Türkiye'nin gümrük kapıları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Nisan 2020 itibarıyla Türkiye'nin gümrük/hudut kapılarının listesidir.[1]

Karayolu[değiştir | kaynağı değiştir]

# İsim Konum Açılış/Kapanış Bağlandığı Ülke Karşı Kapı Konum Yol Durum
1 Pazarkule Karaağaç, Merkez, Edirne 20 Nisan 1952  Yunanistan Kastanies Kastanies (Kestanelik), Kumçiftliği, Evros Tabliczka E85.svg / 51 Açık
2 İpsala İpsala, Edirne 10 Temmuz 1961  Yunanistan Kipoi Kipoi (Kipi), Ferecik, Evros Tabliczka E90.svg / Autokinetodromos A2 number.svg Açık
3 Kapıkule Kemalköy, Merkez, Edirne 4 Eylül 1953  Bulgaristan Kapitan Andreevo Svilengrad, Haskovo, Hasköy Tabliczka E80.svg Açık
4 Hamzabeyli Hamzabeyli, Lalapaşa, Edirne 22 Kasım 2004  Bulgaristan Lesovo Lesovo, Elhovo, Yanbolu 7 Açık
5 Dereköy Dereköy, Merkez, Kırklareli 18 Temmuz 1969  Bulgaristan Malko Tırnova Tırnovacık, Burgaz Tabliczka E87.svg / 9 Açık
6 Türkgözü Ardahan 12 Temmuz 1995  Gürcistan Vale Vale, Ahıska, Samtshe-Cavaheti Tabliczka E691.svg / S8-GE.svg Açık
7 Aktaş Ardahan 24 Temmuz 1995  Gürcistan Kartsakhi Kartsakhi, Ahılkelek, Samtshe-Cavaheti Tabliczka E691.svg / S8-GE.svg Açık
8 Sarp Sarp, Kemalpaşa, Artvin 31 Ağustos 1988  Gürcistan Sarpi Sarpi, Helvaçavur, Acara Tabliczka E84.svg / S2-GE.svg Açık
9 Dilucu Gödekli, Aralık, Iğdır 20 Mayıs 1992  Azerbaycan (Nahçıvan) Sederek Sederek, Sederek Rayonu, Nahçıvan Tabliczka E99.svg / M7 Açık
10 Gürbulak Gürbulak, Doğubayazıt, Ağrı 4 Eylül 1953  İran Bazergan Bazergan, Bazergan bahşı, Maku şehristanı, Batı Azerbaycan Eyaleti Iran First Level Road 32.png Açık
11 Kapıköy Kapıköy, Saray, Van 16 Nisan 2011  İran Razi Razi, Kotur dehestanı, Kotur bahşı, Hoy şehristanı, Batı Azerbaycan Eyaleti Iran First Level Road 11.png Açık[2]
12 Esendere Hakkâri 15 Eylül 1964  İran Sero Sero, Sumay-e Beradust bahşı, Urmiye şehristanı, Batı Azerbaycan Eyaleti Iran First Level Road 32.png Açık
13 Karkamış Gaziantep 4 Eylül 1953  Suriye Cerablus Cerablus 216 Açık
14 Şemdinli-Derecik Hakkâri 14 Şubat 2011  Irak ? ? ? Kapalı
15 Çukurca-Üzümlü Hakkâri 7 Mayıs 2015  Irak ? ? ? Açık[3]
16 Yayladağı Hatay 4 Eylül 1953  Suriye Keseb Keseb 1 Kapalı
17 Cilvegözü Hatay 4 Eylül 1953  Suriye Bab el-Hava ? M45 Açık
18 Öncüpınar Kilis 4 Eylül 1953  Suriye Bab es-Selame Azez Yol 214 / Yol 217 Açık
19 Çobanbey Kilis 8 Şubat 2013  Suriye Al-Rai Çobanbey (Al-Rai) ? Geçici açık[4]
20 Nusaybin Mardin 4 Eylül 1953  Suriye Kamışlı Kamışlı M4 Kapalı
21 Şenyurt Mardin 4 Eylül 1953  Suriye Derbesiye Derbesiye Yol yok Kapalı
22 Akçakale Şanlıurfa 16 Ekim 1974  Suriye Tel Abyad Tel Abyad Yol 712 Kapalı
23 Ceylanpınar Şanlıurfa 26 Mart 1999  Suriye Resulayn Resulayn ? Kapalı (Sadece dini bayramlarda açık)[5]
24 Mürşitpınar Şanlıurfa 8 Eylül 2010  Suriye Ayn el-Arab Ayn el-Arab ? Kapalı (Sadece dini bayramlarda açık)[5]
25 Habur Şırnak 18 Temmuz 1969  Irak Zaho-İbrahim Halil ? Road 2-IRQ.png Açık[6]
26 Gülyazı Şırnak 24 Ocak 2012  Irak ? ? ? Kapalı
27 Akyaka Kars 1993  Ermenistan Gümrü Gümrü M7 Kapalı
28 Alican Iğdır 1993  Ermenistan Margara ? M7 Kapalı
29 Aktaş Ardahan 2018  Gürcistan ? ? ? Açık
30 Borualan Iğdır 1 Ocak 1985  İran ? ? M7 Kapalı
31 Zeytindalı Hatay 2019  Suriye ? ? ? Açık

Demiryolu[değiştir | kaynağı değiştir]

# İsim İl Açılış/Kapanış Bağlandığı Ülke Karşı Kapı Durum Demiryolu Uygunluğu
1 Akyaka Kars 04.09.1953 – 11.07.1993  Ermenistan Ahuryan Kapalı Hayır (Farklı hat açıklığı)
2 Kapıkule Edirne 01.04.1988  Bulgaristan Kapitan Andreevo Açık Evet
3 Çıldır-Aktaş Ardahan 18.10.2015  Gürcistan Kartsakhi Açık Hayır (Farklı hat açıklığı)
4 Kapıköy Van 07.10.1971  İran Razi Açık Evet
5 Uzunköprü Edirne 04.09.1953  Yunanistan Pythio Açık Evet
6 İslahiye Gaziantep 04.09.1953  Suriye Meidan Ekbis Kapalı Evet
7 Çobanbey Kilis 04.09.1953  Suriye Ahdarin Kapalı Evet
8 Nusaybin Mardin 04.09.1953  Suriye Kamışlı Kapalı Evet

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ https://ticaret.gov.tr/gumruk-islemleri/gumruk-idareleri/hudut-kapilari
  2. ^ Sadece küçük araçlar için açık, otomobil, pikap vs.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2015. 
  4. ^ Devam eden Suriye İç Savaşı'nda Türkmenlere yardım götürmek amacıyla.
  5. ^ a b Bakınız: Ramazan Bayramı & Kurban Bayramı
  6. ^ "Habur Sınır Kapısı 20 gün sonra açıldı". CNN Türk. 5 Ocak 2016. Erişim tarihi: 21 Mart 2016.