Türkiye'nin gümrük kapıları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Nisan 2020 itibarıyla Türkiye'nin gümrük/hudut kapılarının listesidir.[1]

Karayolu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra İsim Konum Açılış/Kapanış Bağlandığı Ülke Karşı Kapı Konum Yol Durum
1 Pazarkule Karaağaç, Merkez, Edirne 20 Nisan 1952  Yunanistan Kastanies Kastanies (Kestanelik), Kumçiftliği, Evros Tabliczka E85.svg / 51 Açık
2 İpsala İpsala, Edirne 10 Temmuz 1961 Kipoi Kipoi (Kipi), Ferecik, Evros Tabliczka E90.svg / Autokinetodromos A2 number.svg Açık
3 Kapıkule Kemalköy, Merkez, Edirne 4 Eylül 1953  Bulgaristan Kapitan Andreevo Kapitan Andreevo, Svilengrad, Haskovo, Hasköy ili Tabliczka E80.svg Açık
4 Hamzabeyli Hamzabeyli, Lalapaşa, Edirne 22 Kasım 2004 Lesovo Lesovo, Elhovo, Yanbolu ili 7 Açık
5 Dereköy Dereköy, Merkez, Kırklareli 18 Temmuz 1969 Malko Tırnova Tırnovacık, Burgaz ili Tabliczka E87.svg / 9 Açık
6 Türkgözü Ardahan 12 Temmuz 1995  Gürcistan Vale Vale, Ahıska, Samtshe-Cavaheti Tabliczka E691.svg / S8-GE.svg Açık
7 Aktaş 24 Temmuz 1995 Kartsakhi Kartsakhi, Ahılkelek, Samtshe-Cavaheti Tabliczka E691.svg / S8-GE.svg Açık
8 Sarp Sarp, Kemalpaşa, Artvin 31 Ağustos 1988 Sarpi Sarpi, Helvaçavur Belediyesi, Acara Tabliczka E84.svg / S2-GE.svg Açık
9 Dilucu Gödekli, Aralık, Iğdır 20 Mayıs 1992  Azerbaycan (Nahçıvan) Sederek Sederek, Sederek Rayonu, Nahçıvan Tabliczka E99.svg / M7 Açık
10 Gürbulak Gürbulak, Doğubayazıt, Ağrı 4 Eylül 1953  İran Bazergan Bazergan, Bazergan bahşı, Maku şehristanı, Batı Azerbaycan Eyaleti Road32.png Açık
11 Kapıköy Kapıköy, Saray, Van 16 Nisan 2011 Razi Razi, Kotur dehestanı, Kotur bahşı, Hoy şehristanı, Batı Azerbaycan Eyaleti Road11.png Açık[2]
12 Esendere Hakkâri 15 Eylül 1964 Sero Sero, Sumay-e Beradust bahşı, Urmiye şehristanı, Batı Azerbaycan Eyaleti Road32.png Açık
13 Karkamış Gaziantep 4 Eylül 1953  Suriye Cerablus Cerablus 216 Açık
14 Şemdinli-Derecik Hakkâri 14 Şubat 2011  Irak ? ? ? Kapalı
15 Çukurca-Üzümlü 7 Mayıs 2015 ? ? ? Açık[3]
16 Yayladağı Hatay 4 Eylül 1953  Suriye Keseb Keseb 1 Kapalı
17 Cilvegözü 4 Eylül 1953 Bab el-Hava ? M45 Açık
18 Öncüpınar Kilis 4 Eylül 1953 Bab es-Selame Azez Yol 214 / Yol 217 Açık
19 Çobanbey 8 Şubat 2013 Al-Rai Çobanbey (Al-Rai), El-Bab, El-Bab ilçesi, Halep ili ? Geçici açık[4]
20 Nusaybin Mardin 4 Eylül 1953 Kamışlı Kamışlı, Haseke ilçesi, Haseke ili M4 Kapalı
21 Şenyurt 4 Eylül 1953 Derbesiye Derbesiye Yol yok Kapalı
22 Akçakale Şanlıurfa 16 Ekim 1974 Tel Abyad Tel Abyad Yol 712 Kapalı
23 Ceylanpınar 26 Mart 1999 Resulayn Resulayn ? Kapalı (Sadece dini bayramlarda açık)[5]
24 Mürşitpınar 8 Eylül 2010 Ayn el-Arab Ayn el-Arab ? Kapalı (Sadece dini bayramlarda açık)[5]
25 Habur Şırnak 18 Temmuz 1969  Irak Zaho-İbrahim Halil ? Road 2-IRQ.png Açık[6]
26 Gülyazı 24 Ocak 2012 ? ? ? Kapalı
27 Akyaka Kars 1993  Ermenistan Gümrü Gümrü M7 Kapalı
28 Alican Iğdır 1993 Margara ? M7 Kapalı
29 Aktaş Ardahan 2018  Gürcistan ? ? ? Açık
30 Borualan Iğdır 1 Ocak 1985  İran ? ? M7 Kapalı
31 Zeytindalı Hatay 2019  Suriye ? ? ? Açık

Demiryolu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra İsim Konum Açılış/Kapanış Bağlandığı Ülke Karşı Kapı Konum Demiryolu Uygunluğu Durum
1 Akyaka Kars 04.09.1953 - 11.07.1993  Ermenistan Ahuryan Gümrü Hayır (Farklı hat açıklığı) Kapalı
2 Kapıkule Edirne 01.04.1988  Bulgaristan Kapitan Andreevo Kapitan Andreevo, Svilengrad, Haskovo, Hasköy ili Evet Açık
3 Çıldır-Aktaş Ardahan 18.10.2015  Gürcistan Kartsakhi Kartsakhi, Ahılkelek, Samtshe-Cavaheti Hayır (Farklı hat açıklığı) Açık
4 Kapıköy Van 07.10.1971  İran Razi Razi, Kotur dehestanı, Kotur bahşı, Hoy şehristanı, Batı Azerbaycan Eyaleti Evet Açık
5 Uzunköprü Edirne 04.09.1953  Yunanistan Pythio Pythio, Kumçiftliği, Evros ili Evet Açık
6 İslahiye Gaziantep 04.09.1953  Suriye Meidan Ekbis Meidan Ekbis, Raco nahiyesi, Afrin ilçesi, Halep ili Evet Kapalı
7 Çobanbey Kilis 04.09.1953 Ahdarin Çobanbey (Al-Rai), El-Bab, El-Bab ilçesi, Halep ili Evet Kapalı
8 Nusaybin Mardin 04.09.1953 Kamışlı Kamışlı, Haseke ilçesi, Haseke ili Evet Kapalı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ https://ticaret.gov.tr/gumruk-islemleri/gumruk-idareleri/hudut-kapilari
  2. ^ Sadece küçük araçlar için açık, otomobil, pikap vs.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2015. 
  4. ^ Devam eden Suriye İç Savaşı'nda Türkmenlere yardım götürmek amacıyla.
  5. ^ a b Bakınız: Ramazan Bayramı & Kurban Bayramı
  6. ^ "Habur Sınır Kapısı 20 gün sonra açıldı". CNN Türk. 5 Ocak 2016. 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2016.