Dilek Dağı

Koordinatlar: 37°31′0″K 27°04′50″D / 37.51667°K 27.08056°D / 37.51667; 27.08056
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dilek Dağı
Samsun Dağı
antik Mykale Dağı
Dilek Dağı Sisam Adası'ndan
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik1.237 m
Koordinatlar37°31′0″K 27°04′50″D / 37.51667°K 27.08056°D / 37.51667; 27.08056
Coğrafya
KonumAydın
Jeoloji
Dağ türüTektonik

Dilek Dağı veya Samsun Dağı Türkiye'nin Batısında Ege Bölgesi'nde Aydın'da bulunan, 1.237 metre rakımlı bir dağ (1237 m) ve millî park. Antik adı Mykale Dağı'dır.

Jeoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Batı Türkiye genellikle jeolojik blok-kırıklıklar dolu arazilerden oluşmuştur, Bu bölgede doğu-batı yönünde bulunan dik kenarlı birbirine paralel dağlık sırtlar ve bunların arasındaki nispeten düşük arazide akan akarsular bulunmaktadır. Bu kırıklıkların jeoloji bilimi ile açıklaması jeolojik Afrika tektonik levhası ile Arabistan tektonik levhasının yaklaşıp Tetis Denizi'nin Avrasya Düzlüğünde gittikçe daralmasıdır. Daha küçük olan tektonik levhalar, yani Anadolu Levhası ile Ege levhası, bunlar tarafından itilip Türkiye'de yeni oluşan genç dağ sırtlarının daha dikleşmesine neden olmaktadır. Bu tektonik faaliyetin 1,6 milyon yıl önce başlayıp hala devam ettiği belirtilmektedir. Bu bölgede ortaya çıkan depremler (ve ölü volkan konileri) bu tektonik faaliyetin göstergeleridir.[1]

Dilek Dağı ve Dilek Yarımadası güneydoğuda bulunan "Aydın Dağları" sırtlarının devamıdır ve bu sırt Ege Denizi içinde bulunan Sisam Adası'nda da devam etmektedir. Bu tektonik sırta, Büyük Menderes Nehri vadisi kenarında bulunduğu için "Menderes Masifi" adı verilmektedir.

Dilek Dağı'ndan aşağı inen dereler dağda derin vadiler açmışlardır. Bunlardan en derin vadisi "Oluk Deresi" vadisi olup kenarları 200 m yüksekliğine varmaktadır. Dağdan inen diğer kurumayan akarsular "Bal Deresi", "Şarap Damı Deresi"'dir. Bu dağ yamaçlarının çok sulak olmaları nedeni ile yamaçlarda çok yoğun koyu yeşil renkli Akdeniz iklimi tipik bitkilerinden olan maki tipi bitkiler örtüsü bulunmaktadır.

Bu dağdaki kayaçlar genellikle başkalaşım kayaçlarıdır. Mezozoik jeolojik zamanda meydana gelmiş mermer ve kireçtaşı/kalker kayaçları; Paleozoik zamanda oluşmuş kristalleşmiş şist kayaçları ve Senozoik zamanda oluşmuş konglomerat kayaçlar bulunmaktadır. Bu kayaçlar antik dönemlerde mimarî ve heykelcilik için kullanılmış ve antik İyonya bölgesi bunlar dolayısıyla antik çağlarda meşhur olmuştur.

Ekoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu dağ etrafında bulunan vadi tipi araziler ile yüksek sırt tipi araziler değişik ekolojiler gösterirler. Dağın güney yamaçlarında, kıraç susuz topraklara uygun bitki örtüsü bulunmaktadır. Bu dağ yamaçlarının 35,74 kilometre kare yüzeyi "maki" tipi bitkileri ile kaplıdır. Kuzey yamaçları ise yaprak dökmez ormanla kaplıdır ve dağda 35,74 metre kare alanda karışık çam ormanı bulunmaktadır. Bu dağın bulunduğu Dilek Yarımadası'nda dağın denize inen yamaçlarında ise deniz iklimine uygun bitkiler bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Metz, Helen Chapin (Editör) (1995). "Geology". Turkey: A Country Study (İngilizce). GPO ABD Kongresi Kütüphanesi için. 16 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]