilgili günün maddesi önermesi sonucu, kabul görmesi hâlinde bunların sürekli bir şekilde ana sayfada günün maddesi şeklinde çıkması durumunda Vikipedi'nin bazı ideolojik akımlara pozitif ayrımcılık uyguladığı yönünde bir algının oluşması durumunun kaçınılmaz olduğunu gözlemliyorum. Sonuçta Vikipedide binlerce madde var, bu sayfada önerilmesi ille de ana sayfaya çıkacağı anlamına gelmemektedir. Günün maddesi seçimini yapanların ve bu sayfaları koruma altına alanların dikkatine. @Eldarion, @Elmacenderesi, @Yabancı, @Gökhan, @Vikiçizer, @Ahzaryamed, @Superyetkin, @Sabri76, @Uğurkent, @Sakhalinio, @HakanIST --Mskyrider ileti 17:24, 1 Ocak 2017 (UTC)
Bu günün maddelerini ekleyenlerden biri olarak, ilgi alanıma göre oluşturduğum ve belli seviyeye getirerek geliştirdiğim maddeleri bu sayfaya eklemekteyim. Sorumlular buraya bakıp fikir edinebilsin diye. Zaten sayfanın amacı da bu. Başka kullanıcılar karşıt ilgi alanlarına veya daha farklı konulara dair katkı yapmadığı için bu konu başlıklarına dair maddeler göze batıyor. Zira sayfanın geçmişinden bu görülebilir. Son tahlilde aday gösterdiğim bu maddelerden aylardır bekleyen adaylıklar zaten mevcut. Muhattap olarak fikirlerimi belirtmek istedim. Ayrıca buradan da tüm Vikipedistlere madde geliştirme ve günün maddesi adaylığı sayfasına ekleme çağrısında da bulunalım. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:40, 1 Ocak 2017 (UTC)
  • Buraya uygun maddeler eklendikten, uygun ve dengeli bir şekilde ana sayfaya çıkarıldıktan sonra sorun yok diye düşünüyorum. Uygun öneriler kalsın, aynı alana sahip maddelerin çakışmaması için gerekirse 2-3 haftada bir ana sayfaya çıkarılır.--RapsarEfendim? 20:57, 1 Ocak 2017 (UTC)

Sayın Yetkililer,

Aşırı fazla Komünizm ile ilgili madde tavsiyesinde bulunulmuş. Arkadaşlar, Kominizm öldü, bitti. Bu kadar ön plana çıkarılmasındaki sebebin hiç iyi niyetli olduğunu düşünemiyorum. Her şey miktarınca olmalı. Saygılar, -Dominator1453 (mesaj) 03:59, 8 Mart 2017 (UTC)

Türkçe kullanımı[kaynağı değiştir]

  • Sevgili vikipedistler. Giuseppe Meazza maddesi günün maddesi olmuş. Ancak daha ilk paragrafta kullanılan Türkçe'yi yadırgadım açıkçası. Cümlelerin birleştirilip daha öz ve net bir anlatımın benimsenmesi, günün maddesi olarak ana sayfaya çıkacak maddelere daha çok yakışır kanaatindeyim. Takımdaki diğer oyunculardan ona farklı yaklaşımda bulunulması, ilk kişisel sponsoru olan futbolcu olması bu star özelliklerindendir. Ancak bugün rastlanmayacak birçok özel durum Meazza için geçerlidir. Bazı maçlara 5 dakika kala stada gelmesi ve millî takımda sigara içmesine izin verilmesi gibi. --ahzaryamedileti 09:22, 5 Ocak 2017 (UTC)

Günün maddeleri/Sovyetler Birliği[kaynağı değiştir]

Günün maddelerinde yine bir Sovyetler Birliği ve komünizm furyası görüyorum @BSRF 26 Şubat - 6 Mart arasındaki tüm sablonlarda doğrudan Sovyetler Birliği ve onunla ilişkili bir madde var. Keşke birkaç gün arayla kullanılsaydı. Okuyucular ansiklopedide bu konuya özel bir sempati ve ilgi olduğunu zannedebilir. --Maurice Flesier message 11.32, 1 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]

13 Şubat 2018'de günün maddesi olarak 2017'de silinen bir madde anasayfaya çıktığı için o tarihten beri aday gösterilen maddeleri anasayfaya taşıyorum. Ancak anasayfaya çıkacak maddeleri aday gösteren kullanıcı sayısı maalesef 3'ü geçmiyor. Daha fazla kişi bu sürece katılsa konu çeşitliliği artar. Ahmet Turhan istisnasız Sovyetler Birliği/komünizm ile ilgili maddeleri aday gösteriyor. Başak çeşitli sanat dalları, mimari ve psikoloji ile ilgili maddeler ekliyor. Bazen de Rapsar'ın üzerinde çalıştığı maddeleri eklediği oluyor. Aynı gün farklı konularda iki maddeyi anasayfaya taşıyorum ama izleyen günlerde farklı konuda maddelerin seçilmesi aday gösterilen maddelerin çeşitlendirilmesiyle doğrudan ilgili. Şu an 18 madde aday gösterilmiş (10 tanesini Ahmet Turhan, 5 tanesini Başak aday göstermiş). Bu da 9 güne denk geliyor. 10. gün için maddemiz yok mesela.--BSRF 💬 12.20, 1 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
Mirada'nın silinen maddelerine dikkat etmek lazım haklısınız. İlgileneceğim bu konuyla. Teşekkürler. --Maurice Flesier message 13.03, 2 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]

Tekrarlanan maddeler[kaynağı değiştir]

Pek çok maddeyi tekrar tekrar günün maddesi olarak görüyorum. Yeni maddeler eklemek ve düzeni oturtmak için girişim yapılmalı, daha hiç yayınlanmamış pek çok günün maddesi adayı da aylardır, hatta yıllardır yayınlanmayı bekliyor. --Ahmet Turhan (mesaj) 09.32, 20 Ağustos 2019 (UTC)[yanıtla]

hatalı ve taraflı günün maddesi[kaynağı değiştir]

Şu anda anasayfada yer alan Romulus ve Remus maddesinde geçen, Etrüsk kurdu ile Türk kurdu motiflerinin birebir aynı olması hussusu, taraflı olduğunu düşündüğüm Deniz Karakurt'un orjinal çalışmasına dayanmakta ve WP:Fringe'i de ihlal etmektedir. Kaynak gösterilmiş eseri incelerseniz zaten yazarın Etrüskler, İskitler ve Sakalar gibi halkların Türklerle bağlantılı olduğunu savunduğunu (desteklenmeyen bir teori) görebilirsiniz.

Bu ifadenin konuyu detaylı bir şekilde irdeleyen İngilizce ve Almanca Vikipedi yerine, sadece Azerice ve Türkçe Vikipedi'de yer alması da bir hayli ilginç. Vikipedi'de yaptığım değişikliklerde (İskitler maddesi en büyük bir örnek) en çok karşılaştığım problem, her eski millet ve kültürün Türkleştirilmeye veyahut Türkler ile bağdaşlaştırlmaya çalışılmasıdır. Günün maddelerini kimin seçtiği konusunda bir fikrim yok, ancak içindeki ifadelerin bağımsız ve yaygın kaynaklarca desteklenmediği maddelerin incelenmeden anasayfaya konması, hele hele bu maddenin kimse farketmeden veya sorgulamadan 3 kere anasayfaya konmuş olması çok büyük bir sorun. @Superyetkin @Cem Rize @Rapsar Gogolplex (mesaj) 12.04, 13 Ekim 2019 (UTC)[yanıtla]

Virgül kullanımı[kaynağı değiştir]

Günün maddelerinde, ilk tanımdan sonra virgül kullanılsa daha sağlıklı olur gibi...Sait* 14.40, 25 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]