The Sims 2: FreeTime

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Sims 2: FreeTime
GeliştiriciElectronic Arts
Maxis Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıElectronic Arts
YapımcıMaxis
TasarımcıLakshmi Jayapalan
SeriThe Sims
Motorproprietary engine Bunu Vikiveri'de düzenleyin
PlatformlarWindows
Mac OS X
ÇıkışWindows
  • KA: 26 Şubat 2008
  • AU: 28 Şubat 2008
  • UK: 29 Şubat 2008
TürYaşam simülasyonu
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

The Sims 2: FreeTime, The Sims 2 yaşam simülasyonu oyununun yedinci genişleme paketi olarak 26 Şubat 2008'de Electronic Arts tarafından yayınlanmıştır.

The Sims 2: Bon Voyage genişleme paketindeki bir broşürde The Sims 2 Teen Style Stuff ile birlikte duyuruldu. Broşürdeki yazıda "Artık Sim'leriniz hobileri ile eğlenebilecek! Yaratıcı, entelektüel ya da aktif boş zaman faaliyetleri ile eğlenceli vakitler geçirecek. Aynı duyguları paylaşan Sim'ler ile buluşabilecek ve sosyal ilişkilerini ilerletebilecekler. Sim'lerinizin yeteneklerini gerçek tutkuları ile geliştirin. Sim'leriniz yeni boş zamanlarını amaçları ile doldurabilecek mi?" yazıyordu.

Bu genişleme paketi ile birlikte Sim'ler için beş yeni kariyer eklendi: dans, eğlence, gizli ajan, okyanus coğrafyası ve mimarlık. Aynı zamanda on adet de yeni hobi eklendi: fitness, yemek pişirme, müzik/dans, spor, doğa, fizik, film/edebiyat, oyun oynama, mekanik tamir ve sanat/oymacılık.[1] Her Sim, önceden belirlenen hobileri ile yaratılır ve oyuncular tarafından değiştirilemez. Yetenek barı dolduğunda Sim'lerin çevresinde beyaz bir parlama çıkar ve bu da Sim'lerin normal ihtiyaçlarını doldurmadığında yetenek gelişiminin daha yavaş dolduğuna dair bir göstergedir.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu genişleme paketi ile birlikte oyuna Desiderata Valley adında yeni bir mahalle eklenir. Aynı zamanda gizli birçok arazi,[2] yeni özel karakter olarak bir cin eklenir.[3] Eğer bir Sim, hobisini tamamlarsa ya da yaşam amacını tamamlarsa bir çingene Sim araziye gelir ve lambasından cini çıkartıp oyuncuya seçmek istediği yeni hobisini ve yaşam amacını sorar. Cin, Sim'e üç seçenek sunar, Sim üç dileğini kullanınca cin yok olur.

FreeTime aynı zamanda Sim'lerin satın alabileceği ya da oynayabileceği birçok bilgisayar oyunu da ekler. Bunlardan biri de The Sims 3'tür. Televizyon görüntüleri de aynı zamanda Sim'lere izleyebileceği "Nasıl Oynanır?" adlı bir reklam kampanyası izletir.

Hobiler[değiştir | kaynağı değiştir]

The Sims 2: FreeTime genişleme paketinde on adet hobi mevcuttur. Her teklif ile farklı ödüller ya da farklı yeni aktiviteler açılır ve gizli arazilere girebilme imkanı da tanır. Özel bir hobi ile ilgili bir aktivite yapmak, o hobiyi artırabilir. Dağ yürüyüşü, doğa yürüyüşü, protein karışımını dolaptan açmak, Sim'lerin hobileri ile ilgili bloglar yazmak ya da hobi öğretmek, Sim'in sahip olduğu hobilerini geliştirmeye kolaylık sağlar.

Sanat ve oymacılık hobisi; yeni el işleri yapmak, boyama yapmak gibi aktiviteleri içerir ve iki yeni yetenek rozeti ekler: Çömlekçilik ve dikiş dikmek. Ek olarak aktivite masası oyuna eklenir ve çocuklar ya da yürümeye başlayan çocuklar da bu objeyi kullanabilir.

Yemek pişirme hobisi, yemek pişirme programları ve yemek yapmak üzerine geliştirilebilir. Sim'ler böylece birçok yeni yemek yapabilir ve hobi tamamlanınca nektar masası ödülü, satın alma modunda açılabilir.

Yazma hobisinde oyunculara Sim'lerin üzerinde çalıştığı kitabı düzenlemek için birçok seçenek sunar: bunlar kitap kapağı seçmek, kitap ismini, içeriğini ve türünü seçmek. Sim'ler aynı zamanda okudukları kitapları ya da izledikleri filmleri tartışabilirler.

Fitness hobisi ise yürüyüş yapmak, yüzmek, yoga yapmak ile geliştirilebilir. Böylece Sim'ler doğa yürüyüşlerine ya da protein içecekleri içtikçe hobi barlarını doldurabilirler, egzersiz bisikleti sürebilirler. Ek olarak özel spor kıyafetleri de bu Sim'ler için açılır.

Oyun oynama hobisinde Sim'ler çeşitli dijital oyunlar oynar. Bu oyunlar EA Games kategorisi altındaki oyunlardır: Spore, MySims, FIFA 08, The Sims 3 ve Command & Conquer 3: Tiberium Wars.

Sim'ler artık piyanonun yanında viyolin ve synthesizer da çalabilir. Eğer University genişleme paketi de mevcutsa gitar ve bateri de çalabilmektedir. Aynı zamanda bu hobi ile birlikte bale de yapabilir, dans sınıflarına gidebilir ve çocuklarına danslar ya da ninniler öğretebilirler. Natasha Bedingfield'ın "Pocketful of Sunshine" adlı şarkısının yanında They Might Be Giants ve Datarock gibi şarkıcıların da şarkıları radyo istasyonlarına eklenir.

Doğayı seven Sim'ler bahçecilik, balık tutma, böcek toplama ve kuşları izleme gibi aktivitelere yönelebilirler. Eğer bir Sim doğa yürüyüşüne çıkarsa nadir bulunan böceklerle karşı karşıya gelebilir ve bunları koleksiyonuna ekleyebilir.

Fizik hobisinde ise FreeTime ile birlikte gelen karınca bilimine yönelebilir, yeni teleskop etkileşimlerine girebilir. Sim'ler yeni gezegenler, UFO'lar ve uydular arayabilir. Aynı zamanda uzaylıları da çağırabilirler. Eğer genç ya da yetişkin bir Sim ile iletişime geçerlerse uzaylılar bu Sim'leri kaçırabilir, cinsiyetlerini değiştirebilir.

Tamir etme hobisi ile birlikte Sim'ler çeşitli elektronik cihazları tamir edebilir, değiştirebilir, arabalarını modifiye edebilir ve satabilirler. Modifiye edilmiş arabalar aynı zamanda kullanılabilir, renkleri değiştirebilir.

Yaşlanmak[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir Sim yaşlanırsa oyuncu, Sim'in çevresinden beraber yaşlanması için 3 NPC Sim seçebilir.

Kariyerler[değiştir | kaynağı değiştir]

FreeTime genişleme paketi ile birlikte oyuna beş yeni kariyer ve ödül eklenir. Bunlar okyanus bilimi, eğlence sektörü, mimarlık, dansçı ve gizli ajandır. Okyanus biliminde Sim'ler koi puanları toplayabilirken eğlence sektöründe şöhret olmak için yıldız toplayabilir, mimar Sim'ler kendi çizim masalarına sahip olabilir, dansçı Sim'ler bale barını geliştirebilir ve ajanlar ise dinleme cihazı kullanabilirler.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hobby Magazines explaining the different hobbies". 28 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ About The Sims 2: FreeTime from EA.com (secret lots stated in the third paragraph)
  3. ^ FreeTime chat transcript from TheSims2.ea.com
  4. ^ "The Sims 2: FreeTime". GameRankings. CBS Interactive. 14 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  5. ^ a b c "The Sims 2: FreeTime". Metacritic. CBS Interactive. 14 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  6. ^ Darren Allen (7 Nisan 2008). "The Sims 2: FreeTime". Eurogamer. 28 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  7. ^ "The Sims 2: Free Time review". 8 Mart 2008. 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  8. ^ "The Sims 2: FreeTime Review". GameZone. 29 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2008. 
  9. ^ Jon Habib (26 Şubat 2008). "The Sims 2: Free Time Review". IGN. News Corporation. 5 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  10. ^ Jess Nickelsen (5 Mart 2008). "The Sims 2: FreeTime". NZ Gamer. 23 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  11. ^ "The Sims 2: FreeTime". Game Chronicles. 7 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018.