Halkın İradesi Partisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Halkın İradesi Partisi
Arapçaحزب الإرادة الشعبية
Genel başkanKadri Cemil
Kuruluş tarihi2012 (2012)
MerkezŞam, Suriye
Gazete(ler)Kassioun
Ulusal üyelikDeğişim ve Özgürlük için Halk Cephesi
Halk Meclisi
0 / 250
İnternet sitesi
Suriye

Halkın İradesi Partisi (Arapçaحزب الإرادة الشعبية, romanizeḤizb al-ʾIrāda aš-Šaʿbiyya) Suriye'de bir siyasi partidir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

2000 yılında Suriye Komünist Partisi 9. kongresinin toplanmasından kısa bir süre sonra, partinin Şam örgütünün üyelerinin %80'i ihraç edildi. Bu gayrimeşru prosedür, Suriye'nin her yerinde daha fazla parti örgütünü kapsayacak şekilde genişletildiğinden, etkilenen yoldaşlar ve parti örgütleri, Kassioun gazetesini yeniden yayınlayan Suriye Komünistlerinin Birliği Ulusal Komitesini kurdu. Yeni parti, iktidardaki Baas Partisi ile diğer "yasal" partileri bir araya getiren Ulusal İlerici Cephe ile bağlantılı değil.

Komünist grubun, Halkın İradesi Partisi olarak bilinen resmi kayıtlı bir partiyi kurması ve ilan etmesi 2012 yılına kadar sürdü. Parti, 2003 ve 2007 parlamento seçimlerinde bağımsız adaylar çıkardı, ancak sandalye kazanamadı. Bununla birlikte, 2012 parlamento seçimlerinde HİP'in oluşturduğu bir koalisyon olan Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi 5 sandalye aldı. Parti, 2011 Suriye Krizi'nin başlangıcında gösterilere katıldı ve Şam, Humus ve Deyrizor'daki bazı aktivistleri hükûmet polisi ve diğer servisler tarafından uygulanan şiddet sebebiyle hayatını kaybederken, diğerleri tutuklandı. Suriye halk hareketi silaha ve şiddete yönelirken, HİP insani yardımlara ve bazı çatışma bölgelerinde arabuluculuk çabalarına devam etti. HİP, yalnızca devlet başkanının görevden alınmasını değil, bir bütün olarak rejimin kapsamlı, radikal ve demokratik bir şekilde değiştirilmesini istiyor. Ekonomik olarak parti, 2005'te başlayan ve Suriye'deki toplumsal ve siyasi huzursuzluğun temellerini atan liberalleşme “reformlarının” tersine çevrilmesi ve güçlü bir ulusal ekonomi yaratılması çağrısında bulunuyor.

HİP Konsey Sekreterlerinden Dr. Kadri Cemil, 2011 Suriye protestolarına yanıt olarak Suriye Anayasası'nda değişiklik taslağı hazırlayan komitenin bir üyesiydi. Değişiklikler 2012'de Suriye anayasa referandumunda onaylandı ve Suriye'de çok partili seçimlere izin verdi.

Liderlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Örgütlenmede Halkın İradesi Partisi demokratik merkeziyetçiliği takip eder. Bununla birlikte, bir genel sekreter ataması yoktur; bunun yerine, genel konferansta seçilen Merkez Konseyi üyelerinin kolektif liderliği partiyi yönetir. Merkez Konseyi, başkanlık üyelerini ve sekreterlik üyelerini günlük görevleri üstlenmek üzere seçer.[1]

Parlamento seçimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Suriye Halk Meclisi
Seçim Sandalye +/–
2012
1 / 250
artış 1
2016
0 / 250
azalış 1
2020
0 / 250
Sabit

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "About PWP - حزب الإرادة الشعبية". www.kassioun.org. 30 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]