Asayiş (Suriye)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Asayiş
الأسايش‎
Asayîş Rojava
Rojava İç Günvenlik Güçleri bayrağı
Etkin2012-günümüz
ÜlkeSuriye
BağlılıkKuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi
Büyüklük15,000
Takma AdıAsayish
WebsiteAsayiş Websitesi
Komutanlar
Asayiş Kuvvetlerinin ŞefiCivan İbrahim
SözcüOrgeneral Aba Ali Hassan

Asayiş veya Rojava Asayîşi (Arapçaالأسايش), Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin resmî iç güvenlik teşkilatıdır. Suriye İç Savaşı sırasında kurulan polis teşkilatı, özel görevler için eğitilen Anti-Terör Birimleri'ne bağlıdır.[1]

Çatışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kamışlı Muharebesi'nde hükûmet yanlısı Ulusal Savunma Kuvvetleri ile çatışmalara girdi. Muharebe sonrası taraflar ateşkes ilan etti. Asayiş birlikleri Zeytin Dalı Harekâtı'nda ve Barış Pınarı Harekâtı'nda Suriye Demokratik Güçleri içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu ile çatışmalara girdi.[2][3][4]

Cinsiyet eşitliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Rojava'nın diğer kurumlarında olduğu gibi, Asayiş toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir kuvvet için çabalamaktadır. Asayiş güçlerinin tahminen % 25'i kadındır. Organizasyon bir erkek ve bir kadın olmak üzere Civan İbrahim ve Aitan Ferhad tarafından ortaklaşa kuruluştur. Silahlı saldırılardan sivilleri korumaya ek olarak, Asayiş ayrıca, kadınlar arasındaki aile anlaşmazlıkları cinsiyete dayalı şiddet, protestolar ve kamu kutlamalar sırasında kadınları korumaktadır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Rojava Asayish: Security institution not above but within the society" (İngilizce). Fırat Haber Ajansı. 6 Haziran 2016. 24 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2018. 
  2. ^ "Asayish Forces in Tirbe Sipi renewed martyrs bledge" (İngilizce). Hawarnews. 31 Ocak 2018. 3 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2018. 
  3. ^ "بيان صادر عن المركز اﻹعلامي العام آساييش روجآفا -شمال سوريا" (Arapça). Asayiş. 1 Şubat 2018. 14 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2019.