Türkiye futbol şampiyonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
1924 yılındaki Harbiye futbol takımı, Türk futbol tarihindeki ilk millî şampiyondur

Türkiye futbol şampiyonları Türkiye'nin her yıl düzenlenen en üst düzey futbol şampiyonalarını kazanan takımlardır. Ülke çapında düzenlenen ilk futbol turnuvası, Türkiye Futbol Şampiyonası ya da diğer adıyla Türkiye Futbol Birinciliği'dir.[1] İlk kez 1924 yılında Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından düzenlenen bu organizasyonda bölge (mıntıka) liglerinde şampiyon olan takımlar eleme usulüne göre karşılaşıp Türkiye şampiyonunu belirlemişlerdir. İlk şampiyonada askerî mıntıkasında birinci olup katılan Harbiye İdman Yurdu yenilgisiz ve tek bir gol yemeden Türk futbol tarihindeki ilk ülke şampiyonu olmuştur.[1][2] 1937'de ülkenin ilk deplasmanlı millî futbol ligi olan Millî Küme hayata geçirilmiştir.[3] Lig 1950'de son kez icra edilip sonlandırılmıştır.

Ertesi yıl Türkiye Futbol Şampiyonası da son kez birinci seviye ulusal şampiyona olarak düzenlenmiştir. Federasyon Kupası, TFF tarafından 1956-57 ve 1957-58 sezonlarında Şampiyon Kulüpler Kupası'na katılacak takımı belirlemek için düzenlenen üçüncü ulusal futbol şampiyonası olmuştur. Sadece iki sezon süren bu turnuvadan sonra 1959'da profesyonel Millî Lig kurulmuştur. Bugünkü adı Süper Lig olan organizasyon 1959 yılından bu yana ülkenin futbol şampiyonunu belirleyen en üst düzey ligdir.

Bugüne dek düzenlenen tüm şampiyonaların toplamında en başarılı takım 28 şampiyonlukla Fenerbahçe'dir. Sarı Lacivertliler Süper Lig'de 19, Millî Küme'de 6 ve Türkiye Futbol Şampiyonası'nda 3 şampiyonluk yaşarken, Galatasaray ise 22'si Süper Lig şampiyonluğu olmak üzere, toplam 23 şampiyonluk kazanmıştır. Bu iki takımı 20 şampiyonlukla Beşiktaş izlemektedir.[4]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yıllar ve 1959 öncesi millî şampiyonalar[değiştir | kaynağı değiştir]

11 Kasım 1933 tarihinde Fenerbahçe'nin Türkiye şampiyonluğunu kapak sayfasında duyuran Cumhuriyet gazetesi.
11 Kasım 1933 tarihinde Fenerbahçe'nin Türkiye şampiyonluğunu kapak sayfasında duyuran Cumhuriyet gazetesi.

Türkiye'deki ilk futbol ligi İstanbul Futbol Ligi'dir. İlk kez 1904-05 sezonunda düzenlenen lig Süper Lig'in 1959'da kurulmasına dek birinci seviye yarışma olarak devam etmiştir. İstanbul Ligi'nin yanında özellikle Türkiye Cumhuriyeti ile beraber birçok farklı şehirde ligler kurulmaya başlamıştr. 1922'de Ankara, 1923'te Trabzon, 1924'te İzmir, Eskişehir, Bursa ve Adana gibi şehirlerde ligler oluşturulmuştur.

Türkiye'de ilk ülke çapındaki şampiyona Türkiye Futbol Şampiyonası ya da Türkiye Futbol Birinciliği adı altında vücuda getirilmiştir. 1924 yılında ilk kez düzenlenen bu turnuvada kendi bölge liglerinde birinci olan farklı şehir takımları eliminasyon usulüyle karşılaşıp Türkiye şampiyonunu belirlemişlerdir.[2][5] Turnuva ilk yıllarında kimileyin maddî imkânsızlıktan düzenlenememiştir.[6] 1937'de ülkenin ilk deplasmanlı ligi olan Millî Küme kurulmuştur. İstanbul, Ankara ve İzmir liglerinde derece yapan takımların katıldığı bu lig 1950 yılına dek tertip edilmiştir.[7]

1940 yılında Millî Küme ülkenin tek ulusal şampiyonası olarak devam ederken Türkiye Futbol Federasyonu 1935'te kesintiye uğrayan Türkiye Futbol Şampiyonası'nı yeniden düzenlemeye karar vermiştir. O yıldan itibaren 1950'ye dek iki şampiyona aynı anda var olup o dönem içerisindeki kimi yıllarda iki ülke şampiyonu birden olmuştur. 1944'te iki organizasyonun şampiyonu Ankara'da iken dönemin Başbakanı Şükrü Saracoğlu'nun fikriyle Başbakanlık Kupası hayata geçirilmiştir. İki şampiyon takımın karşılaştığı bu kupa Avrupa'daki ilk süper kupalardan biridir.[8]

Profesyonel dönem ve Süper Lig[değiştir | kaynağı değiştir]

Millî Küme ile Türkiye Futbol Şampiyonası'nın sona ermelerinden sonra 1952-1955 yılları arasında Türk futbolunda birinci seviyede bir ulusal şampiyona olmadığından, TFF 1956'da Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Türkiye'yi temsil edecek takımı belirlemek için Federasyon Kupası'nı düzenlemiştir. Üç büyük ligin takımlarına açık olan bu turnuvayı iki kez Beşiktaş kazanıp Avrupa Kupası'na katılma hakkını elde etmiştir. 1959'da profesyonel Millî Lig kurulmuştur. 1959'daki ilk sezonu grup sistemiyle yapılan lig ikinci sezondan itibaren deplasmanlı iki maç üzerinden oynanmaya başlamıştır.[9] Ligde puan sistemi olarak 1987-88 sezonuna kadar galibiyete iki, beraberliğe bir puan veren sistem uygulanırken bu sezondan itibaren galibiyete üç, beraberliğe bir puan veren üç puanlı sisteme geçilmiştir.[10] Zaman içinde Millî Lig (1959 yılından 1963 yılına kadar), 1. Lig (1963 yılından 2001 yılına kadar) gibi adlarla anılan ligin adı 2001-02 sezonundan itibaren Süper Lig olmuştur.

Süper Lig'de şu ana kadar yalnızca beş takım şampiyonluğa ulaşmıştır. Bu takımlar Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe, Trabzonspor ve Bursaspor'dur. Bugüne dek düzenlenen tüm şampiyonaların toplamında en başarılı takım 28 şampiyonlukla Fenerbahçe'dir. Sarı Lacivertliler Süper Lig'de 19, Millî Küme'de 6 ve Türkiye Futbol Şampiyonası'nda 3 şampiyonluk yaşarken, Galatasaray ise tarihinde rekortmen olduğu 22'si Süper Lig şampiyonluğu olmak üzere, toplam 23 şampiyonluk kazanmıştır. Bu ikisini 20 şampiyonlukla Beşiktaş izlemektedir.[4]

Şampiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye Futbol Şampiyonası (1924-1951)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Şampiyon[5][4] İkinci[4] Gol kralı[11] Gol sayısı
1924 Harbiye (1) Bahriye kayıt yok
1925
Maddî imkânsızlıktan yapılamadı.
1926
1927 Muhafızgücü (1) Altınordu kayıt yok
1928
Maddî imkânsızlıktan yapılamadı.
1929
1930
1931
1932 İstanbulspor (1) Altınordu kayıt yok
1933 Fenerbahçe (1) İzmirspor Türkiye Zeki Rıza (Fenerbahçe) 10
1934 Beşiktaş (1) Altay kayıt yok
1935 Fenerbahçe (2) Altınordu kayıt yok
1936
Millî Küme'nin başlatılmasından dolayı yapılmadı.
1937
1938
1939
1940 Eskişehir Demirspor (1) Fenerbahçe kayıt yok
1941 Gençlerbirliği (1) Beşiktaş kayıt yok
1942 Harp Okulu (2) Göztepe kayıt yok
1943
Yapılmadı
1944 Fenerbahçe (6) Harp Okulu kayıt yok
1945 Harp Okulu (3) İzmit Harp Filosu kayıt yok
1946 Gençlerbirliği (2) Beşiktaş kayıt yok
1947 Ankara Demirspor (1) Fenerbahçe kayıt yok
1948
1948 Yaz Olimpiyatları nedeniyle yapılmadı.
1949 Ankaragücü (1) Galatasaray kayıt yok
1950 Göztepe (1) Gençlerbirliği kayıt yok
1951 Beşiktaş (5) Altay kayıt yok

Millî Küme (1937-1950)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Şampiyon[7][4] İkinci[4] Üçüncü[12] Gol kralı[11][13] Gol sayısı
1937 Fenerbahçe (3) Galatasaray Beşiktaş Türkiye Sait Altınordu (Üçok) 13
1938 Güneş (1) Beşiktaş Galatasaray Türkiye Şeref Görkey (Beşiktaş) 13
1939 Galatasaray (1) Ankara Demirspor Ankaragücü Türkiye Cemil Erlertürk (Galatasaray)
Türkiye Hakkı Yeten (Beşiktaş)
13
1940 Fenerbahçe (4) Galatasaray Muhafızgücü Türkiye Melih Kotanca (Fenerbahçe) 23
1941 Beşiktaş (2) Galatasaray Fenerbahçe Türkiye Hakkı Yeten (Beşiktaş) 18
1942
Olumsuz hava koşulları ve bölge liglerinin geç sonlanmasından dolayı yapılamadı.
1943 Fenerbahçe (5) Galatasaray Beşiktaş Türkiye Şeref Görkey (Beşiktaş) 13
1944 Beşiktaş (3) Fenerbahçe Göztepe Türkiye Kemal Gülçelik (Beşiktaş)
Türkiye Hakkı Yeten (Beşiktaş)
15
1945 Fenerbahçe (7) Beşiktaş Galatasaray Türkiye Melih Kotanca (Fenerbahçe) 17
1946 Fenerbahçe (8) Beşiktaş Kayagücü Türkiye Melih Kotanca (Fenerbahçe) 12
1947 Beşiktaş (4) Fenerbahçe Galatasaray Türkiye İsmet Artun (Vefa)
Türkiye Şükrü Gülesin (Beşiktaş)
12
1948
1948 Yaz Olimpiyatları nedeniyle yapılmadı.
1949
1949 Akdeniz Kupası nedeniyle yapılmadı.
1950 Fenerbahçe (9) Galatasaray Beşiktaş Türkiye Lefter Küçükandonyadis (Fenerbahçe) 14

Federasyon Kupası (1956-1958)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Şampiyon[4][14] İkinci[12] Üçüncü[12] Gol kralı[11][15] Gol sayısı
1956-57 Beşiktaş (6) Galatasaray Altay Türkiye Nazmi Bilge (Beşiktaş) 8
1957-58 Beşiktaş (7) Galatasaray - Türkiye Lefter Küçükandonyadis (Fenerbahçe)
Türkiye Metin Oktay (Galatasaray)
10

Süper Lig (1959'dan beri)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Şampiyon[4][14] İkinci[12] Üçüncü[12] Gol kralı[11][16] Gol sayısı
1959 Fenerbahçe (10) Galatasaray - Türkiye Metin Oktay (Galatasaray) 11
1959-60 Beşiktaş (8) Fenerbahçe Galatasaray Türkiye Metin Oktay (Galatasaray) 33
1960-61 Fenerbahçe (11) Galatasaray Beşiktaş Türkiye Metin Oktay (Galatasaray) 36
1961-62 Galatasaray (2) Fenerbahçe Beşiktaş Türkiye Fikri Elma (Ankara Demirspor) 21
1962-63 Galatasaray (3) Beşiktaş Fenerbahçe Türkiye Metin Oktay (Galatasaray) 38
1963-64 Fenerbahçe (12) Beşiktaş Galatasaray Türkiye Güven Önüt (Beşiktaş) 19
1964-65 Fenerbahçe (13) Beşiktaş Galatasaray Türkiye Metin Oktay (Galatasaray) 17
1965-66 Beşiktaş (9) Galatasaray Gençlerbirliği Türkiye Ertan Adatepe (Ankaragücü) 20
1966-67 Beşiktaş (10) Fenerbahçe Galatasaray Türkiye Ertan Adatepe (Ankaragücü) 18
1967-68 Fenerbahçe (14) Beşiktaş Galatasaray Türkiye Fevzi Zemzem (Göztepe) 19
1968-69 Galatasaray (4) Eskişehirspor Beşiktaş Türkiye Metin Oktay (Galatasaray) 17
1969-70 Fenerbahçe (15) Eskişehirspor Altay Türkiye Fethi Heper (Eskişehirspor) 13
1970-71 Galatasaray (5) Fenerbahçe Göztepe Türkiye Ogün Altıparmak (Fenerbahçe) 16
1971-72 Galatasaray (6) Eskişehirspor Fenerbahçe Türkiye Fethi Heper (Eskişehirspor) 20
1972-73 Galatasaray (7) Fenerbahçe Eskişehirspor Türkiye Osman Arpacıoğlu (Fenerbahçe) 16
1973-74 Fenerbahçe (16) Beşiktaş Boluspor Türkiye Cemil Turan (Fenerbahçe) 14
1974-75 Fenerbahçe (17) Galatasaray Eskişehirspor Türkiye Ömer Kaner (Eskişehirspor) 14
1975-76 Trabzonspor (1) Fenerbahçe Galatasaray Türkiye Cemil Turan (Fenerbahçe)
Türkiye Ali Osman Renklibay (Ankaragücü)
17
1976-77 Trabzonspor (2) Fenerbahçe Altay Türkiye Necmi Perekli (Trabzonspor) 18
1977-78 Fenerbahçe (18) Trabzonspor Galatasaray Türkiye Cemil Turan (Fenerbahçe) 17
1978-79 Trabzonspor (3) Galatasaray Fenerbahçe Türkiye Özer Umdu (Adanaspor) 15
1979-80 Trabzonspor (4) Fenerbahçe Zonguldakspor Türkiye Mustafa Denizli (Altay)
Türkiye Bahtiyar Yorulmaz (Bursaspor)
12
1980-81 Trabzonspor (5) Adanaspor Galatasaray Türkiye Bora Öztürk (Adanaspor) 15
1981-82 Beşiktaş (11) Trabzonspor Fenerbahçe Türkiye Selçuk Yula (Fenerbahçe) 16
1982-83 Fenerbahçe (19) Trabzonspor Galatasaray Türkiye Selçuk Yula (Fenerbahçe) 19
1983-84 Trabzonspor (6) Fenerbahçe Galatasaray Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Tarik Hodžić (Galatasaray) 16
1984-85 Fenerbahçe (20) Beşiktaş Trabzonspor Türkiye Aykut Yiğit (Sakaryaspor) 20
1985-86 Beşiktaş (12) Galatasaray Samsunspor Türkiye Tanju Çolak (Samsunspor) 33
1986-87 Galatasaray (8) Beşiktaş Samsunspor Türkiye Tanju Çolak (Samsunspor) 25
1987-88 Galatasaray (9) Beşiktaş Malatyaspor Türkiye Tanju Çolak (Galatasaray) 39
1988-89 Fenerbahçe (21) Beşiktaş Galatasaray Türkiye Aykut Kocaman (Fenerbahçe) 29
1989-90 Beşiktaş (13) Fenerbahçe Trabzonspor Türkiye Feyyaz Uçar (Beşiktaş) 28
1990-91 Beşiktaş (14) Galatasaray Trabzonspor Türkiye Tanju Çolak (Galatasaray) 31
1991-92 Beşiktaş (15) Fenerbahçe Galatasaray Türkiye Aykut Kocaman (Fenerbahçe) 25
1992-93 Galatasaray (10) Beşiktaş Trabzonspor Türkiye Tanju Çolak (Fenerbahçe) 27
1993-94 Galatasaray (11) Fenerbahçe Trabzonspor Türkiye Bülent Uygun (Fenerbahçe) 22
1994-95 Beşiktaş (16) Trabzonspor Galatasaray Türkiye Aykut Kocaman (Fenerbahçe) 27
1995-96 Fenerbahçe (22) Trabzonspor Beşiktaş Gürcistan Şota Arveladze (Trabzonspor) 25
1996-97 Galatasaray (12) Beşiktaş Fenerbahçe Türkiye Hakan Şükür (Galatasaray) 38
1997-98 Galatasaray (13) Fenerbahçe Trabzonspor Türkiye Hakan Şükür (Galatasaray) 33
1998-99 Galatasaray (14) Beşiktaş Fenerbahçe Türkiye Hakan Şükür (Galatasaray) 19
1999-00 Galatasaray (15) Beşiktaş Gaziantepspor Türkiye Serkan Aykut (Samsunspor) 30
2000-01 Fenerbahçe (23) Galatasaray Gaziantepspor Türkiye Okan Yılmaz (Bursaspor) 23
2001-02 Galatasaray (16) Fenerbahçe Beşiktaş Türkiye Arif Erdem (Galatasaray)
Türkiye İlhan Mansız (Beşiktaş)
21
2002-03 Beşiktaş (17) Galatasaray Gençlerbirliği Türkiye Okan Yılmaz (Bursaspor) 24
2003-04 Fenerbahçe (24) Trabzonspor Beşiktaş Türkiye Zafer Biryol (Konyaspor) 25
2004-05 Fenerbahçe (25) Trabzonspor Galatasaray Türkiye Fatih Tekke (Trabzonspor) 31
2005-06 Galatasaray (17) Fenerbahçe Beşiktaş Türkiye Gökhan Ünal (Kayserispor) 25
2006-07 Fenerbahçe (26) Beşiktaş Galatasaray Brezilya Alex (Fenerbahçe) 19
2007-08 Galatasaray (18) Fenerbahçe Beşiktaş Türkiye Semih Şentürk (Fenerbahçe) 17
2008-09 Beşiktaş (18) Sivasspor Trabzonspor Çek Cumhuriyeti Milan Baroš (Galatasaray) 20
2009-10 Bursaspor (1) Fenerbahçe Galatasaray Portekiz Ariza Makukula (Kayserispor) 21
2010-11 Fenerbahçe (27) Trabzonspor Bursaspor Brezilya Alex (Fenerbahçe) 28
2011-12 Galatasaray (19) Fenerbahçe Trabzonspor Türkiye Burak Yılmaz (Trabzonspor) 33
2012-13 Galatasaray (20) Fenerbahçe Beşiktaş Türkiye Burak Yılmaz (Galatasaray) 24
2013-14 Fenerbahçe (28) Galatasaray Beşiktaş Fas Aatif Chahechouhe (Sivasspor) 17
2014-15 Galatasaray (21) Fenerbahçe Beşiktaş Brezilya Fernandão (Bursaspor) 22
2015-16 Beşiktaş (19) Fenerbahçe Konyaspor Almanya Mario Gómez (Beşiktaş) 26
2016-17 Beşiktaş (20) Başakşehir Fenerbahçe Brezilya Vágner Love (Alanyaspor) 23
2017-18 Galatasaray (22) Fenerbahçe Başakşehir Fransa Bafétimbi Gomis (Galatasaray) 29
2018-19 Galatasaray (23) Başakşehir Beşiktaş Senegal Mbaye Diagne (Galatasaray) 30

Şampiyonluk sayıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugüne dek 14 farklı kulüp Türkiye şampiyonluğu kazanmıştır. 1959'da başlayan Süper Lig'i ise sadece 5 takım kazanabilmiştir. Toplam 28 şampiyonlukla Fenerbahçe en başarılı takım konumundadır. Aşağıdaki tabloda Türkiye Futbol Şampiyonası ile Millî Küme dahildir. İki şampiyona da Türkiye Futbol Federasyonu'nun kendi resmî organizasyonları olmalarına rağmen ikisi de TFF tarafından sayılmayıp inkar edilmektedir.[4]

Takım Şampiyonluk[4] İkincilik Şampiyonluk yılları İkincilik yılları
Fenerbahçe 28 26 1933, 1935, 1937, 1940, 1943, 1944, 1945, 1946, 1950, 1959, 1960-61, 1963-64, 1964-65, 1967-68, 1969-70, 1973-74, 1974-75, 1977-78, 1982-83, 1984-85, 1988-89, 1995-96, 2000-01, 2003-04, 2004-05, 2006-07, 2010-11, 2013-14 1940, 1944, 1947, 1947, 1959-60, 1961-62, 1966-67, 1970-71, 1972-73, 1975-76, 1976-77, 1979-80, 1983-84, 1989-90, 1991-92, 1993-94, 1997-98, 2001-02, 2005-06, 2007-08, 2009-10, 2011-12, 2012-13, 2014-15, 2015-16, 2017-18
Galatasaray 23 18 1939, 1961-62, 1962-63, 1968-69, 1970-71, 1971-72, 1972-73, 1986-87, 1987-88, 1992-93, 1993-94, 1996-97, 1997-98, 1998-99, 1999-2000, 2001-02, 2005-06, 2007-08, 2011-12, 2012-13, 2014-15, 2017-18, 2018-19 1937, 1940, 1941, 1943, 1949, 1950, 1956-57, 1957-58, 1959, 1960-61, 1965-66, 1974-75, 1978-79, 1985-86, 1990-91, 2000-01, 2002-03, 2013-14
Beşiktaş 20 19 1934, 1941, 1944, 1947, 1951, 1956-57, 1957-58, 1959-60, 1965-66, 1966-67, 1981-82, 1985-86, 1989-90, 1990-91, 1991-92, 1994-95, 2002-03, 2008-09, 2015-16, 2016-17 1938, 1941, 1945, 1946, 1946, 1962-63, 1963-64, 1964-65, 1967-68, 1973-74, 1984-85, 1986-87, 1987-88, 1988-89, 1992-93, 1996-97, 1998-99, 1999-2000, 2006-07
Trabzonspor 6 8 1975-76, 1976-77, 1978-79, 1979-80, 1980-81, 1983-84 1977-78, 1981-82, 1982-83, 1994-95, 1995-96, 2003-04, 2004-05, 2010-11
Harp Okulu 3 1 1924, 1942, 1945 1944
Gençlerbirliği 2 1 1941, 1946 1950
Ankara Demirspor 1 1 1947 1939
Göztepe 1 1 1950 1942
Muhafızgücü 1 - 1927
İstanbulspor 1 - 1932
Güneş 1 - 1938
Eskişehir Demirspor 1 - 1940
Ankaragücü 1 - 1949
Bursaspor 1 - 2009-10

Şehirlere göre şampiyonluk sayıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye futbol şampiyonlarının konumları
Şehir Şampiyonluk sayısı Takım(lar)
İstanbul 74 Fenerbahçe (28), Galatasaray (23), Beşiktaş (20), Harbiye1 (1), İstanbulspor (1), Güneş (1)
Ankara 7 Harp Okulu (2), Gençlerbirliği (2), Muhafızgücü (1), Ankara Demirspor (1), MKE Ankaragücü (1)
Trabzon 6 Trabzonspor (6)
Bursa 1 Bursaspor (1)
Eskişehir 1 Eskişehir Demirspor (1)
İzmir 1 Göztepe (1)
  • 1 Harp Okulu SK 1936 yılına dek İstanbul merkezli olup Harbiye İdman Yurdu adı altında var olmuştur. 1936'da Ankara'ya taşınıp bir süre sonra adı Harp Okulu olarak değiştirilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluyor". tff.org. Türkiye Futbol Federasyonu. 30 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 1936'ya kadar süren bu dönemde ilk Türkiye Şampiyonası Ankara'da yapılmış ve şampiyon Harbiye olmuştur. 
  2. ^ a b "TamSaha dergisi - Memleketin ilk futbol birincisi". Türkiye Futbol Federasyonu. Mayıs 2015. s. 60-66. 25 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  3. ^ "Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluyor". tff.org. Türkiye Futbol Federasyonu. 30 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. ...ilk deplasmanlı lig kapsamındaki Milli Küme maçları da yine bu dönemde tertip edilmiştir. 
  4. ^ a b c d e f g h i j "Turkey – List of Champions". rsssf.com. RSSSF. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  5. ^ a b "Türkiye Futbol Birinciliği". Erdinç Sivritepe. 20 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  6. ^ "TamSaha dergisi - "Muhafızgücü'nün muazzam başarısı"" (PDF). Türkiye Futbol Federasyonu. Şubat 2016. s. 90. 14 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  7. ^ a b "Milli Küme". Erdinç Sivritepe. 5 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  8. ^ "Before the national Turkish leagues". Erdinç Sivritepe. 31 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  9. ^ "Spor Toto Süper Ligi Tarihçesi". Türkiye Futbol Federasyonu. 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2012. 
  10. ^ Sadık Söztutan (7 Mart 2012). "Yılmaz bir savaşçı Alex". turkiyegazetesi.com. Erişim tarihi: 25 Mart 2012. 
  11. ^ a b c d "Turkey – List of Topscorers". rsssf.com. RSSSF. 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  12. ^ a b c d e "Turkey – Final Tables". rsssf.com. RSSSF. 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  13. ^ "Türkiye Milli Eğitim Kupası". mackolik.com. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  14. ^ a b "Süper Lig Şampiyonu Takımlar". tff.org. Türkiye Futbol Federasyonu. 26 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  15. ^ "Türkiye Federasyon Kupası". mackolik.com. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  16. ^ "Ligin Gol Kralları". tff.org. Türkiye Futbol Federasyonu. 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]