1949 Suriye devlet başkanlığı yetkileri referandumu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Suriye'de 25 Haziran 1949'da devlet başkanlığı yetkileri ve Hüsnü Zaim'in devlet başkanlığı adaylığı konusunda iki ayrı referandum yapıldı.[1] Seçmenlere dört öneriyi onaylayıp onaylamadıkları soruldu ve her biri için ayrı oy kullanıldı. Dört öneri de onaylandı.[2]

Sorular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oy pusulasında dört soru soruldu:[2]

  1. Devlet başkanının ilk kez halk tarafından, medeni haklara sahip, seçimleri bakanlar kurulu tarafından ve anayasa ile belirlenen bir süre için ilan edilen, aday oldukları sırada kırk yaş ve üzerindeki Suriyeliler arasından genel gizli oyla seçilmesini ister misiniz?
  2. Devlet başkanına seçildiği tarihten itibaren dört ayı geçmemek üzere yeni bir anayasa yapma yetkisini bakanlar kurulunda kabul edilen bir kararname ile almasını ve doğrudan halk veya bakanlar kurulu tarafından onaylanmasını ister misiniz?
  3. Yeni bir anayasa hazırlanıp onaylanıncaya kadar devlet başkanına, bakanlar kurulunda alınan anayasa kararnameleri de dahil olmak üzere kararnameleri yayımlama yetkisinin verilmesini ister misiniz?
  4. 3. soruda tanımlanan devlet başkanına verilen yetkinin 30 Mart 1949'dan beri kabul edilen tüm kararnameler için geçerli olduğunu kabul etmek ister misiniz?

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Elections in Asia: A data handbook, Volume I. Oxford University Press. 2001. s. 224. ISBN 0-19-924958-X. 
  2. ^ a b Karim Atassi (2018) Syria, the Strength of an Idea: The Constitutional Architectures of Its Political Regimes 30 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. pp159–160