Sovyetler Birliği Komünist Partisi kongreleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
VIII Kongre delegeleri

Sovyetler Birliği Komünist Partisi Kongresi (Rusça: съезд КПСС) Komünist Parti ve bu partinin seleflerinin delegelerinin toplantısına verilen isimdir. Parti tüzüğüne göre Kongre, tüm Komünist Parti'nin en üst düzey yönetim ve karar alma organıdır.

İki Kongre arasında, Komünist Parti, Merkez komitesi tarafından yönetilmekteydi. Kongre, Komünist Partisi tarihi boyunca, parti ile birlikte değişik isimlerle anılmıştır. Kongre'nin toplantı zamanı da süreç içinde değişiklikler göstermiştir. 1920'lerde toplantılar yıllık olarak yapılmaktaydı. 1939-1952 arasında hiçbir Kongre gerçekleşmedi. Joseph Stalin'in ölümünden sonra Kongre, beş yıllık aralarla yapılmaya başladı.

Parti kongreleri listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

# Kongre Yer
(şehir–ülke)
Parti lideri
Başlangıç Bitiş Süre
1 1 Mart 1898 3 Mart 1898 2 gün Minsk, Rus İmparatorluğu
2 17 Temmuz 1903 10 Ağustos 1903 24 gün Brüksel, Belçika ve Londra, Birleşik Krallık Vladimir Lenin
3 12 Nisan 1905 27 Nisan 1905 15 gün Londra, Birleşik Krallık
4 10 Nisan 1906 25 Nisan 1906 15 gün Stockholm, İsveç
5 30 Nisan 1907 19 Mayıs 1907 19 gün Londra, Birleşik Krallık
6 26 Temmuz 1917 3 Ağustos 1917 8 gün Sankt-Peterburg, Rusya Cumhuriyeti
7 6 Mart 1918 8 Mart 1918 2 gün Moskova, RSFSC
8 18 Mart 1919 23 Mart 1919 5 gün Moskova, RSFSC
9 29 Mart 1920 5 Nisan 1920 7 gün Moskova, RSFSC
10 8 Mart 1921 16 Mart 1921 8 gün Moskova, RSFSC
11 27 Mart 1922 2 Nisan 1922 6 gün Moskova, RSFSC
12 17 Nisan 1923 25 Nisan 1923 8 gün Moskova, SSCB
13 23 Mayıs 1924 31 Mayıs 1924 8 gün Moskova, SSCB Joseph Stalin
14 18 Aralık 1925 31 Aralık 1925 13 gün Moskova, SSCB
15 2 Aralık 1927 19 Aralık 1927 17 gün Moskova, SSCB
16 26 Haziran 1930 13 Temmuz 1930 17 gün Moskova, SSCB
17 26 Ocak 1934 10 Şubat 1934 15 gün Moskova, SSCB
18 10 Mart 1939 21 Mart 1939 11 gün Moskova, SSCB
19 5 Ekim 1952 14 ekim 1952 9 gün Moskova, SSCB
20 14 Şubat 1956 25 Şubat 1956 11 gün Moskova, SSCB Nikita Khrushchev
21 27 Ocak 1959 5 Şubat 1959 9 gün Moskova, SSCB
22 17 Ekim 1961 31 Ekim 1961 14 gün Moskova, SSCB
23 29 Mart 1966 8 Nisan 1966 10 gün Moskova, SSCB Leonid Brezhnev
24 30 Mart 1971 9 Nisan 1971 10 gün Moskova, SSCB
25 24 Şubat 1976 5 Mart 1976 9 gün Moskova, SSCB
26 23 Şubat 1981 3 Mart 1981 8 gün Moskova, SSCB
27 25 Şubat 1986 6 Mart 1986 9 gün Moskova, SSCB Mikhail Gorbachev
28 2 Temmuz 1990 13 Temmuz 1990 11 gün Moskova, SSCB

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Sovyetler Birliği Komünist Partisi