When the Dead Come Knocking

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"When the Dead Come Knocking"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.3. sezon
7. bölüm
YönetmenDan Sackheim
SenaristFrank Renzulli
Yayın tarihi25 Kasım 2012 (2012-11-25)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Hounded"
Sonraki →
"Made to Suffer"
The Walking Dead (3. sezon) The Walking Dead bölümleri listesi

Hounded (TürkçeÖlüm Kapıyı Çalınca), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead 'in üçüncü sezonunun yedinci bölümüdür. İlk olarak Birleşik Devletler'de 25 Kasım 2012 (2012-11-25)'de AMC'de yayımlanmıştır. Bölüm, Frank Renzulli tarafından yazılmış ve Dan Sackheim tarafından yönetilmiştir.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, Merle'nin (Michael Rooker) Glenn'i (Steven Yeun) karanlık bir odada sorgulamasıyla başlar. Glenn'in elleri bir koli bandıyla sandalyeye bağlanmıştır. Merle'nin Atlanta'da bir çatı katında terk edilişini tartışmaktadırlar. Merle, kardeşi Daryl'in (Norman Reedus) yerini öğrenmek için bastırmaktadır ancak Glenn grubun yerini söylememek konusunda direnir. Merle ardından o sırada bir başka odada tutulan Maggie'ye (Lauren Cohan) zarar vereceğini söyleyerek Glenn'i tehdit eder. Merle Glenn'e fiziksel olarak yaklaştığında Glenn ona kafasıyla vurur. Ardından Merle, Glenn'i dövmeye başlar. Glenn daha sonra arkadaşlarının kendisini kurtarmaya geleceğini söyleyerek Merle'nin gözünü korkutmaya çalışır ve Merle'nin Atlanta'daki gruptan bildiği isimleri (Shane ve Andrea dışında) saymaya başlar.

O sırada hapishane bariyerlerinin dışında bir aylak, Michonne'nin (Danai Gurira) kesik bacağından akan kanı fark eder ve ona saldırır. Michonne kendisini savunmaya çalışırken yere yığılır. Rick (Andrew Lincoln) ve Carl (Chandler Riggs), aylaklara ateş eder. Michonne'nin yarasının bir aylağın ısırığından ziyade bir silah yarası olduğunu anladıktan sonra onu hapishanenin içine alırlar. Michonne'nin silahlarını elinden alan grup, ona tıbbî yardım sözü verir ancak onu grubun diğer elemanlarından uzakta tutmaktadırlar. Michonne kendisine sorulan hiçbir soruya cevap vermez, adını dahi diğerleri ile paylaşmaz.

Daryl; Rick, Hershel (Scott Wilson) ve Carl'ı grubun kaldığı koğuşa getirip onlara artık dinlenmiş ve iyileşmiş durumda olan Carol'ın (Melissa McBride) kurtulduğunu gösterirken Michonne başka bir hücrede kilitlidir. Rick ile kısa bir sohbetin ardından Carol, çocuğunu doğururken Lori'nin (Sarah Wayne Callies) öldüğünü fark eder. Grup ardından Lori'nin ölümünün acısını Rick ile paylaşır ve bir kez daha göz yaşlarına boğulur. Michonne yürekleri burkan bu yakınlaşmayı hücresinden izler.

Michonne'nin getirdiği ve aralarında bebek mamasının da bulunduğu alışveriş sepetini hatırlayan grup, Michonne'nin kendileri hakkında bir şeyler bildiğini fark eder. Michonne, Glenn ve Maggie'nin konuşmalarını dinlerken hapishanenin yerini öğrendiğini ancak onların Michonne'yi vuran kişi tarafından kaçırıldığını grupla paylaşır. Kayıp arkadaşlarına bulmaya ve Michonne'den daha fazla bilgi almaya niyetli olan Rick, Michonne'nin bacağındaki yaraya eliyle bastırarak ona işkence eder. Daryl Michonne'yi öldürmekle tehdit eder ancak ardından Rick sakinleşir ve Michonne'nin onların yanına boş yere gelmediğini gruba hatırlatır. Michonne, gruptakilere Woodbury ve Vali'den (David Morrissey) bahseder (ancak Merle'den ya da Andrea'dan bahsetmeyi unutur). Her ne kadar Woodbury aylaklara karşı korunaklı olsa da, Michonne gruba Woodbury'nin duvarlarını aşabilecekleri konusunda güvence verir.

O sırada Woodbury'de, Andrea (Laurie Holden) Vali ile olan duygusal yakınlaşmasından memnundur. Vali ise onu Milton'a (Dallas Roberts) yardım etmeye göndererek Glenn ve Maggie'nin yakalandığı bilgisini ondan saklar. Laboratuvarında çalışan Milton, Michael Coleman (Peter Kulas) adındaki yaşlı ve hasta birinin üzerinde çalışmaktadır. Coleman, prostat kanserine yakalandıktan sonra iyileşmeyeceğini anlayarak kendisini öldükten sonra yeniden hayata gelen aylakların hafızalarının yerinde olup olmadığını anlamak için çalışmalar yapan Milton'ın çalışmalarında denek olarak kullanılmasına gönüllü olmuştur. Milton, kendisine bir dizi sorular sormakta ve bu soruları görsel ve işitsel ipuçları ile desteklemektedir. Ancak Coleman doğal sebeplerden dolayı öldükten sonra bir aylak olarak yeniden canlanır fakat Milton'ın kendisine öğrettiği hiçbir şeyi hatırlamamaktadır. Andrea'nın uyarılarına rağmen Milton, Coleman'ın öldükten sonra yatağa bağladığı ellerini sorduğu sorulara daha rahat cevap verebilmesi amacıyla çözer ve Coleman Milton'a saldırır ve Andrea, Coleman Milton'ı ısırmayı başaramadan önce öldürür. Andrea ve Milton, olan olaylardan oldukça rahatsız olmuş bir şekilde odayı terk eder.

Glenn'in kendisini terk eden grunba bağlılığından rahatsız olan Merle, kendisinin Atlanta'daki bir binanın çatı katında yaşadıklarını Glenn'e yaşatmak için onu odanın içinde bir aylakla yalnız bırakır. Halen oturduğu sandalyeye bağlı durumda olan Glenn aylakla savaşır ve aynı zamanda oturduğu sandalyeyi de kendisini duvara vurarak kırmaya çalışmaktadır. Sandalyeyi kırmayı başaran Glenn, halen eline bağlı durumda olan sandalyenin kol kısmını bir silah olarak kullanarak aylağın kafasında bir delik açar. O sırada Maggie Vali tarafından sorgulanmaktadır. İlk olarak karizmasını kullanmayı deneyen Vali, bunun bir işe yaramayacağını anlar ve ardından Maggie'ye psikolojik baskı uygulamak adına ondan önce kıyafetlerini ardından sütyenini çıkarttırır ve onu tecavüzle tehdit eder. Tüm bunlara rağmen halen istediği bilgileri kendisine vermeyi reddeden Maggie'yi bu kez eğer konuşması Glenn'in elini kesip kendisine getireceği konusunda tehdit eder ancak Maggie halen konuşmamakta ısrar eder. Bunun üzerine Vali Maggie'yi yalnız bırakır ve odadan ayrılır.

Rick oğluyla arasındaki buzları eritmiştir ve yeni doğan kızına Carl'ın eski öğretmeni "Judith"'in ismini vermeyi kabul eder. Rick daha sonra kendisini toplarken Daryl'in yaptıkları için ona teşekkür eder Aralarında Beth (Emily Kinney) ve Axel'in de (Lew Temple) bulunduğu birkaç kişi Woodbury'e gitmeye gönüllü olur ancak Rick takımı dört kişi ile sınırlar: kendisi, Daryl, Oscar (Vincent Ward) ve Michonne. Grup kendisini silahlandırır ve yanlarına göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları alarak Woodbury'nin birkaç kilometre ötesine kadar arabayla gider ve yolun geri kalan kısmını yürüyerek giderek Vali'nin adamlarının kendilerini fark etmesini önlemeyi hedeflemektedir. Ancak kısa bir süre sonra bir aylak sürüsünün saldırısına uğrarlar ve korunmak için yakınlarda bulunan bir dağ evine sığınırlar. Dağ evi, tek başına yaşayan birisine (Alex Van) aittir ancak evdeki kişi, Rick'e silahını doğrultur ve sanki dışarıda hiçbir şey değişmemiş gibi davranır. Rick, adamın silahını elinden almayı başarır ve bunun sonucunda adam çığlık atarak kapıya doğru koşar ancak Michonne tarafından onu susturmak ve aylakları içeri almasını önlemek için öldürülür. Adamın cesedini aylaklara yem olarak atan grup, arka kapıdan çıkarak oradan uzaklaşır.

Vali en sonunda Glenn ve Maggie'yi bir araya getirir ve Maggie'yi halen konuşmamakta drenen Glenn'in önünde tehdit etmeye başlar. Glenn'i Maggie'nin önünde öldürmekle tehdit eden Vali'nin bu tehdidine datanamayan Maggie, on kişilik grubun Newnan yakınlarındaki bir hapishanede saklandığını itiraf eder. Vali, Glenn ve Maggie'yi yalnız bırakır.

Vali, sadece on kişilik küçük bir grubun aylaklarla dolu olan Kırmızı Bölge'de yer alan bir hapishaneyi aylaklardan temizlemeyi başarmış olmalarına çok şaşırmıştır zira daha önce Merle bunun mümkün olmadığını söylemiştir. Glenn'in elleri bağlı olmasına rağmen aylakla nasıl savaşarak onu yenmeyi başardığını gören vali, on kişilik bu gruptaki diğerlerinin de Glenn gibi deneyimli olduğunu varsayarak hapishaneyi temizlemenin mümkün olduğuna kanaat getirir. Ya hapishanedeki grubun kendi halkından çok daha fazla olduğunu ya da kendisinin Kırmızı Bölge hakkında kandırıldığını düşünen Vali paranoya sinyalleri göstermeye başlar ve Merle'nin kendisine olan bağlılığını sorgular. Merle, Vali'ye ve Woodbury'e olan bağlılığı konusunda ona güvence verir. Vali ardından Merle ve Martinez'den (Jose Pablo Cantillo) küçük bir grup toplayarak hapishaneye gitmelerini ve ne ile karşı karşıya olduklarına bakmalarını ister.

Geceleyin Rick'in grubu bir yük treninin arkasına saklanarak Woodbury'e ulaşır ve kasabanın korumalı duvarlarına bakarlar. Grubun görüş alanının dışında olan Andrea, Vali'nin dairesine geri döner. Milton'ın deneyinin nasıl sonuçlanacağını her ne kadar önceden bilmesine rağmen adamın ölümü ve Milton'ın yok olan umutları onu derinden etkilemiştir. Vali, Andrea'ya sarılır ve her şeyin yoluna gireceğini söyler.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Eleştirel Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

The A.V. Club yazarı Zack Handlen, bölüme, A'dan Z'ye kadar olan puanlama sistemi bazında A− notunu vererek, bölümde çok sayıda olayın olduğunu ve bunların çoğunun heyecan verici olduğunu belirtmiştir.[1] IGN yazarı Eric Goldman, bölüme 10 üzerinden 8.9 puan vererek Michone ve Carl'ın karakter geliştirme sahnelerinde yönetmenin müzik kullanmamayı seçmesine atıfta bulunmuştur.[2]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

25 Kasım 2012'de yayınlandığı ilk gece "When the Dead Come Knocking" isimli bölüm 10.42 milyon kişi tarafından izlenmiştir.[3] Bu sayı bir önceki bölümün ulaştığı 9.21 milyon izleyiciden aşağı yukarı 1.2 milyon kişi daha fazladır.[4]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Handlen, Zack (25 Kasım 2012). "'When the dead come knocking'". The A.V. Club. Onion Inc. 29 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  2. ^ Goldman, Eric (25 Kasım 2012). "'When the dead come knocking' Review". IGN. 29 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2012. 
  3. ^ Bibel, Sara (20 Kasım 2012). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Dominates Night, 'Soul Train Awards', 'Liz & Dick', 'Dexter', 'Homeland', 'Boardwalk Empire' & More". TV by the Numbers. 10 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2012. 
  4. ^ Kondolojy, Amanda (20 Kasım 2012). "Sunday Cable Ratings: 'Walking Dead' Wins Night + 'Breaking Amish', 'Real Housewives of Atlanta', 'Dexter', 'Sofia the First' & More". TV by the Numbers. 6 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2012.