Demirci, Çubuk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.07, 26 Aralık 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17976845 numaralı sürüm (yıl bağlantısı kaldırldı AWB ile)
Demirci
Harita
Ankara
Ankara
Ülke Türkiye
İlAnkara
İlçeÇubuk
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam200
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0312
Posta kodu06760
Resmî site
[2]

Demirci, Ankara ilinin Çubuk ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Köyde demir eritme/dövme körükleri bulunması nedeniyle, adını bu zenaatten aldığı söylenmektedir. Demirci köyü zamanımızdan 750-800 yıl önce kurulmuştur. Anadolu’nun Türklerin eline geçtiği yıllarda Horasan'dan Malatya – Hekimhan ilçesine yerleşen Ali bey adındaki sülale, Ankara, Çankırı ve Kastamonu’nun Türklerin eline geçmesiyle birlikte yani Selçuklular zamanında, Hekimhan’a yerleşen Ali beyler, oradan ayrılarak İç Anadolu’ya gelmişler ve bugünkü köyümüzün bulunduğu yere yerleşmişlerdir. İlk yerleşimin gerçekleştiği yıllarda köye ilk gelenler demircilik yaptıklarından dolayı köyümüzün adı da Demircilerin köyü olarak anılmış ve daha sonra Demirci köyü olarak kısaltılmış ve hala aynı adı taşımaktadır.Köyümüzün kuruluşundan sonraki yıllarda yani Osmanlıların Fetret döneminde Eskişehir’den, Osmanlıların gerileme dönemlerinde Bolu’dan ve komşu ya da yakın köylerimiz olan Özbek ve Eşmedere köylerinden gelip yerleşen başka sülalelerde olmuştur.

Kültür

Köyde Mayıs ayında yapılan Hıdırellez şenlikleri olmak üzere çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler yapılmaktadır. Köy halkı gelişmeye açık olup çocuklarının eğitimine önem vermektedir.

Köyün kültürü, gelenek ve görenekleri hakkında başkaca bilgi yoktur.

Coğrafya

Ankara il merkezine 68, Çubuk ilçesine 27 km. uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Köy nüfusunun bir dönemler çok azalmasına rağmen şu an köye bir akın vardır. 2000'li yıllardan öncesinde 40 hanelere düşen ev sayısı şimdilerde 80-100'ü bulmaktadır. Nüfusun artmaya başlamasının ve şehirlerden bu köye göçün sebebi, şehirdeki stres ve hava kirliliğidir.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 350
2000 200
1997 185

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde 45 büyükbaş, 95 küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Köyde yaşayan insanlar tarımsal olarak buğday, arpa, fiğ ve nohut yetiştirmektedir.

Altyapı bilgileri

Köyde orman arazisi ve yeşil alan azdır.

ilköğretim okulu vardır fakat öğrenci azlığından dolayı okul faaliyet göstermemektedir. Okulun kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Bu yüzden köyde bulunan öğrenciler taşımalı sistemle Çubuk Cumhuriyet İlköğretim Okuluna gitmektedir.

Köyde iki katlı köy konağı vardır. 2008 yılının başından bu yana, iki katlı 600 metrekare kullanım alanı olan köy konağı yapımı sürmektedir.

Köyün içme suyu şebekesi vardır. İçme suyu, kapalı şebekedir ve 70 tonluk depoya sahiptir. Su, bu depodan motor yardımı ile çekilmektedir. Kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

2010 yılında köylü, kendi imkanları ve Köy Hizmetleri Müdürlüğünün yardımlarıyla yapay gölet ve mesire alanı yaptırmıştır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal