Türkiye'deki futbol rekabetleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türkiye'de en yaygın spor dalı futboldur.Öyle ki takımlar arasında oynanan futbol karşılaşmalarının yanında, ayrıca takım taraftarlarıda tribünlerde adeta kendi aralarında ayrı karşılaşmalar oynarlar.19. asrın sonlarında Türkiye'de de oynanmaya başlayan futbolda günümüze kadar pek çok hadise meydana gelmiştir. Bazen para için, bazen itibar için, bazen de daha pek çok nedenden meydana gelen bu olaylar Futbol Derbilerini doğurmuştur. Derbiler genelde aynı şehri veya bölgeyi paylaşan takımlar arasında oynanan maçlardır. O çevredeki en büyük olma yarışı derbileri doğuran en büyük nedendir.

Türkiye'deki derbiler dünya geneline göre çok daha ateşli geçer. Özellikle Beşiktaş-Fenerbahçe-Galatasaray ve Göztepe-Karşıyaka-Altay derbilerinde o gün ülkede hayat durur.

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi kuşkusuz ülkenin en büyük derbisidir. Dünya derbileri arasında da hep ilk 5 sırada yer alır. Derbi heyecanı tüm ülke çapında yaşanır. Ayrıca yanlarına Beşiktaş'ın da eklenmesiyle aralarında İstanbul Derbileri oynanır.

Göztepe ve Karşıyaka taraftarları Üç Büyük takıma göre takımına daha bağlı ve ateşli olduğundan aralarındaki maçlar Türkiye'deki en kavgalı rekabetler olarak kayıtlara geçer. İstanbul'a benzer bir şekilde Altay ve Bucaspor’un da gelmesiyle, şehrin bu dört takımı arasındaki her maç o gün şehre ayrı bir hava katar. İki Doğu takımı olarak Erzurumspor ve Malatyaspor arasında kıran kırana maçlar geçmektedir. Ama galip gelen taraf hep Erzurumspor olmaktadır. marmara derbisi Kocaelispor ve sakaryaspor iki komşu ilidir renkleri aynı olan iki köklü takımdır tarihlerinde bir çok başarıya imza atmışdır her iki takım kocaelispor 2 türkiye kupası (1997 ve 2002) kazanırken sakaryaspor 1 türkiye kupası (1988) kazanmıştır aralarında oynanan 36 maçın 14'ünü sakaryaspor 12'sini Kocaelispor kazanmıştır 10 maç ise berabere bitmiştir kocaelispor 50 gol atarken sakaryaspor 52 golle karşılık vermiştir En gollü maçları 1991-92 sezonunda Kocaelispor 6-2 sakaryaspor bu maç kocaelisporun en farklı galibiyet özelliğini taşır Sakaryasporun en farklı galibiyeti Sakaryaspor 5 -1 Kocaelispor bu maç da ilginiç olay durum 4-1 ken taraftarların kocaeli plakasını tezahürat eder ve kocaelisporlu gökhan bozkaya kendi kalesine bilerek gol atar ve durum 5-1 olur

Ayrıca,İstanbul ve İzmir derbileri kadar olmasa da; Ankara'daki MKE Ankaragücü-Gençlerbirliği ve Adana'daki Adanaspor-Adana Demirspor maçlarında da büyük rekabet yaşanır.

Şehir derbileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Takımlar Derbi Adı
Fenerbahçe - Galatasaray İstanbul derbisi
Beşiktaş - Fenerbahçe İstanbul derbisi
Beşiktaş - Galatasaray İstanbul derbisi
İstanbul Başakşehir - Beşiktaş İstanbul derbisi
İstanbul Başakşehir - Galatasaray İstanbul derbisi
İstanbul Başakşehir - Fenerbahçe İstanbul derbisi
Beykoz - Fatih Karagümrük İstanbul derbisi
Kasımpaşa SK - Fatih Karagümrük İstanbul derbisi
MKE Ankaragücü - Gençlerbirliği Ankara derbisi
Adanaspor - Adana Demirspor Adana derbisi
Mersin İdman Yurdu - Tarsus İdman Yurdu Mersin derbisi
Karşıyaka - Göztepe İzmir derbisi
Altay - Göztepe İzmir derbisi
Altay - Bucaspor İzmir derbisi
Bucaspor - Göztepe İzmir derbisi
Aydınspor - Nazilli Belediyespor Aydın derbisi
Balıkesirspor - Bandırmaspor Balıkesir derbisi
Akhisar Belediyespor - Turgutluspor Manisa derbisi
İstanbul Başakşehir - Kasımpaşa İstanbul Derbisi
Galatasaray-Kasımpaşa İstanbul Derbisi
Fenerbahçe - Kasımpaşa İstanbul Derbisi
Beşiktaş - Kasımpaşa İstanbul Derbisi
Kütahyaspor - Tavşanlı Linyitspor Kütahya

Derbisi

Ankaragücü - Osmanlıspor Ankara Derbisi

Bölgesel rekabetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Takımlar Rekabet Adı
Antalyaspor - Denizlispor Güney Batı Anadolu derbisi
Yeni Amasyaspor - Erbaaspor Orta Karadeniz derbisi
Altay - Kütahyaspor Ege Derbisi
Sivasspor - Kayserispor İç Anadolu derbisi
Çorumspor - Tokatspor Anadolu derbisi
Kocaelispor - Sakaryaspor Marmara derbisi
Samsunspor - Trabzonspor Karadeniz derbisi
Adana Demirspor - Mersin İdman Yurdu Çukurova derbisi
Diyarbakırspor - Elazığspor Güneydoğu Anadolu Bölgesi derbisi
Elazığspor - Malatyaspor Doğu Anadolu Bölgesi derbisi
Adanaspor - Mersin İdman Yurdu Çukurova derbisi
Giresunspor - Orduspor Karadeniz derbisi
Bucaspor - Turgutluspor Ege derbisi
Çaykur Rizespor - Trabzonspor Karadeniz derbisi
Ispartaspor-Afyonkarahisarspor Göller Yöresi Derbisi