Dismas (aziz)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Aziz Dismas"
  (Katolik geleneği) [1]
ÖlümKudüs
KutsayanlarHristiyanlık
Yortu25 Mart
Roma Katolik
Doğu Ortodoks Kilisesi

Dismas; Tövbekar Hırsız, İyi Hırsız veya Günahkar Hırsız olarak da bilinen, Yeni Ahit'te İsa ile birlikte çarmıha gerildiği söylenen iki hırsızdan biri.

Günümüzde birçok yerde, Dismas'a ait heykel mevcuttur, kendisinin zalim bir korsan olduğu bilinmektedir. İsa çarmıha gerildiğinde onun sol tarafındaki çarmıhta yer alan Dismas, günahları için af dilediği zaman, İsa ona seslenerek cennette onunla birlikte olacağını söylemiştir. Çarmıha gerilen iki hırsızdan birinin Dismas olduğu bilinmekle birlikte, İsa'nın sağ tarafında yer alan Gestus hakkında çok fazla bilgi yoktur.

Luka İncili[değiştir | kaynağı değiştir]

Anlatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İsa'yla birlikte, biri sağında öbürü de solunda olmak üzere iki haydut da çarmıha gerilmiştir (Matta 27:38, Markos 15-27-28,32) ve ayrıca yaşananlar Luka İncili'nde şöyle aktarılmıştır:

39 Çarmıha asılan suçlulardan biri, “Sen Mesih değil misin? Haydi, kendini de bizi de kurtar!” diye küfretti.

40 Ne var ki, öbür suçlu onu azarladı. “Sende Tanrı korkusu da mı yok?” diye karşılık verdi. “Sen de aynı cezayı çekiyorsun. 41 Nitekim biz haklı olarak cezalandırılıyor, yaptıklarımızın karşılığını alıyoruz. Oysa bu adam hiçbir kötülük yapmadı.” 42 Sonra, “Ey İsa, kendi egemenliğine girdiğinde beni an” dedi.

43 İsa ona, “Sana doğrusunu söyleyeyim, sen bugün benimle birlikte cennette olacaksın” dedi.

—Luka 23:39-43

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lawrence Cunningham, A brief history of saints (2005), page 32.