Güneş Sonrası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güneş Sonrası
Aftersun
Release poster
YönetmenCharlotte Wells
Yapımcı
YazarCharlotte Wells
Oyuncular
MüzikOliver Coates
Görüntü yönetmeniGregory Oke
KurguBlair McClendon
Stüdyo
Dağıtıcı
  • Mubi (Birleşik Krallık)
  • A24 (Amerika Birleşik Devletleri )
Çıkış tarih(ler)i21 Mayıs 2022 (2022-05-21) (Cannes)
21 Ekim 2022 (2022-10-21) (Amerika Birleşik Devletleri)
18 Kasım 2022 (2022-11-18) (Birleşik Krallık)
Süre101 dakika[1]
Ülke
  • Birleşik Krallık
  • Amerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Hasılat$3 milyon[2][3]

Aftersun, Charlotte Wells tarafından yazılan ve yönetilen, Paul Mescal, Frankie Corio ve Celia Rowlson-Hall'ın oynadığı 2022 yapımı bir drama filmidir . 2000'lerin başında geçen film, 11 yaşındaki İskoç Sophie'nin. 31. yaş gününün arifesinde babasıyla Türkiye'deki bir tatil beldesine tatile gitmesini konu alıyor.

Aftersun, Amerika Birleşik Devletleri'nde 21 Ekim 2022'de A24 tarafından ve Birleşik Krallık'ta 18 Kasım 2022'de Mubi tarafından yayınlandı. Film, Wells'in yönetmenliğini ve senaryosunu ve Mescal ile Corio'nun performanslarını öven eleştirmenlerden evrensel beğeni topladı. Ayrıca Ulusal İnceleme Kurulu tarafından 2022'nin en iyi filmlerinden biri seçildi ve Sight and Sound tarafından yılın en iyi filmleri anketinde birincilik ödülüne layık görüldü.[4][5]

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

11 yaşındaki Sophie, sevgi dolu ve idealist ama sorunlu 30 yaşındaki İskoç babası Calum ile yaz tatili için Türkiye'ye gelir. Meraklı, zeki ve gözlemci bir kız olan Sophie, Türkiye'deki tatil beldesindeki gençlerin cinsel ve romantik faaliyetlerde bulunup tartıştıklarını gözlemlerken, büyüme ve ergenlik çağının başlangıcındaki filizlenen duygularıyla boğuşuyor.

Sophie, tatil boyunca babasıyla arasındaki mesafeyi de hissedebiliyor. Calum, onu derinden seviyor ama tatil boyunca bir memnuniyet görüntüsünü koruyarak kızından saklamaya çalıştığı genel bir tarafsızlık belirtileri gösteriyor. Sophie'nin annesinden dostane bir şekilde ayrılmıştır ve mesleki ve mali mücadelelerle uğraşmaktadır. Calum, Tai chi kalıplarına girerek ve kendi kendine yardım kitapları okuyarak kendinden nefret ve üzüntü duygularını bastırmak için başarısız girişimlerde bulunur.

Sophie'nin gözlemci doğası, babasının anlayamadığı bir sürü yetişkin şeyiyle uğraştığını fark etmesine izin veriyor. Bir keresinde tüplü dalışa giderler ve o pahalı tüplü dalış maskesini denizde kaybeder. Calum umursamaz davranıyor ama Sophie babasının yaptığı hataya üzüldüğünü biliyor ve maskenin çok pahalıya mal olduğunu anladığını ifade ederek babasını rahatlatıyor. Calum daha sonra yanlarındaki dalış eğitmenine 30 yaşına gelmesine şaşırdığını ve 40 yaşına gelmeyi beklemediğini ifade eder.

Başka bir örnekte, Calum ve Sophie bir kilim tüccarına giderler ve onun beğendiği bir halıyı satın almanın maliyetiyle boğuştuğunu görür. İlk başta, Calum, yanında Sophie, halıyı satın almayı reddeder. Daha sonra Sophie olmadan geri döner ve çok pahalıya mal olmasına rağmen halıyı tüccardan satın alır.

Sophie'nin kavrayış yeteneği Calum'ı şaşırtır ve farkında olmadan onun daha da depresyona girmesine neden olur. Ancak tatilin sonlarında doruk noktası olan bir an yaşanır; Calum ve Sophie, onları son zamanlarından birinde sevgi dolu bir kucaklamada bir araya getiren " Under Pressure " müziği eşliğinde birlikte dans ederler.

Film boyunca serpiştirilmiş, dans eden insanlardan oluşan bir kalabalığın, aptalca dans eden Calum'un ve çılgınlığı uzaktan izleyen kafası karışmış yetişkin Sophie'nin yer aldığı flaşla aydınlatılmış dans çılgınlığı sekansları serpiştirilmiştir. Birçok kez kendisi ile Calum arasındaki mesafeyi kapatmaya çalışır ancak başarısız olur ve yetişkin bir Sophie belirir ve ona ulaştığında babasını öfkeyle iter.

Sonra Calum ve Sophie havaalanında tatillerinin bittiğini ve birbirlerinin huzurunda geçirdikleri son anın sinyalini verirler. El sallayarak, onu uçakla evine, annesinin yanına gönderir. Calum daha sonra arkasını döner ve koridorda dans partisinin yapıldığı odaya doğru yürür.

20 yıl sonra Calum, Sophie'nin hayatında değildir. 31 yaşındaki Sophie, babasıyla Türkiye'ye yaptıkları geziyi, hem kendisinin hem de Calum'un yolculuk sırasında çektikleri DVR-kayıtlarını hatırlar. Video görüntülerini, yaşadıklarını anmak, ilişkileri ve 11 yaşında bir çocuk olarak tanıyamadığı veya anlayamadığı, ancak şimdi dokunaklı bir şekilde anladığı yanları üzerine düşünür.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Calum Paterson rolünde Paul Mescal
  • Frankie Corio Sophie Paterson olarak
    • Yetişkin Sophie rolünde Celia Rowlson-Hall
  • Sally Messham Belinda olarak
  • Brooklyn Toulson Michael olarak
  • Spike Fearn Olly olarak
  • Harry Perdios Toby olarak
  • Ruby Thompson Laura olarak
  • Ethan James Smith, Scott rolünde
  • Kayleigh Coleman Jane olarak

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Aftersun, yönetmen ve yazar Charlotte Wells'in ilk uzun metrajlı filmi. Bunu "duygusal olarak otobiyografik" olarak nitelendirerek, genç bir ebeveyn ile bir kızı arasındaki ilişkide, 2015'teki ilk kısa filmi Salı'da keşfettiklerinden "farklı bir dönemi" araştırmaya çalıştı.[6] Frankie Corio, kadroya alınmadan önce 800'den fazla başvurandan biriydi.[6] Çekimler Türkiye'de gerçekleşti.[7] İki haftalık prova döneminde Corio ve Mescal, dinamiklerini daha gerçekçi kılmak için bir tatil beldesinde vakit geçirdiler.[8]

Gösterim[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin prömiyeri, jüri ödülü kazandığı 2022 Cannes Film Festivali'nde[9] Uluslararası Eleştirmenler Haftası kapsamında yapıldı.[10] Edinburgh Uluslararası Film Festivali,[11] Melbourne Uluslararası Film Festivali,[12] Telluride Film Festivali,[13] Toronto Uluslararası Film Festivali,[14] Londra Film Festivali,[15] New York Filmi'nde gösterildi . Festival[16] ve Adelaide Film Festivali .[17]

Aftersun, Mubi tarafından Avusturya, Fransa, Almanya, Hindistan, İrlanda, İtalya, Latin Amerika, İspanya, Türkiye ve Birleşik Krallık'ta ve A24 tarafından Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da dağıtıldı .[18][19] Amerika Birleşik Devletleri'nde 21 Ekim 2022'de ve Birleşik Krallık'ta 18 Kasım 2022'de yayınlandı.[20][21]

Film,[22] Aralık 2022'de talep üzerine video için gösterime girdi.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Paul Mescal, Calum Paterson rolündeki performansıyla büyük beğeni topladı.

Rotten Tomatoes'da Aftersun, 202 incelemeye göre %96 onay puanına ve ortalama 8,80/10 puana sahiptir. Web sitesinin eleştirmenlerin fikir birliği şu şekildedir: "Frankie Corio'nun muazzam performansıyla yönetilen Aftersun, izleyicileri ustaca sevdiklerimizle ilgili anılarımız ile gerçekte kim oldukları arasındaki kesişime yönlendiriyor." Metacritic, filme 46 eleştirmene dayanarak 100 üzerinden 95 ağırlıklı ortalama puan vererek "evrensel beğeni" verdi.

New York Times eleştirmeni AO Scott, filmi "şaşırtıcı ve yıkıcı" olarak nitelendirdi ve Wells'i "filmin dilini neredeyse yeniden icat ettiği, ortamın genellikle uykuda olan bilinç ve duygu dünyalarını ifşa etme potansiyelini ortaya çıkardığı" için övdü.[23] Screen Daily'den Fionnuala Halligan, ' "ölçülü ama amansız araştırmasının ... onu son yıllarda İngiliz sinemasında en umut verici yeni seslerden biri olarak belirlediğini" yazdı.[24] Guy Lodge of Variety filmi "duyulara hitap eden, keskin bir şekilde hareket eden" olarak nitelendirdi.[1] TheWrap'ten Carlos Aguilar, Gregory Oke'nin "görsel olarak akıcı" sinematografisini övdü ve bunun "parlak bir melankoliyi çağrıştırdığını" düşündü.[25] Empire'da yazan Beth Webb, filmi "ustaca düzenlenmiş, empatik ve dürüst bir karakter çalışması" ve "Yeni İngiliz film yapımının bir zaferi" olarak övdü.[26]

Birkaç film eleştirmeni, filmin Margaret Tait'in çalışmalarıyla yankılarına dikkat çekti; Mark Kermode'un yazdığı gibi, "Wells'in zanaatında Margaret Tait'in filmlerinin, özellikle de bir ton referansı görevi görmüş gibi görünen Blue Black Permanent (1992)'nin açık izleri var (Tait'in yazılarının bir cildi ekranda belirgin bir şekilde gösteriliyor). ' .[27] Charlotte Wells, Tait'in kendisi üzerindeki etkisini, özellikle de Blue Black Permanent'in "Bu özel bir film ve birçok yönden benim yaptığım şeyle bağlantılı olduğunu" söyleyerek kabul ederdi.[28]

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_accolades_received_by_Aftersun 29 Ocak 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "'Aftersun' Review: Paul Mescal's Charisma Powers a Summer Vacation Portrait That Isn't as Sunny as It Seems". Variety. 21 Mayıs 2022. 23 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Şablon:Cite The Numbers
  3. ^ "Aftersun (2022)". Box Office Mojo. IMDb. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2023. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2023. 
  6. ^ a b "Charlotte Wells on Cannes Critics' Week Film 'Aftersun': 'I Got More and More of Myself Into Both Characters'". Variety. 20 Mayıs 2022. 21 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ "Cannes Review: Paul Mescal In Charlotte Wells' 'Aftersun'". Deadline Hollywood. 21 Mayıs 2022. 23 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2023. 
  9. ^ "Cannes Critics' Week: Jesse Eisenberg's 'When You Finish Saving The World' To Open 2022 Selection". Deadline Hollywood. 20 Nisan 2022. 20 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  10. ^ "Cannes: 'La Jauria' Tops Critics' Week Prizes". The Hollywood Reporter. 25 Mayıs 2022. 25 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  11. ^ "Charlotte Wells' Cannes Critics' Week Breakout 'Aftersun' To Open Edinburgh". Deadline Hollywood. 12 Temmuz 2022. 13 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  12. ^ "Aftersun". 19 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Barry Jenkins Praises 'Aftersun' at Telluride: 'I'm a F*cking Wreck'". IndieWire. 5 Eylül 2022. 5 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  14. ^ "Aftersun". Toronto International Film Festival. 18 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2022. 
  15. ^ "Aftersun". BFI London Film Festival 2022 (İngilizce). 29 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2022. 
  16. ^ "Main Slate". Film at Lincoln Center. 15 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2022. 
  17. ^ "AFF announces the first 5 films for 2022". Adelaide Film Festival. 30 Ağustos 2022. 31 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2022. 
  18. ^ "Mubi buys hot UK Cannes title 'Aftersun' starring Paul Mescal (exclusive)". Screen Daily. 21 Mayıs 2022. 23 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  19. ^ "A24 Buys Paul Mescal Cannes Drama 'Aftersun' for U.S., Canada (Exclusive)". IndieWire. 24 Mayıs 2022. 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  20. ^ "Fall Movie Calendar: From Blonde to Wakanda Forever". WHEC-TV. 30 Ağustos 2022. 4 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2022. 
  21. ^ "UK-Ireland cinema release calendar: latest updates for 2022". Screen Daily. 30 Eylül 2022. 21 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  22. ^ "Aftersun DVD Release Date". www.dvdsreleasedates.com. 22 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2022. 
  23. ^ "'Aftersun' Review: A Father and Time". The New York Times. 20 Ekim 2022. ISSN 0362-4331. 20 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2022.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  24. ^ "'Aftersun': Cannes Review". Screen Daily. 21 Mayıs 2022. 23 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  25. ^ "'Aftersun' Film Review: Charlotte Wells Debuts With an Achingly Stirring Coming-of-Age Tale". TheWrap. 21 Mayıs 2022. 23 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  26. ^ "Aftersun". Empire. 15 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 
  27. ^ "Aftersun review – luminous father-daughter drama starring Paul Mescal". the Guardian (İngilizce). 20 Kasım 2022. 20 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2023. 
  28. ^ "Writing Inside Out: Charlotte Wells on Aftersun". RogerEbert.com. 18 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)