Başkent Ekspresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Başkent Ekspresi
Genel bilgiler
DurumSeferler sonlandırıldı. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni seferleri başladı.
SahibiTCDD
Yer1. Bölge ve 2. Bölge
İlk - Son durak
Hizmet
TürüSüper Ekspres
Sistem6 Pulman
1 Yemekli Vagon
İşletmeci(ler)TCDD
Teknik bilgiler
Hat uzunluğu587 km (365 mi)

Başkent Ekspresi, önceden Ankara – İstanbul, 2009-2012 yılları arası Eskişehirİstanbul ana hattında sefer yapmış TCDD'ye ait bir süper eksprestir.[1] Kalkış istasyonu Eskişehir Garı olan tren 314 km.'lik seyahatini 4:12 saatte tamamlamaktaydı. Başkent Ekspresi her gün iki şehirden karşılıklı olarak hareket etmekteydi. Önceliği yüksek olduğu için demiryolunun tek hat olduğu bölümlerde diğer trenler Başkent Ekspresi'ne yol verirlerdi.

Trenin Seferlere Başlaması ve Seferden Kaldırılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkent Ekspresi sefere konulmadan önceki yıllarda TCDD'nin imajı ve demiryolu seyahatine olan talep yetersiz hizmet ve oldukça uzun seyahat süreleri dolayısıyla düşmekteydi. Bu durumu tersine çevirmek amacıyla TCDD, İstanbul-Ankara hattında yeni ve "lüks" vagonlarla donatılmış bir treni sefere koymayı planladı. Trenin adı "Başkent Ekspresi" olacaktı ve o döneme göre oldukça "lüks" sayılan TVS2000 model vagonlarından oluşacaktı. Bu kapsamda Başkent Ekspresi, ilk seferini 1993'te yaptı. Trende ilk kez kullanılan yeni TVS2000 vagonlarının etkisiyle çok kısa sürede demiryolu seyahatine olan talep hızla arttı.

Başkent Ekspresi 3-6 Adet TVS2000 tipi pulman ve 1 adet yemekli vagondan teşkil edilmiş olup bu model vagonların kullanıldığı ilk tren olma özelliğini taşımıştır. İstanbul-Ankara Demiryolu'nun elektrifikasyonu tamamlandıktan sonra genellikle Elektrikli Koncar veya E43000 Serisi lokomotif ile çekilirdi. İki ve üç numaralı vagonlarında kablosuz internet hizmeti verilmekteydi. 2009 yılından itibaren güzergahı Eskişehir'e kısaltıldı ve buradan YHT hattına aktarma yapılmaktaydı. 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren YHT çalışmaları dolayısıyla seferden kaldırıldı.

Kazalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkent Ekspresi Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Tavşancıl beldesinde ters yönde ilerleyen Adapazarı Ekspresi ile 11 Ağustos 2004 tarihinde çarpıştı ve kazada 8 kişi öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Eski Anahat Trenleri". TCDD. 2 Şubat 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]