İlgi Alanı (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İlgi Alanı (film)
YönetmenJonathan Glazer
Yapımcı
  • James Wilson
  • Ewa Puszczyńska
YazarJonathan Glazer
Oyuncular
MüzikMica Levi
Görüntü yönetmeniŁukasz Żal
KurguPaul Watts
Yapım şirketi
Dağıtıcı
Çıkış tarih(ler)i19 Mayıs 2023 (2023-05-19) (Cannes)
15 Aralık 2023 (2023-12-15) (ABD)
2 Şubat 2024 (2024-02-02) (Birleşik Krallık)
9 Şubat 2024 (2024-02-09) (Polonya)
Ülke
Dil
  • Almanca
  • Lehçe
Hasılat$3.3 milyon[4]

İlgi Alanı (orijinal adı, The Zone of Interest), Jonathan Glazer tarafından yazılıp yönetilen ve Martin Amis'in 2014 tarihli romanından uyarlanan 2023 yapımı bir tarihi drama filmidir. Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Polonya arasında ortak bir yapımdır. Filmde Christian Friedel, Alman Auschwitz toplama kampının yanındaki yeni evinde karısı Hedwig (Sandra Hüller) ile rüya gibi bir hayat kurmaya çalışan Alman Nazi komutanı Rudolf Höss'ü canlandırıyor.[5]

The Zone of Interest, 19 Mayıs 2023'te 76. Cannes Film Festivali'nde prömiyerini yaptı ve hem Grand Prix hem de FIPRESCI Ödülü'nü kazanarak büyük beğeni topladı. Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği tarafından En İyi Film seçildi.[6] National Board of Review tarafından 2023'ün en iyi beş uluslararası filminden biri olarak seçildi ve 96. Akademi Ödülleri'nde En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film dalında İngiltere'nin adayı olarak gösterildi.[7] Ayrıca üç Altın Küre Ödülü (En İyi Sinema Filmi - Drama dahil), dokuz BAFTA (En İyi İngiliz Filmi dahil) ve beş Akademi Ödülü'ne (En İyi Film ve En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film dahil) aday gösterildi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1943 yılında Auschwitz toplama kampının komutanı Rudolf Höss, karısı Hedwig ve beş çocuğuyla birlikte kampın yanındaki cennet gibi bir evde yaşamaktadır. Höss, çocuklarını yüzmeye ve balık tutmaya götürür ve Hedwig bahçeyle ilgilenerek vakit geçimektedir. Hizmetçiler ev işlerini halletmektedir ve mahkumların eşyaları aileye verilir. Bahçe duvarının ötesinde silah sesleri, bağırışlar, tren ve fırın sesleri duyulmaktadır.

Höss, yakında faaliyete geçecek yeni bir krematoryumun tasarımını onaylar. Höss, nehirdeki insan kalıntılarını fark eder. Çocuklarını sudan çıkarır ve kamp personeline dikkatsizliklerinden dolayı onları cezalandıran bir not gönderir.

Höss, tüm toplama kamplarında müfettiş yardımcılığına terfi ettirildiği ve Berlin yakınlarındaki Oranienburg'a taşınması gerektiği haberini alır. Bu atamaya itiraz eder ve haberi birkaç gün karısı Hedwig'den saklar. Evlerine derinden bağlı olan Hedwig, üstlerini kendisinin ve çocukların kalmasına izin vermeye ikna etmesi için ona yalvarır. İsteği onaylanır ve Höss harekete geçer.

Hedwig'in annesi kalmaya gelir, ancak geceleri krematoryumun alevlerini görünce dehşete düşer ve arkasında Hedwig'in yok ettiği bir not bırakarak evden ayrılır. Yakınlarda yaşayan Polonyalı bir kız her gece gizlice dışarı çıkar ve mahkumların bulup yemeleri için çalışma alanlarında yiyecek saklar. Genç bir kadın mahkum Höss'ün ofisine gelir ve soyunmaya başlar; herhangi bir karşılaşma gösterilmez, ancak kısa bir süre sonra cinsel organlarını banyoda yıkarken gösterilir.

Höss, yaptığı işin takdiri olarak Berlin'e vardıktan aylar sonra, yüzbinlerce Macar Yahudisini öldürülmek üzere Auschwitz'e nakledecek, kendi adını taşıyan bir operasyonu yönetmekle görevlendirilir. Bu onun Auschwitz'e geri dönmesine ve ailesiyle yeniden bir araya gelmesine olanak tanır. Boş bir şekilde operasyonu kutlayan bir partiye katılır ve telefonda Hedwig'e orada zamanını odayı gazlandırmanın en etkili yolunu düşünerek geçirdiğini söyler.

Höss, Berlin'deki ofisinden merdivenlerden inerek çıkarken durur ve defalarca öğürür ancak kusamaz. İzlenip izlenmediğini anlamak için karanlığa bakar. Şu anda, bir grup kapıcı Auschwitz-Birkenau Devlet Müzesi'ni açılmadan önce temizlemektedir. 1943 yılında Berlin'de Höss, yaklaşan karanlığın gölgesinde kalan uğursuz bir merdivene doğru ilerler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Roxborough, Scott (26 Mayıs 2023). "Cannes: A24 Closes Worldwide Deals for Jonathan Glazer's 'The Zone of Interest'". The Hollywood Reporter. 8 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2023. 
  2. ^ a b "THE ZONE OF INTEREST". Festival de Cannes. 27 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  3. ^ Vourlias, Christopher (19 Mayıs 2023). "Poles Share Their Souls With the World". Variety. 27 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023. 
  4. ^ "The Zone of Interest". The Numbers. 27 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2024. 
  5. ^ "THE ZONE OF INTEREST". cannes.com. 27 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2024. 
  6. ^ "'The Zone of Interest' Wins Best Picture at Los Angeles Film Critics Awards, Four Women Take Acting Prizes (Full Winners List)". variety.com. 10 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2024. 
  7. ^ "Oscars: U.K. Picks Jonathan Glazer's 'Zone of Interest' for International Feature Category". hollywoodreporter.com. 21 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2024.