Vikipedi:Kategori tartışmaları/Kayıt/2017 Nisan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki sayfa, tartışılan kategorinin veya kategorilerin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Yapılan tartışmalar sonucunda bir fikir birliğine varılamamıştır.--Vikiçizer (mesaj) 19:02, 17 Nisan 2017 (UTC)

Kategori:Sektörlerine göre SSCB şirketleri[kaynağı değiştir]

Gerekçe: Şirketleri, merkezlerinin günümüzde olduğu ülkelere göre ayırmaktayız. Merkezi, Moskova'da olup da 1991'den önce kurulan şirketler de "Rusya merkezli şirketler" kategorisine ekleniyor. Bu kapsamda SSCB gibi eski bir devlet için oluşturulan kategori işlevsiz ve anlamsız kalıyor. Silinmesi gerektiğini düşünüyorum. RapsarEfendim? 01:37, 12 Şubat 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Alt kategorilerle beraber (hatta bir üst kategorisiyle beraber).--RapsarEfendim? 01:37, 12 Şubat 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin 1991 öncesi kurulanlar da Rusya merkezlilere dahil olduğuna göre gerekçeye ve @Rapsar'ın oyunda belirttiği nota katılarak, alt kategorileriyle. Dr. Coalmesaj 01:38, 12 Şubat 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum "Merkezi, Moskova'da olup da 1991'den önce kurulan şirketler de "Rusya merkezli şirketler" kategorisine ekleniyor." sözünün kaynağı nedir? sscb'de kuruldularsa sscb'de kuruldular demektir. sscb'nin şimdi rusya içinde olmayan bölgelerinde kurulanları ne yapıyoruz? wikipedia'da mevcut, biz niye kaldırıyoruz? --kibele 09:36, 12 Şubat 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Bence anlam karmaşası yaratmamak gerek. Sovyet tarihine yıllardır ilgi duyan ve araştıran biri olarak "Rusya merkezli" tanımı bu ifadeyi asla karşılamaz. Örneğin Kazakistan SSC'de kurulan bir şirket de Sovyet şirketidir, ama aynı zamanda günümüzdeki Kazakistan şirketlerini de tanımlar. Sovyet deneyimi zaten bu ayrımın oluşması için yeniden üretilmiş ve uygulamaya konmuş bir kavram, tarihi gerçeklerin Vikipedi'de olduğu gibi kalmasınının son derece gerekli olduğunu düşünüyorum. Her iki tanımlamaya (maddeye ait Sovyet ve sonrasını betimleyen tanımlama) ait kategoriler kesinlikle kalmalı, zira Category:Companies of the Soviet Union by industry kategorisinde bu tanımlamaya ait birçok şirket mevcut. --Ahmet Turhan (mesaj) 10:20, 12 Şubat 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin gerekçeye katılarak - Antmqr mesaj at 10:28, 17 Haziran 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın. Ahmet Turhan ile aynı düşüncedeyim. --esc2003 (mesaj) 21:20, 12 Ağustos 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Ahmet Turan'a katılarak.--Pragdonmesaj 06:56, 26 Kasım 2016 (UTC)
  • @Pragdon, benzer mantıkla tarihteki devletler için, örneğin "Osmanlı İmparatorluğu doğumlular" tarzı kategori kullanmıyoruz. Bu mantıkla "İstanbul merkezli şirketler" gibi şehirlere göre şirketler kategorilerini "Türkiye merkezli şirketler" kategorilerine bağlayamayız, zira sizin öneriye göre her İstanbul merkezli şirket Türkiye merkezli değil (Osmanlı merkezli olabilir). Burada da büyük bir karmaşa yaşanacaktır. 100 yıl önce Almanya'da kurulan bir şirket için ise Almanya merkezli, Batı Almanya merkezli, Nazi Almanyası merkezli gibi birkaç kategori olması gerekmektedir. Sizce mantıklı mı?--RapsarEfendim? 08:32, 26 Kasım 2016 (UTC)
Merhaba @Rapsar, kusura bakma 2 gündür ilgilenemedim o yüzden yeni cevap verebiliyorum bildirimine. SSCByi ve Rusya'yı iki ayrı devlet olarak düşündüğüm için bu yönde bir oy vermiştim. Elbet öyleler de zaten ancak senin söylediklerini de düşününce ortaya bir karmaşa çıkacak dediğin gibi. Bu sebeple sana takılarak görüşümü değiştiriyorum. Teşekkür ederim aydınlatma için. İyi çalışmalar. --Pragdonmesaj 23:27, 27 Kasım 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Rapsara katılarak. --Pragdonmesaj 23:27, 27 Kasım 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Rapsar'ın savlarını anlıyor ve başarılı buluyorum. Ancak bu ulamda farklı bir işlev görüyorum. "SSCB döneminde hangi film şirketleri varmış?" gibi sorulara yanıt olma potansiyeli var bu eski ülke ulamlarının. Bizden konuşmak gerekirse, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde var olan bir şirketi iki ulama birden ekleriz. Türkiye Cumhuriyeti dönemine yetişememiş bir şirketi yalnızca Osmanlı İmparatorluğu ulamında tutarız.--Vito Genovese 15:01, 27 Ocak 2017 (UTC)

Yukarıdaki tartışılan bir kategorinin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.
Aşağıdaki sayfa, tartışılan kategorinin veya kategorilerin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Yapılan tartışmalar sonucunda bir fikir birliğine varılamamıştır.Eski tartışmalarda da bir fikir birliği yok, olsaydı zaten sanırım bugüne kalmazdı, yapılır biterdi. @Rapsar'a hepimiz katılıyoruz aslında, ama şu teknik meselenin çıkaracağı sorunlar, bu sorunların nasıl aşılacağı vs. konularında daha ikna edici açıklamalara gerek var. @Vito Genovese'nin söylediği standartlaştırma kararını ben de hatırlamıyorum ama işte bu tartışma o kararın alınacağı yer olabilirdi. Bir sonraki tartışmaya daha fazla katılım sağlayıp teknik bir sorun olup olmayacağı ortaya konulursa, bence uygulanması gereken bir standartlaştırmadır.--Vikiçizer (mesaj) 19:41, 17 Nisan 2017 (UTC)

Kategori:2007 yılında ölenler[kaynağı değiştir]

Önerilen isim değişikliği: 2007 yılında ölenler > 2007'de ölenler
Gerekçe: Bayağıdır aklımda olan br konuydu. Kategori adlandırmalarındaki standardımız "yıl adı'-de/-da" şeklinde. Bazı kategoriler her nedense "yıl adı+yılında" şeklinde oluşturmuş. Standartlaştırma için bunları da başta belirttiğim düzene koymak lazım. Bot ile halledilebilecek bir konu, işyükünden çekinen olmasın :) RapsarEfendim? 15:18, 14 Temmuz 2016 (UTC)


Yorum Yorum Sanki sondaki ekin yıla göre farklılaşması bir yerlerde (nerede hatırlamıyorum) sıkıntı çıkarıyordu. Hatta doğum kategorileri de "abcd'de doğanlar" değil "abcd doğumlular" şeklindeydi. Eğer teknik engel konusunu yanlış hatırlıyorsam tamamı ekli hale getirilsin tabii.--Sayginerv-posta 13:59, 15 Temmuz 2016 (UTC)
Önceden olabilir beli (ben hatırlamıyorum) ama şu anda botlar bunu yapabiliyor :)--RapsarEfendim? 15:11, 15 Temmuz 2016 (UTC)
Değişimde değil, kullanımda diye hatırlıyorum. Neyse, buraya ve şuraya bakılırsa teknik bir engel yokmuş zaten. Büyük bir trafik oluşturacak olsa da teklifi destekliyorum.-Sayginerv-posta 17:13, 15 Temmuz 2016 (UTC)

Bu konuda bir standartlaştırma kararımız var mı bilmiyorum; ancak olmadığı varsayımıyla, bu -de/da sorununu sihirli sözcüklerle otomatik oluşturulmuş bağlantılar vb. için sorun potansiyeli taşır görüyorum. Karar varsa görüşüm göz ardı edilebilir; eğer yoksa da bu nedenden dolayı Kalsın Kalsın diyeceğim.--Vito Genovese 21:57, 26 Ocak 2017 (UTC)


  • Şartlı taşınsın O anki zamanı çeken fonksiyonları içerebilecek kullanımlarda if clause kullanılırsa taşınmasında engel yok. Sonrasında çeşitli yerlerde patlamalar var diye yeniden gözden geçirmeyelim, teknik her durumu düşünelim.--evolutionoftheuniverse mesaj 00:54, 27 Ocak 2017 (UTC)

Yukarıdaki tartışılan bir kategorinin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.
Aşağıdaki sayfa, tartışılan kategorinin veya kategorilerin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Yapılan tartışmalar sonucunda bir fikir birliğine varılamamıştır.--Vito Genovese 20:10, 24 Nisan 2017 (UTC)

Kategori:1920'lerde tuhaf hevesler[kaynağı değiştir]

Gerekçe: "Tuhaf" kavramı ile açılan bu kategori, "neye-kime göre tuhaf" sorusunun ortaya çıkmasına neden oluyor. Vikipedi'de "ünlü", "çok büyük", "garip" gibi kişiden kişiye göre değişen isimlerle kategori yer almamalı.
Bu kategori ile birlikte tüm yıllara ait 1920'ler, 1930'lar, 1940'lar, 1950'ler, 1960'lar, 1970'ler, 1980'ler, 1990'lar, 2000'ler, 2010'lar, adıyla "tuhaf hevesler" kategorilerinin de aynı gerekçeyle silinmesini öneriyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 12:41, 6 Kasım 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum İngilizcedeki fad ifadesi bu şekilde çevrilmiş.--RapsarEfendim? 14:50, 6 Kasım 2016 (UTC)
Bu kelimeyi "Moda" olarak çevrilmek anlaşılır ve buna ait bir kategori zaten mevcut. Ama diğer çeviri anlamları olan "tuhaflık", "heves", "gariplik", "çılgınlık" gibi göreceli anlamlarla ansiklopedik kategori oluşturulmamalı. --Ahmet Turhan (mesaj) 14:54, 6 Kasım 2016 (UTC)
Fashion>Moda ile "fad"i karıştırmayalım. Babet çorabı 2010'lar modası iken bir "fad" değildir. Selfie olayı bir "fad"dir mesela :) "Hevesler" olsa yalnızca daha uygun olabilir gibi. Akademik kaynaklardaki kullanımları incelemek lazım biraz.--RapsarEfendim? 15:08, 6 Kasım 2016 (UTC)
Gerçi TDK sözlüğüne göre bu kavramın adına da "moda" denebilir ve moda (giyim)-moda (heves) gibi bir ayrım yapılabilir. Şuradaki akademik kaynaklar da moda ya da benzeri tanımlamaları kullanmış.--RapsarEfendim? 15:18, 6 Kasım 2016 (UTC)

Silinsin Silinsin Gerekçeye istinaden. --Ahmet Turhan (mesaj) 19:31, 27 Kasım 2016 (UTC)

  • Taşınsın Taşınsın Bunu "moda (popüler kültür)" olarak taşıyabiliriz diye düşünüyorum. TDK sözlüğünde bu "fad" yahut daha popüler ifadeyle "trend" için "moda" tanımı yapılmakta. İngilizcedeki "fashion" (giyim alanında moda) kavramıyla ayırmak için parantez içinde "popüler kültür" uygun gözüktü. Sadece "kültür" olunca, giyim de bir kültür olduğundan karışabilir diye düşündüm. Daha iyi önerisi olan varsa dinleyelim, yoksa bu taşıma uygun gözüküyor bana.--RapsarEfendim? 20:22, 25 Aralık 2016 (UTC)
  • Taşınsın Taşınsın Mevcut hali sıkıntılı orası kesin. "Moda (popüler kültür)", "popüler kültür akımları", "geçici modalar", "moda hevesler" gibi alternatiflerin tamamı olayı daha iyi (ve doğru) anlatma kabiliyetine sahip.--Sayginerv-posta 10:15, 26 Aralık 2016 (UTC)

@Rapsar ve @Sayginer: Mutabık olduğunuz adlandırma tam olarak nasıl, ona göre kapatalım? "1920'lerde moda (popüler kültür)" mü? Maddevari bir adlandırma gibi durdu sanki?--Vito Genovese 22:09, 26 Ocak 2017 (UTC)

Selamlar @Vito Genovese. Benim hâlâ "heh bu iyi" dediğim bir öneri olmadı; tek motivasyonum önerilenlerin hepsi mevcuttan daha iyi. Şurada da benzer bir tartışma olmuş (twitter ve facebook fad mi değil mi tartışılan yıllarmış ah ahh :)) ve yine "budur" denememiş. Sıkıntılı bir durum. Viki icadı olmasın diyerek, yukarıda Rapsar'ın verdiği pdf arama bağlantısından bir seçimle, "geçici hevesler" ya da sadece "hevesler" olabilir derim.--Sayginerv-posta 12:46, 27 Ocak 2017 (UTC)
Böyle de düşündüğümüzde neye göre kime göre heves sorusu aka gelmez mi? Açıkçası ilk aklıma gelen "selfi" olayı oldu, hatırlayanlarınız vardır bu olay bu kadar genişçe ortaya çıkmadan önce uçarı bir heves şeklinde anılıyordu, oysa şimdi devlet başkanları yapıyor ve bir gerçeklik haline ve hatta moda olarak tanımlanma haline geldi :) Yani "heves" göreceli ifade değil mi, bana biraz böyle geldi. --Ahmet Turhan (mesaj) 14:06, 27 Ocak 2017 (UTC)
Bağlantı verdiğim tartışmada "Ben de önce hevesler adını düşünmüştüm. Aslında fena değil ama kulağımı tam bir alıştıramadım. Bir de heves kavramında biraz yukarıdan bakan, küçümseyici bir hava var. Hani "Bırakın da heveslerini alsınlar!" ifadesinde olduğu gibi." denmiş; sanırım sizin de kastınız bu? Ancak kelimeye bakarsanız aslında böyle bir anlamı ve kullanımı yok. Hatta örnek verilmiş olan "Bırakın da heveslerini alsınlar!" ifadesi, bir görecelilik taşımıyor, aksine tam da burada istenen geçiciliği sağlıyor gibi. Dediğim gibi Viki icadı olmaması açısından Rapsar'ın verdiği bu bağlantıdan gözüme çarpan heves olmuştu. Kime göre neye göre sorularının cevabı tabii ki kaynaklara göre. Özçekim bahsettiğiniz üzere tutunan bir akım oldu ama planking gibileri heves olarak kaldı. Bu da kaynaklarla rahatça doğrulanabilir.--Sayginerv-posta 16:25, 27 Ocak 2017 (UTC)

Kategori serisinin yeniden adlandırılması konusunda fikir birliği sağlanmış, ancak yeni adın ne olacağı konusunda fikir birliği yok maalesef. Şu anda tartışmanın içinden hangi adı cımbızlayıp kapatsam itiraz potansiyeli var, bu da bu sürecin amacına ters bir durum. Ben şimdilik fikir birliği yoktur diye kapatıyorum. Eğer somut bir öneriniz olursa lütfen kapama işlemimi geri alın ve sayfayı VP:KT'nin en altına yeniden ekleyin. Daha sağlıklı bir sonuç alırız.

Vito Genovese 20:10, 24 Nisan 2017 (UTC)


Yukarıdaki tartışılan bir kategorinin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.
Aşağıdaki sayfa, tartışılan kategorinin veya kategorilerin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Yapılan tartışmalar sonucunda bir fikir birliğine varılamamıştır.--Vito Genovese 20:00, 24 Nisan 2017 (UTC)

Kategori:Sivil toplum kuruluşları[kaynağı değiştir]

Gerekçe: İngilizce Vikipedi'de yapılan şu tartışma sonucunda çoğu benzer kategoriler silinmiş. Sivil toplum kuruluşu, hükûmet ile hiçbir organik bağlantısı olmayan kuruluşları tanımlamak için kullanılan bir kavram. Dolayısıyla, hükûmet kurumları dışındaki tüm kurumlar otomatik olarak zaten sivil toplum kuruluşu. Kuruluşlar kategorilerinin içerisinde, temel olarak STK ve hükûmet kuruluşları gibi iki ana ayrım yapmak yerine, yalnızca hükûmet kuruluşları kategorisi bırakılıp bu kategori aradan kaldırılırsa daha faydalı olur diye düşünüyorum. RapsarEfendim? 09:58, 17 Kasım 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Alt kategorileriyle birlikte.--RapsarEfendim? 09:58, 17 Kasım 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin gerekçeye katılarak. --Pragdonmesaj 05:19, 30 Kasım 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Maddesiz kategori, kategorileri bir araya getiren bir kategori yapsak olmaz mı? --Deniz (mesaj) 19:44, 8 Aralık 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Gerekçe sadece iki alternatif olması mı? Kadın-Erkek, Yaşayan-Ölmüş vb. gibi diğer ihtimalin kesin olduğu başka kategorilerimiz de yok mu? --Sayginerv-posta 21:30, 24 Aralık 2016 (UTC)
@Rapsar: Uygun olduğunda üstteki sorulara dönüş yapabilme olanağın var mı? Herkesi tatmin edecek bir orta yol çıkarabiliriz belki.--Vito Genovese 23:39, 26 Ocak 2017 (UTC)
@Pragdon: Senin bir görüşün var mı sorularla ilgili? @Rapsar'ı da ikinci kez etiketleyeyim.--Vito Genovese 23:45, 15 Şubat 2017 (UTC)
Yorum Yorum Merhaba @Vito Genovese. Ortak bir yol bulmak için şimdilik kaldırdım oyumu. @Bulgu'nun önerisi anladığım kadarıyla bir üst kategori oluşturmak ve bu tartıştığımız kategori ve devlet ile organik bağı olan grupların kategorisini bunun içerisinde toplamak sanırım. Eğer bu yöndeyse öneri Kategori:Kuruluşlar başlığımız var zaten (Umarım doğru kavrayabilmişimdir.) @Sayginer'in bahsettiği, özellikle "Kadın-Erkek" kategorilerine başından beri karşıyım zaten. Gerçekleştirilmesi ne kadar uygun bilmiyorum ama "kadın erkek" cinsiyet ayrımını kaldırmamız gerektiğini, bunun çok lüzumsuz bir kategorilendirme olduğunu düşünüyorum. Bahsi geçtiği için söyleme ihtiyacı hissettim sadece ama bunun yeri burası değil elbette. Bu başka bir tartışmanın konusu. Konuyla ilgili ortak bir yol çıkarabiliriz elbette. Rapsar'ın da söyleyecekleri vardır muhakkak.Pragdonmesaj 10:04, 16 Şubat 2017 (UTC)
Ben şunu düşünmüştüm, Rapsar da değinmiş zaten (ama olmamasını zannedersem daha uygun görmüş). Örneğin Kuruluşlar altında iki ya da üç kategori olur. Bunlardan biri de Sivil Toplum Kuruluşları olur. Sivil Toplum Kuruluşları kategorisi altında STK maddesi ve belki birkaç madde (listeler ?) dışında madde olmaz ama kategoriler olur. Soyut bir kategoriye dönüştürmüş oluruz. --Deniz (mesaj) 11:29, 16 Şubat 2017 (UTC)
@Rapsar sık giremediği için bu tartışmalar biraz askıda kaldı. Üzerine iki ay da geçmiş oldu. Ben şimdilik fikir birliği yok diye kapatıyorum bu tartışmayı. Rapsar: Sen tartışmanın devamını uygun görüyorsan değişikliğimi geri alıp VP:KT'de en alta yeniden ekle istersen bu sayfayı. Daha sağlıklı bir sonuç alırız belki.
Vito Genovese 20:00, 24 Nisan 2017 (UTC)

Yukarıdaki tartışılan bir kategorinin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.