The Sims 3

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Sims 3
GeliştiriciThe Sims Studio
EA Mobile
Edge of Reality
Maxis Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıElectronic Arts
YapımcılarMaxis (PC/Mac)
EA Mobile (mobil)
Edge of Reality (konsol)[1]
TasarımcılarRay Mazza
Matt Goss
Eric Holmberg-Weidler
Juan Custer
Sean Baity
SanatçıMorgan Godat
BestecilerSteve Jablonsky[2]
Pieter A. Schlosser
SeriThe Sims
MotorRenderWare Bunu Vikiveri'de düzenleyin
PlatformlarMicrosoft Windows, Mac OS X, iOS, webOS, Android, Symbian^3, Nintendo DS, Nintendo 3DS, Wii, PlayStation 3, Xbox 360, iPhone, BlackBerry,[3] N-Gage
Çıkış
  • KA: 2 Haziran 2009
  • AU: 4 Haziran 2009
  • AVR: 4 Haziran 2009
TürYaşam simülasyonu
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

The Sims 3, Maxis tarafından Redwood Shore stüdyolarında geliştirilen ve Electronic Arts tarafından yayınlanan yaşam simülasyonu video oyunudur. The Sims serisinin devamı olan The Sims 2 oyununun devamı niteliğindedir. 2 Haziran 2009'da OS X, Microsoft Windows ve akıllı telefonlar için yayınlandı. Konsol versiyonları ise PlayStation 3, Xbox 360 ve Nintendo DS için Ekim 2010'da, Wii platformu için de bir ay sonra yayınlandı. Windows Phone versiyonu 15 Ekim 2010'da, Nintendo 3DS versiyonu ise 27 Mart 2011'de yayınlandı.[4]

Oyun, öncül oyunları The Sims ve The Sims 2 ile aynı özelliklere sahiptir ve oyuncunun Sim adı verilen karakterleri kontrol edebileceği yaşam simülasyonu oyunudur. The Sims 3, önceki oyunlardaki gibi açık dünya oyunudur ve Sim'ler herhangi bir yükleme ekranı olmadan diğer arazilere gidebilir. Yeni tasarım aracı Create-a-Style ile her objenin renklerini ve yüzey desenini istenilen şekilde değiştirebilme imkanı sunar.

The Sims 3, yayınlandığı ilk hafta 1.4 milyon kopya satarak ticari başarı elde etti.[5][6] Eleştirmenlerin çoğu oyuna pozitif yorumlar yaptı, Metacritic eleştiri sitesi 100 üzerinden 86 puan verdi.[7] Oyun dünya çapında 2009'dan bu yana on milyon kopyadan fazla satarak en çok satan bilgisayar oyunları listesine girdi.[8] Oyun için on bir adet genişleme paketi yayınlandı. Oyunun devamı olan The Sims 4 ise Eylül 2014'te bilgisayar platformunda, Kasım 2017'de ise konsollar için yayınlandı.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

The Sims 3, öncül oyunları gibi aynı konsepte ve oynanış tarzına sahiptir. Oyuncular Sim'lerin kontrollerini ellerine geçirerek etkileşimlerini, ilişkilerini ve aktivitelerini yönetir. Oyunun belirli bir sonu yoktur. Açık dünya sistemine sahip olduğu için herhangi bir hikâye akışı mekaniği içermez. Sim'lerin hayat arzuları, ilişkileri ve meslekleri yaşam tarzlarını oluşturur. Kariyer tercihleri sonucu ilişki yükselmeleri ve puanlar kazanırlar. Sim'lerin yetenekleri de yaşam stratejilerine bağlıdır. Eğer okul çağındaki bir Sim, okulla ilgili bir yetenek geliştirirse bu Sim'in okul hayatındaki başarısını artırır.

Oyundaki öncelikli dünya olan Sunset Valley'dir (konsol versiyonlarında ana dünya Moonlight Bay olarak adlandırıldı) ve ek olarak Riverview adlı bir mahalle de mevcuttur. The Sims 3: Generations ve The Sims 3: Seasons adlı genişleme paketleri dışında her genişleme paketi oyuna yeni bir mahalle ekler. The Sims 3 Store adlı oyun mağazasından da SimPoints karşılığında ek mahalleler satın alınabilir. Sunset Valley adlı mahalle, The Sims oyunundaki orijinal mahalle ile ve The Sims 2'deki Pleasantview adlı mahalle ile aynıdır, The Sims 3 oyunundaki Sunset Valley, ilk oyundan yirmi beş yıl öncesini anlatır. The Sims serisindeki birçok karakter The Sims 3'ün farklı mahallelerinde ortaya çıkmaktadır.

Yeni ödül sistemi Dilekler, önceki oyun The Sims 2'deki İstekler ve Korkular bölümüyle değiştirilmiştir. Sim'lerin isteklerini yerine getirmek, Hayat Mutluluğu puanlarını yükseltir.

Oyunda ayrıca isteğe bağlı olarak farklı bir yere gidildiğinde Simlerin hayatının devam etmesi seçeneği de bulunur. Simlerin yaşam adımları da güncellenmiştir. Bebek, yürümeye başlayan çocuk, çocuk, genç, genç yetişkin, yetişkin ve yaşlı olarak yedi ayrı evre vardır. Simler yaşlılıktan ya da ek paket dahilinde mumya lanetinden (World Adventures), meteor çarpmasından (Ambitions), vampir tarafından ısırılmadan (Late Night), suda boğulma, açlık, yangın, elektrik çarpması gibi sihirbazlık hatalarından (Showtime), cadı avı sonucu lanetlenmekten ve zehirli puding yiyip altına dönüşmekten (Supernatural), donmaktan (Seasons), katlanabilir yataklardan ve otomatlardan (University Life), köpek balığı saldırısı sonucu ya da deniz kızı yüzünden su kuruluğundan (Island Paradise) ve jetpack ile uçarken gökyüzünden düşerek veya zaman yolculuğundaki paradokslardan etkilenerek (Into the Future) ölebilir.

Sim Yaratma[değiştir | kaynağı değiştir]

The Sims 3, önceki oyun The Sims 2'ye göre daha bol seçenekli Sim Yaratma ekranı sunar.

Oyuncular Sim'lerin vücut tipini kaslı olarak ya da vücut şekillendirici ayarı kullanarak vücut ölçülerini değiştirerek yapabilir. Fakat toddler (yürümeye başlayan çocuk) evresi bu ekranda değiştirilemez. Late Night genişleme paketinde göğüs ve kas büyütme gibi seçenekler, oyuna eklenir. Çoklu ten rengi seçenekleri de oyuna eklenmiştir. Her ten rengi açıktan koyuya doğru sıralanmıştır. Önceki oyunlar olan The Sims ve The Sims 2'den ayrı olarak ayakkabı değiştirme özelliği de bulunur.

Toplamda yirmi iki kadın, on yedi erkek saçı eklenmiştir. Ayrıca genişleme paketleri, eşya paketleri, The Sims Store ve üçüncü parti custom content'lerle de oyuna saçlar eklenebilir. Şapkalar ve aksesuarların da rengi ve deseni değiştirilebilir. Her Sim'in saç rengi sekiz temel renge göre ayarlanabilir. Ayrıca yeni renk skalası ile de değiştirilebilir.

The Sims 3, oyunculara çok çeşitli Simlerle oynama ve vücut ayarı değiştirme gibi özellikler sunar. Oyuncular ayrıca Sim'lerine çil, ben ve dövme ekleyebilir.[9]

Yetenekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunda birçok yetenek vardır ve seviye yükseldikçe Sim'lerin yaptıkları fiilleri etkiler. Bunlardan bazıları; yüksek etkileyicilik seviyesindeyken daha çok sosyal etkileşim yapabilme, yüksek gitar seviyesinde özel şarkılar çalabilme ve yüksek beceri seviyesinde araç gereçleri (kendi kendini temizleyebilme, daha çok televizyon kanalı) bir üst seviyeye çıkarabilme gibi özelliklerdir. Ana yetenekler zeka, yemek pişirme, resim yapma, bahçıvanlık, yazmak, gitar çalmak, spor, el becerisi, etkileyicilik ve balık tutmaktır. Eklenti paketleriyle birçok yeni yetenek eklenir. Sim'ler yeteneklerden herhangi birini onuncu seviye yaptığında, posta kutusuna sertifika aldıklarına dair zarf gelir.

Her beceri, yetenek bölümünde detaylı şekilde Sim'lerin hangi görevleri yapması gerektiği ve zaman zaman özel görevleri gösterir. Görevler tamamlandığında Sim'ler ödül kazanır. Ambitions eklenti paketinde gizli yetenekler de, beceri bölümünde gösterilir.

Kariyerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok kariyer The Sims 2 ve The Sims adlı oyunlardan alındı. Ana oyundaki kariyerler İş İnsanı, Mutfak, Suçlu, Eğitimci, Gazeteci, Hukukçu, Medikal, Askeri, Müzik, Siyaset, Fizik ve Profesyonel Sporcu olmak üzere toplam on iki adettir. Bunun yanında yarı zamanlı işler de mevcuttur. Her bir iş alanının farklı binaları mevcuttur ve Sim'ler işlerine gittiklerinde bu "tavşan deliği" olarak adlandırılan binalara girerler ve oyuncular binaların içini göremez. Buna rağmen oyun, Sim'ler işteyken oyunculara işle ilgili sorular ve seçenekler sunar, buna göre Sim'ler iş yerinde terfi alır ya da seviye düşerler. Sim'ler işteyken aynı zamanda "Sıkı Çalış", "Gevşe", "Patronla Kavga Et" gibi seçeneklerle Sim'lerin ihtiyaçlarına göre seçenekler de çıkar. Sim'lerin kariyerlerinde sahip olduğu yetenekler de etkilidir Örnek olarak müzik yeteneğine sahip Sim'ler Müzik kariyerinde hızla yükselirler.

Ambitious genişleme paketi de oyuna yeni ilgi alanları ekler. Bunlar İtfaiyeci, Hayalet Avcısı, Araştırmacı, Mimari Tasarımcı ve Stilist ilgi alanlarıdır. Bazıları kendilerine özgü iş yerleri içerir ve binaları oynanmaya açıktır, bazıları ise serbest çalışma alanlardır. örnek olarak Mimari Tasarım ilgi alanını seçen bir Sim, diğer Sim'lerin evlerini ziyaret edebilir ve belirli para ve kariyer performansı karşılığında evlerini yeniden dekor edebilirler.

Sim'ler aynı zamanda kendi çizimlerini, yazdığı romanları satabilir ve para kazanabilirler. Gitar çalarak bahşiş toplayabilirler ya da meyve ve sebze yetiştirip bunları satabilirler.

İnşa/Satın alma modları[değiştir | kaynağı değiştir]

Önceki oyunlar gibi inşa ve satın alma modları; bir araziyi şekillendirebilir, evler ya da topluluk binaları oluşturabilir ve içlerini dekor edebilir.

İnşa modunda duvarlar eklemek, boyamak, merdiven, kapı ya da pencere eklemek, yer döşemeleri eklemek, kaynaklar oluşturmak, zemin katları ve havuzlar yaratabilmek gibi imkanlar sunar. Bazı genişleme paketleri bu inşa moduna yeni özellikler ekler.

Satın alma modunda oyuncular yeni mobilyalar satın alabilir. Sim'ler için gerekli olan mobilyalara ya da objelere odaklanan satın alma modunda aynı zamanda ev için dekor objeleri de bulunur. Oyuncular kendi zevklerine göre eve eşyalar yerleştirebilir ya da oyunun sunduğu hazır evleri kullanabilir.

Create a World modu[değiştir | kaynağı değiştir]

29 Ekim 2009'da Electronic Arts, "Create a World"/"Dünya Yaratma" modunu duyurdu ve bu araçla birlikte oyunculara istediği şekilde bir mahalleyi şekillendirebilme imkanını sundu. Böylece oyuncular istedikleri şekilde yollar, araziler, ağaçlar ve benzeri şeyleri boş dünyaya yerleştirebilir ve oyuna yükleyip Sim'leri buradaki arazilerde oynayabilir. Kullanıcılar aynı zamanda bu dünyaları The Sims 3 Exchange adlı alana yükleyebilir ve diğer oyuncular da bu dünyaları indirip oyuna entegre edebilirler. Bu araç, sadece Windows tabanlı bilgisayarlar için yayınlandı.[10]

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşam simülasyonu oyunu olması sebebi ile Sim'ler ailelere sahip olabilir. Oyuncular bir aileyi Create a Sim ekranından yaratıp birbirleri ile olan ilişkilerini düzenleyebilir ya da oyunda hazır bulunan Sim'ler ile ilişkiler kurabilirler.

Genç yetişkin ve yetişkin Simler de bebek yapabilirler. Genç ve Yaşlı kategorisinde "Bebek Yapma" seçeneği mevcut değildir. Bu seçeneğin genç yetişkin ve yetişkin kategorisinde açılması için iki Sim'in de birbirleri ile "Romantik İlgisinin artmış olması gerekmektedir. Eğer bir Sim hamile kalırsa bir ninni melodisi çalar.

Sim'ler hamile kaldıklarında Gergin moduna girerler ve 1 Sim günü boyunca bu mod içerisinde kalırlar. Bu şekilde hamile olduklarını keşfederler ve hamilelik süresi içerisinde farklı kıyafetler giyerler. Karın şişliği, sırt ağrısı ve yemek seçerler, mideleri daha hassas olur. Doğurmaya başladıklarında Sim'ler hastaneye gider ve eve bebek Sim ile birlikte dönerler. Oyunun ana ayarlarında hamile Sim'ler hastanede doğurur ancak bu seçenek iptal edilirse evde doğum yapabilirler.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Electronic Arts, The Sims 3'ü 19 Mart 2008'de duyurdu.[11] Oyun Maxis tarafından Redwood Shores, Kaliforniya'da geliştirildi. EA, "en iyi" içerik üreticilerini 15 Ocak 2009'da Redwood Shores'taki Yaratıcı Kampı'na davet etti. Yaratıcılar burada bir hafta harcayarak Sim'lerin, evlerin ve bazı objelerin içeriklerine ve gelişimine tanık oldu. The Sims 3 Exchange ise yaratıcılar sayesinde kullanıldı.

8 Mayıs 2009'da EA, The Sims 3'ün altın sürümüne geçtiğini duyurdu. Bu da Haziran 2009'daki dağıtımı öncesi beta sürümünün bittiğini ve geliştirmenin tamamlandığını duyurmak içindi. 15 Mayıs 2009'da EA, The Sims 3 internet sitesinde bazı fragmanlar yayınladı ve kullanıcılara SimFriend adlı içerikler ve görsel Sim'ler gönderdi. Oyunun yayınlanmasından iki hafta öncesinde oyunun dijital dağıtım kopyalarından biri internete sızdı.[12] EA ardından bu sürümün final versiyonundan önceki "hatalı sürüm" olduğunu, sürekli çökmeler yaşanabileceğini belirtti.[13] Sızan oyun, 2008 yılında en çok yasadışı torrent indirilme rakamlarına sahip oldu.[14]

Önceki oyunlardan, oyuncular sayesinde geri dönüş alan geliştirme ekibi,[15] oyun için birçok animasyon yayınladı.[16]

Oyundaki her karakter, geliştiricilerin kendi hayat hikâyelerine, isteklerine, rüyalarına ve kişiliklerine sahiptir. Geliştiriciler oyundaki dünyanın ve karakterlerin final sürümüne kadar gerçekçi olmasını amaçladılar.[17][18]

Pazarlama[değiştir | kaynağı değiştir]

31 Ekim 2008'de Electronic Arts tarafından iki adet fragman yayınlandı. 2008 başkanlık seçimlerinde aday olan John McCain ve Barack Obama ve destekçileri Sarah Palin ve Joe Biden videoda Sim olarak yer aldı.[19]

Nisan 2009'da Electronic Arts, reklam panolarına oyunun reklamlarını astırdı. Çeşitli birçok bölgede yer alan bu panolardan biri de New York City'deki Times Meydanı'ndaydı.[20] Bu reklamlar bir ay süre boyunca kaldı ve maliyeti 10 milyon dolar oldu.

23 Mart 2009'da One Tree Hill dizisinde The Sims 3 yer aldı.[21]

19 Nisan 2009'da Target, Ladytron posteri ile birlikte The Sims 3 tanıtım diski satmaya başladı ve The Sims 3 tema müziği ile birlikte 5 dolarlık kuponlarla satış yaptı. Ana menü, ekran koruyucu indirilebilir içerikler, videolar, Create-A-Sim, Create-A-House gibi modlar yer aldı ancak orijinal oyun yer almadı.

14 Haziran 2010'da Ford Motor, The Sims 3 Store reklamı yaptı ve en yeni arabasını burada tanıttı. Ford Fiesta Mark VII, The Sims 3'ün mağazasında yer aldı.[22] 27 Ekim 2010'da ise Fiesta Hatchback mağazada yer aldı.[23] İşbirliği, 2012 model Ford Focus'un da 8 Haziran 2011'de mağazada yer alması ile devam etti.[24] Araba ile birlikte aynı zamanda bir adet Ford erkek tişörtü, bir Ford kadın tişörtü ve neon ışıklar oyuna eklendi. Focus paketi, Mac, PC, Xbox ve PlayStation platformları için yayınlandı.

Ses[değiştir | kaynağı değiştir]

The Sims 3 için tüm müzikler Steve Jablonsky tarafından bestelendi. Newman Scoring Stage, 20th Century Fox'da Hollywood Studio Symphony eşliğinde kaydedildi.[25] Oyun sesleri ve gitar tınıları Ladytron, Darrell Brown, Rebeca Mauleon ve Peppino D'Agostino katkıları ile kaydedildi. Ek müzikler ise APM Music ile kaydedildi.[26] The Sims 3 ana oyunu için iki soundtrack yayınlandı: The Sims 3 Soundtrack ve The Sims 3 – Stereo Jams. Stereo Jams oyunun tema müziği oldu ve sözleri ise Simlish kurgu dilinde kaydedildi.

Diğer genişleme paketleri ile birlikte birçok sanatçının şarkısı Simlish dilinde oyuna dahil oldu. Bu şarkıcılar Simlish dilinde şarkılarını tekrar kaydetti: Katy Perry, Lady Antebellum, Flaming Lips, Damien Marley, Depeche Mode, Nelly Furtado ve Flo Rida.[29]

Erteleme[değiştir | kaynağı değiştir]

3 Şubat 2009'da The Sims 3'ün yayınlanma tarihi 20 Şubat 2009'dan ABD'de 2 Haziran 2009'a, BK'da ise 5 Haziran 2009'a ertelendi.[30]

EA Singapur, The Sims 3'ün yayınlanması için büyük bir parti düzenledi.[31] Bir alışveriş merkezinde 2 Haziran 2009'da, Iluma, Singapur'da gerçekleşen bu etkinlikte The Sims 3 baskılı tişörtler satışa çıktı. 5 Haziran 2009'da Sidney, Avustralya'da moda etkinliği esnasında Electronic Arts Avustralya, The Sims 3'ü tanıttı.[32]

Oyun iki farklı sürümü ile yayınlandı. Standart edisyon ve koleksiyoncu edisyonu olarak yayınlanan bu sürümler, The Sims 3 Store adlı mağazada oyuncuların kullanabilmesi için 1000 Sim Puanı ile birlikte satışa sunuldu.[33] Standart sürümde sadece ana oyun mevcutken koleksiyoncu sürümünde The Sims 3 ana oyunu yanında 2 GB hafızalı The Sims ikon şekilli USB bellek aygıtı (duvar kağıtları ve ekran koruyucuları ve oyunun tema müziğinin MP3 formatı yüklü şekilde), yeşil karabina, Avrupa-tarzı spor araba indirilebilir içeriği, İpuçları kitapçığı ve Sims ikon yapıştırmaları içeriyordu.[34][35]

Oyun 2 Haziran 2008'da Microsoft Windows ve Mac OS X platformları için de tek diskte yayınlandı. Önceki The Sims oyunlarının aksine tek disk iki platform için de kullanılabilir durumda yayınlandı. Ancak buna rağmen oyunun Mac performansı, Windows performansına kıyasla daha yavaş ve ağır performansa sahipti. 2 Ekim 2019'da EA, oyunun tamamen 64-bit versiyonuna geçeceğini duyurdu.[36]

Konsol sürümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

The Sims 3 konsol sürümleri 26 Ekim 2010'da PlayStation 3, Xbox 360 ve Nintendo DS platformlarında, 15 Kasım 2010'da ise Wii platformlarında yer aldı. Nintendo 3DS için de 25 Mart 2011'de piyasaya çıktı.[37]

Oyun, Wii platformlarında oyunculara oynamak için üç oyuncu sunar. Xbox Live ve PlayStation Network platformları için içerikleri, evleri, ya da yaratılan Sim'leri mağazaya yüklemek ya da mağazadan indirmek için de imkan sunar. Konsol sürümleri de bilgisayar sürümleri gibi olumlu yorumlar topladı. Sim'ler bu platformlarda da yaşlanabilir ve ölebilir ancak hayat döngülerinin durdurulma özelliği devre dışıdır.[38] The Sims 3, konsol sürümleri için yeni Karma sistemi içerir. Bu karma sistemi, The Sims 2'deki gibi sosyal etki sistemine benzer.[37] Sim'ler mahalledeki diğer çocuk Sim'ler ile etkileşime girebilir, kendi çocukları olabilir.[39] Ancak buna rağmen The Sims 3 konsol sürümleri, bilgisayar sürümlerinin aksine bir araziden diğerine geçerken bekleme ekranına sahiptir.[40]

PlayStation 3 ve Xbox 360 sürümleri genel olarak olumlu eleştiriler aldı. Metacritic sitesinde PS3 sürümü için 100 üzerinden 77, Xbox 360 sürümü için 76 puan aldı. Game Informer, 360 ve PS3 sürümlerine 9/10 puan verirken yeni Karma sistemini ve The Exchange mağazasını övdü. GameSpot ise 10 üzerinden 7 puan verdi ve "Oyun sıklıkla kesintiye uğrasa da eğlenceli," yazdı.[41] IGN ise olumlu bir eleştirisinde konsol kontrollerini övdü ve hatalara rağmen oyunun bir hafta içinde güncellemelerle birlikte "rayına oturacağını" yazdı.

Eklenti paketleri ve sürümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Genişleme paketleri[değiştir | kaynağı değiştir]

The Sims 3 için toplamda on bir eklenti paketi yayınlandı.

İsim Yayın tarihi Açıklamalar Yeni NPC'ler Yeni Kariyerler
World Adventures
  • KA: 17 Kasım 2009
Eklemeler: Yeni kişisel özellikler, kıyafetler, eşyalar.

Özellikler: görevler, üç yeni mekanda mezar araştırmaları, fotoğraf çekme, bodrum katı için yeni inşa araçları, nektarlar, havai fişekler, mağazalar, tatil evleri.

Tatil kasabaları: Champs Les Sims (Fransa), Al Simhara (Mısır), Shang Simla (Çin)

Mumya
Ambitions
  • KA: 1 Haziran 2010
Eklemeler: Yeni kariyerler, yetenekler, kişisel özellikler ve eşyalar.

Özellikler: kariyer ve uğraşlarda işteyken kontrol, çamaşır makinesi, dövme, işsizken yetenek geliştirme.

Yeni kasaba: Twinbrook

Simbot (Robot) Mimar · Araştırmacı · İtfaiyeci · Hayalet Avcısı · Tıbbi Asistan · Stilist · Eğitim Araştırmacısı · Serbest Meslek
Late Night
  • KA: 26 Ekim 2010
Eklemeler: Yeni kariyerler, yetenekler, kişisel özellikler, kıyafet ve aksesuarlar, mobilyalar ve arabalar.

Özellikler: barlar, gece kulüpleri, çatı katı daireler, jakuziler, metro ulaşımı, asansörler, bars, night clubs, penthouse suites, hot tubs, subway portholes, elevators, göğüs ve kas gelişimi, gruplar, uşaklar, dövme simgeleri, yeni yüzme havuzu inşa modu, duvar eşyaları için pozisyon ayarlama, zemin boyutu ayarlama. Yeni kasaba: Bridgeport

Vampir Film · Grup Üyesi
Generations
  • KA: 21 Mayıs 2011
Eklemeler: Yeni oyun alanı eşyaları, orta yaş sendromu, yeni etkileşimler, yeni kişisel özellikler ve yeni meslek.

Özellikler: Şakalar, erkekler için vücut kılları, yeni tipte kutlamalar (doğum günü/genç/bekarlığa veda partileri, evlilik, uyumak), hafıza, mezun olma kutlamaları, balo, yaratıcı oyunlar, zehirler, spiral merdivenler, su kaydırakları, okullar, yastık kavgaları, puset, yaşlılar için bastonlar.

Hayali Arkadaş Gündüz Bakımı
Pets
  • KA: 18 Ekim 2011
İki farklı versiyon: Standart ve "Sınırlı Sayıda"

Eklemeler: Yeni evcil hayvanlar, yeni hayvanlar ve Sim kişisel özellikleri, Hayvan Yaratma Ekranı, yeni hayat arzuları ve ödüller, yeni etkileşimler, yeni eşyalar, yeni mekanlar ve herkese açık yerler, yeni hayvan ve Sim yetenekleri.

Özellikler: Hayvanları kontrol edebilme (kediler, köpekler ve atlar), oynamaya açık olmayan yaratıklar ve evcil hayvan yarışmaları.

Yeni kasaba: Appaloosa Plains

Unicorn Atlı
Showtime
  • KA: 6 Mart 2012
Üç farklı versiyon: Standart, "Sınırlı Sayıda" ve "Katy Perry Collector's Edition."

Eklemeler: Yeni sahne performansı kariyerleri (şarkıcı, akrobat ve sihirbaz), yeni eşyalar (tenis masası ve golf), yeni sim kişisel özellikleri ve hayat arzuları; Katy Perry: indirilebilir sahne alanı, meyve temalı kıyafetler ve sahne donanımı.

Özellikler: Sosyal etkileşimler, sahne dekorasyonu, şarkı söyleme, konaerler, yeni 'Ödül Sistemi'. Yeni kasaba: Starlight Shores

Cin Şarkıcı · Akrobat · Sihirbaz
Supernatural
  • KA: 4 Eylül 2012
Üç farklı versiyon: Standart, "Sınırlı Sayıda" ve "Origin Decor Edition"

Eklemeler: Yeni eşyalar (simya istasyonu, sallanan sandalye), yeni kıyafettlerde kanatlar, yeni kişisel özellikler.

Özellikler: Olağanüstü yaratıklar (cadılar, kurt adamlar, periler, vampirler ve zombiler) ayrıca Sim Yaratma ekranında da yaratılabilir. Yeni Kasaba: Moonlight Falls

Vampire · Cadı · Kurt adam · Zombi · Peri Falcı
Seasons
  • KA: 13 Kasım 2012
İki farklı versiyon: Standart ve "Sınırlı Sayıda"

Eklemeler: Yeni yetenekler (maç/snowboard), yeni kişisel özellikler ve mevsimsel kutlamalar.

Özellikler: Hava olayları, mevsimler, yeni açık hava kıyafetleri, yeni festivaller ve tatiller, denizde yüzme.

Uzaylı Test Konusu (Sadece Uzaylılar)
University Life
  • KA: 5 Mart 2013
  • AVR: 7 Mart 2013
İki farklı versiyon: Standart ve "Sınırlı Sayıda"

Eklemeler: Yeni yetenekler (bowling/bilim/fotoğrafçılık/sosyal ağlar ve sokak sanatı), yeni kişisel özellikler, sosyal gruplar, kolej arkadaşları, akıllı telefonlar, üniversite dünyası ve hava olayı.

Yeni üniversite kasabası: Sims University

BitkiSim Sanat Değerlendirme Uzmanı · Spor Ajanı · Video Oyun Geliştiricisi
Island Paradise[42]
  • KA: 25 Haziran 2013
  • AVR: 27 Haziran 2013
İki farklı versiyon: Standart ve "Sınırlı Sayıda"

Eklemeler ve Özellikler: Gemi-evler, mekan işletme, ada keşfi, suda yeni ulaşım şekilleri (bot, kayak, sörf).

Yeni kasaba: Isla Paradiso

Deniz Kızı Cankurtaran· İşletme Yöneticiliği · Tüplü Dalış
Into the Future[43][44] Geleceğe yolculuk.

Yeni kasaba: Oasis Landing

Plumbot (Robot) Robot Yapımcısı · Astrolog· Robot Eğitimcisi

Eşya paketleri[değiştir | kaynağı değiştir]

The Sims 3 için toplamda dokuz adet eşya paketi yayınlandı. Bu paketlerde oyuna yeni eşyalar eklenir ancak yeni özellikler eklenmez.

İsim Yayınlanma tarihi İçerik
High-End Loft Stuff
  • KA: 2 Şubat 2010
Üst kalitede mobilyalar, televizyonlar, oyun konsolları, bilgisayarlar gibi elektronik cihazlar, post-modern kitaplıklar, masalar ve sandalyeler, The Sims oyununun onuncu yıl dönümü için The Sims 1'den ve The Sims 2'den kalp şeklinde yatak, elektronik gitar ve akvaryum.
Fast Lane Stuff
  • KA: 7 Eylül 2010
On iki adet yeni araba, birçok kıyafet.
Outdoor Living Stuff
  • KA: 1 Şubat 2011
Açık hava odaklı mobilyalar.
Town Life Stuff
  • KA: 26 Temmuz 2011
Oyun parkları, kütüphaneler ve çamaşırhaneler, yeni eşyalar.
Master Suite Stuff
  • KA: 24 Ocak 2012
Yataklar, küvetler ve makyaj masaları, dekorasyon temalı eşyalar.
Katy Perry's Sweet Treats
  • KA: 5 Haziran 2012
Katy Perry etkisinde eşyalar, kıyafetler ve saç stilleri yanında ek olarak muz şeklinde koltuklar ve pamuk şekerden ağaçlar ve Simlish dilince Katy Perry'nin "Last Friday Night (T.G.I.F.)" adlı şarkısı.
Diesel Stuff
  • KA: 10 Temmuz 2012
İtalyan giyim markası Diesel temalı kot pantolonlar ve kıyafetler.
70s, 80s, & 90s Stuff
  • KA: 22 Ocak 2013
1970'lerin, 80'lerin ve 90'ların etkisinde kıyafetler ve saçlar.
Movie Stuff
  • KA: 10 Eylül 2013
Kült filmlerden dekor eşyaları ve kıyafetler.

Sürümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ad Yayın tarihi İçerik
The Sims 3[45]
  • KA: 2 Haziran 2009
  • AVR: 4 Haziran 2009
DVD içerisinde ana oyun.
The Sims 3 Collector's Edition[46]
  • KA: 2 Haziran 2009
  • AVR: 4 Haziran 2009
DVD içerisinde ana oyun, The Sims 3 ikonu şeklinde 2 GB USB bellek ve indirilebilir içerik olarak Avrupa-tarzı spor araba.
The Sims 3 Holiday Collector's Edition
  • AVR: 3 Aralık 2009
DVD içerisinde ana oyun, The Sims 3 Yılbaşı tema şarkısı, 6 Yılbaşı temalı oyun objesi, The Sims 3 Yılbaşı temalı duvar kağıdı ve indirilebilir içerik olarak Avrupa-tarzı spor araba.
The Sims 3 Commemorative Edition
  • AVR: 4 Haziran 2010
DVD içerisinde ana oyun, 48 sayfalık kitap, duva posteri, çizim kitabı ve indirilebilir içeriğe erişim.
The Sims 3 Deluxe[47]
  • KA: 28 Eylül 2010
Ana oyun ve The Sims 3: Ambitions.
The Sims 3 Plus Pets[48]
  • KA: 18 Ekim 2011
  • AVR: 20 Ekim 2011
Ana oyun ve The Sims 3: Pets.
The Sims 3 Plus Showtime
  • KA: 6 Mart 2012
  • AVR: 8 Mart 2012
Ana oyun ve The Sims 3: Showtime.
The Sims 3 Plus Supernatural
  • KA: 4 Eylül 2012
  • AVR: 6 Eylül 2012
Ana oyun ve The Sims 3: Supernatural
The Sims 3 Plus Seasons
  • KA: 13 Kasım 2012
  • AVR: 15 Kasım 2012
Ana oyun ve The Sims 3: Seasons.
The Sims 3 Plus University Life
  • KA: 5 Mart 2013
  • AVR: 7 Mart 2013
Ana oyun ve The Sims 3: University Life.
The Sims 3 Starter Pack[49][50]
  • KA: 14 Mayıs 2013
  • AVR: 16 Mayıs 2013
Ana oyun, The Sims 3: Late Night, The Sims 3: High End Loft Stuff ve indirilebilir içerik.
The Sims 3 Plus Late Night[51]
  • KA: 14 Mayıs 2013
Ana oyun, The Sims 3: Late Night ve 1000 ücretsiz SimPuan.
The Sims 3 Plus Generations[52]
  • KA: 14 Mayıs 2013
Ana oyun, The Sims 3: Generations ve 1000 ücretsiz SimPuan.
The Sims 3 Plus Island Paradise
  • KA: 25 Haziran 2013
  • AVR: 27 Haziran 2013
Ana oyun ve The Sims 3: Island Paradise.
The Sims 3 Plus Into The Future
  • KA: 22 Ekim 2013
  • AVR: 24 Ekim 2013
Ana oyun ve The Sims 3: Into the Future.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

EA'ın açıkladığı verilere göre The Sims 3, ilk haftasında 1.4 milyon kopya sattı. EA'a göre oyun sayesinde şirket, şimdiye kadarki en yüksek başarısını yaşadı.[63] Gfk Avustralya'nın izlediği verilere göre The Sims 3, 30 Haziran 2009'dan beri Avustralya'daki en başarılı oyun satışını yakalayan oyun oldu.[64] Eleştirmenlerin ve oyuncuların geri dönüşleri ve yorumları genel olarak olumluydu. Metacritic'in 100 üzerinden değerlendirdiği puan sisteminde The Sims 3, toplamda 75 ana eleştiriden 86 puan topladı.[7] PC Gamer, oyunu %92 oranla Editör'ün Seçimi ile ödüllendirdi ve "Şimdiye kadarki en iyi Sims oyunu," diye yazdı.[65] IGN PC, The Sims 3'e 10 üzerinden 8.9 puan verdi ve şöyle yazdı:

GameSpot, The Sims 3'e 10 üzerinden 9 puan verdi ve şöyle yazdı: "Son Sims oyunu aynı zamanda en iyisi ve tanıtık ve taze tadı hissettiriyor."[58]

IGN'in hazırladığı "En İyi 100 Modern Oyun" listesinde The Sims 3, 91. sırada yer aldı.[66] Edge dergisinin özel baskısı, "En İyi 100 Video Oyunu" listesinde The Sims 3'e 89. sırayı verdi.[67]

6 Mayıs 2013'te EA, The Sims 4'ün 2014'te yayınlanabileceğini duyurdu.[68] Oyun Kuzey Amerika'da 2 Eylül 2014'te yayınlandı.[69]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Archived copy". June 23, 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 18, 2017. 
  2. ^ "The Sims Label Announces Steve Jablonsky as Mastermind Behind the Creative Sound of Sims 3". IGN. 23 Ekim 2008. 30 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "The Sims 3 for Android - New Information from EA Mobile at Google I/O". Android and Me. 29 Mayıs 2009. 13 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2009. 
  4. ^ Reilly, Jim (15 Haziran 2010). "E3 2010: Big List of 3DS Games – DS News at IGN". Ds.ign.com. 18 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2010. 
  5. ^ "'Sims 3' sells 1.4 million in first week". NBC News. Associated Press. 9 Haziran 2009. 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2013. 
  6. ^ "Sims 3 sets franchise sales record". CNET News. 29 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ a b c "The Sim". 17 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2010. 
  8. ^ "The Sims Live Life to the Fullest in EA's The Sims 3 Generations Expansion Pack – PC News at IGN". Pc.ign.com. 11 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2011. 
  9. ^ "Sims 3 Information". SimsGlobe. Sims Globe. 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2014. 
  10. ^ Arts, Electronic (3 Mayıs 2010). "Create a World-The Game-Community-The Sims 3". Electronic Arts. 28 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2010. 
  11. ^ Paul, Ure (March 19, 2008). "The Sims 3 Announced". Action Trip.com. October 2, 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 5, 2009. 
  12. ^ Ben Kuchera (18 Mayıs 2009). "Sims 3 leaked to torrent sites weeks before retail release". Ars Technica. 12 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2009. 
  13. ^ Satariano, Adam (23 Mayıs 2009). "Video game pirates swoop on 'The Sims 3'". BLOOMBERG NEWS. 27 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2009. 
  14. ^ "'Sims 3' piracy rates higher than 'Spore'". Afterdawn.com. 30 Mayıs 2009. 14 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2009. 
  15. ^ "'Sims 3' Producer's Advice To Devs: Screw Up A Lot -- Developer Pop Quiz #10". MTV News (İngilizce). 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2017. 
  16. ^ The Sims (28 Ağustos 2008), The Sims 3 - Behind the Scenes, 3 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 18 Kasım 2017 
  17. ^ "The Sims 3: How does it all work?". Gameplanet (İngilizce). 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2017. 
  18. ^ Hernandez, Patricia. "A Sims Fan Theory That Gets Pretty Dark". Kotaku (İngilizce). 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2017. 
  19. ^ "YouTube". www.youtube.com. 12 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020. 
  20. ^ Kee, Tameka (13 Nisan 2009). "EA Goes All Out With Pricey Sims 3 Ad Blitz". paidContent. 22 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2011. 
  21. ^ The Sims 3 visits One Tree Hill on The CW Tonight! 27 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. from TheSims2.com
  22. ^ Electronic Arts (14 Temmuz 2010). "Fiesta Urban Landscape". Electronic Arts. 20 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  23. ^ Judhudson (27 Ekim 2010). "The Sims 3 Store updates with FREE 2011 Fiesta Hatchback". 28 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  24. ^ Judhudson (9 Haziran 2011). "2012 Ford Focus now available to download for The Sims 3". 28 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  25. ^ Goldwasser, Dan (2 Kasım 2008). "Steve Jablonsky scores The Sims 3". Scoring Sessions. 6 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2008. 
  26. ^ "The Sims 3 (2009) Windows credits – MobyGames". 2 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2011. 
  27. ^ "iTunes – Music – The Sims 3 by EA Games Soundtrack". Itunes.apple.com. 26 Mayıs 2009. 23 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2011. 
  28. ^ "iTunes – Music – The Sims 3 – Stereo Jams (EA Games Soundtrack) by Various Artists". Itunes.apple.com. 9 Kasım 2010. 25 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2011. 
  29. ^ Arts, Electronic (2 Eylül 2010). "Flo Rida, My Chemical Romance, Travie McCoy, 3oh!3, and More Partner with EA on the Uber Popular Life Simulator Series The Sims". Electronic Arts Inc. (İngilizce). 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2017. 
  30. ^ Cheer, Dan. "The Sims 3 Q&A session – Gameplanet Feature". Gameplanet.co.nz. 21 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2009. 
  31. ^ Electronic Arts (EA) Singapore (June 2, 2009). "The Sims 3 Pre-order & Launch Party site for Singapore". Thesims3.ea.com.sg. July 1, 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: June 30, 2009. 
  32. ^ "Are You A Fan of the Sims? And Live in Sydney?". Electronicarts.com.au. June 1, 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: June 30, 2009. 
  33. ^ "The Sims 3 Collector's Edition: PC Mac – EA Games". Ea.com. 7 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2009. 
  34. ^ "About The Sims 3". Electronic Arts. 19 Mart 2008. 17 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2009. 
  35. ^ "The Sims 3 in the App Store". Applethoughts.com. 3 Haziran 2009. 9 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2012. 
  36. ^ "An announcement for The Sims 3 players on Mac". Electronic Arts. 2 Ekim 2019. 8 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2020. 
  37. ^ a b "The Sims 3". www.thesims3.com. 1 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  38. ^ Anthony Gallegos (8 Haziran 2010). "The Sims 3 Console First Look – PlayStation 3 Preview at IGN". Uk.ps3.ign.com. 12 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2010. 
  39. ^ "The Sims 3 for Console Interview – Sam Player". YouTube. 24 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2010. 
  40. ^ "GamesCom 2010 MegaPost – Late Night, Fast Lane, Medieval, MySims and more!". Simprograms. 27 Ağustos 2010. 20 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2010. 
  41. ^ The Sims 3 Review for Playstation 3 5 Kasım 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. GameSpot. Retrieved 2011-19-01.
  42. ^ SimsVIP (8 Ocak 2013). "EA Reveals The Sims 3 Line Up for 2013". simsvip.com. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013. 
  43. ^ SimsVIP (8 Ocak 2013). "The Sims 3: Into the Future". 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013. 
  44. ^ "The Sims 3: Into the Future". 31 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2016. 
  45. ^ "Official The Sims 3-page". 4 Haziran 2009. 23 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2009. 
  46. ^ "Official The Sims 3 Collector's Edition page". 4 Haziran 2009. 30 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2009. 
  47. ^ "The Sims 3 Deluxe page". 23 Ağustos 2010. 30 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2010. 
  48. ^ "The Sims 3 Plus Pets announcement". 13 Ağustos 2011. 12 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2011. 
  49. ^ "The Sims™ 3 Starter Pack for PC/Mac Download". Origin. 15 Mayıs 2013. 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2013. 
  50. ^ "The Sims 3 Starter Pack". EA. 8 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2013. 
  51. ^ "THE SIMS 3 & THE SIMS 3: LATE NIGHT BUNDLE". 22 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  52. ^ "THE SIMS 3 GENERATIONS LIMITED EDITION". 20 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  53. ^ "The Sims 3". GameRankings. 3 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  54. ^ "The Sims 3 Review for the PC from". 1UP.com. 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: June 30, 2009. 
  55. ^ "Review: The Sims 3". Edge Online. 1 Haziran 2009. 4 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2009. 
  56. ^ Alec Meer (1 Haziran 2009). "The Sims 3 Review – Page 1 // PC /// Eurogamer – Games Reviews, News and More". Eurogamer.net. 6 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2009. 
  57. ^ Moore, Raychul. "Review : The Sims 3 [PC] – from". Gamepro.com. 14 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2009. 
  58. ^ a b "The Sims 3 Review". GameSpot. 2 Haziran 2009. 19 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2016. 
  59. ^ "GameSpy: The Sims 3 Review – Page 1". Pc.gamespy.com. 11 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2009. 
  60. ^ "The Sims 3: Reviews, Trailers, and Interviews". Gametrailers.com. 12 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2010. 
  61. ^ a b Ocampo, Jason. "IGN: The Sims 3 Review". Pc.ign.com. 11 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2009. 
  62. ^ "PC Review: The Sims 3 Review". ComputerAndVideoGames.com. 8 Haziran 2009. 27 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2010. 
  63. ^ Chris Remo (9 Haziran 2009). "The Sims 3 Sells 1.4 Million Units in First Week". Gamasutra. 1 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2012. 
  64. ^ "Aussie game charts: June 15–21". October 1, 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2013. 
  65. ^ Dan Stapleton, PC Gamer, July 2009 (Issue #188), p. 69–73
  66. ^ The Sims 3 – No. 91 Top 100 Modern Games 23 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., IGN. Retrieved June 29, 2011
  67. ^ The 100 Greatest video games, Edge special edition, Future Publishing, page 30
  68. ^ "thesims.com". Electronic Arts. 8 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2013. 
  69. ^ Donguines, Arvin (6 Eylül 2014). "Sims 4 Release Date, News: Negative Reviews From Critics, Mac Launch Date Not Yet Announced". The Christian Post. 7 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]