2012 Suriye parlamento seçimleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2012 Suriye parlamento seçimleri
Suriye
← 2007 7 Mayıs 2012 2016 →

250 sandalyeli Suriye Halk Konseyi için
Çoğunluk için 126 sandalye gerekli
  Birinci parti İkinci parti
 
Lider Beşşar Esad Kadri Cemil
Parti Baas Partisi Halkın İradesi Partisi
İttifak Ulusal İlerici Cephe Değişim ve Halk Kurtuluş Cephesi
Son seçim 169 Yeni
Sandalye 168 5
Değişim azalış 1 artış 5

Önceki Meclis Başkanı

Mahmud el-Abraş
Baas Partisi

Seçilen Meclis Başkanı

Muhammed Cihad el-Lahim
Baas Partisi

Seçim sonuçları:
     Ulusal İlerici Cephe
     Değişim ve Halk Kurtuluş Cephesi
     Bağımsızlar

2012 Suriye parlamento seçimleri, 7 Mayıs 2012 tarihinde Suriye'de, Suriye Halk Konseyi'nin 250 sandalyesini belirlemek için yapılan parlamento seçimleridir.[1]

Seçim[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçimlere sadece 2 oluşum katılmıştır. Bunlardan ilki, devlet Başkanı Beşşar Esad'ın liderliğinde olan ve Baas Partisi'ni de içine alan Ulusal İlerici Cephe'dir. Diğeri de, Kadri Cemil liderliğinde olan ve muhalif gözüken Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi'dir. Bu oluşumda, Ulusal İlerici Cephe gibi çok partili bir koalisyondur. Suriye Televizyonu, seçimlere 750 adayın katıldığını açıklamıştır. Suriye İç Savaşı nedeniyle seçime çok ilgi gösterilmemiştir. 14 milyon seçmenden, 5 milyon seçmen oy kullanabilmiştir.

Sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçimlerde çoğunluğu Beşşar Esad liderliğinde olan Ulusal İlerici Cephe kazanmıştır. Suriye Halk Konseyi'nde 169 sandalyeye sahip olmuştur. Ayrıntılı bilgiler ise netlik kazanmamıştır.

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçimler, ülkenin iç savaş içinde olduğu dönemde yapılmıştır. Muhalif gruplar, bu seçimin halkın gözünü boyama olduğunu açıklamış ve seçime katılmamıştır.

Bunun yanında birçok ülke de devlet başkanı Beşşar Esad'ın düzenlediği seçimleri eleştirmiştir. O ülkelerde muhalifler gibi bu seçimin halkın gözünü boyama olduğunu açıklamışlardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Syrian parliamentary election, 2012". Wikipedia. 15 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2012.