Soykırım Sözleşmesi'ne taraf ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Soykırım Sözleşmesi'ne katılım
  İmzalamış ve onamış olanlar
  İmzasız taraflar
  Yalnızca imzalamış olanlar

Soykırım Sözleşmesi'ne taraf ülkeler listesi, soykırım eylemlerini engellemek ve cezalandırmak için uyulan bu uluslararası anlaşmayı imzalamış, onamış ya da sözleşmeye imzasız taraf olmuş devletleri kapsamaktadır.

11 Aralık 1948 tarihinde imzaya açılan Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni yürürlüğe koyan ilk ülke Etiyopya'dır (1 Temmuz 1949). Daha sonra resmi yasa haline gelen sözleşme 12 Ocak 1951'de imzaya kapatılmıştır. Böylece, sözleşmeyi bu tarihe dek imzalamamış olan ülkeler yalnızca taraf olabilmektedirler. Onama, imzasız taraf olma ve devralma süreci Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin onayına bağlıdır.

2008 yılı itibarıyla sözleşmeye taraf olan ülke sayısı 140'tır. Dominik Cumhuriyeti ise sözleşmeyi imzalamış ancak onamamıştır.

Taraf devletler[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet İmza Katılım Yöntem
 Afganistan 01956-03-22 22 Mart 1956 İmzasız taraf
 Arnavutluk 01955-05-12 12 Mayıs 1955 İmzasız taraf
 Cezayir 01963-10-31 31 Ekim 1963 İmzasız taraf
 Andorra 02006-09-22 22 Eylül 2006 İmzasız taraf
 Antigua ve Barbuda 01988-10-25 25 Ekim 1988  Birleşik Krallık'tan devralma
 Arjantin 01956-06-05 5 Haziran 1956 İmzasız taraf
 Ermenistan 01993-06-23 23 Haziran 1993 İmzasız taraf
 Avustralya 01948-12-11 11 Aralık 1948 01949-07-08 8 Temmuz 1949 Onama
 Avusturya 01958-03-19 19 Mart 1958 İmzasız taraf
 Azerbaycan 01996-08-16 16 Ağustos 1996 İmzasız taraf
 Bahamalar 01975-08-05 5 Ağustos 1975  Birleşik Krallık'tan devralma
 Bahreyn 01990-03-27 27 Mart 1990 İmzasız taraf
 Bangladeş 01998-10-05 5 Ekim 1998 İmzasız taraf
 Barbados 01980-01-14 14 Ocak 1980 İmzasız taraf
 Beyaz Rusya 01949-12-16 16 Aralık 1949 01954-08-11 11 Ağustos 1954  Beyaz Rusya SSC adıyla onama
 Belçika 01949-12-12 12 Aralık 1949 01951-09-05 5 Eylül 1951 Onama
 Belize 01998-03-10 10 Mart 1998 İmzasız taraf
 Bolivya 01948-12-11 11 Aralık 1948 02005-06-14 14 Haziran 2005 Onama
 Bosna-Hersek 01992-12-29 29 Aralık 1992  Yugoslavya'dan devralma
 Brezilya 01948-12-11 11 Aralık 1948 01952-İfade hatası: Tanınmayan "nisan" kelimesi.-15 15 1952 Onama
 Bulgaristan 01950-07-21 21 Temmuz 1950 İmzasız taraf
 Burkina Faso 01965-09-14 14 Eylül 1965 İmzasız taraf
 Burma 01949-12-30 30 Aralık 1949 01956-03-14 14 Mart 1956 Onama
 Burundi 01997-01-06 6 Ocak 1997 İmzasız taraf
 Kamboçya 01950-10-14 14 Ekim 1950 İmzasız taraf
 Kanada 01949-11-28 28 Kasım 1949 01952-09-03 3 Eylül 1952 Onama
 Yeşil Burun Adaları 02011-10-10 10 Ekim 2011 İmzasız taraf
 Şili 01948-12-11 11 Aralık 1948 01953-06-03 3 Haziran 1953 Ratification
 Çin 01949-07-20 20 Temmuz 1949 01983-İfade hatası: Tanınmayan "nisan" kelimesi.-18 18 1983 Onama
 Çin olarak imza.
 Kolombiya 01949-08-12 12 Ağustos 1949 01959-10-27 27 Ekim 1959 Onama
 Komorlar 02004-09-27 27 Eylül 2004 İmzasız taraf
 Kosta Rika 01950-10-14 14 Ekim 1950 İmzasız taraf
 Fildişi Sahili 01995-12-18 18 Aralık 1995 İmzasız taraf
 Hırvatistan 01992-10-12 12 Ekim 1992  Yugoslavya'dan devralma
 Küba 01949-12-28 28 Aralık 1949 01953-03-04 4 Mart 1953 Onama
 Kıbrıs Cumhuriyeti 01982-03-29 29 Mart 1982 İmzasız taraf
 Çekya 01993-02-22 22 Şubat 1993  Çekoslovakya'dan devralma
İmza 28 Aralık 1949
Onama 21 Aralık 1950
 Kongo DC 01962-05-31 31 Mayıs 1962  Zaire'den devralma
 Belçika tarafından
 Danimarka 01949-09-28 28 Eylül 1949 01951-06-15 15 Haziran 1951 Onama
 Ekvador 01948-12-11 11 Aralık 1948 01949-12-21 21 Aralık 1949 Onama
 Mısır 01948-12-12 12 Aralık 1948 01952-02-08 8 Şubat 1952 Onama
 El Salvador 01949-İfade hatası: Tanınmayan "nisan" kelimesi.-27 27 1949 01950-09-28 28 Eylül 1950 Onama
 Estonya 01991-10-21 21 Ekim 1991 İmzasız taraf
 Etiyopya 01948-12-11 11 Aralık 1948 01949-07-01 1 Temmuz 1949 Onama
 Fiji 01973-01-11 11 Ocak 1973  Birleşik Krallık'tan devralma
 Finlandiya 01959-12-18 18 Aralık 1959 İmzasız taraf
 Fransa 01948-12-11 11 Aralık 1948 01950-10-14 14 Ekim 1950 Onama
 Gabon 01983-01-21 21 Ocak 1983 İmzasız taraf
 Gambiya 01978-12-29 29 Aralık 1978 İmzasız taraf
 Gürcistan 01993-10-11 11 Ekim 1993 İmzasız taraf
 Almanya 01954-11-24 24 Kasım 1954  Batı Almanya olarak imzasız taraf
Ayrıca  Doğu Almanya
Onaylama 27 Mart 1973
 Gana 01958-12-24 24 Aralık 1958 İmzasız taraf
 Yunanistan 01949-12-29 29 Aralık 1949 01954-12-08 8 Aralık 1954 Onama
 Guatemala 01949-06-22 22 Haziran 1949 01950-01-13 13 Ocak 1950 Onama
 Gine 02000-09-07 7 Eylül 2000 İmzasız taraf
 Haiti 01948-12-11 11 Aralık 1948 01950-10-14 14 Ekim 1950 Onama
 Honduras 01949-İfade hatası: Tanınmayan "nisan" kelimesi.-22 22 1949 01952-03-05 5 Mart 1952 Onama
 Macaristan 01952-01-07 7 Ocak 1952 İmzasız taraf
 İzlanda 01949-05-14 14 Mayıs 1949 01949-08-29 29 Ağustos 1949 Onama
 Hindistan 01949-11-29 29 Kasım 1949 01959-08-27 27 Ağustos 1959 Onama
 İran 01949-12-08 8 Aralık 1949 01956-08-14 14 Ağustos 1956 Onama
 Irak 01959-01-20 20 Ocak 1959 İmzasız taraf
 İrlanda 01976-06-22 22 Haziran 1976 İmzasız taraf
 İsrail 01949-08-17 17 Ağustos 1949 01950-03-09 9 Mart 1950 Onama
 İtalya 01952-06-04 4 Haziran 1952 İmzasız taraf
 Jamaika 01968-09-23 23 Eylül 1968 İmzasız taraf
 Ürdün 01950-İfade hatası: Tanınmayan "nisan" kelimesi.-03 3 1950 İmzasız taraf
 Kazakistan 01998-08-26 26 Ağustos 1998 İmzasız taraf
 Kuveyt 01995-03-07 7 Mart 1995 İmzasız taraf
 Kırgızistan 01997-09-05 5 Eylül 1997 İmzasız taraf
 Laos 01950-12-08 8 Aralık 1950 İmzasız taraf
 Letonya 01992-İfade hatası: Tanınmayan "nisan" kelimesi.-14 14 1992 İmzasız taraf
 Lübnan 01949-12-30 30 Aralık 1949 01953-12-17 17 Aralık 1953 Onama
 Lesotho 01974-11-29 29 Kasım 1974 İmzasız taraf
 Liberya 01948-12-11 11 Aralık 1948 01950-06-09 9 Haziran 1950 Onama
 Libya 01989-05-16 16 Mayıs 1989 İmzasız taraf
 Lihtenştayn 01994-03-24 24 Mart 1994 İmzasız taraf
 Litvanya 01996-02-01 1 Şubat 1996 İmzasız taraf
 Lüksemburg 01981-10-07 7 Ekim 1981 İmzasız taraf
 Malezya 01994-12-20 20 Aralık 1994 İmzasız taraf
 Maldivler 01984-İfade hatası: Tanınmayan "nisan" kelimesi.-24 24 1984 İmzasız taraf
 Mali 01974-07-16 16 Temmuz 1974 İmzasız taraf
 Meksika 01948-12-14 14 Aralık 1948 01952-07-22 22 Temmuz 1952 Onama
 Moldova 01993-01-26 26 Ocak 1993 İmzasız taraf
 Monako 01950-03-30 30 Mart 1950 İmzasız taraf
 Moğolistan 01967-01-05 5 Ocak 1967 İmzasız taraf
 Karadağ 02006-07-19 19 Temmuz 2006 02006-10-23 23 Ekim 2006  Sırbistan-Karadağ'dan devralma
 Fas 01958-01-24 24 Ocak 1958 İmzasız taraf
 Mozambik 01983-İfade hatası: Tanınmayan "nisan" kelimesi.-18 18 1983 İmzasız taraf
 Namibya 01994-11-28 28 Kasım 1994 İmzasız taraf
   Nepal 01969-01-17 17 Ocak 1969 İmzasız taraf
 Hollanda 01966-06-20 20 Haziran 1966 İmzasız taraf
 Yeni Zelanda 01949-11-25 25 Kasım 1949 01978-12-28 28 Aralık 1978 Onama
 Nikaragua 01952-01-29 29 Ocak 1952 İmzasız taraf
 Nijerya 02009-07-27 27 Temmuz 2009 İmzasız taraf
 Kuzey Kore 01989-01-31 31 Ocak 1989 İmzasız taraf
 Norveç 01948-12-11 11 Aralık 1948 01949-07-22 22 Temmuz 1949 Onama
 Pakistan 01948-12-11 11 Aralık 1948 01957-10-12 12 Ekim 1957 Onama
 Panama 01948-12-11 11 Aralık 1948 01950-01-11 11 Ocak 1950 Onama
 Papua Yeni Gine 01982-01-27 27 Ocak 1982 İmzasız taraf
 Paraguay 01948-12-11 11 Aralık 1948 02001-10-03 3 Ekim 2001 Onama
 Peru 01948-12-11 11 Aralık 1948 01960-02-24 24 Şubat 1960 Onama
 Filipinler 01948-12-11 11 Aralık 1948 01950-07-07 7 Temmuz 1950 Onama
 Polonya 01950-11-14 14 Kasım 1950 İmzasız taraf
 Portekiz 01999-02-09 9 Şubat 1999 İmzasız taraf
 Kuzey Makedonya 01994-01-18 18 Ocak 1994  Yugoslavya'dan devralma
 Romanya 01950-11-02 2 Kasım 1950 İmzasız taraf
 Rusya 01949-12-16 16 Aralık 1949 01954-05-03 3 Mayıs 1954  Sovyetler Birliği olarak onama
 Ruanda 01975-İfade hatası: Tanınmayan "nisan" kelimesi.-16 16 1975 İmzasız taraf
 Saint Vincent ve Grenadinler 01981-11-09 9 Kasım 1981 İmzasız taraf
 Suudi Arabistan 01950-07-13 13 Temmuz 1950 İmzasız taraf
 Senegal 01983-08-04 4 Ağustos 1983 İmzasız taraf
 Sırbistan 02001-03-12 12 Mart 2001  Yugoslavya olarak imzasız taraf
 Yugoslavya
İmza 11 Aralık 1948
Onama 29 Ağustos 1950
 Seyşeller 01992-05-05 5 Mayıs 1992 İmzasız taraf
 Singapur 01995-08-18 18 Ağustos 1995 İmzasız taraf
 Slovakya 01993-05-28 28 Mayıs 1993  Çekoslovakya'dan kalma
İmza 28 Aralık 1949
Onama 21 Aralık 1950
 Slovenya 01992-07-06 6 Temmuz 1992  Yugoslavya'dan kalma
 Güney Afrika 01998-12-10 10 Aralık 1998 İmzasız taraf
 Güney Kore 01950-10-14 14 Ekim 1950 İmzasız taraf
 İspanya 01968-09-13 13 Eylül 1968 İmzasız taraf
 Sri Lanka 01950-10-12 12 Ekim 1950 İmzasız taraf
 Sudan 02003-10-13 13 Ekim 2003 İmzasız taraf
 İsveç 01949-12-30 30 Aralık 1949 01952-05-27 27 Mayıs 1952 Onama
  İsviçre 02000-09-07 7 Eylül 2000 İmzasız taraf
 Suriye 01955-06-25 25 Haziran 1955 İmzasız taraf
 Tanzanya 01984-İfade hatası: Tanınmayan "nisan" kelimesi.-05 5 1984 İmzasız taraf
 Togo 01984-05-24 24 Mayıs 1984 İmzasız taraf
 Tonga 01972-02-16 16 Şubat 1972 İmzasız taraf
 Trinidad ve Tobago 02002-12-13 13 Aralık 2002 İmzasız taraf
 Tunus 01956-11-29 29 Kasım 1956 İmzasız taraf
 Türkiye 01950-07-31 31 Temmuz 1950 İmzasız taraf
 Uganda 01995-11-14 14 Kasım 1995 İmzasız taraf
 Ukrayna 01949-12-16 16 Aralık 1949 01954-11-15 15 Kasım 1954  Ukrayna SSC'den devralma
 Birleşik Arap Emirlikleri 02005-11-11 11 Kasım 2005 İmzasız taraf
 Birleşik Krallık 01970-01-30 30 Ocak 1970 İmzasız taraf
 ABD 01948-12-11 11 Aralık 1948 01988-11-25 25 Kasım 1988 Onama
 Uruguay 01948-12-11 11 Aralık 1948 01967-07-11 11 Temmuz 1967 Onama
 Özbekistan 01999-09-09 9 Eylül 1999 İmzasız taraf
 Venezuela 01960-07-12 12 Temmuz 1960 İmzasız taraf
 Vietnam 01981-06-09 9 Haziran 1981 İmzasız taraf
 Yemen 01987-02-09 9 Şubat 1987  Güney Yemen olarak imzasız taraf
Ayrıca  Kuzey Yemen
Katılım 6 Nisan 1989
 Zimbabve 01991-05-13 13 Mayıs 1991 İmzasız taraf

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]