Batı Bloku'ndan Doğu Bloku'na iltica eden kişiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Aşağıdaki liste soğuk savaş döneminde, Batı Bloku'ndan Doğu Bloku'na yahut Üçüncü Dünya ülkelerine iltica eden, gizli servis ajanları, askeri personel, bilim adamı, politikacı, diplomat ve diğer önemli şahsiyetleri içermektedir. Böyle olmakla birlikte listede eksiklikler bulunmaktadır. Kimi kişiler bu listede yoktur.

Batı Bloku'ndan iltica eden önemli şahsiyetlere ait liste
Kişi Mesleği/Çalışma alanı Doğum yeri İltica ettiği yıl İltica ettiği ülke
Erwin Borchers Lejyoner Fransa 1945 Viet Minh'e sığındı[1]
Ernst Frey Lejyoner Fransa 1945 Viet Minh'e sığındı[2]
Siegfried Wenzel Lejyoner Fransa 1945 Viet Minh'e sığındı[3]
Costas Sarantidis Lejyoner Fransa 1946 Viet Minh'e sığındı[4]
Stefan Kubiak Lejyoner Fransa 1946 Viet Minh'e sığındı[5]
Park Si-Hyeong Tarihçi Güney Kore (ABD işgal bölgesi) 1946 Kuzey Kore'ye (Sovyet işgal bölgesi) iltica etti [6]
Karl-Eduard von Schnitzler BBC gazeteci Batı Almanya (İngiliz işgal bölgesi) 1947 Doğu Almanya (Sovyet işgal bölgesi)[7]
Emil Selhofer Lejyoner Fransa 1947 Viet Minh'e sığındı[8]
George Shaw Wheeler Ekonomist ABD 1947 Çekoslovakya'ya iltica etti
Annabelle Bucar ABD Dışişleri Bakanlığı ABD 1948 Sovyetler Birliği'ne iltica etti[9]
Hong Myong-Hui Yazar Güney Kore 1948 Kuzey Kore'ye iltica etti[10]
Kang Tae-Mu Güney Kore Ordusu Güney Kore 1948 Kuzey Kore'ye iltica etti[11]
Kim Sun-Nam Besteci Güney Kore 1948 Kuzey Kore'ye iltica etti[12]
George Koval Atom casusu ABD 1948 Sovyetler Birliği'ne iltica etti
James McMillin ABD ordusu Kriptolog ABD 1948 Sovyetler Birliği'ne iltica etti
Pyo Mu-Won Güney Kore Ordusu Güney Kore 1948 Kuzey Kore'ye iltica etti[13]
Albert Clavier Fransız Ordusu Fransa 1949 Viet Minh'e sığındı[14]
Robert Dagleish İngiltere Dışişleri Bakanlığı Birleşik Krallık 1949 Sovyetler Birliği'ne iltica etti[15]
Gerhart Eisler Gazeteci ABD 1949 Doğu Almanya'ya iltica etti
Noel Field ABD Dışişleri Bakanlığı ABD 1949 Çekoslovakya'ya iltica etti
Archibald Johnstone Gazeteci Birleşik Krallık 1949 Sovyetler Birliği'ne iltica etti[15]
James Stuart Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri Birleşik Krallık 1949 Doğu Almanya'ya iltica etti[16]
Miroslav Surý Lejyoner Fransa 1949 Viet Minh'e sığındı[17]
František Vaňhara Lejyoner Fransa 1949 Viet Minh'e sığındı[17]
David Young Kraliyet Donanması Birleşik Krallık 1949 Çin'e iltica etti[18]
Ian Milner Birleşmiş Milletler diplomat Avustralya 1950 Çekoslovakya'ya iltica etti[19]
Ján Poláček Lejyoner Fransa 1950 Viet Minh'e sığındı[17]
Bruno Pontecorvo Atom fizikçisi İtalya / Birleşik Krallık 1950 Sovyetler Birliği'ne iltica etti
John Peet Reuters muhabiri Birleşik Krallık 1950 Doğu Almanya'ya iltica etti
Nâzım Hikmet Ran Şair Türkiye 1950 Sovyetler Birliği'ne iltica etti
Ri Sung Gi Seul Ulusal Üniversitesi Kimya profesörü Güney Kore 1950 Kuzey Kore'ye iltica etti
Arna Rides İngiliz Konsolosluğu, tıbbi danışman Birleşik Krallık 1950 Çekoslovakya'ya iltica etti[20]
Josef Zvoník Lejyoner Fransa 1950 Viet Minh'e sığındı[17]
Guy Burgess İngiltere Dışişleri Bakanlığı /MI5 Birleşik Krallık 1951 Sovyetler Birliği'ne sığındı
Donald Maclean İngiltere Dışişleri Bakanlığı Birleşik Krallık 1951 Sovyetler Birliği'ne sığındı
Alfred Sarant Askeri mühendis / Atom casusu ABD 1951 Polonya Halk Cumhuriyeti'ne sığındı, arkasından Sovyetler Birliği'ne iltica etti
Joel Barr Askeri mühendis / Atom casusu ABD 1951 Çekoslovakya'ya sığındı, arkasından Sovyetler Birliği'ne iltica etti
Margaret Schlauch New York University İngiliz dili ve edebiyatı profesör ABD 1951 Polonya Halk Cumhuriyeti'ne sığındı[21]
Weng Wenhao Jeolog ve Kuomintang üyesi siyasetçi Tayvan 1951 Çin'e iltica etti[22]
Heiner Braun Atlet (5000 metre) Batı Almanya 1952 Doğu Almanya'ya iltica etti[23]
Stefan Heym ABD Ordusu / Yazar ABD 1952 Çekoslovakya'ya sığındı, ardından Doğu Almanya'ya iltica etti
Günther Gereke Hıristiyan Demokrat Birliği siyasetçi Batı Almanya 1952 Doğu Almanya'ya iltica etti[24]
Victor Grossman ABD Ordusu ABD 1952 Doğu Almanya'ya iltica etti[25]
Kug Yong Am Güney Kore Ordusu Güney Kore 1952 Kuzey Kore'ye iltica etti[26]
Charles Lucas ABD Ordusu ABD 1952 Doğu Almanya'ya iltica etti[27]
Aubrey E. Miles ABD Ordusu ABD 1952 Doğu Almanya'ya iltica etti[28]
Wolfgang zu Putlitz MI5 Birleşik Krallık 1952 Doğu Almanya'ya iltica etti[29]
Miloud Salhi Fransız Ordusu Fransa 1952 Viet Minh'e sığındı[30]
Clarence Adams ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
Howard Gayle Adams ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
Albert Constant Belhomme ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
Otto Grayson Bell ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
Arthur Boyd ABD Ordusu ABD 1953 Doğu Almanya'ya iltica etti[32]
Andrew Condron Kraliyet Donanması Birleşik Krallık 1953 Çin'e iltica etti[33]
Richard G. Corden ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
William Cowart ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
W. Glancy Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri Birleşik Krallık 1953 Doğu Almanya'ya iltica etti[34]
Rufus Douglas ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
John Roedel Dunn ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
Andrew Fortuna ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
Hans Joachim Geyer Gehlen Örgütü Batı Almanya 1953 Doğu Almanya'ya iltica etti [35]
Lewis Griggs ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
Samuel David Hawkins ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti
Wolfgang Höher Gehlen Örgütü Batı Almanya 1953 Doğu Almanya'ya iltica etti [36]
R. Irvine Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri Birleşik Krallık 1953 Doğu Almanya'ya iltica etti[34]
Kim Sung Bai Güney Kore Hava Kuvvetleri Güney Kore 1953 Kuzey Kore'ye iltica etti[37]
S. Lewes Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri Birleşik Krallık 1953 Doğu Almanya'ya iltica etti[34]
Norman M. Lowell ABD Ordusu ABD 1953 Doğu Almanya'ya iltica etti[38]
R. W. Luwman Hollanda Silahlı Kuvvetleri Hollanda 1953 Doğu Almanya'ya iltica etti[39]
Clifford F. Murphy ABD Ordusu ABD 1953 Doğu Almanya'ya iltica etti[40]
Arlie Pate ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
Scott Rush ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
Lowell Skinner ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
Larance Sullivan ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
Richard Tenneson ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
James Veneris ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
Harold Webb ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
R. Wanroy Hollanda Silahlı Kuvvetleri Hollanda 1953 Doğu Almanya'ya iltica etti[39]
William White ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
Morris Wills ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
Aaron Wilson ABD Ordusu ABD 1953 Çin'e iltica etti[31]
Stanislaw Zdanowski ABD Ordusu ABD 1953 Polonya Halk Cumhuriyeti'ne iltica etti [41]
William Donal Adkins ABD Ordusu ABD 1954 Sovyetler Birliği'ne iltica etti[42]
Choi Man Chong Güney Kore Hava Kuvvetleri Güney Kore 1954 Kuzey Kore'ye iltica etti[43]
Joseph Cort Tıp doktoru ve University of Birmingham fizyoloji bölümü öğretim görevlisi ABD 1954 Çekoslovakya'ya iltica etti[44]
James Davis ABD Ordusu ABD 1954 Çekoslovakya'ya iltica etti[45]
Bruno Folta Radyo spikeri Batı Almanya 1954 Çekoslovakya'ya iltica etti[46]
Raymond H. Hutto ABD Ordusu ABD 1954 Doğu Almanya'ya iltica etti[47]
Otto John Alman Anayasa Koruma Dairesi Batı Almanya 1954 Doğu Almanya'ya iltica etti
Karl Franz Schmidt-Wittmack Almanya Federal Meclisi ve Hıristiyan Demokrat Birliği üyesi politikacı Batı Almanya 1954 Doğu Almanya'ya iltica etti[48]
Richard Squires Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri Birleşik Krallık 1954 Sovyetler Birliği'ne iltica etti [49]
William Turner ABD Ordusu ABD 1954 Sovyetler Birliği'ne iltica etti[50]
Ralph Bernard Frederick Cross Kanada Ordusu Kanada 1955 Doğu Almanya'ya iltica etti[51]
James W. Pulley ABD Ordusu ABD 1955 Doğu Almanya'ya iltica etti[47]
Manfred von Brauchitsch Otomobil yarışçısı Batı Almanya 1955 Doğu Almanya'ya iltica etti
Ho Wei-Chin Tayvan Hava Kuvvetleri Tayvan 1955 Çin'e iltica etti[52]
B. F. Holland ABD Ordusu ABD 1955 Doğu Almanya'ya iltica etti[53]
Horst Spanier ABD Ordusu ABD 1955 Doğu Almanya'ya iltica etti[54]
Wei Li-Huang Tayvan Ordusu Tayvan 1955 Çin'e iltica etti[55]
Henri Maillot Fransız Ordusu Fransa 1956 Ulusal Kurtuluş Cephesi (Cezayir)'ne sığındı
Wolf-Dieter Loebl Bundeswehr Batı Almanya 1956 Doğu Almanya'ya iltica etti[56]
Orest Stephen Makar Harita mühendisi St. Louis University'de Mühendislik Bölümü'nde Doçent ABD 1956 Sovyetler Birliği'ne iltica etti[57]
Anthony Wraight Kraliyet Hava Kuvvetleri Birleşik Krallık 1956 Sovyetler Birliği'ne iltica etti [58]
Augustin Cabrera Oroza İspanya Deniz Kuvvetleri İspanya 1957 Meksika'ya iltica etti[59]
Manuel Fernandez Rodriguez İspanya Deniz Kuvvetleri İspanya 1957 Meksika'ya iltica etti[59]
Ginas Jiminez Nortes İspanya Deniz Kuvvetleri İspanya 1957 Meksika'ya iltica etti[59]
Enrique Medina Fernandez İspanya Deniz Kuvvetleri İspanya 1957 Meksika'ya iltica etti[59]
Jürgen Mickeleit Bundeswehr Batı Almanya 1957 Doğu Almanya'ya iltica etti[60]
Victor Rodriguez İspanya Deniz Kuvvetleri İspanya 1957 Meksika'ya iltica etti[59]
Alfred Kaufman Stern ve Martha Dodd Stern Filantropist ABD 1957 Çekoslovakya'ya iltica etti
Ernie Fletcher ABD Ordusu ABD 1959 Doğu Almanya'ya iltica etti[61]
Klaus Fuchs Atom casusu Birleşik Krallık 1959 Doğu Almanya ile takas edildi
Ho Ye-Chen Tayvan Ordusu Tayvan 1959 Çin'e iltica etti[62]
Arnold Kephart ABD Ordusu ABD 1959 Doğu Almanya ile takas edildi[63]
Billy Mullis ABD Ordusu ABD 1959 Doğu Almanya ile takas edildi[64]
Lee Harvey Oswald Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu ABD 1959 Sovyetler Birliği'ne iltica etti
Libero Ricciardelli Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ABD 1959 Sovyetler Birliği'ne iltica etti[65]
Franz Julius Schröder Hıristiyan Demokrat Birliği'nde görevli Batı Almanya 1959 Doğu Almanya'ya iltica etti[66]
Arthur Wegner University of Münster Hukuk Profesörü Batı Almanya 1959 Doğu Almanya'ya iltica etti[67]
John B. Witt ABD Ordusu ABD 1959 Çekoslovakya'ya iltica etti[68]
Franz Böttger Bundeswehr Batı Almanya 1960 Doğu Almanya'ya iltica etti[69]
Guy Bouchard Kanada Ordusu Kanada 1960 Doğu Almanya'ya iltica etti[70]
Horst Braun Alman Hava Kuvvetleri Batı Almanya 1960 Doğu Almanya'ya iltica etti[69]
Bruce Davis ABD Ordusu ABD 1960 Sovyetler Birliği'ne iltica etti[50]
Joseph Dutkanicz ABD Ordusu Askeri istihbarat ABD 1960 Sovyetler Birliği'ne iltica etti
Richard Gromek Bundeswehr Batı Almanya 1960 Doğu Almanya'ya iltica etti[71]
Gilbert Paul Jenkerson Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri Birleşik Krallık 1960 Doğu Almanya'ya iltica etti[72]
Bernon F. Mitchell Ulusal Güvenlik Dairesi ABD 1960 Sovyetler Birliği'ne iltica etti
William H. Martin Ulusal Güvenlik Dairesi ABD 1960 Sovyetler Birliği'ne iltica etti
Peter Petrich Bundeswehr Batı Almanya 1960 Doğu Almanya'ya iltica etti[71]
Serafin Sanchez Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ABD 1960 Küba'ya iltica etti[73]
Paul Schlüter Almanya Sosyal Demokrat Partisi siyasetçi Batı Almanya 1960 Doğu Almanya'ya iltica etti[74]
Vladimir Sloboda ABD Ordusu Askeri istihbarat ABD 1960 Sovyetler Birliği'ne iltica etti[75]
John Strobl Kanada Ordusu Kanada 1960 Doğu Almanya'ya iltica etti[76]
Horst Tuschla Bundeswehr Batı Almanya 1960 Doğu Almanya'ya iltica etti[69]
Otto Weissenberger Kartograf Batı Almanya 1960 Doğu Almanya'ya iltica etti[77]
Walter Barth Bundeswehr Batı Almanya 1961 Doğu Almanya'ya iltica etti[78]
Walter Hagemann Hıristiyan Demokrat Birliği siyasetçi ve University of Münster gazetecilik bölümü profesör Batı Almanya 1961 Doğu Almanya'ya iltica etti[79]
K. H. Falk Alman Anayasa Koruma Dairesi Batı Almanya 1961 Doğu Almanya'ya iltica etti[80]
Fernando Ganhao Portekiz Ordusu Portekiz 1961 Mozambik Kurtuluş Cephesi'ne sığındı[81]
Ollie Harrington Karikatürist ABD 1961 Doğu Almanya'ya iltica etti
Junge ailesi University of Washington Bilim insanları ABD 1961 Çekoslovakya'ya iltica etti[82]
Winfried Krychowski Bundeswehr Batı Almanya 1961 Doğu Almanya'ya iltica etti[78]
Mohamed Lamari Fransız Ordusu Fransa 1961 Ulusal Kurtuluş Cephesi (Cezayir)'ne sığındı
Wolfgang Objeglo Bundeswehr Batı Almanya 1961 Doğu Almanya'ya iltica etti[78]
Mário Moutinho de Pádua Portekiz Ordusu Portekiz 1961 Kongo Cumhuriyeti'ne sığındı[83]
Larry Allen Abshier ABD Ordusu ABD 1962 Kuzey Kore'ye iltica etti
Wilfried Alsguth Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Herbert Böhmer Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Heinz-Dieter Brehning Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
James Joseph Dresnok ABD Ordusu ABD 1962 Kuzey Kore'ye iltica etti
Günther Fischer Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Heinrich Frank Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
R. S. Hareld ABD Ordusu ABD 1962 Çekoslovakya'ya iltica etti[85]
Guntram Hoffmann Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Bobby Joe Keesee ABD Ordusu ABD 1962 Küba'ya iltica etti[86]
Henry Kiernan ABD Ordusu ABD 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[87]
Albert Kostede Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Richard Lang Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
David Michael Mühendis ABD 1962 Küba'ya iltaca etti[88]
Erwin Miran Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Nguyen Van Cu Vietnam Hava Kuvvetleri South Vietnam 1962 Kamboçya'ya iltica etti[89]
Klaus Reichardt Alman Hava Kuvvetleri Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Willi Salzmann Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Peter-Joseph Schödder Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Manfred Schüssler Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Horst Pilger Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Peter Pitzen Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Bodo Ratzinger Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Dieter Schmutzler Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Otto Schwarz Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Ronald Stanley Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri Birleşik Krallık 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[90]
Jürgen Steinigtweg Bundesmarine Hava birimi Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Robert Stuckhaus Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Wolfgang Vogt Alman Hava Kuvvetleri Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Berthold Wizien Bundeswehr Batı Almanya 1962 Doğu Almanya'ya iltica etti[84]
Thomas Badey ABD Ordusu ABD 1963 Doğu Almanya'ya iltica etti[91]
Frank Barton ABD Ordusu ABD 1963 Doğu Almanya'ya iltica etti[92]
Richard Bourret Fizikçi ABD 1963 Küba'ya iltica etti[93]
Benjamin Cain ABD Ordusu ABD 1963 Doğu Almanya'ya iltica etti[94]
Klaus Chepelier Bundeswehr Batı Almanya 1963 Doğu Almanya'ya iltica etti[95]
Victor Norris Hamilton Ulusal Güvenlik Dairesi ABD 1963 Sovyetler Birliği'ne iltica etti
Reymond Herzet Belçika Ordusu Belçika 1963 Doğu Almanya'ya iltica etti[96]
Gary Martzke ABD Ordusu ABD 1963 Doğu Almanya'ya iltica etti[97]
Roberto "Robert" Ramos Michelena Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ABD 1963 Küba'ya iltica etti[98]
James Carl Moore ABD Ordusu ABD 1963 Doğu Almanya'ya iltica etti[99]
Heinrich James Newton ABD Ordusu ABD 1963 Doğu Almanya'ya iltica etti[100]
Jerry Wayne Parrish ABD Ordusu ABD 1963 Kuzey Kore'ye iltica etti
Brian Patchett Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri Birleşik Krallık 1963 Doğu Almanya'ya iltica etti [101]
Christopher John Pengate Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri Birleşik Krallık 1963 Doğu Almanya'ya iltica etti[102]
Kim Philby MI6 Birleşik Krallık 1963 Sovyetler Birliği'ne iltica etti
Alfred Svenson ABD Ordusu ABD 1963 Doğu Almanya'ya iltica etti [103]
Willard E. Valentini ABD Ordusu ABD 1963 Doğu Almanya'ya iltica etti[104]
Jacinto Veloso Portekiz Hava Kuvvetleri Portekiz 1963 Mozambik Kurtuluş Cephesi'ne sığındı[105]
Chan Chueh Olimpiyat Oyunları görevlisi Tayvan 1964 Çin'e iltica etti[106]
Cheng Yi-Ming Juntong istihbarat elemanı Tayvan 1964 Çin'e iltica etti[107]
Li Fung-Ryong Güney Kore Ordusu Güney Kore 1964 Kuzey Kore'ye iltica etti[108]
Theo van Eijck Hollanda Silahlı Kuvvetleri Deniz pilotu Hollanda 1964 Libya'ya iltica etti[109]
Anatoly P. Kotloby Roket bilimci ABD 1964 Sovyetler Birliği'ne iltica etti[110]
Ma Ching-Shan Olimpik atıcı Tayvan 1964 Çin'e iltica etti[111]
Claude Swain ABD Ordusu ABD 1964 Doğu Almanya'ya iltica etti[112]
Zhao Zongli Tayvan Deniz Kuvvetleri Tayvan 1964 Çin'e iltica etti[113]
Bui Van Trach Vietnam Hava Kuvvetleri Güney Vietnam 1965 Kamboçya'ya iltica etti [114]
Chan Chen-Chin Tayvan Ordusu Tayvan 1965 Çin'e iltica etti[115]
Chen Li Juntong istihbarat elemanı Tayvan 1965 Çin'e iltica etti[116]
Alfred Frenzel Almanya Sosyal Demokrat Partisi siyasetçi Batı Almanya 1965 Doğu Almanya ile takas edildi
Hua Tsu-Hsin Diplomat Tayvan 1965 Çin'e iltica etti[117]
Charles Robert Jenkins ABD Ordusu ABD 1965 Kuzey Kore'ye iltica etti
Glen Roy Rohrer ABD Ordusu Askeri istihbarat ABD 1965 Çekoslovakya'ya iltica etti
Ana Maria Silva Pais Portekiz İstihbarat Servisi yöneticisi (PIDE) Fernando Silva'nın kızı Portekiz 1965 Küba'ya iltica etti[118]
Li Zongren Kuomintang üyesi eski siyasetçi, Başkan Yardımcısı ve Çin Cumhuriyeti'ni vekaleten yönetmiş siyasi ABD 1965 Çin'e iltica etti[119]
Nguyen Chi Canh Huế polis şefi Güney Vietnam 1965 Kuzey Vietnam'a iltica etti[120]
Stephen Biggs Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri Birleşik Krallık 1965 Doğu Almanya'ya iltica etti[121]
Harold M. Koch Roma Katoliği rahip ABD 1966 Sovyetler Birliği'ne iltica etti[122]
John Discoe Smith ABD Dışişleri Bakanlığı ABD 1966 Sovyetler Birliği'ne iltica etti[123][124]
Nguyen Duch Hien Vietnam Hava Kuvvetleri Güney Vietnam 1966 Kamboçya'ya iltica etti[125]
Craig Anderson Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri ABD 1967 İsveç'e iltica etti [126]
Richard Bailey Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri ABD 1967 İsveç'e iltica etti[126]
Costa Calfelis Gazeteci Yunanistan 1967 İsveç'e iltica etti[127]
John Barilla Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri ABD 1967 İsveç'e iltica etti[126]
George Blake MI6 Birleşik Krallık 1967 Sovyetler Birliği'ne iltica etti
Kenneth C. Griggs ABD Ordusu ABD 1967 Küba'ya iltica etti[128]
Roy Ray Jones ABD Ordusu ABD 1967 İsveç'e iltica etti[129]
Steve Kinnaman ABD Ordusu ABD 1967 İsveç'e iltica etti[130]
Michael Lindner Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri ABD 1967 İsveç'e iltica etti[126]
McKinley Nolan ABD Ordusu ABD 1967 Kuzey Vietnam'a iltica etti[131]
Richard Harwood Pearce ABD Ordusu ABD 1967 Küba'ya iltica etti[132]
Arnold Schölzel Bundeswehr Batı Almanya 1967 Doğu Almanya'ya iltica etti
Tseng Chao-Ping Tayvan Hava Kuvvetleri Tayvan 1967 Çin'e iltica etti[133]
Robert Argento ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[134]
Edwin Arnett ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[135]
John Ashley ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[134]
Samuel Brown ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[136]
Gerald Burger ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[136]
Robert Burroughs ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[134]
Robert Carroll ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[136]
Kenneth Cooper ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[136]
Erwin Foster ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[134]
David Haire ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[137]
Rodney Huth ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[136]
Edward Johnson ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[137]
William Jones ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[134]
Richard Lee McKinney Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[138]
Peter Moebius Fizikçi Batı Almanya 1968 Doğu Almanya'ya iltica etti[139]
Justin Olson ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[134]
Herbert Patzelt Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu'nda görevli Batı Almanya 1968 Doğu Almanya'ya iltica etti[139]
William Percell ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[137]
Ehrenfried Petras Mikrobiyolog Batı Almanya 1968 Doğu Almanya'ya iltica etti[140]
Bruce Proctor Eski DIA analisti ABD 1968 İsveç'e iltica etti[141]
Richard Lee Propp ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[134]
David Roman ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[136]
Raymond Sansiviero Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[142]
Parker Smith ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[134]
Vincent Strollo ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[136]
Richard Tannimura ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[136]
Gregory Vitarelle ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[136]
Mark Warrell ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[136]
Eugene Westbrooks ABD Ordusu ABD 1968 İsveç'e iltica etti[136]
J. W. Wright Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ABD 1968 Sovyetler Birliği'ne iltica etti[143]
William Lee Brent Kara Panter Partisi aktivist ABD 1969 Küba'ya iltica etti
Irvin Leon Butler Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri ABD 1969 İsveç'e iltica etti[144]
Morris ve Lona Cohen Atom casusu ABD 1969 Sovyetler Birliği ile takas edildi
Jerry Bhagwan Dass ABD Ordusu ABD 1969 İsveç'e iltica etti[145]
Robert Edward Dostlik Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu ABD 1969 Küba'ya iltica etti[146]
Heinz Felfe Bundesnachrichtendienst Batı Almanya 1969 Doğu Almanya ile takas edildi
Olaf Foertsch Bundeswehr Batı Almanya 1969 Doğu Almanya'ya iltica etti[147]
Ludwig Gummert Bundeswehr Batı Almanya 1969 Doğu Almanya'ya iltica etti[148]
Thomas Kavanaugh ABD Ordusu ABD 1969 Doğu Almanya'ya iltica etti[149]
Hans-Joachim Kruse Bundeswehr Batı Almanya 1969 Doğu Almanya'ya iltica etti[150]
Robert Kündiger Bundesmarine Batı Almanya 1969 Doğu Almanya'ya iltica etti[151]
John Lowney Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu ABD 1969 Kuzey Vietnam'a iltica etti[152]
Vassilios Tsironis Tıp doktoru Yunanistan 1969 Arnavutluk'a iltica etti[153]
Zhou Zhende Tayvan Ordusu Tayvan 1969 Çin'e iltica etti[154]
Clyde McKay, Alvin Glatkowski ABD ticari gemi tayfası ABD 1970 Kamboçya'ya iltica etmeye çalıştı
Larry Humphrey ABD Ordusu ABD 1970 Kamboçya'ya iltica etti[155]
Mihalis Maniadakis Yunanistan Hava Kuvvetleri Yunanistan 1970 Sovyetler Birliği'ne iltica etti[156]
Chang Shuang-Chao Tayvan Maliye Bakanlığı çalışanı Tayvan 1971 Çin'e iltica etti[157]
Sun Chi-Chou Diplomat Tayvan 1971 Çin'e iltica etti[158]
Hans-Dieter Reinkensmeier Bundeswehr Helikopter pilotu Batı Almanya 1971 Doğu Almanya'ya iltica etti[159]
Harold Hill Rolls-Royce Limited Mühendis Birleşik Krallık 1971 Sovyetler Birliği'ne iltica etti[160]
Esteban Llana Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ABD 1971 Panama'ya iltica etti[161]
Jaime Morais Portekiz Ordusu Portekiz 1971 İsveç'e iltica etti[162]
Bernard Pryer ABD Ordusu ABD 1971 Panama'ya iltica etti[161]
John R. Vequist ABD Ordusu ABD 1971 İsveç'e iltica etti[163]
Tobey Wagner ABD Ordusu ABD 1971 Panama'ya iltica etti[161]
Kevin Cadwallader Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri Birleşik Krallık 1972 İsveç'e iltica etti[164]
Ngo Cong Duc Gazeteci Güney Vietnam 1972 İsveç'e iltica etti[165]
Pham Van Dinh Vietnam Cumhuriyeti Ordusu Güney Vietnam 1972 Kuzey Vietnam'a iltica etti[160]
Sung Wei-Pi Eski diplomat Tayvan 1973 Çin'e iltica etti[166]
Gerard Burns Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri Birleşik Krallık 1974 İrlanda'ne iltica etti[167]
Nguyen Thanh Trung Vietnam Hava Kuvvetleri Güney Vietnam 1975 Kuzey Vietnam'a iltica etti[168]
Jürgen Schneider Bundeswehr Batı Almanya 1976 Doğu Almanya'ya iltica etti[169]
Bong Ju Güney Kore Ordusu Güney Kore 1977 Kuzey Kore'ye iltica etti[170]
William Joseph Black ABD Ordusu ABD 1977 Çekoslovakya'ya iltica etti[171]
Yu Un Hak Güney Kore Ordusu Güney Kore 1977 Kuzey Kore'ye iltica etti[170]
Robert Thompson Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ABD 1978 Sovyetler Birliği ile takas edildi
Erhard Mueller Bundesmarine Hava birimi Batı Almanya 1978 Doğu Almanya'ya iltica etti[172]
Li Jun-Gwang Güney Kore Ordusu Askeri istihbarat Güney Kore 1978 Kuzey Kore'ye iltica etti[173]
Roy Chung ABD Ordusu ABD 1979 Doğu Almanya'ya, ardından Kuzey Kore'ye iltica etti
Ursel Lorenzen NATO çalışanı Batı Almanya 1979 Doğu Almanya'ya iltica etti[174]
Christel Broszey ve Inge Goliath Hıristiyan Demokrat Birliği'nde götevli memur Batı Almanya 1979 Doğu Almanya'ya iltica etti[175]
Helga Roediger Almanya Maliye Bakanlığı Batı Almanya 1979 Doğu Almanya'ya iltica etti[176]
Alexander Lambert Eski istihbarat servisi BOSS ajanı Güney Afrika Cumhuriyeti 1979 İsveç'e iltica etti[177]
Justin Lin Tayvan Ordusu Tayvan 1979 Çin'e iltica etti
Friedrich Tomberg Pädagogische Hochschule Felsefe Profesörü Batı Almanya 1979 Doğu Almanya'ya iltica etti[178]
Kim Ryong-Jin Güney Kore Ordusu Güney Kore 1979 Kuzey Kore'ye iltica etti[179]
Imelda Verrept NATO çalışanı Belçika 1980 Doğu Almanya'ya iltica etti[180]
Günter Guillaume Almanya Şansölyesi ofisinde memur Batı Almanya 1981 Doğu Almanya ile takas edildi
Frank Terpil CIA ABD 1981 Libya'ya, arkasından Küba'ya iltica etti[181]
Huang Zhicheng Tayvan Hava Kuvvetleri Tayvan 1981 Çin'e iltica etti[182]
Ma Bi Kuomintang danışmanı Tayvan 1981 Çin'e iltica etti[183]
Robert Vesco Maliyeci ABD 1982 Küba'ya iltica etti
Joseph T. White ABD Ordusu ABD 1982 Kuzey Kore'ye iltica etti
Gerhard G. Alman Anayasa Koruma Dairesi Batı Almanya 1982 Doğu Almanya'ya iltica etti[184]
Gerald Andreas Eckert South African Army Republic of South Africa 1983 Mozambik Kurtuluş Cephesi'ne sığındı[185]
Li Dawei Tayvan Hava Kuvvetleri Tayvan 1983 Çin'e iltica etti[186]
Mun Sang-Chol Güney Kore Ordusu Güney Kore 1983 Kuzey Kore'ye iltica etti[187]
Assata Shakur Kara Panter Partisi aktivist ABD 1984 Küba'ya iltica etti
Xie Yuchen Film yönetmeni Tayvan 1984 Çin'e iltica etti[188]
Zhang Jinfeng Film yapımcısı Tayvan 1984 Çin'e iltica etti[188]
Hans Tiedge Alman Anayasa Koruma Dairesi Batı Almanya 1985 Doğu Almanya'ya iltica etti
Jeffrey Carney Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ABD 1985 Doğu Almanya'ya iltica etti
Ra Il-Ryong Güney Kore Ordusu Güney Kore 1985 Kuzey Kore'ye iltica etti[189]
Edward Lee Howard CIA ajanı ABD 1985 Sovyetler Birliği'ne iltica etti
Sonja Luenberg Alman Ekonomi Bakanı Martin Bangemann'ın elemanı Batı Almanya 1985 Doğu Almanya'ya iltica etti[190]
Herta-Astrid Willner Almanya Şansölyesi ofisinde memur Batı Almanya 1985 Doğu Almanya'ya iltica etti[191]
Herbert Willner Savunma analisti Batı Almanya 1985 Doğu Almanya'ya iltica etti[191]
Rudolf Alken University of Mainz araştırmacı Batı Almanya 1985 Doğu Almanya'ya iltica etti[192]
Karl Koecher CIA ajanı ABD 1986 Çekoslovakya ile takas edildi
Hugo Almeida ABD Ordusu ABD 1986 Küba'ya iltica etti
Glenn Michael Souther Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri ABD 1986 Sovyetler Birliği'ne iltica etti
Arnold Lokshin Biyokimyacı ABD 1986 Sovyetler Birliği'ne iltica etti
Wang Xijue Pilot Tayvan 1986 Çin'e iltica etti[193]
Wade.E Roberts ABD Ordusu ABD 1987 Sovyetler Birliği'ne iltica etti[194]
Theodore Branch ve Cheryl Branch Radyo spikeri ABD 1987 Sovyetler Birliği'ne iltica etti[195]
Choe Deok-Sin Güney Kore'li eski diplomat ve Dışişleri Bakanı ABD 1987 Kuzey Kore'ye iltica etti
Song Chang-Gu ABD Ordusu'nda ofis elemanı Güney Kore 1988 Kuzey Kore'ye iltica etti[196]
Lin Xianshun Tayvan Hava Kuvvetleri Tayvan 1989 Çin'e iltica etti[197]
Michael Peri ABD Ordusu ABD 1989 Doğu Almanya'ya iltica etti

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.baotintuc.vn/133N20120831095815191T0/linh-le-duong-duc-trong-chien-tranh-dong-duong.htm
  2. ^ http://www.perlentaucher.de/autor/ernst-frey.html
  3. ^ Şablon:Vn icon Hoàng Thế Tào. Phi công “ngoại” đầu tiên của không quân Việt Nam (The First "Foreign" Pilot of the Vietnam Air Force). Nguoiduatin.vn 27 December 2012.
  4. ^ Papastolou, A. Sarantidis: The Greek Who Fought in Vietnam The Greek Reporter 10 October 2012.
  5. ^ http://queviet.pl/tin-cong-dong/nguoi-viet-o-ba-lan/28037-stefan-kubiak-nguoi-ba-lan-da-phat-hien-ra-to-quoc-thu-hai-cua-minh-viet-nam.html
  6. ^ http://books.google.com/books?id=JIlh9nNeadMC&pg=PA175&dq=%22defected+to+the+north%22&hl=en&sa=X&ei=9uDNUNyjBMuz0QHC0ID4Bw&ved=0CDEQ6AEwAA#v=onepage&q=%22defected%20to%20the%20north%22&f=true
  7. ^ http://www.hdg.de/lemo/html/biografien/SchnitzlerKarlEduardV/index.html
  8. ^ (Almanca) Buchvernissage: Von der Fremdenlegion zum vietnamesischen Widerstand (Book Launch: From the Foreign Legion to the Vietnamese Resistance). Universität Basel 28 October 2011.
  9. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=888&dat=19480228&id=C9kKAAAAIBAJ&sjid=C08DAAAAIBAJ&pg=5178,29029
  10. ^ http://books.google.com/books?id=r7xBIaMvveYC&pg=PA45&lpg=PA45&dq=%22Hong+Myong-hui%22+defected&source=bl&ots=TNU85StMr0&sig=vrFzt-i0AR_Z_1GDITix02X-qnI&hl=en&sa=X&ei=bebNUNT8A4f00QGL0YH4Cw&ved=0CC8Q6AEwAA#v=onepage&q=%22Hong%20Myong-hui%22%20defected&f=false
  11. ^ http://books.google.com/books?id=5gYCm0bM68sC&pg=PA28&dq=Kang+Tae-Mu&hl=en&sa=X&ei=Dv7UUJybJ9Kx0AHv9oG4Bg&ved=0CDgQ6AEwAQ#v=onepage&q=Kang%20Tae-Mu&f=false
  12. ^ http://books.google.com/books?id=yb-ARJ_txXkC&pg=PA25&lpg=PA25&dq=%22Sun+Nam+Kim%22+1948&source=bl&ots=hb0FYmcB5H&sig=7fbleuUM6RHzCgxzNfaKJo5w_gU&hl=en&sa=X&ei=s_LUUO5I6vHTAc2dgdgC&ved=0CDcQ6AEwAQ#v=onepage&q=%22Sun%20Nam%20Kim%22%201948&f=false
  13. ^ http://books.google.com/books?id=5gYCm0bM68sC&pg=PA28&dq=Pyo+Mu-Won&hl=en&sa=X&ei=tP3UULvDCYXD0QGv8IGYCg&ved=0CDYQ6AEwAQ#v=onepage&q=Pyo%20Mu-Won&f=false
  14. ^ https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:XJoGoqUjNt4J:www.pcf-smh.fr/IMG/doc/A_lire.doc+vietnam+%22Albert+Clavier%22&hl=en&gl=us&pid=bl&srcid=ADGEESgISaj3BfDP2W4uCIpajAPTgToKuZP2lUlOAHvnC2cLNazEIevw4vHHdxqKx1ZhH-u1KSY0pe4Sr0proRVmb2i8cnaLv-CIlRtymVCOrsT3zCbopednbfUis1OGJ6_pu-6WfUWp&sig=AHIEtbQcBCeMzD_BM41K9w1ZVHDEN5_ZZQ
  15. ^ a b "The Press: No Sale". Time. 1950-09-18. 
  16. ^ Scot "Quite Happy" in Soviet Zone. Reuters. The Herald 28 October 1949: 5.
  17. ^ a b c d (Çekçe) Kudrna, Ladislav. Indočína – největší bojiště čechoslováků od skončení druhé světové války (Indochina: The Czechoslovaks' Largest Battlefield Since the End of World War II). Valka.cz 23 March 2011.
  18. ^ An Englishman's 30 Years in China. The Age 10 February 1982: 11.
  19. ^ http://www.nzetc.org/tm/scholarly/tei-LenWasI.html
  20. ^ http://news.google.com/newspapers?id=XOMpAAAAIBAJ&sjid=ZyMEAAAAIBAJ&pg=7028,1158480&dq=briton-quits-post&hl=en
  21. ^ http://ir.uiowa.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1297&context=mff
  22. ^ Renegade Premier Ordered Arrested. Spokane Daily Chronicle. 17 October 1951: 1.
  23. ^ http://news.google.com/newspapers?id=_C5WAAAAIBAJ&sjid=AuYDAAAAIBAJ&pg=3084,1083810&dq=west-german-athlete+deserts&hl=en
  24. ^ http://books.google.com/books?id=-8uUGIAkv6UC&pg=PA271&dq=Gereke+%22defected+to+the+GDR%22&hl=en&ei=yehVTcSoF46ugQeso7jXDA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCkQ6AEwAA#v=onepage&q=Gereke%20%22defected%20to%20the%20GDR%22&f=false
  25. ^ Cowell, Alan (1996-11-29). "Thanksgiving, for Odd Sort of Harvard Expatriate". The New York Times. 
  26. ^ Politella, Dario (1958). Operation Grasshopper: The Story of Army Aviation in Korea From Aggression to Armistice. Wichita, Kansas: R.R. Longo Co. p. 136.
  27. ^ http://www.atlantic-times.com/archive_detail.php?recordID=1890
  28. ^ Reds Say Deserter Feared Korean Exile. Associated Press. Miami Daily News 29 December 1952: 4A.
  29. ^ http://home.arcor.de/prignitzportal/citizen/seite_putlitz_wolfgang.htm
  30. ^ (Fransızca) L'inauguration de l'ambassade du Maroc au Vietnam en août dernier permet de revenir sur une histoire commune (Last August's Opening of Moroccan Embassy in Vietnam Allows Return to Common History.) Aujourdhui.ma 22 September 2006.
  31. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Where are Korean War Defectors Now? Grey Beards. Vol. 16. No. 4. July–August 2002: 10-11.
  32. ^ http://books.google.com/books?id=cQoaz5uzNP0C&dq=Germans+and+African+Americans:+two+centuries+of+exchange&source=gbs_navlinks_s
  33. ^ Korean Veteran Leaves Red China. The Age. 1 October 1962: 3.
  34. ^ a b c (Almanca) Drei britische Soldaten baten um Asyl (Three British Soldiers Asked for Asylum). ADN. Neues Deutschland 15 February 1953.
  35. ^ http://news.google.com/newspapers?id=5g8rAAAAIBAJ&sjid=c5sFAAAAIBAJ&pg=2647,5583789&dq=hans+joachim+geyer&hl=en
  36. ^ http://books.google.com.bd/books/about/Agent_2996_enth%C3%BCllt.html?id=hCqrHAAACAAJ&redir_esc=y
  37. ^ Koreans Admit Pilot Deserted. Associated Press. Eugene Register-Guard 25 October 1953: 2.
  38. ^ GI Goes AWOL to E. Germany, Can't Stand It. UPI. Schenectady Gazette 3 January 1954: 14.
  39. ^ a b (Almanca) Amerikanischer und holländische Soldaten baten um Asyl in der DDR (American and Dutch Soldiers Asked for Asylum in the GDR). ADN. Neues Deutschland 7 October 1953.
  40. ^ Soldier Flees to Reds After Breaking Jail. Associated Press. The Florence Times 20 December 1953: 10.
  41. ^ Pole Flees to Doğu Almanya. Associated Press. The Gettysburg Times 27 November 1953: 5.
  42. ^ Yank Officer Picks Soviet. Associated Press. The Milwaukee Journal 6 March 1954: 2.
  43. ^ South Korean Airman Sneaks Plane to Reds. Associated Press. The Norwalk Hour. 20 January 1954: 20.
  44. ^ http://news.google.com/newspapers?id=EBZUAAAAIBAJ&sjid=wzkNAAAAIBAJ&pg=6048,4134732&dq=czechs+grant+cort+asylum&hl=en
  45. ^ "U. S. Army Admits GI Fled to Czechoslovakia". Chicago Daily Tribune. 1954-05-21. 
  46. ^ http://www.europeana.eu/portal/record/09213/D86B1C320DE49E4456BC9638859E1C2D0B1348B2.html
  47. ^ a b http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-9181911.html
  48. ^ http://news.google.com/newspapers?id=R2tQAAAAIBAJ&sjid=6xAEAAAAIBAJ&pg=2821,2710702&dq=karl+franz+schmidt-wittmack&hl=en
  49. ^ http://news.google.com/newspapers?id=U25AAAAAIBAJ&sjid=iqMMAAAAIBAJ&pg=2920,1228874&dq=major+richard+squires+defector&hl=en
  50. ^ a b http://news.google.com/newspapers?id=UdQiAAAAIBAJ&sjid=2ycEAAAAIBAJ&pg=4805,6401316&dq=american+defectors+to+the+soviet+union&hl=en
  51. ^ http://news.google.com/newspapers?id=SBZUAAAAIBAJ&sjid=xTkNAAAAIBAJ&pg=1609,4576900&dq=ralph+bernard+frederick+cross&hl=en
  52. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1300&dat=19550523&id=RjpVAAAAIBAJ&sjid=zJUDAAAAIBAJ&pg=6343,3303379
  53. ^ American Soldier Sentenced. Glasgow Herald 18 September 1957: 9.
  54. ^ East Germany Grants Asylum to American. Associated Press. Reading Eagle 15 June 1955: 8.
  55. ^ General Defects. Associated Press. The Milwaukee Journal 17 March 1955: 3.
  56. ^ "W. German Deserter Announced by Reds". Daily Boston Globe. 1956-07-06. 
  57. ^ "Education: The Defector". Time. 1956-12-31. 
  58. ^ http://books.google.com/books?id=tFJLIIGVk10C&pg=PA340&dq=British+RAF+defector+GRU+Soviet&hl=en&ei=kbaDTNPmMYvLOP3FqJ0O&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCgQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false
  59. ^ a b c d e 5 Spanish Sailors Win Appeal For Political Asylum in Mexico. UPI. Oxnard Press-Courier 18 July 1958: 12.
  60. ^ (Almanca) NATO-Soldat bat um Asyl (NATO Soldier Asked for Asylum). ADN. Neues Deutschland 3 January 1958.
  61. ^ "A.W.O.L. Yank Plans To Stay In E. Germany". Chicago Daily Tribune. 1959-08-08. 
  62. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1948&dat=19590614&id=P9cwAAAAIBAJ&sjid=UeEFAAAAIBAJ&pg=6351,2004915
  63. ^ "Soldier held for deserting U.S. army 30 years ago". Toronto Star. 1990-02-01. 
  64. ^ Greene, Larry A. (2011). Germans and African Americans: Two Centuries of Exchange. Jackson, Mississippi: University Press of Mississippi. ISBN 978-1-60473-784-4. p. 187.
  65. ^ http://news.google.com/newspapers?id=N9MNAAAAIBAJ&sjid=FncDAAAAIBAJ&pg=3424,25418&dq=air+force+defector&hl=en
  66. ^ http://suche.abendblatt.de/ashao/search.do;jsessionid=3DF15649976C0ADF9F0318041D470870?method=search&search=*&dateTo=30.05.1959&current=0&length=10&pagenum=11&categories=0&lastobj=608550471402%2C195905300000%2C0%2C11%2C110&outputs=4&dateFrom=30.05.1959&date=period&similar=
  67. ^ http://books.google.com/books?id=1oRdOHLKsAgC&pg=PA582&dq=gewechselte+%22Arthur+Wegner%22&hl=en&sa=X&ei=5VHPUL_CLoXN0AHRwIGYBQ&ved=0CDEQ6AEwAA#v=onepage&q=gewechselte%20%22Arthur%20Wegner%22&f=false.  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  68. ^ U.S. Defector in Army Custody. Associated Press. The Free Lance-Star 10 September 1964: 3.
  69. ^ a b c Bundeswehrangehörige baten um Asyl (Bundeswehr Members Asked for Asylum). ADN. Neues Deutschland 25 October 1960.
  70. ^ http://news.google.com/newspapers?id=ANoxAAAAIBAJ&sjid=c-QFAAAAIBAJ&pg=7393,794503&dq=ralph-bernard-frederick-cross&hl=en
  71. ^ a b (Almanca) Bundeswehrsoldaten desertieren (Bundeswehr Soldiers Desert). AND. Neues Deutschland 9 August 1960.
  72. ^ Deserter. The Sydney Morning Herald 20 March 1963: 3.
  73. ^ http://news.google.com/newspapers?id=TWQhAAAAIBAJ&sjid=64YFAAAAIBAJ&pg=6949,17262&dq=serafin+sanchez+defected&hl=en
  74. ^ (Almanca) SPD-Abgeordneter bat in der DDR um Asyl (SPD Deputy Asked for Asylum in the GDR). ADN. Neues Deutschland 12 April 1960.
  75. ^ http://mcadams.posc.mu.edu/russ/jfkinfo4/jfk12/defector.htm#SLOBODA
  76. ^ http://news.google.com/newspapers?id=PI0tAAAAIBAJ&sjid=kJ0FAAAAIBAJ&pg=4829,2831886&dq=ralph-bernard-frederick-cross&hl=en
  77. ^ "Bonn Mapmaker Said To Defect To East". The Sun. 1960-07-17. 
  78. ^ a b c Bundeswehrsoldaten fliehen in die DDR (Bundeswehr Soldiers Flee to the GDR). ADN. Neues Deutschland 29 April 1961.
  79. ^ http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-43365306.html
  80. ^ http://books.google.co.uk/books?id=6AxgGoq8tQAC&dq=Spying+on+Science&hl=en&sa=X&ei=zejZUeOVJ8qi0QWCwYGQBg&ved=0CDMQ6AEwAA
  81. ^ Mozambique: Guebuza Gives Funeral Eulogy for Fernando Ganhao. Agencia de Informacao de Mocambique. AllAfrica.com 8 April 2008.
  82. ^ http://news.google.com/newspapers?id=e-BOAAAAIBAJ&sjid=GgEEAAAAIBAJ&pg=3509,5841191&dq=us-family-of-3-defect&hl=en
  83. ^ http://chadecaxinde.net/wp-content/uploads/2012/07/nota_de_imprensa_20120329.pdf
  84. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v (Almanca) 22 Deserteure der Bundeswehr (22 Deserters from the Bundeswehr). Der Spiegel 22 August 1962: 12.
  85. ^ http://news.google.com/newspapers?id=w8gSAAAAIBAJ&sjid=VPoDAAAAIBAJ&pg=6087,132000&dq=reds+say+us+rocket+man+defected&hl=en
  86. ^ http://news.google.com/newspapers?id=hNQzAAAAIBAJ&sjid=aekFAAAAIBAJ&pg=1678,3053947&dq=navy+defector&hl=en
  87. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1144&dat=19621114&id=M0IqAAAAIBAJ&sjid=1k4EAAAAIBAJ&pg=2365,4802109
  88. ^ http://news.google.com/newspapers?id=EDlQAAAAIBAJ&sjid=81YDAAAAIBAJ&pg=5770,474186&dq=family-defects-to-cuba&hl=en
  89. ^ http://books.google.com/books?id=qh5lffww-KsC&pg=PA838&dq=%22Nguyen+Van+Cu%22&hl=en&sa=X&ei=P6DWUJ7UD8SG0QGo04G4Bg&ved=0CDcQ6AEwAQ#v=onepage&q=%22Nguyen%20Van%20Cu%22&f=false
  90. ^ http://newspapers.nl.sg/Digitised/Article/straitstimes19620929-1.2.15.3.aspx
  91. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1314&dat=19630629&id=uLNWAAAAIBAJ&sjid=0-gDAAAAIBAJ&pg=7082,4338980
  92. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1734&dat=19631017&id=Y04cAAAAIBAJ&sjid=V1EEAAAAIBAJ&pg=2492,3148231
  93. ^ http://news.google.com/newspapers?id=5kdQAAAAIBAJ&sjid=A1cDAAAAIBAJ&pg=4441,3740076&dq=richard+bourret&hl=en
  94. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1310&dat=19641018&id=0_tVAAAAIBAJ&sjid=BuMDAAAAIBAJ&pg=5044,3735559
  95. ^ Goes Other Way Through Barrier. Associated Press. Ellensburg Daily Record 11 January 1963: 3.
  96. ^ (Almanca) Belgischer Soldat bat um Asyl (Belgian Soldier Asks for Asylum). AND. Neues Deutschland 20 October 1963.
  97. ^ http://news.google.com/newspapers?id=xmtAAAAAIBAJ&sjid=fKMMAAAAIBAJ&pg=2371,2288445&dq=gary+martzke&hl=en
  98. ^ http://news.google.com/newspapers?id=d08cAAAAIBAJ&sjid=alEEAAAAIBAJ&pg=1971,539898&dq=roberto+ramos+michelena&hl=en
  99. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1697&dat=19631212&id=j-YcAAAAIBAJ&sjid=_5YEAAAAIBAJ&pg=6047,3610038
  100. ^ http://news.google.com/newspapers?id=lX0lAAAAIBAJ&sjid=D_MFAAAAIBAJ&pg=3440,1330932&dq=heinrich+james+newton&hl=en
  101. ^ http://news.google.com/newspapers?id=_kYqAAAAIBAJ&sjid=9U4EAAAAIBAJ&pg=5081,1258792&dq=british+agent+defects+to+reds&hl=en
  102. ^ http://newspapers.nl.sg/Digitised/Article/straitstimes19631019-1.2.22.9.aspx
  103. ^ http://www.3ad.com/history/cold.war/feature.pages/svenson.affair.htm
  104. ^ http://news.google.com/newspapers?id=-ftVAAAAIBAJ&sjid=E-MDAAAAIBAJ&pg=6785,5392324&dq=step-across-east-german-line&hl=en
  105. ^ About Jacinto Veloso, RHS Author. Random House Struik.
  106. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1350&dat=19641030&id=JNpOAAAAIBAJ&sjid=TgEEAAAAIBAJ&pg=4987,1447261
  107. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1817&dat=19641217&id=YBAdAAAAIBAJ&sjid=CJsEAAAAIBAJ&pg=7152,2972043
  108. ^ Report Defection of South Korean. UPI. St. Joseph Gazette 28 December 1964: 12.
  109. ^ http://resources3.kb.nl/010675000/pdf/DDD_010679436.pdf
  110. ^ http://www.hanford.gov/oci/ci_spy.cfm?dossier=121
  111. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1298&dat=19641028&id=PuxNAAAAIBAJ&sjid=jYoDAAAAIBAJ&pg=7474,2457829
  112. ^ GI, Girl Flee Behind Iron Curtain. Associated Press. The Modesto Bee 18 December 1964: A8.
  113. ^ Taiwan Defector Made PLA Navy Fleet Department Deputy Head China Report: Political, Sociological and Military Affairs 19 June 1985 (JPRS-CPS-85-059): 36.
  114. ^ Sihanouk Frees Saigon Pilot Who Defected. The Straits Times 10 February 1965: 16.
  115. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1948&dat=19650613&id=9EchAAAAIBAJ&sjid=5X8FAAAAIBAJ&pg=685,2247824
  116. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1798&dat=19651029&id=fvUeAAAAIBAJ&sjid=-YsEAAAAIBAJ&pg=6330,3922320
  117. ^ China Defection. Reuters. The Gazette 31 August 1965: 4.
  118. ^ http://www.oceano.com/oceano/catalogo/buscador.asp?IdThemeGN=58&IdThemeLB=58&TypSearch=1&IdBook=1730&DbName=LB
  119. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=950&dat=19650721&id=AEBQAAAAIBAJ&sjid=eFcDAAAAIBAJ&pg=5288,3234631
  120. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1350&dat=19680220&id=5sROAAAAIBAJ&sjid=mAEEAAAAIBAJ&pg=6495,3983906
  121. ^ British Soldier Defects. The Straits Times 21 July 1966: 2.
  122. ^ http://news.google.com/newspapers?id=FklRAAAAIBAJ&sjid=RzMNAAAAIBAJ&pg=3186,3214734&dq=harold+koch+defected&hl=en
  123. ^ http://killinghope.org/bblum6/indo1.htm
  124. ^ "Smith, J.D. I Was a CIA Agent in India. 1967". NameBase. 2012-01-16 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2012-01-20. 
  125. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1350&dat=19660202&id=Dv5OAAAAIBAJ&sjid=bQEEAAAAIBAJ&pg=5127,5446598
  126. ^ a b c d Deserters Arrive in Sweden UPI. The Evening Independent. 29 December 1967: 12.
  127. ^ Ralli, Elena. Greek Born International Journalist Costa Calfelis Dies. New Europe 26 November 2011.
  128. ^ http://news.google.com/newspapers?id=RrkyAAAAIBAJ&sjid=0PcDAAAAIBAJ&pg=4677,4486390&dq=defector-asks-cuban-asylum&hl=en
  129. ^ Zwick, Werner. Army Deserter Jones Goes On Trial Today. UPI. The Times News 3 April 1968: 3.
  130. ^ 10 Years After War, American Deserters Stay in Sweden. Associated Press. St. Joseph News-Press 17 April 1985: 9A.
  131. ^ http://news.google.com/newspapers?id=f3lWAAAAIBAJ&sjid=LeUDAAAAIBAJ&pg=2822,4630924&dq=american+defector&hl=en
  132. ^ http://news.google.com/newspapers?id=KkMjAAAAIBAJ&sjid=HbkFAAAAIBAJ&pg=1625,6075441&dq=richard+harwood+pearce+defector&hl=en
  133. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=2506&dat=19670106&id=RphJAAAAIBAJ&sjid=fAwNAAAAIBAJ&pg=6353,1409655
  134. ^ a b c d e f g h 8 More American Defectors Granted Asylum in Sweden. Associated Press. The Blade 20 March 1968: 23.
  135. ^ Deserter Opposes War. Associated Press. Times Daily 15 September 1968: 12.
  136. ^ a b c d e f g h i j k 11 GIs Granted Asylum in Sweden. UPI. The News and Courier 27 November 1968: 9-A.
  137. ^ a b c 3 More Men Win Asylum in Sweden. UPI. Eugene Register-Guard 11 January 1968: 2.
  138. ^ Soldier Given Asylum in Sweden. The News and Courier 18 July 1968: 6-D.
  139. ^ a b http://news.google.com/newspapers?id=X8AdAAAAIBAJ&sjid=XygEAAAAIBAJ&pg=3302,218475&dq=another+german+defects&hl=en
  140. ^ http://news.google.com/newspapers?id=jCYxAAAAIBAJ&sjid=nwEEAAAAIBAJ&pg=5474,3081624&dq=ehrenfried-petras&hl=en
  141. ^ Army Deserters Settling Down in Canadian Life. The Ledger 26 September 1974: 2A.
  142. ^ U.S. Deserter Is In Sweden. Associated Press. Spokane Daily Chronicle 8 August 1968: 2.
  143. ^ http://news.google.com/newspapers?id=B7UqAAAAIBAJ&sjid=NWMEAAAAIBAJ&pg=3465,846354&dq=us+air+force+staff+sergeant+jw+wright+defector&hl=en
  144. ^ Sailor Gets Asylum in Sweden. Washington Afro-American 25 November 1969: 20
  145. ^ Persistent About Joining Army; Now He's a Deserter. The Tuscaloosa News 8 April 1969: 8.
  146. ^ "Cuban Radio Says Marine Defected From Guantanamo". The New York Times. 1969-01-17. 
  147. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1350&dat=19690901&id=0cZOAAAAIBAJ&sjid=tAEEAAAAIBAJ&pg=5410,1740451.  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  148. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1314&dat=19690514&id=ELZWAAAAIBAJ&sjid=fukDAAAAIBAJ&pg=5184,5468963
  149. ^ http://news.google.com/newspapers?id=hWoRAAAAIBAJ&sjid=_-ADAAAAIBAJ&pg=3150,1769681&dq=american+defector&hl=en
  150. ^ http://news.google.com/newspapers?id=Cf9jAAAAIBAJ&sjid=9-YDAAAAIBAJ&pg=5808,1710231&dq=hans-joachim+kruse&hl=en
  151. ^ http://books.google.com/books?id=OPFm2Cn_UIEC&pg=PA427&dq=Bundesmarine+Korvettenkapitan+Robert+K%C3%BCndiger+DDR&hl=en&ei=jclZTcLxHsH88AbgwbW1Bw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CCsQ6AEwAQ#v=onepage&q=Robert%20K%C3%BCndiger&f=false
  152. ^ http://news.google.com/newspapers?id=VZJYAAAAIBAJ&sjid=SPgDAAAAIBAJ&pg=3780,2169778&dq=american+defector&hl=en
  153. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1350&dat=19690818&id=--9OAAAAIBAJ&sjid=uwEEAAAAIBAJ&pg=7306,3952568
  154. ^ Zhou, Zhunde. Libraries of Australia Authorities.
  155. ^ http://www.pownetwork.org/bios/h/h139.htm
  156. ^ http://www.iospress.gr/ios1996/ios19960421a.htm
  157. ^ Defector is Honored. Reuters. The Blade 13 September 1971: 2.
  158. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1499&dat=19710308&id=x98jAAAAIBAJ&sjid=fCgEAAAAIBAJ&pg=7250,3810577
  159. ^ http://ddr-luftwaffe.blogspot.com/2008/12/was-ist-aus-hans-dieter-reinkensmeier.html
  160. ^ a b http://news.google.com/newspapers?id=aEwqAAAAIBAJ&sjid=lFAEAAAAIBAJ&pg=7351,509509&dq=scientist+defector&hl=en
  161. ^ a b c Kidnap Try Charged To Army Officials. Associated Press. The Free Lance-Star 11 May 1971: 5.
  162. ^ http://books.google.com/books?id=uXiyy74NQnoC&pg=PA84&dq=Jaime+Morais+Sweden&hl=en&sa=X&ei=yI3WUMHEFafp0gGckoGQCQ&ved=0CDEQ6AEwAA#v=onepage&q=Jaime%20Morais%20Sweden&f=false
  163. ^ Missing West Pointer is in Sweden. Associated Press. Daily News 10 June 1971: 7.
  164. ^ Cope, Michael. Briton Joins Yanks in Sweden. The Milwaukee Journal 6 August 1973: 26.
  165. ^ Asylum for Editor. The Straits Times 23 January 1972: 1.
  166. ^ Former Canberra Envoy Defects. The Sydney Morning Herald 5 March 1973: 1.
  167. ^ McConnell, Tom. Detention for Scots Deserter Who Sought Political Asylum in Eire. Glasgow Herald 28 September 1976: 5.
  168. ^ http://www.thenation.com/article/questions-loyalty#
  169. ^ (Almanca) Angehöriger der Bundeswehr bat um Asyl in der DDR (Member of the Bundeswehr Asked for Asylum in the GDR). ADN. Neues Deutschland 29 September 1976.
  170. ^ a b South's Officer Said to Defect to N. Korea. UPI. The Berkshire Eagle 20 October 1977: 2.
  171. ^ "Czechs report GI's defection". Chicago Tribune. 1977-01-14. 
  172. ^ Defector Says NATO Fed Doctored Figures. Reuters. The Gazette 12 December 1979: 96.
    Treason Charge for German Who Defected From West to East. Associated Press. AP News Archive 29 January 1993.
  173. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1817&dat=19780618&id=3gcdAAAAIBAJ&sjid=-J0EAAAAIBAJ&pg=6594,4252349
  174. ^ http://news.google.com/newspapers?id=IFodAAAAIBAJ&sjid=A1kEAAAAIBAJ&pg=7164,3242780&dq=ursel-lorenzen&hl=en
  175. ^ http://news.google.com/newspapers?id=KXVRAAAAIBAJ&sjid=uPoDAAAAIBAJ&pg=1674,5693149&dq=inge+goliath&hl=en
  176. ^ http://news.google.com/newspapers?id=O8JAAAAAIBAJ&sjid=9aUMAAAAIBAJ&pg=3537,4912376&dq=west+german+defected&hl=en
  177. ^ http://news.google.com/newspapers?id=XHVkAAAAIBAJ&sjid=Ln4NAAAAIBAJ&pg=3488,5190348&dq=south-african-defector-given-political-asylum&hl=en
  178. ^ http://books.google.com/books?id=6XO9D0-abjIC&pg=PA567&lpg=PA567&dq=%22friedrich+tomberg%22+ddr+professor&source=bl&ots=s488katt2Y&sig=BUOjKMJAA2C0XEN3cr4gWJ2ovBg&hl=en&sa=X&ei=Dl7PUKaaDNS50QGC5ICgDA&ved=0CDgQ6AEwATgK#v=onepage&q=%22friedrich%20tomberg%22%20ddr%20professor&f=false
  179. ^ South Korean Defects. Associated Press. Evening Herald 4 August 1979: 9.
  180. ^ "Ex-defector said to accuse U.S. of spy recruiting". The Sun. 1980-04-11. 
  181. ^ Engelberg, Stephen (1995-09-18). "Cuba Holds Ex-C.I.A. Man U.S. Sought For 15 Years". The New York Times. 
  182. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1345&dat=19830621&id=McQSAAAAIBAJ&sjid=bPkDAAAAIBAJ&pg=6514,1142558
  183. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1916&dat=19011110&id=e-cgAAAAIBAJ&sjid=L24FAAAAIBAJ&pg=3074,1483716
  184. ^ http://articles.orlandosentinel.com/1990-12-10/news/9012100217_1_west-berlin-defector-gerhard-g
  185. ^ http://news.google.com/newspapers?id=0aQfAAAAIBAJ&sjid=LNYEAAAAIBAJ&pg=1357,6629964&dq=gerald+andreas+eckert&hl=en
  186. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1755&dat=19830424&id=uOQbAAAAIBAJ&sjid=a2gEAAAAIBAJ&pg=6808,2555465
  187. ^ South Korean Defects. Star-News 23 October 1983: 7A.
  188. ^ a b Taiwanese Director Defects to China. Associated Press. 11 April 1984: 6C.
  189. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=2209&dat=19850219&id=EYZKAAAAIBAJ&sjid=IpQMAAAAIBAJ&pg=3695,3111707
  190. ^ http://news.google.com/newspapers?id=zVYiAAAAIBAJ&sjid=d6cFAAAAIBAJ&pg=2814,6026584&dq=west+german+defected&hl=en
  191. ^ a b http://news.google.com/newspapers?id=PtszAAAAIBAJ&sjid=duEDAAAAIBAJ&pg=5257,4000338&dq=couple+adds+to+defections+in+germany&hl=en
  192. ^ "The World". Los Angeles Times. 1985-09-29. 
  193. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1946&dat=19860507&id=RYY0AAAAIBAJ&sjid=ZagFAAAAIBAJ&pg=2421,3688093
  194. ^ Taubman, Philip (1987-10-15). "G.I. Defector Disillusioned With Soviet". The New York Times. 
  195. ^ "Exiles: The Deejay Defector". Time. 1988-02-01. 
  196. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1298&dat=19880216&id=GP5NAAAAIBAJ&sjid=0osDAAAAIBAJ&pg=1399,2786555
  197. ^ http://news.google.com/newspapers?nid=1346&dat=19890216&id=r6pNAAAAIBAJ&sjid=FPwDAAAAIBAJ&pg=6333,63322